Sunt Emy din Alba, sunt incepator in ale columbofiliei si am o mare problema cu lotul meu de voiajori… sper sa nu va plictisesc cu intrebarile mele dar singurul lucru care ma doare e ca am cativa pui bolnavi si nu stiu cum sa-i tratez. Cu vreo 3 luni in urma am adus 2 pui de la un prieten si nestiind ca sunt bolnavi i-am introdus in voliera impreuna cu ai mei. In zilele urmatoare am observat ca unul din ei respira mai greu, avea ciocul deschis si “horcaia”.

LA INCEPUT AM CREZUT CA E VORBA DE TRICOMONOZA dar nu avea acel malai depus in interiorul ciocului. Am inceput sa-l tratez cu antibiotice, cu medicamente administrate in apa cat si pe cale orala impotriva tricomonozei dar nici o reusita, aceleasi sintome. Greseala mea a fost ca l-am lasat impreuna cu ceilalti hranindu-se impreuna. Nu dupa mult timp o femela de-a mea avea acelasi semne de boala, ce am observat la acea femela e ca de multe ori voma boabele impreuna cu un lichid de culoare verde si in interirul ciocului avea ceva depunere de culoare galbena care am indepartat-o cu un betigas. Nu i s-a mai format acea depunere, dar respira foarte greu cu acelasi horcait ca acel pui.

Starea puiului s-a agravat si am fost nevoit sa-l sacrific. Precizez ca am o buna ventilatie a volierei, nu lipsea usturoiul, otetul de mere, mierea de albine, ceaiul de urzica. Au fost vaccinati impotriva paramixovirozei, tratament cu trico plus, metroridazol si doxi vit. Nu am umiditate in voliera fiind inaltata, cca 40-50 cm de la pamant. In ultimul timp au aparut alte 5-6 cazuri noi cu aceleasi sintome: respiratie greoaie insotita de harcait si voma, apatie si lipsa dorintei de a zbura.

Precizez ca femela care a fost contaminata nu mai prezinta niciun semn de boala dupa aproximativ 2 luni. Nu stiu ce tratament sa le dau, cum sa procedez, cum as putea stopa acest flagel de boala. Daca cineva stie ceva tratament va rog ajutati-ma, sper ca nu v-am plictisit cu problemele mele.

Cu respect EMY
Va multumesc