De ani de zile vroiam sa vad ce se intampla defapt acolo sus de tine atat de mult urmarirea soimului. Intr-o zi noroasa si cu vant puternic, l-am surprins in sfarsit in actiune pe cel mai rapid pradator de pe planeta.
Este o filmare in premiera nationala si probabil internationala la aceasta durata si inaltime. De mult tot incerc sa-l “prind” dar la asa inaltime nu am reusit niciodata sa focalizez. Si de data asta am pornit intr-o doara aparatul si am indreptat spre stol, pe care il sparsese deja si pregatea atacul 2.
Se poate vedea cu adevarat cat de insistent poate sa fie soimul si ce anduranta are – prin comparatie, uliul este mic copil. Daca porumbelul nu este in ziua respectiva apt 100 % fizic si 100 % psihic, este pierdut. Soimul este o masinarie de ucis rafinata in mii de ani de evolutie. Dar si porumbeii au evoluat odata cu el, altfel ar fi disparut ca specie. Cei mai puternici supravietuiesc si se reproduc.
As fi vrut sa pot filma pana la final urmarirea “maraton”… nu era problema ca ma dureau mainile de frig si incordare dar tehnologia e limitata… oricum in ultima parte a filmarii deja nu mai vedeam punctuletele pe vizor, miscam obiectivul cam pe unde banuiam ca ar fi pasarile.
porumbei.ro
a prins ceva, Andrei ? oricum foarte rezistent porumbelul atat fizic cat si psihic , nu a clacat , nu s-a panicat , si-a vazut de zborul lui, singura greseala mi se pare ca a facut-o cand s-a rupt de stol dar apoi s-a descurcat bine . ma uimesc voiajorii tai care zboara atat de sus, fac disparitie ca tipplerii mei. cei pe care i-am mai vazut se invarteau pe deasupra caselor . ca camera ai de ajunge atat de sus ?
Rezultatul?
Am 13 luati, din care 12 de soim. Ai dreptate, s-a despartit aiurea, asa fac toti puii din tatal ei, cu orice femela ii dau. Ma mir ca a scapat. Stia ca daca pica e mai rau, avea deja “semnatura lui zorro” pe piept pentru ca tot ea a salvat turma si cu alta ocazie.
Se ridica asa sus de regula dupa atac de uliu dar nu neaparat. Cei care fac cercuri intre case nu se ridica pentru ca nu sunt in forma sau sunt prea grasi/bolnavi/panarame. Nici ai mei nu se ridicau asa dar vrand nevrand i-a bagat antrenorul in forma. Sa vezi filmari cu uliul, intoarceri de stol la 180 grade pe loc. Sony RX 10 m3 24-600 mm.
La ce ritm alert se desfasoara fiecare antrenament la tine, porumbeii tai trebuie sa consume electroliti dupa fiecare iesire afara. Cred ca ai program la ei precum cel din plin sezon pentru a.i pregati pentru o noua etapa cu soimul ?
Ma ocup de ei cel putin la fel ca de lotul de zbor in sezon. Oricum este mai greu decat in alti ani, nu mai e aripa de porumbel pe cerul orasului… altadata mai vedeai macar porumbeii unora care nu ii zboara la club. Acum e shut down total.
Felicitari pentru filmare!
Habar n-am daca e ceva unic ce ai filmat ( nu cunosc, nici nu pun la indoiala) , dar, daca e asa, e …wow! :)
Mereu subiecte interesante pe site. Cel mai mult imi place cand dai detalii despre ei, despre rudele lor, din ce familie fac parte, caracteristicile unei familii, rezultate, reusite/esecuri in eterna lupta cu “masinaria” perfecta de ucis, tot.
Ce nebunie…parca antrenamentul asta cu “drona naturală” E altceva,telecomanda nu e la tine,plus ca nu te costa nimic Are si cumnatul meu o casa la Leresti..ma alătur si eu “distractiei”..
Cu ce ai filmat?
perfecta sincronizare.
@Nicu: urmaresc mereu materialele de genul asta pe Youtube si nu am vazut filmare la asa inaltime, pe voiajor si de asa durata. Cele mai bune sunt ale arabilor, dar lanseaza porumbelul din mana si urmarirea e jos. Am mai vazut cateva pe jucatori sau tippleri dar nu la inaltime mare si doar in fenta scurta, nu urmarire maraton pe drept 2 minute. Daca ai vazut ceva de genul asta te rog sa-mi dai link, ma intereseaza foarte mult.
Femeluta care i-a dat gainat in nas soimului pe filmare este scoasa din Firefox, batranul cuc pe rosu pe care l-am mai postat pe aici si noua achizitie ciocolatia “meulemans”. Deja mi-a luat un semifrate scos din ciocolatie cu alt mascul iar fratele aluia nu mai apuca primavara, se desparte mereu, inclusiv la atacurile de uliu cu mult inainte sa ajunga la stol, e varza.
Pe sora de cuib a negrei am inchis-o cu maturii sa imi bucur si eu ochii, e singura ciocolatie baltata pe care a dat-o. Daca neagra scapa pana la primavara (ce nu prea cred) o opresc la matca libera. Are memoria scurta sau ii place adrenalina… a doua zi a iesit la zbor printre primii. Atac de uliu, inaltare, apoi atac de soim. A venit stolul dupa vreo ora, unii aveau aripile lasate. Am impresia ca iese cu ei din judet daca nu se desparte nimic. Lipseau 3, printre care si neagra. Pe inserat hraneam gainile si au tulit-o in tufe, a venit neagra bolovan de sus. Ceilalti 2 au fost stersi din inventar, erau printre ultimii cu sange de viteza-demi care mi-au mai ramas: nepoata trestie din Firefox, se despartea mereu, tendinta de ingrasare, si celalat mascul zburat, cel mai mare de talie dintre toti. Perechea de soimi n-am reusit inca sa o filmez in actiune, doar odata i-am vazut.
E o faza tare pe filmare, cand se apropie de stol si se desparte aia, mai vrea unul sa o urmeze, dar cand vede ce se intampla, se retrage discret in stol… “sau mai bine lasa”. :))))
Nu mereu pleaca dupa cei despartiti. Nu stiu cum ii evalueaza, ce calcule isi face. Odata plecase dupa unul despartit, se ducea ala supersonic, s-a intors spre stol, apoi iar s-a intors spre ala, apoi iar la stol. Ii dadea eroare neuronul. :))
@zb: Sony RX 10 M3
Ce bine că a scăpat. A dispărut (dracul), a apărut maică-sa: Șoimul. Am și eu unul. Până acum a luat 8. Problema mea este că, în timpul săptămânii nu le pot da drumul. După ce au dispărut ăștia 8 din peisaj toate atacurile ulterioare, au fost soldate eșecului.
In ce zona? Un prieten a vazut soim calator si pe o cladire inalta in Bucuresti.
@porumbei.ro: Daca vad vreun filmulet, o sa te anunt.
Ar fi banal sa stim cum analizeaza soimul subiectii, sa stim porumbeii la perfectie, sa cunoastem columbofilia pe de rost.
Nu m-ar mai atrage, n-ar mai avea niciun farmec.
P.S: coloana sonora e foarte buna! Faci filmulete tari, you little Spielberg!
Prima data cand am vazut soim calator in liberate, a fost in afara tarii, la greci. Eram in excursie pe insula thassos, vizitam o manastire situata pe o zona stancoasa chiar langa malul marii, in gradina manastirii exista un fel de balcon/terasa care dadea direct spre malul marii si in timp ce admiram tarmul de smarald: apare “shaurul” planand spre cuib, il avea chiar la cativa metri sub terasa respectiva, l-am recunoscut dupa spatele-i negru solzat. Are o silueta si un zbor de zici ca-i pe duracell
Am asistat si eu la un atac de soim(comuna Cornu jud.PH),tensiune mare.In marea majoritate a cazurilor se lasa cu victime .
La mine ultima iesire a fost pe data de 10.11.2017
doar tineretul de 2017 45 la numar
atacuri : cel putin 1 pe zi
durata de zbor atingea cateodata si 4 ore
la aparita soimului au aparut si victimele
prima victima fiind in data de 07.11. 2017
din 07 si 10.11 inca 2 raniti
banuies ca au fost victimele soimului
la mine nu se pot antrena in jurul crescatorie din cauza atacurilor din partea uliului porumbar
porumbeii se antreneaza doar cu zboruri la disparitie
am avut sesizari de la alti colegi din localitatea vecina
vazand stolul meu cu uliul in urma lor
victime intre 5 si 10 max 15 pe an de uliu p.
cu soimul nu ma pun
stiu ce poate , ce anduranta are si mai ales ce insistent poate fi
prefer zarca la ei dacat fara
am incercat si eu intro iarna , am ramas sub 50% din efectiv
urmatoarea eliberare va fi doar spre finalul lunii martie 2018
bafta si vant in pene curajosilor…
Acelasi tip de atac cu urmărire de câteva minute am observat si in BUCURESTI iesirea spre jilava. Porumbeii atacați erau ai vecinului meu . A taiat stolul in doua de cateva ori pana a separat marfa. Apoi a coborât în picaj după cel care s a rupt de stol urmarindu l pana aproape de sol. Nu a reușit să l ia decât să l rănească superficial.
Senzația? Deosebită…
Totul la 500 m de blocurile cu 1o etaje ale cartierului Berceni.
Deci ataca si la oraș.
@com11: Sibiu
va spun ca ataca si in bucuresti garantat 100 % , poate nu la fel de des insa isi face aparitia , anul trecut mi-a luat vreo 5 porumbei eu personal fiind martor la cateva atacuri ratate. locuiesc in sectorul 3 , cartier 23 august , zona spre iesire de autostrada soarelui . lucrand ca sofer am avut ocazia prin octombrie sa vad un soim cum alerga gutanii pe deasupra blocurilor, eram la semafor in zona calea mosilor- foisorul de foc dar l-am mai vazut si prin alte parti ale bucurestiului tot pe joasa inaltime printre blocuri . cand e infometat rau si mai ales puii cred ca ataca oricum si oriunde dar terenul lor preferat sigur ca ramane acolo sus la mare inaltime . andrei , dupa cum am vazut in filmulet femela neagra care a scapat avea ceva distanta in fata soimului iar acesta oricat s-a straduit nu a reusit sa o ajunga, parerea mea este ca ea va capata experienta si va ajunge sa prinda primavara , are o calmitate care probabil o salveaza si faptul ca nu pleaca in picaj , pe orizontala porumbeii sunt mai rapizi decat soimul.
In clip pare o femela de soim, care e mai greoaie decat masculii.
Nu stie nimeni ce este de facut din punct de vedere legal ? Eu am incercat sa iau legatura cu Milvus Group, dar nu prea sunt in stare sa scrie un mesaj.
Ai mei au schimbat tactica! Deja se distrează cu soimul si cu uliu.
Îmi permit o glumă a unui prieten țigan: Decât o viață cioară, mai bine o iarnă șoim ?.
@Alex: ce sa fie de facut? Sa facem porumbei mai buni iar asta nu o facem tinandu-i inchisi jumatate de an. La mine este greu pentru ca din peste 200 de crescatori din zona, toti i-au inchis si am ramas singur pe tot cerul. Daca i-ar lasa toti afara ar fi lejer, ar culege de la fiecare rapandulele si am porni in primavara cu loturi strong iar in cativa ani s-ar forma niste porumbei laser. Si totusi vrem sa vina de la sute de Km printre mii de rapitoare si sa scape chiar obositi fiind, cand nu sunt in stare sa reziste acasa pe teren cunoscut si in forma de 100%.
@Leo: hopa, detaliaza. :)
Ai cont de facebook sau de watzap? Am două filmări interesante .
leo, sa vedem si noi filmarile ….
Am vazut pe fb. Frumos picaj. Am si eu cateva, lucrez la un video mix. Astea cu uliu se filmeaza mai usor, soimul e tare pretios la vedere.
Deci totusi ii ai la lupta inca. Bravo!
Buna Andrei,
vizavi de raspunsul tau de la pos. 22 – mii de felicitari, este un raspuns scurt si cit se poate de perfect !!!
Andrei K.
Buna Andrei,
paralel cu subiectul in discutie iti trimit linkurile la 2 filmulete cu Soimul calator :
1 – Un sezon de cuibarit al Soimului calator pe scurt – cuibarit in cuib artificial din oras.
https://www.youtube.com/watch?v=dLmdFxWKFM8
2 – scurt metraj facut de cei de la BBC despre cea mai rapida pasare de prada – alias Soimul calator.
https://www.youtube.com/watch?v=legzXQlFNjs
Un weekend placut!
Andrei.
In primul film,chiar la final ,a adus un argintiu cu inel. Vai de cei care,au porumbei in localitatea respectiva. Cand are pui ii toaca,de nu se vad.
Frumoase pasari ,care fac spectacol pe cer dar nu mi le doresc in zona mea:))
La mine in continuare ii liniste dar ieri am vb cu un prieten care are galateni si ia luat soimul 8 buc. La voiajori inca na dat, dar vorba bunicii mele: nu zi hop,pana n.ai sarit şantu” :))
Andrei Keszeg,vad ca esti pasionat de rapitoare. Din ce stii,soimii migreaza iarna sau nu?
Porumbei.ro sa stii ca in anii cat aveam ciungi de Ploiesti,m.am ambitionat sa las porumbeii afara si iarna dar am sfarsit de fiecare data cu ei . Îi toca soimul de fiecare data. Intram cu 60 de buc in iarna si in 2 luni ,mii lua pe toti.(matca nu o zburam).
Deci ciungii nu fac fata soimului
Buna Fisher,
vizavi de intrebarea ta:
– adultii de la noi (ma refer la RO) nu migreaza, spre iarna isi largesc insa revierul de vinatoare.
– puii trebuie sa paraseasca revierul de cuibarit si vinatoare al adultilor si trebuie sa-si caute reviere proprii libere.
– peregrinii din tarile nordice, in speta F.p.calidus in schimb migreaza, ajungind toamna tirziu pina in Portugalia si bineinteles si Romania, migratia incepe prin Septembrie, cu reintoarcere in Martie.
Andrei K.
fisher de unde esti ? eu ii zbor pe absolut toti inclusiv matca , atunci cand au oua masculii zboara dimineata si femelele mai dupa pranz cand se intorc perechile lor de la zbor iar cand puii sunt maricei si nu mai stau pe ei zboara toata lumea dimineata, binenteles cand imi permite timpul si vremea, acum mai rar pentru ca n-as vrea sa se aboneze ,,inamicul ,, in zona mea cum a facut anul trecut . i-am dat si azi la zbor dar din cauza cetii care a persistat mai toata ziua porumbeii nu s-au ridicat . in mod normal soimii ar trebui sa migreze iarna de aia se numesc calatori insa mai sunt unii care nu pleaca mai ales daca vremea e mai blanda.
mi se pare mie sau porumbelul adus de soim la finalul primului filmulet nu are cap ? parca se vede doar gatul insangerat…..
tu i-ai separat deja, andrei ? la zbor ii dai tot separat sau la gramada ? apropo de asta poate faci un topic pe subiectul separarii sau nu pe perioada rece ….eu personal nu am posibilitatea sa o fac neavand spatiu decat pentru o voliera …m-ar ajuta niste pareri pro sau contra binenteles si cu argumentele necesare….multumesc
@Dumitru: Cei care zboara afara sunt majoritatea pui dar oricum nu ma intereseaza sa ii separ. Am cu ei doar 4 maturi care au zburat si iarna trecuta. Formuleaza un topic cu intrebari, etc si da-mi un mail si il voi posta.
@Andrei K.: pe teritoriul perechii de soimi care ataca la mine pot aparea si alti soimi (migratori sau din teritorii mai indepartate)? Mi-a placut odata cand soimul s-a aventurat prea jos dupa un porumbel, a dat in el femela de uliu… ar fi fost ceva sa filmez femela de uliu cand ia soimul. :))
deci daca am inteles bine de la andrei K soimii de la noi nu doar ca nu migreaza iarna dar mai vin si altii din tarile nordice in romania si pleaca in martie…..
Buna Dumitru Dumitrache,
” in mod normal soimii ar trebui sa migreze iarna de aia se numesc calatori ” – ai dreptate, dar denumirea “calatori” l-au primit peregrinii de la vechii soimari din vest si nu numai, care au constatat ca o anume specie de peregrin, cea mai mare, mai puternica si mai pretuita in soimarit dintre toti peregrinii europeni apare si putea fi prins doar toamna din Septembrie pina in Martie – fapt care i-a determinat sa-l numeasca peregrin / calator, denumire care a fost ulterior extinsa si asupra speciei autohtone.
Andrei K.
Buna Andrei,
da, cum sa nu , de exemplu:
– in ierni mai grele teritoriile de vinatoare sint largite mai mult decit de obicei de catre perechea / perechile autohtone din zona , fapt care poate duce la o intersectare a revierelor de cuibarit si vinatoare.
– puii care trebuie sa paraseasca revierul de cuibarit si vinatoare al parintilor se indeparteaza de acesta in cautare de reviere libere ( libere de alte perechi de peregrini!). Aici se poate intimpla ca intr-un revier de vinatoare bun ( care nu arareori poate include si localitati etc.) sa se intilneasca mai multi peregrini in special acesti pui, in afara perechii autohtone. Puii se pot indeparta in primii 2 ani pina la 400 Km de locul de nastere, dupa care se intorc in directia cuibului. ( Femelele se intorc doar 200 Km iar masculii pina in apropierea teritoriului de unde a plecat, cautindu-si aici perechea si un loc liber de cuibarit, in felul acesta natura impiedeca consangvinizarea!).
– si in ultimul rind pot aparea in tara in numar relativ mic si peregrini (Calidusi) din nordul europei.
Andrei K.
Andrei , unde este locatia ta, mi-ai mai spus asta acum citi-va ani , mi-am notat-o dar nu mai stiu unde ?!
Andrei K.
Campulung, Arges. Foarte interesanta treaba cu teritoriile.
Apropo. Am vazut in documentare picajele acelea verticale de soim cand atinge viteza maxima. Nu inteleg ce fel de soim e pe aici ca niciodata nu a dat asa. Sau nu am vazut noi. Mereu vine orizontal la stol si apoi ii inalta, urmarind unul pe orizontala sau in picaj. Dar ideea e ca se apropie lent initial, nu cum vezi prin documentare, picaj pana la viteza maxima pe verticala si apoi impact pe porumbel.
Andrei, in documentarele acestea se incearca cu disperare sa se scoata in evidenta exact momentele in care soimul tocmai atinge acea viteza incredibila, eliminind din film din terte motive fazele premergatoare “picajului”. Nici eu n-am vazut asemenea atacuri directe mai ales de la o asemenea inaltime. Daca te uiti si pe alte filme in care soimul ataca porumbei, aproape toate se desfasoara aproximativ dupa scenariul/scenariile descrise de tine!
Andrei K.
Am văzut eu,picaj pe verticală cu captură, nu ia plăcut,a eliberat porumbelul mort și m-a uimit când a atacat de jos în sus ,aproape pe verticală capturand din nou.
Andrei K te salut! Caluedis asta,ataca si porumbeii?
Mai o chestie,in anul 2000 mi.a ” tocat” puii de ciung,soimul randunelelor. Masculul ii agresa ,nereusind niciodata sa prinda dar femela fiind mai mare ,a prins . Masculul ma sâcâia mai ales la primele zboruri ale puilor. Imi amintesc ca statea perechea de soim pe o antena la vreo 200 m de casa si cand eliberam puii la zbor ,atacau la joasa inaltime. Am ramas surprins ca soimul randunelelor ataca porumbeii de zbor.
In rest in fiecare an soimul calator ,era calare pe porumbei. Am vazut tot felul de atacuri,spectacol si adrenalina. Dc vreti spectacol,luati.va ciungi ,nu voiajori. Trebuie binoclu si rabdare. Ciungii se invart deasupra crescatoriei la mare inaltime si totul ii la vedere,pe cand la voiajori se duc si nu.i mai vezi. Devin melancolic ,cand ma gandesc la ce aventuri am avut cu ciungii. Cea mai tare faza,a fost cand mi.a prins un porumbel de 3 ori si abia a 3 a oara a reusit sa.l prida si sa nu mai scape. Totul intr.o zi ,la acelasi zbor. Am mai povestit mai demult….
Dumitre sunt din Timis
Calidus pardon
Felicitari Andrei!!
Sincer sa fiu , mie i-mi plac si atacurile de uliu. Cand vad ditamai aratarea cum se lasa ghiulea catre porumbei i-mi ingheata sufletul
Acum 2 ani am avut un atac foarte tare de uliu( nu stiu insa daca femela sau mascul. cert e ca era mare )
Atac asupra unui rosu . Curbe in aer curbe pe dupa casa dupa care porumbelul se duce spre padure . reuseste sa ia ceva avans dar aratarea tot dupa el . se intoarce porumbelul se intoarce si aratarea . vin amandoi cu viteza , cand era aproape de casa porumbelul se inalta instant peste gard dar uliul nu reuseste sau o fi obosit si trece pe deasupra dand pisica jos dupa gard
a fugit asta cu 100 km la ora dupa loc :))))
a intrat in casa si nu a mai iesit 2 zile:)
atunci a scapat si ptr asta l-am numit speed.
asa ia ramas numele numai ca nu la ajutat prea mult fiindca pana la urma la luat pretenasu …..
nu le am cu povestitul dar va jur ca a fost ceva fantastic.
:)))) Asta nu am mai auzit, sa dea pisica jos de pe gard. Pe mine era sa ma arunce peste balustrada stolul cand au plecat de pe cotet, asa tare pleaca atunci cand vine uliul pe jos.
Si soimul dunarean are cam acelasi stil,acum cateva zile mi’a atacat stolul de tineret insa nu a reusit sa prinda nimic,a coborat destul de jos dupa o femeluta mai tardiva,eu ii am liberi si acum si urmaresc cu atentie atacurile,din cate am observat femela ii mai insistenta decat masculul,am avut pana acum vro 3 pierderi in vro 4 luni,eu locuiesc in zona de vest si am cateva dealuri in zona,cu uliul nu prea am probleme,porumbei se distreaza cu el insa cu soimul,in special cu femela ii mai problema.
Si asta ca a avut noroc Andrei ,ca putea sa intre in gard si atunci aveam eu hac de cojoaca lui:)))
Au trecut si porumbelul si uliul la o jumatate de metru prin fata mea dar fara sa ma vada si nici eu nu i-am vazut ca vin ca poate il paleam. Oricum , daca pui mana pe el te sfasie cu ghearele.
I-mi place la nebunie cand il vad ca pleaca spre padure cu buza umflata:)))
Parca se vede in zborul lui ca e suparat ca a ratat=))))
Na,se vede ca sa stricat vremea. S.au inmultit comentariile:))
Nu s-a stricat. S-a imputit de-a dreptul. :)) Ma enerveaza rau. Nu pot sa ii scot pe ploaie si ies din forma. Cand te gandesti ca mai sunt vreo 4 luni de cacao… ihhh.
Este iarnă fraților ?
https://youtu.be/9GJbusWevxo
https://youtu.be/W99v8KdjHsc
Buna Fisher,
da, F.p. calidus ataca porumbei la fel ca toate celelalte subspecii de soimi calatori.
Andrei K.
Buna Sorin,
vizavi de atacurile acelea de Soim dunarean, este o stire cit se poate de interesanta, deoarece pina acuma inca n-am auzit pe nimeni de pe acest forum care sa fi avut de-a face cu aceasta specie de soim!
As putea sa-ti pun cite-va intrebari, deoarece ma intereseaza sa aflu mai multe , daca este posibil bineinteles despre acesta?
– esti sigur ca a fost dunarean si nu calator ?
– dupa ce semnalmente ti-ai dat seama ca este Soim dunarean?
– in ce perioada / perioade a anului ti-a atacat porumbeii?
– Ti-a atacat porumbeii si in alti ani sau doar anul acesta?
– in ce localitate din vestul tarii locuiesti ?
Merci mult!
Andrei K.
Andrei Keszeg,in vest ,la noi(Timiş), Wild life Romania,monitorizeaza un cuib de soim dunarean,non.stop. Asta vara,am intrat pe camera live si am vazut puii in cuib si adultii. Nu ma pricep dc erau sau nu soimi dunareni,dar erau parca mai galbui pe piept. Nu stiu nici adresa exacta sa ti.o dau al camerei dar intra pe google si ii gasesti destul de usor. Ei monitorizeaza si doua cuiburi de barza alba tot aici in judet + exista comentarii live iar unii mai dau link.uri. Din ce am vazut asta vara ,(ma refer la aspect) imi amintesc ca si tipul asta de soim mi.a atacat porumbeii,in anii trecuti
Pe de alta parte uliul porumbar si.a facut simtita prezenta printre gutani. Am vazut zilele trecute femela agresând.ui. M.am minunat de cat de mare ii,cat un fazan.
Andrei Dejan la tine in localitate ,nu sunt gutani,de tot ataca porumbeii tai? Ai zis ca toti au inchis porumbeii,doar ai tai sunt liberi. Daca sunt gutani ,pe ei nu.i ataca?
La mine,uliul are multa mancare in localitate si nu ma sacaie…..deocamdata
Sunt gutani la o moara, dar mai mult stau in pod si cand zboara o fac foarte jos… mai da uliul dar nu prea are ce sa le faca. Si mai sunt cativa voiajori gutanizati la piata, umbla printre oameni pe jos dupa resturi… nu vine uliul acolo.
Deci per ansamblu putina hrana,ceea ce.l determina sa atace la tine. Daca erau gutani ca la mine ,nu se obosea nici uliul ,nici soimul sa te atace. Probabil lipsa cerealelor ,fac ca gutanii si gugustiucii(streptopelia decaocto) sa fie in nr mic. Pe cand aici la campie ,îi plin de cereale si de aceea se inmultesc ca nebunii. Interesant ,totusi ca uliul si soimul,prefera zonele de deal si munte. Iarna am vazut uneori in nr mare si porumbelul gulerat( columba palumbus) care de altfel îi migrator. Deci comparativ cu voi ,aici ar fi raiul,iarna :)) . Uliul nici nu se sinchiseşte sa atace voiajorii ,doar ca idioții se sperie de el f usor,pe cand gugustiucii, sunt atat de versați ca zboara doar dc vine ,direct spre ei. Seara la crepuscul,cand uliul rupe,toti gugustiucii stau ca randunelele ,aliniate pe sarmele de curent iar cand aproape ii bezna,coboara in pomi sa doarma
Azi a aparut soimul in primul minut dupa ce au iesit la zbor. Nici nu au mai apucat sa iasa jumatate din ei, cei mai puturosi. A avut mult de munca fiind doar cei mai buni dintre ei sus, am vazut vreo 4 picaje de sus din puncte pana la pamant fara sa ia. Se ridica imediat si pornea dupa stol. Zici ca nu e fiinta vie animalul asta, nu simte oboseala. Dupa vreo ora de urmariri au inceput sa apara, cate 1-2 si apoi a venit si stolul sau ce a mai ramas din el. Stiti cum vin de la etapele cu vant din fata si merg pe trapa cu aripile departate de corp? Asa veneau.
Eram fixat beton pentru o filmare cand vad pe ecran: “Battery exhausted”. :)))
La final lipseau 2 tardive, o albastra lista impecabila ca sanatate si o solzata fumurie care mereu statea zgribulita, mai ales dupa zbor alert, dar care iesea mereu fiind din linie buna dar putin consangvina. Cand a coborat soarele dupa deal am auzit sfaraitul de sus si a aparut albastra, cu un fir de sange pe aripa.
Buna Fisher,
deci sa inteleg / presupun ca ataca pe la voi perechea de dunareni monitorizata si nu alta?
Cam la ce distanta de voi traieste perechea respectiva?
Merci !
Andrei K.
nu inteleg de ce ai tu probleme asa mari cu soimul, cand am avut porumbeii in Arges, la Parvu Rosu au fost tot timpul liberi din 90-99 in acest timp daca au murit 10 porumbei plus k la mine a fost problema uluil, veneau prin pruni si lua de langa voliera, pana in 10 porumbei am pierdut in anii acestia. Soimul nu avea sanse la ei, doar se ridicau sus si dupa cateva minute pleca linistit, cred k au fost foarte sanatosi, si banuiesc k nu putea sa tina ritmul cu ei, nu avea rost sa consume energia fara rost, acolo este padure langa sat la 1 km. avantajul celor in libertate totala este buna, raman doar cei sanatosi.
sa nu desconsideri porubmelul urmarit de soim asta inseamana k are sange in el , doresc eu acest porumbel/porumbita urmati de soim. astept raspuns.
Salut Andrei K. Nu stiu care pereche actiona la mine iar perechea monitorizata ,nu se stie unde ii,se tine ascuns cuibul,probabil pt camera,sa nu fie furata. Din ce.mi dau seama,cuibul ar fi spre granita cu Ungaria ,oricum in vestul judetului Timis
Salut Andrei K,atacurile mai intense au aparut in septembrie,au fost si in vara dar mai rare,mi-am dat seama ca ii soim dunarean si nu calator in primul rand dupa culoare(are spatele maroniu) si dupa dimensiune.Porumbei ii am in Jud Caras Severin in apropiere de Resita,ii zona de campie.
Am reusit sa filmez si un atac pe verticala cu picaj si apoi soimul destul de jos in detaliu. Nu are masca neagra pe fond alb… pare maroniu, sau nu vad eu bine pe filmare. Poate fi juvenil sau “Dunarean”?
Fisher, Sorin – merci mult pt. informatii – intra-adevar cuiburile astea se tin secrete din terte motive – de acea este greu sa scoti ceva informatii de la asociatia milvus in aceasta directie vizavi de acest aspect.
Am intrebat de atacuri si de locatie / locatii – deoarece asa aveam poate sansa sa mai descoperim si pe aceasta cale o eventuala pereche de dunareni necunoscuta pina acuma!
Andrei – daca a fost maroniu pe spate era juvenil, probabil de anul acesta !
Poti posta filmarea facuta ?
Andrei K.
O sa postez filmarea, mai am putin de lucru, va fi intr-un mix cu cateva de uliu.