60 comentarii

  1. Se vede bine pe pc, multumim pentru video, cand il prinde sa nu postezi :))

  2. La prins? Ca la un moment dat nu sa mai vazut porumbelu… Multumim pt video.. A fost ceva deosebit.. Ma refer la filmare..
    Aceasta pasare care seamana perfect cu o randunica uriasa e uimitoare… Nu degeaba dupa ea s au construit avioanele de lupta… E perfecta in tot.. Corp. pene. viteza. Istetime. Plus frumusete..

  3. Am urmarit video de foarte multe ori
    Aceasta pasare e incredibila.. Se duce… Vine ii ocoleste ii incearca si dintr o data gaseste gresala unui porumbel… Are un stil de a ataca care numai el il intelege.. Uliu ataca foarte diferit de aceast robot.

  4. @Catalin: la atacul de sus se vede porumbelul cum coboara dupa ce a scapat, apare de 2 ori pe ecran, odata mai sus apoi mai jos. Da, nu ma mai satur se le observ strategiile soimului si porumbeilor.

    @Marius: 8/49 momentan. O sa mai elimin eu cativa (ii mut in lotul de zbor club) care au chiulit multe atacuri ca se tot ascund in cotet la primul semn. Am cativa care mereu sunt in zbor, au incasat sute de atacuri anii astia, din ei voi reproduce.

  5. Nu am posibilitatea sa vad video pe pc. Pentru ca nu sunt acasa.. Oricum. Ce observ e ca e soimul mascul…mult mai periculos ca femela datorita faptului ca e mult mai mic ca femela.. In aceasta perioada e foarte agresiv ca deja i si pregateste cuibu si trebuie sa ii duca si prada… Andrei daca in vara ai timp si poti sa ne faci un video cu locul cuibului ti am fi foarte recunoscatorii.. Chiar nu am vazut in romania unde are cuibul… Cred ca ar fi premiera.. Am cautat zeci de fimari dar in ro. Nu arata nimeni asa ceva…

  6. Andrei ma uit la porumbei tai si nu inteleg de ce din stol se arunca cativa in jos fara sa fie atacati.. Ai idee de ce.. Din cauza atacului de soim fac asta… Ai mei unu nu coboara si nu se desparte din stol… Dar vezi tu sunt atacati doar de uliu si e cu totu altceva..

  7. va salut, am avut si eu un atac ieri , s-a nimerit sa fie exact cand eram cu ochii pe ei , detin tippleri si dupa ce i-am eliberat s-au ridicat spre puncte dupa care nu i-am mai vazut asa ca am intrat in casa . dupa vreo ora am zis sa vad care mai e treaba cu ei si cand m-am uitat pe cer majoritatea coborau, mi s-a parut ciudat sa se intoarca dupa numai o ora . uitandu-ma mai atent am vazut printre ei o pasare ce parea un porumbel mai mare, initial am crezut ca este unul dintre ai mei pt ca am cativa cu aripile foarte lungi dar in secunda urmatoare cand s-a repezit in ei mi-am dat seama ca este un mascul mic se soim. s-a facut spre unul care a urcat peste el apoi a pus ochii pe altul pe care l-a luat din a 2 a miscare, foarte usor l-a prins, iarna asta nu prea le-am mai dat drumul si au pierdut antrenamentul. totul a durat cateva secunde, am apucat sa deschid aparatul de filmat dar fiind la o inaltime mare nu am putut prinde mare lucru. m-am uitat dupa soim lung cum zbura cu porumbelul in gheare pana a disparut probabil ducandu-se pe un camp din zona sa manance. cert este ca in momentul cand l-a prins in gheare nu a mai miscat nici un pic, m-am uitat cu binoclul, probabil a murit la impact desi nu l-a prins in picaj ci pe orizontala tot a avut ceva viteza. am asteptat sa se intoarca ceilalti pt a vedea cine lipseste, stiam doar ca este de o culoare mai inchisa, solzat sau albastru dar nu aveam habar pe care l-a luat. la inventar mi-a iesit lipsa un mascul din 2017 fara probleme medicale dar un pic cam rotund fata de ceilalti mai tot timpul anului.

  8. Cam asa se traieste viata, un stol priceput si experimentat fata de altele, pradatorului ii place sa primeasca experienta pentru alte incercari in alte parti se va descurca mai bine, se pare ca ambele echipe se ajuta reciproc, respect stolului, respect soimului si respect crescatorului care stie si intelege ca e doar un spectator.

  9. @Catalin: Soimul nu se duce mereu dupa cei care se despart cum face uliul. Daca au ales momentul bun sa se rupa sau daca i se pare lui ca dau cum trebuie din aripi, ii lasa in pace. El prefera sa haituiasca stolul pana ramane tot mai mic si sa il duca tot mai sus. Zilele trecute a facut iar ceva de genul asta, a lasat sa plece din stol unu cate unu majoritatea porumbeilor, mai ramasesera sus vreo 5, cei mai zburatori batrani. I-a dus asa sus si departe pana nu am mai vazut nimic. S-a facut liniste o vreme, apoi au aparut 2 din directii diferite in picaje. Iar liniste cateva minute. Apoi am auzit vajaitul ala de penaj de zici ca ia foc si in cateva bolte nebunesti a mai picat inca unul, un mascul de 3 ani… avea ciocul cascat maxim si se uita prin plasa sa intre in alt compartiment, nu mai gandea normal. Cred ca din inaltimea aia pana jos i-a fortat toate limitele, i-au trebuit multe fente sa scape, imi pare rau ca nu se poate filma asa ceva, cred ca e spectaculos. Dupa cateva minute au aparut si ultimele 2 femele mature impreuna, intr-o coborare mai calma deci probabil masculul a fost domn si a luat dihania dupa el. :)

    @Dumitru: grasii se descurca mai greu la fente, ii observa imediat. Gramajul de mancare oferit influenteaza mult, cum mi se face mila si am mana larga, cum pun sunca pe ei si ii prinde mai usor.

  10. Salutare!
    Azi am fost si eu la porumbei..
    Cand am ajuns acasa, pe la 11, femelele erau deja afara…zburau. Le eliberase mama ca sa poata sa le puna mancare. Le-am ous eu si le-am chemat…au intrat desrul de repede.
    Apoi am eliberat masculii.. a fist frumos afara…destul de cald. Au zburat cu pofta vreo 20 de minute si s-au lasat. Nu i-am chemat imediat la cotet pentru ca mi-a placut de ei ca erau energici…cantau…se bucurau..
    Deodata un stol de ciori trece in viteza mare caraind..pac! Masculii se inalta! Imediat, venind pe dupa casa, pe langa gard si pe sub ub zarzar ma pomenesc cu ditamai femela de porumbar de m-am speriat si-am zis ca e sorecar. Da’ nu i-a iesit! Zmeii mei erau sus…s-a dus si ea dupa ei…astia au vazut-o si, clasic la uliu in camp deschis, au inceput s-o hartuiasca…isi bateau joc de ea…mai-mai ca intrau in ea.
    In 5-10 minute a taiat-o…cre’ ca a si inceput sa planga..
    Dupa alte cateva minute stolul coboara si incep sa se aseze..toti maturii si vreo 2-3 tineri. Raman in aer niste tineri care se cref mereu smecheri..da’ si ei faceau ture sa se lase!
    Da’ nuuu…dintr-o data o taie tare in lung de ziceai ca rup norii…ma gandeam ca s-a intors namila aia..ma uit…nimic… . Dupa cateva minute vad porumbeii ca trec, cu aceeasi viteza, in sens invers. Ma uit dupa ei…ma gandesc ca sunt cam dilii…
    Cum ma uitam eu asa…in vad ca incep sa coboare, da ‘ nu brusc..asa..in lung…si nu spre casa..ci la cateva sute de metri…tot in mare viteza…si unu’ dintre ei se desparte si-o taie sore satu’ vecin. Dupa 2-3 secunde cred, cade o ghiulea intre ei, si-i “explodeaza” in toate directiile…sus-jos…draci! Sigir ca era un soim!
    Ma uit in continuare si vad ca dementu’ se ridic singur…in secundele urmatoare vine un tardiv cu asa o vitrza de’ eram aproape sigur ca se izbeste de cotet si moare…zuceai ca-i “ard penele” vorba lu’ Andrei. Imediat inca unu’ tot tare da’ nu ca primu’. Ma uit iar dupa soim…nu-l mai vad…in 15 min vin si inca 4 porumbei usor…calm…se lasa pe casa..canta…n-au nicio treaba.
    Mai asteptam unul…care n-a mai venit…
    Era un rosu de 2018 mediu-mare (printre cei mai mari ai mei) foarte puternic si sigur le el…unu’ dintre preferati.
    Ma gindesc ca ori l-a luat prostalau’ ala (atacand din nou) da’ eu n-am vazut….ori s-a lovit de ceva…pentru ca in momentul in care i-a spart erau foarte aproape de copaci.
    P.S.: tardivu’ care sfaraia prin aer era fix cu ciocu’ cascat cum zicea andrei de al lui…cand am ajuns la cotet era in boxa lui si- a venit altu’ si l-a batut desi e fiarte rau…teritorial…era terifiat saracu’.

  11. P.P.S.: citindu-mi comentariul am observat ca am scris si eu cam” soimeste”…cre’ ca m-a marcat spectacolu’ de mai devreme…
    Am scris de pe telefon si n-am editat…asa ca va rog sa-mi scuzati literele lipsa/gresite…si unele “constructii” incoerente.

  12. Se vede emotia. Vorba unui comment de pe youtube: genul programului – actiune. :))) Presupun ca vorbesti chiar de lotul de zbor, nu e cam devreme sa ii lasi liberi? Sau la voi in zona nu da si acum a fost o surpriza cu soimul…

  13. Felicitari, Andrei!
    Plutonul “soim proof” devine din ce in ce mai “profi”. O placere sa-i urmaresti!
    Succes, cei mai buni sa treaca finish-ul spre boxele de cuibarit!
    P.S. Din perioada pre-IT, atacurile de soim mi se par actele cele mai “cibernetice” ale naturii animale.

  14. sa stii andrei ca eu fiind in bucuresti nici la mine nu da soimul de obicei, personal nu l-am mai vazut din 2016-1017 cand mi-a luat vreo 5-6 bucati ,ieri chiar a fost o surpiza , nu ma asteptam sa-l mai vad si mai ales sa imi si prinda ceva.

  15. Mai da si la noi…da’ uliul e cel foarte prezent (la fiecare eliberare). Oricum mi se pare ca in ultimii ani soimul e din ce in ce mai prezent (poate nu ataca in fiecare zi – nici nu sunt acasa sa urmaresc, da’ o data la 2-3 zile sigur)…parca in copilaria si adolescenta mea nu era chiar asa (sau poate nu-i deosebeam eu)…Stiu ca ne placea la maxim cand era cate-un uliu sus si porumbeii il hartuiau…gustam din plin toate atacurile (inclusiv ambuscadele)!
    Si da…e vorba de lotu’ de zbor! Eu nu-i tin niciodata inchisi…adica…hranindu-i parintii mei si avand un cotet…”cu handicap” intotdeauna pentru a pune hrana si apa trebuie sa deschida destul de larg usa si oricum scapa cativa…asa ca mai bine ii lasa pe toti sa zboare si aia e…
    pana acum in toamna-iarna am vreo 5 luati si vreo 2-3 agatati (toti tineri) – cam multi fata de anii trecuti!
    Dar se confirma “regula defectelor”…din astia 5 luati: doi erau femele tardive, unu’ un mascul desalat-un croncan, altu’ un ascutit cu piept taios si asta de acu’ care arata bine da’ era cam maricel in corp.
    Cei agatati sunt femele medii-mici foarte iuti si musculoase.

  16. Cum e la tine Andrei e cel mai greu pt porumbei sa se descurce atacurilor… Vine soimu ii face sa coboare unu cate unu si vad ca acolo e sansa lor… Dar de fapt la uliu care coboara si se desparte de stol acela e victima… Daca aveau numai atacuri de soim eu cred ca se perfectionau atat de bine de il linisteau, dar nici atacurile de uliu nu sunt de neglijat… E foarte periculos cand il roade stomacul… Si cunosc fenomenul in care vrei sa le dai mancare,pt ca ii iubesti dar e foarte important sa nu le dai mancare multa… Aici e cheia succesului si la pasarile de prada… Sunt usoare si le permite usor sa faca tot felul de fente…. Voiam sa te intreb daca in perioada de iarna cu aer foarte rece.. L ai vazut vreodata sa atace in stadiul strans “punct”.. Sunt curios daca aerul foarte rece ii permite sa faca asta…

  17. @Liviu: si la mine din yearlingi primul luat a fost cel mai mare mascul ca talie, desi era scos din 2 porumbei care au zburat iernile trecute (era si mare si a fost si trist cateva zile ca pui).

    @Catalin: nu stiu, nu le dau drumu cand e foarte frig pentru ca nu pot sta sa inghet pana vin ei plus ca arata destul de rau dupa o urmarire in puncte pe ger… cel mai mult la -6 parca le-am dat drumu.

    Asta cu uliu e un factor de selectie suplimentar, ma cam enerveaza cum vin ca milogii sa dea in cei ce pica de la soim, bine ca nu se intampla mereu. Atunci rezista cei care isi pastreaza calmul si nu se arunca prin copaci, continua zborul, scapa si de uliu si apoi coboara la cotet. Daca uliul se invarte acasa, sunt obligati sa plece jos in oras, mai zboara acolo o vreme si cand prind momentul se intorc. E mare tensiune cand coboara cate unul de la soim si jos se invarte uliul. In functie de cum ii simte el, unii trec de bariera, dupa altii se duce… daca s-a dus dupa unul, urmatorii care vin apuca sa intre pana se intoarce. Din fericire nu se intampla asa foarte des pentru ca asa cum ziceam, somiul nu il suporta pe uliu si mai da si in el.

  18. Asemenea lui RONALDO trebuie sa imbini miscarea cu produse de conditionare de top.RONALDO se antreneaza dar foloseste cele mai bune produse de conditionare si mancare buna.Dupa meci RONALDO nu se recupereza nu numai cu apa curata si odihna.Indiferent daca ne convine sau nu ideea produselor ele trebuiesc date ca porumbeii sa fie in forma si sa nu sa uzeze.Pe de alta parte uliu consuma numai carne in care are tot.

  19. @Adi, sa l lasam pe ronaldel cu recuperatorii lui.
    Footbalul a ajuns un circ ieftin.De ce l aduci aici in vb ????
    Aici e vb de viata si moarte.
    Acel footbalist alearga(se antreneaza), stiind ca va castiga bani buni daca baga basica n poarta, pe cand un porumbel isi vede moartea in fata ochilor.Nu poti compara defel.In plus omul are inteligenta.
    Pasarile, animalele nu o au.Doar aplica felul lor de zbor, priceperea mostenita in gene, uzand de tot ce pot pt a iesi din raza de actiune a pradatorului.
    Cei care au cel mai bun instinct de conservare cumulat cu un corp cat mai aprope de maximul sanatatii plus mancare, acestia sunt castigatorii.restul papa pt soim.

  20. Azi a fost probabil cea mai grea zi de pana acum. Frig, vant, dupa ploaie si lapovita, si spre munte se vedea negura de nori negri. Stiam ca o sa fie nasol si de obicei nu ii scot pe asa vreme. A venit soimul in primele minute, a ratat de cateva ori pe sus si ar fi fost ok daca nu apareau ulii. Vreo 3 la numar. Plus un rahatel de pasarar care statea in copac si dadea in porumbeii care picau la cotet. Stolul urca, o incasa de la soim care pleca in urmarire dupa unul, stolul cobora iar, nu apucau sa intre ca dadeau ulii, parca erau nebuni. Inaltati iar, se intorcea soimul care azi si chitaia urat (semana putin parca si cu un gagait de gasca). Scapat dintr-o urmarire de soim de sus, a venit unul ghiulea, a trecut printre 2 ulii care erau la semiinaltime si cand era la ultima tura sa se potriveasca pe intrare a dat pasararul in el… a scapat de ala si s-a ridicat iar dupa stol. Incercand iar sa pice stolul, s-au intors la 180 grade si au plecat sfaraind… din spate pedala o femela de uliu dupa ei. Mai avea putin pana la stol cand a aparut soimul din lateral si a dat in ea, i-a stricat atacul si a alungat-o. Dileala totala. Cel mai mult m-a enervat milogul ala de pasarar, am rupt 3 bate aruncand, nici nu ma baga in seama, era sa intre in cotet. Lipsa 2 femele mature…

  21. @lupulroz la fotbal zis ceva dar la partea cu inteligenta sa stii ca omul o are printre cele mai mici pentru ca majoritatea nu stie sa isi traiasca viata, nici o forma de viata nu a distrus mai mult din acest pamant decat prostia omeneasca,nici o forma de viata nu incearca sa se sinucida ( fumand tigari sau alte toxicitati peste tot in jur) animalele sunt inteligenta naturala care isi traiesc viata urmandusi instinctele urmand natura, VIATA e inteligenta naturala sau LUMINA, trebuie sa te mai documentezi cu niste ore prin natura sa intelegi cat de inteligente sunt celelalte forme de viata pe langa tine care stai si te chinui pentru bani pentru ceva ce nu exista si mai si te autosclavagesti cand au luptat mii si mii si mii de soldati pentru libertatea ta.pace.

  22. Porumbelul si soimul doua pasarii care lupta pt viata lor.. Si arata fiecare ce stie mai bine sa faca… Am avut porumbel care a scapat de zeci dd ori la atacul de uliu de nici nu imi venea sa cred cat pate sa fie de destept… Si cand la prins dupa mai multi ani de atacuri la prins atat de usor de zici ca el sa lasat prins.. Cine poate sa ii inteleaga…

  23. @Robi Oradea, mai simplu decat ai spus, limitai totul la un alt tip de inteligenta, inteligenta emotionala. cat despre celelalte tipuri de inteligenta si relatia dintre ele e mult de discutat si nu ne putem rezuma doar la cateva cuvinte, o fraza, o pagina, etc.; nenumarate as spune si tot nu o poti cuprinde. mai simplu ar fi sa spunem Dumnezeu, si nici macar atunci!
    dar parca era si ronaldo in discutie. despre el saracu’ ce sa zic…daca ar sta unul in tribuna si ar trebui sa-l impuste de cate ori rateaza, s-ar lasa de fotbal, indiferent de cat de bine ar fo conditionat sa o faca.

  24. Andrei…nasol rau la tine..! La mine nu e chiar asa…adica uliu si soim se intampla des sa fie da’ si pasarar si…nu prea… . A mai aparut vreuna din femelele alea doua?…

  25. @Catalin: fluturasii aia sunt niste pasari degenerate la cum zboara, invita la atac, sunt ca niste bucatele de carne care semnalizeaza.

    @Liviu: nu. A fost vant puternic si cred ca astea le-a dezavantajat fiind foarte usoare. Una nu imi placea si nu as fi scos din ea dar una imi placea mult si rezistase deja 2 ierni, era a 3-a. Daca incerc sa fiu obiectiv, mi-a cam dat pui bolnaviciuni deci intr-un fel mi-a eliminat o veriga slaba din stol. Ce ma mira este ca s-au dus 2 femele mature cand in stol erau destui tineri si chiar 4 tardivi.

  26. @Catalin, soimul la face un favor, ii observa ca au corpul plin de handicapuri si incearca sa faca sa dispara astfel de handicapuri din teritoriul lui.placuti la vedere, cocheti, aranjati, faini, un fel de mandrie care nu se accepta pe acest pamant de catre natura, Viata va incerca intr-una sa isi duca formele sale catre potentiale cat mai bune, rapiditate, sanatate, putere, Viata are grija de formele sale, Parintele Viata sau dumnezeu cum este catalog de catre religii are grija de toate formele de viata care asculta si nu gandesc sa fie cat mai sanatoase si sa se simte cat mai bine in corpurile lor sa aiba bucurie de a trai viata. sa traiasca viata, sa nu o consume cum fac unii oameni.viata e vesnica pentru fiintele care stiu sa isi traiasca viata si nu o consuma sau distrug in jurul lor, satana incetineste viata oamenilor si a altor forme de viata domesticite incercand sa o distruga la un moment dat, satana ii un fel de parazit spatial parerea mea din perspectiva mea asta e diavolul un parazit spatial care suge pamantul de viata si incearca sa il distruga complet prin ultima forma de viata( omul) creeata de Parintele Viata ( Marele Spirit la nativi ) facandu-l sa gandeasca satana , nu urmez nici o religie cam asta am inteles din lupta pe care a dus-o Iisus in trecut cu parazitul asta si lupt mai departe pentru Viata si eu cum pot, sanatate si pace si nu uitati banii nu exista, viata voastra exista.

  27. Ce ma surprins la filmare a fost faptul ca si soimul imediat cum la prins incepuse sa zboare tot ca fluturasul.. :))) ma facut sa zambesc desi imi e mila de ei.

  28. in filmuletul cu ,,fluturasii,, la secunda 15-16 se vede in partea de jos a ecranului( putin stanga spre centru ) cum soimul trece pe langa 3 porumbei (sau cel putin asa pare ca a trecut chiar printre ei ) fara sa-i bage in seama , era deja centrat pe cel din susul ecranului, nu am mai vazut asa atac invers fata de un picaj adica sa atace de sub porumbel . erau atatia pe cer si cu zbor total nepotrivit incat probabil si el era confuz pe care sa-l aleaga.

  29. Porumbei.ro nu te supara pe mine,dar in opinia mea e un fel de holocaust ce faci.Ai o doctrina care te tii de ea si ii fortezi pe porumbeii sa o accepte.Acest tip de ideologie au fost aplicate de toti dezaxatii politici si nu numai.

  30. Cata ipocrizie. Faptul ca deschid o usa si las porumbeii sa iasa liberi e nenorocire dar voi marii campioni cand rupeti gatul porumbeilor ca nu au facut nu stiu ce punctaj sau aruncati la gunoi puii de vii dupa ce si-au indeplinit misiunea de a motiva parintii la o etapa, vi se pare mare rafinament.

  31. Toti avem “o doctrina” de care ne tinem si fortam porumbeii sa faca ce vrem noi! Plus ca mult mai multi voiajori sufera tot felul de nenorociri in timpul concursurilor (sunt mancati, impuscati, schiloditi, otraviti, mor de foame…de sete, de epuizare, etc). De altfel… nu numai despre voiajori este vorba…sau nu numai despre porumbei…ci despre toate animalele domestice…pe toate le inmultim, crestem, chinuim si omorim pentru diferitele noastre interese, pe care le consideram “normale”… cu alte cuvinte (respectand logica lui Adi) suntem niste dezaxati.
    In alta ordine de idei… tu ai porumbei evrei, Andrei? :)

    Dupa pareea mea, daca oferi loc de cuibarit intr-un cotet sigur, mancare buna, suplimente, curatenie si libertate unor pasari pe care nu le concurezi… este mult mai aproape de natura si mult mai “omeneste” decat daca i-ai angaja in concursuri.

  32. @Adi
    In principiu esti un mincinos si un acuzator fara dovezi, din perspectiva mea porumbei sunt lasati liberi sa zboare doar pentru asta au fost creati sa zboare de aceea au aripi sa zboare, din video-urile postate observ ca ei zboara ca sa traiasca, in holocaust au fost anihilati oamenii cu bagaj genetic bun si au ramas multi handicapati sau neadaptati, aici raman porumbei adaptati si supravietuitori, nimeni nu are voie sa inslaveasca nici un animal ( cusca lesa trasura etc… ) animalele au fost create libere sa isi traiasca viata, probleme mintale au oamenii care nu stiu cum se traieste viata, lasati porumbeii sa zboare ii chinuiti defapt acolo inchisi, dar na fiecare cum intelege din creierasul lui adaptat/neadaptat.

  33. Adi, doctrina pe care o respecta Andrei este de a lasa porumbeii liberi si atât. Nu ii forțează in niciun fel pe porumbei să o accepte, faptul că ei ies la zbor desi stiu ca afara sunt răpitoare e alegerea lor. Daca i-ar elibera si apoi i-ar scoate cu forta afară atunci am putea spune ca da, ii obliga sa se expună pericolelor. Dar el le deschide usa si atât.
    Daca asta e cruzime, e mai putin crud sa ii duci săptămânal la sute se kilometrii de casa si sa ii obligi sa se întoarcă uneori prin ploaie, peste munți, la voia intemperiilor si păsărilor de prada??!
    Daca vedem lucrurile asa însăși ideea de columbofilie sportivă e o barbarie si ar trebui interzisă. La fel si cursele de cai, e crud sa stai pe spinarea unui animal si sa ii dai pinteni sa castige nu e asa? Nici concursurile canine nu sunt mai breze, e urat sa chinui câinii punandu-i la niste probe obositoare. Sa nu mai vorbim de cruzimea față de porci, vite, oi si celelalte animale pe care omul le crește pentru nobilul scop de a se hrăni cu ele.
    Daca vedem lucrurile asfel suntem cu toții niște dezaxati care chinuim alte specii. Poate ca asa o fi. Dar asta este viața extrauterina, trebuie sa o trăim asa cum e si sa acceptăm realitatea.
    Andrei are grija de cacanarii aia de porumbei, le dă mancare din bani pe care ii castiga muncind, le curăță rahatul si le suporta praful care nu ii face tocmai bine, etc. Cred ca are si el dreptul sa se bucure de zborul lor fie ca e vara sau iarna, e alegerea lui, fără să il judece cineva.

  34. liviu_tgv: (34), Robi Oradea: (35), Ilie: (36) => Respect !!! – aveti perfecta dreptate !

    Andrei => continua-ti proiectul si atinge-ti telul stabilit, este cit se poate de corect si in acelasi timp extrem de interesant, sintem / sint si eu cit se poate de curios de rezultat, care teoretic vorbind ar trebui sa se materializeze in timp conform dorintei tale !

    Cu respect

    Andrei K.

  35. Merci baieti. Uneori ma intreb daca are sens sa documentez experimentele astea sau sa le las pentru mine.

  36. Adi.. Cine te adus pe acest site.. Tu gandesti ce vb.. Chiar nu ai caracter.. Acest om andrei lasa porumbei liberi.. Dar gugustuci sau porumbei salbatici cand sunt alefgati de soim si se face selectia naturala cum iti explici.. Tu daca ii ti inchisi le faci mai mult rau decat bine… Ar fi bine sa parasesti acest site ca nu intelegi nimic…daca acesti porumbei nu se descurca acasa sa scape de rapitor si dupa 200km parcursi sunt atacati sunt tinte sigure.. Asta face parte din antrenamentu lor.. Tu ar trebui sa te apuci de crescut gaini, pate acolo ai fi mai eficient… Sper ca Andrei sa sa aiba tarie si sa inteleaga ca noii suntem mai multi cei care intelegem fenomenul si sa continue cu ce a ce face pt ca noii il apreciem di dabia asteptam filmarile lui…

  37. Ma uit la zeci de filmarii facute de rusi de polonezi belgieni etc.. Si toata lumea se uita si gasesc tot felul de aspecte care ii intereseaza.. Pe cand la noii invidia care se naste din prostie predomina… Asa ca acest individ pe nume Adi daca nu esti deacord cu filmarile lui Andrei schimba canalul nu ne intereseaza parerea ta…paraseste scena si nu dezcurasa tu omul sa faca ceva normal doar ca tu esti invidios… Pana la urma nu le dai tu mancare sunt pasarile lui e site al lui nu iti convine nu mai urmari..

  38. Buna Andrei ,

    documenteaza-le si pune-le in continuare pe site, din ele cine vrea si este interesat bineinteles, poate invata enorm de multe pt. viitor!

    Andrei K.

  39. catalin ma indoiesc ca acela este un soim, mai degraba uliu porumbar, nu am vazut niciodata ca soimul sa coboare pana la nivelul casei, de obicei daca nu reuseste sa-l prinda pe inaltime mare spre medie nu mai coboara dupa el pt ca la viteza picajului riscul de a se lovi de ceva este foarte mare si pradatorul stie asta .

  40. Am bagat in translator ce spune omul acolo si e vorba de uliu porumbar. Cat despre soim… asa stiam si eu, ca nu prea vine jos, pana am vazut cu ochii mei. In atacurile initiale cand vrea sa ii sperie, imi vine la nivelul curtii, ca o sageata, nu cu intentia sa ia, doar sa ii rascoleasca sa se ridice. Am vazut si o urmarire pe jos dar sunt rare. Daca pica cu el de sus de tot in fente, cand ajung destul de jos il lasa.

  41. Nu am zis ca e soim… Ce ma impresionat e ca acel porumbel nu a avut nici o reactie….

  42. stiu ca nu ai zis ca este soim dar topicul se numeste ,, falcon gym ,, si de asta am zis ca se vorbeste doar despre el dar nu-i nici o suparare. o intrebare pt andrei sau alti cunoscatori ,exista soim de culoare maroniu inchis pe burta si cu varfurile aripilor negre? eu stiam ca pe abdomen este de culoare deschisa sau cu picatele ori asta care ma tot viziteaza de vreo 2 saptamani si despre care iti spuneam ca mi-a prins unul mai rotund este maroniu total, m-am uitat sambata trecuta cu binoclul, oare sa fie un exemplar tanar si de aici culoarea ?

  43. Nu ma pricep, dar si la mine ataca unul maroniu mic… unii soimari spun ca este tanar dar nu e primul an cand vine, nu o fi vesnic tanar.

  44. Am fost foarte atent la cel care ataca porumbei tai Andrei.. Este tot soim calator dar sunt mult mai multe culori..se spune ca isi schimba culoarea de pe locul unde cuibareste… In africa am vazut un video o specie identica cu rasa originala dar este negru prindea lilieci.. In australia unul mult mai mic care avea culoarea nisipului… Specia originala care e foarte numerosa in anglia si spania este cel care prinde cea mai mare viteza de pe terra… Sunt foarte multe subspeci de pelegrin falcon.. De asta am citit in foarte multe documentare ca el nu cuibareste la noii in tara decat in zona Bihor.. Vb de rasa pura.. Cel care il arata in documentar.

  45. Andrei, sunt soimi care rămân tineri toata viața! Condiția e sa reușești să obții tu porumbei care sa nu poata fi prinși si atunci nu vor apuca bieții soimi sa se maturizeze ca vor pieri de foame…:-)

  46. multumesc andrei k, m-am lamurit, este un exemplar tanar, mascul probabil, judecand dupa statura, de multe ori confundandu-l cu porumbeii mei acolo la inaltime mare, l-au tradat doar aripile mai lungi si ascutite + viteza .

  47. Frumos soimul dar nu la mine. Mi groaza de el cand apare la mine. Anul trecut am avut niste tippleri pui si mi i.a curatat pe toti. Unu cate unu. Statea perversu pana urcau in “fluture” si venea sub ei,ii inalta apoi dadea in ei. N.am avut intentia de a creste tippleri,doar asa ca relaxare,ma uitam la ei cum zburau. Erau liberi non.stop dar n.am putut cu”obsedatu”. La un momentdat au aparut cu tot cu pui. Deci eu zic ca cuibaresc si la noi si eu stau la campie

  48. Andrei cum stai cu atacurile vara cand soimii au pui ? La mine pot spune ca sunt f agresive ,la porumbeii de inaltime. La voiajori nu,dar am vazut cand aveam ciungi ca dadea in ei si soimul randunelelor,femela si prindea si aia. As fi curios la tine ,vara cu porumbei de inaltime ce se întâmpla?

  49. @Fisher: vara a dat foarte rar la mine. Porumbei de inaltime nu avem in zona, doar voiajori.

  50. Banuiesc ca vara ,avand prada variata si mai usor de prins ,evita voiajorii. As putea trage concluzia ca voiajorii sunt o prada greu de prins,din moment ce vara nu.i ataca. Iarna neavand ce altceva sa prinda,n.au incotro. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa ai iarna zburatori de inaltime. Ar fi dezastru

  51. Fisher, iarna porumbeii de înălțime nu prea fac față șoimului pt că acesta are mai multe avantaje la înălțimea foarte mare. După cum știm șoimul are acele chestii la nări care împiedică pătrunderea aerului foarte rece in plămâni și deasemenea are un fel de pleoape duble astfel încât ochii nu lăcrimează din cauză frigului. Porumbeilor le lipsesc aceste adaptări și gândește-te cat de frig este iarna acolo sus și dacă în momentul atacului ochii porumbelului lăcrimează acesta clipește mai des pt a putea avea vizibilitate bună , un lucru care îi conferă dezavantaj in fața prădătorului. In restul anotimpurilor porumbeii de înălțime fac față cu brio atacurilor dar iarna au probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *