Identificare de rasa


1. Salut! Am primit o pereche de porumbei si nu stiu ce rasa sunt, ma puteti ajuta sa imi spuneti din ce rasa fac parte?

Mi s-a spus ca zboara la inaltime, este adevarat? Multumesc frumos! Dragos

2. Ce rasa sunt acesti porumbei?

Felix

51 comentarii la “Identificare de rasa”

 1. Pt 1…e posibil să fie o corcitura de zburător de severin

 2. pentru prima rasa cred k e o curcitura intre randunica si ciung de ploiesti si ce-a de a doua e porumbel dragon.

 3. Primul sar putea sa fie hibrid intre satineti si un gutzan alb…..iar ceilalti sunt voiajori germani…si nu ma inselll deloc

 4. 1. Thuringian capacit, chiar foarte reusit. Umarul alb ar putea fi putin mai mare dar pasarea din poza arata exceptional ca si desen.
  2. 100% Bagdet dar e destul de greu de stabilit din poza tipul de bagdet. Ciocul relativ mic si distanta mare intre cioc si gat scot din discutie Bagdetul de Nurnberg. Gatul este prea scurt pentru a fi bagdet francez. Variantele ramase ar fi Bagdet Franconian sau Bagdet Spaniol.

 5. cel prima poza cred ca este un hibrid de randunica de saxonia

 6. pentru prima poza este randunica de turingia.pentru cei care isi da cu parerea si spun ca este gutan sau cortitura

 7. multumesc mult domnul Tanase Valentin.dupa primele comentari chiar credeam ca este o corcitura.

 8. pentru cei din poza 2 trebuie sa fiu de acord cu D-nul Tanase desi eu inclin mai mult spre Bagdet-ul spaniol. La cel din prima poza insa numai sunt de acord cu d-nul Tanase deoarece capacitul de Thurindia nu are musca pe frunte si are numai capacul colorat avnd remigele albe.Porumbelul din poza este Thüringer Flügeltaube(germana) si difera de capacit respectiv Thüringer Schildtaube(germana)

 9. salut prima poza este un cucuruz,iar in poza cea doua sunt voiajori..nu stiu sa specific rasa exact…dar nicidecum nu zboara la innaltime mare…cine te-a informat,sigur a vrut sa faca misto de tine.

 10. in poza1 nu stiu ce e nam mai vazut asa ceva pana acm dar am si eu o porumbita de voiajor care unpic seamana cu cea din poza dar are cocul mai scurt putin si unpic narile mai mari dar infine..poza 2 voiajori germani rosii

 11. prima poza este un gutan asa cred eu si in a doua voiajori germani de astia sunt sigur ca am mai vazut

 12. pentru 1.Este clar ca este o corcitura din vanat si alb!

 13. nu pot intelege de ce unii isi dau asa cu parerea , doar de dragul de a o face…daca nu stii ce ii macar nu te face de ras: gutan, voiajor german, chiar si voiajor am citit…. inainte sa scrieti ceva, informati-va nu vorbiti prostii…

 14. Pt poza 1. NU ESTE GUTAN,nu va mai dati cu parerea daca nu stiti,e RANDUNICA DE TURINGIA, cautati pe google sa vedeti ca am dreptate.vant in pene

 15. Incredibil cum continua presupunerile “la intamplare” dupa cele doua comentarii competente. Probabil ca e de vina intarzierea la publicare…

  Logic ar fi ca cititorii si cei care comenteaza, sa caute pe internet poze cu rasele indicate si sa incerce comparatii si discutii pe marginea acelor poze.

  Si tipul de comentarii apartine in majoritate copiilor voiajoristi care-si “tradeaza” preferintele in materie de porumbei. Din punctul lor de vedere, orice porumbel cu “nari” mici intra in categoria gutanilor. Insa acest lucru este unul serios si ar trebui sa dea de gandit. Exprima preferinta majoritatii (voiajoristilor?) in ce priveste un cap armonios, bine proportionat. Un lucru ce poate fi exploatat, pentru ca avem multe rase romanesti cu cap proportionat. Oricare rasa de porumbel ce prezinta un cioc si nari apropiate ca asemanare de cel al turturelelor este greu de acceptat de aceste persoane si nu le condamn. Ori e porumbel, ori e gugustiuc sau gutan – cam asta e delimitarea.

  S-ar putea face o prezentare a raselor cu cap frumos, bine proportionat (insa fara extreme ca Bango sau Hunkari modern).

  Vasi

 16. In prima poza avem de-a face cu un exemplar mai nereusit de Randunica de Turingia.Spun nereusit fiindca linia de demarcatie a calotei colorate ar trebui sa se intinda de la coltul gurii,pe deasupra ochilor si pana la ceafa.Pot fi si motati.Coada,care nu se vede in poza,ar trebui sa fie alba.In Rusia se gasesc mai multe varietati de zburatori cu desen foarte asemanator sau chiar identic.
  In cea de-a doua poza foarte probabil ca avem de-a face cu Porumbelul Spaniol rasa care,contrar denumirii sale, e o rasa germana selectionata plecand de la Bagdeta de Nurnberg.O fotografie de prim plan ar fi fost de mai mare folos la identificare.

 17. Buna seara,

  Iintre porumbeii de culoare originari din Turingia gasim doua rase oarecum asemanatoare prezente atat in varietatea motata cat si in cea nemotata. Ele se doesebesc dupa anumite trasaturi morfologice dar si prim marimea zonei colorate de la nivelul capului.

  Prima dintre ele are numai un spot frontal colorat si porumbeii din aceasta rasa sunt numiti, in traducere aproximativa, aripi colorate de Turingia:
  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15r_6_culoare_2/25401684

  A doua rasa are o intreaga calota colorata si reprezinta ceea ce noi numim randunici de Turingia:
  http://dinamergeani.sunphoto.ro/15r_6_culoare_2/25401670

  Ambele rase au un corespondent incaltat (incaltatura fiind diferenta majora) numit “de Saxonia”.

  Cu stima.

 18. Domnul Tanasescu are dreptate este vorba despre Flügeltaube, imi asum greseala de traducere. Se pare ca sunt multe varietati de Thurigian si difera in principal dupa desen. Nu m-am gandit ca mai au si capacit asa ca am tradus Flugel = capacit dar se pare ca mai exista si cei cu adevarat capaciti.
  Traducerea suna aiurea in romana dar asta este, Thuringian Wing Pigeon= Porumbel aripat de Thurigia.

 19. fratilor,dc vorbiti aiureli?”% gutan”?si altele.nu stiti,nu bagati omul in ceata mai rau!!!domnul tanase,domnul dina mergeani sunt probabil cel mai aproape de adevar si cei care au zis ceva asemanator,restul cu aiureli…nu-s eu al’ priceput,dar nu stiu,nu bag omul in ceata.imi cer scuze dak am jignit pe cineva.numai bine!

 20. Asta-i situatia , ceata e cam mare dar noroc ca mai iese si soarele cate o data .
  Cand am fost in delta am observat la unii bastinasi cate stiu de pasarile cu care convietuiesc – aproape nimica . Ce nu depasea o anumita statura a fost Vrabie mica si restul – Vrabie mare ….

 21. Cei rosii sunt intradevar, cum spune Adrian Nistor
  Porumbei Spanioli( rasa germana).
  Pledez cu perseverenta pentru o galerie de rasa pe site
  pentru ca sunt copii care nici nu-si pot inchipui
  ce diversitate mare de porumbei frumosi exista.

 22. @ Dragos
  pentru ca nu ti-a raspuns nimeni la intrebare.
  Thüringer Flügeltaube/ capaciti de Thuringhia
  sunt usor de tinut si se simt bine in libertate.
  Zboara cu placere ca voiajorii sau gutanii cateva
  runde( sau chiar mai multe) in jurul casei dar
  nu la mare inaltime,normal.

 23. Daca Thuringer Schwalbe si Thuringer Flugeltaube sunt doua rase diferite(si chiar sunt conform listei EE!) atunci mi se pare mie ca exista o problema in practica definirii raselor la nivelul EE.Si spun “in practica” pentru ca in teorie avem acele minimum 2 caractere majore distincte care fac separatia intre rase.Ori in cazul “raselor” amintite mai sus chiar nu le vad,in afara diferentei de colorit a capului chiar nu exista nicio diferenta.Si mai sunt inca alte multe exemple de felul asta in care doar usoare diferente de desen fac sa vorbim de rase diferite.Dealtfel ,cred ca cea mai sugestiva lipsa a unor diferente reale intre cele doua rase este denumirea lor in limba engleza:Thuringian Swallow si respectiv Thuringian Fullhead Swallow.Iar in cazul varietatilor sasesti de Randunele(adica acelea care au incaltatura) situatia este identica.
  Transpusa pe porumbeii romanesti o astfel de optiune,adica rase diferentiate intre ele doar pe desen,ne-ar pricopsi cu macar vreo 15-20 de “rase” de galateni,ca sa ma refer doar la astia care sunt cel mai variat intalniti in desen.

 24. Thuringer Schildtaube sau Capacitul de Turingia este o alta “rasa” care se diferentiaza(sic!!) de celelalte doua amintite mai inainte prin faptul ca are capacele integral colorate si prin lipsa oricarui colorit pe cap.Si lista poate continua…

 25. @ adrian nistor
  este intradevar complicat cu numarul mare
  de rase de porumbei de culoare.Cum stiti
  probabil la variantele de Thuringia si Saxonia
  se mai adauga variante Sud Germane, de Bohemia
  si Elvetiene.Presupun ca exista acele doua trasaturi
  diferite pentru ca nu am auzit contestatii si regiunile
  isi apara cu gelozie rasele mai ales ca multe din ele
  au existat deja inainte de 1700.Poate aceasta vechime
  atestata si in scris si faptul ca au fost cunoscute si
  regiunile franco si anglofone au jucat un rol…?Toate
  aceste rase sunt organizate in cluburi de rasa unele
  existente de peste 100 de ani si au fost permanent
  prezentate la expozitii. In felul acest rasele de porumbei
  de culoare au un “lobby” puternic… care este ceva
  important in politica…..
  Dupa parerea mea si rasele romanesti ar avea nevoie
  de cluburi de rasa .Ar fi mai bine pentru mentinerea
  si promovarea lor si ar fi mai usor pentru cei care se
  ocupa de politica columbofila la EE.

 26. Pai primul se vede ca este un minunat gutan ^_^. Iar cei maro nu stiu ce sunt! Sunt prea dubiosi!!! Vant in pene!

 27. stau si ma intreb de ce si-or da cu parerea cei care nu au niciun habar despre rasele de porumbei!….voi nu va intrebati????????????????

 28. Pledez cu perseverenta pentru o galerie de rasa pe site pentru ca sunt copii care nici nu-si pot inchipui
  ce diversitate mare de porumbei frumosi exista.

  Pentru o galerie cu rasele de porumbei, porumbei.ro si-ar putea pune la bataie galeria Picasa ca are cont pe gmail (cu conditia sa aiba spatiul necesar, si sa fie dispus/motivat sa o faca).
  Problema este ca e nevoie de ajutor, pentru ca este cam multa munca pentru asta.

 29. @ felix d’alsace

  Parerea mea e ca acele criterii solicitate azi de Comisia de standardizare a EE pentru omologarea de rase noi n-au existat ori n-au fost puse deloc in aplicare la constituirea acestei asociatii.Ca doar federatia nationala a Germaniei de exemplu,ca si fondatoare a EE n-avea niciun interes sa-si supere membrii spunandu-le ca rasele lor,in special astea de culoare,nu sunt suficient de diferite ca sa-si merite acest statut.Pana la urma e si asta o chestiune ce tine de niste,macar minime,ratiuni politice.
  Fara a dori sa fac proces de intentie cuiva trebuie sa spun ca rigoarea in definirea raselor s-a exersat mai mult pe noile tari membre care au aderat mai tarziu,cum a fost si cazul Romaniei.
  Preluand foarte probabil modelul german cred ca si Bonatiu,atunci cand a publicat standardele raselor de porumbei din Romania a procedat intocmai.Am mai spus-o si cu alta ocazie,exista la Bonatiu o situatie,si nu e singulara,cand unul si acelasi standard in continut e atribuit la nu mai putin de 3 rase:Ciungul de Bucuresti,Zburatorul Argintiu si Zburatorul Bujor.Diferentele intre aceste 3 “rase” erau legate strict de culoare sau desen,in rest absolut nimic nu le separa cumva.Ori la omologarea EE ele n-au mai fost acceptate ca fiind rase diferite si mai sunt si alte cazuri asemanatoare.
  Acum intrebarea este poate retorica:de ce pentru unii se poate si pentru altii nu?
  Eu m-am uitat de curiozitate si pe standardele raselor de Turingia care au fost mentionate in comentariile anterioare si-am constatat usor ca intre ele exista aceleasi diferente care exista intre un Argintiu si un Bujor romanesc,adica niciuna morfologica ci doar de desen.
  Sau un alt exemplu: intre Randunica de Turingia si cea de Saxonia avem fix una si aceeasi diferenta care exista in varianta romaneasca intre Baltatul de Ploiesti si Baltatul de Bucuresti,adica incaltatura.Dar toate acele Randunele sunt fiecare in parte o rasa,pe cand baltatii nostri sunt toti una singura.
  Altminteri pledez si eu pentru o galerie care sa prezinte cat mai multe,daca nu toate rasele existente,fiindca poate in felul asta poate mai dispar din comentariile pe care le vedem acum si in care observam ca orice porumbel care e cumva diferit de cel voiajor e cel putin “dubios”.

 30. cel din prima poza e porumbel si cei din a doua poza tot porumbei daca iti plac crestei daca nu cumparati de rasa

 31. S-ar putea proceda cam asa:

  Cineva (felix d’alsace?) propune o rasa, cu cateva poze de referinta (a propune, inseamna un articol corespunzator trimis lui Andrei). Apoi, pozele propuse, impreuna cu propuneri de la alti comentatori se discuta si, daca se ajunge la consensul ca acelea intr-adevar apartin rasei, atunci gata, avem pozele pentru rasa respectiva. Pozele cu pricina intra intr-o galerie foto cu nume si descriere sugestiva. Probabil ca link-urile catre acele galerii vor fi adunate intr-o pagina speciala pentru accesare usoara.

  In felul acesta Andrei are la dispozitie dataliile despre rasa si pozele necesare. Bine?

  Vasi

 32. @licianos, care porumbel ar fi mai “de rasa” decat aia de sus? La care rase te-ai referi? Care sunt rasele tale preferate?

  Vasi

 33. Un asemenea proiect este destul de greu de realizat pentru ca pozele nu sunt mereu “la liber” de pus pe net. Trebuie sa aiba si o anumita calitate.
  In momentul asta sunt 1106 rase omologate EE si cred ca pentru cel putin 25% din ele nu se gasesc poze bune nici pe net.

 34. In momentul acesta s-a ajuns la numarul 1106 din nomenclatorul EE dar nu sunt deloc 1006 rase omolgate…..in 2009 erau maxim 500 .. studiati mai cu atentie nomenclatorul.

 35. porumebeii din poza doi dupa parerea mea zic ca sunt “danish tumbler”.

 36. …primul este din rasa shrocotec,iat in poza nr 2 rasa sobolinbonzaur:))))
  chiar nu stiu! il intrebam pe harry potter:)))

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *