Ma ocup cu administrarea site-ului www.porumbei.ro din 2003 si am avut ocazia sa ?iau pulsul? columbofiliei mioritice destul de des. Cea mai mare problema a noastra nu sunt banii, asa cum cred multi, ci mentalitatea. Notiunea de respect reciproc ne este cam straina. Invidia este la cote maxime – ar fi scuzabil, fiind un domeniu pur competitional, ?nsa consecintele acesteia nu sunt deloc placute. Unii cititori stiu ca ?n trecut exista pe site si un forum, unde columbofilii propuneau spre discutie diverse subiecte. Din pacate, interesul maxim nu era pentru columbofilia ?n sine si pentru porumbei, ci pentru scandaluri si murdarirea numelor unor columbofili. Cei cu rezultate bune ori dopeaza porumbeii ori fura cu ceasul. Ce simplu se gasesc explicatii si scuze! Calomniile erau la ordinea zilei, si, nu de putine ori, eram contactat de diversi columbofili sa scot de pe site minciunile scrise despre ei de alti columbofili, cel mai probabil rivali. Urma apoi sa fiu acuzat de cenzura, comunism si altele. O ?placere?! Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea. De aceea, multi evita sa se implice ?n tot ce ?nseamna organizare, promovare etc.

Cand am facut forumul, eram ?ncepator ?n columbofilie si de o naivitate crasa, crezand ca se vor dezbate subiecte de columbofilie din care vom avea de ?nvatat, ?nsa, am constatat rapid ca m-am ?nselat. Cele mai deranjante erau remarcile unor crescatori despre calitatea continutului site-ului, crescatori care nu au contribuit cu absolut nimic la ?mbunatatirea sa. Cel mai usor este sa stai pe margine si sa critici?

Lansam (?n naivitatea mea) alaturi de cativa amici la fel de ?ncepatori diverse subiecte despre sportul columbofil, dar fara exceptie, erau curand ??necate ?n sange?. Prea multi doresc sa aiba ultimul cuvant, prea multi nu accepta o alta parere. Se observa deseori din discutii lipsa columbofililor celebri, cu experienta, care asistau, fara a se amesteca. Totusi, interveneau uneori, ?nsa numai la subiecte de scandal si politica columbofila. Si iar ajungem la mentalitate? Am citit deseori si forumurile straine, acolo ?nsa situatia este cu totul alta. Vezi nume celebre de crescatori care participa la discutii, ofera sfaturi etc. Am fost surprins de modestia si amabilitatea unora dintre marii crescatori, care chiar ?ti raspund la e-mail?

Secretomania, ignoranta si neseriozitatea sunt alte probleme pe care le avem. Tot prin 2003-2004, ?ncercasem sa realizez niste interviuri cu unii crescatori pentru a le publica pe site. Interesul a fost extrem de mic. Pentru comparatie, amintesc de cazul unui crescator strain, care a raspuns instantaneu solicitarii, si ?n cateva zile aveam materialul prezentarii trimis pe e-mail cat si un plic cu fotografii trimis prin posta! Mai repede decat unul din Romania. Am putea adapta zicala columbofila ?forma bate rangul?, ?n ?seriozitatea bate distanta?.

Superficialitatea o mai remarc si pe site uneori. Mi-as dori discutii lungi si interesante, cu argumente pe marginea subiectelor propuse, nu doar comentarii de genul: ?frumos?, ?urat?, ?mi-a placut?, ?cat costa?? etc.

?nca un lucru care ma surprinde este ca la aparitia unui nou material columbofil (carte, revista, ziar) ?ntrebarea numarul unu este de multe ori: ?cat costa??.

Cred ca daca esti cu adevarat pasionat, mai ?ntai ceri cartea si apoi ?ntrebi cat ai de platit. Nu putem motiva cu lipsa banilor, pentru ca de multe ori, se prefera achizitionarea unui stra-stra-stranepot din nu stiu ce porumbel (oare cat 0,x% mai are din genele campionului?), ?n loc de achizitionarea unui nou material care poate ajuta la ?mbunatatirea prestatiilor propriilor porumbei. Sa nu uitam vreodata faptul ca, nici cei mai nobili voiajori nu vor da randament sub bagheta unui crescator care nu are cunostinte suficiente, si, care, nu studiaza permanent!

?n rest, numai de bine!