Trimis de Lucian Grigore
Pentru crescatori, deseori primul semn ca este ceva in neregula in adapost este schimbarea aspectului excrementelor. Toate pasarile, inclusiv porumbeii, sunt capabile sa-si mascheze problemele de sanatate destul de bine. Aceasta face ca o problema in desfasurare sa avanseze intr-un stadiu in care sa afecteze forma in cursa, iar porunbelul sa arate si a se comporte rezonabil. Apoi, deseori doar cu o subtila schimbare a starii de sanatate, apare schimbarea aspectului excrementelor. Chiar daca sunt afectate numai excrementele catorva pasari, ele trebruie investigate, deoarece acestea provin de obicei de la pasari in plina cadere si pot reprezenta varful aisbergului, sugerand problemele care pot sa afecteze echipa si forma acestuia ca intreg.

Majoritatea crescatorilor (campioni) fac curat in adapost, in fiecare dimineata sau verifica aspectul excrementelor. Facand asa, ei se confrunta cu unul din cele mai sugestive aspecte prin care se poate evalua sanatatea pasarilor ? excrementele. Examinarea aceasta ii ofera posibilitatea sa obtina informatii legate de apetitul pasarilor, starea de hidratare si functionare gastrointestinala, a ficatului si a rinichilor.

Nota:
Dejectiile de dimineata trebuie sa arate precum o nuca compacta maronie, cu un varf alb distinct si sa aiba fulgi din zona inferioara lipiti de suprafata lor.

Inainte de a face o interpretare a aspectului excrementelor, este important sa intelegem care aspecte sunt cele normale. Porumbeii au o cloaca in forma de sac sip pe care o pot deschide prin relaxarea muschilor pt. eliminarea continutului. In cloaca se colecteaza produsi din intestine, din cele doua uretere (tuburi care aduc reziduri de la rinichi) si din oviduct, provenind de la ovare la female, sau de la cele doua vase deferende venind de la testicule, la masculi. In intestine se deschid tracturile de la ficat si pancreas. De aceea, aspectul excrementelor reflecta sanatatea a tuturor acestor organe interne.