Cresterea exagerata a ciocului

Salut! Am o dilema de ceva timp si nu ii gasesc rezolvare, sper sa gasesc la dumneavoastra :) Vreau sa iau un porumbel de la un prieten si problema e ca acelui porumbel ii creste ciocul si e nevoie sa il taie la o anumita perioada.

E posibil sa fie bolnav sau cresterea asta sa fie o urmare a unei boli? Porumbelul este din rasa jucator de Galati si are 2-3 ani. Multumesc mult!

Claudiu

9 comentarii la “Cresterea exagerata a ciocului”

  1. Parerea mea este ca acel porumbel este mult mai batran decat crezi tu asa patesc perusi care sunt batrani…..

  2. Claudiu, am sa incerc sa te lamuresc pe cat ma pricep.
    In primul rand, din ce am constatat si am citit, diferenta de lungime dintre partea de sus a ciocului si partea de jos, pentru ca desi nu ai pus o poza, banuiesc eu ca asta are porumbelul la care te referi, apare in momentul in care pui in pereche un porumbel cu cioc scurt, cu unul cu cioc mai lung. Lungimea ciocului la porumbei are caracter partial dominant, in sensul ca ciocul scurt este partial dominant fata de ciocul lung. Mai pe romaneste, daca pui la pereche un porumbel cu cioc scurt cu unul cu cioc lung, in mod normal vor rezulta niste pui cu un cioc mediu sau mediu spre scurt. Mai rar, primind niste gene diferite pentru lungimea ciocului, se intampla sa rezulte pui cu partile ciocului inegale. Am mai citit pe undeva ca se transmite genetic cu caracter recesiv inegalitatea asta, insa nu am selectat porumbei cu defectul asta si nu pot sa iti dau mai multe detalii.
    In alta ordine de idei, ciocul porumbeilor crest in continuu, precum unghiile noastre. Lucrul asta l.am observat la un galatean alb caruia i.a aparut o pata neagra pe cioc, initial la baza narilor, dupa care a inceput sa se mute spre varful ciocului pana a disparut pe masura ce i s.a tocit varful ciocului precum unghiile animalelor.
    In concluzie, porumbelul despre care vorbesti are un defect la cioc, in sensul ca are mandibulele inegale, iar prietenul tau o taie pe cea lunga pentru a le egaliza, iar aceasta se regenereaza, fiind nevoie sa o taie iar.
    Porumbelul nu este bolnav, insa nu stiu in ce masura transmite defectul asta la pui si nepoti.

  3. Foarte tare observatia cu pata neagra care migra pe cioc… asta inseamna sa urmaresti porumbeii in detaliu.

  4. Multumesc mult pentru ajutor! Imi faceam griji ca are ceva mai grav. Eu cunosc parintii porumbelului si diferenta dintre ciocul masculului si cel al femelei este foarte mica, cativa mm. Ceilalti frati ai porumbelului nu au aceeasi problema si puii din el sunt normali. Poate a fost el mai ghinionist ;) Eu citisem pe un site ca aceasta crestere exagerata a ciocului este o urmare a unei forme grave de variola. Eu am avut intr-un an probleme cu variola la porumbei, dar niciunuia nu i-a crescut ciocul…:-??

  5. Claudiu…Eu am un mascul de 2013 primit cadou de la un spaniol.Toti fratii lui ereau normali.Este o mica problema cu o parte de ceoc mai lunga ca nu poate apuca grauntele asa cum ar trebuii.Eu mult timp ai taiam partea cea lunga pina intro zi cind am gresit si iam taiat mai mult decit trebuia.A facut o hemoragie de singe de credeam ca il voi pierde.Din acea zi nu iam mai taiat ceocul si il am si acum.Deci in concluzie,nu trebuie sa te igrijorezi ca nu este o problema grava.

  6. Buna ziua!
    Poate fi urmarea unei variole daca a avut una din bube(sau mai multe)la baza ciocului,narilor…..in zona.Dar asta ar trebuii sa se observepentru ca ar avea si alte urme.Eu am un bragagiu asa….nu se transmite in acest caz.
    Mai este o varianta sa fie ceva genetic dar transmisibilitatea la pui este fara un tipar clar in cadrul rasei.Am exemplu vargatii romanesti care,la liniile vechi,sa le zicem asa…originale…..aveau multe exemplare ce aveau defectul acesta cu crescutul ciocului ce,uneori,aparea odata cu varsta.
    Caracterul nu e transmisibil ca fiind o boala cauzata de un agent patogen!
    Sanatate!

  7. Buna ziua. Eu banuiesc o deficienta in metabolismul calciului in organism, care se duce mai mult intr-o parte si mai putin an alta parte. Dar e posibil sa aibe si un surplus total de calciu.
    Eu am taiat cam 2 mm din ciocul unei porumbite, care erau indreptati in jos, adica foarte putin. Operatia am facut-o cu forfecuta de unghii si apoi l-am pilit cu pila mea de unghii, pana a ajuns mai mult ca perfectul de ascutit. Am remarcat ca dupa ce a clampanit de vreo cateva ori de si-a dat seama ce am facut, s-a simtit mai multumita. Acelasi fenomen il are la ghiare, cresc prea mari si prea incovoiate. Dar acolo mi se pare super ca are cu ce sa se bata, asa ca nu le-am taiat.
    Mai grav e ca ciocul e un pic stramb de la o tricomonoza foarte avansata, guguloi intr-o parte cu o iesitura cat o boaba de fasole foarte mare in jos. Acolo pare ca s-a lungit tendonul maxilarului inferior, care scapa in partea opusa.
    Pentru tricomonoza am tinut-o 12 zile pe metronidazol, deoarece abia in a 6-a zi incepuse sa elimine tricomonadele moarte, digestiv bineinteles. Umflatura se diminua incet-incet, dar ciocul inferior scapa tot incet-incet in partea opusa. Nu stiu cam sa indrept “situatia”. Tot ce fac e sa o frectionez cu un ulei (pe care-l folosesc si eu pentru fatza). Il prepar prin amestecare scurta de: vitamina A uleioasa, vitamina C picaturi, coenzima Q10 in ulei de catina capsule pe care le sparg si le storc, extract de propolis, pe cat posibil in cantitati egale. Este un ulei care intinereste mai bine decat cremele de fatza. Coenzima Q10 are rol de elasticizare a tesuturilor. Daca stie cineva mai mult, daca a indreptat cineva vreun cioc, il rog frumos sa-mi spuna, pentru binele porumbelului. Multumesc.
    Numai bine!

  8. Buna seara.Am un guguștiuc,de 2ani,care nu mănâncă singur,nici acum,și pe care l hrănesc eu.
    Ideea este că,ar vrea sa ciugulească dar nu poate apuca cu ciocul.Ma gândesc că , nefolosind-ul,a crescut și nu se poate folosi de el.
    Ce sa fac?Sa l pilesc?
    Mulțumesc







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *