In extrasezon


Cu ce-si umplu timpul columbofilii, acum ca s-au terminat concursurile?
Topic propus de Cristian

Categories Diverse

40 comentarii la “In extrasezon”

  1. Cu scandal si “campionatul de iarna” pe net! :))

    La crescatorii adevarati, cu planuri pentru la anul, ingrijire atenta a pasarilor si imbunatatiri la voliera, scheme de imperecheri si planuri de noi achizitii (mai aveti loc la matca??? … cu dedicatie pentru niste amici care in curand o sa aiba mai multi porumbei la matca decat la zbor :p ceeace mi se pare aiurea).

    Se spune cam asa: CAMPIONATUL SE CASTIGA IN EXTRASEZON. De analizat si de tinut minte.

    E clar ca sezonul porumbeilor intra la hibernare, in fiecare an vad pe site ca incepand de toamna pana primavara viitoare cand se redeschid custile, vizitele pe site se cam dubleaza ca numar si durata.

  2. Pfff, dar câtă treabă am! Mai am de finalizat câteva compartimente, de schimbat ieşirile, de făcut planul de tratamente, de amenajat exteriorul volierei, în sensul de închis perimetrul ca la primăvară porumbeii să aibă şi curte la casă :D. Deja i-am separat pe sexe, iar planul mental la împerecherile de la anul e făcut. Sper să nu mi-l ucidă practica. Pe internet mă dau în vânt după porumbei în aceeaşi măsură ca în restul anului.

  3. da , am adus ceva pasari dar avem sase perechi la matca, vor mai intra doua dar sa vedem cum se dezvolta puicile care sunt vizate, vreau sa continui cu flambarea adapostului si anumite lucrari de intretinere si modernizare care vizeaza instalatia de aerisire , sper sa imbunatatesc starea de sanatate a pasarilor prin folosirea a cat mai multe metode naturale

  4. In zona mea *(jud Mures) de abia acum se incep expozitiile de porumbei de ornament si agrement… si fiind crescator de porumbei de ornament pentru mine “acum incepe distractia” ;)

  5. cum bine zice Flavius pentru noi crescatori de porumbei de Ornament doar acuma incepe distractile :)) , expozitile , plecarile catre expoziti, noi achiziti daca ii cazu .

  6. PT POZ 1 :)) am in jur de 60 de pasari la matca si 40 de zbor pt la anu :))

  7. OF OFF.. ce sa face-m..stam , analizam si formam cuplurile pentru anul ce va urma dar inainte de asta , deparazitam si vaccinam in rest vorbim si ne exprimam pareriile noastre pe minunatul site porumbei.ro
    Va salut!

  8. columbofilii acum incep sa joace barbut ca sa castige bani sa bage in pasari si sa le ia mancare pe timp de iarna si vitamine:))

  9. pe-ru mine personal…cel m. important lucru este sa-mi ajunga cu bine pina in primavara…pe-ru ca tin la natural…rapitoarele sint principalii selectioneri…iarna…succes tuturor,

  10. socot eu o mara greseala este de a inchide iarna porumbeii…separarea pe sexe-da…dar nu inchisi tot timpul…cei m.buni oricum se descurca cu rapitoarele…fac fata…

  11. Dumitru, depinde si in ce zona sta columbofilul. Daca este la padure sau la munte, intr-o zona unde cum scoti stolul instant sar pe el 2-3 ulii, s-a terminat cu “descurcarea” celor mai buni porumbei. Si chiar daca se descurca la primul atac, ii asteapta la picaj si ataca de cate ori incearca sa se lase. Nu mai vorbesc de soim.

  12. Foarte frumoasa poza acestui topic.

    Cred ca ar fi bine ca macar toamna-iarna sa ne ocupam mai mult de familie si mai putin de porumbei.

    Eu cel putin, o sa ma ocup mai putin de porumbei si o sa ma axez in special pe planul de tratamente, hrana 1 singura data pe zi ( seara inainte de culcare).

    Bineinteles ca urmeaza separarea pe sexe.

    Dragi colegi, reflectati asupra numarului de porumbei pe care ii tineti peste iarna. Este crima daca aveti un efectiv mai mare decat spatiul de cazare oferit lor.

    Felicit pe toti cei care ne impartasesc din experientele lor. Din pacate eu Nu mai am rabdarea necesara de a scrie. Mai grav e ca nu de multe ori nu mai am nici rabdarea de a citi pana la final.

    Sper ca in iarna asta pe siteul asta sa apara mai multe articole, traduceri a unor nume consacrate.

  13. Este momentul sa inchid porumbeii si sa-i separ pe sexe ? Perechile consacrate se separa si ele ? Cu cine este mai bine sa unesc puii, cu femelele ?
    Mersi, Adrian

  14. Se separa tot. Se separa pe sexe si puii iar daca sunt foarte mici si nu se cunosc raman la compartimentul de femele pana dau semne ca sunt masculi si ii muti atunci. Tinerii masculi trebuie sa aiba deja boxa proprie in compartimentul de zbor inainte de imperecherile de primavara, altfel e vraiste si e foarte greu sa inveti cuplul nou format la o boxa cand nici masculul nu o revendica.

    Cel mai simplu e sa inchizi masculii batrani in boxele lor cateva zile pana isi aleg tinerii boxele lor si incep sa si le apere, altfel batranii vor dori sa ia cate 2 si tinerii raman fara.

  15. anu asta mi sa intamplat ca aproape toti pui care au iesit sa fie numai masculi, imi puteti sunte dece mi sa intamplat asa ceva?ar fi de preferat la anu sa nu mai las sa se imperecheze la fel?

  16. Pe mine ma preocupa o singura problema, e ca o obsesie: histoplasmoza.

  17. eu tin porumbei intr-un sat de langa cluj
    si tin sa va anunt o tehnica ciudata dar eficienta anul trecut la fel ca anul acesta am lasat usea volierullui tot “anul deschisa” neevitand iarna si tin sa va anunt ca am pierdut doar 1 porumbel la zbor asta fiind in toamna si ma mandresc ca porumbi mei actuali au rezistat.Asta mi-se pare o selectie potrivita dupa calitati(uneori noroc)dar tiind cont ca au rezistat eu sunt foarte mandru de ei.Tin sa va anunt ca de oarece porumbei mei sunt la tzara si eu sunt in cluj usa volierului este deschisa dimineata de bunicul meu primesc mancare si se inchide seara cand de asemenea primesc mancare.EU sunt doar un fel de columbofil de week-end si m,a doare foarte rau acest lucru cu toate ca porumbeii mei ma iubesc enorm eu nu pot sta alaturi de ei…..
    :((

  18. paulik inseamna k acolo unde ai tu porumbeii nu sunt asa multe rapitoare … sa vezi cum e cand vine soimu in fiecare zi si tii ”sparge” si nu se lasa pana nu ia unul … poate sa fie cel mai in forma porumbel ca tot il ia … depinde dupa care se ia :D revenind la topic eu de ex acum imi construiesc noua voliera … imi aleg porumbeii care ii tin peste iarna … multe altele dar porumbeii o sa stea inchisi pana in 15 martie :D

  19. Eu sicer nui separ pe sexe si nici nui tin inchisi dar le dau mancare mai mul adika de 3 ori pe zii dimineata dupamasa si seara incaite sa doarma incep sa le fac vacinuri si sa dezinfectez voliera trebuie sa mai construex o voliera pentru voiajori eu am jucatori si vrea sa ma acsez si pe voiajori deci o sa fie 4 luni foarte grele!!!

  20. symyx: am fost ieri la ei tin sa te anunt ca sa dat uliu dupa ei de in 1 ora ia atacat de5 ori astfel nici nu puteau ateriza pe casa ca deja se lua dupa ei a venit un soim si s-a lasat asa jos dupa un galatean de am crezut ca se loveste de casa norok ca mi-sa ascuns in porumbar ca de nu il lua la pachet

  21. deci a venit momentul sa ii separam pe sexe?sau trebuie sa asteptam pana in noiembrie?

  22. eu ii tin liberi mai mereu cu exceptie zilele cand e furtuna sau ceata..in rest se descurca ei:)

  23. Eu tin porumbeii mei intro crescatorie mica si modesta…tin in jur de 40,48 de porumbei(voiajori)anu asta am doar 9 sa incep sa cresc pentru 2011…vreau sa scot vreo..40 de pui sa-i zbor si ce imi raman sa-i zbor la maturi apoi…si iarna cam grea..:))…porumbei mei sunt “salbatici” sa zicem intrun fel is in grij la bunici..si doar cat le pune mancarea si apa…si iara nu-i prea eliberez avand doar 9..imi e frica sa nu mi se piarda,dar vara cu pui toata ziua afar…si multa bafta iarna asta!!!!!,,,,sa nu vina uliu zilnic la unii :))…
    Bafta

  24. Care este cuibul ideal pentru porumbei ?Cel din paie sau din ceramica ? Se pot face cuiburi din ghips sau pamant ars, lut, etc ? In apa porumbeilor este bine sa punem albastru de metilen sau ii face dependenti in vreun fel, ca sapunul antibacterian, le distruge flora proprie, apararea naturala ?
    Pa

  25. nimeni nu va contrazice…insa inca o data prefer sa ajung cu citeva pierderi in primavara…, dar porumbeii sa fie liberi…decit cu toti si inchisi toata iarna… Cit de-re separare este o mare usurare in primavara…

  26. @ adriam madlin
    albastrul de metilen este un tratament de alaltaieri
    distruge prea mult.

  27. pt paulik . De exemplu din 30 de porumbei de la matca imi opresc doar 10 din care miau venit bine puii .. ” ii selectez ”

  28. PT adrian madalin,eu cred ca cuib le poti pune,dar ai bine ar fi paiele si toate acelea sa si le aleaga ei,eu anu asta am avut cu un cuplu de porumbeii de 2009 pf X_X numa probleme:)) daca le punem yo paie langa cuib ei doar sa le puna in cuib,nimic le dadeu jos,,asa tot anu,si in iulie iam lasat asa fara nimic sau facut ei de pe afar un cuib in tradevar frumos :))..si aasa am reusit sa scot 2 pui tardivi…eu cred ca lasai in timpu ce fac ouale liberi sa intre si sa iese cand vor sa vezi ce cuib isi fac,si chear dak nu le pui cuibu de ghips isi fac unu destul de frumos si mare..
    Bafta

  29. Va invidiez ca reusiti sa tratati cu asa usurinta aceasta perioada care pentru mine este una din cele mai grele. Eu in august dupa ce se termina zborurile (in Italia ma refer), las cuplurile zburatoare sa mai scoata un rind de pui si cind ”odraslele” au vre-o doua saptamini separ femelele lasind tatii sa continue ”opera” de crestere a acestora. Observ in fiecare an ca porumbeii care au zburat tot sezonul la vaduvie si la sfirsit de sezon au reprodus si au crescut si pui, cind vine marea napirlire ”sufera” mai mult decit cei care au fost ”la natural”. De aici si dificultatea perioadei despre care vorbeam la inceput. Poate din cauza ca sunt epuizati, poate din cauza ca incep napirlirea un pic mai tirziu si o fac masiv, nu stiu, dar stiu ca sunt mult mai sensibili si mai vulnerabili ca ceilalti. Ajunge doar o mica greseala de alimentatie sau inceput de boala neobservat la timp si-ti poti lua adio de la campionatul viitor, pentru ca stim cu totii ca in timpul marii napirliri orice anomalie poate periclita buna calitate a penajului. Separindu-i cit mai devreme pe sexe am vazut ca se ”odihnesc” mai bine astfel incit perioada napirlirii si asa destul de stresanta, nu-i afecteaza asa mult. Vorbesc asa mult despre perioada napirlirii pentru ca o consider foarte importanta, poate ce-a mai importanta in pregatirea noului an mai ales ca inaintea campionatului viitor, la sfirsitul acestui an avem o multime de expozitii, unde daca penajul nu-i impecabil inutil sa te prezinti. In rest ce sa zic, asteptam lungile seri de iarna cind la gura sobei, cu pc-ul in fata, facem rezumatul anului ce a trecut, valutam performantele porumbeilor si pregatim noile imperecheri reaprinzind sperante…. Vazind ca aici in Italia, campionatul il incepem cam pe la sfirsitul lui martie, inceputul lui aprilie, eu mi-am facut un tabiet in a imperechea echipa de vaduvi intre Craciun si Revelion vazind ca am citeva zile libere, astfel facind la sfirsitul lui ianuarie, am deja primele ”progenituri”. Fac asta doar pentru a respecta ”regulile” pregatirii echipei de vaduvi, pentru ca sincer sa fiu, puii obtinuti asa devreme nu prea mi-au dat satisfactii asa mari ca fratii lor scosi mai tirziu, parca se lenevesc. Pt. domnul Madlin, cuiburile-s bune din ceramica dar paiele din ele nu-s indicate pentru ca fiind goale pe dinauntru pot ospita o multime de paraziti. Bune-ar fi acele de pin sau tijele de tutun. Au aparut acum un fel de ”turte” din ierburi antiparazitare presate care se pun in interiorul cuiburilor de ceramica dar sunt un pic antipatice pentru ca trebuie sa le fixezi cu ceva de fundul cuibului, ca de nu aluneca si le scot afara. In rest sunt exceptionale. Numai bine tuturor si noul sezon sa ne aduca numai succese!!!

  30. din pacate trebuie sa i ichid nu vreau sa risc sa i pierd din cauza soimilor cat despre soimii nui nimik k le vin eu de hakc.

  31. perioada asta este practic 90% din munca unui columbofil. plan de inperechere(tineri cu batrani, mare cu mic),separarea, pe sexe, vaccinuri, curatenia adapostului(pregatirea boxelor si revendicarea lor) dar mai ales hrana fratilor(eu le dau orz toata saptamana iar sambata si grau iar duminica festin si porumbcu floare)… restul tine de porumbei…

  32. Nu am inteles niciodata de ce anumiti crescatori dau iarna porumbeilor numai orz [cum ar fi ca un sportiv de performanta sa se hraneasca toata iarna numai cu orez ?] dau aceeasi mancare tot timpul anului ,bineinteles reduc mazarea dupa sezonul de reproductie si in timpul zborurilor,porumbei mei nu se ingrasa, sunt usori si iarna cand sunt inchisi .Am imprumutat o pasare cuiva pt o perioada limitata de timp care a fost hranita pe tot parcursul iernii numai cu orz ,sa nu va spun cum arata cand mi-a fost returnata .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *