Inainte:
Dupa:
Aceste masinarii functioneaza ireprosabil: bagi ca materie prima gritul rosu si obtii ingrasamant pentru gradina, frumos colorat. Acum gasim grit pe toate drumurile. In copilarie furam tencuiala si caramizi de la bunici si le sfaramam pentru cei cativa gutani chinuiti.
Se pare ca iarna scade simtitor consumul de scoica din grit, doar gritul rosu avand succes. In primavara cand se apropie ouatul, femelele incep sa adune scoica din grit.
P.S. Le mai dau si mancare din cand in cand.
Foarte adevarat. La fel am gasit si eu in voliera pe parcursul verii ce a trecut deoarece in curtea unde tin porumbeii s-a construit o casa din boltari Poroton!
Toate firmiturile din boltarii sparti le-au mancat porumbeii.
Bine spus…dupa parerea mea e foarte inportant pentru ei gritu…ca observ ca multe persoane nu prea dau foarte mare importanta gritu-lui,stau si ma uit cat de mult le place gritu la ai mei daca pun mancare odata cu gritul c-am gritul il aleg prima data?.din crescatoria mea niciodata nu lipseste decat cu mici excepti la tratament….sanatate si numai bine
@porumbei.ro
Super chestia cu mancarea
Eu le mai fac uneori o cura cu suc de sfecla rosie! Zici ca am taiat porcul in cusca, e plina de “sange”:). Pacat ca nu am facut niste poze! Dar o sa repet cura in 2-3 saptamani!
Dupa parerea mea, gritul e esential! Lipsa lui duce la diferite carente ce nu sunt de dorit mai ales la voiajorii pusi tare la treaba! Iar privarea de libertate, in perioada asta, le amplifica.
Si ca veni vorba de ingrasamant, mica sera ptr rosii da randament foarte bun datorita porumbeilor, nu se compara cu cel de grajd!
ca veni vorba de gainat.ieri inarmat cu un spaclu,o matura si o galetusa ce zic sa fac curat la hulubi se indoia spaclu si individu cu mot nu se dadea deslipit…..
Adrian, pe canceru asta de frig te-ai gasit sa le faci curat? Lasa spaclul, ia drujba sau picameru. In boxele unde nu am apucat sa curat inainte de ger acum e deja cate un castel la curu’ lor. :)) Asteptam macar un zero grade, poate cedeaza “motatii” in lupta cu spaclul…
Asa se intampla doar in primele zile cand le dai grit pt ca ei manca atunci mai mult,dar dupasta fecalele nu mai arata asa. Asa ca:porumbei.ro nu ai dreptate.pff se vede cat grit dai porumbeilor.
…Nici o sansa cu curatenia in vremuri ca astea.. si ai mei beneficiaza de grit.. mai mereu :)
@porumbei.ro la noi în jud Arad este călduţ ziua.
Felicitări pentru articol.
Gritul este bun si pentru rasele de agrement(in cazul meu jucatori de galati)?
@Claudiu: Desigur, e indispensabil la orice rasa.
Aaaalex, momentan experimentez cu gritul oferit zilnic decat la discretie cum puneam pana acum, metoda aflata de la niste crescatori din UK. Asa ca nu te mai pfffai degeaba ca nu ai descoperit gaura de la covrig.
Uneori ma intreb de ce dracu mai postez toate prostiile astea pe aici, mai bine stam si contestam Elblaguri cate o luna, am uitat ca nu va plac decat CIFRELE si SCANDALUL. Am sa tin cont de asta pe viitor.
Sincer, Aalex, ai mei au grit la discretie si iti pot arata zi de zi fecale de astea, daca nu la toti, atunci la cei ce halesc in ziua respectiva mai mult! Am observat ca, desi e la discretie, in unele zile il consuma mai bine, iar avantajul metodei porumbei.ro e ca nu se prafuieste si il pastrezi proaspat.
Da, e adevarat, multa lume uita care e adevaratul scop -> placerea! Cel putin asta e parerea mea! Discutiile de genu` ar trebui sa trezeasca interesul, mai ales in partea asta a sezonului!
@Calin: un alt avantaj e ca m-am obisnuit sa il dau direct in hranitoare si am scapat de vasele de plastic pentru grit. De regula le dau cat sa ramana cateva bobite de grit rosu si scoica. Acum completez doar grit rosu ca dispare zilnic tot, scoica nu am mai pus de cateva zile pentru ca inca mai este. La fel le aduc vitamineralul intr-un mic vas ce incape in hranitoare si il iau cand plec. Nici nu se ating de el acum, iar vara mai ca il trag pe nas la cat mananca daca au pui sau fac efort.
Andrei, postarile astea sunt sarea si piperul site-ului. Pareri? Cata frunza, cata iarba. Cred ca esti vaccinat sau ai deja(n) imunitate. :)) pentru coment-uri ca nr.8…
daca nu ai grit ii buna si caramida rosie sparta? multumesc
@porumbei.ro . Nu te lua dupa toti tampitii! Pastreaza-ti stilul si calitatea articolelor, lasa scandalurile . Pe invidiosi trateaza-i cu indiferenta. Prostului daca ii raspunzi,deja te implici in discutie.
Puful nu lipseste din ,,peisaj”. Cred ca o sa ai un sezon bun.
Maine merg si eu sa-mi iau niste piatra rosie de la o farmacie veterinara pentru ca m-ai facut invidios pe poza 2 :(
Sunt curios daca le-ai facut vre-un tratament.
Dupa filmuletul cu puful cazut sub crescatorie mi-am pus o intrebare iar acuma cu poza 2 am aceeasi intrebare pt tine porumbei.ro…. CE LE DAI?
si de la vitamineral iese tot rosu, am apucat sa le fac curatenie pana in ger si am incercat si azi da vb lu porumbei.ro, sa rup spaclu nu altceva …
FIECARE CU PAREREA LUI, EU PERSONAL PE ACEST SITE AM FOST SI INJURAT , CHIAR DACA CUVANTUL A FOST SCRIS CU PUNCTULETE, EU AM DEDUS SUBANTELESUL SI A MAI FOST SI POSTAT,DAR AM TRECUT CU VEDEREA, DECI NU TREBUIE SA NE SUPARAM PE PARERILE CONTRADICTORII. PROBLEMA ESTE CU PRAFUL CARE SE PUNE PE GRIT: IN PRIMUL RAND PORUMBEII NU-L MAI MANANCA,IAR IN AL DOILEA RAND SI DACA-L MANANCA FORTAT IN LIPSA ALTUI GRIT PROASPAT FAC TRICOMONOZA. BINE AR FI SA SE DEA GRIT PORUMBEILOR DE 2 0RI PE SAPTAMANA. HAIDETI SA NU NE MAI SUPARAM PE CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU NOI PT. CA FIECARE CU PAREREA LUI SI NICI NOI NU LE STIM PE TOATE CHIAR DACA CREDEM ACEST LUCRU.
@Vlad: otet, ceai, probiotic si uneori drojdie cu sedocol, usturoi, ca tot omul. Nu am facut niciun tratament si nici nu o sa fac decat vaccinul si deparazitare. Tocmai de aceea cred ca nu o sa am un sezon bun pentru ca nu reusesc sa ma impac cu ideea asta de tratamente orbesti. Poate ca in sezon o sa apelez la ele individual daca porumbeii o cer. Nici macar nu inteleg de ce se dezbraca astia de fulgi in draci ca e un curent si un frig in cotet de-ti crapa maselele…
Bun Gritul Rosu …
Avantaje; absortie de moment.
Dezavantaje; nu ajuta la rasnit, folosit mai mult de 3 zile consecutive absoarbe bacterile benefice din intestin iar dupa aboarbe vitaminele si mineralele din organism, slabeste organismul porumbelului. Ca si continut in elemente, slab, chiar foarte slab. Fiind uscat la temperaturi inalte in contact cu aerul absoarbe toxinele din aer si devine o mica ‘bomba’ foarte usor toxica.
Inlocuitor ; carbune medicinal, argila, pamant de musuroi. De ajutor nu sunt la rasnit asa cum nu este nici gritul rosu, dar sunt peste ca si valoare.
Minerale preferabile; Scoica si nisip. Scoica contine Iod, saruri, etc. foarte importante ambele, … si ajuta la rasnit. Luati scoica cu anason care doriti, este usor calmat si de ajutor expectorant… macinati scoica sa fie mica (dupa ce o cumparati), asa cum este gritul pentru canari de colivie, altfel jumatate din ea nu va fi consumata.
In poza 2, este aproape destul acid uric, lipseste consistenta si se observa ‘carnaciori’. Fecalele preferabile sunt ‘bile’, daca le pui in palma sau daca le atingi cu degetele nu se lipesc, pe plan inclinat se rostogolesc si nu se infraneaza… ‘carnaciorii’ din poza cad acest test. Asta nu inseamna ca porumbeii pot fi bolnavi, no panic!..puful si matreata arata o stare buna a porumbelului in cauza, mica problema poate fi de la mancare (calitate slabuta sau nu este uscata destul) sau o mica problema de flora (grit rosu in exces). Puful este suficient cat a aruncat dupa o noapte, chiar si matreata arata ca porumbeilor le merge bine, se curata pe corp.
Gritul nu trebuie sa lipseasca din nici o crescatorie de porumbei, indiferent de rasa, mai bine renuntati la cateva antibiotice si va luati grit, dar la noi se face reclama mai mult la tratamente si recuperatori scumpi care se transporta usor si aduc profituri mari.
– porumbei.ro – daca porumbeii sunt sanatosi, arata bine, au excremente tari NU AU NEVOIE DE TRATAMENTE in timpul de repaus, mai bine, daca e vreunul cu imunitatea mai slaba si il picneste boala trebuie eliminat nu tratat, chiar daca-l tratezi si-l vindeci iti va aduce numai probleme in viitor, mai ales daca opresti pui din el vei opri porumei sensibili la boli!
Baeti daca nu stiati gritul in primul rand ajuta la digestie. Pasarile se hranesc cu cereale care sunt macinate in pipota cu ajutorul gritului. Mai are in el si minerale. Porumbeii simt cata nevoie au de acest grit si vor manca atat cat au nevoie sa isi echilibreze deficientele din organism. Daca le administrati zilnic grit proaspat o sa constatati ca dupa cateva zile gaineatzul revine la culoarea normala ( dispare culoarea de grit) atunci porumbeii mananca grit in proportia normala. In cea ce priveste matca acolo este obligatoriu gritul din abundenta. Iar referitor la ger este cel mai benefic in perioada asta omorand majoritatea microbilor si daunatorulor din cotet. Porumbeii trbruie sa fie hraniti ff bine in perioada asta .
foarte bun si la obiect articolul ,gritul foarte necesar porumbeilor in afara cand ie sub tratament medicamentos,pt infamous spaclu sa nu fie de plastic.
In grit le mai faramitez coaja de ou ,foarte buna.Am observat si eu ca iarna nu prea manaca scoica din el.Vara ma ajuta ei ca isi iau din natura (scoici si melci ), in 10 ani aproape mi-au mancat si cosul de la soba ,iarna nu am ce le face ii ajut cu grit. Succes toti columbofililor si rezultate in noul sezon pe masura asteptarilor.
Salut, am citit mai sus ceva legat de bacterii, absorbtii, etc. Dorim sa ii crestem in mediu aseptic……..controlat….?!?! Legat de cantitatea pe care o mananca fiecare porumbel, cred ca natura regleaza singura asta……acum mananca mai multa caramida, in primavara…..nu stiu ce….. si tot asa. Eu cred ca ei stiu ce sa aleaga, cand si cat……totul fiind ca noi sa le asiguram cat mai variat…….si permanent din fiecare….
Succes…….
@Mihai A.: perfect de acord. Pana acum nu am avut niciun caz, si daca ar fi, carantina il asteapta + tratament individual.
@r p: multumesc pentru interventie, inca una de impact… pana la urma a meritat sa pun topicul, mai invatam cate ceva. M-a amuzat prezentarea gritului rosu… e bun, avantaje = un rand, dezavantaje = ditai paragraful. :)) Chiar ma intrebam uneori cum ajuta el la rasnire la cat de sfaramicios este… acum am si confirmarea ca nu prea ajuta.
Am prezentat aici doar grit rosu pentru conexiunea cu acel gainat rosu. Insa le dau un mix care are si grit cu scoica + argila (si ce-o mai fi in acele mineral blocks galbene). Luand mai multe marci de grit, am vazut ca unul din ele are si anason si carbune, dar in cantitati mici.
Pamant de musuroi? Am in gradina o turma de cartite care ma dispera cate musuroaie fac, azi nivelez 10, maine apar 15. Am vazut ca porumbeii mananca din acel pamant cand sunt liberi dar chiar ma ingrijoram pentru ca m-am gandit ca are paraziti si diversi germeni de la cartita.
Scoica mare simpla de cumparat nu prea am vazut. Insa am luat odata un saculet de grit pentru porumbei de ornament sau pasari mici, are o scoica foarte marunta plus alte pietricele, fara grit rosu. Vara nu prea se omorau dupa el asa ca l-am si uitat intr-un colt, am sa dau acum sa vad care e reactia.
Nisip? Mereu m-am gandit la el dar nu stiu de ce l-am ignorat. Poate pentru ca nu vorbeste nimeni de el prin interviuri. Deh, poate ca nu ar strica sa mai pun mana pe vechea carte a lui Georgica Popescu unde era prezentat parca, alaturi de alte ingrediente intr-o reteta de grit “home made” pana sa apara atatea branduri. Am si acum nisip prin curte dar trebuie sa-l desfac cu ibricul de apa fiarta si tarnacopul. :))
Despre mancare ai intuit iar bine, este slabuta dar intentionez sa fac alt topic despre hranirea pe timp de iarna, sper sa ai ceva de spus si acolo. Multumesc!
Iarna, porumbeii sunt innebuniti dupa grit rosu.
Contine mult Ca dar siNa, K,si Mg.
off topic.
Despre ghinda.
Am auzit de la mai multi crescatori batrani atat in
Germania cat si in Franta ca in iernile de foamete
1946,1947 cand nu au avut mancare ptr. porumbei
( multi porumbei au fost taiati ca sa salveze copiii)
au reusit sa salveze cateva perechi hranindu-i cu
ghinda.Aceasta intadevar contine multa energie
si taninele au un efect germicid.
Numai este la moda, dar unii crescatori in trecut
au facut in Ianuarie o cura de ghinda.
Imi place sa fac experimente : am adunat un
saculet de ghinda si am hranit porumbeii in
prima saptamana de Ianuarie numai cu ghinda
taiata marunt. Nu au slabit,parca musculatura s-a
facut mai tare,fecalile au fost negre(total) si tari
si parca porumbeii au zburat mai mult,poate si ca a
fost vremea frumoasa.
Nu trebuie sa faceti si voi experimentul ca de fapt
nu aduce nimic.
frumoase poze, asa se intampla cand le dai de 2-3 ori pe saptamana, mananca gritul cu pofta, nu toti, in special pasarile mai in varsta, eu personal nu-l scot niciodata gritul din crescatorie, nici gritul, nici sarea drob ( exceptie perioada de tratamente cand sunt scoase ambele)…daca au la discretie mananca doar atunci cand au nevoie…multi spun ca se pune praful pe el si nu-l mai mananca, daca le pui cu galeata si normal, daca ai vas normal in care incape 1kg intr-o saptamana nu mai gasesti nimic, mancand zilnic n-are nici un praf depus…
Am fost la mare si-am adunat un sac din ala de cartofi de scoici, ma ajutau si copilasii de pe plaja si in 2 ore a fost plin, pana acasa numai miros de peste am avut, dar m-am obisnuit ;))…eu prepar gritul singur avand scoicile…desfac moara de uroaie la site, cu flexul dau putin pe cutite, schimb sitele cu unele cu gauri mai mari si masinaria-si face treaba singura apoi…scoicile sunt maruntite exact ca cele din magazin, le amestec cu nisip de finisaj (nisip de Dunare), am destul ramas de cand am construit casa, imi ajunge pt. 100 ani :) + caramida pisata cernuta tot prin sita ( 5 lei la un copilas si-mi toaca 100 caramizi in 2 ore), tot ce-i ffff marunt si praful trece, care ramane-n sita pun la amestecul dorit…decat sa dau 5lei/kg in magazin mai bine-mi prapar intr-o singura zi si am pt. jumatate de an mai bine cu, costuri minime 5 lei copilasul + curentul la moara pt. 10 minute…
Diferente intre magazin si cel preparat de mine sunt doar la cost, porumbeii-l mananca la fel de bine si pe unul si pe celalalt !
‘si ce-o mai fi in acele mineral blocks galbene’ Alta gaselnita… are in compozitie si drojdie de bere. Aceste blocuri sunt tratate la temperaturi inalte, drojdia fiind fermenti i-si pierde calitatea, cand este consumata porumbeii cam dau rateuri in ce priveste consistenta bilei, fecalele devin urat mirositoare.
Grit rosu, carbune, … nu servite mai mult de 3 zile consecutive. Cand dai timp de mai multe zile si incepe sa piarda prin absortie-eliminare vitaminele si mineralele din corp, vor consuma inebuniti si mai multa pentru ca doresc sa le fixeze din nou in organism, fecalele devin apa curata si cu un punct rosu sa negru, in functie de ce dai din aceste doua. Argila… servita mai multe zile consecutiv are avataje si dezavantaje… avantaje; contine toate elementele din tabelu lui Mendelev, unele din elemente in exces se trec la ‘rubrica’ metale grele… dezavantaje; este foarte detoxifianta.
Porumbei.ro faci un lucru foarte bun… dai minerale in hranitor si ai renuntat la vase, da in fiecare zi putin dupa prima masa.
Multumi RP.
Pacat ca nu am scoica cu anason de vanzare, acum faceam o “sapca” de bani.
pt por.ro// lasa comenturile cele aiurea ale celorlalti continua cu articole de genu acesta ca pe multe situri in afara de certuri, mega@superlicitati si alte gainari nu prea citesti multe. mult success in continuare, poate intr-o zi ne vom cunoaste personal. toate cele bune.
@ rp : Interesante informatii, dar am o nelamurire. Daca toxinele din aer se depun/absorb in grit si acesta devine toxic inseamna ca si aerul respirat de porumbei in fiecare zi contine aceleasi toxine. Deci intr-un fel sau altul tot in organismul lor ajung(prin respiratie in plamani….prin grit in tractul digestiv). Ma gandesc ca nu e foarte toxic aerul din cotet sau in timp organismul pasarilor s-a adaptat la el? Exista vreo diferenta daca toxinele se depun pe grit iar apoi ajung in organismul porumbelului sau ajung direct in organism din aer? Multumesc pt. un eventual raspuns!
@ porumbei.ro , esti criminal :))
nu e un pic prea mare caramida pisata din poza…….oricum eu am reusit azi sa curat turnuletele ca sa facut cald azi si a iesti soarele…..de ce sa cumperi grit de la magazin cand ai tot ce iti trebuie in natura,eu il fac asa:10 – 20 de caramizi le pisez si dupaia le cern un pic ca sa se duca praful (cate odata dau la un copil care il gasesc, o ciocolata si face el in locul meu),caut cochili de melci sau coji de oua le spal le maruntesc si le ard un pic,ma duc la o rapa si iau o plasa de pamant galben,nisip de rau si mai pun si niste calciu furajer ca e cu 3 lei 5 kg si asa am un an grit si le place mai mult ca cel cumparat
da mai andrei dar mia mereu mia placut sa fie totul imaculat in jurul meu dar cand ma duc la ei in usca ma ia durerea de cap. daca o mai tine asa cu frigu la primavara trebuie sa vorbesc cu cineva care are tractor cu remorca si sa incep sa le curat boxele si cotetul,mai chem vreo doi trei oameni cu lopeti intr-o zi doua sper sa terminam:))
Parca am citi ceva, nu mai stiu unde, ca porumbeii nostril se pot imbolnavi de la …..melci. Se pot imbolnavi si de la cochiliile lor ? Merci anticipat ptr eventual raspuns.
Mi se pare ca intr-un articol de-al lui Felix se vorbea despre porumbeii care merg la camp si culeg pentru pui tot felul de seminte incoltite si melci mici. Probabil ca ne stresam totusi prea mult, porumbeii mananca toate elementele astea din natura de sute de ani…
@ porumbei.ro Sau poate ceva la dl. dr. Szabo Zoltan………. nu stiu exact………ramane sa recitim in perioada de iarna……adica, acum.
gritul e esential la porumbei
@george nu cred ca de la cochili de melci se pot imbolnavi eu le dau de cand am porumbei…pana la urma si melci si scoicile fac parte din familia molustelor, asa ca care e problema daca dai cochili de scoici sau melci
Pfff…..Sa vezi ce ne apucam acum sa spargem la casa……. :))!!
Caramida fiind uscata la temperatura mare absoare ca si un burete (creta). Carbunele la fel si cand il cumperi sunt angajati care iti spun sa-l pastrezi inchis in ceva. Vorbim de porumbei, ce inhalam noi nu se pune in balanta:))
De la cochilii de melci porumbeii fac tricomonoza. De la verdeata de pe tigle (de pe casa) porumbeii fac infectie intestinala. O seara buna, pa.
Lasati melcii si altele, invatati sa faceti achizitii bune, fixati voliera sa functioneze si, sa fie utila si…jucati vaduvie cu porumbeii.
Porumbei.ro m-ai facut sa rad la aproape orice coment de-al tau . Ia incearca tu pe la ora 12 cand se mai dezamorteste putin sa vezi cum sar castelutele alea. Cat despre grit ,el nu trebuie sa lipseasca in nici o zi din an din crescatorie cu exceptia zilelor cand le administrezi antibiotice.
Numai bine !
gritul nu trebuie sa lipseasca din crescatorie dar e bune sa nu le pui foarte mult pt ca se umple de praf si nu o sa.l mai manance asa bine….m.ai putin si schimbat m.ai des ,,….asta e parerea mea!
@Radu Muntean: gritul e pozat de aproape, de aceea par mari bucatile. Oricum felicitari pentru comentariu, e mare lucru avand in vedere ca ai doar 12 ani din cate am vazut la juniori columbofili. Se vede ca ai grija de porumbeii tai.
@46 , in sud si est la ora 12 au fost de la -10 C in jos, in vest a fost cu +, la -10 ce crezi ca se dezgheata?
buna dimineata , fff importante majoritatea postarilor , am invatat multe lucruri noi si folositoare, respect maxim ptr por . ro munceste mult ptr noi , iar ptr mine por . ro este hrana zilnica .va multumesc inca -o data tuturor si ma bucur tare mult . atunci cand gritul sta mai multe zile in crescatorie si se depune pe el un praf incercati cu o picatura de ulei de masline , la mine functioneaza , imediat este consumat .
Ar fi foarte util deschiderea unor topicuri legate de modul de selectie,de antrenare,de motivare,de recuperare,de reproducere a porumbeilor,in care crescatori si selectioneri care stiu despre ce vorbesc,cum este domnul Marginean(r p) si altii, sa impartaseasca din cunostintele lor!
Poate nu stiti dar este deja deschis topic cu asa ceva ‘Gradinita Columbofiliei ‘ se numeste topicul. Puteti sa rezolvati acolo aceasta problema, nu stiu in ce masura, dar am vazut ca este nu nene’ acolo care afirma ca detine si ofera un material stufos.
Eu nu sunt in masura sa fiu cuprins de acest entuziasm, nici nu stiu vreodata sa fi facut in trecut un columbofil in strainatate si nici in tara la noi asa ceva. Profitati de aceasta oferta, ea a aprut, exista, deci aveti aceasta oportunitate. Posibil sa primiti raspunsul asteptat.
Aveti si un link ; http://www.porumbei.ro/gradinita-columbofiliei/#comments
Eu sunt deschis si in acelasi timp dispus SA INVAT cat mai mult asa cum cred ca si dvs. sunteti.
gritul e foarte bun sa nu lipseasca nici o data
Porumbeii mei nu prea consuma grit…
Refresh…..
Mai multi spun despre porumbeii lor cum ca nu prea mananca minerale, iar f. foarte multi sunt cei care afirma frecvent cum ca odata depus preaf peste minerale porumbeii nu le mai mananca, iar altii sustin ca numai minerale de la anumite firme sunt acceptate de catre porumbei si le consuma cu mare placere.
Atunci cand cumparati un produs pentru porumbei uitati-va si ce contine, daca observati ca apare ‘ E 621 ‘ in componenta produsului, … stati linistiti acel produs este consumat de catre porumbei ‘ca uns pe paine’.
E 621 (Glutamat de Sodiu) se mai numeste si al 5-lea gust!
Are ‘E’ in fata cifrelor ?…deci face parte din grupa E-urilor.
Este o substanta produsa sintetic (deloc sanatoasa), descoperita acum peste 100 de ani, se gaseste in foarte multe produse pe piata mondiala. Aceasta substanta pulverizata pe minerale (de catre X – firme), odata gustata creaza un fel de dependenta, porumbeii devin inebuniti sa consume minerale sau produsul respectiv cu o foarte mare placere, pur si simplu nu se pot abtine. Nu considerati neaparat ca numai unele minerale de la anumite firme sunt mai speciale sau mai cu ‘mot’ … aceste firme ‘bune’ defapt nu sunt zgarcite la conservanti si E 621 atunci cand prepara produsul respectiv.
De ce nu va intrebati atunci cand porumbelu mananca pietricele din curte daca acestea nu sunt cu praf ? Sau cand consuma pamant il mananca numai daca este ‘deprafuit’ ?
Dar acele minerale care odata ce au stat in crescatorie 2-3 zile devin aproape respinse de catre porumbei iar cand si cand le mai accepta impinsi de nevoie… sunt oare atat de proste ? Acestea din urma defapt, sunt de la acele firme care folosesc mai putini coloranti, corectori de gust si de miros cu scop precis sa imbunatatesca mirosul si gustul.
Nota : Oferiti minerale cat mai marunte, diversificate si cat mai simple, lasati OZN – urile …
Glutamatul il baga astia si prin o multime de produse pe care le mancam noi, tocmai pentru gust. Problema e daca nu cumva au inceput sa il si ascunda, adica sa nu mai scrie pe ambalaj despre el. Eu la gritul pe care l-am folosit nu am vazut acest E dar parca am vazut la anumite produse de conditionare.
Exact!
Buna ziua ! Vreau sa va pun o intrebare. (Nu sunt columbofil de profesie) Am intrat in posesia unu mic pui de porumbel aboandonat si trebuie hranit. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este: Ce mananca un pui? La cat timp trebuie sa il hranesc? Daca imi puteti da un link, sau un site de referinta, va sunt recunoscator. Sau si mai bine, daca doriti, imi puteti impartasi din experienta dvs. Multumesc anticipat!
http://www.porumbei.ro/ghidul-incepatorului/