Hrana granulata

hrana-granulataSalut, ma numesc Ovidiu am 36 de ani si locuiesc in Luxemburg. Dețin porumbei voiajori de la vârsta copilăriei si pentru mine pasiunea de a concura in acest minunat sport nu are limite. Tocmai de aceea urmăresc cu mare interes fenomenul columbofil european dar si cel national. Sunt plăcut impresionat de activitatea desfășurata de d-voastra pe site. Va trimit acest mesaj cu gândul de a dezvolta un topic pe site-ul d-voastra dupa părerea mea un topic interesant si chiar de actualitate ținând cont de sezonul competițional in curs de desfășurare.

Anul acesta am decis a oferi porumbeilor de concurs hrana de la o firma de renume specializată in hrana si produsele aferente acestui sport, problema mea si ideea acestui topic ar fi următoarea: hrana folosită de mine si cred de foarte multi alți crescători europeni si crescători romani conține pe lângă amestecul de seminte si hrana “granulată” dupa cum puteți vedea si in pozele atașate.

hrana-granulata

Aceste granule au fost studiate si adăugate in amestecul de seminte tocmai pentru a îmbunătăți performanțele păsării in perioada de concurs. Problema mea este ca porumbeii mei si cred ca acest lucru s-a întâmplat si altor crescători aleg doar semințele si lasa in hrănitoare acele granule. Țin sa precizez ca folosesc același gramaj de mâncare pe care il foloseam inainte de a folosi hrana cu granule iar atunci păsările “lingeau” hranitoarea. Acum dupa schimbarea hranei consuma doar semințele iar granulele ramân. As dori daca se poate publicarea unui topic despre aceasta problema a mea. Țin sa precizez ca nu intenționez a face publicitate vreunei firme specializate in produse columbofilie. Sunt curios ce soluții au avut alți crescători care au avut aceasta problema. Va multumesc anticipat si va doresc o activitate cat mai lunga si la fel de placuta in acest sport minunat. Vânt in pene si multe satisfacții.

20 comentarii la “Hrana granulata”

  1. Si orzoaica o lasa daca au mancare la discretie. In general, orice au la discretie, intr-un fel sau altul, iti (si le) dauneaza. Includem aici si apa, libertatea, boxele, etc.

  2. Ovidiu,cumpara separat granule si da-le doar granule. Le lasi pt 15 minute,sau cat consideri tu,dupa care le adaugi mancare normale. In felul asta se obisnuiesc….

  3. Buna Ovidiu!
    Si eu am observat acest fenomen la unii din masculii vaduvi.De anul acesta am inceput sa folosesc o mixtura de hrana ce contine si aceste granule,si unii masculi o lasa in hranitoare,in special masculii batrani,care ani la rand au mancat mixtura fara aceste granule.tinerii s-au “acomodat” m-ai usor la acest program.
    Toate cele bune si un sezon plin de succese!

  4. Incearca sa-i lasi sa flamanzeasca un pic si da-le doar granulele( trebuie sa pierzi timpul sa le alegi). Daca vezi ca tot nu vor, nu exagera acum, asteapta extrasezonul si infometeaza-i bine.

  5. Poate porumbeii iti arata cat de “naturale” sunt acele granule…Ai idee ce contin? Sunt GMO (genetically modified organism) ?

  6. Cam nasol daca le dati aceiasi cantitate de hrana si porumbeii mananca doar semintele inseamna ca nu se hranesc suficient. Acum nu stiu daca e bine (tinand cont ca ne aflam in plin sezon competitional) dar daca ii lasati nemancati 1-2 zile vor manca si hranitoarea de foame dupa ce ii privati de hrana 1-2 zile. Cred ca cel mai bine era sa-i fi invatat cu hrana granulata in timpul iernii si acum in sezonul competitional nu mai aveati batai de cap cu ei.

  7. Atunci cand ne confruntam cu aceasta problema,procedam an felul urmator.Daca anainte ereau anvatati cu un anumit fel de mancare,iar pe parcurs se mai adauga alt aliment an amestecul lor,micsoram ratia cu care eream obisnuiti reducando chiar la jumatate.Nu va panicati crezand ca vor ramane acele granule.Mancand ce le place mai mult si vazand ca nu se satura,garantat vor manca si acele granule.Gramajul unui porumbel zilnic este de 30 grame.Acele granule au o concentratie mult mai mare decat mancarea obisnuita !

  8. Evident,nu le plac granulele. Solutia ar fi ,sa le reduci ratia, ca sa-i fortezi sa manance. Alta solutie nu vad.

  9. aceeasi problema cu aceeasi firma-bani aruncati
    Solutia-altceva fara pelete

  10. Foarte interesanta hranitoarea din imagine.. e o idee foarte buna … si practica mai ales pt cei care au gratare… porumbeii chiar daca “scurma” cu ciocul prin hranitoare nu mai scot manacera afara din ea !

  11. Hranitorile Vision gri de plastic au marginea intoarsa spre interior si nu pot arunca boabele daca scurma. Dar aruncatul boabelor se face atunci cand mancarea este in exces si la discretie ceeace oricum e un lucru rau indiferent daca vorbim de matca, pui sau zbor.

  12. Ai mei (mai multe rase de ornament si agrement) nu consuma orzoaica nici sa-i las nemancati o zi intreaga. Aduna tot, inclusiv boabele de porumb foarte mari (pe care altfel le arunca) dar nu orzoaica. Absolut toti fac asa!

  13. Lasa-i 2 zile. Sau 3. Sau 4. Si mai vorbim. :))))

    (dar nu acum ca e nasoala in hrana regurgitata puilor, ci la iarna)

    Bine, probabil rasele alea ultradelicate de ornament cu boticul ala mic nici nu au cum sa inghita asa ceva, cu toata bunavointa.

  14. Acele granule de la Versele Laga sint obtinute intr-o fabrica in urma unui proces chimic deci, unlike! Vrei mincare de top treci pe Beyers.

  15. In sezon, daca vrei sa.ti manance tot, mai ales la vaduvie, se recomanda urmatoarea cantitate: pentru fiecare porumbel trebuie sa administrezi o linga de supa cu graunte, atat dimineata cat si seara. Aceasta este cantitatea ideala ptr ati manca toate grauntele din hranitoare si ptr a nu ti se ingrasa. Calculat, un porumbel trebuie sa manance maxim 40 g , zi.
    Faci aceasta masurare cu lingura ptr cati porumbei ai si trasezi un semn pe un recipient ptr a nu lua zilnic hrana cu lingura din sac. Atentie- lingura nu trebuie umpluta cu varf.

  16. Porumbei.ro, nu am pretentia la castanii si negri sa consume acele seminte, dar la voltati, tippleri, gusati etc. (care au ciocurile mai lungi decat voiajorii) as avea aceasta pretentie.
    Cat priveste flamanzeala, iarna se poate aplica metoda sau chiar vara dar cu tineri, vaduvi etc.
    Cu matca nu prea sunt de acord. Daca stau flamanzi adultii facand ifose, vor sta flamanzi si puii rabdand in cuib.
    Hai ca de restul m-as indura 2-3 zile sa le aplic tratamentul dar daca fac asta cu matca de castanii, imi mor toti puii in cuiburi. Si asa aia abia hranesc puii in conditiile in care au 2 tainuri pe zi (unul dimineata si 1 seara).
    La voiajoristi problema este mai simpla dar la cei cu porumbei de ornament, se complica mult.

  17. Anul acesta, avand aproximativ 20 de yearlingi intr-un compartiment separat de cei maturi, am observat ca mananca cu aproximativ 30% mai mult decat maturii.

  18. Buna, Parerea mea este sa nu mai dati toate chimicalele la porumbei ,uitativa voi cite boli au aparut ,De ce ? Cum de inainte nu erau atitea boli ? Toti aditivi si toate modificarile facute in hranirea porumbeilor duce la aparitia unor boli noi ,asta este in favoarea companiilor de medicamente ,Hraniti porumbeii cit de natural se poate si lasati toate granulele afara din hrana lor ,Asta e ste parerea mea
    Good luck to everyone







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *