Exercitiu de genetica pentru incepatori


Imi plac porumbeii rosii. Pot sa obtin din aceasta pereche femele rosii??

Masculi rosii homozigoti??
Dar masculi rosii heterozigoti??

Va rog sa explicati si de ce.
Felix

39 comentarii la “Exercitiu de genetica pentru incepatori”

  1. salut,
    in aceasta poza se observa o femela solzata si un mascul rosu heterozigot (o singura gena pt. rosu)
    din aceasta imperechere se pot obtine:
    – 25% femele de culoare rosie;
    – 25% femele de culoare albastru/negru (albastru, solzat, gut);
    – 25% masculi de culoare rosie (heterozigoti);
    – 25% masculi de culoare albastru/negru .

    raspuns da poti obtine atat femele cat si masculi de culoare rosie dar masculii sunt obligatoriu heterozigoti !

  2. foarte complicat, depinde ce au la baza

  3. sii euu st laa incepuut …st la al doilea an de cand fac acest lucru…momentan am 8 perechi …(in fiecare pereche am cate un rosu)…sii km 80 % din puii scosiii sunt rosii…am o pereche asemanatoare cuu aceasta sii mi.au scos prima serie doi trestii…iar a 2a serie un rosu si un argintiu!

  4. Buna seara,

    Ca sa nu facem supozitii “la ghici” puteti preciza pentru cei care nu deosebesc masculii de femele, care e masculul si care e femela?

    Daca nu am insel, dupa cum mi se pare mie, masculul este cel rosu solzat cu pete negre (din dreapta) iar femela este cea albastra solzata (din stanga). Daca lucrurile stau asa cum am presupus, atunci din aceasta pereche veti obtine masculi heterozigoti pentru rosu-cenusiu (cu pete negre), masculi homozigori pentru albastru-negru, femele hemizigote pentru albastru-negru si femele hemizigote rosu-cenusii (frecvent fara pete negre).

    Culoarea de baza a pigmentului poate fi, in ordinea dominnatei, rosu-cenusiu (B*A), albastru-negru (B+) si maroniu-ciocolatiu (b). Genele care determina aceasta culoare sunt situate pe cromozomii sexuali Z, femelele avand un singur astfel de cromozom (si inca unul foarte mic numit W fara astfel de gene) iar masculii avand doi astfel de cromozomi Z.

    Un mascul care arata rosu-cenusiu poate avea doua astfel de gene (B*A//B*A) si va fi rosu cenusiu fara pete negre. El poate avea si o singura astfel de gena pentru rosu cenusiu si inca o gena mai slaba al carei efect va fi mascata de gena dominanta pentru rosu cenusiu (adica o gena pentru albastru-negru sau pentru maroniu-ciocolatiu). In acest caz, el poate fi B*A//B+ sau B*A//b si va avea pete negre sau maronii.

    In cazul in care el are pete negre ca masculul din poza (B*A//B*+), atunci el poate transmite puilor lui femele una din genele lui, asa ca ele pot fi B*A//. adica rosu cenusii sau B+ adica albastru-negre. Nu trebuie uitat ca puii lui femele nu primesc nicio astfel de gena de la mama lor.

    Puii lui masculi vor primi de la mama lor solzata pe albastru-negru care o gena pentru albastru-negru (B*+) iar de la el vor primi tot genele mentionate mai sus. Asadar, puii lui masculi pot fi B*A//B+ (rosu cenusii cu pete negre) sau B+//B+ adica albastru-negri.

    Cu stima.

  5. Culoarea rosie “plina” se comporta la fel cu culoarea rosie solzata (trestie) ?

  6. da,se poate si daca imperechezi masculul cu fem albastra poti obtine si pui izabeli.

  7. Tot respectul si recunostinta cum a explicat Dl. Dina Mergeani, asa este fara nici o alta speculatii.
    Eu insa caut sa va explic putin altfel, dar cu aceasi rezultat. Este vorba de doua (sau mai multe) caractere diferite determinate de doua gene diferite situate pe cromosomi diferiti si anume desenul penajului este determinat de o gena si culoarea de o alta gena.
    Sub desenul penajului inteleg daca este solzat, cu dungi, sau gut (culoare neagra, dar cu burta cenusie), iar culoarea poate fi rosu, negru, sau o alta culoare.
    Mai departe aceste caracteristici se transmit conform legilor Mendeliene, cu mentiunea ca, asa cum a fost precizat gena culorii rosie se afla pe cromosomul care determina si sexul, iar intensitatea petelor la cei solzati poate fi diferita.
    Nu doresc sa intru mai mult in amanunte.

  8. Am o intrebare pentru d-l Dina Mergeani, d.p.d.v. stiintific se poate ca dintr-o femela albastra si dintr-un mascul albastru sa iasa un pui alb cu putin albastru pe spate???
    Si mentionez ca parintii femelei cat si ai masculului, deci bunicii puiului, au fost albastri.

  9. poti imperechea 2 guti, din guti pui albastri e posibil sa iasa da din 2 albastri pui guti nu ies.

  10. Buna seara,

    Pentru porumbei.ro, mesajul 6,

    Daca prin culoarea rosie plina intelegem porumbeii cu corpul aproape complet rosu dar cu coada si remigele primare gri, atunci raspunsul este da. Ei sunt echivalentul pe rosu-cenusiu al varietaiti de gut mentionata de dl. Szabo (culoare neagra cu burta cenusie).
    Daca prin culoare rosie plina intelegem penajul complet rosu, atunci raspunsul este nu. Penajul complet rosu (si la nivelul cozii) este dat de o alta gena numita rosu recesiv (e). Ca sa fie rosu complet, un porumbel are nevoie de doua astfel de gene (e//e) indiferent de culoarea de baza.

    Cu stima

  11. Buna seara,

    Pentru dl Mihai A., comentariul 11,

    Esste posbil ce ati relatat (deci nu este ceva imposibil), chiar daca putem spune ca este destul de putin probabil.
    Ca sa se poata intampla asa ceva este necesar ca ambii parinti sa aiba una sau mai multe gene recesive de baltatura, purtate ascunse timp de generatii. La puii din aceasta pereche, aceste gene se pot intalni fata in fata si permit astfel aparitia unor porumbei aproape albi.

    Cu stima

  12. Am si eu o intrebare daca unul dintre porumbei este rosu homozigot atunci avem sanse mari sa obtinem rosi nu?si puii lor vor fii heterozigot practic asa ar fi. Dar se poate sa fie si homozigoti sau acestea se pot obtine doar imperechind homozigot cu homozigot .?Scuzatima daca am pus intrebari stupide
    HAi noroc!!!!

  13. Eu nu prea ii vad rostul acestei conversatii, chiar nu conteaza cum ies puii ci sa fie sanatosi si buni de concurs…
    Sunt mult mai multe informatii care ne-ar putea delecta… si nu cred eu ca doar persoana aceasta a trimis o stire(intrebare). pe nimeni nu intereseaza altceva sau toti aveti porumbei de ornament sau gutani?

  14. In teorie lucrurile stau intr-un fel iar in practica in alt fel,de nenumarate ori am avut cazuri in care puii semanau cu buncicii sau strabunicii astfel ca din 2 rosii ieseau guti,albastri,etc. din Argintiu si Cuc -guti si albastrii,etc.Nu cred ca trebuie sa ne rezumam doar la culorile parintilor mai ales cand porumbeii provin din incrucisari,este greu sa determini care geana este mai puternica si o sa domine.

  15. din doi porumbei albastrii listi am avut 3 albi,anul trecut…toti identici!!!
    anul asta acelasi mascul albastru list l-am facut cu o femela baltata pe negru…puii au iesit 1 alb tot s 1 albastru list precum tatal…de aici cred ca acest albastru list este scos din porumbei albi,altfel nu-mi explic…
    doi rosii in pereche mi-au dat un pui negru…

  16. genetica nu corespunde mereu,eu avand o pereche de albastrii solzati cu doar putin alb pe cap amandoi mi-au iesit puii albi cu coada rosie si doar putin albastru pe spate.

  17. incearca sar putea sa iti iasa chiar daca nu o sa iti iasa din prima eu am avut din 2negri imi iesea o tura rosii si o tura negri fff fain app frumosi porumbei

  18. Multumesc pentru raspunsuri,
    Intrebarea a fost pusa pentru incepatori,
    Din pacate ei nu prea vor sa participe.Sper ca
    vor invata din raspunsurile expertilor si vor
    putea raspunde cu argumente la intrebarea
    care va urma in curand.

    Momentan,intamplator, au doi pui solzati negru.

  19. pt tudorCJ (com.15)

    homozigot (2 gene rosii) poti obtine intr-adevar si din 2 heterozigoti… 2 gene inseamna cate una primita de la fiecare parinte -> homozigot inseamna ca au primit aceeasi gena de la fiecare parinte -> aceasta gena poate fi trimisa atat de un homozigot cat si de un heterozigot…

    doar ca termenii homozigot/heterozigot apar doar cand este vorba de MASCULI (acestia avand 2 cromozomi de culoare cu posibilitatea sa fie diferite sau identice)

    la femele observ la dl. Dina Mergeani in comentarii cuvantul hemizigote, ele avand doar un cromozom de culoare si anume culoarea penajului -> deci pt un homozigot rosu ai nevoie neaparat de o femela rosie, iar masculul deasemenea rosu cu posibilitatea de a fi heterozigot pt albastru sau maro sau doar homozigot pentru rosu (culoare rosie a penajului + inca un cromozom tot rosu)

    nu cred ca este o intrebare stupida topicul avand in vedere intarirea cunostintelor pt incepatori! foarte bun si la mai multe dle Felix!

    raspuns la intrebarea d-lui Felix care acopera si intrebarea lui Tudor(CJ) doar masculi rosii heterozigoti se pot obtine din aceasta pereche -> pt homozigoti fiind nevoie ca si femela sa fie rosie. In schimb se pot obtine masculi homozigoti pentru culoarea albastru

  20. stupid este sa contrazici o genetica demonstrata si exclusiva :)

    daca tot suntem columbofili ar trebui sa stim ca un pui de la o porumbita poate avea alt tata decat cel care-l cloceste/creste :) inainte sa bagam scuza cu bunicii ar trebui sa ne observam putin porumbeii…

    cat pentru rosu scos din 2 albastri -> am si eu asa ceva DAR este vorba de rosu recesiv in cazul meu, ca rezultat al faptului ca ambii parinti albastri aveau cate o gena la rosu recesiv care este altceva decat “rosu dominant” despre care vorbim aici si care probabil trebuia subliniat inca de la inceput :)

    o coada rosie nu inseamna un porumbel “rosu dominant”…

    exista multe fenotipuri care “dau a rosu” in timp ce porumbelul este albastru -> urmariti de exemplu acest link care ne prezinta un “Indigo Velvet” http://www.angelfire.com/ga/huntleyloft/blueindigo.html

  21. Pentru Marius:Daca nu iti place mars pe porumbel.net si vorbeste acolo de clasamente si alte minciuni!

  22. pt pozitia 8 : la voltati ii pot zice total diferit , sunt une culori care rezista culoare la culoare si altele care se ” amesteca ” sa zic asa , si conteaza foarte mult ce au in spate ( parinti , bunici etc ) , iti dau exemplu o pereche de a mea : mascul Rosu + femela Guta si au dat urmatorile culori : gut , rosu , rosu oglindat , argintiu curat , argintiu pe rosu (stropit) , cafeniu . au fost inperechiati un an si au scos culorile de mai sus , dar binenteles poate aveam mai multe surprize dar au crescut si alti pui , deci ii putin alta problema ca la voiajori parerea mea http://ZavoianFlorin.SunPhoto.Ro

  23. asa e la “voiajoristi” -> mare parte din ei cred ca doar ei exista si ca sportul cu voiajori e suprem si fiecare stie sa-l practice cel mai bine si are si multe sfaturi de dat, doar ca nu prea are loc cand vine vorba de alt subiect decat de cate ori dau de mancare la porumbei si de cate ori ii zboara pe zi si cel mai tare sputnic e al lui si au ei fiecare cate o hartie frumos colorata cu care se lauda prin sat ca e pedigree… e un site de columbofilie generala si puteai sa-ti conturezi ideea asta din multe alte articole, nicidecum voiajorist exclusiv…

    a nu se intelege ca jignesc voiajoristi insa… sunt ff multi care fac o astfel de reclama categoriei de voiajoristi -> tocmai de aceea am scris la inceput intre ghilimele pt ca defapt este vorba doar de tentative de voiajoristi care au doar teorii culese de la alti “voiajoristi” si cred ingust in ele fara sa-si puna vreo intrebare sau sa deschida macar putin ochii…

    specimene si specimene ca peste tot… daca s-ar aplica si la columbofili ruptul gatului ca la puii nedoriti unde s-ar ajunge oare… :)))

  24. & alex birsanu
    cred ca tu si cealalta maimuta care mai aparae din cind in cind pe aici | B.vasule adica Bizon chel ar trebui sa va mutati pe rrp.ro / si sa ne lasati in pace atit cu comentariile cit si cu prezenta .
    multumesc celor care cel putin au incercat sa lamureasca cite ceva incepatorilor , mai ales d/lui Dina Mergeani.

  25. eu am un trestiu cu o albastra si am 2 pui trestii fem fiint mai cafelata decat masculul

  26. Si eu am dintr-ul cuc pe deschis si o guta mi-a iesit un argintiu,dar inafara de cele doua dungi,mai are si picatele rosii pe aripa,adica tinde spre un cuc pe rosu.
    Si o intrebare pt cunoscatori:Dintr-un gut negricios si o vanata,pot scoate guti negriciosi?Am 3 pui pana acum din ei si toti au iesit guti pe rar.(adica,culoarea e intre ei)

  27. Pentru com 24. Gena indigo este una dominanta, ca sa poti avea “rosii” din acei indigo tre sa ai intre ei, si la noi in tara se pare ca sunt destul de multi, multi oameni ii confunda cu Schallie si asa le si zic la culoare, diferenta e ca la indigo dunga din coada este stearsa sau inexistenta iar remigele primare sunt de o culoare gri cenusiu, nu negre, Dungile sau solzii din aripi sunt de la un visiniu cenusiu pana la un rosu, ca sa scoti acel indigo ce mimeaza rosul iti trebuie 2 pasari heterozigote, deoarece aceia sunt homozigoti. O alta gena ce se aseamana cu rosu cenusiu este Recesiv Opal, aceasta gena se intalneste la foarte multi voiajori dar din moment ce este recesiva, e nevoie de 2 gene sa se manifeste.

  28. @octavian(com34): chiar asta vroiam sa spun ca exista multe variatii de culori si de aceea ca sa raspunzi la o intrebare trebuie sa vezi macar poze caci pasareas poate fi descrisa de un incepator intr-un fel si ea sa fie defapt altceva…. si m ai apare si faptul ca nu sunt neaparat curati, putand purta heterozigot o alta gena recesiva care nu se vede pe porumbei dar la pui ea devenind homozigota schimba complet culoarea

    @Minu(com33): poze = > topic nou => raspuns… deocamdata parerea mea este ca masculul este purtator de desen solzat mai deschis pe sub cel inchis pe care-l afiseaza (orice pasare purtand 2 desene diferite sau identice) -> in acest caz daca mai insisti o sa scoti si gutul inchis, insa nu vei putea scoate dungati ca si mama, ambele desene purtate de tata fiind mai puternice decat dungat… DAR se poate masculul sa fie doar solzat, el fiind homozigot la vreun fenotip care-i inchide culoarea -> caz in care nici unul din puii lui nu-l vor afisa, ei fiind doar heterozigoti la acel fenotip atata timp cat mama lor nu-l poarte heterozigot ca sa-l poate transmite la puii care primesc deja un astfel de cromozom de la tata… ca sa fie identificat un astfel de fenotip mai deosebit pe masculul tau s-ar putea sa fie nevoie de poze cu coada deschisa… aici ii las pe cunoscatori :)

  29. Pentru Minu, com 33.
    Din doi pe fond albastru nu o sa scoti niciodata rosu decat daca este rosu recesiv. Ar fi o idee daca ai posta niste poze cu parintii si cu puiul ca sa vedem despre ce este vorba, asa doar din povesti nu poti spune prea multe.
    Patternul(desenul aripii) este compus din mai multe gene, ti le voi enumera de la cea mai recesiva pana la cea mai dominanta : Albastru fara dungi , Albastru, Solzat deschis, Solzat normal, Solzat inchis, Si solzat negru. Diferenta dintre solzat inchis si solzatul negru este faptul ca solzatul negru nu mai are nici un pic de punctulete deschise la culoare pe aripa, pe cand solzatul inchis mai are cateva.
    Daca ai avea un solzat negru homozigot, atunci cu orice alt solzat sau dungat sau nedungat ai scoate doar guti pe negru. Problema e ca pasarea ta e solzata negru heterozigota pentru un alt tip de solzatura(solzat deschis sau solzat normal), iar cum femela este albastra ai 50 % sanse sa iti scoata solzati deschisi si 50% sa iti scoata solzati inchisi.

  30. Poti obtine linistit o femela rosie daca folosesti un spray din articolul”Porumbei braconieri”

  31. daca imperechez o porumbita rosie cu mascul albastru ce culorea vor avea puii?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *