Functia creeaza organul

Putem recunoaste un porumbel specializat ? Bineinteles ca si la porumbei se aplica Legile Evolutiei Adaptative formulate de catre CHARLES DARWIN, intemeiatorul conceptiei stiintifice despre evolutie. Conform cercetatorului englez nici un organ nu confera avantaje absolute, ci este numai in relatie cu o functie definita.

Acum atentie, va enunt esenta a ceea ce vreau sa va explic :

Dupa o parere larg raspandita, FUNCTIA CREEAZA ORGANUL. De exemplu alergarea, locomotia prin fuga ar fi creat piciorul lung si subtire al calului, cu un singur deget. Alergarea nu a creat forma particulara a piciorului la cal ci fuga, ca mijloc de aparare, a selectionat variatiile genotipice apte pentru fuga si le-a fixat in evolutie.

Cu alte cuvinte, caii ce aveau picioare perfectionate scapau de vanatori si au facut descendenti care la randul lor aveau din start un avantaj fata de caii mai putin evoluati, care au disparut.

Hai sa traducem in limbajul porumbeilor : prin ce se deosebeste un porumbel voiajor fata de un porumbel de casa (gutan) ? In primul rand prin alura de atlet :musculatura, osatura si penaj specializate pentru zboruri lungi si rapide.

Facem un alt pas inainte: Georges Busschaert selectiona porumbeii de concurs dupa 3 criterii : sistemul cardio respirator (vascularitatea pe care o cauta in ochiul porumbelului), aripa cu forma perfecta si musculatura fantastic de puternica. Cauta ca porumbeii de reproductie ce deveneau perechi sa posede toate cele 3 calitati si nu admitea ca vreunuia sa-i lipseasca ceva.

Mi se pare logic, adica la acelasi simt de orientare primul este acasa atletul, adica cel cu musculatura mai dezvoltata, aripa bazata si circulatie buna.

In aceasta ordine de idei, in momentul in care tinem un porumbel in mana ce poseda calitatile enumerate putem fi siguri ca stramosii sai au ajuns sa se specializeze fiind solicitati la zboruri lungi si epuizante, adica au facut un pas evolutiv inainte fata de ceielalti porumbei ce nu au avut variabilitatea genetica ce sa le permita o specializare continua.

Ca tot v-am stresat cu cumparatul porumbeilor din piata – daca in piata gasesc un porumbel ce respecta cele 3 reguli ale lui Busschaert este foarte probabil ca exemplarul respectiv va reproduce pasari cu capacitate biologica buna, cu putere de efort.

Este adevarat ca este putin probabil sa gasesti in piata un porumbel atat de specializat, dar este posibil.

Intelegeti ce vreau sa spun ? Deci indiferent de rezultatele certificate la zbor si de crescator, un porumbel frumos a ajuns frumos in urma evolutiei adaptative, solicitarea mediului l-a facut sa evolueze iar cineva a imperecheat intre ele exemplarele reusite si a fixat in genom castigul genetic.

Azi l-am vizitat pe CAMPIONUL la Timisoara (Aleea Ghirodei), am vazut pasari splendide, exemplare evoluate. In mod deosebit m-a impresionat un mascul rosu si o porumbita albastra ce este cea mai frumoasa porumbita pe care am tinut-o in mana pana acum, din punctul de vedere al osaturii, musculaturii si a aripii bine aerisite pe varf.

Chiar daca nu mi-ar fi spus nimeni ca se trage din porumbeii campioni ai italianului CARBONI tot imi dadeam seama ca este ceva superevoluat.

Am facut o fotografie cu mascului meu VIFOR albastru, de anul 2008, care are mult din ceea ce ar trebui sa aibe un porumbel bun de zbor, adica este cel mai bine proportionat mascul ce l-am tinut in mana, banuiesc ca o sa faca rezultate puii sai.

Cum vi se pare ?

