Inca o secventa cu atac de uliu, la cererea publicului.
Este probabil ultima filmare de acest gen pe iarna asta. De acum trebuie sa stau mai mult cu bata sa incerc sa alung ulii care vin in curte. Pe 23 Decembrie au fost atacuri cum nu am mai vazut de cand sunt. 3 ulii simultan in jurul casei si inca unul venea de sus. Asta in timp ce in departare planau altii, asa cum imi spunea si colegul care le mai da drumu si sta la 1 Km de mine. Am inteles ca sunt pe cale de disparitie… (?!) In ziua respectiva au fost vreo 30 de atacuri de uliu (ce am vazut personal) plus ce o mai fi fost la departare caci vedeam stolul unduind ca o tornada la orizont, straluceau la intoarceri in bataia soarelui ca un banc de sardine atacate de rechini. Cand ajungeau acasa primeau inca 2 atacuri de uliu de la perechea locala si trebuiau sa plece iar. La un moment dat unii s-au ridicat dupa ei si i-au impins atat de sus ca abia se mai vedeau. Apoi a intrat in scena perechea de soimi, nu aveau cum sa rateze asa petrecere. Dupa 2 ore de zbor au reusit intr-un final sa coboare. Aici vine surpriza… eu eram cu pulsul marit, ziceam ca nu le mai dau drumu, iar ei se ciuguleau relaxati in pene, unii nici nu au intrat si au inceput sa coboare prin curte la ciugulit. Cine ii mai intelege…
Filmarea este din Noiembrie. Fara fundal sonor, naturala, cu toate zgomotele naturii. Se aude cotofana cum face spume la gura dand alarma. Este o pasare foarte utila pe langa crescatorii.
La fel de multi sunt si in alte zone, degeaba tot se bat cu pumnul in piept sustinatorii lor ca sunt saracii pe cale de disparitie cand de fapt sunt mai multi decat paote suporta zona, multe specii de pasari mici care in urma cu 10-15 ani erau in nr foarte mare au disparut cel putin in zona mea. In schimb prospera cotofenele, ulii pasarari si cei porumbari
Asta e natura… Nu îmi plac aceste întâmplări dar aceasta este partea mai dură a naturii. Nu ne putem împotrivi, dar macar porumbeii rămân în formă! Mult succes și vânt în pene! Un an nou fericit și multă sănătate!
Profesorul de sport e Usain Bolt,asa ca elevii se tin bine,au de unde invata!
pana la urma a luat ceva? am vazut k sa dus glont dupa amaratul ala, totusi fa o pauza cu datul drumul, vor fi si uni care sunt sanatosi tun, care vor fi prinsi pe picior gresit, si vor ajunge in ghearle pradatorilor. In momentul asta sigur au ramas cei viabili, ma repet daca ai guta aia urmarita de soim din alta filmare , o vreau eu, astept raspuns.
Nu a luat in ziua aia.
Nu e de dat niciunul.
Nu pot sa ma abtin, ii inchid doar pe ger.
Eu am impresia ca porumbeii nu aud in zbor. Cand sunt jos si urla cotofana pleaca instant. Cand zboara parca nu o aud.
Mai dau alarma si ciorile si gaitele dar cotofana e baza mereu.
E foamea mare! Insistenti ai dracu ulii porumbari. Cred ca pana la urma o sa faca victime si porumbarii daca ataca prin surprindere. Ai mai avut porumbei luati in ultimele saptamani?
Eu suier ca nebunu de-mi sar plamanii din piept si nici nu se sinchiseste baiatu, ma ignora total.
Sincer ar mai trebui facuta selectie la rapitoare cu pene, sunt prea multe, in special uliu porumbar, si deja in unele zone cred ca aceasta specie deja face bagube in vanatul mic pe fondurile de vanatoare. Dar de, cine sa se ocupe de monitorozarea lor?
Anul asta ,îi de rau. Niciodata,nu au fost asa de multe rapitoare si asa multe atacuri la mine.n localitate ca acum. Parca au innebunit si parca sunt intr.o perioada de penurie,ce agresive sunt. Zi de zi ,vad atacuri. Soimi am vazut, de doua feluri. Mai scurti si negriciosi ,iar altii mai lungi si galbui. Poate sunt cel Calator si cel Dunarean. Habar n.am.
Femela de porumbar,azi a macelarit tot ce misca pe cer,ca sa nu m.ai pomenesc de cel pasarar,care a ajuns sa atace gutanii.
Inca ceva ,Andrei: eu i locul tau ,mi.as cumpara ,o pusca cu aer comprimat si i.as executa,la ce nebunie ii la tine. Stiu ca o sa.mi iau critici dar eu, n.as hrani toti ulii si soimi din zona. Pai ei nu au de mancare ,in natura si se lupta cu porumbeii tai. Statul daca repopuleaza si îi protejeaza,sa le dea si mancare. Repopulam zone dar nu ne uitam,exista nu exista mancare suficienta in acele zone. Acum cativa ani ,au repopulat si in Timis,dupa ce au venit rapitoarele de la sarbi,in urma razboiului…..
Salut, e nebunie curată la tine, cu aparatura specială se face un documentar excelent.
Saptamana trecut am plecat pana la Titu , eu locuiesc in Prahova. Pe drum , pe marginea drumului , am vazut cel putin 7 ulii , pe cate un stalp , stateau zgribuliti. Acum vezi pasari rapitoare mult mai des fata de ce vedeai in trecut , nu se mai sperie de nimic.
@Marius: am avut unul luat acum 3 zile si unul azi, frati de cuib. Ambii la soim. Erau printre cei mai mari de talie dintre toti si coborau printre primii cand ajungea stolul acasa dupa o urmarire in forta. Ca pui parca tin minte ca au fost bosumflati vreo 2 zile… au fost crescuti de doici pentru a scoate mai multi pui din parintii lor – proasta mutare asta cu doicile… am vrut sa smecheresc natura si am luat-o in barba. Urmatorii scosi, mai mici de varsta si crescuti de parintii lor naturali sunt inca amandoi. Au iesit mai mici si nu i-am vazut tristi vreo zi. Ieri au fost niste colegi la mine sa vada zborul si atacuri, a fost soare si mai cald, au vazut doar o urmarire de uliu ratata. Pe cea care a luat-o soimul azi le-am aratat-o si le ziceam: asta nu apuca primavara.
Azi a fost urat, nor, cetos si mai frig dar peste 5 grade asa ca i-am lasat sa iasa. A venit soimul mic si i-a ridicat puncte… a plecat cu ei spre munte si au disparut. Au aparut porumbeii dupa vreo 10 minute si coborau spre casa stol. Perversu ala mic se “ascunsese” pe cer undeva de unde a luat avant si cred ca a venit cu aia 400 Km la ora sau cat ma-sa prinde… la fel ca atacul precedent pe cer noros cu vizibilitate scazuta, ma uitam la stol, cerul gol, am clipit, si in secunda urmatoare era ala cu porumbelul in gheare si plana. Tot azi a luat soimul si la un coleg de la cativa Km de mine. Ori sunt mai multe perechi ori a hranit femela si acum vroia sa manance si gura lui ceva.
Vreo 2 ore au incercat porumbeii sa pice dar tot veneau ulii si ii inaltau iar. Dupa atacul de soim am auzit “vum vum vum” si au picat vreo 3 bomba, printre care neagra din filmarea cu urmarire sus… nici nu au mai pus piciorul pe trapa, au intrat din zbor prin gaura usii direct pe odihnitori. Aveau si de ce sa se grabeasca – din padure uliul venea sa ii intampine.
@Fisher: am tot auzit de repopulari dar nu cred asa ceva pana nu vad o nota oficiala sau o filmare. Pana atunci le las la nivelul de legende – care umbla de ani de zile dar niciodata nu s-au dovedit pe bune, concret. Sunt multi pentru ca toata vara se pot inmulti in voie la cat puiet de porumbei si cursieri rataciti/obositi umbla peste tot. Toamna li se inchid brusc restaurantele si ii roade foamea mai ales ca pe frig creste consumul de calorii pentru incalzire. In plus fiind specializati pe porumbei (si vara gasesc o gramada de prazi foarte usoare) le e cam greu sa prinda salbaticiuni.
Acum ce sa zic, daca noi ii inmultim cu atata hrana, tot noi ar trebui sa ii si controlam. Nu stiu exact care e legea in prezent dar daca nu ai voie sa faultezi un uliu care iti vine pe cotet sa intre, e total aberanta.
@Radu: cei de pe stalpi sunt sorecari si nu prind porumbei, se vad des la strada. De ce stau la strada? Nu stiu dar banuiesc ca mancand si cadavre, asteapta urmatoarele victime calcate de masini… caini, pisici, iepuri, etc.
@Eduard: Adevarat grait-ai!
@Porumbei.ro: Usor, usor, ajungi un fel de “fost puscarias” care organizeaza “lupte ilegale” porumbei vs rapitoare, nu underground, ci “above-ground”. Daca se mai fac si pariuri, “recidivezi” sigur. :))
P.S: Hai liberare!
am vazut si eu pe stalpi multi ulii chiar pe marginea soselelor si autostrazilor dar asa cum a zis si andrei aceea sunt sorecari , ca si marime sunt cu mult peste porumbar , ar putea prinde usor un porumbel banuiesc dar nu se dau la ei , mananca mai mult mortaciuni si rozatoare . anul trecut chiar au trecut prin zona mea multi sorecari si desi porumbeii erau pe cer treceau pe langa ei , nu aveau nici o treaba.
https://www.petitieonline.com/reducerea_numarului_de_pasari_rapitoare_la_nivel_national
Inca nu am vazut petitii care sa functioneze. Oricum descrierea petitiei este inselatoare – acel film l-am facut in Noiembrie cand aproape toti porumbeii din zona erau inchisi, de aici rezulta virulenta atacurilor pe cei ramasi liberi. Deci nu se intampla asa cum scrie acolo “aproape zilnic”… asta vara nu am avut decat 1-2 atacuri si asta pe pui, fara victime… am crescut linistit peste 100 de pui, asa ca sa fim obiectivi. Sunt de acord cu capturarea rapitoarelor care terorizeaza porumbeii venind in curti pana la cotete dar atat. Vazusem pe FB idei crete mergand pana la impuscarea lor prin paduri… total deplasat.
Daca vorbim de rasele de agrement, de exemplu jucatori la care prin selectie s-a incurajat un defect (din cate stiu jocul e o problema nervoasa), nu putem avea pretentia sa umble liberi pe cer fara a avea probleme… ar trebui sa eliminam toate rapitoarele.
Eu am avut atacuri aproape zilnice, la fel si colegii mei din tara, deci nu vorbesc sa ma aflu in treaba, toti crescand porumbei de durata si altitudine. Daca nu merge, incercam si alte variante…mai sunt :))
Absolut Superbă imaginea asta: „vedeam stolul unduind ca o tornada la orizont, straluceau la intoarceri in bataia soarelui ca un banc de sardine atacate de rechini” !!!
De câte ori văd stoluri, la porumbei mai puțin, la grauri & ciori mai des, fac analogia asta, cu bancurile de pești oceanici + coordonarea aferentă!.. :)
Mă uit la fiecare filmare a ta si chiar porumbei tăi sunt sub teroare ….cumpara doi gutani băgai Intr o cusca cu plasa de sârmă si pune o în doi pari înalți…infasoaro in alta plasa la un m. Fără să o atingă pe ce a in care stau porumbei cu ala plasa …si pune curent pe ea …mai inputineaza din ei ca e prea de tot …vad cat esti de pasionat …chiar o i mi e milă de ei.sunt terorizat.
sper sa nu supar pe nimeni dar daca toti am lasa porumbeii sa zboare si iarna cand vremea permite macar o data pe saptamana atunci ei ar invata sa se apere de aceste rapitoare iar in timp vom ramane cei mai buni care vor transmite caracterele lor si puilor astfel ca pierderile vor fi mai putine . practic isi vor forma o strategie cum vad ca deja pasarile lui Andrei si-au format prin faptul ca imediat cum simt uliul urca in puncte , cu soimul este mai dificil ce-i drept dar vor gasi ei o modalitate si aici . pana la urma asa este si in natura , uitati-va la ghepard si gazele , desi este cea mai rapida felina de cele mai multe ori gazela scapa dar asta reuseste doar prin confruntari zilnice si perfectionandu-se . binenteles ca vor fi si victime , asta nu inseamna neaparat ca acei porumbei sunt foarte slabi sau prosti ci pur si simplu au mai putina experienta si fac greseala sa se rupa de stol sau altceva , totul este sa rectioneze la milisecunda si sa faca alegerea corecta la momentul potrivit, orice greseala inseamna moarte asta este clar , norocul are si el un cuvant de spus dar nu tine la nesfarsit . tinandu-i inchisi 5-6 luni pe an atunci cand ies afara mai ales tinerii care nu au vazut in viata lor un soim, sunt carne de tun, normal ca nu stiu cum sa reactioneze, e ca si cum am vrea sa comparam leii de la circ crescuti toata viata in captivitate cu cei din africa , niciodata cei inchisi nu se vor mai putea adapta si supravietui in libertate deplina. eu am ales sa fac ca andrei si sa-i zbor si in sezonul rece dar nu zilnic deoarece cresc porumbei cu zbor la mare inaltime si durata care necesita doar 2-3 zboruri pe saptamana chiar si in timpul verii dar acum iarna ii las afara daca vremea permite macar o data pe saptamana sau la doua saptamani si tot e ceva. sigur ca am si norocul locuind in bucuresti sa nu fie foarte multe rapitoare si in plus pe langa mine mai sunt multe stoluri
care zboara libere zilnic insa chiar si asa cateodata sunt surprize cum a fost anul trecut cu soimul care in acest an m-a lasat in pace putand sa-i zbor inainte de craciun de 4 ori in 7 zile , am prins vremea foarte buna ce-i drept iar porumbeii au stat in puncte intre 4-5 ore la fiecare zbor toti intorcandu-se teferi. ma uitam la ei cum in momentul in care se inaltau unii incepeau sa fuga stanga-dreapta in mare viteza apoi planau ca soimul in picaj dupa care iar urcau, fac tot felul de miscari foarte rapide desi pe cer nu era nici un pericol sau cel putin eu nu-l sesizam de jos insa ei vrand parca sa descurajeze orice potential atac aratand ca sunt in forma si parca zicand ,, nu te lua de noi , ai sanse mici si iti consumi energia degeaba ,, iar uliii trec fara sa schiteze cativa porumbei zburand chiar spre ei in loc sa se indeparteze. pana la urma nu avem ce face, asa-i natura, unii sunt prinsi iar prin moartea lor fac ca si altii sa traiasca iar cei ramasi se inmultesc pentru a compensa pierderile si astfel ciclul vietii este in balanta . sigur ca si mie imi pare rau cand imi sunt luati porumbei dar cerul este nu doar al lor ci si al pasarilor de prada, atunci cand vin si intra in voliera la porumbei da, acea pasare are o problema dar atat timp cat ii prinde sus pe cer, e terenul lor acolo, noi crescatorii avem doar 2 variante asa cum am mai spus, fie ii tinem inchisi 5 luni iar apoi ii aruncam in ghearele pradatorilor si tot vom avea pierderi fie le dam sansa sa se perfectioneze, sa invete din fiecare greseala, orice zi trecuta si in care scapa cu viata este o batalie castigata iar cei ramasi dupa parerea mea sunt luptatori adevarati si isi merita locul in crescatorie. imi cer scuze daca am plictisit cu mesajul mult prea lung si doresc numai bine toturor !
Ma uit la pasarile salbatice care imi vin prin gradina periodic, grupulete de vrabii de camp, cinteze, mierle, etc… nu sunt multe dar sunt impecabile, toate stralucesc de vitalitate si sanatate… nu vezi una mai beteaga, mai moale, mai degenerata… au fost luate de mult de uliul pasarar. Ele sunt la lupta zilnic, chiar si pe cea mai urata vreme. In primavara indivizii invingatori se vor reproduce. Fara rapitor ar fi fost plin de pasari degenerate care si-ar fi transmis mai departe defecte tot mai urate, spre raul speciei. Dar noi nu intelegem asta si cumva ne ofticam pentru fiecare pierdere chiar daca in cotet e plin de zeci sau sute de porumbei.
Scosul la zbor rar nu ii avantajeaza, zburand zilnic altfel se calibreaza… dar nici eu nu ii scot pe ger pentru ca atacurile sunt disperate si fara oprire, nu imi place sa privesc asa ceva… si oricum e disconfort sa stai mult pe vremea aia afara. Daca nu as sta langa padure si dupa urmariri porumbeii ar putea cobori linistiti, i-as scoate zilnic indiferent de vreme, dar aici cand vad ca dupa 2 ore de zbor alert, incearca a 50-a oara sa coboare la cotet ca vine noaptea si din padure vine IARRR uliul ma apuca toti dracii. Prin eliberari la program la fac rau, nu bine. Porumbeii liberi nonstop nu zboara asa haotic, invata sa iasa doar in anumite perioade, in functie de temperatura si de zgomotele din natura, nu mai au pofta aia nebuna de zbor, au alt stil de zbor, nu se mai inalta la orice semn, etc.
Uneori parchez langa o cladire cu pod deschis unde se afla o colonie de gutani si ii urmaresc, in special pe vremea cainoasa cand ai mei stau inchisi si nu am ce face. Desi sunt peste 100 de gutani acolo, ies grupulete. Vin in gura podului, se uita la cer si zbrrr, pleaca ghiulea la nivelul caselor in stoluri mici, catre o fabrica de paine unde se hranesc, la 1-2 km distanta. Apa o beau din rau sau balti, “gritul” il iau din gradini. Alte grupulete vin de la fabrica, si cand ajung in apropierea cladirii cu pod, desi vin din spatele ei, deja strang toti aripile si pica precum niste meteoriti, copiaza panta acoperisului si intra direct in pod prin gaura ferestrei. La milimetru. Nu exista ca unul care nu se simte bine sa ramana in pod ca ii aduce “stapanul” la nas apica si bobite… trebuie sa iasa. Fly or die. Ce or fi zicand cei care trec… cine dreacu e nebunu ala care sta minute intregi si se uita in sus… :))))
Nu contează ce zice lumea …fiecare cu pasiunea lui …sunt persoane care stiu sa se bucure de o pasiune incat simt ca traiesc …mai rau e pt cei care nu au nici o pasiune si care nu iubesc animalele pt ca aceea sunt pers cu sufletul negru….prob e la tine acolo ca acest uliu porumbar coboară după ei in curte si ei nu sunt in siguranta nicăieri…zici ca soimul ii ataca la înălțime dar dacă nu prinde pleaca dar acest porumbar coboară după ei asta e grav si nu mai poti merge pe varianta care tu ti o spui ca scapa cei de maraton si ceilalți nu pt ca nu mai are sansa nicăieri…de asta te am sfătuit sa iei masuri cu acest uliu …
Si inca ceva …sa dovedit statistic ca uliul porumbar are 4.sau 5 atacuri esuate la o reusita …si soiul călător la 2 sau 3 esuate si o reusita …deci nu conteaza pregatirea porumbeilor el tot va prinde …pate că nu la tine dar tot va prinde ceva ….eu am avut atacuri continu continua a prins tot ce aveam in afara de o rasa de cuci si m am întrebat de ce doar ei au scapat ….secretul era urmatorul…nu mânca mult si tot timpul se inaltau cand uliu venea si rămâneau grupați…e f important ceva care toti care aveti porumbei sa tine ti cont unde aveti prob cu rapitoarele …eu pana am observat am avut mari pagube cu uliu…nu trebuie dat la porumbei multa mâncare sa aiba multa mâncare se vor îngrașă si vor fi victime clare….ganditiva asa uliul de care cate ori pleaca fără sa prindă ceva si se mentine usor si in forma ….nu stiu dacă a ti observat cat de repede zboară iarna …lipsa mâncari continu il tine in forma ….eu asa am facut cu aceea rasa de cuci care nu sunt prinsi …
Statisticile astea depind de foarte multe variabile. Am postat statisticile iernii trecute intr-un articol pe aici… si ele sunau cam asa: 14 luati de soim, zero de uliu, daca tin bine minte. Anul asta am peste 20 luati de soim si abia a trecut 1/3 din iarna.
Ai poze cu acei cuci? Sunt curios. Nu am reusit sa gasesc niste cuci care sa reziste. Abia iarna trecuta am avut o cuca baltata (si incaltata) care a supravietuit miraculos desi nu e asa usoara, e genul care ia greutate… si a si zburat toate etapele de tara anul trecut.
Observatia cu greutatea este foarte buna, multi nu stau de asemenea detalii dar sunt esentiale. Anii trecuti cantaream porumbeii sa fac niste statistici… fiecare gram conteaza. Acum ii “cantaresc” auditiv, cand zboara imi dau seama daca au pus sunca pe ei sau nu. Ajustez gramajul mancarii in functie de temperatura pentru ca am si porumbei care iau greutate rapid dar zboara bine la etape… am si din cei care raman fulg asa cum spui de acei cuci. Astia sunt cei mai buni la uliu, daca sunt sanatosi sunt greu de luat dar la soim e mai dificil. In timp vreau sa ajung sa am numai de genul asta, care raman usori in mod natural, indiferent cat mananca.
Nu am poze cu cuci dar sunt exact ca in cuc sălbatic si pui rezultați din ei sunt si ca cel care ai tu filmuletul acela in care a scapat alergat de soim cel inchis la culoare nu cel cu alb ca acela e in alta filmare ….daca vrei sa reduci pierderile la soim nu le mai da drumul pe timp noros pt ca nu il pot observa din timp …am observat vânătoare de soim singura variantă e cand vine glonț e sa schimbe directia si dupa atac sa urce sau sa zboare in orizontal ….dezavantajul e ca soimul are acele avantaje in care nu prea sunt sanse de scăpare…are cele mai puternice pene care ii permit picajul si pe pupila au o pielita care mereu curata ochiul ca sa nu lacrimeze in acel picaj …porumbei nu au asa ceva …femela e mult mai periculoasa avand anvergura aripilor mai mare si picajul mult mai rapid ajutando si greutatea…
Sti de ce ai pierderi la soim pt ca el se hraneste numai cu voiajori…pt ca ei se inalta el nu prinde gutani ca uliul porumbar …pt ca el să nu crezi ca daca nu ii prinde pe ai tăi nu i si face treaba in alte parti …altfel ar muri de foame …..cand ai au aratat supravietuitori 2017 am observat ca a scapat tot ce e zvelt usor atletic …in acea filmare apare acel mascul pe rosu …asa sunt ce mi a rămas mie doar ca sunt cum e cucul si ca cel care ti a venit alergat de soim nu stiu parca era porumbita cred ce a pe negru ….si am mai observat ceva cel care i ti vine pe mana cel cu alb si negru care e mai mare mai corpolent nu mai era printre supravietuitori …bazeazate pe cei de mărimea la cel rosu si mâncare mai rărut …vor scapa si de soim daca nu o sa fie grei….pot fenta usor …dar nu pe timp noros…se preconizează că atunci când soimul coboară in picat prada mare din izbitura nici de cum din ranire
Sti de ce ai pana acum.aceasta pierdere la soim …pt ca se înmulțesc f rapid …sunt pui lor care si ei au devenit adulți si la anu va fi mai rau si tot asa …am studiat toate atacurile de soim spun si de uliu care exista ….sunt f diferiți…unul e bun la sol altul in aer …dar prob e la soim efectiv se joaca cu prada …cand ii e foarte foame prada nu are nici o sansă…ti am zis ca sa nu mai ai pierderi mari la soim sa nu fie nor pt ca sti ce ma mă surprinde pe mine e ca soimul vede porumbelul de la 6 sau 8 km depărtare…si daca e nor el deja e in picaj si porumbei nu il vad
Lotul de zbor sta inchis iarna, deci baltatul mare e bine merci iar puii ii da mai mici.
Cei mai multi din cei care scapa sunt porumbei care nu au avut nicio problema de sanatate in viata lor. Apoi intervin restul – marime, greutate, temperament.
Salutare! Mie imi place ca porumbeii sa zboare, cand este un pic de soare eu ii las liberi sa faca ce vor, cei drept le dau drumul mai tarziu. Eu stau la campie, dar la 100m este o padure nu foarte mare si cu toate astea in alti ani nu prea vedeam ulii, dar anul asta sunt foarte multi cu atacuri foarte multe. Poate erau si in anii precedenti, dar nu atacau atat de des; doar azi au fost 3 trei atacuri, din fericire fara pierderi ,dar parca si porumbeii sunt mai agili, evolueaza si rezista foarte bine la alergatura acestor” masini de ucis”.
Uliu e pasare lenta pt porumbei pregatiti …cei care se inalta si nu se despart de stol nu vor fi niciodata prinsi .. prob e soimul călător….picajul…ca pe linie dreapta nici el nu are nici o sansă cu un porumbel bun pt ca nu rezista decat 3 sau 4 minute de zbor cu viteza pe orizontal.
Foarte bine ai spus Andrei an com 23.Porumbeii trebuie sa ramana la aceiasi greutate indiferent de anotimp,sau de mancare.Si Catalin cunoaste foarte multe lucruri esentiale avand o mare inportanta an cresterea acestor vietati.Si acest sport este ca si o meserie.Degeaba esti un bun meserias daca nu ai cu ce lucra,si invers.Pacat ca nu mai am posibilitate sa fac unele filmari cu zona mea unde am anplasata voliera sa vezi cata tehnica au aceste dihanii de rapitoare.Vizibilitatea amplasarii unei voliere daca nu o au porumbeii,esti terminat definitiv.Am pomi jur anprejurul casei si al volierei unii cred ca ajung si la 80,100 de ani pe care nu ai pot taia,ca nu sant ai mei.Cand scot puii primavara. mi paralizeaza saracii !
Andrei spune ca la el soimul face paguba cea mai mare ca au fost prinsi peste 20 si ca uliul nu a prins nimic …..eu pot să ii zic doar atât…vinovatul cel mare nu e soimul si uliul pt ca eu gandesc asa …..porumbei cand se inalta si sunt odihniti 80% din atacuri de soim sunt ratate ….dar cand ei zboarzboară 2 ore si uliul nu ii lasa sa coboare si pierd din energie sunt victime sigure cu conteaza pregatirea lor ….e ca si cum alergi 20 km si vine unu odihnit si te ia să faci viteza cu el 100- 300m …diferenta e ca soimul păstrează energia pt ca el pare plana pe cand porumbei doar dau din aripi…..si mai e ceva Andrei….grupul tau de porumbei la zbor e prea mare …prind curaj si nu se lasă in picaj dupa ce sunt atacați….rasa de cuci care mie mi a rămas după ce este alergata vin in picaj direct înăuntru……deci in concluzia mea uliul ajuta soimul sa ii prindă…el baga cel mai mult teama in ei pt ca coboară după ei ii terorizează in asa fel incat de aceea se despart de stol…..daca ai avea numai atacuri de soim pierderile nu ar fi atat de mari …pt ca după un atac porumbei ar veni acasă…
Spaniolul…daca ai pomi in jurul volierei…si sunt si bătrâni usucăi …si trebuie sa ii taie sau chiar dacă nu ii taie vor avea vizibilitate prin ei.daca nu au frunza
Îmi aduc aminte ca in 2000 cand am primit o pereche de porumbei voiajori maturi (aveau peste 3-4 ani) ținuți închiși de pui, acesti porumbei deși au invatat sa “zboare” in mai multe săptămâni, aceasta fiind in august, septembrie, au supraviețuit toata iarna cu eliberări doar săptămânale, si cu atac de uliu la fiecare eliberare, acesti porumbei erau supli si nu zburau nici in stol pentru ca nu aveam unul, erau doar ei doi cu doi pui tardivi, toți au supraviețuit. Cel care mi-a dat porumbeii a păstrat si el patru pe care i-a eliberat tarziu înspre iarna, pe trei din ei i-au luat in doua zile. Ca o concluzie, porumbeii antrenați si care zboară zilnic de pui au sanse mari sa supraviețuiască dar ca sa aiba sanse maxime trebuie sa fie putini si ținuți liberi tot timpul ca exemplu va dau tot experienta proprie, am avut din 2009 pana in 2013 porumbeii deasupra blocului într-o mica cușcă, aveam 5 boxe si maxim am avut 9 porumbei acolo, liberi mereu, rareori ii găseam iarna afara, si de fiecare dată in zbor, in rest deși liberi ii găseam pe boxele lor, in 5 ani nici un porumbel nu a fost luat iarna si sa nu credeti ca erau super porumbei, s-au speriat de mine într-o zi când am ajuns la ei, au ieșit si i-a atacat soimul, am avut unul agățat in aripa si altul in piept , am văzut foarte clar ambele atacuri, deci ca sa ai porumbei care sa reziste trebuie să le oferi si conditiile necesare, ceea ce facem noi e forțat, nu e natural, porumbeii mulți si eliberați cu program, care ies la zbor indiferent de conditiile de afara.
Si in natura prada are sanse de scăpare pentru ca cunoaste bine mediul, se camuflează, sta in zone mai sigure si abia apoi rezista la atacuri.
Pe bloc este ideal, sansele de ambuscada de uliu sunt zero. Si in general, cu cat cotetul este mai inalt, este cu atat mai bine pentru porumbei.
Nu pot Catalin sa ai usuc pentru ca sant an cutiile oamenilor.Orcum nu ma mai intereseaza pentru ca sant hotarat sa plec din aceasta zona.Aici nici nu pot antrena porumbeii pentru ai angaja cu clubul,si alta problema este ca ami distrug viata stand langa porumbei !
de acord cu andrei ( com 34 ) , asa cum am mai spus eu ii am in mansarda iar casa fiind cu etaj porumbeii sunt undeva la 9 m de sol fara nici un copac in jur astfel incat ei cand stau pe casa uliul nici macar nu se oboseste sa-i atace , in schimb atunci cand se inalta intervine uneori soimul si atunci problema e mai serioasa .
Andrei ai zis tu într un coment ca nu inteleg i de ce soimul din ro.nu face picaje ca soimul din alte zone ….el face picaje cand esista exista o singura victimă nu un stol format …
Chiar dupa ce ziceam pe un topic, am vazut si asa ceva, si nu pe individ ci pe stol. Am vazut chiar de mai multe ori picaj cu viteza maxima pe stol… vorba vine ca am vazut – era stolul linistit, am clipit, si apoi era soimul cu unul in gheare. Am dat in balbaiala cand am vazut prima data.
Sti de ce a facut asta …pt ca stolul era linistit si a apucat să sa i si fixeze victimă…cand ei il vad din timp se agita si nu mai poate sa faca asa ceva si vine pe orizontal ii răspândește si i si alege victima …daca studiezi atent fiecare detaliu totul are o logica in vânătoarea lui …din fericire la rm vâlcea nu ii simtim prezența si ma bucur ..pt ca eu am ajuns la concluzia ca in legatura cu el nu are de aface cu pregătirea prombeilor si e doar o chestiune de noroc daca scapa sau nu …daca e înfometat nu se lasă pana nu prinde ceva …si logica e asa …odata ce e socotit cel mai rapid animal de pe terra sansele celorlalte vietăți sunt limitate ….
Eu nu cred in noroc decat la etape. Ieri mi-a luat unul care zbura zgomotos si mai avea 3 pene in coada de la alt atac. Pe fratele de cuib l-a luat in decembrie. Ambii frati albastri deschisi semeneau cu tatal – care e tot greoi si cu zbor zgomotos. Mai au 2 frati mai mici care seamana cu mama – albastri fumurii, matasosi, deocamdata sunt ambii. Unul e mai greoi, ca tata si unul usor ca mama. Eu pariez pe cel usor ca va ramane sa stinga lumina.
Asta este la tine Andrei,dar Catalin are dreptate.Jumatate din sansele de supravietuire al poarta si norocul.Ia las-ai tu afara toata iarna sa vezi ca unii din care crezi tu ca nu ai poate prinde,pana la urma tot vor face un pas gresit si acela le poate fi sfasitul.Eu consider ca fiecare zona favorizeaza sau defavorizeaza porumbeii.Asa cum a spus si Catalin,soimul este cel mai rapid,si viclean dintre toate rapitoarele.Eu cred ce spui tu ca cei greoi sant luati primii si asta este normal pentru ca atacurile sant foarte multe.Asta este an zona unde rapitoarele sant foarte multe si daca sant multe,atunci este normal sa si manance.Daca un porumbel putin greoi este prins,asta nu anseamna ca el nu erea bun de zbor,ci corpul lui nu la ajutat sa eschiveze la sutele de atacuri !
Are si aceasta întâmplare nefericită o logica …cand la atacat prima data de ia smuls penele din coada a semănat frica in el …la următorul atac de desparte de grup si e victimă sigura …e ca in filmul acela de groază in care monstru ii mânca decat pe cei care le era ce a mai mare frica ii studia după respiratie …soimul ii studiază după primele reactii ale atacului..ce i mi place la porumbei tăi prin aceasta selectie a rapitoarelrapitoarelor ca s au adaptat pt zona de munte cu corpul.atletic ..ma uit la unele poze cu porumbei de vanzare de prin sudul tari zici ca sunt curcani cât de grasi sunt ….ce i mi place mie in mod deosebit la porumbei tăi nu stiu daca o mai ai …e in filmare cu soimul prima data si dupa cu atacurile cu uliu …acea porumbita pestriță cu alburiu sub guse exact cand le dau drumu sta pe voliera pleaca prima serie ..ea nu pleaca sta tot acolo mai pleaca inca cativa si dupa pleaca cu urmatoarea serie de 7 .8 porumbei ….ff mult i mi place aceea porumbita …
@spaniolu: Pai au fost afara si ultimele 2 ierni deci teoretic stiu ce vorbesc, mi-am facut o idee. Dar mereu mai invatam ceva. Daca acum mi-a luat din unele linii ambii frati de cuib, si din alte linii inca am 4/4 frati, inseamna ca e noroc sau genetica?
Intr-adevar cei luati pot face performante la etape, pentru ca vara se pot strecura ceva mai usor printre rapitoare daca au… noroc. De asta spun ca norocul e mai mult la etape.
@Catalin: Da… ma uit si eu pe net la unele poze si vad niste croncani… Pe unii porumbei i-ar lua si cel mai handicapat uliu. Nu stiu de ce insista crescatorii cu asemenea porumbei… le inspira forta dar unul mic are forta cat pentru gabaritul lui, e vorba despre zbor, agilitate si supravietuire la etape, si bineinteles inteligenta, nu despre gabarit si forta ca doar nu ii punem la lupte sau la tractiune de caruta.
Am mai multe baltate, daca scapa, mare parte din ele vor ramane la matca libera… iarna viitoare vreau sa intru cu mai putini tardivi si mai multi maturi si in total mult mai mic stolul. Sper si cred ca se va imbunatati situatia.
Ii va ajuta f mult un stol mai mic in lupta cu soimul….cand aveam f.multi si venea uliul in aceea invalmasala mereu prindea cate unu….in momentul cand am scapat de cei corpolenti si am ramas cu rasa de cuci si el familia de uliu se lovea mereu de esec nu mai era atat de insistenta sa prindă ceva …dar in momentul cand era obisnuit sa prindă ceva era în stare să il ia de lângă mine …la stolul mic exista ceva esential nu mai dau acele ture langa voliera care ii costa viata …nu au acel curaj sa zboare pe jos si sunt multi mai vigilenți.. ..andrei te am întrebat dacă mai ai aceea femeia in filmul in care sunt pe fundal porumbei cu soimul după ce ii ataca soimul si dupa femela de uliu si dupa ii urmareste masculul de uliu …iese printe prima din cusca cică nu zboară e imediat in dreapta acelei vanata cu fulgul putin iesit in piept ..ea e pestriță cu alburiu sub piept …vreau să stiu dacă are performanțe ceva …mi se pare deosebita …
Sunt ferm convins,ca sunt unii porumbei care nu pot fi prinsi de soim! Am avut astfel de exemplare si vi le.am si dat ,cu ciungii de ploiesti. Oricat de flamand era soimul,renunta in a urmari respectivii porumbei. Bun erau putini ai mei iar soimul ii stia. In cel mai rau caz la Andrei ,o sa.i agate putin dar atat,dar asta doar in cel mai urat scenariu.Atata timp cat vor fi bine ingrijiti,nu vor exista probleme,plus ca trebuie sa zboare zilnic,sa fie antrenati. Oricum la cati ai,mai sunt de triat
Am un prieten care sta tot într o zona cu atacuri f dese si la el scapa f mult porumbei rosi ….andrei ai si tu cateva rosi ai vre o pierdere pe acea rasa ? Eu am sesizat la mine pierderile cele mai mari erau pe cei vineti .la tine andrei pe ce rase înclină balanta?
@Catalin: Solzata aia e zburata toate etapele de pui, si mie imi place, era o jigareala de pui pentru ca tatal s-a pierdut si apoi a sarit din cuib cu sora, nici nu statea bine in picioare cand a trebuit sa invete singura sa manance, m-am mirat ca a rezistat si s-a facut asa frumoasa. La mine nu se uita la culoare, a luat din toate cate ceva, in functie de sanatate, fizic si psihic. A luat o rosie trestie care se tot despartea, linie de viteza, mai grasuna, au mai ramas 2 rosii, din care unul matur care are si iarna trecuta in palmares. Daca scapa ii dau cupa exact ca in expo, categoria “Palmares 2 ani Zbor de iarna”. :)) Anul trecut a avut niste picaje cu soimul din puncte pana jos fara sa ii atinga un fulg.
@Fisher: nu mai retin, pe ce topic ai scris de ciungi? A incercat inclusiv picaj d-ala “invizibil” cand vine cu 300 la ora de sus si bubuie in porumbel de abia il vede stolul in ultimele 1-2 secunde? Ca ala mi se pare periculos inclusiv pentru un porumbel impecabil.
Fisher noi nu vb de urmărirea soimului atunci exista 3 posibilitati una ca porumbelul sa zboare pe orizontală si scapa ..alta ca porumbelul sa urce cat de sus si scapa si alta sa coboare în care sansele sunt cam egale …la soim pianul este devastator cu o singura sansa de supravietuire …mai mult i o reactie de ultim moment in care sa schimbe directia …dar aceasta reacție o pot avea numai porumbei usori si cam 1 din 5 face asa ceva ….in acel picaj vb de 200 si 300km la ora sau 70 m pe secunda nici un animal nu a ajuns la aceasta performanta asa ca că aici nu mai e vb de nici o pregatire si de simplu noroc .i am urmarit toate atacurile din toate filmările posibile găsite…prada nu reuseste sa il observe si moare din izbitura nici de cum de ghiare …
Andrei te rog frumos sa faci o filmare cam ai timp cu porumbelul cel mai îndrăgit de tine cu porumbelul care consideri ca are ce a mai mare viteza cu porumbei care au pamarese …nu o sa para o lauda dar suntem multi care urmărim niste selecti la ochi cap corp care le putem aseamănă oarecum.cu porumbei nostri ..chiar ne ar bucura o altfel de filmare …vb in numele iubitorilor pt ca la noi nu trebuie sa existe invidie si decat colaborare .
Nu mai stiu,pe care topic.uri….pe cele cu rapitoare si atacuri. Atacurile erau cam 50% dintre cele in picaj. Porumbeii ,se spargeau inainte de a ajunge la ei si urma ,urmarirea,care uneori era mai scurta,alteori mai lunga. La ciungi atacurile constau,in lupta aproape corp la corp,din disparitie pe verticala,pana jos,la 50 de metri. Soimul lovea sus in picaj si cobora in zig zag,cu porumbelul urmarit pana jos. Era spectaculos. Viteza aia mare a lui din picaj,nu era garantie ca prinde ceva,iar automat ii scadea viteza ,functie de viteza porumbelului,in picaj. Erau porumbei care in ultimul moment se fereau ,apoi urma picajul porumbelului drept in jos,lumanare . Uneori scapau asa alteori ii ajungea si.i prindea dar cele mai bune pasari imi scapau in” lupta” corp la corp. Am avut o alba pe care n.a reusit niciodata sa mi.o prinda iar in final a renuntat sa o mai urmareasca. Asta dupa ce ia luat la bataie pe toti din stol,pe rand(5 buc cu tot cu alba) Alba mereu era atacata ultima iar dupa ce a vazut soimul ca n.are sanse cu ea ,o lasa in pace. Am mai avut un argintiu,care orice facea soimul si oricat de agresiv era ,nu mi la prins. Odata asa de strans au coborat din inaltul cerului,pana jos,incat am fost sigur ca.l ia,dar nu ,a scapat. A scapat doar cu zgarieturi superficiale pe degete porumbelul.
Altul a fost prins de soim,porumbelul a scapat,prins iar apoi iar a scapat !!!! Dupa asta soimul a plecat si a revenit dupa cateva ore de zbor a porumbelului si la prins din nou. De data asta n.a mai scapat….oh ca si acum mi ciuda. Interesant ca nu a dat decat in el ,de la inceput.
Am observat ca frati cu argintiul ,erau mai buni decat ceilanti ,la capitolul aparare. Ce povestesc eu se intampla prin anii 2000. Atunci a fost un an teroare in privinta atacurilor. Soimul ataca in doua moduri: fie bomba intre ei ,fie venea sub ei ,se rotea sub ei ,pana se inaltau in disparitie(verticala) apoi se dadea deoparte vreo jumatate de ora ,se inalta mai sus si bum ,glont in ei. La ciungi ,am observat ,ca.i pĺacea soimului sa fie cat mai sus ,ca sa aiba timp pana jos ,sa prinda ,in schemele alea multe ce le faceau. Oricum ii dat dracului: pica cu 300 la ora si.n 2-3 metri se poate opri daca rateaza si se intoarce dupa porumbel.
Scuze daca am scris/exprimat ,gresit. Am scris repede si sunt obosit
La voiajori,atacurile nu sunt asa de spectaculoase ca la rasele de zburatori. Voiajorii sunt mai rigizi la capitolul manevrabilitate
Buna Catalin,
lovitura pe care o da soimul prazii este executata nu prin izbitura (piept) ci in exclusivitate doar cu ajutorul ghearei din spate a piciorului / picioarelor, egal daca prada este pasare sau animal patruped.
Va dau un link spre un film de soimarit in care soimul (specializat pe iepuri) loveste mortal un iepure, filmul este repetat si in slow motion si se poate vedea clar cum este data aceasta lovitura si cit de periculoasa este aceasta chiar si pt. un animal de 3 – 4Kg si chiar mai mult. Soimul din filmulet nu este peregrin de-al nostru, dar technica este identica.
https://www.youtube.com/watch?v=MFSua503wgs
Andrei K.
@Fisher: era frumos daca ai fi continuat selectia pana astazi… ar fi mers o pereche argintiu+alba aia, culori bengoase si rezistenta mare la soim, ce sa mai vrei?? :)) Cine mai are azi ciungi care zboara bine? Un coleg a incercat iarna asta cu berzati si i-a carat soimul pe toti, mai are unul pe care il alearga ulii si soimul zilnic si inca rezista.
Deci la fel facea si la tine… dupa ce ii ridica, se “ascunde” mai sus si mai departe, si cand se linistesc, intra in ei cu viteza maxima. Exact manevrabilitatea de care zici am observat si eu ca lipseste la foarte multi dintre voiajori, dar nu la toti. Pana la urma trebuie cultivata si cred ca se poate, ca doar toate rasele cam au un stramos comun. Sunt si voiajori care se mentin la un gramaj foarte mic si isi schimba directia in zbor foarte usor si foarte des. Exact cum ai zis, am vazut picaje ratate din punct pana jos pe voiajor. La mine maximul vazut a fost anul trecut la final de iarna, intr-o zi cu vant puternic din Martie parca. Ramasesera doar 4 porumbei afara si a aparut in mod ciudat soimul, i-a ridicat si apoi zburau toti impotriva vantului. Parca stateau pe loc. Dar pana la urma i-a ajuns cumva si s-a dus dupa unul. Bai nene, nu au descris doar un “8” in aer, ci mai multe, plus alte fente, ziceai ca e o frunza porumbelul ala cum dansa cu soimul dupa el.
Azi a venit jos soimul mascul, porumbeii au plecat sfaraind stol compact spre oras fara sa se ridice si asta ghiulea dupa ei. Cand s-a apropiat, 2 au parasit stolul si s-a dus dupa unul din ei. De cate ori il ajungea, in ultima secunda porumbelul isi schimba inaltimea brusc si soimul trecea pe sub el, avand viteza prea mare nu mai apuca sa redreseze. L-a pacalit asa de vreo 3 ori si nu i-am mai vazut. Stolul nu s-a mai inaltat, au venit si au intrat. Mai ramasesera pe trapa vreo 5 cand m-am dus sa inchid, si ii vad ca se uita in sus. Domul soim trecea pe deasupra… cred ca facea marunt din buze, ca la inventar au iesit toti. :>
Andrei k ..faci mare confuzie intre atacuri …nu eu spun ca el cand vine in acel picaj porumbelul moare din izbitura …ce arăți tu e atac la sol sau la niste ciori care nu le aplica la nici una acel.picaj devastator …oricum domeniul soimului nu e atacul la sol …am văzut acele atacuri la iepuri cu uliu e un adevarat as cu tehnica la sol…si sa sti ca nu e ideea mea ca porumbelul moare din izbitura si documentarele despre el se spune asta …am citit zeci de carti si urmarit documentare despre toate păsările si animalele care am putut sa le fac rost si cel mai mult ma fascinat aceasta pasăre răpitoare un maestru al zborului un maestru al vânători..efectiv se joaca cu prada…
https://youtu.be/uapP1yldldk
Urmăriți cum de pe fiecare pelican il.agata de cap
Andrei- din ce stiu,ciungi valorosi sunt in Turnu Severin. Baietii astia sunt mari amatori,de porumbei zburatori( ciungi,tipleri,galateni,zburatori de severim etc) Mai sunt si cei inscrisi la clubul de la Satu Mare
Acum cand stau si ma gandesc ,da, ar fi mers o combinatie alba- argintiu dar in perioada aia ,aveam creierul spalat si imperecheam porumbeii ,exclusiv dupa teoria ochiului. Selectia la matca la fel. Mi.au trebuit cativa ani ,pana sa ma trezesc la realitate. Vorba lui Piet de Weerd: daca faci selectie ,doar dupa ochi ,o sa ai dupa o vreme doar Rembrand.uri dar care nu vor fi capabili sa treaca strada”
Cat despre berzati ,sunt foarte iuti si zboara in stol strans ca sardinele. Iarna este o placere ,sa.i vezi cum stralucesc ,cand se intorc la soare ,sus in punct. Cand sunt f sus,se vad doar cand stralucesc. Din pacate crescatorii nu sunt rigurosi in selectie ,sau nu fac deloc selectie si de aceea au ajuns rasele de zburatori pe chituci. Prea putini stiu ce au de facut. Am vazut crescator care zbura porumbeii non stop. Exemplarele valoroase se pierdeau la zbor sau erau luate de soim iar la matca oprea ciurucurile care ,erau putori si nu zburau. Zicea : ce are ,ca.s frumosi si.s frati cu aia buni. Si uite asa in timp ,au ajuns mortaciuni.
Andrei Keszeg- de ce soimarii,tin capetele rapitoarelor acoperite?Cat le tin acoperite? De ce le tin acoperite? Mersi!
Buna Fisher,
soimarii tin capetele pasarilor de prada dresate acoperite cu scufii speciale pt. ca acestea sa stea linistite pe pumn (nu vad nimic) in timpul transportului, sau pina in momentul cind trebuie lansate la vinat etc., in rest stau descoperite.
Andrei K.
am avut porumbei care atunci cand erau atacati alegeau picajul , nu mi-a venit sa cred cand am vazut anul trecut pt prima data in viata mea atacuri pe viu , veneau din punct cu soimul in coada cazand ca 2 piatre, ma gandesc ca si porumbelul avea atunci 200 km / h pentru ca intr-o clipire de ochi erau desupra casei tocmai de acolo de sus insa cei care alegeau modul asta de aparare nu au avut noroc pana la capat si intr-un final au fost luati. in schimb am un metis de tippler cu berzat care intotdeauna a ales sa se ridice imediat cum simte pericolul si sa stea deasupra soimului , tot timpul urmarindu-i intentiile. acest porumbel mascul este si acum, nu a fost nici macar atins desi atacuri a avut . eu ii spun ,,vrajitorul ,, pentru ca nu stiu cum reuseste el mereu sa scape si sa apara sau sa dispara intr-o secunda .
Andrei K ,dar nu au probleme cand le dau masca jos,in sensul ca Soarele,nu.i orbeste? Or avea ochi mai buni ,ca ai nostri dar chiar nu.i deranjeaza? In perioadele cat nu sunt la vanatoare,ce fac cu ei? Unde.i tin? Pentru mine ,soimaritul este o nebuloasa . Soimii sunt crescuti de mici din parinti captivi sau luati din natura? Tot ce am vazut la tv,aratau doar cum mergeau la vanatoare sau mai am vazut odata ,ca un arab bogat,avea un soimi iar unu era foarte valoros, dar bolnav si avea medici specialisti ,angajati,etc….care se ocupau de pasari ,in rest prea multe detalii nu stiu
Buna Fisher,
soarele nu le face probleme si nici nu-i deranjeaza, imediat dupa ce dai jos scufia sint gata de atac, vazul acestora se obijnuieste mult mai rapid cind se face trecerea de la intuneric la soare decit ochiul uman.
In afara vinatorii, stau in voliere speciale, sau sint lasati afara la aer, legati de stative speciale, la semiumbra unde pot sa bea sau sa faca baie sau baie de soare, ceace este foarte important atit pt. sanatatea lor cit si pt. penaj etc.
Fiecare pasare de prada are un program strict pe care majoritatea soimarilor il impun si-l respecta in timp, astfel ca dupa acesta se regleaza si ritmul biologic al pasarii, ritm care include si ora de iesire la vinatoare.
Soimii actuali provin din crescatorii specializate, de obicei din strainatate, dar mai nou si din tara unde in ultimii ani unii soimari si-au construit voliere speciale in acest sens.
Unii crescatori lasa perechile sa cloceasca ouale, altii le eclozeaza in incubatoare automate de mare performante dupa grafice, si calcule precise etc., mai exista si cea de-a treia grupa care produc hibrizi si eclozeaza ouale dupa metodele mai sus amintite etc.
Pe vremuri si din lipsa incubatoarelor ouale erau clocite de gaini de rase mici, bune clocitoare si de multe ori chiar si de porumbei, cind era vorba de oua de pasari de prada mici, oua de marime apropiata de oul de porumbei cum ar fi cele de Uliu pasarar etc.
Soimii / pasarile de prada in general, care se utilizeaza in soimarit se cumpara de aici direct cu inel/inele inchis / inchise si act CITES.
Da, arabii cei bogati, la care nu conteaza banul, au hale climatizate, de multe ori chiar si de marimea unui teren de fotbal unde tin soimii in timpul cind nu sint cu ei la vinatoare.
Pentru sanatatea acestora isi ofera serviciile cei mai buni medici veterinari din lume, am inteles ca unul ar proveni chiar din zona lui Andrei ?(porumbei.ro).
Cam asta ar fi asa in mare si pe scurt profilul acestor pasari, daca te intereseaza mai multe, poti sa pui si alte intrebari, chiar si punctuale, am sa-ti raspund la ele.
Andrei K.
Multumesc,Andrei K ,de raspuns si de amabilitate!
In vremea cand aveam probleme serioase cu soimul,ma gandeam ,daca as avea si eu o femela de porumbar ,sa.i dau drumul ,sa atace soimul:))) evident de disperare,ca nu cred ca ar avea vreo treaba . Totusi odata ,femela de falco subuteo a atacat un vânturel bolnav ,aflat in varful unui pom. La atacat in mare viteza ,iar vanturelul s.a sucit si a scapat,concomitent,a scos sunete de speriat / deranjat. Mentionez ca soimul nu avea cuib in respectiva zona si niciodata nu a stat in pomii respectivi. Nu stiu de ce la atacat!?
La noi in Ro,soimaritul îi legal sau nu? Stiam ca nu.
Ar fi interesant sa am o femela de accipiter gentilis si sa merg la vanatoare in localitate la mine,dupa gutani/voțaşi. Ar fi spectacol,sunt mii de porumbei iar rapitoarele nu fac fata ,sa prinda cati sunt. Nu am timp de crescut rapitoare dar ar fi totusi interesant:)))
Tare faza cu clocitul oualor de soim de catre porumbei. Isi incubeaza dusmanul de moarte:))))
Ce hibridari se fac? Gentillis cu haris ? Calator cu dunarean? Ce scop au hibridarile? Pasari mai performante ?
Merci
Buna Fisher,
” In vremea cand aveam probleme serioase cu soimul,ma gandeam ,daca as avea si eu o femela de porumbar ,sa.i dau drumul ,sa atace soimul:)))” – nici o sansa , atita timp cit soimul se afla sus la mare inaltime si domina totul de sub el!
Vizavi de Soimul rindunelelor – ai cumva in apropiere de locatia ta padure cu arbori batrini razleti prin ea? In cazul acesta ar putea fi vorba de concurenta la cuib.
In Romania soimaritul inca nu este legal, tot speram insa de multi ani ca guvernul sa faca in sfirsit ceva in acest sens, deocamdata s-ar parea ca au alte probleme mai stringente de rezolvat la ordinea zilei.
“Ar fi interesant sa am o femela de accipiter gentilis si sa merg la vanatoare in localitate la mine,dupa gutani/voțaşi. Ar fi spectacol,sunt mii de porumbei iar rapitoarele nu fac fata ,sa prinda cati sunt.” – da, sint intr-adevar multi porumbei – gutani – in tara pe care pasarile de prada din natura nu prea reusesc sa-i prinda, deoarece acestia fiind tot timpul liberi au invatat din experienta acumulata in timp ca este mai sanatos pt. ei sa se miste pe cit posibil doar la inaltimea si in apropierea caselor astfel incit chiar si manevrabilul porumbar are probleme serioase in prinderea lor, iar peregrinul la inaltimea aceasta nu-si pierde timpul degeaba.
“Ce hibridari se fac? ” – doar intre subspeciile aceleiasi specii.
” Ce scop au hibridarile” – la inceput hibridarile s-au facut pt arabi – deoarece acestia au descoperit calitatile soimilor nordici ca fiind mult superioare printre altele Soimului dunarean, cea mai traditionala pasare de prada de vinatoare a arabilor – dar exista o problema mare in sensul ca pasarile astea veneau, unele, din regiuni extrem nordice ca de expl. Islanda , Groenlanda etc. unde temperaturile coboara iarna in mod normal si sub – 50°C iar temperatura la arabi poate creste des la peste +50°C, deci o diferenta de 100°C, diferenta de temperatura enorma pe care trebuiau sa le suporte cu stoicism primele pasari importate acolo – asa ca s-a venit cu ideea hibridarii acestora cu pasarea traditionala pt. ca urmasii rezultati sa suporte mai usor caldurile toride arabe.
Ulterior hibridarile au fost extinse si in directia performantei de vinatoare – cu unele rezultate pozitive care se pot vedea actualmente in soimarit, pe de alta parte una dintre neajunsurile, sau reversul medaliei cum s-ar spune, a acestei interventii umane fiind hibridarile nedorite in cadrul naturii dintre acele pasari de prada dresate care mai scapa in natura pe de o parte ( de obicei masculii hibrizi mai au sansa sa se mai inmulteasca in natura ) si speciile de pasari autohtone din zona. Femelele de obicei nu se mai pot inmulti dat. faptului ca sint prea mari si masculii autohtoni ori nu se apropie de ele de frica , sau daca indraznesc sint prea mici pt. a-si duce la indeplinire menirea- in timp acestea nu fac altceva decit sa vineze in orice revier le convine dat. marimii si puterii si sa scoata in timp din acesta pasarile de prada autohtone etc. S-ar putea spune ca este din nou ceva negindit , sau daca este gindit atunci doar in avantajul omului nu si al naturii !
Andrei K.
@Andrei: am vazut pe facebook intr-o postare a unui englez cu inele gasite in cuiburi de soim, urmatorul comentariu:
“have seen this many many times myself even around my own loft . I seen a tercel one day knocking nine of our youngsters one after the other and not going down after them .He just took their head of in mid air.I also seen them do this to Kestrels as they hoovered .The little Kestrel never knew what had hit it .They strike the bird on the back of the neck and just leave it where it falls”
Mi se pare incredibil. Nu am vazut niciodata ca masculul de soim sa pocneasca unul dupa altul porumbeii din stol si sa ii lase sa cada pe pamant decapitati fara sa ii ia. 9 bucati la rand!! Wow. Ca a omorat si vanturelul nu ma mira. Mai spunea acolo ca femela de obicei ia unul si pleaca. Ce parere ai? Mie de multe ori mi-au disparut 2 porumbei la atac de soim si uneori l-am vazut cum da unul femelei deci asta nu ma mai mira… dar sa omoare asa haotic unul dupa altul fara sa ii ia? Se distreaza? Se antreneaza? Urata treaba.
Exact ce am zis si eu andrei …pt ca am vazut reportaje cu aceasta pasăre cate exista pe net si nu numai ….este un artist al zborului si in unele filmări refuza sa prindă prada pt a se juca cu ea …de aici trebuie inteles ca daca doreste prinde orice porumbel in acel picaj
https://youtu.be/sefj9Hp-lZ8
Sa va uitați în acest video parca pluteste si cu cata usurinta prinde porumbei si cum se joaca cu ei
Catalin ,eu nu sunt de acord cu tine. Am vazut sute de atacuri,unele extrem de agresive si nu a reusit sa prinda! Am inceput cu zburatori de inaltime in ’90 si de atunci am tot vazut atacuri. Uneori si cateva pe zi.Natura mereu face un echilibru,altfel ar fi disparut tot ceea ce inseamna prada si ramaneau doar pradatorii.
catalin in acel filmulet multe imagini sunt trucate, asa au facut si cei de la bbc niste filmulete in care este clar ca lumina zilei ca sunt imagini suprapuse si tot felul de artificii facute pentru a face documentarul cum vor ei . daca va uitati cu atentie in majoritatea cazurilor cand prinde porumbei soimul vine din fata atacand iar porumbelul zboara in directia lui , se duce singur la moarte ? eu in natura nu am vazut vreodata asa ceva , porumbeii cand il vad sau simt zboara ori mai sus decat el, ori se arunca spre pamant sau fug in toate directiile mancand nori nicidecum spre el asa aproape . este foarte greu sa surprinzi in imagini o captura acolo sus , nu cred ca au stat cei de la televiziunea spaniola sa filmeze cu saptamanile , ei au filmat ceea ce au putut si apoi au editat imaginile in asa fel incat sa iasa exact asa cum vroiau . uitati-va aici https://www.youtube.com/watch?v=MQHduVx4sfA , la sfarsit min . 1.41 – 1.45 si vedeti in premiera un porumbel care se arunca pe soim , vi se par adevarate imaginile ? sigur ca soimul a prins pana la urma ceva dar nu se spune cate atacuri rateaza, ei vor sa arate ca este ucigasul suprem dar dupa parerea mea nu prinde porumbeii atat de usor cum si-ar dori si de cate ori ar vrea el .
Inseamna ca nu ai inteles ce am vrut să spun …cine a infiintat aceste viețuitoare pe pământ si aici nu ma refer numai la soim si porumbei si la tot ce exista viata sunt facute in asa fel incat sa existe echilibru …ce ar insemna sa fie soimul călător si la munte si la deal si la câmpie..ar dispărea porumbei si alte pasari cu care el se hrăneste…porumbei chiar si in tarile in care el este f prezent sunt doar o mica parte vanati de el .. sa luam ex: lui Andrei ..el face un in asa fel incat soimul il prinde poate 10% sau 20% din tot efectivul…chiar si in video trimis de mine spune clar acel spaniol ca pelegrinul prinde si se hrăneste cu o f mica parte din porumbei sălbatici din spania …logica …de ce crezi tu că dumnezeu nu a lăsat si porumbelul exact ca soiul sa faca 2 sau 3 pui pe an si nu se stie daca si eu ei vor ajunge sa se înmulțească….si acum sa să ne gandim câți pui face o pereche de porumbei pe an …trage tu singur acum concluzia in care sa iei in calcul …zonele in care traiesc păsările de prada si înmulțirea fiecarei specii in parte ….de asta nu a lăsat dumnezeu sau cine le a lasat pe pământ sa dispară ca speci..
Sa i ti mai dau un ex: care sa intelegi
Luam 2 animale de viteza
Ghepardul si gazela
Ghepardul 120km /h
Gazela 90km/h
De cate ori ai văzut in filmări ca el nu o prinde
Pt ca are avantaje si dezavantaje identice ca ale soimului călător si ale porumbelului ….si aici pot spune
Ghepardul viteza maxima fără schimbarea direcdirecției de mers 120km
Soimul călător 300km dar fără schimbarea direcției de mers si doar in picaj pe verticala …ca pe orizontal este mai rapid porumbelul …aici intervin mușchi porumbelului mult mai bine dezvoltați..pe cand la picaj soimul are cele mai tari pene decat orice pasăre si accea pielita pe ochi care curata pupila ochiului sa nu lacrimeze ….de ce nu prinde mereu …nu pt ca nu poate si pt ca atacurile sunt diferite …el doar in picaj pe verticala prinde viteza maxima…cand eram in Anglia il.vedeam cand ataca porumbei voiajori ai unui englez …prindea continu la ei …ce nu înțelegeam era faptul că acolo erau f.multi porumbei sălbatici…dar el prefera voiajori englezului …logica nu am inteleso niciodată…doar am constatat ca voiajori se inaltau si el.venea mereu printre nori si ii prindea imediat …cei sălbatici nu se inaltau ca el să le facă picaj.
Si am mai uitat sa să zic ceva f important…fiecare familie cu un anumit teritoriu …ca daca ar sta 10 famili pe o distanta de 5 -10 km ar rade tot …
Buna Andrei,
m-i se pare curioasa treaba asta, de asemenea atacuri (9 la rind ???) n-am auzit si nici personal n-am vazut vreodata in teren.
Andrei K.
@Andrei: azi mi-a luat unul sus de tot si a inceput sa chitaie. Imediat, adica in cateva secunde, a aparut alt soim si i l-a dat, dupa care el a plecat iar dupa stol (luasese unul care s-a despartit si a incercat sa pice cand a intrat in ei si dupa prima fenta a doua nu i-a mai iesit). Eu cred ca ii da prada femelei (am citit ca asa ii arata ce bun este la vanatoare si e bine sa depuna oua cu el) dar stiam ca ritualul asta se face doar cand se imperecheaza, ori acum iarna nu e cazul. Nah, o fi asta mai romatic de o scoate la restaurant mereu. Pui de soim asa cum ai zis, nu poate sa fie, sa-l hraneasca.
Oricum doamna nu s-a bucurat de oferta, in timp ce cobora pe un deal sa manance a fost atacata de altceva… era foarte departe si nu mi-am dat seama daca e uliu sau soim dar ideea e ca azi au ramas amandoi nemancati. :))) Cu toata maiestria lui, pe al doilea nu a mai reusit sa-l prinda.
Buna Andrei,
pui n-a fost in nici un caz ci perechea lui de cuib, femela, – daca perechea a fost mai mult timp impreuna a fi posibila si o astfel de manevra chiar daca este in afara perioadei de cuibarit. Sa nu uitam ca sintem deja aproape de mijlocul lunii Ianuarie si daca vremea permite, in Martie ar putea depune primul ou – deci individul isi pregeateste cum s-ar spune din timp terenul!
Andrei K.
Pentru a rezista la forţele gravitaţionale care apar la aceste viteze uluitoare, organismul şoimilor călători a dobândit de-a lungul timpului o serie de adaptări speciale. Astfel, şoimul călător are cele mai dure şi mai tari pene între toate păsările din lume, secreţiile sale lacrimale sunt extrem de dense pentru ca forţa de fricţiune a aerului să nu-i afecteze ochiul. Şoimii călători au în nări o mică formaţiune cornoasă de formă conică al cărei rol este acela de a împiedica aerul să-i intre direct în plămâni când pasărea plonjează la asemenea viteze.si mai spune ca obisnuieste sa i si hrănească femela pe timpul iernii perechile care rămân impreuna pe timpul iernii.
Azi am vazut spectacol pe cer. Femela de porumbar a ridicat toti gutanii localitatii in aer. Parca era lansare,la o etapa de la Barcelona. Plin cerul de porumbei. Ataca de 2-3 ori intr.un stol,rata apoi continua cu alt stol si tot asa,pana cand in final, a urmarit un porumbel si dupa cateva fente ,a reusit sa.l prinda si a si coborat cu el. Superb
spectacol!
Soimul vad ca sta ascuns de cand sa incalzit vremea.
Eu m am uitat la tot felul de rase de porumbei dar pe mine ce ma intereseaza e formatul corpului acum de ce la mine a scapat o singura rasa de cuci dar cu un anume format subtire si pe pozitia drepți cu capul sus …ma uit si la porumbei lui Andrei din anumite filmări si vad ca are mai multe forme ale corpurilor in porumbei lui …ce am inteles eu ca ce a care atatea stătea pe rampa de plecare cu fulgul in piept iesit a luat o soimul …dar uitativa ce a alta de lângă ea din dreapta ei pestriță cu alburiu sub piept care ti am zis andrei ca mie i mi place cum.are forma corpului …sa i ti faci o statistică andrei după aceste forme ale corpului si sa vezi care rezista cel mai mult la atacuri …
Studiez asta de multa vreme dar e foarte complexa treaba. Pe locul 1 sunt sanatatea si vitalitatea, apoi restul. Caracterul calm si greutatea mai conteza destul de mult. Anumiti porumbei imi rezista la soim pentru ca sunt smecheri si coboara imediat. Am vreo 2-3 linii din care imediat cum a aparut soimul se despart si pica bolovan la cotet. Pe astia risca sa ii ia uliul daca ii asteapta jos fix atunci, altfel soimul nu prea are ce sa le faca pentru ca nu apuca sa interactioneze cu ei. Mie nu imi plac, ii numesc trisori, dar s-ar putea sa fie de ce am nevoie pe viitor daca se inmultesc exagerat soimii. Cel mai mult ii apreciez acum pe cei care se inalta puncte si orice ar face soimul, raman uniti si zboara fara limita pana ii lasa in pace sau pana ia vreunul care cedeaza.
Ieri i-a invartit prin tot orasul, zbura paralel cu ei, sau sub ei, acolo sus, si nu reusea deloc sa ii rupa. Ritmul ala si-a pus amprenta pe unii mai slabuti. Dupa urmarire nu au mai iesit din cotet, ramasesera pe odihnitori cu ochii inchisi. Dar altii nici nu au intrat in cotet dupa coborare, s-au dus prin curte relaxati la ciugulit de parca nici nu i-ar fi alergat soimul pe sus alert vreo ora. Pe astia ii consider cei mai reusiti.
Andrei banuiesc ca le dai mancarica mai buna pt cei ce zboara si ceva suplimente,nu ? Sau hrana de iarna si apa ?
https://www.youtube.com/watch?v=DMZO5XCM6sA
@Fisher: desigur, mancare de concurs si suplimentare, tot programul de concurs ca in sezon, iau in serios aceasta “competitie”. Avand in vedere ca nu tratez porumbeii au un filtru in plus de selectie, scapa doar cei de fier. Daca ar fi maturi si nu pui tardivi majoritatea, cred ca lucrurile ar sta ceva mai bine.
Mi se pare echitabil,asa cu hrana pe masura efortului si stresului psihic.
Andrei …o să ii pierzi pe cei care se lasă jos e doar o chestiune de timp ..ce nu inteleg eu in zona ta cu aceasta pereche de soimi pare ai vazut o mai deaproape ca sunt mai multe feluri de pelegrin..este cel care seamana exact ca randunica la corp ca sunt mult mai multe rase …si de ce nu pleca din zona …ca doar si de asta ii spune soimul călător…
A explicat Andrei K. in alt topic, nu (mai) migreaza.
I mi spunea cineva ca si la Calimanesti de vl sunt câteva de soim călător …unde am văzut cei mai mulți era in sibiu cand mi nu am dus de sărbători…era aproape întuneric si soimi zburau lângă stolurile imense de ciori ….prob e că acest soim vânează in mare parte dim.f devreme si seara la lăsatul întunericului..dar pe ai tăi ii ataca si in mijlocul zilei ….sa fiu sincer daca as fi in locul tău si as avea aceasta masina de viteza in zona nu stiu daca dacă le as da drumul.in aceasta perioada …cu toate ca e normal sa fie afara mereu stiu toate aceste aspecte dar dacă as avea pierdere mare nu m as îndura.nu as suporta despărțirea de ei
Eu le-am dat o sansa la viata cu conditia sa dea din pene. Altfel erau niste oua tardive aruncate la tomberon in toamna, asa cum fac toti.
Ai dreptate …
https://youtu.be/ADzfu2PQFFc
Uita te la filmare asta ..
O rasa pe negru mult mai lenta pare si mai mica
Sunt o grămadă de rase
Doresc i mi spuneti si mie parerea voastră unde eu am un dubiu care nu ii gasesc rezolvarea…
Voi ce credeti vb cu cei cu experienta
Ca porumbei cu ochiul rosu deschis sunt buni pe maraton sau e o linie putin corcita cu gutani.. .astept si rasp.tau andrei dar si alte rasp.?
Nu are nicio treaba ochiul cu maratonul… si e offtopic aici.
Am cautat f multe filmări si am inteles de ce ai zis tu Andrei ca masculul prinde porumbei si ii da femelei …sa urmareste cum i si cresc pui …el vine cu prada si tot timpul femeia ia prada si rupe bucățele bucatele mici de carne la pui …chiar dacă el nu are pui in momentul cand rămân pereche el prinde si pt ea ..
Vara e normal, dar iarna nu cresc pui. Cred ca masculul e mult mai bun la vanatoare si de asta vaneaza pentru ambii.
Asa cred si eu ….am cautat toate video.in anglia si in tot globul pe unde sunt cel mai mult răspândiți.. si cand i si cresc puii …de fapt asta se intampla masculul e mai mic si mult mai rapid…de fapt am observat ca el f rar rateaza atacul pe cand femela de multe ori nu prinde porumbei tocmai pt ca e prea mare ….el are anvergura aripilor de 70 – 80 cm iar femela 1 20cm …si cum ai zis tu andrei ca ii da prada cand are pui ..dar aici eu cred ca devine obisnuinta sa ii dea prada …daca se vor înmulți e putin cam naspa in zona ta …am vazut ca in zonele cu hrana multa cresc cel mai des 4 pui …