Intrucat atacurile de uliu la pui sunt mai aprige decat in alti ani, si seria 2 care urmeaza sa iasa la zbor este cam carne de tun, m-am gandit ca ar fi o varianta sa mai tin puii in matca pana prind forta bine in aripi si deci sa nu poata iesi din cotet la varsta normala la care ar iesi. Ati incercat? Citisem mai demult despre un crescator care tine puii la voliera pana schimba cateva pene si abia apoi le da drumu. In ziua eliberarii pleca de acasa pentru ca e un peisaj dezolant cu pui imprastiati pe tot cerul, care colinda dezorientati si nu stiu unde si cum sa coboare.
Crescatorul mentiona ca in 2-3 zile i se strangeau acasa toti puii. Este stiut faptul ca puii care nu ies la zbor la vremea lor si se intaresc prea mult in aripi odata iesiti afara pleaca haotic fara a mai fi atenti de unde au plecat, “nu mai au frana” si colinda prin zona 1-3 zile pana localizeaza crescatoria si se intorc. Ma intreb daca are sens procedura sau puiul intarit in aripi care zboara haotic are la fel de putine sanse in fata rapitorului ca un pui mic slab in aripi care da primele ture.
Metoda asta o aplic si eu anul acesta.Am adunat din 2 serii de pui cam 60 la numar.Majoritatea puiilor au fost scosi pe voliera cate 1,2 atunci cand ereau mici si nu puteau sa zboare.Acum sant multi la a doua pana si urmeaza sa iese afara.Pentru a evita pierderile an primele zile am construit o minivoliera deasupra volierei numai din sarma,avand acces sa stea toata ziua an ea pentru a prinde locuri de orientare vazand tot ce este an jur.An anii trecuti le dadeam drumul cu zburatorii si pierderile ereau foarte mari atunci cand nu au suficienta putere pentru a lupta cu esperienta pradatorilor !
Am incercat si eu acu cativa ani si s.aupierdut mai multi decat se pierdeau inai te..am voliera mare 4mL×1.5l×1.5h.au iesit la zbor din prima zi pe sus si dusi au fost.fiecare cum crede.eu las puii sa iese afara cand le e vremea..stau cu ei 2zile pana incep sa zboare in stolsi i.am rezolvat.
Din propia experienta nu cred ca e buna metoda asta, sa eliberam puii cand sunt la a 2,3- a pana. Am incercat si eu dar am fost dezamagit, cand au iesit la zbor s-au imprastiat in toate directiile si cand zboara asa haotic sunt prada sigura pentru rapitoare. Unu dupa ce si-a luat zboru a dat ture ca nebunu si dupa ce a obosit s-a pus intru-un plop si… surpriza a intrat jupanu dupa el printre crengi si l-a luat ca din oala iar eu am ramas cu gura cascata ca la dentist. Din vreo 10 bucati s-a mai intors dupa vreo 3-4 zile unul singur si ala avea coada jumulita. Un prieten anul tracut i-a tinut la intuneric si i-a eliberat tot asa mai tarziu cand erau pa la a 2, 3-a pana. Rezultatul: a injumatatit lotu, au plecat de nebuni si dusi au fost. Anu asta a renuntat la metoda asta ii tine tot la intuneric dar le-a dat drumu de mici si a avut 0 pierderi. Acolo unde rapitoarele sunt la ele acasa pierderi vor fi si daca le dam drumu de mici si daca-i eliberam cand sunt mai mari, cand prind ei putere in aripi. E grav cand uliu invata unde poate sa se hraneasca usor, gen voliere cu pui de porumbel abia iesiti la zbor deoarece va face prapad, mai ales daca lasam porumbeii nesupraveghiati. Lucrul asta se intampla cand uliu ere cuib in apripirea volierei si are pui mici pe care trebuie sa-i hraneasca. In aceste conditii va alege varianta cea mai propice pentru el si ne v-a vana porumbeii la orice ora cand ii vom elibera. Singura varianta ar fi sa tinem cateva zile porumbeii inchisi pentru a forta dihania sa caute si alta sursa de hrana. La mine in zona cea mai grea perioada e in luna martie si mai -iunie apoi urmeaza o pauza si revine in forta spre sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie cand trebuie sa-i inchid. De obicei ii las afara pana pe la sfarsitul lui octombrie.
Aeg,si daca n-ai timp sa stai cu ei,cum faci? Eu ii eliberam dupa masa pe la 16. In patru zile vreo 12,sau poate mai multi. Ii am inchisi pe toti in perioada asta… Zboara prin rotatie. Dimineata trei dupa masa trei,sase pe zi. In felul asta pelegrinul nu este atras de stol…Le pun inele colorate si ii eliberez o data pe saptamana. Pacate oarbe! Asta la pui. La maturi fac acelasi lucru,eliberez putini si zboara doar in prezenta mea,in pauza de pranz. Am decis sa fac doar cateva zboruri. Inainte de a iesi puii de soim si dupa intercare :))
Te sfatuiesc sa lasi afara puii la timpul lor. In 2012 am lasat afara puii pentru prima data dupa ce schimbasera 2 pene. I-am eliberat la ora 18:00 iar cand i-am inchis seara, aveam lipsa 14 din 35. Au venit a doua zi 3 din ei iar restul dusi au fost.
Cand sunt mici ei ies si inspecteaza imprejurimile fara sa se avante in zbor cu stolul iar sansele ca uliul sa-i ia de pe cotet sunt mai mici.
Subscriu. Rar s-a mai ales ceva de puii nezburati la vremea lor. Erau, intr-adevar, bine imbracati in pene, dar grasi si neantrenati la zborul afara, si, in consecinta fie se pierdeau, fie ofereau uliului mese copioase.
Eu ii las sa iasa cand vor ei.
uitati aici o metoda de a invata puii de porumbei mai in varsta cu imprejurimile.
in principiu porumbeii se uda bine cu apa si se lasa afara sa se invete cu imprejurimile pana cand li se usuca penele.
https://www.youtube.com/watch?v=WPReyZgHzWY
Cum ai face, tot la fel patesti, primul zbor al puilor este haotic, pentru ca bine inteles este primul. Mai rau patesti daca ii ti inchis pentru ca pui sunt dezorientati mai rau si pe langa ca ii mai prinde si uliul ai sanse sa iti mai plece si din ei. Daca vrei totusi sa eviti din atacuri asupra puilor, zboarati pui odata cu batrani asa batrani iti va prinde majoritatea puilor in stol, si tot odata pui capata experienta. Eu las pui cu parinti lor nu ii separ nu vad rostul, de ce i-as separa? Bun obosesc mai repede si coboara pe alte case, inteleg sunt pui si nu mai pot, daca sunt pui buni se reintorc, daca nu aia e.
Admine, scz pentru i-uri :))
Cum zice si Marius tinutul puilor cu parintii rezolva o mare parte din probleme. Ei invata mult mai repede de la parinti imprejurimile, cum sa zboare si cum sa evite pasarile de prada. Eliberarea a 20 de pui care stau separat de parinti in acelasi timp e o mare greseala cred eu. Un atac de uliu, chiar si fara succes te poate lasa fara ei. Eliberarea a cate 3/4 pui in fiecare saptamana impreuna cu parintii cred eu ca e cea mai simpla si sigura varianta. Asa risti sa pierzi maxim 4, ii ajuta si parintii, iar dupa ce intra in stol cu adultii sunt deja influentati de stol care e mult mai experimentat si chiar daca ataca uliul au mari sanse sa se intoarca dupa un atac, daca supravietuiesc.
E vorba de pui dintr-o crescatorie unde se si concureaza, nu unde stau numai pe langa casa ca asa ar fi simplu de eliberat cu maturii. Si nici atunci nu e problema rezolvata. Anul trecut dupa sezon am scos tardivi din lotul de zbor si i-am lasat cu parintii sa iasa natural la zbor cand au chef. S-au intarcat singuri cand au vrut si tot cand au vrut au iesit din cotet. La alarma de uliu maturii pleaca bomba pana departe si puii raman in urma, nu ii ajuta cu nimic, isi alege uliul ce vrea.
Daca ai plasa in fata si au vazut zona nu-ti pleaca mai mult de 2, 3, poate nici unul daca ai noroc. In 2-3 zile se strang acasa si in maxim o saptamana se formeaza stolul pe cer. Succes.
Orcum am dao,nasul tot nas va ramane.Cati dintre voi aveti sau ati avut cate 3,4 atacuri pe zi,toate deasupra sau chiar pe voliera ?.Cand esti anconjurat de multi pomi,si paduriicii foarte dese,credetima ca este gruaznic.Uliu sta ascuns foarte aproape de voliera si asteapta ca un pui,sau porumbel sa greseasca si ataca din scurt fara sati dai seama ce se antampla,decat atunci cand al desparte de stol,ati dai seama ca ai mai pierdut unul…
Cea mai buna varianta daca ai atacuri grave in perioada asta e sa le dai drumu intre ora 3-6 cand este cald afara, nici ei nu pleaca nici uliu nu iti ataca, mancare mai putina dimineata si ii inveti sa intre cand ii chemi. Asta e cea mai buna varianta zic eu. Afara o sa iasa ei cand simt nevoia asta e cel mai bine, restu sa-i ti pana prind ei forta e o prostie, o sa-i pierzi pe gresala ta daca faci asta, nici ei cand stiu ca nu pot zbura bine nu se aventureaza foarte mult.
Si la mine dupa cum am mai zis sunt o haita de praduitori care dau tarcoale dar nu prea ataca cum se cuvine, dau cateva raite si atat, rar de tot un atac scurt, renunta foarte repede… probabil nu au puii in cuib, eu le dau drumu la pui cand ajung de la serviciu, de la 4 la 7, in jur de ora 7 ii chem la masa, care nu intra in 3-4 minute mananca a 2-a zi.
Am aplicat metoda asta si din 47 de pui am avut 2 pierderi care cred ca au fost tot din vina mea, le-am dat drumu intr-o duminica toata ziua cand a fost un zobr de Barlad si cum ei pleaca cate o ora cred ca au intrat intr-un stol ..
Succes!
Treaba cu scosul puilor la zbor impreuna cu maturii nu e chiar asa eficienta. Cu ceva ani in urma nu zburam porumbeii si tineam puii impreuna cu maturii. In cazul uniu atac al uliului cine se rup primii de stol??…. puii abia iesiti la zbor, deoarece nu au experienta si dupa ce s-au rupt de stol stiti voi ce urmeaza, rar mai fenteza cate unul uliul. Pana la urma orce metoda ai aplica daca ai porumbeii intr-o zona cu multe rapitoare e aproape imposibil sa nu ai victime in randul puilor. Anul trecut in urma unui antrenamet mi-a venit un pui lovit si nu a reusit sa se mai refaca, cand iesea la zbor nu tinea stolul cand acesta accelera. Asa ca l-am lasat acasa nu l-am mai zburat sperand ca peste iarna sa se refaca dar nu a fost asa si sambata dimineata (saptamana trecuta) i-am scos la antrenamant pe la 7, au iesit afara si printre ei se afla si cel cu probleme. Au dat cateva ture deasupra casei pana sa se ridice si …..surpriza, o femela de porumbar a venit in picaj deasupra stolului dinspre munte (eu am voliera porumbeilor chiar la baza muntelui) stolul s-a strans iar cand uliul s-a apropiat de ei cine credeti ca a cedat nervos, chiar porumbelul cu probleme s-a rupt de stol si uliu dupa el, au coborat pana nu i-am mai vazut deoarece au intrat printre niste copaci la o distanta de vreo 3 -400 m. Nu m-am mai dus dupa porumbel deoarece sigur l-a omorat pana sa ajung eu la ei. Deci porumbeii vulnerabili (cu probleme de sanatate su accidentati) sau puii mici abia iesiti la zbor nu au sanse prea mari in fata rapitorului. Asta e, nu prea putem schimba noi cursul firesc al lucrurilor dintre prada si pradator. Unii dintre noi incearca sa prinda uliul in capcana (sunt baieti si in zona mea – comunele invecinate -care fac lucrul asta) dar nu rezolva problema deorece in locul pasarilor capturate apar alte pasari care isi cauta teritoriu si problemele revin. Parerea mea este ca in unele zone (cele de deal si munte) numarul pasarilor de prada este in crestere si o duc bine mersi facand ravagii in randul porumbeilor nostrii. Pana la urma si noi columbofilii contribuim la starea lor de bine, oferindu-le hrana.
Ptr. cei care tin puii impreuna cu maturii, va sfatuiesc sa le dati drumul la zbor pe nemancate si dupa ora la care masculii intra la clocit, ptr. a evita “duritatile ” masculilor……vesnic infierbantati.
Ma mai uit la Discovery sau Animal Planet, Nat Geo, etc… si aici mereu sunt documentare interesante. O situatie similara cu a noastra e la turmele de antilope gnu care sunt atacate permanent de lei si alte pradatoare. De regula cad prada puii sau animalele batrane si bolnave sau ranite. Fiind in numar foarte mare, din sute de mii de pui nici nu se simte cand dispar cativa.
Trebuie sa imi iasa la zbor seria 2 de pui, sunt vreo 30. Seria 1 de 60 deja zboara la disparitie cu viteza. Cand deschid, cei mari ies se inalta si pleaca, iar apoi ies pe trapa cei mici si isi incearca aripile sau dau cate o tura stangace, si in timpul asta memoreaza si locatia. Problema mare este cand revin puii mari si coboara. Inevitabil se sperie iar, imediat sau dupa o vreme si cand pleaca furtunos, ii iau si pe astia mici val vartej de pe cotet si cand stolul incepe sa faca manevre se vede cum sar astia mici din formatie in toate partile… precum la antilope, uliul insfaca unul, restul capata experienta, si tot asa, in cateva zile sunt lipiti bine de stol si incep sa plece si ei la disparitie. De atunci sansele lor sunt cam egale cu ale celor mai mari. Incerc sa ii bag in cotet pe cei mici inainte sa se intoarca de la plimbare cei mari dar nu reusesc mereu si pana la urma tot trebuie sa zboare. Primele cateva zile sunt critice. Unii crescatori tin puii in compartimente pe serii/varste dar deja e prea complicat. Nu as face asa ceva.
si eu le-am dat drumul destul de mari anul asta, mai ales ca am primit si cumparat pui, asa ca am fost nevoit sa le fac un compartiment mai mare, compartiment in care i-am bagat si pe ai mei. in concluzie am experimentat zborul fara maturi, spre deosebire de anul trecut cand au iesit la zbor cu maturii. in prima zi am avut 6 pierdere. a doua zi s-au intors 3, iar unul a ajuns la un vecin :) si l-am lasat la el. la a doua eliberare nu am mai pierdut niciunul, in schimb, pe mine ma omoara firele. ieri mi-a murit unul lovindu-se de ele si mi-e teama ca numarul victimelor va creste. mare minune daca aia doi disparuti nu au avut tot soarta asta.
Anul trecut am scos unii pui la zbor cand erau la a doua pana.In momentul cand ieseau se uitau si pac…barosanul-uliu ma ciuruit anul trecut din 40 pui in toamna mai aveam 15….Anul acesta 2016 am scos prima serie la varsta de 20-25 zile…nu am avur probleme pana zilele acestea cand a dat din nou uliu in ei si vreo 5 au dispaeut,erau la a doua pana….caut si iar caut solutii….una pe care o probez este aceea: scot pui afara numai Luni, Miercuri si Vineri dupa ora 13…Sambata si Duminica stau inchisi….
Porumbeii sunt amenintati nu numai de tapitoare
uliu soimi ci si de pisici.Eu am scapat un porumbel
din dintii unei pisici l- am ingrijit .l-am dus la
doctor si dupa 2 luni l-am dus in parc si i-am dat
drumul.Spre disperarea mea nu a vrut sa ramana
in stolul pe care i l-am ales.a zburat intr-un copac
si ….Il caut in toate stolurile din parc.dat nu este.Si
acum ii rog pe cei care au porumbei.care se pricep.
sa-mi spuna .oare s-a intors acolo unde l-am scapat
de pisica ?sau s-a pitit si o sa iasa mai tarziu ?A invatat din patanie.?multumesc
Este vrio sansa ca porumbelul sase intoarca la porumbita care are oua deja,caci am incurcat porumbelul si iam dat drumul si a plecat si acum porumbita a ramas fara el!!