Putem recunoaste un porumbel specializat ? Bineinteles ca si la porumbei se aplica Legile Evolutiei Adaptative formulate de catre CHARLES DARWIN, intemeiatorul conceptiei stiintifice despre evolutie. Conform cercetatorului englez nici un organ nu confera avantaje absolute, ci este numai in relatie cu o functie definita.

Acum atentie, va enunt esenta a ceea ce vreau sa va explic :

Dupa o parere larg raspandita, FUNCTIA CREEAZA ORGANUL. De exemplu alergarea, locomotia prin fuga ar fi creat piciorul lung si subtire al calului, cu un singur deget. Alergarea nu a creat forma particulara a piciorului la cal ci fuga, ca mijloc de aparare, a selectionat variatiile genotipice apte pentru fuga si le-a fixat in evolutie.

Cu alte cuvinte, caii ce aveau picioare perfectionate scapau de vanatori si au facut descendenti care la randul lor aveau din start un avantaj fata de caii mai putin evoluati, care au disparut.

Hai sa traducem in limbajul porumbeilor : prin ce se deosebeste un porumbel voiajor fata de un porumbel de casa (gutan) ? In primul rand prin alura de atlet :musculatura, osatura si penaj specializate pentru zboruri lungi si rapide.

Facem un alt pas inainte: Georges Busschaert selectiona porumbeii de concurs dupa 3 criterii : sistemul cardio respirator (vascularitatea pe care o cauta in ochiul porumbelului), aripa cu forma perfecta si musculatura fantastic de puternica. Cauta ca porumbeii de reproductie ce deveneau perechi sa posede toate cele 3 calitati si nu admitea ca vreunuia sa-i lipseasca ceva.

Mi se pare logic, adica la acelasi simt de orientare primul este acasa atletul, adica cel cu musculatura mai dezvoltata, aripa bazata si circulatie buna.

In aceasta ordine de idei, in momentul in care tinem un porumbel in mana ce poseda calitatile enumerate putem fi siguri ca stramosii sai au ajuns sa se specializeze fiind solicitati la zboruri lungi si epuizante, adica au facut un pas evolutiv inainte fata de ceielalti porumbei ce nu au avut variabilitatea genetica ce sa le permita o specializare continua.

Ca tot v-am stresat cu cumparatul porumbeilor din piata – daca in piata gasesc un porumbel ce respecta cele 3 reguli ale lui Busschaert este foarte probabil ca exemplarul respectiv va reproduce pasari cu capacitate biologica buna, cu putere de efort.

Este adevarat ca este putin probabil sa gasesti in piata un porumbel atat de specializat, dar este posibil.

Intelegeti ce vreau sa spun ? Deci indiferent de rezultatele certificate la zbor si de crescator, un porumbel frumos a ajuns frumos in urma evolutiei adaptative, solicitarea mediului l-a facut sa evolueze iar cineva a imperecheat intre ele exemplarele reusite si a fixat in genom castigul genetic.

Azi l-am vizitat pe CAMPIONUL la Timisoara (Aleea Ghirodei), am vazut pasari splendide, exemplare evoluate. In mod deosebit m-a impresionat un mascul rosu si o porumbita albastra ce este cea mai frumoasa porumbita pe care am tinut-o in mana pana acum, din punctul de vedere al osaturii, musculaturii si a aripii bine aerisite pe varf.

Chiar daca nu mi-ar fi spus nimeni ca se trage din porumbeii campioni ai italianului CARBONI tot imi dadeam seama ca este ceva superevoluat.

Am facut o fotografie cu mascului meu VIFOR albastru, de anul 2008, care are mult din ceea ce ar trebui sa aibe un porumbel bun de zbor, adica este cel mai bine proportionat mascul ce l-am tinut in mana, banuiesc ca o sa faca rezultate puii sai.

Cum vi se pare ?

Adrian Malinescu