Identificare: rasa, sex, valoare

azur1
Va salut!
Revin pe acest site cu nelamuriri legate de exemplarul din imagini. M-ar interesa:
Ce rasa este? (asta daca apartine unei rase si nu e metis…)

Este mascul sau femela? (cum pot sa stiu precis? asta fara/ inainte sa il imperechez…)
Care este valoarea lui? (este un exemplar de calitate – in cadrul rasei din care, sper, face parte? vreau sa stiu asta ptentru a-i cauta o pereche pe masura, de calitate/ valoare comparabila, astfel incat sa nu fie subvalorificat nici el si nici viitoarea lui pereche…)

Va multumesc!

barbeanu.sunphoto.ro

azur2

56 comentarii la “Identificare: rasa, sex, valoare”

  1. este voijor standard romanesc,culoarea azur pe care o detine este culoarea specifica rasei.cred ca este un mascul destul de matur,batran,valoarea lui este undeva intre50/100lei.o rasa superba conceputa pt carne,trebuie sa stii ca nu i poti pune chiar cu ori ce porumbei in cusca deoarece sunt destul de agresivi,ii poti tine cu americanii,kingii si cu alte rase care sunt la fel de masive,daca ii bagi cu porumbei mai mici acestea vor avea probleme la prindrea unei boxe .daca gresesc ma puteti corecta ca am avut doar o pereche si din pacate asa se comportau la mine imi batea rotatii si le omora puii,acum tin numai voiajori si ma multumesc acestea.

  2. Voiajor de frumusete (azur), mascul, valoare “nici prea prea, nici foarte foarte”.
    Daca o fi vorba despre acel “barbeanu” de pe sunphoto care cred eu, nici nu intra in discutie braconajul desi, intr-adevar, din modul in care este formulat articolul, asa s-ar intelege.
    Cauta-i tot pe sunphoto o femela medie ca si valoare (vezi ca la rasa asta practica niste preturi de ai impresia ca locuiesti in Germania nu in Romania) si apor la pui!
    Rasa este romaneasca, isi cresc singuri puii, numai buni sa incepi cu porumbeii din rasele romanesti, asa cum stiu ca iti doresti.
    Contacteaza pt. o femela pe “costinic” (il gasesti pe sunphoto – baiat serios). ;)

  3. voiajor standard- culoarea azur – mascul matur, poate chiar batran, dupa nari, porumbel de talie mare din cate stiu si am vazut eu, nu am detinut niciodata aceasta rasa de porumbei.

    PS: Este doar parerea mea, app. domnul Ciprian zice bine ce zice in comentul dansului

  4. Voiajor standard culoare albastru azur si arata foarte bine ar trebui sa fie dotat cu inel pe care sa fie trecut anul asta daca provine de la un crescator .este mascul si nu este obligatoriu sa fie batran dupa cum arata pare sa fie rasa pura deci valoros in primul rand pentru fondul genetic. o pereche poate ajunge la 3-400 sute lei

  5. @ porumbei.ro (comentariul 1):

    Vă mulțumesc frumos pentru postare și răspuns!

    Și eu, luându-mă după culoare, am zis că e VRdF. Totuși, întrebând, mi s-a spus că mai degrabă e Standard decât Azur.

    Aceeași persoană mi-a recomandat să nu mă iau musai după culoare, alte aspecte fiind mai semnificative.

    …………………………………………………………………………………………………………………

    Alte persoane mi-au spus că poate fi încadrat la VRdF cu toate că are mai multe abateri (cap, ochi, geană, etc.), arătând cam ca exemplarele (de început) din anii ’80.

    PS: Acum, din recomandarea dumneavostră deduc următoarele (referitor la „chestiunea” Azur vs. Standard vs. VRdF – Voiajor Românesc de Frumusețe, pe care, cu această ocazie sper că bine mi-am lămurit-o):

    Azur (albastru-azur/ vânăt-sein) – din articolul http://www.porumbei.ro/voiajorul-standard-romanesc/, comentariul 15 (făcut de dl. Neagu Marius) înțeleg că este totuna cu Voiajorul românesc de frumusețe (denumirea actuală).

    Din același articol, comentariul 19 (făcut tot de Dl. Neagu Marius), referitor la Standard (Voiajor Standard Românesc), înțeleg că alte culori decât cea „azur” vor fi prezentate în expoziții și arbitrate după aceleași criterii, însă sub denumirea de „Voiajor Standard” sau „Voiajor fără palmares” – din motive explicate în comentarii.

    În concluzie: „Voiajorul românesc de frumusețe albastru azur” e rasa (care în topic se dorea) omologată și standardizată, iar „Voiajorii standard” sunt varietăți ale rasei care au altă culoare decât azur și nu pot să fie omologate…

    Între timp cred că situația s-a mai schimbat… VRdF-ul a fost omologat… etc.

    În plus, după imaginile de pe Internet (mai ales de pe sunphoto), îmi pare că între cele 2 linii s-a cam creat distanță, în sensul că azurii sunt mai dolofani, mai scunzi & scurți (nu doar în picioare ci și în coadă)… în fine, tot mai diferiți de celelalte varietăți de culoare. Poate greșesc. Nu mă pricep.