Adrian Malinescu

34 comentarii la “Functia creeaza organul”

  1. Imi place Viforul tau.
    Dificultatea sportului cu voiajori este data de faptul ca un porumbel contine mult mai multe variabile subtile pe care noi nu le putem intui oricat ne-am chinui. Corect, cele amintite la Busschaert sunt de baza, dar pe langa astea mai intervin multe altele, simtul de orientare fiind unul dintre ele.

    Urmeaza apoi o imensa lista de aptitudini mult mai subtile la care asistam neputinciosi sperand ca mama natura ne mai arunca prin cuiburi un exemplar care are cat mai multe dintre acestea, cum ar fi:
    – metabolismul / capacitatea de a folosi mancarea cu randament maxim
    – penajul matasos si rezistenta lui
    – naparlire mai tarzie si capacitatea de a intra in forma si de a o mentine cat mai mult
    – rezistenta la boli si capacitatea de a le duce pe picioare cand stapanul nu le observa sau le ignora voit
    – aptitudinile de a fenta rapitoarele (vezi exemplul tau cu evolutia la cai)
    – VOINTA (asta as pune-o inaintea celor 3 pentru ca fara ea ar intra in primul cotet cand ar da de oboseala, foame, sete si slava Domnului, pe sute de km in drumul spre casa intalnesc astfel de tentatii cu sutele)
    – capacitatea de refacere, vitalitatea
    – nerv si tupeu (in masina bate – nu primeste bataie, mananca – nu este dat la o parte, etc – iar acasa este stiut de frica… aveam unul bun la zbor dar nu era in stare sa scoata pui pentru ca ii luau altii mereu boxa de timid ce era)

    …si lista ramane deschisa. Pe oricare din astea le scoti din ecuatie, porumbelul porneste cu un handicap mai mare sau mai mic.

  2. odata cu trecerea timpului e normal ca lucrurile sa evolueze, si dupa cum vedeti e in bine.

  3. Este foarte adevarata dupa mine teoria ta referitoare la;musculatura,penaj,vitalitate.Dar toate astea sunt calitati non aditive si este foarte greu sa calculezi dinainte ce va iesi,acestea se mostenesc doar cu noroc.Calitatile ce se transmit ereditar sunt cele aditive cum ar fi;inteligenta,vointa,temperamentul etc.(adica cea ce le lipseste celor din piata).Toate astea le spune Alfons Anker,cel mai mare genetician,deci nu prea avem noi ce sa inventam.Ori-cum calitatile de sus unele fara altele sunt cam zero barat,si uite cum ajungem iar la mana sortii.In sportul asta iti trebuie mult noroc.
    Deci multa,multa bafta tuturor.

  4. DA Domnule Adrian Malinescu, ….asta-i insasi evolutia, dar subiectul este atat de “larg” incat doar subiectivismul il poate cuprinde!
    felicitari pt. articol dar mai ales pt. implicare!
    personal, imi place f. tare ochiul alb al lui vifor, dar asta nu inseamna cu nimic mai mult de atat! ….in cel mai fericit caz aprecierea obiectiva a ochilor unui porumbel, poate da indicii despre starea generala de sanatate si nu in mod obligatoriu despre sistemul cardio respirator, la fel cum aripa “perfecta”(fiecare intelege ce poate prin asta) ori musculatura “fantastic de puternica” NU garanteaza performanta sportiva si cu atat mai putin capacitatea de reproductie!!! ….sunt atat de multe aspecte ascunse aprecierilor noastre subiective si atat de importante in stabilirea capabilitatii unui porumbel, incat fara drept de apel, analiza fenotipica NU poate releva mai mult decat eventual incapacitatea fizica!!!
    nu rezulta ca teoria D-voastra este gresita, dar sub nici o forma nu-i suficienta asa cum adevarul spus pe jumatate nu-i decat un alt fel de minciuna! :) ….si cum sportul asta genereaza cu predilectie stereotipii, adeseori ne mintim singuri!

    iata ce poate “debita” renumitul Piet de Weerd intrebat despre cum se simt muschii unui porumbel:
    “Ar fi fost mai bine sa pui aceasta intrebare unui profesionist. Un maseur care maseaza muschii atletilor ar fi mai indicat sa iti raspunda la aceasta intrebare. Eu stiu doar ca un porumbel `rigid` nu poate da rezultate foarte bune.”

    alte cateva aprecieri bazate pe muuuulta experienta:

    “Dar nu trebuie sa se uite faptul ca 80% dintre porumbei sunt lipsiti de valoare, nu conteaza de unde ii obtii. Si trebuie sa fii foarte atent atunci cand doresti sa ii pui la pereche pe ceilalti 20% dintre porumbei. Crescatorii care au invatat cate ceva despre porumbei, din carti, merg si cumpara porumbei, crezand ca au cumparat unul bun. Si daca se intampla ca pasarea sa nu fie una buna atunci acestia dau vina pe cel care le-a vandut porumbelul.”

    “Pe de alta parte, daca acestia au in crescatorie, la un moment dat, un porumbel bun ei cred ca sternul porumbelului lor este prea scurt sau coada este prea lunga, desi toti porumbeii buni au asemenea defecte. Doar cosul stabileste care este valoarea reala a unui porumbel. Daca nu le place cum arata un astfel de porumbel bun, atunci il imperecheaza cu o pasare mare, frumoasa. Si daca procedeaza astfel decaderea lor se produce mai devreme cu doi ani. Asta arata modul cum gandesc crescatorii de porumbei. ” etc.

    Adrian, …marii campioni ai lumii (ma refer aici la pasari si nu la crescatori), sunt in fapt, de toate “modele” cu putinta!!! …forme, culori,ochi, aripi, musculatura, osatura etc. si nu au in comun altceva decat performanta, cel putin la nivel de perceptie cu ochiul liber! …de aceea se spune ca un lucru intelept in achizitia de porumbei este sa privesti in ochi, …dar crescatorul si nu pasarea!
    am asa o dilema simpatica: ….sumo(isi arunca sora mai mica din cuib), un pui de 2 luni, rosu recesiv, are remigele cu nr. 10 din fiecare aripa mai lungi cu 2-3 milimetrii decat remigele nr.9 si zboara fara exceptie de placere, la disparitie, cel putin 90 de minute dimineata si fara sa atinga altceva decat sputnikul; nici macar un cerc nu descrie la plecare! ….imi umple sufletul si se muleaza perfect pe subiectivismul ochilor mei, dar nu stiu ce sa caut in ochii lui caci surpriza, ….pe stanga are ochiul alb iar pe dreapta aproape negru!!! ….daca nu-i suficient, ….sora lui de cuib, kamy-kaze(tot sarea din cuib cand avea cateva zile) nu prezinta nici una din calitatile fizice ale fratelui, fiind urata cu spume dar, atentie, cei doi frati zboara impreuna de fiecare data, aripa la aripa, rareori incumetandu-se un alt porumbel sa zboare cu ei ! …chiar pare cumva mai curajoasa privita in ambii ochi (albi de data asta)!

    de aceea zic eu, ….genetica-i minunata precum viata insasi, iar lucrurile ar trebui privite simplu dar nu simplist, …. asa cum ne povatuia A.Einstein.

    numai bine, ….tuturor

  5. subscriu cu placere afirmatiilor lui Andrei!
    cumva se pricepe sa spuna mai bine exact ce-mi doream sa spun si eu :)
    asta neinsemnand ca noi am monopolizat dreptatea!

  6. te rog frumos imi poti spune de unde ai aces VIFOR?? daca nu te superi/.???

  7. Cu tot respectul, cred ca Busscaert facea selectie dupa acele criterii, intr-o linie bine fixata, selectind si pastrind doar exemplarele care intruneau acele conditii. Cred ca este foarte greu sa iei porumbei care intrunesc aceste calitati, din piata, sa-i imperechezi intre ei si sa speri ca vei avea urmasi la fel, pentru simplu motiv ca acestia au putut avea acele calitati absolut intimplator si deci este foarte greu sa le transmita urmasilor, stiind foarte bine ca acestia se pot ”arunca” la bunici, unchi, matusi, etc. care foarte bine puteau sa nu aiba calitatile cerute, deci…

  8. Foarte interesanta aceasta evolutie adaptiva
    Natura este insa mult mai consecventa in selectie
    decat noi.Dupa 200 de generatii de voiajori(cca 1810-2010)
    puteam avea deja porumbei perfecti din punct de vedere fizic.
    Dar la noi se mai strecoara si baltatul frumos si porumbita
    dragalasa dar prea mica…. etc etc.
    Mai intervine faptul ca la voiajori orientarea este pe primul plan
    si daca unul cu aspect de gutan are o orientare excelenta
    va influenta (negativ)fizicul atletilor.
    Poate peste cativa ani(personal sper ca nu)vom auzi ca in
    Taivan sau Singapore s-a creat voiajorul perfect prin
    biositeza(combinarea artificeala a genelor)
    Pana atunci ma bucur de surprizele mici si mari in voliera
    fara sa fortez evolutia….

  9. felicitari frumos viferul banuiesc ca e olandez ce origine are ?

  10. Da, Vifor este un porumbel italian care are si sange olandez, cum bine si-a dat seama columbofilu. L-am primit cadou de la fostul meu patron italian, Gian Battista Morina, membru fondator al grupului Argomm S.p.A. Italia, pentru aportul meu in obtinerea Certificarii Calitatii ISO TS (Automotive) in cadrul Argomm Ro (Timisoara).
    Este un porumbel ce a dat primele batai de aripi deasupra Lacului D’Iseo din zona Bergamo, o zona turistica minunata, unde este sediul grupului italian sus-numit.
    Vifor corespunde cel mai bine conceptiei mele FUNCTIA CREAZA ORGANUL si este unul dintre cei doi masculi fondatori ai liniei mele de albastrii. Celalalt mascul fondator, Furtuna, este un porumbel polonez de 2007, o pasare chiar mai puternica decat Vifor si cu un genetic divers. Trebuie sa tatonez consangvinizarea moderata intre genofondul celor doi.
    De la anul incep formarea liniilor de argintii, rosii si pipiti, merg pe 2 masculi fondatori deocamdata, imi lipseste al doilea mascul pipit (solzat usor) dar mai este pana la anul.
    Vreau sa experimentez consangvinizarea si hibridarea intre linii, sunt curios daca efectul heterozis difera in functie de varietatile in joc. Merg pe masculi fondatori puternici, pasari cu suflu selectate conform conceptiei mele.
    Am o dilema: masculul Furtuna are ochi aproape identic cu masculul Vifor, oare pot sa-l imperechez cu o porumbita albastra vioaie care are ochi galben ? Ar fi contrar convingerii mele pentru ca daca difera ochiul probabil ca o sa-mi ia mai mult timp sa formez o linie uniforma, incep cu o hibridare de fapt. pa

  11. Referitor la porumbelul VIFOR albastru, imi place. Imi place pentru ca imi plac albastri. Imi placea mai mult daca era rosu ciocolatiu.
    Altcineva poate il prefera negru sau gut.

    Ce vreau sa va spun si nu puteti sa ma contraziceti e ca frumusetea ca si pretul platit pentru un obiect sunt relative.

    Va dau un exemplu care ii place administratorului site-ului: Mie imi place Bianca lui Bote, administratorului site-ului nu. Ca noi sunt sute de mii de barbati care impartesesc aceleasi pareri, unele convergente alte divergente.

    Ochiul, aripa, musculatura sunt concrete darpot reprezenta nimic fata de orientarea de care sunt capabili porumbeii.

    Adrian, trebuie sa intelegi ca tu nu faci altceva decat sa pierzi timpul. Daca timpul tau nu conteaza ca sa glumesc iti pot spune ca practic prin ceea ce vrei sa faci opresti evolutia porumbeiilor tai voiajori.

    Glumeam evident.

    De ce nu te inscrii tu intr-un club columbofili ca sa iti intaresti propriile convingeri.

    Poate ai dreptate,iar noi ceilalti ne inselam.

    Nici nu stii cat de fericit as fi sa am in clubul in care sunt inscris numai colegii asa idealisti ca tine; sigur as avea un loc in primii 10 national in fiecare an.
    Poate o sa citesti topicul asta peste 3-4 ani cand o sa iti zbori pietarii oficial in concursuri, cu siguranta vei zambii atunci asa cum zambesc si eu cand ma gandesc ce pareri emiteam in urma cu 5 ani cand m-am apucat sa zbor porumbeii oficial cu ceas.

  12. Io am o problema cu Bianca-ca e cam artificiala si studiata la maxim, am impresia ca ma uit la o papusa de plastec’. Am vazut “n+1” tzaranci mult mai misto la mine in sat. :)))) Si fara atatea figuri in cap.

    Asa si cu porumbieii ca sa fim ontopic, ma lasa rece toti aia decupati frumos, pusi pe fundal alb si rearanjati in photoshop intr-o pozitie in care nu vor sta natural in viata lor nici macar 2 minute. Unii ii mai si decupeaza prost de ies niste caricaturi de tot rasul. Naturalu fratie, autenticul, ala e de baza. :p

    Adriane, te invidiez sincer pentru energia ta, auzi, te gandesti la linii de culori, in conditiile in care si cu o singura “linie” e greu al dracu sa te mentii la o performanta decenta. Intrebi de ochi – sper ca nu vrei sa faci si linii pe baza culorii de ochi! :). Indiferent de ochi, albastru + albastru iti va da albastru deci fa-i cum vrei. Presupun ca nu doreai sa faci o linie exclusiva de albastri cu ochii albi.

    Iti sugerez sa ii zbori in concursuri oficiale vreo 2-3 ani si abia apoi sa incepi formarea acestor asazise linii, in cazul in care o sa iti mai surada ideea.

  13. @ Adrian Madlin ( comet.11)
    Cred ca NU ne putem apropia de cresterea
    voiajorilor cu metode si gandire din zootehnie.
    Nu functioneaza!LASCIA PERDERE !!
    Cred ca tu pornesti de la idea ca daca toate
    vacile Holstein arata la fel(alb-negru)te poti
    astepta de la un exemplar frumos la 30 l de lapte.
    La voiajori este altfel ,sunt prea multi parametri
    (cum a spus porumbei.ro) care joaca un rol.
    Nici la oameni nu functioneaza.Sunt de 15 ani intr-o
    grupa de alergatori.Singurul dintre noi care alearga
    maraton cu regularitate sub trei ore este unul cu
    picioare strambe cu burtica si piept ingust.Are doi baieti
    unul seamana cu el,unul de loc, mari alpinisti.Singura
    trasatura comuna este vointa de fier.
    Pentru a obtine linii de voiajori care seamana mult intre ei
    poate o faci invers.Simplificat spus:imperecheaza
    pe cel mai performant cu cea mai performanta, consangvinizeaza-i
    si selecteaza-i…. la zbor.
    Ma tem ca drumul tau te va duce la vioajori frumosi,de agrement…
    Cordiali saluti

  14. ati participat vreodata la o cursa de alergare ????? fie ea de viteza adica 100 m, rezistenta 1500 m, 3000 m, 5000 m, cross 10.000 m, semimaraton 21.000 m, maraton 42.000,193 m……………….daca veti alerga una dintre aceste probe veti intelege mai bine ce simt porumbeii inainte, in timpul si mai ales dupa concurs………VANT IN PENE

  15. OFFTOPIC: ma ajuta cineva cu un caine de paza? ori sa mi-l doneze ori sa il cumpar dar cu o suma acceptabila.
    contact: alexutzu5227@yahoo.com

    ONTOPIC: Intradevar semnele acestea , personal le consider vitale. Eu cumpar porumbei doar dupa ce studiez toti porumbeii crescatorului. Apoi imi aleg eu pe care il vreau, nu cel ce imi este dat. Cumpar si porumbei care prezinta semnele astea. Daca porumbelul este bine construit dau banu, dar daca nu…prefer sa ma abtin, indiferent de originea porumbelului

  16. Georges Basschaert selectioneaza porumbei dupa 3 criteri dupa cum se mentioneaza mai sus insa eu ii selectionez dupa 3 etape cei de un an 350km,600km,900km,iar cei de 2,3,4 ani le angajez la 550km,750km,900km,fara nici un antrenament,si inca ceva cel mai mult conteaza capu,

  17. Hai sa vedem unde o sa duca metoda mea : o sa am porumbei voiajori musculosi, cu aripa mare si bine aerisita, cu remigii secundare lungi ca sa-l ajute in plutire, cu inelul valorii in ochi, cu stern lung si bine incheiati – adica toate conditiile pentru un mare zburator. Apoi liniile formate le hibridez ca sa vad ce se intampla in prima generatie. Frumos, nu ?
    Bineinteles ca cireasa de pe torta este selectia la zboruri, pentru ca eu ii tin pentru ambitia lor de a se intoarce acasa, nu pentru frumusete.
    Parerea mea personala este ca diferenta intre voiajori buni si voiajori prosti nu consta in simtul orientarii ci in rezistenta si ambitia lor in a se intoarce acasa, multi cedeaza vazand alte stoluri de porumbei, la foame sau la sete.

  18. Mirel, crezi ca ar fii asa de bine sa ma ai coleg de club ? Deocamdata v-am aratat doar pietrarii, care mi-au dat satisfactie (9 din 10 pui intorsi).
    Cand trec pe artileria grea, adica puii mei din alte surse, nu o sa fie chiar roza… De la anul incep cu zborurile oficiale la pui. Pa

  19. frumos masculul ….

    dak vrei sa itzi creezi o linie de voiajori luind in considerare culoarea ochilor sunt adeptul teoriei tale dar pe galben …

    succes in ceea ce vrei sa faci

  20. Toate bune si frumoase la acest topic. Credeam ca o sa am parte de unul cu adevarat interesant. Din pacate, s-a cam dezumflat atunci cand, invariabil, a intervenit vechea meteahna a nostra, ” al meu e cel mai bun si frumos si adevarul este cel pe care Eu il spun ! “.Pacat ! In general sunt de partea dl Andrei Catalin si moderatorului. E foarte bine sa tii cont de experienta si sfatul unora, dar viata nu se rezuma numai la un sablon. Mie personal mi se pare ca teoria evolutionista este buna ca o etapa de istorie in intelegerea umana asupra vietii, dar trebuie sa trecem mai departe de ea si sa cautam a vedea ca cele doua teorii, evolutionista si creeationista , nu mai sunt singurele si nici atat de contradictorii conform ultimelor descoperiri ale oamenilor de stiinta.
    @dl Felix – dezvoltarea geneticiii ne v-a surprinde enorm de acum incolo, mai ales ca geneticienii au inteles implicarea unor factori extraordinari de subtili la nivel de energie informatica celulara. Este in felul omului de a incerca creearea a ceva perfect conform normelor sale, nu neapart a Naturii, iar daca credem ca cineva nu s-a gandit a face ” porumbelul perfect ” si urmasii acestuia sa fie comercializati de ei, ne imbatam cu apa. La noi nu se castiga mare lucru , insa afara ……… 130.000 Euro pretul unui porumbel?….. ce ziceti?!! Iar rasa Holstein nu s-a dezvoltat atat de mult doar ca este frumoasa, iar ea a fost creeata cand nici nu se visa la genetica moleculara !

  21. @Marian
    -Sunt absolut de acord cu dv.Teoria evolutionista si cea
    creationionista nu sunt neaparat contradictorii si ca omul
    “perfectioneaza” totul dupa normele sale.

    -Cei 130000 de € s-au obtinut o data si numai datorita
    unui milionar chinez care a vrut sa aibe porumbelul
    in colivia lui de aur.
    “afara”, se pare ca preturile sunt mult mai mici decat in Ro,
    gasesti acum toamna, atat pui de Hunkari cat si de voiajori
    sau alte rase ,din crescatorii bune cu 5 €.
    Peste tot numarul oamenilor care practica acest hoby
    e in scadere,doua exceptii: Romania si China.

  22. Mircea-Galati,
    Va salut.
    Parerea mea este ca cel mai important lucru la un cursier este inteligenta-simtul orientarii, celelalte se mai prelucreaza, dar daca asta nu e, nimic nu e. Si la oameni, daca nu e “creier”, degeaba sunt muschii pe barbati, si sanii si fundul la femei, sunt trecatoare si nu mai raman cu nimic, personal nu apreciez decat materia cenusie, in rest…inima buna.

  23. Mda, deci se incepe total gresit in acest sport incercand sa creem intai linii cu fenotip super si apoi sa incepem sa le zburam…Deziluzia va fi din pacate totala iar progresul genetic pe generati zero…
    Personal am vazut si avut n! ”VIFORI ” care de la ultimul antrenament sau de la prima de fond(660km) n-au mai revenit acasa.
    Selectia voiajorilor pe linii de culori, trebuie inceputa astfel : se zboara toti fara exceptie de la un cap la altul tot planul de zbor- bine avem grija la cei raniti, scosi din forma, otraviti, etc.- asta cel putin 2 generatii, asa si apoi vedem ce culori cu ce ochi si ce fel de aripi ne-au mai ramas. Cei ramasi, ii punem in perechi pe criterii fenotipice: culoare, alura, ochi, etc . etc.Se poate astfel forma o linie care sa mearga cat de cat cu rezulatate si fenotipic, dupa inca 2 generatii in care am avut grija sa nu neglijam performanta sportiva, sa arate cam cum dorim noi de fapt.
    Inca ceva ”Functia creeaza organul” da- asa este- dar ” prea multa functionare il uzeaza ” mare grija !
    Performantele zootehnice sunt de fapt dati de catre caracterele cantitative si nu de cele calitative ex.: culoare, etc. Asta terbuie sa cunoasca dl. Adrian doar este zootehnist de formare ,nu-i asa?
    Ei, tot asa si cu porumbeii trebuie sa obtinem mai intai modificari benefice prin selectie ale caracterelor cantitative ex: orientare, vit. de zbor, ambitie, dagoste de cuib, si dupa aceea sa ne preocupe culoare , penaj etc.
    In plus, trebuie sa vedem cat se datoreaza mediului special si cat mediului general- cu alte cuvinte este mai valoroasa o performanta obtinuta in conditii proaste decat una obtinuta in cele mai bune conditii nu-i asa dl. inginer?Genotipul pe care-l vom creea va incununa munca noastra de ameliorator in populatia de porumbei,care, in functie de heritabilitate poate fi mai stabil sau mai putin stabil nu-i asa dl. Adrian?
    Hai bafta multa ca-i nevoie.
    Sunt de formare tot ing. zootehnist dar munca cu porumbeii voiajori este muuuuult mai grea decat pare.Fara suparare!!So situt mantza prala ?

  24. pt. AdrianMadlin…
    au fost multi care au inceput ca tine … in primele 2 -3 sezoane zburau max. primele 4 etape – dupa aceea îsi laudau IARNA porumbeii .. si iar doar primele 3 etape si PAUZA:…….. sper sa nu ajungi in locul lor.
    Si cred ca si Mirel ca as dori sa am in club mai multi ca tine ;-)…… sa nu uiti ca ” din alte surse ” = hirtia nu zboara.. iar campionii nu se “vind”
    Ar fi interesant ( de exemplu ) sa ne povestesti de unde ” experienta ” vasta privind porumbeii ” LA MINA ” … oare citi campioni ai tinut in mina ?
    si cu ce rezultate ?? – ca sti sa scri ne-ai convins ….. restul urmeaza ^^

  25. scuze ca nu o sa fiu tocmai la subiect…mai lasati-ma fratilor cu charles darwin….porumbelul este creatia lui dumnezeu ca si noi…si este creat perfect pentru zbor…de aceea este si asa iubit de oameni…trebuie sa stiti ca cel care in urma tuturor imperecherilor ramane cel mai aproape de felul cum a fost creat(de perfectiune) va fi cel mai bun…pentru ca altfel nu ar fi rezistat atatia zeci de mii de ani….

  26. Noroc cu Dumnezeu ca am scapat de griji sa ne mai punem atatea intrebari si probleme. Cand au ars de vii bebelusii aia la maternitate probabil ca era ocupat cu selectiile la porumbei.

    Imi pare rau sa va dau vestea asta dar voiajorul a fost facut de om dupa multi ani de selectii si nu exista in natura.

  27. Hai sa dezbracam conceptul la pielea nuda si sa vedem ce ramane. Dupa parerea mea cand tin un porumbel in mana si simt ca are o musculatura bine dezvoltata, sternul lung (ce confera o mai mare suprafata de prindere muschilor ce trag aripa) si asa mai departe, toate acestea nu vin de la Dumnezeu ci de pe urma selectiei si a evolutiei selective in concordanta cu functia.
    Nu intru in polemici despre istetimea porumbelului pentru ca “non centra niente”, daca porumbelul si stramosii sai ar fi fost prosti nu se dezvolta astfel.

  28. Adrian,tu nu vrei sa intelegi ca astea [musculatura,schelet,aripa]se pot ameliora acasa fara zboruri.Unu cu muschi de100% cu una cu muschi de 50%,dau pui de 75%.O fiica pusa cu tata si ai musculatura de 87,5%!Dar daca lansati de la Milano se duc la Palermo si nu se intorc la Pischia…n-ai realizat nimic.Voiajorii se selecteaza in concursuri,cei care au venit acasa si au … muschiu,scheletu`,aripa …..poate vin mai repede si intra in aia 20% de care merita sa discutam …De asta e frumos cu porumbeii,fiecare cu pasarile lui face cum vrea,antrenament,selectie,ameliorare…succes!

  29. pt domnul adrian catalin petre
    lasa te rog un id
    ne-am cunoscut acum cateva zile!

  30. Multumesc faptului ca mai intra si specialisti cu vechime pe aceste topicuri, apropo de afirmatiile dl Mohora. Nu prea am inteles ce vrea sa spuna dl Mladin cu “non centra niente” cu istetimea porumbelului, findca noi ca oameni, a crede sau nu intr-una sau alta dintre conceptii, tine de bagajul nostru de cunostiinte , de intelegere si subiectivismul nostru. Oare rasele de animale ramase in acest secol tin numai de musculatura si performantele fizice ? Pai unde sunt Tiranozaurus rex sau Smilodon fatalis si Arctodus simus – disparuti acum doar 10.000 de ani, sau alte animale puternice ramase in doar in istorie ? In Natura este nevoie de un echlibru si acela hotaraste cine ramane si cine nu. Pe unii ii ajuta puterea, pe altii istetimea iar pe altii nu se stie cine, dar in momentul in care vom sti, poate transam povestea cu creatia divina si cea evolutiva.Si nu toti cei ramasi pana acum se pot mandri cu calitati fizice deosebite – exemplul cel mai elocvent e Omul !

  31. @Mihai 32 – da-mi un mail pe adresa de la contact sa-ti transmit IDul lui Adrian.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *