Cu frigul asta de afara m-am gandit ca ar fi bine sa-mi imblanzesc porumbeii, vazand ca dupa ratia normala de mancare sunt inca flamanzi – ori toate animalele se imblanzesc folosind ca si recompensa mancarea.
Va descriu pasii metodei mele:
1. Mancarea nu se pune in hranitoare ci se tine oala sau paleta la nivelul solului astfel ca porumbeii sunt nevoiti sa se apropie de stapan ca sa manance;
2. Se ia mancare in palma si se tine la nivelul solului, astfel ca porumbeii trebuie sa-si ia curaj si sa se apropie mai mult. Se gaseste un porumbel mai curajos dupa care o sa se ia si altii;
3. Palma cu boabe se coboara pana cand porumbeii incep sa manance apoi se ridica la aprox. 30 de centimetri, astfel ca porumbeii trebuie sa zboare pe palma. De regula porumbelul ce s-a apropiat primul de palma intinsa o sa si zboare primul pe palma ridicata;
4. Se sta in picioare cu palma intinsa, curajosii ne vor manca din palma;
5. Stand afara, in fata volierei, se tine palma intinsa ca porumbeii sa vina la noi…
Cum au decurs treburile la mine – la femele in prima zi am reusit direct pasul 2, adica s-au apropiat cateva si au mancat din palma, in ziua a 3 – a am reusit pasul 3 iar in ziua a 4-a pasul 4, pentru pasul 5 trebuie sa mai astept pana le dau drumul afara.
Se pare ca femelele sunt mai istete pentru ca la masculi lucrurile au decurs mult mai greu, am reusit pasul 3 abea in ziua a 5-a si atat, nu vor sa vina in palma mea stand in picioare.
In mod clar nu vor fi multi porumbeii ce vin in palma atunci cand sunt liberi, dar atati cati vin sunt o placere !
O zi buna, Adrian
Si un film cu porumbei blanzi, trimis de Razvan Ionut, cu intrebarea daca porumbeii blanzi sunt mai vulnerabili la rapitoare.
Gand la gand cu bucurie Adriane. Am sa postez si eu un filmulet facut zilele astea, unde o sa vedeti cateva chestii haioase pe tema asta.
Alunele le plac mai mult si obtii rezultate mai bune, problema e ca te baga in faliment. :) Imblanzirea se face initial cu mancare dar mai apoi se CULTIVA prin comportamentul crescatorului pentru ca altfel, vei avea niste porumbei blanzi si morti de foame, sau niste porumbei speriosi si satuli.
Neaparat, cand intri in crescatorie lasi nervii afara! Porumbeii te simt cand esti nervos. Am un mascul care imi tot fura boxele altora si pur si simplu imi citeste intentia in voce. Cand ii zic: “ce faci aici??” cu un ton amenintator, imediat se duce la locul lui, chiar daca nici macar nu am intrat in crescatorie.
Daca incepi imblanzirea asta de pui, rezultatele vor fi mult mai bune si mai stabile pe termen lung.
Si eu am observat o docilitate mult mai mare la femele si cred ca nu tine numai de faptul ca ele oricum mananca mai mult. Defapt si femelele de caini, pisici, etc sunt mult mai apropiate de stapani.
Cat despre intrebarea lui Razvan – nu cred ca blandetea ii face mai vulnerabili la rapitoare – poate doar la cele cu 2 picioare – desi si aici ma indoiesc. De exemplu, cand vine cineva sa vada porumbeii, le cam disparea blandetea pe care mi-o afiseaza de regula si devin suspiciosi, speriosi.
Apropo, cred ca ar fi bine sa nu ducem alti crescatori in cusca.
bingo un crescator adevarat te felicit misteriosule habar nm cine esti tu porumbei .ro dar aici ai vorbit cuvinte de aur te felicit si cel care o postatt filmuletul si articolul va feliciti cu mare drag continuati tot asadragi cescatori :)
SI CHIAR NU IAIA IMBLANI SI PE AI MEI DE MANCAT MANCA DIN PALMA PERIETENE NUMAI CANU-S ASA DE BLANZI CA SI AI TAI NUMI DAI PE A TAI ??
:))
interesant articolu’
mi-au placut mult rosii din filmulet
foarte tare filmuletu la masculi lear trebui un ring, bafta in continuare
@andrei – de unde procurati alunele? ce fel de alune recomandati?
SUPERB SI FILMU SI SFATURILE SI COMENTARIILE :)
Foarte tare,mai faceti subiecte din acestea,sunt foarte interesante!1bafta!
Andrei ce fel de alune si in ce cantitati le dai porumbeilor?
Chiar ma gandeam cum sa imi imblanzesc porumbei.super material
“Alune de pamant” cum le mai zice, dar FARA SARE si CRUDE, NU prajite. http://www.bobspeanuts.com/blanch.jpg
Au cam prin toate hipermarketurile. Habar n-am care e “doza”, eu le dau din cand in cand 2-3 bucati la fiecare. Altii spun ca dau la discretie ca ii ajuta la zborurile lungi, avand multa grasime. Sunt scumpe rau si in plus nu e o hrana “naturala” pentru ei. Unii spun ca se tin la frigider ca altfel se strica, ce e drept am avut si eu perioade vara cand porumbeii le vomitau (le tineam afara).
eu am imblanzit toti porumbeii de pui, am porumbei care prefera sa manance din palma decat din hranitori, am 3 masculi care se bat intre ei care sa ocupe loc pe capul meu cand intru sa le curat rafturile.
Sa nu uitam un lucru foarte important in imblanzirea porumbeilor: MARIMEA VOLIEREI daca aveti dimensiuni mari niciodata nu veti avea porumbei blanzi ci doar porumbei lihniti de foame .
Sa facem un mic sondaj, ceva genul: Dimensiune voliera versus blandetea porumbeilor sa vedem ce va iesi, pun pariu ca cei mai blanzi sunt crescuti in maxim 4 mp podea.
Apropo de alune se gasesc la hipermarchet 6,5 ron /kg sunt foarte folosite de cei ce zboara maraton dar asta nu inseamna ca doar aceasta este hrana minune, nop, este doar un supliment.
Cu respect ,
C.N.
Porumbei se pot imblinzi foarte usor tot ce trebuie e sa fi calm si rabdator cu ei. Si ai mei imi mananca din mana, puteti vedea aici,> http://visansorin.weebly.com/porumbei.html
Frumos articol .
Pentru a evita o gaura in buzunar , folositi samanta de canepa . Este un pic mai ieftina ca alunele dar efectul este acelas .
Vara cand au pui si eu un pic de timp sa ma ocup de ei , primesc dupa mancare samanta de canepa ca desert .
Da, mare dreptate are botosel, am uitat, marimea volierei e foarte importanta la imblanzire. Mai bine zis, micimea. :))
Va salut.Probabil canteaza”marimea sau micimea”volierei,dar cand porumbeii sunt afara cum ii imblanzim.Eu personal nu ii hranesc niciodata pt. ca nu pot si cu toate astea,vezi…http://www.porumbei.ro/porumbeii-si-handicapul/ .Pot spune ca m-au adoptat ei pe mine.Stand zilnic cu ei afara,vorbind cu ei fluierandu-i,la un moment dat hop la mine pe masa.Am cerut repede cateva seminte sa-i rasplatesc si de atunci cum ies afara si ma asez la masa,sunt prezenti chiar daca sunt satui.
foarte fain!eu am reusit cu piine,dar nu vin chiar toti.
am crescut pui cu mincarea de baza aluna,in acelasi timp un alt pui cu boabe de papagali,diferenta dintre cei doi a fost mare,cel cu alune se dezvolta vazind cu ochi pe cind celalalt raminea tare in urma,daca sunt obisnuiti cu alunele nu au pb oricite ar minca,da cind tinem alunele intrun loc cu umezeala mucegaiesc si le face rau porumbeilor ca oricare boaba mucegaita,daca le tinem la loc uscat se pot tine si afara de frigider,porumbei devin blinzi cu cei ce se ocupa de ei de altfel depinde si de stapin,un strain pt ei il vad ca pe un pericol,cel putin asta vad in ai mei,nici macar barbatu meu nu se poate apropia de ei ca zbor ca nebuni,parerea mea din exp patite e ca nici prea blinzi nu sunt buni desi sunt mai expusi la pericole,citi am avut pe locu unu la blindete ,atitia miau disparut o data cu atacurile cum se zice “de ce tie drag nu ai parte”.
Ms pt publicarea articolului andrei, sincer sa fiu nu am crezut ca se v-a intampla :D.
Si totusi porumbei blanzi fac fara mai greu pasarilor rapitoarelor ? Adica ma refer la instinctul lor atunci cand vad huliul, fug se feresc, sau raman oarecum “nepasatori “?
scuzati-mi greselile de ortografie, eram pe fugă !
Mda,bune sfaturile si indrumarile si au efectul dorit la porumbeii ce poseda blandete la nivel genetic.Am constatat ca la cei speriosi din fire munca este in zadar,azi sunt “imbunati” maine devin iar salbatici,progeniturile lor la fel.In schimb categoria celor blanzi te lasa mereu sa-i prinzi usor,nu se agita in exces si nu au nevoie de mancare in palma,alune,samanta,canepa,etc.Majoritatea devin blanzi cand sunt infometati sau au pui dar asta este o “vrajeala” ce nu tine mult.
Daca va plac porumbeii blanzi si calmi este bine sa incepeti cu inceputul si anume sa achizitionati acei porumbei care prezinta aceste calitati astfel munca cu foamea,alunele,etc. va avea un succes real si va avea menirea de a rasplati bunatatea pasarilor nu de a constrange pentru existenta.
Eu impart porumbeii in 3 categorii:
-cei blanzi,”molatici” care te lasa sa-i prinzi de oriunde,uneori tre sa fi atent sa nu-i calci,niste “lingai” care pt o samanta sar pe tine.
-cei nervosi din fire,nu speriosi si agitati in exces dar nici prea apropiati de crescator ci mai mult de perechea lor,de boxa,se lupta cu tine cand vrei sa-i iei din boxa,lupta lor este de a te indeparta,nu te lasa sa umbli la cuib si te “excorteaza” pana la granita boxei cu muscaturi si batai din aripi.
-a 3-a categorie o reprezinta porumbeii speriosi si agitati,cand intri in crescatorie se bat de toti peretii,pana sa pui mana pe ei ai nevoie de rabdare,iuteala,si mai ales mare grija sa nu le rupi penajul sau chiar aripile.Cand te apropii de boxa lor cauta sa scape uneori chiar riscand sa sparga ouale sau sa raneasca puii.
Imi plac porumbeii de categoria a 2-a desi trebuie sa recunosc ca am putini.
Pareri personale ! va doresc succes in “luarea porumbeilor de coarne” ;))
foarte frumos,felicitari.
@Marinica,porumbeii isi simt stapanul si de multe ori ii adopta caracterul.Ma uit la ai mei,eu sunt nervos din fire,asa sunt si ei,se bat cat e ziua de mare.Astazi i.am imperecheat,sa vezi ce e la mine in cotet:K 1(:.E o agitatie de zici ca nu e adevarat,unul isi calca femela,altul o alearga celalalt ii”sparge capul”,eu cu batul de pexal intre ei sa nu.mi bata ”doamnele”,etc,dar cand e vorba de masa dispar toate tensiunile dintre ei,iar din palma imi mananca oricand,la orice ora fie ca sunt flamanzi sau nu pt ca asa i.am obisnuit,
Apropos:Ce face puiul de la mine?Sanatate.
E o frumusete Fane..o sa-ti trimit o poza
chestia cu blandetea genetica inclin sa cred ca adevarata, cand am adus puii, vreo 8 odata 2 erau de la varamiu si inca nu mancau singuri, aia de la varamiu au fost foarte salbatici ( ca aproape toti porumbeii lui)cand ii luai in mana parca ii prindea dihoru asa tare se zbateau , ceilati stateau sa ii culeg din boxa fara sa fuga, am observat ca si din puii celor 2 porumbite o parte devin mai salbatici . ma uitam la mine la pui de 12-14 zile ca nici nuse sinchisesc cand umblu la ei in schimb a lui varamiu se infoaie si pleoscaiesc din cioc dandu-se inapoi
Mie imi da impresia ca cei mai docili porumbei sunt si cei mai buni, cand eram copil si participam la concursuri cel mai bun porumbel era si cel mai bland, imi manca din palma. Din contra, imi fac impresie proasta porumbeii speriosi si salbatici, ma enerveaza.
Dupa cum spune Vlaicu Bogdan, depinde si de geneticul porumbeilor. In foto 8, deasupra palmei mele se vede un mascul solzat fin liszt cu nas mare – un porumbel cumparat duminica trecuta din piata cu 20 de lei, mi-a placut la prima vedere – nu este inelat. Acasa l-am vazut vioi si istet, de fapt este cel mai docil mascul pe care il am. Iau boabe din oala pe care o tin in poala si le dau celorlalti sa manance din palma – el zboara direct pe oala si mananca, nu-i este frica de mine, imi place.
Pa
Foarte frumos!!
frumos,felicitari!!!
nu conteaza marimea volierei,conteaza de cite ori mergi la ei si ce program le faci la mincare
Nu conteaza marimea volierei (voliera avea 5/2m), conteaza doar grija si dragostea fata de porumbei iar acestia te vor rasplati. Atasez un link cu un mascul liber care vine pe mana pentru paine doar la mine si la sotie, am mai incercat cu un prieten sa-i dea paine dar….nici nu l-a bagat in seama.
http://alin31.sunphoto.ro/cativa_dintre_porumbeii_mei/GIBSRVZJKYGGPKOYINM
Foarte blanzi porumbeii din filmulet. Superba treaba,felicitari crescatorului! Spunea cineva aici ca a gasit alune la 6.5 lei /kg. Sa spuna si numele magazinului ,eu am gasit la carrefour alune la 9.99 lei punga de 0.5kg,pret care te cam baga in faliment…..
L-a mn unu pasul 2 a mers din prima…poate si findca porumbeii nu au mancat toata ziua si seara au fost nevoiti…o sa incerc si pasul 3,4 dar cand o sa am timp
intrati pe youtube sa vedeti bambinu si flota
Eu , care intr-o oarecare masura practic “columbofilia la distanta ” pot spune ca sunt cel mai multumit columbofil.Adica eu ajung o data la 2 saptamani la porumbei iar in restul timpului bunica mea are grija de porumbei ireprosabil.In afara de multe aptitudini pe care le detin acesta vietati extraordinare pot spune ca au o asa numita memorie a persoanelor.Cand ajunga acasa la porumbei unii porumbei (cei mai blanzi) mi se pun in cap pe umeri si ma ciugule.Acest comportament nu se intampla cu bunica mea fara mancare ,doar cand merge sa ii hraneasca toti sunt “calare” pe ea .Inchei acest comentariu in a spune ca blandetea in opinia mea este unul dintre cele mai importante lucruri in columbofilie (si pentru sine si chiar pentru rezultate).
Ma vad nevoit sa revin .Eu ma referam la imblanzirea porumbeilor si nu la cresterea lor blanzi de pui .EX concret :
10 pui luati de la un crescator si imblanzirea acestora. Atunci este adevarata provocare daca ai spatiu mare .
Va salut cu respect ,
C.N.
Buna…metoda.Eu unul i-am invatat asa.Cand fluier inseamna ca vine uliu sau le dau de mancare[depinde de tonalitate].Astfel cand merg la ei cu mancare inpalma fluier…si ei vin chiar si de pe casa sau chiar zbor la mine in palma…dar sa nu am manusi.Cu manusile i-am invatat sa “cucereasca boxele”[ii tot sacai ca sa prinda curaj si sa nu fie”detronati”de alti porumboi.Vant in pene!
Felicitari.cu un asemenea program am lucrat si eu si a functionat-dar nu am fost in porumbar o saptamina si totul s-a pierdut pe apa simbetei
foarte frumos
fratilor,ii invatam noi sa manance din palma dar la zboruri se pierd ,si astfel nu avem continuitate in imblanzirea lor k cei ce se invata sa manance poate la anul nu ii mai avem si asa e f greu,dar cei kre nu zboara porumbeii pot,pt k ei au acei por mult timp si nu ii pierd,k nu au okzia,stima
porumbei mei nici nu manca din mana
Cea mai buna metoda. Am probat si nu mia venit sa cred cat de repede se imblanzesc, in cateva zile iam imblanzit de pur si simplu sar pe mine cand intru la ei sa le dau de mancare. Mersi Adrian.
am sa incerc si eu la mine sa imblanzesc porumbei
frumoase experiente, interesant e faptul ca dupa ce i-ai obijnuit asa, se pun pe tine de parca numai acolo ar avea loc, poti sa le faci ce vrei, dar tot pe tine aterizeaza, in schimb, pe tatal meu, care ii hraneste cel mai mult, mu se aseaza niciodata.
Am si o intrebare, daca a reusit cineva sa imblanzeasca Porumbel Salbatic de Padure? am doi luati de mici din cuib, dar nu reusesc sa ma apropii prea mult de ei ca si incep sa se invarta de parca i-as manca.
foarte tare felicitari
!!
am si eu porumbeii si tot ma chinui sa-i imblanzesc .Dar fara rezultate ,vreau sfaturi foarte eficiente ,multumesc!
foarte tare sa-ti traiasca
ie buna modalitatea asta am sa incerc si eu mult suces in continoare
la mine imi mananca masculi din palma dar tot nu sta sa ii prind pe odihnitoare… cand ma apropi pleaca… ce sa le fac am stat cu ei .. in cusca mult timp..nu stiu ce sa le fac…
Regula numarul 2 intr-o crescatorie ,este relatia stransa intre crescator si porumbel . Porumbeii devin blanzi , calmi , linistiti si mai siguri pe ei . Trebuie sa intelegeti ca nu numai prin dragoste fata de porumbei ,ci si prin rabdare si calm ,dar petrecand multe ore printre porumbei ,ei isi creeaza aceasta relatie .Asa cum a precizat si porumbel.ro ,nu se intra la porumbei nervos sau sau cu un comportament agitat si repezit ,ci cu blandete si vorbind cu ei tot timpul . La un moment dat porumbeii recunosc vocea cat si persoana si niciodata nu trebuie amagiti , de fiecare data cand sunteti in contact cu ei ,porumbeii trebuie stimulati cu putina mancare din mana .Aceasta metoda nu se face peste zi indiferent de ora , ci la orele care sunt stabilite pentru masa , ca sa mentineti REFLEXUL CONDITIONAT ,altfel riscati sa dati planul peste cap .Multi incepatori gresesc atunci cand dau de mancare ,golesc intreaga cana in hranitoare ,saturand porumbeii .In astfel de conditii ,niciodata porumbeii nu o sa fie preocupati sa vina la tine . In schimb daca va luati o pozitie sezand pup sau pe un scaunel aproape de hranitoare si dati cate putin in asa fel sa manance tot ce ati pus ,porumbelul cauta in continuare sa manance , atunci este momentul cand intindeti mana cu seminte . La inceput daca nu au mai fost obisnuiti ,multi ezita ,dar prind curaj ,vazand pe ceilalti porumbei ca mananca din palma si ajungeti sa constatati ca prin multe astfel de ocazii ,porumbeii devin OBRAZNICI ,urcandu-se pe umar ,pe cap ,cautand mancare . Dar mare atentie ,nu dati mancare mai multa decat atat cat este planificat orei respective ,altfel riscati ingrasatul lor .Se stie ca orzul si orzoaica nu este prea agreata de porumbei ,dar este necesara ,fiind si un barometru al portiei de hrana . Un porumbel bine hranit ,mananca tot ce i-ai pus ,fara sa mai ramana nimic in hranitoare ,surplusul se inlatura si a doua zi se va da mai putina mancare ,dar egala cu cantitatea consumata cu o zi innainte . ( aceasta tehnica se aplica numai la masa de dimineata ,unde si portia este mai mica fata de masa de seara unde mancarea poate sa fie pe saturate ! ) Un porumbel peste zi ca sa ramana echilibrat din punct de vedere al greutatii ,trebuie sa te caute mereu atunci cand esti in preajma lui ,sa-ti dea impresia ca este flamand ( cu toate ca el are necesarul de boabe asigurat pana seara in gusa ) In cazul in care nu te cauta ,cu siguranta porumbelui este ghiftuit cu mancare ,iar aceasta neglijenta repetata ,duce la ingrasare ! ( grasimea si sportul nu fac casa buna !!! ) Va voi prezenta si eu un videoclip asemanator din care poate ca trageti concluzii benefice !!!
https://www.facebook.com/video.php?v=698598790183678&set=vb.100001006917291&type=3&theater
Si eu cand vad mancare la discretie si porumbei scormonind plictisiti prin trocul plin cu boabe, ma apuca sila.
http://www.porumbei.ro/la-o-aluna-cu-baietii/
Buna dimineata, tuturor,
Am salvat 2pui de gugustiuc, frati, pe cand ei aveau vreo 10-12 zile;
la matusi’mea pe pervaz-etajul 8, isi facusera cuib 2gugu, au iesit si puii, dar apoi matusi’mea a cedat nervos (91ani) ca are “prea multe griji cu ei” si m-a obligat sa-i iau de acolo.
Citisem ca nu trebuie sa-i muti si nici sa pui mana pe pui (cum facuse matusa “din prea multa grija”)…si ca risca sa fie parasiti, dar am sperat si i-am mutat 10metri mai incolo si la etajul 7…pe aceeasi parte de bloc.
Dupa 3zile de canicula pe acoperis (ii pusesem intr-o cutie si aveau si umbra si lasasem si apa si paine muiata…sperand ca-i vor regasi parintii)…si fara vreun semn ca i-ar fi vizitat parintii…i-am luat acasa si i-am cazat in balconul inchis.
Asta se intampla Miercurea trecuta, seara.
De atunci ii hranesc la 12ore cu grau pisat+muiat, mei, galbenus de ou fiert si putina branza de vaci, facute pasta si bagate pe gat fiecaruia; separat le dau si seminte de floare, iar la final, cca.10ml.apa cu seringa+furtun; voi adauga mazare, orez, secara si bucatele mici de cascaval.
Ei sunt vioi, activi-toata ziua se pureca si-si intind aripile si picioarele; stau/dorm pe marginea cutiei; si-o sa le pun si-un lemn sa mimeze o creanga de pom.
As adauga si coji de ou pisata, salata verde si vitamine in apa; ok?
Problema mea este ca gainatul lor are o parte tare-normala si o parte apoasa…nu mereu-mai ales dupa masa…
Este asta in neregula ? Ce-as putea face ?
Si inca ceva: am vazut pe-aici ca cineva dadea puilor si usturoi-cam 1/4 catel-taiat marunt… Sa fac si eu asta ?
Apreciez orice raspuns; mi-a fost f.greu emotional (cu isterica de matusi’mea) pana i-am adus acasa…saracii puiuti, au avut o sansa si n-as vrea s-o zbarcesc…
Multumesc