Idei columbofile @ Benzing (Episodul 1)

Sfaturi oferite de Silviu Tatut de la Benzing. Periodic vor fi postate sfaturi la obiect.

1. Oferiti porumbeilor 14-16 ore de lumina cu 1 saptamana inainte de imperechere, continuati pana in primavara.

2. Folositi minim 2-5 feluri de grit si minerale in perioada cresterii puilor, esential pentru o crestere sanatoasa (Vitamineral, Neogrit, Natural roodstein, Magneziu, Alge marine si scoici, Pigeon block galben, Siegergrit).
3. Administrati pe mancare, de 2 ori pe saptamana, proteine sau drojdie (proteine si vitamine), porumbeilor care cresc pui.
4. Porumbeii trebuie sa fie perfect sanatosi inainte de imperechere. Mentineti sanatatea porumbeilor pe toata perioada anului. Tratati matca impotriva tricomonozei si coccidiozei inainte de iesirea puilor din ou. Pui sanatosi inseamna rezultate bune in viitor. Nu neglijati aceste aspecte!

Sursa: www.benzing.ro

11 comentarii la “Idei columbofile @ Benzing (Episodul 1)”

  1. Am oprit intr-o voliera separata 10 pui toti plini de tricomonoza, varsat si alte boli , voi scoate pui din acest “paria” ai societatii pentru sezonul de pui 2015 , sunt curios daca puii rezultati vor fi spartani sau bolnaviciosi ca parintii lor.

  2. @valentin: Interesant, te rog sa ne tii la curent cu experimentul tau. De vina putem fi si noi pentru bolile lor, nu numai sistemul imunitar. O ingrijire scapata putin de sub control, un nutrient lipsa, si imediat se vede carenta in rezistenta la boli.

    Am avut mai multe cazuri de porumbei care au avut probleme de sanatate dar odata trecuti peste ele au fost sanatosi mereu.

    Am avut o femela care ca pui a fost sanatoasa, a trecut cu bine prin sezonul de zbor toamna si apoi a fost alergata de uliu acasa si dupa acel stres a dat in adeno. Era slaba moarta, bea multa apa, pe afara zbura anemic fara sa se poata tine de stol, asteptam sa vad cand o salta uliul. A avut noroc si nu a atacat in acele zile, apoi a inceput sa se hraneasca si sa ia in greutate. In fine, a ajuns sa ierneze la mine… ma tot uitam la ea si ma intrebam “ce mai tin si terminata asta”. Ca yearling a zburat mediocru iar la 2 ani a zburat tot mai bine, incheind norma la general cu un fond greu cu putine sosiri in prima zi, ea sosind la ora 20. Puii din ea nu sunt bolnaviciosi.

    Nu tratez porumbeii preventiv. Anul asta am avut in primavara cativa pui care erau slabi sa te tai in ei, cadeau in cap cand mergeau, si desi erau 2-3 iar majoritatea nu aveau nimic, nu i-am sacrificat. S-au “reparat” si cativa au venit si de la ultimele etape grele cu puii la care am participat (in timp ce altii sanatosi s-au pierdut).

    Multi dintre noi am fost bolnavi cand eram mici si nu ne-a rupt nimeni gatul. Defapt nu cred ca a fost cineva sa nu aiba nicio problema de sanatate.

    Astea ca detalii pentru cei care zboara porumbeii din placere, ca daca e sa fim mai transanti… porumbeii de top nu au fost in viata lor bolnavi sau au avut doar forme usoare peste care au trecut rapid.

  3. avand un handicap nu poti face performanta,poti ajunge prin munca multa la un nivel mediu dar nu si campion

  4. Sa va spun si eu ceva am pereche de porumbei care scoate an de an poru
    bei care vin foarte bine si ma intrebam cum asa ca mai am aceasi linie de porumbei adica frate de cuib cu cel ce scoate pe cei buni si sora de cuib cu cea buna deci 2 frati de cuib inperecheati cu 2 surori de cuib si numai o pereche scoate pui buni am incepui sa ma intreb cum asa si am inceput sa ii urmaresc anul acesta am avut paramixo in pui m am decis sa ii las sa vad care cum or sa se prezinte cei care au inceput sa se uite urat la mine adica sa nu mai nimeresca bine boabele ii eliminam si asta a durat cam 1 luna de zile din toti pui 30 au ramas doar 6 si toti din perechea buna atunci am inceput sa imi dau seama de ce toti pui din ei sint foarte buni este simplu pentru ca au un sistem imunitar de fier cea ce ii face sa poata zbura foarte bine saptamina de saptamina indiferent de distanta . Ca un sftat pentru cei incepatori si nu numai. La matca si nu numai lasati medicamentele unde sint si formativa o colonie puternica de porumbei si dupa acea rezultatele vor aparea cu siguranta .multa bafta tuturor columbofiilor

  5. Imunitatea lor naturala-doar grija si ce este necesar pe-ru ei…

  6. Toti porumbeii merita o a 2-a sansa, chiar si cei bolnaviciosi, cei bolnavi daca sunt ajutati foarte putin si se refac, capata un sistem imunitar destul de bun, sunt mari sanse ca acei porumbei sa nu mai aiba probleme tot restul vietii, daca au handicap, nu inseamna ca nu pot face performanta, personal am patit anul acesta la pui, cand unul mic si salbaticos mi-a venit de la un antrenament cu piciorul rupt, piciorul unde-i este atasat inelul, am vrut sa-i rup gatul, dar am zis sa-i dau o sansa ne mai avand parintii imprmutandu-i la un prieten, i-am pus o mica atela, am dat cu banda izolir si l-am tinut asa doua saptamani, nu s-a sudat ca la carte dar nu mai schiopata, surpriza la fond pui sosind primul cu avans de 40 minute fata de ceilalti 14 angajati…atunci mi-am dat seama ca rupeam gatul unui pui foarte bun si ca toti merita sa-i ajutam pt. a le da o a 2-a sansa. Puiul a fost botezat Ahile !

  7. pentru porumbei.ro si nu numai : exista unele elemente de baza , pe care trb respectate . se fac vaccinuri la momentul oportun , adica la intarcarea puilor , pentru inceput . facem vaccinul de paro indiferent de care , dar il facem cind dam puiul jos din cuibar . facem tratamentele preventive la timpul lor . si in timpul concursurilor si in timpul de repaus , este f important , ca si in timpul repausului [ adica dupa concursurile din vara ] sa se faca toate tratamentele . se va actiona asupra tricomonozei [trichomonas ] , bolilor respiratorii si asupra sistemului respirator [ ornitoza , microplasmozei ] , coccidiozei , viermilor intestinali , salmonelozei , variolei .
    daca respectam toate acestea la timpul lor nu vom avea probleme niciodata . invatati porumbeii sa bea apa odata pe zi in sezonul de iarna , si odata pe zi mincarea . veti avea multe beneficii pe timpul sezonului de zbor . am 3 ani de cind respect acest proces si nu am probleme cu porumbeii . am demonstrat o in 2 crescatorii separate . in 2014 am zburat porumbeii atit in campionat cit si cu asociatia si cu diferiti crescatori din judet , dar si cu 2 judete separat [ ma refer atit la pui cit si la maturi ] . nu am nici un porumbel bolnav , sau izolat , sau sacrificat in cele 2 crescatorii [ cu toate ca existsa boala in regiune de nu stiu cu cine o sa zbor la anul ] .
    cit despre porumbeii afectati de boala in sezon sau de puii afectati in toamna va pot spune din experienta ca in urmatorul sezon va puteti relaxa , deoarece nu veti putea face performanta cu acestia [ in proportie de 99 % ] . Ca oricare sportiv atins de boala nu i se poate cere luna de pe cer . la un sportiv [ porumbel ] ar trebui sa fim atenti la ficatul acestuia . sunt diferite metode de refacere , dar numai una a dat roade in timp real , sa spun asa , si aceasta ar fi ceva care si la oameni merge miraculos ……

  8. Eu incerc :-) sunt tare curios, acum cateva guri de hrănit in plus nu-i bai :-) .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *