Salutare Dragi Columbofili,
Va scriu in speranta ca ma veti putea ajuta sa identific virusul care mi-a afectat o mare parte din lotul de pui de anul acesta. Pe scurt: in urma cu 2 saptamani din senin o mare parte din lotul de pui a inceput sa vomite mancarea, sa aiba excremente verzui apoase si vascoase, pofta scazuta de mancare si apa, de zbor si de “viata”. De asemenea inainte de “moarte” porumbeii stateau “cocosati” cu cu capul aplecat putin spre fata.
Ca urmare a acestor simptome am dedus ca este virusul ADENO-VIROZA (BOALA PUILOR). Am inceput tratamentul cu 4 in 1 Mix pentru 7 zile dar din pacate unii dintre ei au fost prea afectati si au decedat, mai exact 18. Precizez ca decesele s-au petrecut pe parcursul unei saptamani. Astept pareri, sfaturi si un eventual leac. Pozele sunt facute dupa 7 zile de tratament.
Cu respect, Stefan
Ce schimbari au intervenit in viata lor inainte de episodul de boala?
4×1 mix degeaba il dai in timpul bolii,preventiv,curativ altele,ca…….fara reclama
Ai avut adenocoli 100 %, o boala ce a facut ravagii in tot sudul Romaniei anul acesta, 2017 , anul epidemic!
Este o boala ce revine o data la 3-4 ani sub foarma de epidemie si pe cine il prinde cu garda jos, face prapad in voliera.
Ca simptome: pofta scazuta de zbor sau chiar deloc, mancare nemacinata si implicit gusi impietrite, voma excesiva in voliera, apa excesiva in gusa, excremente verzui si mucilaginoase.
Cei mai slabiti metabolic vor ceda primii. Altii rezista. Altii vor ramane cu sechele toata viata avand un stern proeminent mai mereu, lipsit de muschi.
Aceasta boala blocheaza tot aparatul digestiv si echivaleaza cu o hepatita la om. Porumbelul care a trecut prin astfel de boala nu va mai da randamentul scontat niciodata.
Din pacate o data ce te-a lovit o astfel de boala, lotul respectiv trebuie sacrificat.
Preventiv avem urmatoarele tratamente:
http://www.porumbei360.ro/produse/adeno-coli-mix-100gr/64
http://petshoppitesti.ro/4IN1-MIX-porumbei
Aceste tratamente se pot administra si in plin focar cu efecte imediate chiar din a doua zi de la admninistrare dar porumbelul atins de aceasta boala nu va mai da randament la zbor niciodata.
Am aceeasi problema, al doilea episod din anul asta. In prima etapa am pierdut 7-9 exemplare, am tratat imediat cu Enteroguard pulbere pe hrana, 5 zile si au revenit la sentimente mai bune cam a 3-a zi. A incetat voma si gainatul apos. In apa am administrat Enrofloxacin FP 10%, 1 ml/l apa. Dupa 3 luni epidemia a reaparut, puii care au prins imunitate dupa primul episod n-au treaba dar, cei care au fost intarcati din iunie si pana in prezent au suferit pierderi de peste 50%. Repet tratamentul doar cu Enteroguard pe hrana fiind in plina naparlire porumbeii. Oricum, tricomonoza deschide portile altor boli de sezon si difterovariola numai ma intreaba daca poate sa ia cateva exemplare sa le poceasca asa cum stie ea mai frumos. Toamna si natura isi impune filtrele, este firesc sa nu reproduca la anul toti slabanogii. Am bineinteles si exemplare tinere care sfideaza orice boala. Adultii n-au treaba, chelesc de penajul uzat si mai mult dorm decat activeaza. Care au penaj reinnoit le-ar sta mintea la cuibarit. La anu! Si la multi ani!
Salut. E Adeno-coli cu siguranta. Cand vezi ca porumbeii vomita si beau multa apa e adenocoli fara nici un dubiu. Vaccineaza-i pe cei sanatosi cu PHA(Paramixo-Herpes-Adenocoli). E un vaccin adus din strainatate. Eu am avut aceleasi probleme in 2015 si din 2016 folosesc acest vaccin. Vaccinez puii la intarcare si n-am mai avut treaba cu aceasta boala. Poti incerca si alt vaccin pentru adenocoli, eu doar ti-am zis cum am facut eu. Cu porumbeii atinsi de boala nu mai faci performanta sportiva! Numai bine!
Nu de mult am avut si eu aceleas simptome…doar un pui decedat și încă unu care nu și-a revenit,in rest sunt ok(asta sa întâmplat acum câteva săptămâni)
DAR există ghiduri de depistarea boli unde sa cauți rapid după simptome orcand,chiar si pe porumbei.ro am văzut ceva
voiajor.weebly.com-ultimul articol postat sau categorii-boli
voiajor.weebly.com
Scuzama Stefan da de ce nu apelez la un medic vetelinar care este in masura sa iti puna un diagnostic si un tratament corect .Diagnosticile nu se pun pe net, internetul il poti folosi pt o multime de lucruri dar nu si pt dianostice ,sa sti ca si oamenii isi pun diagnostice de pe net si nu este ok.
De multe ori netul e mai util, desigur dupa mult studiu si filtrare, nu sa te arunci cu capul inainte si sa aplici prima parere aparuta. Multi veterinari sunt axati pe caini, pisici sau animale de ferma.
Daca e adenoviroza, trebuie sustinut ficatul cu:
– vitamine (B-complex si vitamina C in special) dimineata, deoarece administrate seara produc insomnie, hiperactivitate
– hepatoprotector (silimarina, colina etc.), la interval de 1-2 ore inainte sau dupa ronidazol (din mixul de 4 in 1) deoarece derivatii de imidazol pot interactiona cu hepatoprotectorul
– extract de propolis (5 – 6 picaturi pe porumbel pe zi)
– probiotic seara, la 2 ore dupa ce-au luat mixul, si nu mai iau nimic altceva.
Aceasta este o schema care sustine digestia ZILNICA, eliminand vomitatul. Cand exista vomitat, exista si deshidratare, deci este necesar electrolit (cel mai simplu electrolit este format din apa+sare+zahar) si otet de mere. Cand exista vomitat mixul 4 in 1 este dat afara, deci nu-si face efectul.
Daca reusesti sa le iei si-un antivomitiv (emetofit sau ceai de ghimbir etc.) e bine.
Atentie, prea mult otet induce stare de voma!
Porumbeii bolnavi vor prefera sa nu inghita ceva cu care nu sunt invatati. De aceea tratamentul trebuie aplicat individual: cam un sfert de pastila umana de vitamine, hepatoprotector, probiotic, pe cioc, sau in apa daca este praf (aspirand amestecul cu seringa si dat pe cioc).
Mancarea poate fi terci FOARTE FIN RASNIT, cate o seringa de 10 ml de 2-3 ori pe zi, deoarece e mai usor digerabil.
Otetul de mere 10 ml/litru apa, sarea si zaharul intrebi pe columbofili cum le dau ei. Atentie, nu se da zahar si dulciuri daca au tricomonoza.
Numai bine!
Cei care trebuie sa moara, mor in 3-4 zile, restul au sanse de vindecare, deoarece organismul lor formeaza anticorpi…
Subscriu la comentariul 3 si adaug un link unde puteti gasi mai multe vaccinuri impotriva adenocolilor:
http://www.porumbel-shop.ro/accesorii-porumbei/pha-vaccin-paramixoviroza-adenocoli-herpes-40-doze/
“Chris, I don`t know who you are, but i`m going to find you, and i`m going to like you…r comments!”
“Sheet”, i like what you write! :D
Serios, imi plac oamenii care stiu lucruri, si care te ajuta cand ai nevoie. Multumim pentru sfaturi!
Va multumesc pentru raspunsuri!
Tin sa mentionez ca 5 pui decedati i-am adus la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti pentru a afla “boala”iar raspunsul a fost ca ei nu sunt in masura pentru a diagnostica decesul.
De asemenea am trimis alti 5 pui la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala de unde pana acum nu am primit nici un raspuns.
Am presupus ca au fost otraviti sau au mancat ceva otravitor (am casa in constructie si ei se mai lasau prin curte si am zis sa nu fi mancat ceva) dar cei de la Institut au exclus aceasta varianta.
@porumbei.ro
Intradevar inainte cu doua saptamani de la primul deces am avut un pripasit pe care probabil nu l-am vazut la timp.
Alte schimbari nu au existat.
Puii care au murit au fost din serii diferite 1,2,3 chiar si din voliere diferite si tari diferite de asemenea .
A fost o moarte extrem de accelerata nu am intalnit asa ceva in viata mea .
Intrebarea mea este cum as putea preveni o asemenea catastrofa in anii urmatori?
Salut la toata lumea
In primul rand Adeno coli este o boala de care poti scapa daca esti bine informat doar cu 5-10 % mortalitati.
Tratamentul cu 4 in 1 mix este slab si nu da randament, la fel si alte combinatii medicamentoase de pe piata care se regasesc sub diferite denumiri.
Noi trebuie sa combatem bacteria e. coli, deci trebuie folosit un medicament punct ochit punct lovit in acest caz.(enrofloxacina de la firma Hipra- Hipralona)
Protectie hepatica , Sedochol pe boabe preferabil cu Silimarina de la farmacia umana (pereferabil praf)
Hrana dietetica (usor digestibila) in niciun caz hrana pentru reproductie.
Vitamina C 1 cpr. zi datorita efectului ei antiviral.
Dupa tratamentul cu antibiotic trebuie insistat foarte mult pe regenerarea ficatului, din nou Sedochol, Silimarina, Aminoacizi (Tolyamin Forte l-am gasit eu foarte bun).
Dupa ce porumbeii incep sa gainateze bob se poate incepe recuperarea fizica , adaugand in ratie proteine.Cel mai bine ratia sa ramana dietetica dar adaugand diverse prafuri din comert care au continut ridicat de proteina(K +K).
Apropo de vaccinurile pentru Adeno coli.
Sunt ineficinete 100%.Documentati-va inainte sa aruncati banii.Olanda si Belgia, tari super dezvoltate din toate punctele de vedere, atat farmaceutic cat si columbofil ,nu au niciun vaccin de Adeno si noi il avem.Sa fim seriosi…..
Cunosc cel putin 15 crescatori care l-au administrat porumbeilor si au avut Adeno si cunosc 15-20 crescatori care nu l-au administrat si nu au avut Adenoviroza.
4 in 1 mix eun medicamet f bun pt adeno. nu vb prosti…trebuie sa le dai 5 zile minim…oricum mai mult de 2, 3 zile nu vomita…
Iar performanta nu le este afectata, am avut pui care a suferit de adeno..si apoi a facut AS fond si o gramada de clasari…la fel zice si Schaerlaeckens intr-un articol.
Si la mine de doua zile puii au un apetit scazut. Am dat pe boabe ce am avut adica Adeno Coli Mix+ TKK+Bronho+Tolliamin dar tot vomita puii.deocamdata nu am nici un caz de deces.Am sunat in Olanda si mi sa spus sandau Fungi+Orni Chlam+Tolliamin.Astept acum sami vina produsele ca sa le administre.
Am cautat ajutor in mai multe directii Unii din Romania miau spus ca sar putea sa fie Adeno sau Salmonela.Cei din Olanda au zis ca e problema cu ciupercile intestinale.Mentionez ca nu am vaccinat puii de Paramixo…..
Adeno Coli e nenorocita rau, daca te prinde cu garda jos esti mancat.
Am zburat puii iar dupa zboruri la o saptamana au facut Adeno Coli, gresala a fost a mea, trebuia imediat dupa zboruri 3 zile prevenitv, ma gandesc ca dupa zboruri i-a prins cu sistemul imunitar slabit si atunci s-au contaminat.
La mine si-a facut treaba 4 in 1 mix dar nu au fost grav afectati, cativa au dat semne de boala.
Legat de vaccin pt Adeno e in zadar, bani aruncati aiurea.
@Adi cand o sa te loveasca boala si o sa iti moara 80%-90% din pui o sa le faci vaccinul din 4 in 4 luni :) nu-ti doresc dar ai grija mare nu te juca cu Paramixo daca ii zbori pt performanta.
Chris da’ spune.ne mai bine ,cum sa facem sa nu ajungem sa avem probleme cu e coli? Care ar fi greselile majore,care duc la aparitia bolii?
Nicu, thanks for your good thoughts!
Boban, bacteria e. coli populeaza in mod NORMAL tractul digestiv al oamenilor si animalelor. Cand imunitatea digestiva scade, e. coli devine patogena, adica se inmulteste peste masura si da atacul. Imunitatea digestiva scade atunci cand din diferite cauze (de ex. antibiotice, virusi etc.) moare flora digestiva normala. Cresterea imunitatii digestive se face cu probiotice, care tin in frau inmultirea excesiva a unui grup anume (e.coli, ciuperca candida etc.) Chestie de politica si guvern cu toate partidele, echilibru etc.
Cand imunitatea digestiva e buna, e.coli avand o concentratie aproximativ fixa, nu se trateaza nefiind patogena, echilibrul digestiv e stabil.
Cand ataca virusul, acesta slabeste organismul, iar bacteriile se inmultesc peste masura si-i dau atacul. Abia acum poti face o analiza digestiva, pentru a vedea la ce antibiotic este sensibila bacteria e.coli si a o trata (antibiograma).
Daca tratezi “preventiv” cu antibiotice risti sa omori flora digestiva normala si sa imbolnavesti organismul.
1. Daca reusesti sa mentii flora digestiva in parametrii normali, in mod constant, atunci virusul nu se mai “combina” cu e.coli. In decurs de 1-2 saptamani organismul produce anticorpii care omoara virusul.
2. Vaccinare – anticorpii sunt deja prezenti in corp in momentul atacului viral.
Greseala majora? Nu stiu sa existe decat buturugi mici care rastoarna ditamai carul. Cred totusi ca probioticele ar trebui administrate din 2 in 2 saptamani (1,2,3 zile, asta stabileste un veterinar), iar semintele de armurariu (care contin hepatoprotectorul silimarina) continuu. Mai cred ca un antiviral puternic si natural este extractul de propolis.
Stefan Purdoiu: Acolo este si-un paramixovirus, care a dat o semipareza la gat, deoarece isi tin capetele plecate si banuiesc ca tremura usor cand intorc capul.
Daca mai traieste vreunul, incearca extract de propolis 3 picaturi (in apa, cu pipeta pe gat) de 3 ori pe zi si multe vitamine. Daca nu gresesc isi revine in max 3 luni.
Pe viitor, preventiv: probiotice din 2 in 2 saptamani (1,2,3 zile, cat stabileste veterinarul) si hepatoprotector in fiecare zi, in mod continuu.
Semintele de armurariu (care seamana cu bobul de grau) contin silimarina si se pot cumpara de la Plafar si administra in hrana zilnica.
Virusul loveste oricum, oriunde, dar vor fi mai rezistenti. In acest caz, probiotice si hepatoprotector se iau continuu, si orice sustinator hepatic (precum complexul de vitamine B, colina etc.)
Salut Stefan.
Aceasta problema am avuto si eu in 2015 si 2016, dupa care pe fondul slabirii imunitatii porumbeilor s-a instalat si paramixoviroza( la puii care nu au fost vaccinati)
Pasarile care au supravietuit, s-au pierdut foarte usor la concursurile cu maturii concursuri cu dificultate mica, iar sezoanele au fost dezastruoase.
Am citit foarte multe opinii si articole srise de oameni care au habar de aceste probleme.
M-am oprit la o recomandare a domnului Dr Tudoran care mi-a atras atentia: KING HERBS, administrat preventiv. Marturisesc ca nu am fost extrem de optimist dar foarte multe optiuni de preventie care sa fie sigure nu aveam.
Asa ca am luat si am folosit pe toata periaoda de 2 ori pe saptamana, rezultatul fiind foarte bun, si vazandu-se in mod special in concunursurile cu puii din anul acesta, unde am avut rezultate foarte bune (pentru mine ,care nu am experienta si nici nu am certitudinea originilor porumbeilor) .Au fost colegi care s-au retras din concurs din cauza ca au aparut simpomele descriese de tine la porumbei, . Nu spun ca nu exista si altceva, pentru ca nu stiu , spun doar ca eu am folosit acest produs care a dat rezultate. Bineinteles am vaccinat puii , le-am administrat minerale si vitamine…. si antrenament.( Mancarea facuta de mine, niciun bob ,,special”). I-ti doresc sa reusesti si tu sa previi aceasta maladie. Numai bine.
Si la mine de 5 zile la fel ca la multa lume…vomitat…fecale verzi…dar a reteta mea de succes…
belgamco in apa si enteroguard individual jumatate cp si desigur tolliamin pe hrana dimineatza…si dupa amiaza drojdie cu ceai de la fares gastric plus eubiotic ….sunt in a 5 zi….sunt f bine…dar mai dau inca 5 zile…stiu pers care dau la pui la intarcare 10 zile de adenocoli…si anul asta e loc 1 nat fond…si nu se mai plang ca nu fac performante inainte de boala sau dupa…
Chris sa traiesti! Armurariu cat in amestec sau ca desert? 1 gr /porumbel pe zi,ar fi suficient? La om se da cam 2-3 lingurite
Armurariu si eu folosesc ….le dau cam 50gr la 50=60 pasari…e cel mai bun si natural….D.nul Butucanu ma invatat…nu e o doza exacta..dar face treaba..
Eu va sfatuiesc pe toti care aveti probleme cu adenocolii sa.i tratati cu un 4×1 mix dar nu sa.i lasati pe ei sa bea sa,le dati cu seringa 12ml la fiecare odata pe zi…solutia o preparati in felulul urmator…de exemplu dc aveti 80 de pui 2 plicuri de 4×1(adica 1 plic pt fiecare 40 de pui)si 1litru de apa adica 80 de pui x 12 ml de apa…le dati 5-7 zile…toti care au facut asta in timp util nu au pierdut niciun pui…bafta tuturor
Bine zis Narcis…dar eu ani in trecut am facut asa….si le faci rau ca nu toti inghite apa….cel mai bun e pe hrana…mananca tot in 10 min…si gata sa rezolvat…si se dizolva f bine …eu am reusit 99% sa ii rezolv in 4 zile..si am continuat dar cu ce am scris mai sus…mult succes tuturor!
Boban, eu nu-s columbofila, daca vrei doze exacte intreaba un veterinar. Semintele de armurariu sunt asemanatoare boabelor de grau. Parerea mea este ca trebuiesc adaugate in ratia zilnica intr-o anumita proportie preventiv. Cine mananca e mai “puternic”, cine nu mananca e mai “slab”.
Cand boala s-a instalat nu mai poti folosi chestii naturale (DILUATE), deoarece sunt slabe. Acelea se folosesc preventiv, deoarece se acumuleaza in organism in timp. In caz de boala se folosesc CHESTII CONCENTRATE: antibiotice de sinteza, chimioterapice, antivirale de sinteza, vitamine la borcan, silimarina, aminoacizi, alte sustinatoare hepatice etc. De ex. King Herbs…vezi ca Gabriel (com.25) stie mult mai bine decat mine cum sa ingrijeasca porumbeii!
Numai bine!
Chris merci !
si o preventie ? , cum putem impedia boala asta sa nu apara
vrem sa prevenim , nu aveam de a face cu asa ceva ….
Pentru chris:
Am in tratament de 3 zile un porumbel care are adeno-coli. Ma ingrijoreaza ca vomita mincarea (nu imedediat ci dupa 6-7 ore) iar boabele regurgitate sint de parca ar fi din sac, nedigerate. Dar vomita si cind ii dau lichide (le dau cu pipeta) uneori la scurt timp dupa inghitire. Nu am dat nici un antivomitiv. O sa incerc ce propui tu.
Pentru faina de la terci ce boabe pot folosi?
Extractul de propolis cite zile il pot administra?
In aceste 3 zile am folosit ca antiviral ANTI AI, hepatoprotector BEDGEN, imunostimulator KING HERBS pentru prevenirea infectiilor secundare bacteriene FOSBAC. Vitaminele si probioticul le dau incepind de miine cind voi termina antibioticul(asa recomanda specialistii, a se evita administrarea simultana de antibiotice si vitamine)
Pentru chris:
Care este cantitatea de emetofit care se poate da ?
Salut.in primavara din prima serie am oferit unor copii niste pui.de la unul mi sa întors o femela pe care am gasit o seara printre ai mei.părea ok pasărea.A doua zi le am dat drumul si seara la închidere femela lipsea am crezut ca sa întors la copil dar dimineața urmatoare o vad moarte pe cusca.am examinato si nu avea urme de răpitoare asa ca ma pus pe gânduri. …ma duc repede sa vad ce fac puii si groază, plin de boabe jos si toti intr o stare proastă. In doua zile am pierdut 16 pui cu tratament in apa 4-1mixt.între timp disperat m am documentat pe la unu altul si am facut cevă care ma uimit si pe mine.Am pus intr un litru si jumatate de apa un plic de acelasi 4-1mixt împreună cu un plic de recuplit si o linguriță de entrobac si cu ajutorul unei seringi le am dat fortat 20ml de porumbel de 3-4ori pe zi.am strâns toata mâncarea din cusca,grit absolut tot fara mâncare doar apă. am avut porumbei care pur si simplu se sprijineau in cioc ,nu erau in stare sa mai ajunga la adapatoare si uimitor si au revenit.după 2zile am inceput sa le dau orez simplu si am continuat tratamentul pana la 7zile cu aceeași in adaptoare.
Pentru Ciprian:
Nu este nici o minune ce ti s-a intamplat.
Cind in voliera apare o boala(orice bala) se procedeaza astfel:
1. se izoleaza porumbeii bolnavi si de trateaza individual ( cu seringa, cind cantitatea de lichid administrata este mai mare sau cu pipeta, pentru cantitati mai mici. ). Puteai sa pui mai putina apa dar trebuia sa tii cont ca fiecare porumbel trebuie sa inghita 125 mg 4 in 1 mix pe care il dizolvi spre exemplu cu 2 ml apa si nu iti mai trebuia seringa.
2. porumbeii inca neafectati de boala se trateaza cu aceleasi medicamente dar puse in apa de baut .
Daca ai fi tratat individual porumbeii bolnavi ai fi pierdut mult mai putini s-a poate chiar nici unul.
In cazul bolii pe care ai tratat-o fii cu ochii in patru in urmatoarele doua luni, pentru ca boala este produsa de un virus foarte rezistent care nu dispare usor din voliera.
La porumbei ,Adenovirusul de tip 1 produce la tineret: apatie,sete exagerata, anorexie ,voma si diaree apoasa ( deci deshidratare rapida siexcesiva) iar Adenovirusul de tip 2 produce la adulti( dar si la tineret) : distrugerea masiva si rapida a ficatului.
In maxim 2 zile , tot efectivul de tineret eafectat cu mortalitate de 70-80%.
Daca pasarile ar fi afectate doar de Adenovirus, recuperea s.ar face relativ rapid in aproximativ 7-8 zile. Din pacate ,infectia virala primara cu Adenovirus se complica cu bacteria Escherichia coli, germen ubicuitar si oportunist , care agraveaza tabloul clinic, penetrind peretele intestinal si provocind o stare septicemica , care va duce implicit la moarte.
Inca nu exista un vaccin comercial eficace disponibil pe piata ptr prevenirea acestei boli. Utilizarea vaccinurilor contra EDS-76 (boala virala a gainilor, produsa de Adenovirusul de tip 3) nu are niciun efect protector asupra porumbeilor afectati de Adenovirusul de tip 1 sau 2.
Sugestii pentru combaterea si controlul Sindromului Adeno-Coli (SAC)
– Evitati stresul de orice fel
– asigurati o igiena riguroasa a volierelor;
– periodic dezinfectati cu XL HERBS (dezinfectant pe baza de plante, fara efecte adverse si contraindicatii: 5 ml / litru de apa pulverizat prin aerosoli in prezenta pasarilor; pentru
dezinfectia apei potabile/adapatorilor si prevenirea infectiilor digestive produse de virusuri si bacterii – Salmonella, E. coli, SAC, circovirus, etc: 0,5 -1 ml / litru apa, 1-2 zile pe saptamana, tot timpul anului) sau cu dezinfectante de sinteza chimica: CATIOROM, PURSEPT, DECONTAMINOL.
– administrati hrana de buna calitate. Eventualele contaminari cu fungi producatori de micotoxine, pot fi fatale, dar acestea pot fi contracarate prin administrarea de MYCOLIV, BEDGEN, FITOLIV.
– periodic administrati PRODIGEST sau OREGOMIX sau COCCILIN, cate 1-2-3 zile / saptamana, functia acestor produse fiind de protectie impotriva florei patogene.
TRATAMENT – varianta 1
– administrati antibiotice active contra E. coli: fosfomicina (FOSBAC PLUS T, FOSFOTILROM), florfenicol (FLORFENIROM), colistin (COLISTIROM), gentamicina, furazolidona, cu mentiunea ca ultimele 3 nu se absorb la nivel intestinal, nefiind utile in infectii septicemice (ideal ar fi in urma unei antibiograme)
– antivirale: ANTI-AI ( 1 ml/litru apa/12 ore, timp de 5 zile.
– imunostimulatoare: KING HERBS sau IMMUNOPLUS.
– antitoxice – hepatoprotectoare: BEDGEN sau FITOLIV.
– polivitamine si electroliti: FARMAVIT AMINOCOMPLEX, OSMOZAN, NUTRI VITA-MIN-AMINO + COLUMBOCLIN.
Ca antivomitiv, se poate utiliza BIOCAL (contine extract de ghimbir). Pe boabe se poate administra DIAROMIX, pulbere din plante antidiareica
Varianta 2 – tratament individual
– antivomitiv: CASTANROM (1/10 cp/zi) – contine pulbere de castan cu actiune antidiareica/absorbanta/antitoxica sau SUCRALFAT comprimate de uz uman (1/5 cp/8-12 ore)
– antibiotice: ENTEROGUARD (1/2-1 cp/zi)
– vitamine: CARNICOL sau BIOVIT PLUS
– imunostimulatoare: KING HERBS, IMMUNOPLUS
– antivirale: ANTI AI HERBS
– hepatoprotector: BEDGEN.
Am avut rezultate incurajatoare, prin utilizarea simultana, chiar in prezenta antibioticelor a probioticului BIOENTEROM administrat individual (0,5-1 ml/porumbel) de la aparitia semnelor clinice. Alternativ puteti utiliza ENTEROCID DUO.
Aplicarea tratamentelor cat mai rapida duce la cresterea ratei de succes a recuperarii.
Porumbelul meu s-a vindecat complet in cca. 8 zile, urmind tratamentul propus de dl. dr.Tudoran. A raspuns foarte dine si rapid la tratamentul aplicat. Eu insa am ramas cu o problema nerezolvata. Exista un antivomitiv pentru porumbei? Ce propune Chris (emetofit) este bun la oameni (sint tablete din plante si care trebuiesc mestecate,iar porumbeii nu au dinti) nu si la porumbei. Antivomitivele umane nu sint recomandate.
In articolul de mai sus se recomanda Biocal. Am intrat pe site-ul Romvac si acest medicament nici macar nu este recomandat a se folosi la pasari. Biocal= tablete cu calciu si gelatina pentru caini.
BIOCAL liquid e o solutie buvabila ptr porumbei importat de Romvac Company de la firma poloneza AYURFARM ( producatoare de preparate naturale ayurvedice destinate porumbeilor).
Contine printre altele ghimbir care are efect antivomitiv.
Exista importat , intr.adevar si BIOCAL cpr ptr ciini importat de la firma Biofaktory Cehia.
Multumesc pentru precizari domnule Tudoran.
Salut, nu mai stim nimic de evolutia porumbeilor bolnavi… As fi curios cum s-a terminat, daca s-a stopat boala sau ti-au mai murit. Dupa umila mea parere a fost vorba de paramixoviroza… De cele mau multe ori cazurile de paramixo nu sunt diagnosticate corect pentru ca 80% din cazuri evolueaza fara manifestarile nervoase cunoscute de toti. Cei mai multi porumbei afectati prezinta manifestari digestive sau mor subit la inceputul epidemiei, foarte putini vor prezenta simptomele nervoase atat de caracteristice, si asta dupa aproximativ 10 zile de la debutul epidemiei.
am si eu o problema nu pot comenta ca nu stiu .porumbei.ro te rog ca ai mai multe cunostinte decat mine .leam facit 4 in 1 testament de la belgica UK de 2 or I cate10 zile si tot Mia multulit de porumbei de stares lot si de gainat te rog da cu parerea o sa incerc sa trimit si o poza
ies moale apos mu normal punajul mat scz de mai sus comentariu e tel de vina gainatul e apos tare limpede lichidele curate dar nu e tare cum trebuie
Daca e lichid curat poate fi paramixo.
multumesc frumos
domnu Andrei mam uitat azi iarasi la gainat si e apos alburiu