Publicat de “Delabistrita“.

Nu de putine ori, fiecare dintre noi, crescatorii de porumbei, am fost martorii rapirii celui mai frumos sau celui mai bun dintre zburatorii nostri. Nu de putine ori am stat neputinciosi in fata sorti, neputand schimba destinul minunatilor nostri inaripati, ce au fost rapiti chiar de sub privirile noastre. Urmarind un spectacol crud dar extraordinar in acelasi timp, de fiecare data altul, putine dintre pasarile noastre, aflate in joc cu destinul, au mai scapat cu viata. Degeaba am ridicat rugaciuni la ceruri, am blestemat si injurat, am incercat tot soiul de capcane si instalatii, ca doar, doar l-om prinde pe blestematul ce ne face zile fripte, toate acestea pana la urma s-au dovedit a fi in zadar. In fiecare an trebuind sa dam cezarului ceea ce i se cuvine, sa dam, dupa cum numeste Ovidiu Leonte in cartea ?Porumbeii Galateni? ? ?tributul zburatorului?. Tribut pe care de vrem de nu, il cedam an de an si nu de putine ori il cedam mai mult decat trebuie.

Dar ca sa reusim in pasiunea noastra, ce pe toti ne leaga intr-un intreg, trebuie sa ne cunoastem inamicii ca sa stim sa ne ferim de ei.

Cel ce se ascunde sub multe nume sau porecle este de fapt inamicul public numarul unu, Uliul Porumbeilor.

Raspandit in toata Europa, Uliul Porumbar este o pasare de dimensiuni medii, cu capul mare si ochii bine proportionati, pentru o vedere orientata inainte, are vazul bine dezvoltat, vazand punct fix pana la o distanta de 2000 de metri. Umflaturile nazale si genele ochilor sunt de culoare galben-verzuie sau galbena. Ciocul este mare, puternic, orientat in jos, partea superioara a ciocului fiind mult mai mare decat cea inferioara. Picioarele sunt lungi, prevazute cu patru degete din care trei sunt orientate inainte si unul inapoi. Degetele se termina cu ghiare foarte puternice si lungi. Ciocul si ghearele sunt de culoarea cornului, iar picioarele au culoarea galben-portocalie.

Uliul Porumbeilor este cel mai agresiv zburator din grupa rapitoarelor cu aripi scurte. Sexele se deosebesc usor prin dimensiunile corporale, femela fiind vizibil mult mai mare ca masculul. Varful aripilor este evident mai scurt decat varful cozii.

Pasare foarte agresiva ce vaneaza porumbeii in zbor, dar si pe cei aflati pe acoperisurile caselor, cladirilor aflate in locuri expuse, dar si porumneii salbatici aflati in tufe sau chiar in camp deschis.

Modul lor de vanatoare este zborul foarte rapid, avand intotdeauna soarele in spatele lor si daca se poate vor ataca intotdeauna prin surprindere si prin spatele porumbeilor. Folosind intodeauna ambuscada. Vor urmari un stol de porumbei si-l vor allege pe cel mai slab sau pe cel ce se desparte din stol. Uliul Porumbeilor ataca fulgerator !

Desi zborul sau este foarte rapid si direct, el poate face schimbari de directie foarte bruste. Deci este in grad sa faca spectaculoase miscari aeriene.

Puii rapitorului abia imbracati in pene sunt foarte curiosi sa sara din cuib, asa pot fi foarte usor capturati, tradati de parintii ce zboara deasupra lor si scot un strigat scurt de-o inalta tonalitate ce deranjeaza si pasarile din jur. Ca si multi alti rapitori si uliul porumbar, in unele cazuri, vaneaza impreuna cu femela. Tinerii pui pana sa se invete cu vanatul porumbeilor se hranesc cu insecte ce le prind in zbor. Zborurile de imperechere sunt de obicei rar intalnite la acest uliu. Ajunge doar un zbor deasupra femelei cand aceasta si-a ales cuibul, de obicei intr-un altul de corb, deja parasit. Masculul zboara deasupra cuibului, striga si bate mai rapid, ca de obicei, din aripi.

Iarna sunt cazuri in care se strang in grup si formeaza dormitoare de pana la zece indivizi.

In zbor il vedem cu aripile perfect deschise si cu coada stransa, dreapta. Varfurile aripilor sunt ascutite.

Crescut de mic, Uliul Porumbar se poate dresa usor, el folosindu-se la vanatul fazanilor, prepelitelor si potarnichilor.

Delabistrita.
http://sporlazbordevoiajor.sunphoto.ro/

?spor la zbor !!!