Topic propus de Sangeorzan Cristian:
Cineva mai demult promitea o interpretare a dejectiilor, eu unul ma lovesc intruna de aceasta problema. Am un mascul care toata iarna a avut diaree(nu verde, dar facea aproape ca apa) neavind timpul necesar sa merg la laborator l-am lasat in pace si l-am ”tratat” normal ca pe toti ceilalti cu probiotice, cu ulei de usturoi si drojdie de bere, otet de mere si lamiie in apa, etc. Inutil sa va spun ca nu i-a trecut, dar pe linga faptul ca a mincat tot timpul normal, a zburat normal cu stolul, n-a stat trist si zgribulit nici 5 minute, acum in primavara il regasesc ”la mina” mai in forma ca toti ceilalti. Deci diareea accentuata este semn de boala sau nu? In baza dejectiilor dupa cit timp trebuie inceput tratamentul medicamentos?( Precizez ca sunt inamicul n?1 al medicamentelor) De exemplu azi intru in porumbar si constat ca am citeva pasari care cu toate ca sunt vioaie si maninca normal, au o diaree verzuie si cu bule, in mod normal este un semn de boala si de preocupare.Corect! Dar ce faci cind intri a doua zi si aceleasi pasari au excrementele perfect normale? De aici si intrebarea de mai sus, referitoare la momentul inceperii unui eventual tratament.
Va multumesc anticipat si sper sa avem parte de cit mai multe raspunsuri profesionale.
Exact aceste lucruri le-am observat si eu si ma frustreaza ca nu pot face analize sa stiu clar care-i problema sau daca e o problema.
Am observat insa o chestie: cand vin dupa etape au dejectii apoase mereu. Apoi se refac. In perioada asta dupa iarna, sunt supusi la mare efort cu goana la cuib, ouat, si primele zboruri fie ele si acasa. Ma gandesc ca si asta e o cauza a apei in dejectii.
Poate au viermisori intestinali etc… Pune in apa de baut DEHELMAN si dupa cateva repetari urmareste din nou.
Incearca sa schimbi mancarea ptr 2-3 zile sa vezi daca se mai intampla
exclus viermii, le-am facut tratament cu ceva timp in urma si de mincat maninca cam acelasi amestec de la aceiasi firma.
e vorba de o forma de E-coli, o boala intestinala la care porumbeii tai fac fata. In cazul in care aceasta forma de E-coli s-ar combina si cu alta boala atunci ai avea probleme mari. S-ar putea solda cu mortalitate mare. In momentul in care observi ca pasarile ar da semne de oboseala, ar slabi, ar voma sau chiar se ajunge la deces sa stii ca atunci greu se mai poate face ceva pentru ei. Continua cu otet o data la saptamana, dar ar fi bine mai intai sa le faci o cura cu antibiotice, desi nimeni nu iubeste antibioticele. Totusi ar fi bine de consultat un medic veterinar pentru efectuarea unei biograme sa se vada la ce antibiotic raspunde boala. Dar daca iti permiti sa risti……CEI MAI PUTERNICI REZISTA
coccidioza,apos si cu urme albicioase prin dejectii.trateaza 5 zile cu baycox.
1ml\litru de apa.apoi pune probiotic in apa de baut.DE preferat pentru tot lotul de zbor
interesanta chestie.da stai linistit ca se intampla mai la toti.sanatatea naturala este importanta insa pentru performanta trebuiesc apasate si niste butonase, vorba lu’ becali
salut!
incearca digestal,de la versele-laga,este un probiotic recomandat in cazuri de dejectii apoase,persistente.daca nu da rezultate,ia o mostra de dejectii si du-o la laboratorul de la DSV,pt analize.
bafta!
dale cateva zile sa manance orz 60%+floare20%+20%samantsuri si vezi ce se intampla sau poti sa le dai numai orz asi regla tranzitul intestinal.
Daca nu se schimba mare lucru treci la medicatie. Da B.S. 6 zile. Cel mai bine ar fii medicatia sa o dai in mincare. Indicat ca pe timpul tratamentului ar fii sa folosesti si mancare de concurs.
luciene 60% orz da-le la cai nu la porumbei cand mai e o luna si incepe sezonu….decat sa scrieti aberatii mai bine va abtineti..asculta-l pe crysty
A.S.
“O alta abordare
……………………………………………………………………………………………………..
Pasarile sunt deprimate. Puii din cuib prezinta fecalele lichide cu un miros acru si devin slabi. Pasarile nu se misca, stau ciufulite, sunt indiferente si posomorate. Prezinta dificultati cand isi inchid gura si repeta miscari de inghitire. Nu au chef sa se antreneze, mananca putin, beau multa apa si corpurile lor nu sunt tari. Dar? daca vedeti aceste simtome de fapt e prea tarziu, pentru ca deja prea mult rau a fost facut pasarilor.
Crescatorii spun ca, campionii vad de azi o pasare care s-ar imbolnavii maine. Si e mult adevar in aceasta! Campionii sunt buni observatori, ei actioneaza la timpul potrivit cu medicatia potrivita. Daca ma tem ca in curand o sa am o problema, nu astept pana cand ea este aparuta! Deschiderea ciocului este o metoda la indemana oricui pentru a afla cat mai repede daca au probleme sau nu. Daca il deschizi si vezi mici firicele sau mucozitati/sedimente gri in spate, asta inseamna ca e pericol si e timpul sa actionezi. Un gat care e prea rosu este de asemenea pericol si trebuie tras semnalul de alarma. Acuma cred ca puteti intelege ca primul lucru pe care il puteti face in momentul in care aveti indoieli asupra sanatatii pasarilor voastre, e sa deschideti ciocul, exact ca un veterinar.
…………………………………………………………………………………………………..”
DIAREE VERZUIE SI CU BULE= SALMONELA SIGUR
SA NU UITAM CA FOARTE MULTI PORUMBEII DUC SALMONELA PE PICIOARE SI AU DIVERSE SIMPTOME.
TRATAMENT SALMONELA -PARASTOP=10 ZILE.(2)
DAR PTR. INCEPUT TREBUIE SA INCEPI CU B.S.=6 ZILE(1)
PAUZA 10 ZILE, SI INCEARCA SA PUI PE AMESTECUL DE MANCARE
LA 2KG. , 2 LINGURI DE KEFIR PTR. REFACEREA FLOREI INESTINALE.
ZIUA 5,6,7 DE PAUZA= CEAI DE URZICA.
ATENTIE ,SA NU ATI LIPSEASCA GRITUL DIN VOLIERA.
BAFTA SI DACA POT SA TE AJUT CU CEVA SUNA-MA LA TEL :0726.300.787.
Porumbeii sunt ca oamenii, uneori se simt bine, alteori au perioade cand se simt rau. Nu inseamna ca sunt bolnavi si ca trebuie sa sarim pe ei cu medicamente.Trebuie facute tratamentele pt coccidioza,tricomonoza, viermisori apoi vaccinati cu columbovac si atat. Multi colegi de club au avut probleme mari dupa vaccinarea pt sarmonela. Nu este indicata nici de mari crescatori din Belgia. Trebuie sa urmarim sa avem porumbei rezistenti natural nu tinuti artificial cu medicamente.Un astfel de porumbel daca se pierde la un zbor va ceda foarte repede pt ca organismul sau nu va mai face fata efortului in lipsa medicamentelor si a suplimentelor alimentare.Cel mai bine este ca porumbeii bolnaviciosi sa fie eliminati inca de pui dar fiecare face ce vrea la el in crescatorie.
Fa un experiment – vezi cat rezista la zbor porumbelul de care ai vorbit si ce rezultate are in comparatie cu ceilalti si apoi tragi singur concluziile ce trebuie sa faci pe viitor.
iti sugerez raspunsul lui crysty si al lui celalat criti
bafta si mai lasa si natura sa-si urmeze cursul
Pt. pozitia 13 si 14. ??????????????????????????????? Raspunsurile voastre is ca vorba aia: unde dai si cit i ceasul. Cu ce m-as fi pus contra naturii? Ma exprim eu chiar asa de rau sau sunteti voi cei care cititi ”ptintre rinduri”?
”printre rinduri”
pt. ionutz, tu mancare depurativa le dai cumva 50%porumb 50% mazare?
aceasi problema am avuto si eu si era sa sar la cutia cu medicamente, dar dupa cateva zile de hrana asa cum am esplicat totul a revenit la normal.
Si din astia ca tine am intalnit o gramada care pe net sau prin baruri se bat cu pumnu in piept ca sunt mari clumbofili si cand intri in cotet ti se face rau.
Sper sa nu fii unu din ala.
in urma cu cativa ani un bun prieten de-al meu avea aceasi problema cu un masc tanar,fecale apoase si putin verzui,el spunea ca sigur e bolnav si ca se va pierde primul doar ca s-a pierdut dar la 5 ani si locul 70 in clasamentul national ;la fond asa ca nu mai stim ce sa credem in legatura cu cititul dejectiilor,eu cred ca daca sunt tratati si hraniti corespunzator nu are rost sa-ti faci probleme,parerea mea.multa bafta si spor la zbor in noul sezon!
..Cu aceiasi problema ma confrunt si eu la un lot de 70 de porumbei …am incercat toate variantele posibile atat pe cale naturala adica hrana dar si pe calea medicamentelor de tot felul si va spun sincer , rezultatul este acelas , am trimis la laborator si culmea e ca nu au depistat nimic,iar pasarile continua sa se manifeste la fel ca si pana acum ,singura solutie ramanand sa le administrez miercurea otet de mere in apa . Am contactat diferiti crescatori si fiecare a avut la randul sau pareri diferite ,la ora actuala nici nu mai dau o importanta atat de mare ,astept sa ma conving daca intr-adevar mama natura ai poate ajuta cu ceva vad ca medicamentele nu sunt o solutie in unele cazuri . Mai tin sa precizez ca tratamentele facute au dat rezultat doar pentru 2-3 zile dupa care situatia si-a revenit la normal ,probiotice ,vaccin,grit absolut tot arsenalul .. au fost administrate la timpul potrivit ..tind sa cred ca de fapt nu este vb de vreo boala anume ..nu stiu ce sa cred dar atata timp cat pasarile sunt in forma ,mananca,zboara nu stau ciufulite si cresc bine puii ,nici nu mai dau importanta ..raman in asteptarea unei surprize ,placute sau ne……
Spor la zbor ,Vant in pene si bafta in noul sezon….
Referitor la porumbelul cu dejectia apoasa: in cazul pasarilor urina este eliminata din rinichi direct in cloaca iar apoi in exterior cu dejectii. In mod normal la nivelul rinichilor apa se resoarba si se elimina numai acidul uric si celalalte substante daunatoare organismului. Practic urina este reprezentata de o cantitate mica de materie de culoare alba din fecalele porumbeilor. Sunt unele boli infectioase care afecteaza in primul rind rinichi la porumbei, cel mar des se intampla in cazul paramixovirozei. Porumbei trecuti prin paramixovirozo dupa vindecare foarte des raman tarati, deci din rinichi nu se mai absoarba apa si se elimina cu gainati dind senzatia ca porumbelul are diaree. Daca primesc antibiotice sau alte substante cu gust amar sau acru consuma mai putina apa, deci elimina si mai putina urina, iar dupa sistarea tratamentului ,,diareea” revine. Este ceva asemanator cu diabetul insipid la om. Am intalnit cazuri asemanatoare (dar mai rar) si dupa vaccinare contra paramixoviroza cu vaccin viu LaSota. Porumbei cu asemenea simptome nu se mai vindeca, dar daca au apa la discretie sunt capabile sa se intoarca chiar si de la concursri de peste 900 km.
Referitor la diareea verzuie trecatoare: de obicei apare dupa o perioada cind porumbei din diferite motive nu consuma mincare suficienta. Culoarea verede este data de bila eliminata cu materiale fecalice. Asemenea cazuri se intalnesc destul de des la trecerea fronturiilor atmosferice (cade iarna, si rece vara) urmat a doua zi de fecale diareeice trecatoare in 1-2 zile. De asemenea apar fecale diareeice si la intoarcera de la concursuri. Practic orice stare de stres provoaca asemenea simptome (de exempu primavara).
Totusi dupa parerea mea trebuie sa dam importanta mare dejectiilor porumbeilor fiind cel mai important factor dupa care putem observa inbolnaviriile majore a porumbeilor in special colbaciloza si salmoneloza.
Este foarte buna explicatia Dvs. Dle. Szabo, multumesc!
cea mai credibila ipoteza !! bravo zoli
vad aici ca multi au pareri diferite,ca inca se mai vaccineaza cu lasota,desi este interzis,vad ca multi vb de e coli,tricomoniaza,coccidia,etc,si dau niste tratamente suuper pompoase,bravo voua,dar eu va dau un mic sfat,si imi permit asta cu atat mai mult cu ,cat eu nu am asemenea probleme cu porumbeii mei,daca au salmonela,paramixo,lichidati i,fara a sta pe ganduri,lasati i doar atunci cand sunt f valorosi si trebuie scos pui din ei.in rest coccidia.se trateaza f simplu,fara nimic,indata ce dispare umiditatea din voliera,dupa cateva zile dispare si coccidia,cautati antibiotice naturale,sunt atat de multe si i fac pe porumbei atat de sanatosi.bafta in continuare….
cat timp fecalele apoase nu persista decat o zi ,doua,nu este nici un motiv de ingrijorare…..,cel mai bine se vede sanatatea unui porumbel iarna(si aici se vede f bine importanta socurilor….),si vara la zboruri cand porumbeii cei mai in forma nu se mai intorc,cam asta e realitate ala noi…
O infectie cu paratyphus ( salmonelosis tiphyrium ) nu ai s-o tratezi nici cu 1,5 tone de otet, lamaie, corcoduse, lapte de bivolita sau suc de coacaze! Probabil iti trebuie un soi de “invatare de minte” ca sa nu mai fi “Campionul Absolut in Lupta cu Medicamentele”! Cand te tranteste columbofilia de gard, stii cat de rapid iti schimbi parerile? Ai sa zici ca nu-i adevarat!!! Eu zic ca e bine sa gasesti un echilibru in toate, si exemple de genul “Jos Thone nu da papa cu lingura de lemn ci numai cu cea de plastic” sau “Eros Carboni nu da nu-stiu-ce medicamente la porumbei”, mi se par cel putin deplasate. Spun si repet mereu, nu aveti toti cei care luati in serios aceste exemple, valoarea idolilor vostri! Multi dintre Dvs, mai aveti de mancat columbofilie inca multe zeci de ani de acum incolo sa puteti macar visa la rezultatele marilor crescatori ai lumii. Chiar stau si observ in jurul meu novici care tin porumbeii intr-un WC si-mi dau exemple de metodele de crestere de un savantism care imi creeaza stari din cele mai diverse. Mereu spun si sustin in demonstratii ca din tot Universul acesta de sfaturi, idei, pareri, literatura, etc, trebuie sa luam exact ceea ce ni se potriveste si nu ce a facut Vasile sau Ion; ca nu e niciunul ca Vasile sau Ion, dar, putem gasi puncte asemanatoare in metodele de lucru, la fel de bine cum putem gasi si multe lucruri care se bat cap in cap! Daca porumbeii lui Carboni sunt perfect sanatosi si nu le da nimik, asta nu inseamna ca ai mei care sunt coscova de boala, nu vor primi decat zambete si mangaieri tandre pe crestet! Oameni buni, bolile se trateaza, nu porumbeii sanatosi! Omul bolnav se duce la doctor, nu cel sanatos! Lasati efectul placebo la porumbei deoparte! Vreti rezultate? Stati calare pe sanatatea porumbeilor ca altfel munciti degeaba!!! Unuia ii mor aproape toti porumbeii de salmoneloza, ii vede chinuindu-se in draci, dar nu le da nimic, fie ca nu stie, fie ca e facut ….. gramada. Cand nu stii, sa zicem ca mai ai o scuza; cand esti cretin, n-ai niciuna! As vrea si eu sa vad unu, caruia ii crapa maseaua de durere si nu se duce la stomatolog decat dupa 15 ani de chinuri! O prostie!!! In concluzie, problema e simpla! Porumbeii bolnavi trebuie tratati ( daca mai e ceva de tratat ) porumbeilor sanatosi trebuie sa li se abministreze tratamente profilactice periodice, iar Campionilor Mondiali trebuie sa li se dea Buna Ziua!! Atat si nimic mai mult!
aceeasi problema o au si ai mei de 1 an zile..am incercat cu antibiotice..nimic.au excremente apoase(incolore)din prima sapt de viata!!!in schimb sunt vioi si cu pofta de viata,iar cei cu pui slabesc destul de mult,dar raman vioi..ce e de facut intr-o astfel de situatie??va rog ,ajutati-ma!
Am tot citit cum ca multe persoane adm.porumbeilor otet,drojdie de bere,lamaie,dar eu stau si ma gandesc:oare toate acestea ajuta la ceva?Mi-a spus cineva ca nu e bine sa le dau grau deoarece contine gluten.E adevarat?ce ar trebui sa le dau sa manace?orice sfat mi-ar prinde f bine deoarece sunt incepatoare si prea multe nu cunosc despre ingrijirea lor.Multumesc mult
Mihaela, graul este un element ce face parte in mod frecvent ( obisnuit ) din alimentatia porumbeilr, dar trebuie administrat in cantitati moderate. De preferat ar fi sa nu se dea in amestecuri in proportii mai mari de 10%. Bobul de grau, trebuie sa fie cat mai rotund, rosu maroniu la culoare tare si bine copt. Odinioara, graul nu punea o asa mare problema la porumbei, deoarece culturile nu erau intens tratate impotriva daunatorilor ca acum. Un inlocuitor al graului cu bune rezultate, este orzoaica, pe care porumbeii chiar daca nu o savureaza, odata invatati cu ea, devine benefica tractului digestiv, astfel procentele minus de grau, pot fi inlocuite cu succes de orzoaica. Un articol bun despre harana si diverse compozitii, poti gasi la pagina “HRANIRE SI INTRETINERE”, topicul se cheama “Nutrienti care se folosesc in hrana porumbeilor”, este scris de Dl. Laurentiu Stoica, postat in data de 31.10.2006. Tot acolo, ai sa mai gasesti si alte articole interesante despre hrana!
Multumesc iulian pt sfaturi.O sa tin cont de ele, iar daca nu sunt prea insistenta te-asi ruga sa-mi spui daca e bine sa le dau porumbeilor med avianprotect ten-antimicrobian-si cavitrom-pulbere(in furaje).Scuze daca deranjez.
Mihaela, in general, antibioticele sunt folosite in preventia si tratatrea unor afectiuni, in cazul nostru, ale porumbeilor. Daca porumbeii tai, consideri ca au dobandit un microb, iar administrarea avianprotect-ului crezi ca te ajuta, poti sa-l folosesti, respectand dozele indicate de prospect. In alta ordine de idei, recomandat ar fi sa cauti medicamente strict destinate porumbeilor, ca dealtfel si adjuvante specifice acestei specii de pasari. Am o intrebare: de care porumbei cresti?
Dl.Iulian inca o data multumesc pt sfaturi.Cum am mai spus sunt incepatoare si cine mi-a dat prima pereche de porumbei mi-a propus sa incep cu cei comunitari.Sunt mai putini pretentiosi si asa prind si eu experienta.Am avut ceva probleme cu doi dintre ei(nu mai puteau merge,doar zburau)dar acum totul e bine.Doresc foarte mult sa incep si cu alte specii si chiar am primit un mesaj de la un domn din Arges care-mi poate oferi pui.Recunosc ca nu sunt experta dar de cand am internet(de circa 2 luni)am invatat multe.Orice sfat de la dvs e binevenit intotdeauna.Va multumesc.
dejectiile apoase si verzui sunt si problema mea.Monstrele duse la laborator nu au spus nimic, porumbeii au toate conditiile scrise de voi pe site de locuit si totusi in compartimentul puilor zburatori toate excrementele sunt apoase si verzui din ele .puii au trecut prin perioade de sanatate dar in 2 zile cativa se simt foarte rau si nu gasim o explicatie pare sa fie e-colic ,dar ei au fost tratati medicamentos de preventie si totusi… e posibil sa se fi imbolnavit de la o serie de porumbei primiti din spania care insa nu manifesta nici un semn de boalasi au venit cu acte in regula,au ei o imunitate . oricum m-ar interesa cate vamedicamente caresa ii ajute daca aveti vre-o idee concreta .multumesc.
am uitat sa specific ca un exemplar tocmai a murit… : ( iar restul sunt apatici zburliti fara echilibru si somnolenti.
si porumbeii mei au facut diaree dupa ce le-am dat vitamine [in doza indicata de veterinar] si in cateva zile au slabit porumbeii de am crezut ca o sa inceapa sa-mi moara .am vorbit cu un prieten porumbar si mea zis sa le fac ceai de ROSTOPASCA .porumbeii si-au revenit imediat . rostopasca se gaseste foarte usor pe langa garduri,case. si cine nu o stie ca se mai foloseste si la negii oamenilor[poate acum va dati seama care e planta]. este buna si uscata si verde.
Va salut! Am un mascul care face dejectile apoase si cu urme albicioase ca varul si cu bule, sta zburlit toata ziua. Ce s-ai fac oare?
cand un porumbel face azi apos si a 2a zi normal asta nu e semn de alerta. si eu am porumbei cu astfel de pb.
se intampla si la om sa se mai strice la stomac din cand in cand si sa dea “nenorocirea” peste el, dar la pasari……ori mananca uneori ca inecatii, adica mult si setea pe ei ca dracu, ori mananca putin dar apa bea intruna….depinde de cum e porumbelul in ziua respectiva.
da, sa iti faci griji daca vezi ca sta zgribulit, sau nici macar nu sta in picioare ,nici nu zboara, nici nu prea mananca dar in schimb bea apa mereu, asta da semn de alarma.
Nu prea ma pricep la porumbei si n-am porumbei ci alte animale. Imi plac porumbeii si m-au intristat bolile lor. A folosit insa cineva ARGILA in tratament? Eu am gasit pe net materialele despre argila, apoi am cumparat-o de la plafar, la 1 kg, pentru animalul meu. Cel mai bun lucru mi s-a parut faptul ca SUPRADOZAREA NU ARE EFECTE ADVERSE, practic poti folosi orice doza, poti s-o si mananci.
Argila actioneaza asupra sistemelor digestiv si excretor in prima faza, avand proprietati de reechilibrare, remineralizare si vindecare. Are un efect antitoxic, este recomandata in special in colite, enterocolite, nefrite, alte infectii. Insa am gasit pe net marturii ale unor persoane carora le-a stabilizat tensiunea arteriala sau normalizat functia pancreatica. Argila are din ce in ce mai multe aplicatii reechilibrand organismele, unele popoare stravechi consumand-o zilnic in mancare. De ce n-ar pune pe picioare si porumbeii?
Cautati pe net despre argila.
Numai bine!
S-a scris despre argila aici:
http://www.porumbei.ro/gusi-umflate-cu-lichid/#comments
nu faceti tratamente la porumbei dupa ureche
Inamicul bolii la porumbei?VOLIERE USCATE IASCA.eu nu fac curat in voliera decat odata pe an.Stratul de ganiat este destul de gros dar uscat iasca.cand intrii in voliera nu trebuie sa se simta miros de fecale..unde miroase a fecale este focar de infectie si bolile apar negresit.am pus un accent extrem de mare pe voliera uscata si nu am treaba cu nici un fel de boala in cotet.deci…miros de dejectii in cotet…porumbei bolnavi in permanenta.stima la zburatori
“porumbei.ro” porumbeii tai au dejectii apoase cand vin de la etape pentru ca elimina toate toxinele , de aceia se folosesc electrolizi dupa ce porumbeii vin de la concursuri pt a elimina toate toxinele
Cred ca raspunsul lui Miron Daniel pozitia 6 este cel mai corect