Porumbeii care au avut ca pui Adeno sau Paramixoviroza dar si-au revenit aparent complet, mai pot face performanta la maturitate?
Cunoasteti astfel de cazuri?
Cum trebuie sa procedam daca mare parte din lotul de pui a trecut prin asa ceva – trebuie sa ii menajam, de exemplu sa zboare doar viteza-demifond ca yearlingi?
Multumesc,
Robert
La Adeno cred ca sunt sanse mai mari pentru ca nu ii afecteaza asa profund ca Paramixo, multi pui trecand prin adeno in 1-2 zile, unii cu doar o usoara indispozitie.
Am zburat inclusiv porumbei care ca pui avusesera paramixo forma nervoasa, cu intors capul… dupa revenirea completa, evident. Tin minte ca au rezistat demifonduri dar la fond s-au pierdut. Nu stiu cat e de relevant, nu erau din linii care sa fi zburat bine. Ultima data am avut paramixo in 2015 si mai tin minte de unul care avusese doar forma initiala cu sete exagerata, fara afectare nervoasa. Acela mi-a zburat inclusiv maratoane dar nu a clasat nimic sau a clasat asa prost de nu mai tin minte.
Sunt si eu curios daca stie cineva cazuri de genul asta care au ajuns la nivel national… desi, se zice ca porumbeii de acolo din top nu se imbolnavesc niciodata.
Salutare.
Bun tipicul.
Eu din 2017 ma confrunt cu adeno, dar fără mortalitate.
Curios este ca dupa 2 ani de zboruri din cei de 2017 mi au rămas doar porumbei din a 3-a si a 4 -a serie. 5 din aproximativ 50 de pui.toti au performanțe bune, dintre care un campion național la As Demifond, iar ceilalți cu prezențe în Expo județeană .
Cei de 2018 ca yarlingi au zburat 14-15 etape..cu clasari constante dar nu de top, inclusiv fonduri.
Puii mi au zburat 6 etape pana sa se îmbolnăvească din nou fără mortalității , unii cu clasari f bune.Vedem ca yarlingi cum vor performa.
Dar performanța mai tine si de alte aspecte in afara de sănătate.
Succes anul acesta.
Așteptăm si alte păreri.
Cu respect.
Stiu caz concret porumbel care a avut paramixo ca si pui la yarling top 3 jud la fond dar are fecale moi mereu , sa vedem la palmares
Salutare.
Puii si-au revenit dupa boala.
Mai fac uni dintre ei cateodata nu mereu excremente mai moi .
Sunt curios cum sa ii joc , ma gandeam la un fond , doua maxim dupa sa ii opresc la maturizare . Porumbeii au primit pe timpul ierni . Porbiotice / Vitamine / sedochol .
Teoretic DA. Un crescator batran ma invatat ca daca un porumbel a a avut paramixo el va putea zbura dar niciodata la potentialul sau maxim indiferent de cate tratamente va primi.Plus ca el va avea intodeauna ‘microbul’ in sange iar in cazul in care va reproduce va transmite si puilor acest microb.Referitor la adeno-coli cunosc si eu cativa porumbei care zboara fara probleme facand norme de si au avut aceasta boala.Ideal ar fi sa fie evitate aceste boli.Marii crescatori elimina exemplarele afectate de aceste boli.
Salut!
Din experienta mea pot sa spun ca pasarile care au fost afectate de aceste boli (cel putin aia vizibil afectati) nu mai fac mare lucru ca zburatori…cel putin nu la “lungi”. Da’ eu nici nu prea menajez tinerii…ii cam omor la maratoane si oricum sunt destul de putini care rezista.
Va salut! Si salut ideea acestui subiect.
Caz concret(nu neaparat relevant) in voliera mea: pui de 2014, s-a imbolnavit de adeno-coli, excremente moi, stare generala proasta. Nu am procedat tocmai “ortodox” si am incercat sa-l pierd, lansandu-l de la 40 km (piuia inca si era foarte flescait). A sosit acasa si, culmea, dupa acest efort a inceput sa-si revina.
In 2015 a concurat la 5 fonduri, le-a clasat pe toate si a realizat norma la AS Fond Yearling, dar cu punctaj mare. Pe ruta Ucraina.
In 2016 l-am oprit acasa, pentru a incerca o consangvinizare. Din care ulterior am constatat ca nu a iesit nimic.
In 2017 l-am concurat din nou, insa ruta s-a schimbat pe Polonia. S-a intors de la 2 fonduri, insa la derby-ul de 950 km s-a pierdut definitiv. In tot acest timp, excrementele au ramas moi.
Am mai avut o femela care, dupa ce s-a intors a 2-a de la un concurs de pui de la 350 km, s-a imbolnavit de adeno-coli. La un an a zburat 4 fonduri, dar nu a clasat niciunul. Excrementele se ameliorau dar reveneau la starea apoasa in urma efortului.
Parerea mea este ca un pui afectat de adeno-coli va ramane afectat permanent la nivel renal si hepatic. Organe vitale pentru rezistenta la efort si performanta. Cat de mult, depinde de exemplar. Este motivul principal pentru care am decis sa nu mai concurez puii toamna.
Sustin ideea lui Andrei, din comentariul nr 1, ca acei porumbei din topul national nu s-au imbolnavit niciodata. Doar ca ei sunt relativ rari. Sunt insa si porumbei, in special cei cu un grad inalt de consangvinizare in ascendenta, care, desi au imunitate mai slaba, pot ajunge la performante inalte cu un management adecvat. Iar eu cred ca menajarea puilor, in special a celor din linii de fond si maraton, pana cand trece prima iarna peste ei, face o diferenta capitala in cariera lor de adulti. Imunitatea unui yearling este incomparabil mai mare decat cea a unui pui de 4-5 luni.
Prin 2014 un prieten a avut mari probleme cu paramixoviroza. Pentru ca vroia sa-i sacrifice l-am rugat sa imi dea mie 10buc.
Paradoxal si-au revenit toti (dupa aproape un an) La primul antenament (20 Km) nu s-a mai intors nici unul. Concluzia Un porumbel trecut printr-un episod de paramixoviroza nu mai poate face performanta.
Si inca ceva. Sint doctori veterinari care recomada ca veteranii sa nu mai fie vaccinati. Nimic mai fals. Am 4 veterani si in 2018 nu i-am vaccinat. In ianuarie 2019 o porumbita in virsta de 15 ani a facut paramixoviroza forma nervosa si a romas cu sechele. Asa ca vaccinativa toti porumbeii indiferent de virsta
Acum e ca la loto
Stiu porumbel chiar din zona mea, C-Lung
Care a avut paramixo si a avut 3 expoziti natioanale , toate 3 in top 10 . Incepand de Yarling .. ( expozitii la categoria Maraton . )
Banuiesc ca pentru tratamentul paramixovirozei, in afara de extractul de propolis, mai trebuiesc produse care cresc titrul anticorpilor produsi, precum dimetilglicina (produs secundar al metabolismului colinei). Dimetilglicina (sau acidul pangamic) este cunoscuta si sub denumirea de vitamina B15, denumire improprie, deoarece este un derivat al aminoacidului glicina etc. Mai studiati voi…
Anul trecut am avut in expoziția judeteana,la categoria fond,un porumbel yearling care a avut paramixo ca pui. Sunt ferm convins ca daca nu ar fi avut nici o problema ,ar fi fost mai bun in competitii…
În 2017 am avut la pui adeno coli cu mortalitate într-un procent de cam 10% dintre pui, deoarece nu le-am dat nici un tratament considerând ca trebuie sa se imunizeze și sa rămână numai produșii puternici.
Cu toții în 2018 au făcut minim un maraton, iar în 2019 au făcut doua, trei maratoane, urmând ca în 2020 să-și dea examenul la maraton cu adevărat.
Printre pui a fost o femela care a refuzat sa
moara luptându-se cu boala aproape 2 luni.
În 2018 aceasta femela a avut cel mai bun punctaj la as maraton la mine în crescătorie, iar în 2020 a făcut din nou as maraton dar cu numai doua clasări.
Performanta este direct proporțională cu gradul de implicare a crescătorului.
In 2015 am avut o femela care a facut o forma severa de paramixo(ca si pui). In urmatorii 2 ani a zburat derby.ul national,insa fara sa claseze, iar la varsta de 3 ani explodand cu locul 3 pe lansare la 850 km si etapa imediat urmatoare locul 5 la 1000 km,la derby. Din pacate am facut prostia sa o mai angajez la inca un maraton de unde nu s.a mai intors nici in ziua de azi..
De reprodus ce parere aveti … ati incercat sa reproduceti , a transmis paramixoviroza puilor ?
Ptr Robert, e dejuns 1 sa ti se inbolnaveasca in voliera, toti au microbul in corp, si puii lor la fel dar la unii se manifesta la altii nu, ptr asta e indicat vaccinarea puilor din cuib, dar in acelasi timp si a maturilor