Un experiment interesant. Referitor la pericolul pe care l-ar reprezenta gutanii intrati in crescatorie, cred ca acesta este redus.
Mai degraba cred ca ar fi periculos pentru gutani un porumbel voiajor intrat intre ei.
Porumbeii voiajori sunt expusi saptamanal in sezon la un mix de boli in masina, avand contact cu mii porumbei din diverse crescatorii, fiecare cu germenii lor, chiar mai multe tulpini pentru acelasi agent patogen – si toate astea in conditii ideale de contaminare: stres, inghesuiala, caldura, mai multe zile la rand uneori. Plus extenuarea care urmeaza dupa sutele de Km parcursi apoi.
Inclusiv acasa porumbeii stau in conditii de inghesuiala (comparativ cu “maidanezii” care umbla liber) si beau din volume mult mai mici de apa deci din concentratie mai mare de germeni decat intr-o balta sau rau – de unde bea un gutan.
Voluntar sau involuntar, cred ca voiajoristii au format cea mai a dracu’ “tulpina” de porumbel dintre toate rasele, o pasare mai buna pe imunitate chiar si decat stramosul din natura.
Acum, daca nu i s-ar da la temelie cu toate “preventivele” facute aiurea pe porumbei sanatosi, probabil voiajorul ar fi si mai avansat ca rasa.
Si totusi. Daca stau sa ma gandesc, e posibil ca “preventivele” sa ajute si mai mult situatia, in sensul ca de multe ori sunt facute prost, doar o zi, ametesc putin germenii si ii selecteaza, lasandu-i doar pe cei mai tari care se inmultesc in continuare. Asa ca porumbelul trebuie sa faca fata la germeni tot mai fortosi.
Un mod bun de a face vizualizari si urmaritori. Nimic mai mult. De altfel si concluzia, pe care cei mai puti o stiu deja, e clara. Dar, sigur o sa avem ceva de invatat:)
Sunt de părere, că ‘gutanii’ sunt mai sănătoși, pentru că atunci când unul e bolnav, moare, sau îl ia uliul. (se elimină singuri, și își creează imunitate singuri) Voiajorii primesc tratamente, deci dacă sunt bolnavi, pot fi tratați.
Gutanii depun efort doar pt a supravietui. Daca il fortezi , cedeaza. Isi cara toata viata bolile cu mandrie si la prima greseala dispar. Speranta de viata a unui gutan este de 5 ani. La voiajori de 17-22 ani, vorbim de librtate totala versus captivitate controlata.
Gutanii chiar beneficiaza de minim 2m cubi de aer per porumbel. Voiajorii doar in vise.
Daca nu ai voiajorii imunizati, baga 1 gutan in prima serie de pui si lasa.l sa doarma cu ei o saptamana si dupa aceea uita te la puii tai peste 10 zile cum arata.
Orice organism, gutan sau om, “purtator de boala” arata SUFERIND. El este tratat sau moare. Gutanii de acolo traiesc si arata bine, deci nu sunt purtatori de boli.
Toate organismele sunt purtatoare de bacterii, virusi, microorganisme, in mod curent. E-coli face parte din flora intestinala a oamenilor sanatosi. La fel si candida.
Doar in momentul scaderii imunitatii (din motive de stres, foame indelungata, anumiti virusi foarte agresivi la inceput etc.) bacteriile si virusii deja existenti in organism incep sa se multiplice rapid, instaurand starea de boala.
Eu insami sunt purtatoare de stafilococ auriu in zona gat-nas, dar nu am probleme decat la raceala sau gripa.
Helicobacter pilori face parte din flora digestiva a multora. Insa doctorii trebuiau sa acuze de ulcer vreo bacterie, asa ca au dat vina pe helicobacter, nu pe viata dezordonata a omului.
In ce priveste experimentul, este INCOMPLET. Deoarece lipseste din tub, recipientul cu fecalele proprii. Pariez c-ar fi cele mai pline de “boli”, adica de bacterii. Deoarece omul este cel mai murdar animal, care polueaza aerul, apa si pamantul. Dupa ce am gonit animalele si pasarile din arealul lor, dand nastere oraselor si muntilor de gunoi de la margine, acum avem surpriza ca ne si batem joc de pasari acuzandu-le tot pe ele de “boli”.
Acum cativa ani autoritatile si-au batut joc de cainii maidanezi din Bucuresti, eutanasiindu-i din cauza unei bunici care nu a avut grija de nepotul ei, probabil prea ocupata sa vorbeasca cu alte bunici din parc.
Multa bataie de joc in lumea noastra!
Respect Chris, poti sa intelegi mai bine unele lucruri din jurul nostru, as fi incantat sa te cunosc si personal, numa binee !!
Ieri dupa masa ,mi.a intrat in pod,unde am voiajori albi, un gutan trestiu list,tardiv . L.am prins…matasos la penaj,pudra pe el cat la altii pe doi porumbei,picioarele calde,arata impecabil si am mai observat un lucru: avea gusa goala. Asta mi.a confirmat inca odata,ca indopatul si cocolositul nu fac casa buna cu sanatatea. Am porumbei care nu au zburat afara din toamna si nu arata asa bine ca gutanul asta.
Treaba asta mai imi arata ca in natura ,sunt zile in care porumbeii nu mananca si nu mor,asta vis.a vis de discutiile cu postul la porumbei
Interesant, Fisher!
Oameni pasionati de porumbei!!! Baietii astia incearca ei ceva, dupa modelul celor din vest. Interesant proiectul.lor cu fiisi fiice nunai din campioni nationali. Imi place entuziasmul in primul rand!!!! Referitor la probele de laborator recoltate de la gutani….e frectie. Pot fi sanatosi tun, peste 1 luna copti de bolnavi…fix degeaba recoltate probele.
Azi mi-a intrat in casa un gutan “copt” (amigdalele umflate, sange in gat). I-a batut pe ceilalti de pe geam, incercand sa manance boabele si-n virtutea inertiei a intrat in casa si-a avansat pe pervaz, desi eram langa el dupa perdea. Era nervos si disperat din cauza ca nu-i treceau boabele in gusa, astfel ca-i tinea pe ceilalti la distanta. L-am luat si l-am controlat. Nu avea noduli de tricomonoza, ci doar infectie in gat. Tusea si-am banuit ca din cauza unei sangerari, asa ca am bagat un betisor de ureche in gat. Avea putin sange pe el. I-am dat o doza de doxiciclina, un sfert de metronidazol si vreo 6 picaturi de vitamina K. In treacat i-am observat fecalele albe, doar urina. Avea tractul digestiv gol. I-am dat si vreo 10 ml de terci (fainuri cu apa) din seringa, prin tubulet, direct in gusa.
Am mai tratat de micoplasmoza si de chlamidioza. Chiar daca bacteriile se iau, nu am imunitatea scazuta, nu fac boala. O sa fiu un timp asa zisa purtatoare, fara sa-mi dau seama (fara simptome). Daca un virus gripal sau foarte puternic ma destabilizeaza (imi scade imunitatea inmultindu-se excesiv) in perioada aceasta, pot face si eu micoplasmoza. Dar e mai putin probabil, deoarece tocmai am iesit dintr-o viroza (cu augmentin) cu anticorpi proaspeti. Si mai am si obiceiul sa ma spal pe maini foarte des, inainte si dupa ceva.
Porumbelul este un albastru foarte frumos, care se uita gales, de jos in sus, fix in ochii mei, incercand sa ma citeasca. Straluceste de inteligenta, cand e calm.
In ce priveste bacteriile, virusii, microorganismele de tot felul … asa a fost facut pamantul.
Robi Amsterdam. Banuiesc ca suferinta deschide ochii si sufletul. Frica si rugaciunea aduc bunavointa Domnului, ceea ce deschide mintea si intelegerea. Exista si multa meditatie cu ajutorul Domnului.
Iar personal … doar exist inca. N-o lua prea personal. :D
P.S. Augmentinul, antibiotic, nu este pentru viroze, ci pentru bacteriile din gat si nas care-si fac de cap rau de tot, cand un virus foarte puternic imi slabeste imunitatea.
@Chris, ma bucur ca existi, de ar exista mai multi/multe ca tine poate am putea respira mai usurati aerul de afara, acuma e plinn de noxe , poluanti, tot felul de iritatii pulmonare ( ma refer in orase in special ), cateodata e bine sa lasam natura sa isi urmeze cursul dar emotiile umane ne impinge sa facem ceea ce credem ca e bine, o intamplare avusem si eu in Amsterdam cand mergeam seara pe strada pe un cartier mai indepartat sa gasesc un pui de porumbel salbatic cazut la pamant, era deja mare si normal trebuia sa zboare, parintii lui nu era in zona si nu vedeam nici un cuib in din care sa fi picat, ma cuprinsese emotiile si nu stiam exact oare ce e bine sa fac pentru ca dupa o examinare mai corecta avea aripa rupta si nu cred ca si-o mai recupera vreodata avusem un porumbel in acelasi caz care in trecut care a fost prins de uliu, pana cand am vazut o pisica care era la cativa zeci de metri in fata.
Robi Amsterdam: Cu aripa rupta il duci la o clinica buna unde opereaza si-i pune aripa la loc. In Bucuresti am dus un porumbel rupt in fata la clinica Hemopet de pe Lascar Catargiu, unde l-au cusut. Porumbelul era in stare de soc, cu ochii umflati, inchisi, si sange curgand din nas si din cioc, cu pielea rupta pe gusa, cazut pe o parte. I-au injectat dexametazona si enrofloxacina, apoi i-au dat vitamine si l-au pus in camera barica. La ora 14:30 l-am dus, iar seara, la 20:00 statea in picioare. Cred ca i-au atins un nerv, ca-si taraste aripa, dar nu e rupta, zboara bine.
Concluzia: stiu destul de multe, atat de multe incat imi dau seama ca nu stiu totul si ca ceea ce stiu e doar un fir de nisip in marea de nisip a universului creat de Dumnezeu Atotstiutorul. Tu de unde stiai atat de sigur ca aripa rupta nu poate fi operata si nu se va recupera vreodata?
In ce priveste poluarea Robi, poti renunta la sapunul din toaleta, deoarece polueaza apa pe care o bei. Detartrantul si clorul le poti folosi mai rar, deoarece fecalele sunt biodegradabile dar chimicalele nu. Asta daca consideri ca ai destule afectiuni sistemice sau vreo boala autoimuna. Poti renunta si la internetul de acasa, retelele wi fi sunt cancerigene. La fel si mobilul. De cand si-a descoperit vegetatie adenoida in jurul urechii interne fratele meu foloseste numai castile cand vorbeste la mobil.
Poluarea scurteaza viata. Te mai gandesti la ce sa renunti, ca sa le dai o sansa si copiilor tai sa prinda macar 40 de ani de viata. Numai bine!
@Chris
Da puteam, dar intr o tara straina cu nu prea multe contacte si cu mentalitea supravietuirii fenotipului puternic am lasat natura sa isi duca cursul mai departe.
Nu uita, Domnul a creat natura, nu noi oamenii.
@Chris 14
Da multumesc pt informatii, incerc sa nu fiu un consumator si sa traiesc cat mai simplu, ai dreptate fecalele ar trebui sa aibe alt rol, si toaletarea ar trebui facuta pe pamant in mod natural, dar Satana ne invata numa prostii la scoala si sistemul sau prost organizat, in natura creatia Domnului totul decurge perfect fara consumatori, Satana ne transforma in niste paraziti pentru ca asta este un parazit spatial care nu stie sa traisca viata, numa sa o distruga prin noi oamenii. nu-s nebun, am informatii sigure si stiu mult mai multe !
Mentalitatea supravietuirii fenotipului puternic … creeaza monstri fara suflet. Nu este buna. Mila este buna. Si nu, nu puteai, esti prea tanar. Nici eu la varsta ta nu puteam prea multe. Din cauza “dresajului”, indoctrinarii sociale si familiale, care spunea ca altele sunt prioritatile. Si uite asa ma trezesc intr-o zi ROBOT. Dar aveam prioritati si-mi … “imputernicisem fenotipu”. Inima si sufletul dormeau adanc si nu mai puteam simti nimic. Eram fenotipu puternic, castigatoare mereu, dar nu ma bucuram de nimic, oricat incercam. N-am chef sa-mi aduc aminte, am lasat in urma acea viata. La un moment dat simteam ca vreau sa fac ceva adevarat care sa conteze si sa-mi miste sufletul in vreun sens. Insa pentru asta trebuie sa renunti la mentalitatile vechi, la dresajul de-acasa. O sa intelegi daca o sa te simti vreodata “de lemn”. Daca nu, nu-i bai! E doar un punct de vedere.
Numai bine Robi.
Chris nu ai dreptul sa ma judeci, ai inceput sa ma ataci ca am lasat natura in cursul ei, esti prea inchisa mintal in ” laboratorul”tau eu sunt un supravietuitor innascut, nu mai scrie ca numa asta stiu, pa.
:D
https://youtu.be/9AWSKJnv-C0