Inceput de poveste

Prima eliberare pe holNumele meu este Silviu Haloiu, am 25 de ani si as vrea sa va prezint povestea mea alaturi de porumbei. Povestea isi are inceputul acum multi ani, eu avand undeva intre 8-10 ani, cand am fost in podul unui bloc si am prins acolo 2 porumbei. De atunci, cativa ani la rand, am cumparat porumbei din targ, am mai primit de la cineva de la tara, dar toti au plecat cu prima ocazie cand i-am eliberat.

Dupa ultima intamplare de acest gen, am luat o pauza destul de mare de la crescutul porumbeilor, dar in anul 2013 am cumparat din nou 3 perechi de porumbei de ornament 2 perechi de voltati si o pereche de satineti, iar in toamna aceluiasi an am primit si 2 perechi de pui de voiajori de la un unchi de la tara. Toate bune si frumoase, pana in primavara anului 2014, cand porumbita de satineti a facut o cadere de calciu si nu mai putea zbura, fapt care m-a determinat sa caut informatii despre aceasta problema sa stiu cum pot trata porumbita. Cautand informatii despre porumbei, am citit si foarte mult despre voiajori, distantele incredibile pe care ei le parcurg pentru a se intoarce acasa, concursuri, federatii si asa mai departe.

Nu a mai durat mult pana l-am contactat pe responsabilul tehnic al Asociatiei Columbofile Sibiu, Bogdan, pe care l-am intrebat si despre problema porumbitei mele si m-a ajutat cu sfaturi, iar porumbita acum este bine si sanatoasa, dar in acelasi timp l-am interbat si foarte multe lucruri despre porumbeii voiajori, de care devenisem foarte interesat. Dupa cateva zile dupa ce am vorbit la telefon, m-am intalnit cu el si am si cumparat 20 de inele cu care planuiam sa-mi inelez puii pe care urmau sa-i produca cele doua perechi ale mele de voiajori. Bogdan m-a pus in legatura cu un columbofil de la mine din localitate, eu locuind in Cisnadie, la 8 km de Sibiu, Ioan Capota, care mi-a imprumutat 2 femele si 3 masculi din porumbeii dansului de matca si ii multumesc pentru asta, iar ulterior am mai primit 3 perechi de voiajori de la un prieten de familie. Nu e greu sa ne dam seama ca acele 20 de inele au devenit insuficiente, asa ca am mai achizitionat inca 20 de pe internet si asa am reusit sa inelez 37 de porumbei in anul 2014, an in care i-am si angajat pe 20 dintre ei la antrenamentele cu puii.

Sigur ca vechea voliera a devenit neincapatoare si am decis ca daca vreau sa incep sa zbor porumbeii, trebuie sa aibe o casuta frumoasa si care sa le ofere tot confortul necesar, de la o aerisire buna pana la spatiul suficient. Zis si facut, de la vechea voliera care avea undeva la 2.5/1.5 m, am ajuns la o crescatorie care are acum 6/3 m + un hol de 1.5 m pe toata lungimea ei, impartita in 4 compartimente.

Si aceasta este povestea de care eu sunt foarte mandru, in prezent am un lot de 16 masculi si 13 femele, toti de anul trecut, pe care imi doresc sa ii zbor cu succes in acest an. Imi doresc sa raman tot timpul la un lot de aproximativ 30-40 de zburatori, carora sa le pot oferi tot ce le este necesar.

Sunt constient ca e un drum lung pana la performanta, nu stiu nici de ce categorie sunt porumbeii din care am reprodus, nici din ce linii se trag, dar incerc sa urmaresc evolutia fiecarui zburator in parte sa imi fac o idee despre capabilitatile lor.

33 comentarii la “Inceput de poveste”

  1. Frumos…daca te ocupi de iei…o sa vina bine si cine stie poate si ceva f bine….nu prea e nevoie de hartii colorate sa faci performante…succes!!

  2. Mult succes in noul drum, cauta un columbofil cu experienta cu care sa ajung sa te imprietenesti si vei avea un drum mai usor. Citeste mult, cauta noi informatii care sa te ajute sa tii porumbei cat mai sanatosi, cauta acele produse naturale si fugi cat poti mai tare de medicamente, daca se poate. Desi daca vei creste porumbei putini vei reusi sa faci acest lucru.
    Inca o data mult succes!!!

  3. Mult Succes arata SUPER !
    6/3 Cu 4 compartimente e cam inghesuiala parerea mea ! Ar fi mai indicate 3 compartimente (masculi, femele, pui – daca zbori vaduvie) . Iar matca si ornamentu pot sa ramana in vechea crescatorie ! Eventual separati sa nu ai surprize !
    Multa sanatate si vreau sa te vad in varf ca esti ardelean de-a meu !

  4. Foarte frumos…Sa ai mult succes cu ei in continuare..Crede-ma ca nu iti trebe cine stie ce linii de porumbei sa ai, ai grija de care ii ai si pe viitor o sa faci performanta! Sunt curios cat te-a costat crescatoria cea noua, e foarte frumoasa. Bafta!

  5. Bine ai venit ….. rau ai nimerit : ) :P . Daca fumezi , mai ai o sansa sa te lasi . Daca bei , iar mai ai o sansa sa te lasi . Femeile nu le bagam in discutie ( nu prea putem sa le lasam , ca nu putem sa traim fara ele :D , deci nu se pun ) . Dar daca te apuci de sportul columbofil , nu mai scapi . Nici cu doctor , nici cu vraci , nici cu ce mai vrei tu : ))))) . Asa ca , dragul meu, pregateste-te . : ))

  6. mult succes in noul tau drum .si eu stau in sibiu , miar placea sa schmbam pareri .poti sa lasi un nr de tel

  7. Va multumesc pentru primire, aprecieri si incurajari!
    Eu incerc sa-i mentin sanatosi, pana acum am folosit doar produse naturale si doar cateva medicamente, dar odata cu inceperea zborurilor cred ca o sa fie necesar sa intervin si cu ceva antibiotice, deoarece riscul de imbolnavire creste foarte mult odata ce intra in contact cu ceilalti porumbei din masina de transport si voi face orice este necesar pentru a-i pastra sanatosi.

    @Lord Sculah: Si eu ma bucur sa vad ca mai sunt ardeleni pe aici. Cat despre inghesuiala, imparteala e facuta in felul urmator: 1 compartiment de 1/3, 2 de 1,5/3 si 1 compartiment de 2/3. Cel de 1/3 pentru matca, unde sunt 10 boxe, dar as vrea sa tin undeva la 5 perechi (+-), cele de 1,5/3 pentru pui si femele, iar cel de 2/3 pentru masculi. Pentru moment voi zbura porumbeii la natural, pentru ca nu cred ca o sa am timpul necesar pentru vaduvie, dar am vrut sa fac crescatoria de la inceput incat sa am posibilitatea sa schimb sistemul foarte usor. Nu stiu cat de inghesuiti or sa fie, avand in vedere ca vreau sa tin un numar redus de porumbei si mai ales ca pentru moment nu am atins nici numarul minim la care m-am gandit (30 de zburatori).

    @Cosmin: nu as putea sa spun cat a costat noua crescatorie, a facut parte dintr-un proiect mai amplu. A fost nevoie de o “renovare” completa a constructiei pe care am facut crescatoria, iar structura a fost proiectata pentru a permite oricand transformarea etajului respectiv in spatiu pentru locuit sau altceva.

    @Mielu: Bine v-am gasit! De baut, nu beau si de fumat, nu fumez, dar se zice ca suma viciilor e constanta!

  8. Mielule #6 ai mare dreptate frate, daca iti itra columbofilia in sange nu mai scapi de ea decat ………mort. Eu am incercat sa ma las, dar nu am rezistat decat cateva luni din toamna pana in primavara si in timpu asta eram turbat. Silviule felecitari pt crescatorie, eu zic ca e ok. Asa cum spune si Lord ar fi mai bine sa ti matca jos in curte, in vechea crescatorie (la cea veche daca o mai folosesti, in partea din fata nu mai lasa deschiderea asa mare, placheaza ~100 cm de la sol sa nu mai bata ploaia si zapada in interior) Porumbeii de ornament nu-i tine amestecati cu voiajorii, fa-le un compartiment separat s-au imparte voliera din curte jumate matca pentru voiajori, jumate porumbei de ornament. Zboara la sange porumbeii pe care-i detii in prezent si reproduce doar din cei care raman. Introdu la matca porumbei de la crescatori din zona ta care au rezultate constante si claseaza la fiecare etapa o mare parte din porumbeii angajati. Mult succes in continuare

  9. Succes in sportul columbofil ! Sper sa fiti pregatit pentru ce urmeaza si nu uitati sa va pregatiti familia , care trebuie sa fie foarte intelegatoare .

  10. foarte frumos..succes. vad ca sunteti destul de pasionat..deci eu spun ca totul o sa fie bine. si frumos pe deasupra. un sfat personal, cu toate ca nu sunt eu in masura sa adu sfaturi : iubiti-va porumbeii si o sa vedeti ce poate face asta :)

  11. Ai primit sfaturi intelepte. Iti spun doar bine ai venit in secta si succesul sa te insoteasca in ceea ce iti doresti! Nu ezita sa ceri sfaturile colegilor mai experimentati, vei creste ca Fat Frumos.
    Cica, un banc: Ileana Cosanzeana la maternitate, e recunoscuta de personalul spitalului si este intrebata ce face pe-acolo. Ea raspunde: -Am venit sa fat frumos.

  12. Bravo , ai o voliera frumoasa.

    Mult succes in noul sezon!!!!

  13. Super Frumos si util, se vede ca unde este pasiune se fac si investitii pe masura. Sper sa ai cat mai multe satisfactii din partea lor, daca nu…crescatorie ai, o sa mai investesti doar in porumbei :)
    Multa bafta!

  14. @Mielu
    Mare dreptate ai “tovarase capitan” Mielu. “Din perciuni puteti lua. Stiti…..sampon aveti? TUNDE !” :-))

    @Siviu
    “Nu stiu cat de inghesuiti or sa fie, avand in vedere ca vreau sa tin un numar redus de porumbei si mai ales ca pentru moment nu am atins nici numarul minim la care m-am gandit (30 de zburatori).”

    Daca muti matca jos si maresti compartimentul de pui o sa poti sa tii anual un numar mai mare de pui (in faci 2,5×3), astfel maresti aria de selectie, cresti calitatea, vei avea mai multi zburatori primavara si iti cresti sansele la rezultate. In plus cu 5 perechi de matca nu prea poti sa faci treaba cum trebe. Poti sa scoti undeva in jur de 25 pui zic eu (ca mai mor, oua limpezi, sparte etc.) si atunci tre sa scoti si din zburatori. Mai scoti vreo 25 si din ei si ai 50. Insuficient, pentru ca si din astia mai pierzi de-acasa, la antrenamente, zboruri etc. si ramai cu 15 pentru primavara. Daca poti sa tii undeva la 80-100 de pui se schimba treaba ! O sa ajungi in cativa ani ca porumbel pe care acum, poate, il bagi la matca sa il scoti din echipa de zbor, avand prea multi, nefiind destul de bun! (avand de exemplu doar 4 clasari la viteza fiind inconstant).
    Daca zbori anual 40 maturi , tot sezonul, si ajungi dupa zboruri sa ai 15 e foarte bine. Vin din spate 35 de pui, dintr-o 100, zburati la sange si faci iar echipa de 40. Iar la matca sa ai vreo 15 perechi ar fi STAS!
    Acum tu decizi, dar eu asa as face!

    Mult succes ! Cand o sa am drum in comuna Spring in jud. Alba poate iti fac o vizita, ardelene ! Bafta !

  15. @Silviu
    Ideea 2 :-))
    Muti matca jos si NU SCHIMBI NIMIC !
    In compartimentul de matca bagi 20 pui , 10 perechi, din prima serie, maturi sexual, imperecheati si ii zbori la NATURAL !
    Bafta !

  16. Bine ai venit in as. Sibiu, sa fim cât mai mulți . Tine aproape de Bogdan.

  17. Bravo omule! Foarte frumos tot ce spui! Felicitari! Vad acolo in poze si niste porumbei de ornament , vreo 3 satineti sau ce sunt?Pare ca e si un jucator de galati (cel alb cu negru) sau doar am eu vedenii ori nu-i prea cunosc bine?! Sa incerci sa-i ti separati sau sa fi atent la ei sa nu se imperecheze ca e mai greu dupa! Mielu, ai mare dreptate , te poti lasa te fumat , baut sau orice altceva(aproape orice ;) ) , dar nu si de porumbei , nu ai cum!!

  18. Va multumesc inca odata pentru primire si pentru sfaturi.

    @Lord Sculah si toata lumea: astept in vizita pe oricine are drum prin Sibiu.

    @Mihaita: asa e, sunt 3 satineti si un jucator de galati. Satinetii sunt puii perechii pe care am cumparat-o si sunt toti masculi. Perechea de satineti si voltatii i-am facut cadou, am pastrat doar acesti 3 masculi, care nu se mai inmultesc, iar jucatorul de galati a venit la mine chiar in ziua in care turnam placa de sus, pentru noua crescatorie. L-am facut si pe el cadou, in aceeasi zi unui var care ma ajuta la constructie, dar a venit in doua zile inapoi.

  19. frumoasa si cea veche ,dor 1m de pal la partea din fata jos si era ok.

  20. “care nu se inmultesc” Banuiesc , ca nu mai vrei asta si tocmai datorita acestui fapt ai pastrat 3 masculi , grija mare la ei sa nu se imperecheze cu femele voiajori ca poate faci o combinatie devastatoare de porumbei care iti claseaza la toate etapele , fac fel si fel de norme si-i tii numai prin expozitii :)) poate nu ai timp de asa ceva :)) “L-am facut si pe el cadou,dar a venit in doua zile inapoi.” exact ce iti spun eu , se intorc si galatenii la tine , deci ai mare grija de ei! Frumosi si porumbeii si volierele amandoua! Bafta si felicitari pt tot!

  21. @L.S 100 de pui si ramai cu 35? Tati, vreau sa iti zic ca sunt ardelean de-al tau si ca anul trecut am antrenat 22 de pui pana la 250 km,fara concurs, sti cati am imbarcat la ultima etapa? 22 si am pierdut o femela care era de asteptat , fusese rupta de soim si tine cont au fost zburati pe ruta ardeal, poate cea mai grea din tara unde vin multi porumbei rupti de uliu soim, cu fel de fel de buzunare care mai de care mai adanc :)) Si la lotul de abor maxim 25 , matca 10 perechi din care o sa-i alerge la iarna uliul pana se plictiseste :)

  22. Da, din acest motiv am pastrat numai masculi, ca sa nu se mai inmulteasca si pentru moment i-am mutat in compartimentul pentru pui, pentru ca voiajorii sa-si aleaga linistiti boxele si vor samane acolo pana dupa ce imperechez voiajorii, dupa care vor trece in compartimentul pentru femele, care ramane gol dupa ce imperechez voiajorii. Imi plac mult si porumbeii de ornament si vreau sa-i pastrez ca sa pot avea porumbei liberi prin curte tot timpul, care nu zboara la program strict doar dimineata si seara.

    P.S. daca este cineva interesat sa povestim sau sa ma viziteze, am adaugat si profilul meu de facebook (click pe nume), ca sa pot fi contactat.

  23. un film care demonstreaza ce inseamna sportul columbofil cu adevarat ,,FLYING HOME

  24. @Un nimeni deocamdata
    Sa de Dumnezeu sa nu ai parte de BUFURI, ca atunci o sa vezi ce spun eu.
    Vrei sa te cred ca ai reprodus 22 de pui si ai terminat sezonul cu 21?

    De dinastia care zboara fara ceas si carora le vin bine porumbeii, mai tot timpul inaintea mea si a majoritatii, sunt satul!

    Bafta!

  25. Am spus ca am 16 masculi de voiajori. Cei de ornament nu i-am pus la socoteala, dar am si 4 masculi de ornament: 3 satineti si un jucator de galati, iar pe acesta din urma o sa-l trimit in curand unui coleg columbofil care se ocupa cu cresterea jucatorilor de galati.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *