Dusmanul porumbeilor

Publicat de “Delabistrita“.

Nu de putine ori, fiecare dintre noi, crescatorii de porumbei, am fost martorii rapirii celui mai frumos sau celui mai bun dintre zburatorii nostri. Nu de putine ori am stat neputinciosi in fata sorti, neputand schimba destinul minunatilor nostri inaripati, ce au fost rapiti chiar de sub privirile noastre. Urmarind un spectacol crud dar extraordinar in acelasi timp, de fiecare data altul, putine dintre pasarile noastre, aflate in joc cu destinul, au mai scapat cu viata. Degeaba am ridicat rugaciuni la ceruri, am blestemat si injurat, am incercat tot soiul de capcane si instalatii, ca doar, doar l-om prinde pe blestematul ce ne face zile fripte, toate acestea pana la urma s-au dovedit a fi in zadar. In fiecare an trebuind sa dam cezarului ceea ce i se cuvine, sa dam, dupa cum numeste Ovidiu Leonte in cartea ?Porumbeii Galateni? ? ?tributul zburatorului?. Tribut pe care de vrem de nu, il cedam an de an si nu de putine ori il cedam mai mult decat trebuie.

Dar ca sa reusim in pasiunea noastra, ce pe toti ne leaga intr-un intreg, trebuie sa ne cunoastem inamicii ca sa stim sa ne ferim de ei.

Cel ce se ascunde sub multe nume sau porecle este de fapt inamicul public numarul unu, Uliul Porumbeilor.

Raspandit in toata Europa, Uliul Porumbar este o pasare de dimensiuni medii, cu capul mare si ochii bine proportionati, pentru o vedere orientata inainte, are vazul bine dezvoltat, vazand punct fix pana la o distanta de 2000 de metri. Umflaturile nazale si genele ochilor sunt de culoare galben-verzuie sau galbena. Ciocul este mare, puternic, orientat in jos, partea superioara a ciocului fiind mult mai mare decat cea inferioara. Picioarele sunt lungi, prevazute cu patru degete din care trei sunt orientate inainte si unul inapoi. Degetele se termina cu ghiare foarte puternice si lungi. Ciocul si ghearele sunt de culoarea cornului, iar picioarele au culoarea galben-portocalie.

Uliul Porumbeilor este cel mai agresiv zburator din grupa rapitoarelor cu aripi scurte. Sexele se deosebesc usor prin dimensiunile corporale, femela fiind vizibil mult mai mare ca masculul. Varful aripilor este evident mai scurt decat varful cozii.

Pasare foarte agresiva ce vaneaza porumbeii in zbor, dar si pe cei aflati pe acoperisurile caselor, cladirilor aflate in locuri expuse, dar si porumneii salbatici aflati in tufe sau chiar in camp deschis.

Modul lor de vanatoare este zborul foarte rapid, avand intotdeauna soarele in spatele lor si daca se poate vor ataca intotdeauna prin surprindere si prin spatele porumbeilor. Folosind intodeauna ambuscada. Vor urmari un stol de porumbei si-l vor allege pe cel mai slab sau pe cel ce se desparte din stol. Uliul Porumbeilor ataca fulgerator !

Desi zborul sau este foarte rapid si direct, el poate face schimbari de directie foarte bruste. Deci este in grad sa faca spectaculoase miscari aeriene.

Puii rapitorului abia imbracati in pene sunt foarte curiosi sa sara din cuib, asa pot fi foarte usor capturati, tradati de parintii ce zboara deasupra lor si scot un strigat scurt de-o inalta tonalitate ce deranjeaza si pasarile din jur. Ca si multi alti rapitori si uliul porumbar, in unele cazuri, vaneaza impreuna cu femela. Tinerii pui pana sa se invete cu vanatul porumbeilor se hranesc cu insecte ce le prind in zbor. Zborurile de imperechere sunt de obicei rar intalnite la acest uliu. Ajunge doar un zbor deasupra femelei cand aceasta si-a ales cuibul, de obicei intr-un altul de corb, deja parasit. Masculul zboara deasupra cuibului, striga si bate mai rapid, ca de obicei, din aripi.

Iarna sunt cazuri in care se strang in grup si formeaza dormitoare de pana la zece indivizi.

In zbor il vedem cu aripile perfect deschise si cu coada stransa, dreapta. Varfurile aripilor sunt ascutite.

Crescut de mic, Uliul Porumbar se poate dresa usor, el folosindu-se la vanatul fazanilor, prepelitelor si potarnichilor.

Delabistrita.
http://sporlazbordevoiajor.sunphoto.ro/

?spor la zbor !!!

Categories Diverse

51 comentarii la “Dusmanul porumbeilor”

  1. Nu mai cereti modele de curse pentru rapitoare pentru ca nu voi lasa mesajele! In primul rand este ILEGAL. S-au mai dat noi legi… aveti mare grija.

    Nu-mi sunt dragi rapitoarele dar nici nu as vrea sa ma gandesc la o eventuala disparitie a lor… ar supravietui toate caricaturile de pasari cu defecte grave, s-ar inmulti fara limita, samd. Nu uitati ca natura este perfecta (pana isi baga omul coada).

    Daca in alti ani rupea uliul si nu vedeai tipenie de pasare iarna, acum vad hoarde de gugustiuci nepasatori prin pomi…sunt pur si simplu stoluri de gugustiuci. Echilibrul se rupe, incercati sa intelegeti mecanismele naturii.

  2. miam pus castile ….si vol la maxim….. brr sa ridicat paru pe mine….dexteritate si sange rece…un adevarat rege al vazduhului…

  3. aveti dreptate in lumea asta toate animalele/pasarile sunt cu un rost…. stiti cum e vorba aia daca omori un uliu scade productia de grau….(pt cunoscatori)! si…va spun eu daca ai porumbei bine antreanti….destepti nici un rapitor nu iti va prinde porumbeii! la mine a dat iarna asta uliul pe fiecare zi….si nu exagerez la mine uliul daca nu sunt acasa imi vine in curte! si acuma por mei s au imvatat cand pleaca la zbor sa plece si sa zboare sus si pe distante mari…astfel incat sa fie in continua deplasare!

  4. nu stiu ce credeti voi despre aceste pasari dar mie nu-mi plac deloc le urasc la cat rau mi-au facut,sunt crescator de porumbei de agrement(jucatori de galati),m-au distrus bft multa

  5. Uliul porumbar are un foarte puternic instinct teritorial si nu au un ritual de imperechere deoarece se intampla ca femela sa fugareasca si uneori chiar sa omoare masculul care apare in teritoriul ei.Din aceasta cauza este si foarte grea inmultirea lor in captivitate.Puii crescuti de mici care se numesc si imprinti sunt mult mai greu de intretinut decat adultii prinsi din salbaticie si dresati ulterior sau cei luati din crescatorie.Un pui crescut de mic o sa considere omul care il hraneste parintele lui si o sa se comporte ca atare,adica o sa faca multa galagie si se comporta foarte agresiv chiar si cand a ajuns la o varsta adulta(se intampla la tote speciile de rapitoare).Numai maestrii in soimarit se pot bucura de un imprint crescut de ei deoarece in dresajul lor orice greseala se plateste scump.In rest domnul de la bistrita are dreptate in tot ce spune.

  6. sincer eu urasc uliul..nu-i mai luati apararea…si cu povestui cu natura…etc…lasati-ma cu povesti din astea….eu kiar o sa fac..tot posibilul sa omor mai multi cu putintza…

  7. a pomenit cineva ca au dat legi etc…pai noi i votam pe astia sa faca legi pt bunastarea noastra..doar nu o sa ma bage la parnaie pt ca vreau sa-mi apr investitia..sentimentele…etc…astia naturalistii sunt niste oameni bolnavi…si nu au altceva de facut…sincer……daca ii mai lasam pe astia sa ne facalegi cum vor iei o sa ajungem sclavi..politia animalelor ne mai trebuie..si totul e ok….

  8. Eu am scapat o data de un uli.Faceam curatenia la porumbei si am auzit zburatacit pe acoperis cand m-am uitat un uli “se aruncase” asupra porumbeilor si prinsese unul. Venind in graba am ramas cu matura in mana si am aruncat dupa el.Atunci s-a ferit si a scapat porumbelul.Din pacate apucase sa-i “dea lovitura de gratie” si porumbelul a cazut mort in tufisuri.Cel putin a ramas nemancat!

  9. mie intro zi mia luat doi dintre cei mai frumosi por,dar pentru asta nu urasc uli pentru ca sunt pasari frumoase,dar cum sa mai spus de ce nu se elibereaza mai intai fazani si prepelite care sunt prada naturala a acestor pasari?????????? Imi aduc amite ca acu vreo 3 ani in zona mea sau eliberat vreo 50 de uli.FELICITARI PENTRU SITE

  10. da…dar nu e uliul porumbar cea mai agresiva rapitoare…cea mai agresiva e cu siguranta uliul pasarar..
    E interzis sa vanzezi rapitoare..normal ca am avut si eu sentimentul ala cand uliul iti ia favoritul..dar…ce sa faci astea sunt regulile naturii cel mai bun ramane in viata

  11. Mai era unu la care se eliberasera vreo 200 de ulii. Cum Dumnezeu?! De unde ii culeg? Ii scot la incubator cu sutele, ii cresc cu duiosie si apoi ii elibereaza? Le-a apucat brusc pe autoritati grija de natura? Heh, ce vremuri traim. Lanseaza unul un basm si a doua zi e deja stire oficiala pe buzele tuturor. Imi place ca ii elibereaza numai cifre rotunde.

    P.S. La mine s-au eliberat 300 de hipopotami, i-au adus cu elicopteru din import… le-au dat drumu sa zburde pe dealuri. Nu am vazut eu dar mi-a zis varul sotiei unui prieten. Stie el sigur, a vazut bunicul lui intr-o noapte, acum 6 ani…

  12. pt mihai
    d le daca nu sti ce vb ,taci,e mai cuminte asa,esti un om slab daca consideri uliul raspunzator pt esecurile si porumbeii tai,daca i ai,ar trebui sa judecam un lucru,si legile chiar exista si sunt f aspre,deci liniste……
    MARELE DUMNEZEU CAND A FACUT LUMEA deci si rapitoarele ,uliul, a facut toate astea cu un scop precis,cine esti tu mihai sa te pui cu Dumnezeu,esti nimic in fata lui,deci las o moale,si asculta de altii mai cuminti ca tine

  13. exista uliu porumbar si vinderelul,ce i cu uliu pasarar,si inca ceva accipiter gentilis este cea m
    ai agresiva dintre rapitoare nu denumiri babesti

  14. faina poata imi place, uliul face parte din lantul trofic si porumbelui este unul din capatul lantului asa ca nu sunt invidios ca duce porumbei doar sunt ,,mari columbofili” care smulg capul gutzanilor iar echilibrul natural se pierde asa ca nu fiti suparati pe uli ca ei nu au niki o vina

  15. Si la noi la Constanta a dat drumul cineva la vreo 5000 de pescarusi, si daca tot e iarna si peste nu prea mai este in mare, ne trezim cu ei prin cartiere, pe la blocuri, mai fura un snur de carnati de la balcoane, mai dau iama prin gunoaie, mai se reped in porumbei (acum doua seri parca turbasera, cum vedeau porumbeii ca se lasa sa intre in cusca, cum ii apuca si pe ei sa-si ia zborul de pe o casa vecina ceva mai inalta ca a mea – si uite asa pe cativa de-ai mei i-a prins bezna pe afara).
    Si ce sa fac ? sa ma duc sa-mi iau pusca? sau sa pierd doua nopti pe net cautand capcane pt. pescarusi (in care sa mai prind din cand in cand si cate o pisica ?) — NU! — asta este legea nescrisa a naturii, este lantul trofic in care vanatorul se plaseaza in varf, iar vanatul la baza piramadei.
    Toti ne plangem : ” mi-a luat azi uliul cel mai bun porumbel” sau ” mi-a luat azi pescarusul cel mai frumos pui de pe cusca,(ca la noi pescarusii ataca doar puii)” dar noi nu putem intelege acesti monstrii sacri ai vazduhului asa cum nu putem intelege nici macar porumbeii nostri.
    Lupii in padure ataca animale slabe, bolnave, cu un bagaj genetic slab, si care nu se mai pot tine de turma si foarte rar animale sanatoase, – in savana, leii practica aceeasi tactica- de ce n-ar ataca si uliul aceeasi gama de exemplare ? Dar – nu – pt. noi acei porumbei prinsi erau cei mai buni, cei mai frumosi, cei mai santosi, cei mai……..cei.
    Trebuie sa fim realisti si sa ne gandim ca zburam porumbeii pe un taram in care nu putem misca nici macar un deget- in aer cel care face legea este vanatorul suprem – ULIUL.

  16. luatzi-va pusca fratzilor…..si nu va va mai deranja…..

  17. in sfarsit cineva cu judecatasa-l mai sanatoasa.respect domnului IRINEL VENCZEL. natura nu iarta si nu da voie la slbiciuni.iar uliu este selectionerull natural.

  18. scuze pentru scris dar am probleme cu tastatura,

  19. Luatzi-va pusca fratzilor si nu va mai deranjeaza uliul….pt ca nu mai aveti porumbei la care sa vina…..

  20. eu sunt dintro zona de munte si am cel putin 10 perechi de rapitoare rezidente pe o raza de 5 km in jurul crescatoriei. in afara de acestea vara vine si soimul de la camp. asa ca treaba cu luatul pasarilor slabe nu tine peste tot. am 10 de cand cresc porumbei si 5 de cand sunt membru la club. in timpul asta am vazut sute de atacuri si am pierdut zeci de porumbei, unii chiar erau buni zburatori cu clasari la concursuri. ce sansa poate sa aiba un por in mom in care este atacat prin ambuscada si are 500 de m ca sasi intreaca urmaritorul(dupaia vine padurea , adica un deal de 300m inaltime impadurit si f abrubt) ? sau cand abia scapat de atacul unui uliu perechea acestuia il ia in primire?

  21. Salut tuturor….am o problema grava cu ulii…in fiecare zi acesta da in porumbei si sunt disperat pentru ca imi ia si ia din acestia …cu toate ca unii spun ca se da doar la porumbeii batrani si bolnavi , mie mi-a luat si porumbei sanatosi…cine stie o schema pentru capcana pentru uli va rog sa ma contactati la ID-UL DE MESSENGER Painkler_Ady ….astept un raspuns cat mai repede….Andrei te rog sa lasi mesajul….Multumesc!!

  22. Adrian inchide porumbeii pana la primavara,Fa o voliera spatioasa la cusca porumbeiilor si nu o sa mai ai probleme.Porumbeii aia “sanatosi” iti par tie asa dar un uliu care daca nu ii mananca moare de foame vede chestii care tie iti scapa.Daca sunt perfect sanatosi asta nu inseamna ca sunt si buni.Sfatul meu este sa amenajezi o crescatorie adecvata,unde porumbeii sa se poata odihni linistiti iarna si sa se pregateasca de sezonul urmator.Daca vrei porumbei care sa stea afara toata iarna fara sa ii prinda uliul ia gutani,nu are rost s atii voiajori daca nu ii zbori.Daca vrei voiajori si te pregatesti sa ii bagi la concurs studiaza foarte bine metodele de antrenament,organizare a crescatoriei si porgramul pasarilor de curse in timpul anului.Daca nu te intereseaza cursele cu voiajori te poti oriente spre orice rasa de ornament care se preteaza la voliera de care dispui.Daca vrei s ate bucuri de porumbei de zbor si/sau joc sfatul este ca la voiajori:inchide pasarile iarna.

  23. salutare tuturor.domnilor poate nu stiti cum este sa vina uliul,sa prinda ceva,si in cazul meu sa alerg dupa el in padurea din apropiere si sa l gasesc pe porumbel.nu de putine ori chiar le am salvat viata.stiu ca are un rol deosebit in echilibrul naturii dar daca i as prinde nu stiu cum as reactiona.succes

  24. d le tanase aveti perfecta dreptate,niciodata un porumbel perfect sanatos si cu un bagaj genetic de exceptie NU va fi prins de uliu,restul sunt baliverne,am avut sambata trecuta atac de uliu,porumbeii abia se lasasera pe casa,dupa vreo 5 minute,s a aruncat uliul asupra lor,am un pui tardiv,negru,nu am dat 2 bani pe el cu toate ca provine dintr o familie valoroasa ,uliul pe el l a gasit mai aproape,in momentul atacului puiul era la un metru de uliu,l a urmarit cam 300 m cu aproximatie,dar vedeam cum distanta creste,iar la un moment dat puiul s a ridicat in sus pe verticala dupa care a luat o la goana,nici macar nu s a putut apropia de el uliul desi in momentul atacului ,l am vazut cum se pregatea sa l prinda,deci daca un pui tardiv de 3 luni nu a putut fi prins de uliu,nu mi spuneti ca unul venit de la concursuri,f obosit,nu rezista,un porumbel destept chiar daca e obosit stie f bine cum sa se fereasca de uliu,baiul e ca multi oameni au porumbei pe care i cred buni,dar care sunt departe de a fi,chiar daca ti castiga unul sau mai multe premii,acel porumbel ,asta nu inseamna ca nu are probleme de sanatate sau altceva,deci verificati mai bine pasarile,iar faza cu pusca lasati o balta ,sunteti penibile ,ce dracu ,nu intelegeti ca nimeni nu va da voie cu o pusca adevarata de vanatoare decat dupa ce treceti pri furcile caudine ale autoritatilor,mai bine cu banii investiti pe o pusca adevarata va cumparati pui din pasari super bune,mai multe rezolvati,cu pusca cu aer comprimat va faceti de ras

  25. Pt tanase valentin….Am voiajori iar cand le-am dat pentru prima oara drumul sa zboare la mine acasa a dat uliu in ei….mi-a despartit porumbeii in toate cele 4 zari dar nu mi-a luat nici unul cu toate ca mai avea cam 1-2 m pana la ei. Cand era gata sa-i prinda s-au inaltat peste uli si au scapat…deci nu am porumbei puturosi sau prosti….iar pe cei pe care i-au luat nu pot sa spun decat ca ei au fost de mai multe ori fugariti de acelasi uli care mai tarziu i-a prins….deci trebuie sa prind acel uli pana ce nu ma lasa fara porumbei…si asa ca ii rog inca o data pe cei care au o scema pentru capcane de uli sa ma contacteze la id-ul de messenger Painkler_Ady PS: pe timpul verii si toamna fac antrenament cu porumbeii in fiecare zi ducandu-i in curse de 20-30 Km…iar iarna ii tin inchisi altfel raman fara ei Va rog sa ma ajutati ! ! !

  26. pt.dl. Soceanu Daniel: nu sustin ca uliul ataca 100% numai porumbei bolnavi sau batrani, dar ca orice vanator innascut, are un simt aparte, pe care omul nu il are, si vaneaza cu preponderenta :” pasari slabe, bolnave, cu un bagaj genetic slab, si care nu se mai pot tine de stol si foarte rar animale sanatoase” ;
    in plus am si eu vreo’ 21 de ani de cand cresc porumbei (mai precis 23 august 1986 – aveam 9 ani – cand m-am apucat de crescut porumbei) si vreo’ 12 de cand sunt membru in asociatia Constanta – si am vazut destule – dar ce-am vrut sa subliniez am spus-o in ultima fraza din textul de mai sus.
    si sa nu credeti ca aici la noi, ( chiar daca nu suntem la munte) nu avem ulii si soimi, ca sa nu mai zic de pescarusi .
    cu respect – irinel venczel.

  27. si mie mi a luat porumbel pui importat cu 300 euro ,dar nu am omorat acel uliu chit ca puteam sa l prind cu capcane,acelasi uliu mi a prins o porumbita super buna ,dar pe care o suspectam mai demult ca are ceva,uliul mi a demonstrat asta,de atunci am avut atacuri aproape zilnic dar nici o victima,si nu mint cand va spun,la mine uliul da de 3 ori din aripi de la cuib pana la porumbeii mei,deci…….hrana buna,casa buna,pasari si mai bune,si punet ti pofta n cui uliule.

  28. Pt Adrian : Daca ii tii inchisi iarna care e problema?Porumbeii dusi la 20-30 km sunt antrenati nu cursieri.Un cursier face cel putin 200km in weekend pe langa antrenamentul din timpul saptamanii.
    Vad ca sunt multi care inca recomanda pusca,nu problema legala si financiara ridicata de ioni este cea mai mare in cazul pustii.Se pare ca voi nu ati tras cu pusca in curte,nici un fel de pusca,vad ca nu vreti sa ascultati la unul care a gandit dupa ce a tras,chiar refuzati sa ganditi si cand va este totul servit la nas.Deci cumparati pusca,eliberati porumbeii si asteptati fericit uliul.Vine uliul,tu bubui cu pusca.Evident ca uliul nu cade pt ca tre sa ai ani grei de vanatoare in carca sa impusti un uliu iesit la vanatoare,intrebati orice vanator care a iesit la fazan si o sa va spuna la ce chinuri a fost supus de pasari aparent victime sigure.Acum o sa fii tentat sa chemi un vanator cu experienta dar nu te chinui degeaba pt ca nu se baga nici unul la asa ceva(se cheama braconaj) si nu vor sa isi riste permisul.Sa revenim.Dupa primul foc,poate chiar foc dublu daca esti insistent uliul o taie,porumbeii la fel,o sa vezi stolul cum se duce de parca a fost eliberat la un demifond.Daca faza cu impuscatul a fost dimineata poate ai noroc si se intorc pana seara.Cand o sa vezi ca nici macar gainile nu se mai oua de frica 2 zile si porumbeii abia se aduna de prin sat o sa agati pusca in cui.A doua zi dai drumul la porumbei,uliul e prezent la masa.Efect ZERO.Deci cumpara pusca,e mult mai ieftina si mai usor de intretinut decat o crescatorie buna cu pasari foarte bune.

  29. pt domnul irinel ; stiu ca exista uliu peste tot in tara da nu asta vroinam sa subliniez; la mine supravietuirea in caz de atac e mai mult chestie de noroc pt ca chiar daca por e sanatos si bun nu are loc(spatiu ) sa dezvolte atuurile sale in lupta cu uliu. in momentul in care esti inconjurat de paduri cam 75% din orizontul crescatoriei (N,E,V) la distante intre 500 m si 2 km nu prea ai multe sanse. porumbei pur si simplu nu au timp sa reactioneze am vazut atacuri cand ii astepta in padure la inaltime asezat in braz si pur si simplu se lasa direct in stol cand acxesta trecea pe sub nivelul lui. nu stiu cati dintre dvs au avut ocazia (neplacerea de fapt) sa vada cum lotul de zbor scos la antrenament este atacat de 4 ori consecutiv de acelasi uliu in interval de 20 de min si cand credeam ca dupa 4 atacuri nereusite am scapat a aparut perechea pradatorului si atacand simultan au reusit sa prinda un bun zburator. domnilor uliul este ucigasul suprem al vazduhului(din cate stiu poate dezvolta o vit de aprox 200km/h in cadere) asa ca pt cei care cred ca uliu poate prinde doar por bolnavi si cu bagaj genetic slab ii invit cu mare placere sa se mute cu crescatorie cu tot la mine in com leresti jud arges. poate asa se reduce si la mine media de 15 pasari pe an care o platesc tribut neconditionat pradatorilor.

  30. Uliul porumbeilor, are o tehnica de atac care difera in functie de zona si de teren. Atacul sau este fulgerator, folosind mai multe tehnici, dar de fiecare data surprinzand porumbeii. In general, asteapta ascuns in coroana unui pom, ca prada sa treaca prin apropiere si o ataca rapid. Zboara foarte jos pe dupa obstacolele din teren si apare practic in ultimul moment deasupra prazii.
    Daca vrem sa protejam porumbeii trebuie sa lovim uliul in punctele lui forte, nu permitem o surpeindere a porumbeilor si deci o ambuscada. Folosirea de capcane, pusti si alte mijloace de indepartare a uliului din viata porumbeilor este practic un dezavantaj pt noi crescatorii. Imediat ce uliul a disparut din zona ii ia locul un altul sau o alta familie, sa prinzi totii ulii ar fi, de fapt, imposibil. In zona unde locuieste un prieten columbofil au fost capturati iarna trecuta nu mai putin de 11 ulii, prin diferite metode. Anul ce a urmat a fost asemanator ca si in cel ce nu au fost capturati niciunul. Intradevar spre primavara a fost liniste, dar mai spre vara prietenul meu a pierdut tot atatia pui ca si in anul precedent.
    Porumbeilor le trebuie vizibilitate! Daca porumbeii pot sa vada la distanta mare, nu este uliu porumbar sa se apropie fara sa fie vazut! Intr-un stol de porumbei, mereu este cel putin un porumbel in alerta, iar daca stolul are vizibilitate, uliul este vazut de la distanta si porumbeii se ridica rapid in zbor, iar uliul abandoneaza fiind descoperit. Uneori uliul ne ajuta sa ne mentinem porumbeii in forma. Nu de putine ori am auzit expresia ?da doamne sa vina antrenorul sa-i mai ridice putin?, crescatorii adevarati stiu asta!
    Lasati pusca si cureaua lata la locul ei si faceti-va crescatoria in locuri deschise, de unde porumbeii sa aiba o vizibilitate pe o raza cat de mare si porumbeii va vor deveni mai atenti si mult mai in forma. Atunci uliul va va ajuta si nu va mai rade el de voi ci voi de el.
    Delabistrita. http://sporlazbordevoiajor.sunphoto.ro/
    ?spor la zbor !!!

  31. nu inteleg D le Andrei de ce nu mi lasati toate topicurile,pt ca vad ca cu vb buna nu poti sa i faci sa inteleaga pe acesti copii, anumite lucruri,nu mi comvine acest fel de a taia,ce mi place nu tau ,ce nu mi place tau,nu inteleg: cand m i s a spus sa mi fie rusine pe site,desi am dat mmmuuuulte sfaturi bune,…,de catre un copil ,nu ati taiat topicul lui,ganditi intai la cea ce faceti nu va aruncati cu taiatul,nu vreau sa va jignesc dar ma scoateti din pepeni cu taierile dvs,mai dati o dracului de treaba,cu respect.ioni

  32. :) pai mai moale cu obscenitatile si las mesajul…

  33. mda,aveti dreptate dar credeti ma cand vad ce scriu anumite persoane,ma apuca pandiliile,nu prea mi place cand vad ca nu vor sa inteleaga ca laptele i alb si nu negru,in rest va asigur de toata stima mea,si mi cer scuze daca am fost prea nesimtit.cu respect.ioni

  34. eu stau in azuga aici fiind, zona de munte sunt foarte multi soimi. Pird pe an 10-20 de porumbei…dar nam ce face asta e .. las natura sa isi urmeze cursul.

  35. odata mia prins uliu un porumbel si am stiut unde se duce si acolo era pe jos si atuncea am dat dupa el cu o bata si a lasat porumbelul de pe jos porumbelul a zburat catre mine.oricum era putin ranita la aripa dar ia trecut.

  36. VRETI SA VEDETI FILME ADEVARATE CU ULIU DUPA PORUMBEI VENITI IN BT
    AICI E (((PATRIA))) LOR
    VAI DE NOI!!!!!

  37. APROPO DE HIPOPOTANI DE LA 16.SA STII CA MIGREAZA DEJA AU AJUNS IN JUDETUL ARAD.NU I-AM VAZUT EU DAR MI- A SPUS VECINUL UNUI ALT VECIN.

  38. Cand se infiinteaza o asociatie de zbor pt. HIPOPOTANI sa ma anuntati si pe mine, sa-mi formez un lot de zbor … :)

  39. o intrebare ptr cei care au mai multa experienta.care porumbel are cele mai mari posibilitati de a fugi de uliu tinand cont de rasele,voiajori,agrementsau ornament?
    as ruga pe cei cu experienta sami poata raspunde la aceasta intrebare.

  40. Lasati natura sa-si faca treaba!Omul nu o poate schimba dar poate sa o mentina la un anumit echilibru.pasarile de prada trebuie sa-si faca treaba in acest ecosistem.Nici mie nu-mi place sa-mi sperie (vaneze)favoritii dar asta e viata.Eu gandesc asa :boli exista si la oameni si la porumbei ,boli care pana la urma limiteaza numarul oamenilor si animalelor pe Terra.Ganditi-va cati oameni mor anul pe Glob datorita accidentelor rutiere!cand un porumbel este lovit sau luat de uliu eu consider ca a avut un accident in aer.Daca nu ar mai exista pradatorism pe Tera ar creste numarul bolilor si s-ar inmulti peste masura speciile de animale si plante.Ca argument aduc exemplul spartanilor care la nastere erau verificati iar la cel mai mic defect erau eliminati.

  41. Sunt din calarasi si sunt crescator de porumbei voiajori . In fiecare zi privesc porumbeii in timp ce zboara si , odata cu venirea iernii(nu rezist sa-i tin inchisi) am observat ceva ce nici nu imi imaginam cu ceva timp in urma

  42. Scuze dar din greseala am dat enter. voiam sa va spun ca in timpul zborului porumbeii mei nu sunt atacati de ulii(care pana acum nu sunt foarte multi)ci de pescarusi,care sunt o adevarata pacoste. Desi pana acum nu mi-a prins nici un porumbel,procedeaza ca niste adevarati maestri , izoland de stol cate un porumbel pe care il alearga insistent,si desi dezvolta o viteza foarte buna am impresia ca nu au o foarte buna rezistenta pentru ca , asa cum spuneam inca nu mi-a prins nici unul.

  43. Super tare, asta n-am mai auzit-o pana acum! Pescarusi! Daca ati putea filma ar fi super. Oricum nu cred ca au cum sa-i prinda, nu au aceeasi viteza ca un porumbel.

  44. Am sa incerc sa ii filmez sau macar sa fac o poza.Tinand cont de frecventa atacurilor nu cred ca va fi o problema prea mare sa reusesc acest lucru.

  45. Fratilor va inteleg k vreti o selecti naturala buna a porumbeilor, inteleg ca uliul este ocrotit prin lege dar ce ar trebui sa fac atunci cand uliu ataca si de 5-6 ori pe zi, nu ar trebui sa iau pusca si trag in ei, cum ati vrea sa cresc porumbei?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *