umflatura-traumatism-gusa-porumbel
Ziua bună dragi columbofili! Ieri am întâmpinat o problemă. După ce le-am dat drumul porumbeilor să zboare în jurul crescătoriei, cam la jumătate de oră, am observat cum o pisică îmi prinsese o porumbiță, încercând să o omoare. După ce am trecut ca vijelia peste garduri, am reuşit să gonesc pisica şi să-mi recuperez porumbița.

Am observat că îi curgea sângele pe cioc şi pe nări, în rest nu am observat nici o altă rană (cel puțin la exterior). Am pus-o într-o cuşcă separată şi i-am dat nişte apă.

După aprox. 2 ore a băut puțină apă. Acum, la 22 ore după incident, încă nu a mâncat nimic. Dar, am observat cum a început să-i apară în zona guşei o umflătură. Eu bănuiesc că e vorba de o hemoragie pe undeva. Întrebările ar fi: ce aş putea să îi fac în afară de a o lăsa liniştită separat şi a-i da mâncare şi apă (având în vedere că marea majoritate a cabinetelor veterinare nu se ocupă de păsări)? Ar trebui să aduc şi masculul care îi este pereche separat, cu e ea?

Menționez că porumbița are vârsta de un an şi câteva luni. Am ataşat nişte poze făcute la aproape o zi după incident, în care se poate observa umflătura de la nivelul guşei.

Muțumesc anticipat!
Vlad