porumbel-batran
Din punct de vedere genetic, varsta NU influenteaza capacitatea de transmitere ereditara. Din momentul in care este capabil sa reproduca si pana la batranete, adica pana cand inca mai este acest lucru posibil, urmasii se aprovizioneaza la fel, din aceeasi baza ereditara pe care o primesc de la parinti. Aceasta baza ereditara ramane aceeasi din momentul nasterii pana la adanci batranete. Singura exceptie este prezenta unei boli cronice ce determina o degradare a celulelor sexuale sau un deficit al acestora in substante hranitoare, vitamine si minerale, cand formarea zigotului, inca din prima clipa, prezinta o anumita labilitate in ceea ce priveste dezvoltarea lui. Dar nici aceste lucruri nu se datoreaza unei scaderi a capacitatii de transmitere ereditara ci a unor cauze exterioare.

Intemeietorul de linie al lui Aradi Laszlo are 17 ani, iar conditia lui este excelenta si inca bate bine din aripi in aer. Acest mascul de culoare inchisa a fost inelat acum 17 ani de catre Schaub Joszef, originar din familia Szafalade. In anii 6o a fost zburat, apoi la varsta de 8 ani a fost obtinut de catre Aradi Laszlo care, chiar din primul an a obtinut de la el urmasi deosebiti cu doua femele.

Porumbeii batrani aduc de obicei o garantie, deoarece au fost tinuti atata timp datorita valorii lor. Pe langa aceasta, ne dam seama imediat ca au un organism extrem de puternic, ori acest lucru nu este chiar un lucru lipsit de importanta pentru cei care reproduc porumbei pentru concursuri. Cel mai batran porumbel pe care l-am gasit in publicatiile de specialitate a fost o pasare a lui GROOTERS care, la varsta de 21 de ani, participa la concursuri de 800-1000 km. La varsta de 22 de ani – varsta la care de altfel s-a si pierdut la zbor – acest porumbel era capabil sa reproduca.

Maurice Delbar avea in perioada anilor ’30 doua perechi super-reproducatoare. Una dintre femele -Princeszet- a fost cumparata de la cunoscutul Portos si a trait in voliera lui Delbar pana la varsta de 25 de ani. Starul vietii lui Jef Simons – asa numitul Kozak(rosu) a trait 21 de ani. Reproducatorul favorit (bunicul dinspre mama a lui Nele) numit Lange-46, a trait 20 de ani. Masculul Klare al lui Valeer Desmet-Mathjis a trait 22 de ani.

Reprodus: REBUSUL ZBURATORILOR
Trimis de “Anonim”