Documentar – The Secret Life of Pigeons

secret-life-of-pigeons
Un documentar foarte interesant despre porumbei, din care cu siguranta afli si lucruri pe care nu le stiai.

Printre altele, este un nou experiment facut sa arate cum se orienteaza porumbeii si… din nou, nu magnetismul iese castigator ci tot mirosul (!?!)

https://www.youtube.com/watch?v=-DUmUYlOAYE
Sugerat de A. Stanciu

Categories Diverse

11 comentarii la “Documentar – The Secret Life of Pigeons”

  1. Multumesc pentru recomandare, foarte bun documentarul.

    Domne’, ma dispera studiile astea care tot ajung la concluzia ca porumbeii se orienteaza dupa miros. Ce miros frate de la 1000 Km?! Macar daca ar explica mai in detaliu sa intelegem si noi cum “miroase” porumbelul drumul catre casa.

    Experimentul facut de ei este cu cate 1 (un) porumbel. Cred ca mai relevant era daca faceau vreo 10 incercari cu porumbei diferiti.

    Cel mai lung drum parcurs de un porumbel: 11.000 Km in 55 de zile. Asta da maraton extrem, nu “mizilicuri” de 1500 Km. :))

  2. Cred ca in orientarea porumbeilor intervin multi factori complementari. Voliera la fel miroase si din interior si din exterior si totusi, daca nu lasi un pui scos la tine sa iasa afara pana se maturizeaza, il lasi si sa scoata pui ca sa ii sporesti atasamentul de voliera si pe urma il iei si ii dai drumul direct de la 1 km, nu mai miroase niciun drum spre casa si nu mai stie nici unde e soarel, nici campurile magnetice.
    Oricum, suntem de rasul curcilor, trimitem sonde spatiale sa cercetam alte planete, medicina a super evoluat, tehnica la fel, dar nu stie nimeni cu exactitate mecanismul complet de orientare a porumbeilor, desi aparent sunt foarte multi oameni care se ocupa stiintific de aflarea lui de o gramada de vreme. Se fac doar niste supozitii partiale.

  3. Putin probabil sa se orietneze dupa miros..
    Vorba domnului Porumbei.ro… de la 1000km ce mai miroase…
    Im multe crescatorii “mirosul de porumbei” e acelasi…
    Ar fi interesant sa faca cineva un test.. cu 10-15 porumbie intr-un compartiment dar sa le puna un odorizant inaunturu sa miroase mai “speciala crescatoria”… vedem atunci daca influenteaza mirosul..
    In cazul asta… Dl porumbie.ro trb sa ma acoperiti pardoseala din cotet.. pentru a tine “duhoarea” inauntru :)))

  4. pot sa imi spun si eu parerea in calitate de crescator (veterinar) de porumbei , daca ar avea asa de bun miros atunci cu siguranta nu ar baga ciocul in apa cu diferite substante (vitamine, aminoacizi ,ioduri ,ceaiuri) pe care noi le servim porumbeilor aproape zilnic .Despre gust da el exista , se poate observa mai ales dupa ce baga 2 gaturi din apa cu medicament , o sa vedeti cum scutura din cap si nu le convine apa medicamentata ( la fel ca si in cazul oamenilor medicam sunt amare )

  5. domanule licivet sunteti veterinar? si daca da as dori sa vorbim daca se poate

  6. Sigur ca da, si eu ma orientez dupa miros. Gratare, mici … Sau cand calc in ceva … nu m-am orientat destul. Pai aromaterapia, salveaza Romania … si columbofilia.
    O intrebare: voltatii, si alte rase ornamentale n-au miros? De ce au vaz? Sau auz? De ce doar acest simt face diferenta? Sau nu au fost destul studiate abilitatile porumbeilor in utilizarea celorlalte simturi. Mama ei de treaba, cu cat citesti mai mult, iti dai seama cat de diletant ai fost si esti. Problema este calitatea informatiei si ideea ca nu tot ce zboara se mananca. Ce nu se mananca, se bea sau se aspira pe nara :)) ca sa nu scape ceva neingerat.
    O sa introduc in inel betisoare parfumate :)) si la porumbite o sa le cumpar Bonilash (alta prostie: cum sa-ti creasca ce tu nu ai?) :)) Se vor orienta dupa cum adie vantul pe la gene.

  7. Si voltatii puteau veni de la distante lunigi.. dar nu au fost selectati in acest fel.

  8. Eu cred ca in acest mister al orientarii intra foarte multi factori : camp magnetic,soare,busola interna,capacitate de orientare innascuta si alti factori de care inca nu stim. Albinele cum de stiu sa revina la stup dupa ce strabat zeci de km dupa polen? E un al 6 lea simt care inca nu e descoperit… Asa a fost si pana sa afle de ampulele lui Lorenzini la rechini…. In viitorul apropiat cred ca se v-a descoperi ce ghideaza porumbelul spre casa si cred ca atunci Columbofilia nu v-a mai avea nici un farmec…..deci sper sa nu elucideze misterul prea curand. Exista si posibilitatea ca acest mister sa nu il aflam niciodata si este spre binele tuturor….

  9. Eu zic sa i lasam pe porumbei sa se orienteze ei dupa bunul lor plac , ca sa ne fie noua columbofilia frumoasa .Sa nu i scormonim in fund , ca o sa dam de Dracul .

  10. Nici vorba despre orientarea porumbeilor pe baza mirosului. Ei se orienteaza dupa auz. Aud de la 1000 de kilometri bataia inimii columbofilului cacat pe el de frica de a pierde ciorile iubite, abia pe ultimii sute de metri se orienteaza si dupa mirosul venit din pantalonii amaratului. Ar mai fi o teorie, dar nu cred ca o ia cineva in seama. Aceea ca se orienteaza dupa pozitia soarelui, strict. Pozitia soarelui pe cer la o anumita ora difera in functie de latitudinea si longitudinea la care ne aflam. Si stim ca foarte multe ființe, printre care cu siguranța se afla si porumbelul, are o perceptie foarte exacta a timpului, cu alte cuvinte un ceas biologic extrem de exact. Cu alte cuvinte, un porumbel eliberat la 100 de kilometri nord de crescatorie la ora 7, realizeaza ca pozitia soarelui la acea ora este diferita de cea perceputa acasa, in propriul habitat. Soarele va fi mai spre sud cu aproximativ doua grade, iar porumbelul va corecta această pozitie îndreptându-se spre sud, adica spre casa.
    Cum rămâne cu campul magnetic? De ce porumbeii sunt dezorientati si bulversati de modificari brutale ale campului magnetic terestru, cum sunt cele provocate de cutremure, daca ei se orienteaza dupa soare? Eu cred, in prostia mea, ca porumbeii percep diferit de noi soarele, adica nu il vad ca o minge portocalie care se tot plimba pe cer de dimineata pana seara. Foarte probabil si alte imagini sa fie vazute diferit, coloristic vorbind si nu numai. Sa nu uitam ca ne despart milioane de ani de evolutie, si acesti mici dinozauri zburatori vad lumea cu alti ochi decat Homo Sapiens. Cred ca percep soarele nu doar ca lumina, ci si ca unda electromagnetica. De aceea ei pot sa se orienteze, e drept ca mai greu, chiar daca soarele e putin vizibil in spatele unei pături de nori.
    Deci, orice modificare a campului electromagnetic va perturba si perceptia corecta a pozitiei domnului Soare de catre pasarica ingrozita si bulversata ca nu-si mai gaseste drumul catre casa.
    De ce ar conta sa stim cum se orienteaza totusi porumbeii? Pentru ca atunci domnii lansatori ar tine cont de conditiile meteo de la locul lansarii si nu ar mai elibera porumbeii pe cer înnorat, zicand apoi celebra zicala,( idioata dupa umila mea parere): “daca e bun, vineeeee…!!)
    Dar aceasta teorie nu cred ca va fi crezuta de cineva, mai degraba vom crede ca porumbeii se orienteaza dupa gust, miros, pipait, dupa miscarea pietrelor de la rinichi, sau dupa vantul care sufla prin urechile noastre, dintr-o parte în alta, transfixiant……







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *