Cum ar arata animalele salbatice daca ar manca la fastfood:
Cam asa de rotunjori sunt si unii dintre porumbeii nostri dupa 5-6 luni de prizonierat. Cum putem limita ingrasarea porumbeilor fara exercitii fizice in jurul crescatoriei, in zonele cu rapitoare?
Hranire limitata la gramaj (25 grame… 30 grame… ?), componenta ( % orzoaica), alte metode? In aceeasi crescatorie sunt porumbei care nu se ingrasa, avand zbor “de fluture” chiar si primavara, pe cand altii abia se mai ridica in boxa, mai ales dupa hranire, cand datorita insinctului mananca foarte mult. In natura este o vorba “survival of the fittest” (supravietuirea celor mai adaptati) care iarna se transoforma in “survival of the fattest” (supravietuirea celor mai grasi) – pentru ca cei cu rezerve pot supravietui gerurilor si lipsei de hrana.
Salutare,
Am auzit mai multi columbofili vorbind despre cum sunt porumbeii dupa iarna, majoritatea spuneau ” s-au facut ca tankurile” si acest lucru mi se pare si normal, dar acest lucru poate fi evitat cu limita de hranire dar hrana trebuie sa fie mult mai consistenta si hranitoare.
Si noi oamenii ne ingrasam iarna, nu la toti poate fi observat acest lucru insa din cauza iernii, renuntam la multe activitati iar atunci cand vara isi face aparitia ne reluam activitatile care ne mentin in forma.
Acest fenomen si anume ingrasarea porumbeilor pe timp de iarna difera de la o crescatorie la alta si de la un porumbel la altul.Am citit niste articole referitoare la unii crescatori din Belgia care nu le dadeau de mancare porumbeilor pe timp de iarna o data pe saptamana.Sunt total de acord pentru ca in natura porumbeii nu mananca tot timpul la saturatie si porumbeii nostrii au probleme cu ficatul din aceasta cauza .
La mine in crescatorie am porumbei care zboara “ca fluturii” si altii care sunt niste balene zburatoare chiar daca sunt liberi zilnic si locuiesc totusi intr-o zona muntoasa am observat ca porumbeii cu zbor greoi nu ies la zbor dar ceilalti suplii ies…acest fenomen depinde si de organismul fiecariua.
porumbeii sanatosi se ingrasa iarna
Sa stati cu parul pe casa sa vezi ce zboara si slabesc si grasimea se transforma in muschi:)))este si aceasta o metoda!
porumbeii mei nu sunt asa grasi pt ca au stat inchisi decat 2 luni
ie tare de tot
cel putin 50% orzoaica ,o singura masa pe zi,si aceasta astfel incat sa nu ramina nimic in hranitoare,ai mei arata ca in timpul verii
Crescatorul face diferenta.el e direct raspunzator pt ei
Mancare o data pe zi si apa tot o data pe zi + o voliera inalta sa traga cand zboara de jos.
eu unul toata iarna am avut porumbeii afara 3-4 ore pe zi aveau voie la zbor , nefiind asa grasi nici uliul nu a prea cauzat mari pagube pe toata perioada iernii 5 porumbei dintre care 2 aveau probleme cu aripile si zburau mai greu
personal hranesc asa : 30% mancare la sac + 70 orz + 0vaz
=)))=)))=)))=)))=)))=))=))
doar o femela mi s-a ingrasat si pentru asta ea zboara cel mai bine. ea coboara ultima pe casa
ingrasarea porumbelului este si din cauza crescatorului.
,,a hrani este o arta”spunea un mare crescator si eu cred ca avea mare dreptate,numai bine si mult noroc in noul sezon!
o sa slabeasca porumbei cand o incepe antrenamentele
intr-o saptamana sunt ca noi
In mare parte este treaba defectuoasa care a facut-o crescatorul pe parcursul iernii(mici exceptii de porumbei care sunt mai pofticiosi),dar daca sunt bagati la perechi inainte de a inecepe sa fie eliberati ajung oarecum la greutatea normala.Sosiri reusite in 2013!!!
tare filmuletul. tare si comentariul,, ai mei nu sunt asa grasi stau de 2 luni inchisi :)) ,, . porumbeii au un metabolism foarte rapid fata de alte animale . un porumbel ,,schelet,, in 3-4 zile se face minge. iau foarte repede in greutate. porumbeii ar trebui hraniti cu un 50-80% orzoaica restul porumb nu trebuie alt fel de seminte pe timpul ierniii mai ales cele cu o concentratie mare de uleiuri, floarea soarelui mazare. hraniti o singura data pe zi si adapati tot o singura data. iar faza cu rapitoarele eu personal scot 1 zi masculii 1 zi femelele si nu mia luat nimic rapitoarele. trebuie sa fie un echilibru in natura , nici o data o rapitoare nu o sa prindda o pasare in forma sau sanatoasa.
Se apropie sezonul lasati pasarile sa zbore .
in primis conteaza modul de hranire si in al doilea rind tine de metabolismul fiecarui porumbel in parte!
Toata lumea se gendeste la orz cand vine vorba de iarna si porumbei inchisi, se poate si fara orz, ai mei au fost hraniti cu hrana de concurs + mazare aprox. 12-15% din 1 septembrie pana pe 15 februarie, iar din 15 februarie pana pe 15 martie cu hrana de concurs fara mazare, si in tot acest timp, 1 sept – 15 martie porumbeii mei stau inchisi total, iar cand ii scot afara dupa 6 luni si jumate sunt cu putin mai grasi decat in timpul sezonului de zbor, secretul sta in cantitatea hranei, la mine sunt hraniti cu 30 grame in zilele mai calduroase si cu 40 grame in zilele friguroase, ca oamenii doar nu se hranesc iarna cu zarzavat si vara cu carne, nu?
A, si am si performante in stilul asta. :-)))
Hrana le-o dau intr-o masa pe zi.
Eu las porumbeii liberi pe tot parcursul anului, indiferent de conditiile de afara, iar rezultatele sunt urmatoarele:
-porumbei in forma si extrem de sanatosi
-atacurile rapitoarelor au devenit un simplu antrenament
-puii scosi din acesti porumbei au o vitalitate si niste calitati superioare puilor scosi din porumbei privati de libertate.
Eu le-am amenajat o sală de forţă în volieră, cu bandă de alergare, saună şi tot tacâmul. Iar când prind vreunul că s-a făcut pufos… un pahar cu apă plată la 2 săptămâni + ciorbă de varză şi e direct 90-60-90.
va puteti imagina un astfel de filmulet cu rase de porumbei …!? ar fi cel putin la fel de nostim .
da interesant eu am vazut cum unii crecatori ii hranesc pe timpul iernii numai cu orzoaica oare este bine?
@Lamarg: m-am gandit si eu, mai mult mi-ar fi placut o vanatoare cu uliu si porumbel obez.
@Mihai A. : am dat 25 g alternativ cu 30 g in unele perioade… 50% orzoaica. Rezultatul: unii fluturi si altii obezi. Obezii sunt mai ales printre tardivi. Deci – metabolism si alte chestii, probabil tine si de genetica.
sunt multe metode…dar eficient si sanatos ar fi hrana dietetica 50% si restul hrana sport…si liberi makr 1 ora la 2 zile…..dak stau inchisi e nevoie de mai multa hrana dietetica…dar nu neaparat cu ORZ…mai sunt si alte seminte pe kre le savureaza cu placere…ideea e sa se si hraneask SANATOS…nu doar de nevoie cu ORZ…
porumbei.ro – diferente de greutate intre ei or sa fie intotdeauna, si in timpul concursurilor unul e mai gras altul e mai slab, ideea e ca dupa 5-6 luni de “inchisoare” sa-i poti aduce cat de cat la normal in 1-2 saptamani, dar sa se tina cont ca un porumbel care da jos grasimea acumulata in aceste luni vor parea prea slabi, asta datorita atrofierii muschilor nefolositi atata timp. Mai am 15 zile si o sa-i vad si eu pe cer, :-)
bafta tuturor!
Bine ar fi daca am mai lasa mistourile si am putea sa invatam si noi mai incepatori ceva din articolul asta.
Daca ne-ar spune si noua aceia mai mari cum procedeaza poate am invata ceva.
pentru toti cei care dau atatea sfaturi am o intrebare :
Ce rezultate aveti?(fara suparare)
@ionut: era bine sa atasezi mesajului tau si propriile sfaturi. (cu sau fara suparare)
Ionut nu fi necioplit, da-i click pe numele meu si vezi!
Consider ca trebuie sa existe un echilibru atat intre felurile de hrana pe care le primesc porumbeii nostri, cat si intre zbor si ‘nezbor’! Practica ne invata mai bine…daca avem ochiul format!
Clipul e foarte comic, mai ales atacul esuat al crocodilului si plonjarea in apa a zebrei din cauza sperieturii. Just for fun;-))
panarama mai ales cu leopardul
Este si normal sa puna ceva grasimi pe ei, nu doar porumbeii se ingrasa pe timpul iernii, asa-i metabolismul fiecarui animal, pasare sau ce mai vreti voi…prindeti un gugustiuc, un porumbel salbatic, etc si-o sa observati cat sunt de durdulii desi hrana lor este mai putina in perioada iernii…
Mancarea trebuie sa fie in aceeasi cantitate atat iarna cat si vara, acum depinde ce hrana le dam iarna si ce hrana vara…cei care inflamanzesc porumbeii nu v-or face absolut nimic, orice animal, parare “sportiva” o data inflamanzita mai face performanta in veci vecilor…cei care-au facut ceva sport de performanta stiu foarte bine despre ce vorbesc, nu esti alimentat devi anemic si performanta lipseste cu desavarsite, trebuiesc evitate doar grasimile, in rest poti manca de cate ori vrei si n-ai absolut nimic, surplusul fiind eliminat prin exercitiile fizice, efortul depus fiind mai mult decat suficient pt. eliminarea grasimilor,toxinelor,etc. din corp acumulate prin alimentatia diversificata…
Hraniti porumbeii pe saturate, inflamazirea aduce doar insuccese pe orice plan, mai ales in plan sportiv…nu ne trebuiesc porumbei “fotomodele”, porumbeii sportivi “voiajorii” trebuiesc sa aibe hrana pe saturate, in timpul antrenamentelor tot surplusul este eliminat in foarte scurt timp…spor !
Papagalisme columbofile!
Am ras cu lacrimi la filmuletul asta!!! sa spun si eu ceva!!! Acum 2 saptamani am fost acasa, fiind plecat de ceva vreme , bineinteles ca nu am rezistat tentatiei de a da drumul la porumbei!! nu mai zburasera din noiembrie, poate maxim 2 – 3 zile sa zic eu asa, ai mei le dau drumul doar la cererea mea!!! Va rog sa ma credeti, chiar ”i-am luat la mana” un pic, nu sunt grasi, poate doar unii dintre ei, iar care sunt un pic grasi nu sunt exagerati, foarte putin!! In 10 minute maxim, fara sa exagerez cred ca au fost cel putin 5 atacuri, din partea mai multor rapitoare!! La primul atac mi-a luat unul din favoritii mei, nu a avut nici o sansa, zero!!! apoi inca 4 atacuri!! La unul dintre ele a sters un pic aripa unui porumbel, absolut nimic grav, iar la altul, porumbelul a fost pur si simplu despicat, din stern si pana in gusa!! A reusit sa scape din gheara rapitorului, a intrat in voliera, cand am pus mana pe el, am ramas fara cuvinte, era terminat !!! Am incercat sa il cos, dar nu prea aveam cum , cred ca ii lipsea si o bucata ceva din gusa!! Porumbelul a trait 3 zile, ii curgea apa si mancarea pur si simplu!!! nu am mai rezistat si i-am ”curmat” viata cu foarte mare parere de rau!!! Cam asta a fost tot!! Lipsa de zbor, sedentarismul, grasimea, sau ce alt motiv a fost (poate toate la un loc ) si-au spus cuvantul!!! La anul o sa incerc altceva, am citit la multi ca ii tin liberi si iarna, si rar au avut pierderi!!! o incerc si p-asta!! sa vedem!! desi sunt sanse fff mari sa ma razgandesc, nu prea imi suna bine gandul ca or sa dea piept in fiecare zi cu moartea!!! Sanatate la toata lumea!!!
Titele, asta e greseala clasica… porumbeii zboara ori toata iarna, ori deloc. Daca dupa repaus mare ii dai afara in toiul iernii, e masacru. Uliul zboara zilnic! E de mirare ca a si ratat unele atacuri.
Andrei, au trecut deja 2-3 saptamani si nu imi iese din minte ”scena”!!! Pur si simplu nu imi iese!! Cel care l-a luat primul, abia asteptam sa il zbor anul asta, singurul pui scos dintr-o pereche care m-a costat ceva bani!! Si s-a dus saracul!! Ce sa zic, lipsa de experienta , asta e clar, dar si dorinta asta prea mare sa ii vad zburand, eu ii vad rar de tot, sunt plecat la munca in ”afara”, si mi-e dor rau de tot sa ii vad cum se comporta in zbor!!! Deja am alt favorit anul asta, acu nu ramane decat sa astept lansarile!!! Sanatate multa la toata lumea!!!