  6. @ vasu viorel (comentariul 2):

    Încă nu îl am. Mă tot îmbie cineva cu el de luni bune. Dacă e braconat, nu am de unde să știu. Bănuiesc că nu. Porumbelul preferă mai degrabă să se plimbe la sol ca o gâscă decât să zboare. Astfel, nu putea fi braconat decât direct din coteț, ceea ce nu e cazul.
    Din câte îi cunosc eu povestea ultimilor posesori, e de la un „ne-columbofil” (scuzați exprimarea!), care l-a dăruit pt. că nu se ocupă cu așa ceva. Persoana la care este acum e tot „ne-columbofil” și, știind că mă interesează porumbeii vrea să mi-l dea, cu condiția să îi găsesc pereche și să nu se mai chinuie stingher.
    Eu nu știu ce rasă e, pt. că nu mă pricep… în răspunsul anterior am precizat care a fost prima mea impresie văzând poze cu el…

    Dacă e un exemplar valoros (d.p.d.v. genetic, nu mă gândesc neapărat la bani) atunci ar fi păcat să fie împerecheat cu ceva din care vor ieși pui mai slabi decât el. Dacă nu are valoare, așa cum am spus și în topic, ar fi păcat de perechea lui. Oricum ar fi, la mine sau la actualul proprietar, voi încerca să îi fac rost de o pereche măcar pt. următorul sezon, pt. că habar n-am de câtă vreme nu a mai văzut porumbei (în prezent e răsfățat ca pet/ animal de companie).

    PS: Am uitat să precizez că nu zboară pt. că-i repugnă. Din câte știu, nu a fost niciodată filat (la ultimul proprietar, cel puțin…), iar de sănătos pare sănătos. Actualul proprietar îl răsfață cu de toate, ca pe un copil.
    Cred că și aruncat în sus preferă să cadă… Maximum de performanță e să dea din aripi la sol și să se ridice foarte rar, doar alungat… Ăsta a fost unul din motivele pt. care am tot ezitat să îl primesc… altfel l-aș fi inclus deja într-o „trupă” de voiajori „normali”.

  7. @ ciprian (comentariul 4):

    Vă mulțumesc frumos! Mai poate fi reprodus (nu știu cam până la ce vârstă sunt masculii/ porumbeii viabili)? Dacă nu, mai are nevoie să fie împerecheat sau nu suferă de singurătate la vârsta asta?

    Din ce am văzut pe Internet, valoarea (materială) estimată de dvs. e una minimală pt. această rasă, față de prețurile vehiculate… Deci, nu va fi o problemă să i se găsească o „campioană”… :)

    Referitor la obiectivele creării acestei rase, nu știu dacă a fost concepută pt. carne ci mai degrabă pt. frumusețe/ show/ expoziție. E adevărat însă că, din ce am văzut, e încadrată la rasele grele la care intră și porumbeii de carne („Porumbei de formă” sau „Utility”).

  8. @ Corbu (comentariul 5):

    Așa am înțeles și eu din discuții cu alți crescători de VRdF care au văzut imaginile… Vă mulțumesc frumos pt. răspuns.

    Regret formularea, am încercat „să o concid”… negândindu-mă la astfel de moduri în care ar putea fi înțeles topicul…

    De „braconat” nu l-am „braconat” încă… (glumesc desigur, nu cred că e vb. de o pasăre braconată!, ci despre un exemplar pasat de la unii la alții – neinteresați de porumbei, pe care cineva care îl are acum mi-l donează – am spus mai sus…). Într-adevăr îmi plac rasele autohtone și, mai mult, mă interesează cele de talie mare. Însă eu mă gândeam să le ajut pe cele periclitate, nu aveam în vedere VRdF-ul.

    Așa cum spuneați, am văzut/ auzit de prețuri fabuloase la rasa asta, prețul unui exemplar „bun” putând ajunge (de la peste 10.000.000) până la 50.000.000 lei vechi… Asta mi-ar cam pune probleme: 1. financiare – pt. că nu îmi pot permite să joc în această „ligă” columbofilă; apoi 2. pt. că bănuiesc că există un motiv al acestor prețuri astronomice (poate că sunt foarte rare exemplarele bune; ori poate că sunt foarte greu de obținut/ reprodus, ceea ce mi-ar depăși nu doar posibilitățile financiare ci și competențele…).

    De asta am și întrebat de valoare: să nu cumva să greșesc față de… (genetica pe care o are) acest exemplar, care poate că ar avea un viitor interesant ca reproducător dacă ar ajunge în crescătoria unui columbofil avizat.

    Din semnalele de până acum, se pare însă că nu e un porumbel de calitate expozițională…

    Mulțumesc pt. recomandare. Dacă îl voi lua, îl voi contacta pe Dl. „costinic” pt pereche. (Când am fost contactat pt. această pasăre, nepricepându-mă, m-am oferit inițial să îi procur o pereche din voiajorii sport care se cresc la mine în zonă… Acum, inspirat poate și de grija dvs. pt. Boyka, mă gândesc să ajut la găsirea pt. acest exemplar a unei perechi pe măsură.)

  9. @ Jony-G. (comentariul 7):

    Vă mulțumesc frumos! Ce înseamnă „bătrân” la un porumbel (mai ales la un mascul)?

  10. @ Han (comentariul 8):

    Vă mulțumesc frumos pt. răspuns! Mă voi documenta suplimentar. Nu îi cunosc proveniența. A trecut pe la mai multe persoane care l-au îngrijit. Cred că nu a mai aparținut unui crescător (în adevăratul sens al cuvântului) de vreun an. Eu știu de el (de la actualul posesor) de prin vară… Când l-a primit, exemplarul nu era într-o stare foarte bună. Era plin de paraziți. L-a tratat vreo lună. Nu am reținut cu ce.
    Acum, poate arată bine datorită faptului că e îngrijit, e ținut singur (indoor, ca un canar…), nu clocește, poate că în foto era cu penele schimbate (nu mă pricep), etc..

    Cum pot să știu sigur dacă doar „pare să fie de rasă pură” sau dacă este cu adevărat?

    Referitor la preț, din ce mi-au spus crecătorii de VRdF cărora le-am scris, prețurile încep de la 50 Ron pt. pui… iar ca limită superioară… cineva îmi spunea că pot să ajungă și la 1000 de euro pt. maturi… (Ca preț extrem, cineva mi-a spus că și-a achiziționat porumbeii din matcă cu 7.800 lei – 78 mil. vechi/ o singură pereche; aceeași pesroană spunîndu-mi că „un adult de top” are prețul cuprins între 2.500- 5000 lei!)

    Cel din imaginile atașate prezentului topic nu cred că întră în această categorie… altfel probabil că ar fi avut o cu totul altă soartă…

  11. Salut exemplarul este un mascul albastru deschis (azur) rasa Voiajor Romanesc de Frumusete ,fara valoare expozitionala (ce se poate vedea in poze).In cadrul VRdF sunt trei culori omologate ,albastru deschis(azur) ,bujorul (argintiul cu left),si gutul deschis (gutul pe fond azur) si se incearca adaugarea trestiului.

  12. voiajor standard.
    candva trebuia sa zboare cateva etape pe an de pana-n 2-300 km si obtineau un punctaj cumulat cu cel obtinut la examenul manual intra in expozitia nationala.

    stiu ca i se mai spune si voiajor SIDEFAT , la culoare. asa-i?

  13. Am si eu o intrebare. Nu de mult am auzit niste zvonuri si dupa cum stim cu totii fum fara foc nu prea iasa. Anume ca un anumit crescator de voiajori, fost campion national dealtfel, ar introduce ”standard” din cand in cand in colonia sa. ”Cum?” si ”pentru ce?” nu stiu exact, am niste ipoteze dar vreau sa aud pareri de la cei care au facut asa ceva sau sunt in masura sa dea sfaturi, la modul serios nu ”avioane”.
    Treaba e ca nu cred ca despre astfel de ”standard” e vorba ci despre voiajori ”standard”. Acum vedem…. astept pareri.
    Multumesc anticipat!

  14. @Bărbeanu: -comentariu 16
    Eu cand am afirmat ca este posibil sa fie batran m-am raportat la caranculatiile (sper ca m-am exprimat corect ) narilor si a pielii de pe langa cioc, la voiajorii de curse in special la liniile astea mai noi asta exprima narile mai mari si cu striatii proeminente, nu stiu daca e valabil si pt. voiajorii acestia de frumusete ca nu detin aceasta rasa.
    Cat despre cealalta intrebare si anume, “ce insemna un mascul batran?” , eu ii numesc batrani pe cei ce trec de 5 ani, dar ei pot traii si pana la 15 ani si sa se reproduca fara probleme pana la varsta de aproximativ 10 ani, dar si aici situatia difera de la caz la caz.

    PS: tot ce am spus aici este doar o parere personala, sper sa va ajute la ceva.

  15. am nevoie de vreo 4 femele de standard azur…platesc pt ele multumesc

  16. @ andrei (comentariul 19):

    Pe „repede-n-nainte” înțelesesem că e un Voiajor Standard de valoare 100% :)) Acum realizez că, de fapt, ați spus că e 100% Standard. Valoare… mai mult „puncte-puncte”.

    Vă mulțumesc!

  17. @ Bebe (comentariul 20):

    Leftul pe argintiu (la var. bujor) e semiluna aceea roșie prezentă la nivelul gâtului/ gușei?
    Probabil că, în timp, și argintii simpli (fără left) vor fi incluși ca varietate de culoare.

    Cât despre valoarea neexpozițională a acestui exemplar… cam spre asta văd că înclină toate mesajele, ceea ce înseamnă că nu ar fi un păcat prea mare împerecherea lui cu o femelă de aceeași rasă, de valoare… „de piață de porumbei”… :)

    Vă mulțumesc!

  18. @ Jony-G. (comentariul 23):

    Vă mulțumesc foarte mult pt. lămuriri. Sper ca acest exemplar să nu aibe peste 10 ani… Oricum, o pereche sau o „comunitate” de porumbei cred că i-ar prinde bine ca și companie… chiar dacă nu se mai reproduce…

  19. @ beny (comentariul 24):

    Cam cât costă o femelă de Standard azur vândută la un preț „acceptabil” – nu cum spunea mai sus Dl. Corbu (comentariul 5) la „niște prețuri de ai impresia că locuiești în Germania nu în România”?

    Vă mulțumesc!

    PS: Mă gândesc aici la un exemplar de valoare/ calitate medie, nu la campionul național „en titre” al acestei rase…

  20. “BARBEANULE”, hai ca ne-ai plicti destul cu vrajeala de 2 lei te dai nestiutor dar se pare ca erai f.informat in legatura cu azurii tai ,n-ai vrut decat s-atragi atentia tuturor asupra azurilor si asupra acestui neagu,daca nu cumva sunteti unul s-acelasi “compozitor”…E DOAR O PARERE…ne-ai informat destul,lasa-ne….

  21. Barbeanu (raspund aici pt. ca pe sunphoto nu am acces momentan), pe o femela de Azur (pt. ca asa este cunoscuta rasa in limbaj popular) pentru masculul din poze (deci fara pretentii de calitate expo) eu as da intre 50 si 100 roni. Daca mi-ar placea foarte mult acea femela, sa zic ca as da 150 roni dar nu mai mult. De ce? Pt. ca nu se justifica o suma mai mare!
    Tu vrei doar sa formezi o pereche frumoasa, care sa-ti incante ochiul si sa te ajute sa descoperi rasa, sa vezi daca este compatibila cu tine pt. a o creste in viitor (poate sa nu fie, poate fi spre exemplu prea agresiva si sa-ti displaca asta, sau stiu eu ce alta caracteridtica sa aiba si sa nu-ti fie pe plac).
    Ex. personal, imi plac mult Strasserii insa am inteleg ca sunt foarte agresivi in voliera s nu prea pot fi tinuti decat cu alti porumbei din aceeasi rasa sau cu porumbei din rase grele si la fel de agresive. Cum nu-mi place si nu cultiv agresivitatea la animalele pe care le cresc, am renuntat la ideea de a-i avea.
    Imi plac in continuare dar ii admir la altii. Cel putin pe moment.

    Ca si particularitati, am vorbit cu un proprietar (nu-i spun crescator pt. ca nu avea rezultate expozitionale cu aceasta rasa si-mi e’ sa nu supar mai marii Azurilor :)) care-mi spunea ca sunt buni parinti, cresc bine puii si pot fi folositi chiar si ca doici pt. alte rase compatibile (ca si volum, marime a ciocului etc.).
    Daca liniile de show foarte valoroase nu mai prezinta aceste calitati, nu stiu, insa sunt convins ca masculul tau impreuna cu o femela faina isi vor putea creste linistiti puisorii.

    P.S. – referitor la miile de euro care se dau pe cate o pasare sau pereche, cei care-si permit, bravo lor, cat mai multi bani bagati in volierele proprii iar cei care nu-si permit dar totusi dau (cred ca fac credite la banca altfel numi explic cum reusesc) …. fara comentarii.
    Pasiunea poate fi extrem de puternica insa din punctul meu de vedere, nici o pereche de porumbei nu merita mai mult de 100 euro indiferent de rasa si calitate.
    300-400 roni am dat si eu pe pereche dar mai mult nu si nici nu concep din simplul motiv ca nu-mi permit!

  22. @ Bărbeanu (com. 30)
    Bineinteles ca i-ar prinde bine (o pereche sau o comunitate) , deoarece, daca petrece o perioada lunga in solitudine o sa-si piarda din instictele specifice speciei si isi va schimba comportamentul (daca nu si l-a scimbat deja, putin, din ce am citit din articol).
    Eu daca as fi in locul dumneavoastra, tin sa repet, , as proceda astfel, as cumpara o femela de aceeasi rasa ca el si i-as imperechea, (femela ar fi bine daca ar fi cu varsta intre 1-5 ani maxim ) si eu cred ca sunt 80% sanse sa scoate si pui din aceea pereche, daca nu in cel mai rau caz ar face oua limpezi si le-ar cloci o perioada, fara rezultat, dar macar a-ti trezi in el instinctele primare care poate sunt deja amortite in el daca a stat o perioada lunga singur.
    Sanatate si numai bine!

    PS: Asta este doar o parare personala si trebuie luata ca atare, eu asa as proceda, poate dumneavoastra vede-ti altfel problema…

  23. Nu stiu de ce unii au inpresia ca in Germania pasarile de rasa sunt scumpe . Clar ca la o expozitie nationala se ” cere ” mai mult . Mult ? Nu !
    Cand vad ce preturi se cere in Ro de ” crescatori consacrati ” cum se numesc ” unii ” ,atunci pasarile in Germania se incadreaza in categoria ” ciubuc ” .
    Calitatea se plateste dar nu peste tot . Sunt destui crescatori care vand de acasa pasari de calitate pe preturi simbolice din dorinta de a promova rasa , de a ajuta incepatori .
    Avem o pasiune dar … totul are si limite !

  24. @ Roibu (comentariul 33):

    Regret dacă v-am plictisit. Iar dacă v-am vrăjit ieftin sau scump, regret și mai mult. Nu-mi era în intenție nici una nici cealaltă!
    Acuma, cititul e un demers cu potențial selectiv. Spre ex., dacă nu mi-ar place, eu nu m-aș apuca să citesc Shogun-ul până la capăt, doar pt. a cumula suficiente resentimente și determinare a.î., după lectură, să îi dau cu cartea în cap lui James Clavell. Dacă m-ar plicti, aș alege să renunț după primul… sau maximum al 2-lea capitol… și nu m-aș mai gândi la asta…

    Nu mă dau neștiutor! Chiar nu mă pricep la porumbei și, de vreo 2 ani, încerc să devin columbofil… Din vară, de când am aflat de posibilitatea de a primi porumbelul din imagine, m-am documentat atât cât am putut, pe Internet. Însă cum sursa asta furnizează informații dintre cele mai contradictorii, am considerat necesar un topic (mulțumesc, din nou, administratorului acestui site pt. că mi l-a acceptat!). Chiar și după aceasta însă, îmi mai rămân destule nelămuriri…

    Cât despre azurii, sunt doar… unul, și nici acesta nu e încă al meu… VRdF nu e neaparat rasa pe care am ales-o; însă, se pare, e rasa pe cale să mă aleagă ea pe mine… Dar, cum deocamdată nu am luat vreo hotărâre în legătură cu asta, consider că e prematur să ne pronunțăm…

    În ceea ce privește raporturile dintre mine, Bărbeanu și domnul Neagu: Bărbeanu.sunphoto.ro e numele sub care s-a nimerit ca eu să postez câteva texte pe acest site, iar eu nu sunt domnul Neagu și, din păcate, nici măcar nu îl cunosc personal…

    Dacă am reușit să atrag atenția (tuturor sau doar câtorva) asupra azurilor, chiar dacă nici asta nu era în intenția mea, nu pot decât să mă bucur. Apreciez în special rasele autohtone și, dacă reușesc să promovez, chiar și așa involuntar și marginal, și chiar și numai pe una dintre ele, consider că e ok, asta cu atât mai mult cu cât nu cred că e vreun delict (promovarea nefiind în scopuri comerciale…).

    PT. ORICE ALTE INCONVENIENTE PRICINUITE DVs. SAU ORICUI ALTCUIVA, ROG SCUZAȚI!

  25. @ fel&fel de columbofili… (offtopic)

    Foarte tare!!! Nici nu m-am apropiat bine de obiectivul de a avea porumbei de rasă… și, deja, încep să-mi fac un (re)nume pe aici… sau chiar mai multe: braconier, vrăjitor ieftin, etc. …

  26. @ Corbu (comentariul 34):

    Vă mulțumesc pt. răspuns, Domnule!

    Foarte înțelept tot ce îmi spuneți! Mă ajută mult să-mi lămuresc perspectiva asupra domeniului (și asta dintr-o poziție „mai cu picioarele pe pământ”)!

  27. @ Jony-G. (comentariul 35):

    Vă mulțumesc foarte frumos pt. răspunsurile și părerile Dvs. personale! Îmi sunt deosebit de utile!

  28. @ dieter (comentariul 36):

    Țin să precizez că prețurile din comentariile mele anterioare le-am trecut doar ca fapt divers, mai mult la rubrica… „curiozități”.

    Le-am auzit astfel, fără ca personal să fi participat (încă, nici măcar ca martor) la o tranzacție cu asemenea valori, și nici nu am văzut vreun porumbel care să poarte pe el o etichetă cu atâtea zerouri… (asta la rase românești de agrement, cel puțin…).
    Din ce am înțeles, pt. porumbei de valoare medie din această rasă, prețul e în jurul a 200 euro/ perechea.

    Din ce am auzit de la cei care fac regulat raiduri prin piețe, prețul pt. un exemplar VRdF este de 100 ron (1.000.000 lei vechi), negociabil. Puii am înțeles că pot fi găsiți și la jumătate din suma asta, și tot negociabil… Însă avem de a face cu porumbei care nu au calitate expozițională…

  29. depinde de ff multe aspecte a porumbelului..de ex eu am cumparat pui la 250 lei bucata 200 euro bucata d afara sunt si pasari care costa 400.500.1000 de euro..dar una potrivita..e la vr eo100. 200. lei ..unele dn cele mai imp aspecte sunt ca pasarea sa nu aibe pene pe picioare sunt fff multe exemplare care au….trebuie sa fie cat mai rotunda..adica cat mai scurta in picioare si cat mai scurta in coada..iar aripa trebuie sa fie ap cat e coada d lunga.adica porumbelul cand e liber pe jos si te uiti la el.trebuie ca lungimea premei pene dn ariupa sa fie cat mai aproape de varful cozi…CULOAREA TREBUIE SA FIE CAT MAI DESCHISA…iar ochi sa fie cat mai albi…sper ca ai inteles ceva….sper ca nu team plictisit..

  30. nu arata rau pasarea numai ca are un def cam mare…coada nu e pe o singura pana..culoarea e ok

  31. @ andrei (comentariul 43):

    Referitor la cifra/ cifrele separate prin puncte, bănuiesc că sunt: 400 de euro;
    500 de euro; respectiv 1000 de euro. (scuze, eu, pt. o mai ușoară citire obișnuiesc să mai separ cifrele în grupuri de câte 3, folosind puncte; din acest motiv, la prima vedere eram tentat să cred că avem de a face cu ordinul miliardelor de euro).

    Ca o paranteză, dacă bine îmi mai amintesc, în jurul anului 2007, când la noi încă era în derulare programul SAPARD, o vacă de rasă (de carne, mixtă sau lapte), importată din UE (cu înalt potențial genetic, proveniență/ pedigree/ origine cunoscută, etc.), costa în România, deci adusă de importator care și el practica adaos, între 1000… 1500, rar 2000 euro (nu știu dacă suma includea și cheltuieli custodie-carantină). Acuma, exemplarul respectiv nu era de „calitate expozițională”. Totuși era valoros genetic, i se „garanta” o producție preconizată – în cazul raselor de lapte și, suplimentar, îngloba în preț și cheltuieli de transport mult mai mari… datorită detaliilor morfologice specifice bovinelor…
    (asta am prezentat ca reper comparativ…
    un porumbel de 1000 de euro dintr-o rasă de agrement/ ornament, bănuiesc că trebuie să fie deosebit de valoros genetic…)

    La porumbei voiajori am auzit și eu de sume astronomice, maximum costând Bolt = 310.000 euro/ 400.000 $… asta dacă nu a căzut și acest record…

    Referitor la VRdF, m-ar mai interesa unde pot să găsesc și eu un standard al rasei – însă unul oficial, publicat și accesibil într-o sursă oficială (eventual bi sau tri-lingv, așa cum probabil apare rasa omologată la EE. M-ar mai interesa și istoricul rasei, apoi evoluția descrierilor și standardelor acesteia, pt. că mai mult ca sigur că au tot fost modificate… asta dacă nu e încă în lucru fixarea acestora… desigur… cred că am pretenții prea mari deja… :)

    Totuși, dacă iubitorii și, mai ales, crescătorii acestei rase pot da trimiteri spre astfel de surse, îi rog să mă ajute (mulțumindu-le anticipat!).

    ————————————————————————————————-

    Pe mine nu aveți cum să mă plictisiți, mai ales că mi-ați scris pe o temă de interes pt. mine, motiv pt. care am și propus acest topic. :)

    Vă mulțumesc mult pt. comentariu, precizări și informații!

  32. @ all:

    Scriu și cu majuscule, cu speranța că vor fi văzute mai ușor chiar și de iubitorii și, mai ales, de crescătorii rasei care citesc acest topic mai în fugă și „pe diagonală”:

    UNDE POT SĂ GĂSESC UN STANDARD AL RASEI „VOIAJOR ROMÂNESC DE FRUMUSEȚE” – VARIANTA OFICIALĂ, PUBLICATĂ ȘI ACCESIBILĂ, ÎN ORIGINAL, ÎNTR-O SURSĂ OFICIALĂ (EVENTUAL ȘI ÎN LIMBA ENGLEZĂ, AȘA CUM PROBABIL APARE LA „ENTENTE EUROPÉENNE”)

    DE ASEMENEA, MĂ MAI INTERESEAZĂ ȘI ISTORICUL RASEI „VRdF”; (ORIGINI, FORMARE, ETC., mai mult decât succinta precizare „Rasă descinsă din voiajorul sport, din care, prin perseverenţă și selecţii riguroase, s-a ajuns la rasa actuală.”) precum ȘI EVOLUȚIA DESCRIERILOR ȘI STANDARDELOR SUCCESIVE ALE ACESTEIA, pt. că bănuiesc că a avut mai multe de-a lungul timpului.

    Mulțumesc anticipat celor care vor posta trimiteri spre astfel de surse!

  33. @ beny (comentariul 44):

    Da, așa e. În plus, exemplarul pare mai lung decât ce am văzut eu pe sunphoto la VRdF.

    Cineva mi-a spus că arată ca liniile mai vechi de VRdF. Altcineva mi-a spus că e un exemplar bătrân. Oricum, nu cred că e atât de bâtrân încât să fie contemporan cu liniile care arătau în felul ăsta…

    Vă mulțumesc pt. observații!

  34. Pacat de atata pasiune ca nu includeti in ea si o rasa care sa zboare, zborul fiind cel mai fermecator atribut al porumbeilor.

  35. 6 VOIAJORUL ROMANESC DE FRUMUSETE- STANDARDUL RASEI
    PENTRU TOTI IUBITORII ACESTOR PORUMBEI ANUNTAM CA ACESTIA AU FOST OMOLOGATI CA RASA ROMANEASCA DE ORNAMENT, IN CADRUL ENTENTE EUROPENE, IN URMA EXPUNERII SI ANALIZARII LOR LA EXPOZITIA DE LA LEIPZIG-EUROPASCHAU 2012.

    NUMELE RASEI: Voiajorul Romanesc de Frumusete
    TARA DE ORIGINE: Romania. Rasă descinsă din voiajorul sport, din care, prin perseverenţă si selecţii riguroase, s-a ajuns la rasa actuală.
    APTITUDINI DE ZBOR: În prezent selecţia este îndreptată exclusiv spre caracterele exterioiare.
    IMPRESIA GENERALĂ:Porumbel compact, de talie mare, cu un penaj bogat, mătăsos şi lucios, piep lat, aripile purtate deasupra cozii, coada scurta de latime maxim o pana si jumatate, capul oval-rotunjit- mai mare si mai expresiv la masculi decat la femele, ciocul gros, cu ochii ageri.
    CARACTERE DE RASĂ:
    CAPUL- trebuie să fie oval-rotunjit proporţionat cu corpul. Capul, cu crestetul rotunjit, trebuie să formeze un ansamblu armonios cu restul corpului.
    OCHII– trebuie sa fie albi cu irizatie rosiatica.
    GENELE- subtiri,de culoare deschisa.
    CIOCUL-gros, cu baza larga, proporţionat ca mărime cu capului şi corpului, de lungime medie, trebuie să se închidă perfect, partea superioară depăşind foarte puţin pe cea inferioară.Ciocul trebuie să urmeze linia frunţii, fără a forma un unghi dând aspect scobitură(frunte), avand culoare neagra sau mat/mat deschis.Narile trebuie să fie albe, pudrate mai proeminente la masculi.Cu inaintarea in varsta acestea se dezvolta.
    GATUL- trebuie să fie scurt, gros şi bine proporţionat cu celelalte regiuni ale corpului. Trebuie să fie bine acoperit de pene si sa prezinte falduri (brazde)
    PIEPTUL- este larg, ieşit înainte, cu pozitie orizontala.
    SPATELE- trebuie să fie bine acoperit, lat, neted, bogat în fulgi şi să se ingusteze spre coadă.
    CRUPA- trebuie să continue linia trasată de spate, să fie larga şi puternică. Ea va fi din abundenţă acoperită cu pene pe toate feţele sale.Despărţind uşor aripile de corp, spatele şi crupa trebuie să arate ca un trunchi de con.
    COADA- conţine 12 rectrice, este plată şi are lăţimea maxim a unei pene şi jumătate. Ea trebuie să fie compactă şi purtată orizontal. Lungimea trebuie să fie proporţională cu lungimea corpului şi a aripilor. Penele subcodale trebuie sa depăşeasca uşor marginile cozii.
    ARIPILE- trebuie să fie bine lipite de corp si purtate deasupra cozii, vârfurile lor trebuind să fie cât mai apropiate, dar să nu se întretaie. Lungimea lor trebuie să fie proporţională cu corpul. Umerii sunt plasaţi sus faţă de trunchi si degajaţi.
    PICIOARELE- de culoare rosiatica,trebuie să fie scurte, bine distantate, proporţionale cu corpul, prezinta pantalon. Culoarea unghiilor trebuie sa fie de nuanta ciocului.
    PENAJUL- trebuie să fie bogat, bine lipit de corp, lucitor, pudrat şi mătăsos .Penajul care acopera spatele trebuie sa fie des. Penele subcodale trebuie sa acopere cel putin jumatate din lungimea cozii.
    CULOARE SI DESEN- porumbel de culoare albastru deschis (azur), cu gat fara pete inchise, aripile trebuie sa aiba doua trese de culoare inchisa si bine definite.
    OSATURA-Carena sternală trebuiesa fie solidă, suficient de lungă , rotunjită din faţa spre spate si bine aşezată în musculatura pieptului..Oasele pubisului (furca) trebuie să fie bine dezvoltate şi cât mai apropiate, trebuie să se apropie de carenă cât mai mult posibil şi nu trebuie să se întindă peste arcul imaginar alcătuit de carenă.
    GREUTATEA trebuie să se coreleze cu mărimea corpului. Este de apreciat dacă porumbelul este mult mai uşor decât am presupune înainte de a-l lua în mână.Masculii trebuie sa fie mai dezvoltati decat femelele.
    DEFECTE MAJORE: tinuta vizibil asezata pe coada; capul exagerat de mic, disproportionat cu aspect de scobitura(frunte); spate vizibil descoperit, aripile cu o formă greşită, trenate; incaltatura; nari incretite gen “carier”; ochi de alta culoare decat cel descris; cioc curbat(cioc de gaie); piept ingust; coada lunga/lata; gene late.
    APRECIERE: impresie generala, tinuta porumbelului, structura penaj(falduri si pantalon), culoare si desen, cap, cochi,gene, cioc, osatura, expresia si conditia porumbelului
    MARIMEA INELULUI: 9 mm.
    GRUPA: Porumbel de forma
    ANUL EDITARII: 2011.

  36. @ porumbei.ro (comentariul 48):

    … aproape că înțeleg ce-mi spuneți… cel puțin eu cred așa… spun asta pt. că momentan nu sunt crescător, nu am porumbeii mei… aproape, a.î. să îi pot „viziona” zilnic.

    Îmi amintesc însă că în urmă cu vreo 2 ani, într-un sejur la Sighișoara, seara urmăream cu plăcere, din Parcul Central al orașului, zborul „de final de zi” și retragerea la culcare a unui stol de porumbei existenţi doar în varietăţile albă şi roşie (sau galbenă). Cred că „locuiau” într-una dintre clădirile din spatele bustului lui Hermann Oberth (pt. cine cunoaște locurile), probabil în pod.
    Într-adevăr, chiar și pt. atât, era un mod încântător de a încheia ziua.
    Bănuiesc că satisfacțiile voiajoriștilor sau „gălățeniștilor” (atât a celor cu porumbei de joc cât și ale celor de zbor) sunt infinit mai mari.

    Problema mea însă e mai complicată. Dacă mă voi apuca de crescut porumbei, cel mai probabil o voi face de la distanță. Văzându-i cel mult săptămânal. Cam astea sunt posibilitățile mele acum.
    Am auzit și de columbofili „balconari”, cred că și pe site-ul dvs., dintre care unii mai obțin și rezultate cu porumbei de zbor. Personal cred însă că, pe termen lung, nu e o fericire nici pt. păsări și nici pt. oameni… sau poate nu sunt eu suficient de pasionat… :)

    Acestea fiind datele problemei, o rasă mai „de volieră” ar fi destul de ok, de vreme ce tot nu voi reuși să o văd zilnic în zbor. Ca predilecții, înclin spre rasele și liniile autohtone amenințate cu dispariția. VRdF s-a nimerit să fie.

    Cât despre rasele de zbor, îmi plac cam toate cele autohtone. Dacă aș avea posibilitatea probabil că aș ține din toate…

  37. @ Bebe (comentariul 49):

    Vă mulțumesc pt. postarea standardului.

    Varianta asta am văzut-o și eu în mai multe locuri pe Internet, probabil luată cu copy/ paste de pe undeva. Din păcate însă, nu am reușit să găsesc sursa.

    (Ea apare înclusiv pe http://www.porumbei.ro/voiajorii-de-ornament/; comentariul 29 – făcut de dl. Cristi Dragomir; apoi mai apare pe paginile sunphoto.ro: alinpruna.sunphoto.ro, dorupopa.sunphoto.ro, luciangermani.sunphoto.ro, ucs26.sunphoto.ro, voiajorromanescdefrumusete.sunphoto.ro, respectiv pe http://www.acka.ro. Posibil ca acest standard să mai fie publicat și în alte locuri. Eu atât am găsit.)

    În ceea ce privește variantele în limbi străine, căutând Voiajorul Românesc de Frumusețe (Rumänische Ausstellungsbrieftaube/ Voyageur Roumain d’exposition/ Romanian beauty Homer) mare lucru nu am găsit, iar despre standard, nici vb..

    Referitor la varianta trimisă de dvs., aș mai adăuga că, spre deosebire de proiectul de standard al VRdF (www.porumbei.ro/voiajorul-standard-romanesc) recomandat aici de porumbei.ro (comentariul 1), în această variantă gâtul trebuie „să prezinte falduri (brazde)” în timp ce în proiectul înițial era „preferabil cât mai curat, lipsit de brazde”.
    De asemenea, în afară de „azur”, nici vb. de alte culori recunoscute (bujor/ argintiul cu left sau gut pe azur, menționate de dvs. în comentariul 20).

    Există cumva o variantă de standard al rasei VRdF în care să fie prinse și aceste noi culori acceptate și, eventual, și alte amendamente aduse variantelor mai vechi de standard?

    Mulțumesc încă o dată!

  38. Salut ,standardul acesta este cel acceptat si omologat pentru aceasta rasa, in baza lui sunt arbitrati si punctati porumbeii in expozitii.Varianta expusa este cea de pe pagina lui Neagu Marius (ucs26) si din pacate inca nu a fost actualizat, intrucat bujorul si gutul sunt culori relativ nou adaugate.

  39. Primul comentariu te lamureste complet, exact asta e rasa, voiajorul romanesc albastru azur, frumoasa linie, slaba in schimb la zbor dar frumoasa ornamental, ii rareste uliu una doua. Ce pot observa, e ca e un exemplar foarte frumos, tinuta corecta, penaj curat….

  40. @ PSEddye (comentariul 54):

    Ok, vă mulțumesc frumos pt. comment!

    Referitor la acest exemplar (prezentat în cele 2 foto atașate topicului), părerile sunt împărțite… majoritatea spun că nu e tocmai un exemplar reprezentativ al rasei (am primit și păreri – e drept mai puține – potrivit cărora e destul de departe de ceea ce înseamnă VRdF).

    Voi vedea până la urmă ce voi face. Oricum, până la începutul anului viitor, când începe sezonul reproductiv, mai am timp să mă hotărăsc…
    Până atunci poate reușesc să-i aflu proveniența/ crescătorul care l-a produs, + alte detalii, etc. … Cu și fără trasabilitate însă, i-ar face bine integrarea într-un stol și găsirea unei perechi, lucru care mă face să înclin spre a-l adopta… :)

    Cele bune!

  41. Va salut,,, este vorba de un M. de voiajor standard culoare albastru azur. numai bine.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *