Dracula (93-M) – 11.252 Km clasati, Loc 3 National Palmares General 96-97 FCPR

068682-93-M
Crescator: Ing. Romulus Matei – Cluj


Dupa ani si ani de studiu asupra porumbeilor R. D. Matthijs, pe care prof. Anker ii considera cei mai buni din punct de vedere al musculaturii, consangvini, cu putere mare de transmitere a calitatilor reproductive, batranul Klare (numele vine de la culoare, ciocanit inchis pe fond deschis), un super zburator si reproducator, un porumbel care sta la baza crescatoriei R.D. Matthijs – am reusit sa cumpar un pui, nepot din Klare 63 cu Klementina(tata lui Dracula), dar cu un fenotimp asemanator cu vechiul Klare vazut in poze, un porumbel pur Matthijs. Toti fii au fost un dezastru adica la ~ 150-250 km au fost angajati dar nu au mai sosit.

La o expozitie am vazut o femela cu care am considerat ca acest mascul se potriveste, am reusit sa achizitionez acea femnela zburata cu rezultate, din Gherla, jumatate Bricoux si jumatate Matthijs pe care am imperecheat-o cu masculul mai sus mentionat. Doi frati i-am trimis la un antrenament de ~50 km pe sosea si sosiri “zero”, urmatoarea etapa era la aproximativ 85 km, doi frati mai mici ca varsta i-am trimis sa scap de ei, rezultatul – unul
din ei a sosit, un mic negru cu fenotip de femela, poate o viitoare sansa anul urmator.

Anul urmator, de la ~ 120 km n-a sosit decat dupa mult timp (2 saptamani). Lovitura de gratie – la ultimul drum din acel an a fost primul sosit la mine, un concurs greu pe vreme urata, aceasta cioara mica, urata, mascul cu fenotip de femela. Am zis ca-i ultimul descendent… “la anul sa vezi ce-ti fac la concursuri”. Totul a fost ok, tot din tot, la toate concursurile a venit in fata… pierzi uneori timpul dar sangele nu minte, uneori s-ar putea sa fie o exceptie. In cazul de fata exceptia a fost “Dracula”.

Rezultatele au inceput sa apara:

A devenit un super zburator si reproducator, descendentii lui au obtinut rezultate notabile in mai multe crescatorii din tara. Exemple dintre cele care mi le aduc aminte: fii prezenti in expozitiile nationale la TOATE CATEGORIILE, nepotii la fel, unul dintre nepotii actuali cu rezultate notabile este Spot (prezentat deja pe site).

Intr-o statistica internationala dupa calitatile musculare facute in USA, porumbeii R. D. Matthijs au obtinut locul 1. Janssenii sunt numarul 1 dupa teoria oculara si cei mai rapizi. Combinatia R. D. Matthijs + Janssen se gaseste in toata lumea.

Scurt interviu cu d-l ing. Matei Romulus, Multiplu campion national, Maestru columbofil si Arbitru national.

1. Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Cluj – Napoca, Str Caransebes 18, 55 ani, ing. Mecanic, gradinaritul.

2. Cand si cum ati devenit columbofil?
Aveam aproximativ 3-4 ani. Tata a fost ing. Agronom si student la silvicultura, i-au placut pasarile salbatice si porumbeii si mi-a adus o pereche de porumbei “posta curata”.

3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?

2 corpuri – unul de 16 m cu 4 compartimente si unul de 5 m cu 1 compartiment. In fiecare sunt minim 24 buc si maxim 100 (pui).

4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Mancare din Ungaria sau Germania pentru zburatori, iar la prasila o prepar singur.

5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
Tratamente preventive nu fac, vaccinez pentru paramixoviroza.

6. Ce concursuri preferati si de ce?
La care castig.

7. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Porumbeii sunt de viteza si de fond, putini sunt exceptii, adica buni la toate categoriile.

8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
Cu antrenamente si semivaduvie, 15 km, In stol, nu le studiez comportamentul si forma.

9. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Dupa acte si in mana. Super ca origine si in mana, zburati la mine sau achizitzionati.

10. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Prasila la sfarsitul lui Noiembrie, zborul spre exemplu in 2009 nu i-am imperecheat fiindca au fost obraznici si nu au vrut sa ma asculte, poate trebuie schimbat “ofiterul starii civile” cu unul mai tenace.

11. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?

Nu am un nr fix, dar la concursuri particip cu cei pe care i-am selectat (cei pentru supa nu se vand).
Nu, dar prefer sa zbor, astfel imi voi da seama de noile perechi facute.
Cred ca nu trebuie sa fie uzati de tineri. Depinde de categoria din care fac parte (poate sa fie chiar maraton)

12. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.

Camus, Milanezu si “16” care este un fiu din Camus cu Milanezu. Milanezu si Camus sunt ambii clasati la Milano concurs international impreuna cu Ungaria.

13. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
4 maestri columbofili si 11 campioni nationali, poate am uitat 1 sau 2.
Moldovan Florin – Loc 1 Nat. = 37, Peste 100 trofee Nationale – Peste 300 de locuri 1

14. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?
Mentalitatea.

15. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.
Cand dimineata de aproximativ 9 ori cotetele erau goale… porumbeii s-au “evaporat”.

33 comentarii la “Dracula (93-M) – 11.252 Km clasati, Loc 3 National Palmares General 96-97 FCPR”

  1. Tari de tot raspunsurile la #6 si #15. :)) Simtul umorului. Cat despre pasare, mi se pare foarte interesant faptul ca a devenit asa zburator si reproducator excelent avand in vedere pierderea fratilor lui. Ce ti-e si cu genele astea… loterie curata. Dar intamplarile de genul asta ne fac sa continuam cu unii porumbei desi “nu merg” puii din ei.

  2. super relatari:))….ai dreptate…tare raspunsurile de la 6 si 15…..rar oameni care sa raspunda asa…..parerea mea e ca a raspuns cat se poate de sincer.nu?…..majoritatea crescatorilor incep sa insire fel si fel de lucruri…..un om simplu si modest

  3. bun asa bravo norocul este totul ,de a cea cand arunci un ou ati pui mii de antrebari

  4. iuhuuuu ,mare placere cand aud asa povestioare ,mentorul meu spune “nu puneti copii la munca “adica lasa porumbeii sa se maturizeze putin ,despre crescator si pasarea lui ,numai cuvinte de lauda ,dar cati oare au rabdare cu pasarile multi vor porumbei ” adevarati” sau “cu tractiune spate” . chiar acum am reluat concursurile ,asteptam cu nerabdare dar>>>>>>iarlingii vor zbura doar pana la 350 km, daca gresim ?, vom vedea .bafta multa si clasari cat mai bune

  5. domnul Matei Romulus intr-adevar un maestru columbofil iar despre Dracula super porumbelul

  6. AM UN FIU DIN DRACULA CUMPARAT DE LA DOMNUL ROMULUS MATEI SI SUNT FOARTE MULTUMIT DE CEEA CE A REPRODUS SI MAI ALES DE NEPOTII DIN ACEST FIU.PORUMBEI CU O REZISTENTA IESITA DIN COMUN.

  7. sper cindva sa fiu la fel de implinit…succes in continuare…!

  8. desi inca nu sunt columbofil,citind p acest site zi de zi nu cred k o sa dureze mult pana o sa imi achizitionez cv pasari,iar despre cele relatate mai sus,fara cuvinte. :)

  9. Posed un stranepot de 4 ori consangvin pe Dracula si pana acum sunt multumit de pui. FELICITARI NEA’ MATEI !!!

  10. Super tare porumbelul cat despre crescator ce sa mai spui?Un mare caracter de care columbofilia are nevoie.La mai multe realizari domnule romulus si vant in pene!

  11. da un superzburator cu niste pasari extraordinare! Va doresc multa sanatate si un sezon competitional 2010 macar la fel de bun ca cel din 2009!

  12. da frumos exemplar.jos palaria. toata tara stie de dracula si va ramane un fenomen . felicitari si succes crescatorului an continoare.

  13. na-re cum sa fie adv . Pai Dracula in 1800 sugea sangele virginelor dar in 2010 a murit de foame .. mai exista virgine ?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *