Ingrijirea conteaza. Enorm.

ardei-porumbei
Gradinarind am facut o poza care chiar este cat 1000 de cuvinte. Desi toate rasadurile erau de marimi perfect egale atunci cand le-am pus in glastre, dupa cateva saptamani diferenta dintre glastrele 1,2 si 3,4 este enorma, vizibila cu ochiul liber. Plantele din glastrele 1 si 2 au beneficiat de pamant din sursa A si plantele din glastrele 3 si 4 au avut pamant din sursa B. Cam asa este si la porumbei.

De multe ori dam vina pe porumbei, vreme, horoscop, organizator, etc, si rareori ne punem problema ca poate greseala este la noi. Trebuie sa petreci cat mai mult timp cu porumbeii si sa ii studiezi, si iti vor “spune” ce vor si ce nu vor. In fiecare an mi-am dat seama de greseli absolut stupide pe care le-am facut in trecut si am incercat sa le corectez. Uneori le-am corectat, alteori le-am escaladat in greseli si mai tampite. E mai confortabil sa dai vina pe altii decat pe tine, dar asta nu face decat sa te indeparteze de rezolvarea ecuatiei.

porumbei.ro

12 comentarii la “Ingrijirea conteaza. Enorm.”

  1. Cum il tii si cum il ingrijesti asa iti vine akasa si cu asta basta!!

  2. Da. Conteaza enorm! Deaceea puii trebuie sa primeasca toate tratamentele si toate vaccinurile la timpul potrivit si nu trebuie sa mergem pe ideea ca se vor imuniza singuri.

    Un copil care a facut hepatita, nu inseamna ca s.a imunizat si nu va mai face alta data, ba, din contra, va ramane cu sechele toata viata, cu vulnerabilitate la boli si va beneficia de o dezvoltare cu deficiente, cu carente in organism.

  3. Este normal sa tratam puii bolnavi care sufera, dar nu este normal sa ii tratam pe cei sanatosi.

  4. una e sa faci vaccin- una e sa faci tratamente ,,preventive” .Sanatatea unei crescatorii se vede in puii rezultati .anul asta nu am mai zburat porumbeii , am tratat decat o data la sfarsitul lui martie dupa ce au depus oua de tricomonoza si am avut numai pui sanatosi , bine crescuti .

  5. Cel mai mult conteaza un bagaj genetic BUN, restul este fantezie.Daca n ai bagaj genetic bun, poti sa i dai si viagra, ca tot nu claseaza, dar daca genetic porumbelul este bun, atunci crescatorul doar putin are de modelat, lucrat la pasare.Restul sunt vorbe fara rost de la columbofili de net.

  6. nenea adi, un copil care face hepatita, SE IMUNIZEAZA pe toata viata.Unde ai citit ca ramane cu sechele? Sau vb ca babele din sat??

  7. Este evident ca nu poti zbura cu gutani si ca fara genetica buna nu faci nimic, dar ia genetica buna, tine-i inghesuiti, fara oxigen, pe 3 metri de kkt, da-le doar grau, schimba apa la 3 zile si vezi cam cat e fantezie din toata treaba asta. Uneori imi vin pe cotet niste pui atat de jigariti ca nu pot sa inteleg cum se uita crescatorii la ei si li se par ok. Problema multora e ca dau vina pe genetica pasarii, fiind foarte convinsi ca ei fac totul perfect si restul e treaba pasarii.

  8. Ai dreptate porumbei.ro conteaza si genetica dar daca îi ti in niste conditi dezastruoase poate sa fie si campionul campionilor nu va face nimic.

  9. Andrei, observatia ta este foarte buna, ingrijirea are partea ei si este foarte importanta. La fel de important este bagajul genetic. Pe langa astea doua, in aceeasi masura sunt importante antrenamentul, starea pasarii in diferite momente, vremea, presiunea atmosferica si multe altele. Daca puneai plantele tale cu sol mai bun intr.un loc nepotrivit si cu lumina slaba si pe cele cu pamant mai slab intr.un loc mai bun, aveai toate sansele ca situatia lor sa fie invers, asta raportat la influenta factorilor de mediu asupra vietuitoarelor.
    Din punctul meu de vedere e o mare greseala sa pui accent pe genetica sau pe ingrijire sau pe etc. cand de fapt trebuie sa pui accent pe ingrijire si pe genetica si pe etc. Pentru ca e o ecuatie cu multe variabile care se completeaza si indiferent pe care din ele nu o bifezi, tot nu ajungi la rezultat. Ca la mizeria aia de Pascal(sunt convins ca ti.l mai amintesti in mare) daca nu scriai bine o operatie, nu iti rula programul.
    Majoritatea spun aia e cea mai importanta, sau cealalta e cea mai importanta, cand, dupa capul meu, toate sunt la fel de importante.
    Acum, lasand la o parte performantele sportive si referindu.ma strict la cresterea porumbeilor, am doua perechi de porumbei, din aceeasi rasa, cu boxele una langa alta. Perechea 1 mi.a facut mari si frumosi 5 perechi de pui si din perechea 2 nu am nici macar un pui. Toti au mancat si au baut la fel, au boxele una langa alta, au trait in aceleasi conditii, dar datorita unui fond genetic slab perechea 2 nu a reusit sa creasca nici un pui. Am avut probleme cu bubatul, puii din perechea 1 au facut niste bubite mici, care s.au uscat imediat si la o parte din ei le.a trecut chiar inainte de intarcare, iar puilor din perechea 2 li s.a umflat capul, dupa care au dat in forma interna si au crapat.
    La acelasi bagaj genetic, ingrijirea face diferenta, la aceeasi ingrijire, bagajul genetic face diferenta, la acelasi bagaj genetic si aceeasi ingrijire, conditiile meteo fac diferenta si lista ramane deschisa, pentru ca toate au influenta asupra porumbeilor cam in aceeasi masura.

  10. Asa este, ai sintetizat mai bine si mai detaliat decat mine ce am vrut sa spun.

    Programare am facut si la facultate si asta fac si la munca deci stiu ce vrei sa spui… o virgulita daca ai gresit, s-a dus dracu tot. Si in columbofilie e aproximativ la fel.

    Bagajul genetic este intr-adevar mai important decat ingrijirea… la o ingrijire deficitara un bagaj genetic puternic poate sa faca fata cat de cat, iar la o ingrijire atenta face treaba si un bagaj genetic mai slabut… de asta achizitiile de bagaj genetic care se descurca in conditii mai grele sunt cele mai valoroase pentru ca apoi puse in conditii mai bune explodeaza.

  11. 50%pasarea+50%crescatorul . Doar asa se ajunge la rezultate . Degeaba sunt pasari cu ” bagaj ” daca crescatorul nu-si da seama in ce forma este pasarea sau mai bine spus , nu stie sa tina pasarea sanatoasa in conditii decente . Cum spune porumbei.ro , sunt atatea posibilitati de a gresi incat greu o nimerim la bine …..

  12. Asa este,genetica conteaza f mult. Am avut 1-2 perechi ce mi-au scos pui pricajiti , pui bolnaviciosi iar conditiile erau aceleasi ptr toti din matca. Am notat perechile care mi-au dat pui vigurosi si care au hranit puii asa cum trebuie… Columbofilia e egala cu un mecanism de ceas in care daca o singura piesa nu merge cum trebuie….totul se duce de rapa. Totul se invata din mers iar greselile nu trebuie repetate.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *