Migratia pasarilor rapitoare

Citeam pe site-ul SOR ca acvila tipatoare Arlie a inceput migratia de toamna. Dacă Arlie își va respecta același traseu din anii trecuți, atunci va străbate în zbor 17 țări – România, Bulgaria, Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Etiopia, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola și Namibia. Fascinant! Ma baieti maratonisti, pe cand un Derby National din Namibia? Am selectat in softul de tracking anul 2016 si am observat ca pasarea a plecat din Brasov pe acelasi traseu pe care a intrat in tara.
arlie-2016

Cititi mai multe detalii despre calatoria lui Arlie pe site-ul SOR. O sa ii urmaresc traseul sa vad unde se duce anul acesta. Trackingul se poate face aici. Din pacate si uliul porumbar migreaza spre zonele mai locuite, unde columbofilii sunt ca de obicei niste gazde primitoare. ;) Si se pare ca ulii care vin din munte sunt obisnuiti cu prazi mult mai dificile, asa ca… succes!

Categories Diverse

23 comentarii la “Migratia pasarilor rapitoare”

  1. Nu are cum sa strabata atatea tari daca tineti minte din biblie area lui noe cand a trimis un porumbel si un corb sa vad a daca mai este pamant si din cei 2 trimisi a mai venit acel porumbel deci mintii cat puteti e o minciuna gooogonata

  2. Macoveiu george te exprimi destul de greu in scris.lasa naibii biblia aia veche de 2000 de ani si accepta stiinta.observ ca folosesti totusi un calculator sau un telefon mobil.noe nu avea asa ceva
    interesant articol.banuiesc ca distanta parcursa o face in ceva timp(1-2 luni)

  3. Mai macoveiu…tu cred k inca nu esti pe pamant tata……nu are leg una cu alta…ceea ce spui tu este o poveste nu o certitudine…oamenii acestia se ocupa de studii …..asa k mai bn ramai tu in povestea ta si lasa-ne pe noi cei interesati sa citim …tu culca-te poate te trezesti in povestea ta…..si cine stie…poate zbori si tu in poveste….sau de pe site ….salutari

  4. Ba are cum sa strabata atatia kilometri si atatea tari, nu incurcati merele cu perele. In primul rand acvilele, vulturii, pasarile mari si greoaie se bazeaza foarte mult pe curentii calzi care asigura o portanta suficienta si un ritm de ascensiune foarte bun. In al 2-lea rand, aceste pasari au in codul lor genetic ceva presetat care le spune ca acum in africa incepe primavara-vara, foarte multe zone devin inundabile in urma ploilor, un fel de delte temporare care furnizeaza foarte multa hrana. Inclusiv berzele si pelicanii se stiu ca migreaza din delta dunarii pana in africa. Porumbelul voiajor nu are cum sa zboare o asemenea distanta din cauza firii lui, este o pasare care executa miscarea aripilor intr-un ritm foarte alert, nu este un planor, nu ar avea cum, efectiv s-ar epuiza si cam asta e tot.

  5. Cea mai tare migratie este a fluturilor momarh peste 3000 km Mexic Canada. Este interesant ca drumul este făcut de 3 generații de fluturi la dus și la întors de o singura generație. Informațiile legate de traseu și destinație sunt transmise genetic.

  6. De ce sa chinuim bieții porumbei? Mai bine îl trimitem pe macovei în Namibia sa vedem dacă se mai întoarce.

  7. @Mihai, nu este o poveste, este un adevar, sa si descoperit arca pe un munte Ararrat in turcia de azi cred.Mai puneti mana si cititi generatie chipso-netica

  8. Ca sa fiu oarecum in asentimentul problemei ridicat de “geocris”. Din ce spunea domnul Mike Tyson, in SUA, etapele ce depasesc 800 mile (1287 km) sunt considerate ca fapte de cruzime fata de animale si se pedepsesc ca atare de codul penal. Personal, consider ca la noi in tara chiar sunt foarte multi porumbei chinuiti mai ales la etapele de maraton. Nici nu mai pot sa inteleg in ce consta “placerea” unora dintre noi in cresterea porumbeilor………..

  9. In sec 21 sa fi atat de retardat… sunt socat !Cat despre topicuri de acest gen sunt fascinat. Anul acesta am inelat masculul de randunica ce cuibareste la mine cu un inel deschis de canar si sunt curios la anu dc vine ? Normal ar trebui sa se intoarca pt ca cuibareste de ceva ani la mine

  10. Se incurca merele cu perele. Nu contrazice biblia, migratia animalelor si pasarilor. Chiar din contra, se spune ca vor uple si vor misuna pamantul. Apoi in povestirea bibilica porumbelul se rentoarce cu ramura de maslin. Oricum acolo sunt folosite sub forma de 2 simboluri. Simboluri ce redau speranta. Restul doar oameni neinformati in domeniu care fac comentarii nefondate. Cum ar sta 2 copii de 3 ani đ vorba despre cosmos si univers cam asa sunt si comentariile rautacioase . Biblia sustine stiinta. Asa veche de peste 2000 de ani, ea spune ca, cunostiinta va creste. Deci fantastica aceasta acvila si traseul ei. :). Ideea este ca stramosii porumbelului voiajor, adica cei de stanca, sunt poasari ce nu migreaza. Abilitatea voiajorului de a reveni acasa este o caracteristica ce se selecteaza in fiecare generatie. Unii vin, altii se lasa pagubasi.

  11. “Mihai” ma uimeste nonsensul tau, sa stii ca si biblia in simplismul ei nu este o carte pentru oricine, trebuie sa si o intelegi nu doar sa o citesti ca pe o carte frumoasa, dar asta este alta gasca in alta traista. Acvila aia, saraca, ca am facut-o fiecare muci aici prin unele comentarii, nu face altceva decat sa migreze acolo unde-i pofteste ei gulia, din moment ce ea nu este o pasare statornica. Porumbelul voiajor nu ar migra spre nicaieri daca noi oamenii nu l-am angrena in zboruri de distanta. Fara suparare, se pare ca tu chiar amesteci merele cu perele

  12. Iertati-ma, ce treaba au fluturii monarh si arca lui Noe cu migrația păsărilor răpitoare?

  13. Eh, cu fluturii e chiar interesant. Am vazut documentarul la vremea lui, cuprindea marile migratii de la cateva specii.

  14. Atunci ce spui de asta:

    ”Migratie pasarii Chira Polara

    Este vorba despre o pasare de doar 100 de grame care detine recordul pentru cea mai lunga distanta strabatuta in cadrul migratiei. Aceasta traverseaza Terra de la un pol la altul, parcurgand in total circa 70.000 de km. Vara, Ghira Polara poposeste in Groenlanda, in apropierea cercului Polar de Nord. Aici pasarile cuibaresc, se inmultesc si cresc, iar odata cu venirea iernii in emisfera Nordica ele se indreapta spre Antarctica, unde incepe vara emisferei sudice. O astfel de pasare traieste aproximativ 34 de ani si de-a lungul vietii sale parcurge distante extraordinare, lucru care o face sa isi merite locul din Cartea Recordurilor”
    sursa: Digital Zoo

  15. extraordinar-eu creaseam ca rindunelele parcurg cel m, mult…

  16. Care nonsensuri? Oricum 2 persoane diferite au comentat, adica 2 Mihai. Eu sunt f constinet de ceea ce am spus. Se fac multe comentarii pe seama Bibliei de oameni neavizati care nu prea stiu ce se spune pe acolo, decat doar din auzite . Exact cum as incepe eu sa.mi dau cu parerea despre ,,TRECEREA ÎN UNIVERSUL HOLOGRAFIC”. Habar nu am despre ce.i asta si nu ma bag. Nu contrazice biblia niciodata migratia. Am mai spus porumbelul voiajor nu migreaza. El este fortat sa faca ce face in concursusri.

  17. eu zic ca daca vom tine cel putin 10 ani o ruta fixa de lansare a porumbeilor , acestia in decursul a cel putin 9 generatii vor putea transmite genetic ruta de zbor , la predecesorii acestora .

  18. murariu, timpul a inceput sa curga invers si noi nu ne-am prins?

  19. Da, am vazut pana si la stirile PROTV aseara, foarte frumos.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *