Stadiul naparlirii la final de Noiembrie


Salutare tuturor celor ce impartasesc aceasta minunata pasiune! As dori sa discutam despre o tema destul de actuala, naparlirea. In ce stadiu se afla porumbeii vostri? Ce metoda de zbor ati folosit in sezon? Stim ca vaduvii naparlesc mai “lent” in sezon, influenteaza asta si naparlirea de dupa sezon? Au terminat “marea naparlire” si s-au imbracat in “haina noua”?

Ati lasat porumbeii sa naparleasca “natural” sau ati folosit lumina artificiala pentru a “prelungi ziua” sau alte metode de a “ajuta” naparlirea porumbeilor dupa un sezon lung si greu? Ce tip de hrana folositi pentru o calitate cat mai buna a penelor?

Eventuale suplimente (aici ma refer la vitamine, ceaiuri etc) ce le administrati porumbeilor in perioada de naparlire sau daca le faceti tratamente in aceasta perioada?

Toate cele bune!

Norbert!

12 comentarii la “Stadiul naparlirii la final de Noiembrie”

  1. Stadiul depinde de ce au facut dupa ultima etapa. Cei care au crescut doua serii de pui dupa sezon mai au de aruncat niste primare, ceilalti sunt cam gata. Au zburat: natural, vaduvie, natural. Puii de prima serie sunt cam gata, cei mici mai au. E mare placere sa vezi puii dupa ce se imbraca in haina noua si se definesc la aspectul de matur pe care il vor avea, sa vezi de la ce parinte sau bunic au luat cel mai mult “material”.

    Tratamente nu, ca sunt sanatosi. Lumina artificiala? Nici nu mi-am tras curent la cotet si nici nu vreau sa trag. Oricand fortezi natura, se intoarce si te musca de cur candva, cumva.

  2. Pai Andrei cum inregistrezi porumbeii la concurs,dc n.ai curent? :)) Ca doar n.ai ceas mecanic

  3. Zbor- vaduvie
    Dupa-crescut un pui
    Dupa-separati pe sexe
    Dupa-mancare grasa si baie saptamanal
    Suplimente zero, vitamine zero, tratamente zero
    Acum au aruncat si ultimele pene …arata super…mai mare dragu cand ii vezi si sti cate premii ti-au adus.

  4. ”Oricand fortezi natura, se intoarce si te musca de cur candva, cumva.”
    Cuvintele astea reprezinta una din marile porunci ale columbofiliei. Nu stiu cate or fi ele, nu cred ca sunt foarte multe dar asta este verificata, confirmata si reconfirmata.
    In rest, asa, cam brusc, s-au terminat penele din voliera. Porumbeii in straie noi, burzuluiti de starea vremii dar cu chef de zbor cand le deschid trapele. Care pot … care nu pot, cam pe la fereala.

  5. Vaduvie, fara a reproduce niciun pui nici la inceput de sezon nici la final de sezon ci doar 10 zile de clocit in ambele cazuri.

    Acum, porumbeii se afla la ultima remiga primara si ii tin inchisi deoarece ultima este si cea mai dureroasa la zbor.

    Ca tip de hrana folosesc hrana cat mai marunta in aceasta perioada si cu multe seminte uleioase, plus adaos de miez de seminte de floarea soarelui iar pe boabe aproape zilnic folosesc sedochol.

    In apa, aleatoriu, vitamine, iod, ceaiuri gata preparate de la natural sau versele laga sau le mai fac cate un ceai din plantele de la natural, ceaiul special pt naparlit. In aceasta perioada gasesc dimineata pe gainat mult puf.

  6. Relax mult relax..separati pe sexe,zbor de voie,baie de 2 ori pe saptamana,mancarica bună,fără tratamente…..ca De, au fost la razboi. Le am mai pus ceva electroliti ca tot a mai ramas de la concursuri…in rest se prezintă f.bine porumbeii ,cel putin la mine care i am separat pe sexe din 15 septembrie,sănătoși și frumoși..cum ii sta bine unui voiajor.

  7. Multumesc in primul rand administratorului pentru publicarea anuntului iar in al doilea rand tuturor celor care si-au prezentat “situatia crescatoriei” in aceasta perioada.
    Eu personal am zburat la vaduvie(la inceput de sezon au fost vaduviti de pe pui iar dupa sezon au crescut cate un pui).
    Folosesc lumina artificiala din data de 22 septembrie(asta insemnand 10-12 ore de lumina/zii.Este pentru prima data cand aplic aceasta metoda(am adoptato deoarece anul trecut am avut cativa porumbeii care nu au schimbat ultima pana)Momentan 70% din zburatori au ultima pana in crestere iar restu m-ai au ultima pana de aruncat.
    Sunt la sfarsitul tratamentelor de iarna( deparazitare interna/externa,trichomonza,coccidioza,salmonela,cai respiratorii).
    Ca si suplimente primesc de 2-3 ori pe saptamana Herbolan+Farmavit-Aminocomplex.Baie 1-2 pe saptamana cu sare de baie.
    Iar hrana este bogata in floarea soarelui pentru calitatea penelor.
    Toate cele bune!

  8. Pentru Norbert, com 8:
    Pe viitor evita tratamentele de orice fel in perioada de naparlire. In aceasta perioada trateaza doar daca e musai!
    Explicatia pe scurt este ca in aceasta perioada organismul este slabit de la efortul naparlirii, implicit si ficatul este mai expus. Daca il ataci cu chimicale, o sa vezi consecintele la anu in sezon.
    Tratamentele “de iarna”, daca tot sunt la moda, incearca sa le faci in ianuarie, dupa ce incep sa arunce regulat puf porumbeii.
    Hrana bogata, echilibrata, data de 2-3 ori pe zi in portii mici face minuni. Desigur alaturi de grit, minerale si ceaiuri in apa. Daca se poate si libertate e si mai bine. Restul e marketing.
    Bafta.

  9. Salut, Norbert!
    Ai mei:
    – au crescut un pui pana-n sezon
    – apoi clocit 7-8 zile
    – apoi zburat la “vaduvie” (desi termenul presupune sa fie mort un partener :)) )
    – dupa sezon au crescut cate un pui (deja am inceput sa le dau mancare de naparlire)
    – separati pe sexe, mancare de naparlire, baie ( nu chiar saptamanal dupa sezon), Sedochol si ceai de la Natural de 2-3 ori pe saptamana (le-am dat pana i-am inchis in ultima saptamana din octombrie).
    Grit si Vitamineral la discretie. Consider ca e suficient.
    Fara tratamente, fara lumina artificiala.

    Stadiul naparlirii: maturii sunt la ultima remiga si unii la penultima. Puii la fel. Doar 2 pui din seria a 3 a ( 2 am ramasi din 6) au pana 7 in crestere.

    @Polonezu: Foarte bun comentariul tau.

  10. Amintindu-mi de topic, dimineata am luat cativa porumbei la mana sa vad cum mai stau. La o puica de anul asta deschid aripa, ma uit si numar: 7 naparlite, aha, 4 nenaparlite… wtf?!?

    Ce inseamna sa ii iei in mana doar la vaccin si imbarcare, si atunci pe graba. Bunicul ei are pe undeva ascunsa gena asta care scoate capul uneori. Un alt nepot din el, fabricat in 2013, se numeste “11 Pene”.

  11. Salut @Polonezu!
    Multumesc pentru sfaturi!
    Tratamentele de iarna,de la anu vreau sa le mut dupa naparlire(am m-ai citit undeva ca nu e bine sa faci tratamente in timpul naparlirii,dar pana acuma nu stiam cauza-efortul depus de organismul porumbelului la naparlire-,multumesc pentru sfat! )
    Grit si minerale au la discretie,inafara de zilele de tratament.
    Personal imi place sa i-au porumbeii in mana daca nu saptamanal atunci la 2 saptamani(m-ai ales tineretu,sa urmaresc pe cat se poate dezvoltarea lor)Iar inainte de sezonul de imperechere petrec m-ai mult timp intre porumbeii de matca,pentru formarea noiilor perechi)
    Toate cele bune!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *