Stiati ca si puii de porumbel merg la gradinita?
Avantajele acestei metode:
– parintii pot oua si cloci linistiti seria urmatoare
– puii invata sa manance mai repede
– sunt hraniti foarte bine la gramada
– se evita ranirea lor de catre masculi in cazul in care sar sau cad din cuib pe podea
Poze din crescatoria lui Florin Nedelea
Multumesc lui Florin pentru permisiunea de a folosi aceste poze! Ele ilustreaza foarte bine o metoda excelenta care m-ar fi salvat de multe ori cand am gasit puii ciocaniti in cap si plini de sange pentru ca sareau din cuib. Daca sareau mai multi si se grupau intr-un colt erau lasati in pace, daca era unul stingher mai la vedere isi lua bataie rau… nu mai zic daca intra intr-o boxa straina in incercarea de a ajunge inapoi la parinti.
E foarte tare metoda. Mai practicam si eu mai ales la prima serie de pui ca se nimeresc cu ouatul in acelasi timp, apoi incep sa se decaleze. E si distractiv cand vezi cum tabara pe ei si nu mai tin cont care cum da mancare.
Intrebare: Tu la ce varsta ii cobori din cuibare?
De la ce varsta merg la gradinita?
La gradinitia, odata intrati, stau permanent sau doar o anumita perioada din zi?
Ce relatie au in continuare cu parintii? Vin si-i hranesc acolo in multitudinea aceea de pui, si daca da, cum reusesc?
Multumesc pt. raspunsuri!
Mai vroiam sa specific ceva. Dificil rau pentru perechea care are boxa deasupra de ei. Sunt foarte incomodati. Si apropo masculul din acea boxa cred ca este unul extrem de calm si cuminte.
Foarte frumosi sa-ti traiasca , ne vedem dupamasa la sediu.Te salut!
sal! foarte interesant… dupa mai multe dezvaluiri ale “administratorului” gradinitei, cred ca o sa practic si eu aceasta metoda…f tare! multa bafta! sal andrei!
Foarte interesant, as aplica si eu daca sunteti draguti sa dati mai multe detalii.
pe moment sunt linistiti ptr.ca sunt mici dar peste cateva zile vor sari toti in boxele situate la inaltimea cea mai mica.
In cazul in care toti puii au aceeasi varsta,cred ca e bine.
Dar daca este o diferenta de cateva zile la cativa pui,cei care sunt in fata,si mai mari,vor fi hraniti doar ei,iar cei din spate o sa primeasca mai putina mancare,nu vor ramane mai mici ?
Metoda este buna ,toti hranesc pe toti
Am avut insa si masculi care bateau pui
la gradinita.Din acest motiv la mine gradinita
are gratii.Daca puii au varste diferite avantajul
devine dezavantaj-numai cei mari vor fi hraniti.
Toti puii sunt bine hraniti, si toti par cam de aceeasi marime. E super sa poti face acest lucru, mai mult sa ia o serie de pui de aceeasi varsta.
Faceam si eu cand aveam mai multe perechi de pui, astfel toti primeau de mancare, dar nu am avut atat de multi pui din aceeasi tura.
http://columbofil.com/
Sunt superbi, iti rup inima sa-i vezi pe toti acolo, suflete nevinovate …
– cred ca e cea mai frumoasa poza de pe site !
Masculul rosu saracu’ nu are niciun pui rosu ca el ?!?
frumos,interesanta metoda
superbi….dar daca sar putea asi vrea si eu sa aflu raspunsul la cateva intrebari;1De la ce varsta sunt dusi la gradinitza?
2.Cand ies de aici?
puii intarcati devin mai blanzi si independenti.akm se poate vedea care pui se descurk singur si care milogeste la ceilalti mankre.de preferat este bine sa ne debarasam de ‘milogi’.
superbi
eu ma refer la separarea totala fata de parinti.http://denysamdm.sunphoto.ro/
aia nu e gradinita,este cresa.la gradi copiii mananca singuri. :-))http://denysamdm.sunphoto.ro/
pentru Corbu
Cel mai devreme la 15-16 zile, atunci cand incep
sa umble putin ,se pun acolo ca sa nu pice din boxe
dar si ca sa nu deranjeze parintii la noul cuib.
Stau acolo permanent
La inceput parintii sunt uimiti dar de obicei toti
hranesc pa toti
Treaba functioneaza numai daca puii sunt de aceias
varsta altfel cei mari vor fi hraniti tot timpul si cei
mici nu ajung la rand
Hranitul este ceva instinctiv, parintii se duc acolo
stiind ca acolo sunt proprii lor pui dar pana la urma primeste mancarea cel care cerseste mai tare.
Extraordinar site,ma bucur ca pot sa ma uit in fiecare zi aici si sa citesc niste lucruri minunate.
Felicitari pentru site,sa auzim numai de bine
La revedere
Nu stiu ce sa zic…. Acest lucru poate fi util numai daca beneficiezi de porumbei calmi. Ce te faci daca apare un drac de mascul si ti-i ia la rand? Nu as incerca fara o supraveghere indeaproape,e tare riscant…
Si apoi felix are mare dreptate,cu hranirea iar este un semn de intrebare,foarte bine a punctat…. Sunt persoane care practica aceasta “gradinita”? Dar persoane cinstite si sincere….care sa ne spuna daca se regasesc problemele expuse mai sus.
Din moment ce crescatoria Nedelea (cu porumbei in olimpiada) o practica, eu cred ca este utila metoda. Masculii rai bat puii doar cand sunt izolati, atunci cand sunt grupati nu mai au curaj, este un comportament interesant. Defapt la fel se intampla si intre maturi, intr-o crescatorie goala de inceput unde sunt doar cativa porumbei apar batai dar cand creste numarul de pasari, se calmeaza.
asa este cel mai bine si cu hranitul de obicei nu este o problema pt ca cei mari se vor satura si cei mici vor manca si ei pe saturate dupa, si tot asa se face si legatura puternica intre ei si invata ca daca sunt mai multi sunt mai protejati si asta ajuta cand vor iesi pentru prima data afara. mai e o problema ca daca unul pleaca undeva pleaca toti si asa se invata ca ,,urmaritori,,
@ vyo
Metoda este fara indoiala utila.
Este interesant ca masculii bat orice
pui singurel dar la o gramada se abtin,
probabil ca sunt si proprii pui la gramada
Daca ai totus un bataus notoriu faci o
gradinita cu gratii cum am facut eu intr-un
singur caz,in rest a functionat fara probleme.
Mai este un avantaj daca ai un mascul care
nu hraneste asa bine puii lui profita de doici
care hranesc bine.
sall am un pui de 3 zile si mama lui a disparut adik nu mai este acsa masculul poate creste puiul astept raspuns urgent dar raspunsul sa fie din propria experienta id halasag_adrian
Foarte frumosi sa-ti traiasca ,bafta cu ei la concursuri!
http://andrey1994.sunphoto.ro/
f buna metoda asta ! o mai practic si eu cand am pui care se nimeresc ca si varsta ori cand mai achizitionez pui mai mici ! am avut pereche care mi-au crescut 12 pui , cand le dadeau mancare se facea un ghem de porumbei , nu stiai care cum sunt !
Tare si eu am aplicat acesta metoda ,dar masculi ii bateau pe toti pui,nu a contat daca erau pui lor sa nu.Imi puteti dau un sfat.
Nu li se intampla nimic,si eu practic aceasta metoda de mult.Iti e mai mare dragul cand 5-6 pui alearga dupa un mascul si el asaracul nu stie pe care sa.l hraneasca.
Tare treaba cu gradinita!Am sa incerc si eu si daca da roade am so practic si pe viitor .
frumosi puiutiiiii!!!!!! si eu am 2 pe anu asta
Ma bucur ca si altii practica aceasta metoda.La fel o practic si eu si pot sa spun la fel,este foarte buna cu conditia ca puii sa fi-e de aceasi varsta si sa fi-e mai multi ca si numar.O recomand tuturor.Succes!
salut
am adoptat si eu metoda asta si este excelenta deoarece o pereche vrea sa oua alta se ……alta ……iar cei mai buni hranitori ii hranesc pe toti si uite asa am constatat ca este o metoda buna,o fac de mai multi ani.
http://craciunporumbeinunta.sunphoto.ro
FRUMOS!
PT comentariul 26 nu e nici o problema am acum 2 pui de 5 zile la un mascul si se descurca si singur accelasi mascul a ramas tot asa singur sa cresca 2 pui unu de king si unu de voiajor si anu trecut parca ar fi un blestem pentru el a fot totu ok. Daca ai unde plasa unul dintre pui la o pereche ar fi si mai bine nu ai epuiza masculu asa tare.
Asera am gasit un pui tot rupt, batut de masculi zburatori cazut din cuib , in schimb cei de la matca avand gradinita nu imi fac probleme
da apoi si-i mai recunosc parinti daca i pui pe toti
si acum si dezavantajul : multi risca sa nu apuce sa manance pentru ca la gramada mancarea e pe apucate si unii sunt mai hapsani,mai pofticiosi si altii raman fara mancare in gusa.Cel mai indicat e sa se construiasca un tarc de 1/1 in compartimentul de matca ,din stinghii si puii introdusi in acel tarc…la varsta de 21-25 zile si sa fie pusa mancare p marginea tarcului incat puii sa-i vada p parinti cum mananca de langa si sa vina si ei usor usor sa invete sa manance.a doua metoda: sa dai jos din cuib puii,dar sa-i lasi in boxa, cand sunt deja imbracati cu pene si sa se puna cuibarul pe 1-2 caramizi sa stea putin mai sus sa nu se mai urce puii inapoi in cuibar,sa se monteze in boxa hranitori/adapatori de-alea mici,dar cu conditia sa ai boxe cat de cat spatioase.
da foarte frumos aceasta metoda.fac pareu ca chiar atunci ia pus,daca te uiti putin in poza observi cum toti se uita spre ei am o intrebare la domnu cu poza are si el un site la care putem viziona mai multe poze cu crescatoria, multumesc!
pana la proba contrarie, e foarte bine de pus in practica insa, de stat cu ochii pe ei macar cateva zile de la inceputul gradinitei(cresei).
intradevar,da roade.candva o practicam si eu,dar din pacate nu mai pot face asta aqm din alte motive.toti cresc la fel si toti ies afara si isi fac ei singuri un stol micut cand vor zbura.la 2sapt se dau jos din cuib si se pun toti la un loc.vor primi mancare cu totii.putini sunt cei care nu vor avea curajul sa ceara de mancare:d
metoda e tare .. ca la puii de gaina :))
Excelent articolul – un punct pe unul din i-urile cresterii porumbeilor. O gradinita este necesara oricarui crescator si chiar obligatorie, asa cum ar trebui sa fie si “infirmeria”. Asa elimini o parte de necazurile aparute cu masculii “ofuscati” ca nu au femele ori ca le stau in cale tocmai atunci cand ei sunt “pusi pe treaba”. N-o incercati ! Puneti-o in practica, nu mai pierdeti timpul cu experimentari. V-o spun din propria-mi experienta. Bataia le-o da rau, mai ales cand le faceti program fix la mancare. Cand parintii sunt la masa, si sunt unii care pleaca amandoi odata, din pacate, atunci le spart capetele “ofuscatii”. Cel mai bine este ca sa existe o “cresa”, in care nu au acces decat parintii cu pui sau cei cu oua la clocit, pana intarca puii, dupa care gradinita n-ar prelua decat pentru o perioada de cel mult 1 luna respectivii pui. Dupa aceea perioada ii lasati intre adultii care n-au format inca perechi sau sunt perechi tinere.
NU MERGE METODA ASTA CA RAMIN SCHILOZI O GRAMADA DE PUI SI ISIN IAU SI MECIUL DE LA MASCULII CARE AU CUIBARELE LA NIVELUL PODELEI !!!DECI NU TINE GRADINITA!!!
cred ca totusi mai bine este de a lasa lucrurile asa cum trebuie sa mearga in privinta puilor…,atitea si atitea …, fiecare face cum poate si cum ii vine in cap…
puii trebuie totusi sa fie numai cite doi, nu cite unul cum pun multi…, la fel la porumbei cred ca cit mai putin trebuie de umblat pe la ei…, nu trebuie deranja-ti pe-ru ca anumitul staapin i-a venit in cap sa experimenteze…
frumosi bafta la ei VANT IN PENE !
NU STIU CE SA ZIC CATE O DATA MERGE ALTADATA NU DACA AMI RAMAN CATIVA PUI RAHITICI AM PERDUT TOATA GRADINITA DECI EU FOLOSESC GRADINITA DOAR PENTRU PUI CRESCUTI BINE PE CEI CRE AI VAD CA SUFERA DE FOAME AI URC ANAPOI IN RAFT ACOLO AU SANSE MAI MARI SA SCAPE
SAU ELIMIN DIN PRIMA CATIVA PUI SII LAS DUAR PA CEI SANATOSI ATUNCI GRADINITA DA REZULTATE BUNE
Interesant… nam auzit de asa ceva…. pui trb hraniti pe cioc sau mananca singuri? orcum nu cred ca sunt asa sanatosi cum sunt la parinti :p bafta
Nu zic ca e buna sau rea … vorba multa saracia omului. Practic metoda de cand m-am apucat de porumbei, asa am invatat de la altii. Dar nu am o “gradinita” ca separeu ci toata podeaua crescatoriei e a lor. Cand puii incep sa se plimbe prin boxa, ii cobor pe podea. Se cunosc, socializeaza, se indeamna unii pe altii la mancare. Elimin de la matca toti adultii nervosi, bataiosi, obsedati sexuali, etc. si nu las perechi sa cuibareasca la podea. Puii care mananca singuri si incep sa zboare prin cotet ii mut in compartimentul de tineret.
e cea mai tare metoda de a avea pui bine crescuti, o practic de foarte mult timp si am avut si eu probleme cu masculi care ii bateau chiar daca erau la gramada pana cand am realizat cauzaMASCULI CARE II BATEAU ERAU CEI CARE AVEAU BOXELE CHIAR LA PODEA rezolvarea fiind inaltarea primului rand de boxe cu aprox 30 cm asa cum se vede in foto si nu am mai avut aceasta problema. Oricum frumosi aceasta serie de pui si este bine ca cineva s-a gandit sa prezite aceasta metoda de a creste puii la mine insa gradinita este pe toata podeaua fara a fi stransi intr-un colt eu amenajandule un loc undeva la distanta de boxe .Bafta tuturor sii…..spor la pregatirile pentru noul an competitional si cati mai multi AG sa posteze la prumbei de top 10
foarte interesant,cu hranitul e cam prost la ei ,sar putea sa-i inchiricesti lasandui asa.
faina metoda,poate voi incerca si eu. bafta domnului Nedelea si ne vedem la sfarsitul lunii.
Salutare tuturor.
Practicam aceasta metoda de multi ani si nu am avut niciodata probleme majore. Am sa incerc sa raspund catorva intrebari.
Coboram pui atunci cand parintii lor mana la cuib si procedam asa cu toti puii, chiar daca sunt de varste diferite. Atunci cand o sa ceara de mancare o sa fie hraniti pe saturate chiar daca sunt mai mici decat ceilalti. Doar anul acesta le-am pus scandura aceea pe post de separator, dar a doua zi am renuntat la ea deoarece am observat ca maturii ezitau sa treaca peste ea sa hraneasca, iar puii din spate nu puteau cere de mancare din cauza aglomeratiei. Toti maturii hranesc puii la gramada indiferent daca sunt ai lor sau nu, dar am observat ca totusi isi vor cunoaste proprii pui si dupa coborarea din boxe. Perechile din randul de jos de boxe nu au nici un impediment, in afara de faptul ca atunci cand vor mai creste putin, unii dintre pui vor intra la ei in boxe.
@ Costel
Masculul rosu a avut ambele oua limpezi. Are 12 ani si probabil nu a putut calca femela in invalmaseala creata odata cu prima imperechere.
@ Paulik
Puii sunt coborati din boxe atunci cand parintii lor mana la cuib si sunt intarcati cand vor manca singuri si vor incepe sa zboare pe boxe sau odihnitori.
@ Wio
Sunt rare cazurile cand puii sunt batuti de masculi, iar cand se intampla puii vor pleca din raza de “autoritate “ a masculului bataus si dupa o zi, doua masculii se vor obisnuii cu puii prin compartiment si vor inceta sa ii bata.
@ deric sv
Asa este. Inainte de fotografiere au fost dati jos. Nu am site, este in faza de proiect dar detalii despre porumbeii nostrii puteti gasi pe facebook profil Florin Nedelea.
Felicitari Florine foarte frumosi puii,sa iti traiasca si chiar interesanta metoda cu gradinita.Mult succes in continuare!!!!!!
metoda e foarte buna eu o practic doar la prima serie pt ca pui sunt scosi de odata dar dupa aia nu mai tine Nu ramane nimeni flamand pt ca primeste toti de la parinti hranitori Sunt parinti care nu hranesc doar pe puiul lor din toata gramada Se pun pui intrun colt unde nu sunt cuiburi deasupra lor Pui trebuie sa fie destul de mare sa poata fuji dupa parinti sa ceara mancare SUCCES
sunt forte frumosi dar ii cam chinuii acolo
Am avut si eu o “gradinita’ formata din toti puii dela parter … se strangeau toti intr-o boxa si mancau de la proprietari…. dupa ce isi faceau siesta mergeau la alta boxa de la partet si tot asa…. am avut rezultate excelente cu acei pui.. bine inteles toti erau independenti… VANT IN PENE
Nu stiu ce sa mai zic . Cred ca este ultima oara cand apar pe aceste topicuri. Dupa ce Facebook s-a dovedit ca nu este decat un surogat a multor altor siteuri de asa zisa socializare, voi hotara sa nu mai particip in nici un fel la aceste siteuri. Chiar trebuie sa ne spuna altii ce sa facem, chiar numai daca este de alta nationalitate o sa bagam in seama ce spun altii ? Rationalizati si puneti spusele celor de aici, din tara, in cantar cand luati o hotarare. Alte metode sunt bune, dar trebuie sa aveti grija de animalele voastre si sa le adaptati lor si nu sa le preluati adliteram. Intrebati specialistii nostri, nu pe mine, ci pe cei adevarati si cu multa experienta si multa dragoste fata de porumbei. Nu mai va desconsiderati natia si specialistii. Inainte de belgieni si germani, va pot ajuta romanii ! Si sunt multi …..Puii rahitici raman atunci cand hotarasti ca legile naturii nu sunt pentru tine, dar atunci trebuie sa te implici radical in viata puilor respectivi, nu sa privesti de la distanta viata lor si doar sa faci constatari. Daca hotarasti ceva, trebuie sa-ti asumi si raspunderea pentru hotararea respectiva. Asta inseamna de regula sa-ti asumi hranirea lor, echilibrarea lor energetica si pshica , ceea ce nu este usor, nici de inteles, nici de facut. Ganditi-va ca este un sugar uman de crescut, pentru care aveti raspundere maxima ! Chiar sa raspunedti cu viata…. Nu prea este usor, nu-i asa ? Mai ales cand considerai ca sunt niste pui de porumbei, pentru care nu raspunzi fata de nimeni ! Ca doar sunt ai tai…Ei, nu sunt ai tai, si trebuie sa raspunzi pentru fiecare dintre ei. Greu, nu ? Asta este raspunsul meu pentru cei ce spun ca gradinita, in procesul de crestere de catre om al porumbeilor, nu este necesara…Implicarea este obligatorie, altfel, cum spunea un distins coleg…LASATI PORUMBEII SA ZBOARE LIBER, LIBER, LIBER……. si nu le mai zapaciti vietile, doar ca vreti si pentru ca considerati ca sunteti stapanii lor! Fiinda NU SUNTETI !
da e buna metoda pt acomodare dar uni parinti uita de pui si ceilalti porumbei cara toata ziua la mincare sa hraneasca gloata si cum sa mai zis pe cei mici cine-i creste ca ai mari vor fi primi la aparitia parintilor.
foarte ingenios sunt incepator nu am mai vazut
este foarte interesant si nu am mai vazut asa ceva pana acum dar am 2 intrebari si anume:
1.la cate saptamani ii cobori la “gradinita”?
2.nu le e greu porumbeilor sa-i hraneasca pe puii lor daca sunt prea mici si nu se pot hranii singuri?
foarte tare si chiar e bn asa ms pt ca neai spus acest sfat
VANT IN PENE
la ce varsta merg la “gradinita”pui?
la ce varsta sunt coborati din cuib ?
Va salut baieti , tin sa multumesc in mod special autorului acestui topic, sunt incepator si de cand am citit despre aceasta metoda m-am hotarat sa o practic si eu si tin sa va spun ca imi da rezultate foarte bune , pana acum aveam probleme in privinta cresterii puilor, deoarece unele perechi nu cresteau bine puii, de 4-5 zile am implementat aceasta metoda si sunt mai mult decat multumit , puii au gusile pline cu mancare in permanenta si in plus parinti lor pot reproduce fara nici un fel de problema !
http://dinualexandru.sunphoto.ro/Puii_2014/96589837
Buna seara am un guțan care este foarte nervos mă ciupește,cei drept nu poate zbura are o boala parionzis ceva de genul asta de ce este nervos și ciupește,uneuneori sta pe umeri sau an cap,și are un huruit.