1. Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?

Buna! Ma numesc Bianca Rotaru, sunt din Dorohoi, jud.Botosani. Am 20 de ani si sunt studenta in anul 2 la Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii, specializarea Engleza-Romana din Suceva. O alta activitate pe care o practic cu placere este cea de manichiurist-pedichiurist urmand si cursuri in acest domeniu.

2. Cand si cum ati devenit columbofila?
Eu am crescut la bunici,mama mea lucrand in Elvetia. Bunicul meu fiind un crescator de porumbei comuni, pot spune ca am crescut in preajma porumbeilor insa nu am avut nicio atractie fata de acestia. Dar dupa ce am inceput sa vizitez crescatoria prietenului meu Cosmin Padurariu si ajutandu-l in toate activitatile columbofile, am inceput sa ma indragostesc de porumbeii voiajori. Decizia de a creste proprii porumbei a aparut dupa ce nu am mai putut suporta faptul ca prietenul meu rupea capul la toti porumbeii care nu erau corespunzatori standardelor sale.

Astfel din dorinta de a-i salva de la o moarte sigura am luat toti porumbeii care trebuiau eliminati si i-am dus la bunici alaturi de cei ai bunicului, care dupa cateva luni au fost mancati de un jder. Dupa aceasta intamplare nefericita m-am ambitionat si mi-am construit propria crescatorie cu gandul de a si participa la concursuri pe viitor.

3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Crescatoria este orientata pe directia S-E, are o lungime totala de 8m, latimea de 2,5m, si are 4 compartimente de dimensiuni egale, 2 sunt destinate lotului de zbor, 1 pentru reproductie, 1 pentru pui. Anul acesta am avut 42 porumbei in lotul de zbor, 24 de porumbei la reproductie si 40 de pui.

4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Mancarea o pregatesc singura din boabe autohtone (grau, porumb, floarea-soarelui) la care mai adaug cum cred de cuviinta si mancare la sac. La mine in crescatorie hranitorile sunt pline tot timpul,toti porumbeii primind acelasi amestec,pentru a nu-mi zapaci de cap bunica cat timp sunt plecata cu ratii, ore exacte de hranire, amestecuri diferite, etc.. Deasemenea folosesc suplimente minerale, vitamine si electroliti.

5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
Porumbeii sunt tratati in luna ianuarie impotriva viermilor intestinali, tricomonoza si cai respiratorii dupa care sunt vaccinati impotriva paramixovirozei. Pana anul acesta nu am facut niciun tratament impotriva salmonelozei insa anul acesta voi face si acest tratament, nu pentru ca as fi avut probleme, ci doar pentru a vedea daca apar imbunatatiri ale rezultatelor. Pe parcursul intregului an porumbeii de matca nu mai primesc niciun tratament in afara de cel din luna ianuarie.

6. Ce concursuri preferati si de ce?
Imi plac toate categoriile, ma bucur cand imi vin porumbeii si de la 100 de km, insa cel mai mult imi plac etapele de maraton, unde un porumbel cu origini isi poate arata valoarea, consider ca daca ai porumbei de maraton, ai toate categoriile.

7. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Cred ca exista porumbei specializati pe etape de viteza si porumbei specializati pe etape de fond si maraton, daca in privinta porumbeilor de fond pot sa ma pronunt si sa spun ca un porumbel bun claseaza si la viteza si la maraton, e si cazul mascului 100113-09 care are norma la GENERAL PUI si norma la SUPERMARATON, despre cei de viteza nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea fiindca nu detin astfel de porumbei.

8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
Porumbeii sunt eliberati pentru antrenamentele din jurul crescatoriei in jurul datei de 10 aprilie, apoi dupa 2 saptamani incep antrenamentele cu lansari in grup de la 10 km, 25km, 100km, urmeaza o etapa de demifond cu clubul dupa care sunt angajati la etapele de fond si de maraton. In week-endul dintre maratoane ii antrenez fortat 1 ora dimineata si 1 ora seara, ceea ce este un adevarat chin cu porumbeii jucati la natural.

9. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Detin o matca formata din porumbei frati sau fii din zburatorii de top din crescatoriile COSMIN PADURARIU + CATALIN RUSU, CIOBANU DAN+SORIN si LUCIAN FLOREA.

Cuplurile la matca mi le face prietenul meu deoarece ii cunoaste mai bine, majoritatea porumbeilor din matca provenind din crescatoria sa. Nu am avut inca niciun zburator care sa realizeze un palmares atat de impresionant incat sa ajunga in compartimentul de matca.

10. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Porumbeii din lotul de zbor ii imperechez cat mai tarziu posibil, anul acesta de exemplu acestia au fost imperecheati pe data de 2 aprilie si au fost lasati sa creasca un pui pana la varsta de 7 zile.
Cei din matca sunt imperecheati pe data de 1 martie, cresc 2 serii de pui dupa care sunt separati pana in anul urmator.

11. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?
Anual scot in jur de 40-50 de pui pe care ii zbor toate etapele organizate, dar anul acesta din cauza unei epidemii de paramixoviroza nu au fost zburati decat 2 etape de 200 km. Nu am avut niciun porumbel care sa nu fie zburat in anul nasterii sa pot spune daca e capabil sa realizeze performante la maturitate insa cred ca este foarte important ca puii sa zboare cat de putin in anul nasterii pentru a capata o anumita experienta si a-si forma musculatura. In anul 2009 am zburat puii pana la Losice 540 km, iar yearlingii trebuie sa zboare minim un maraton pentru a ma putea baza pe ei in anul urmator.

12. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.

100113-09 locul 36 nat frc general pui 2009
Locul 3 nat frsc supermaraton maturi 2011

Tata lui 0518326-10 M
LOCUL 3 NAT FRSC AS MARATON TINERET (48puncte)
LOCUL 46 NAT FRSC FOND-MARATON TINERET

100151-09 M LOCUL 9 NAT FRC DEMIFOND PUI
LOCUL 10 NAT FRC GENERAL PUI
LOCUL 1 DEMIFOND PUI ASC BOTOSANI

13. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
La etapele de fond si maraton au participat: A.C.CAMPULUNG MOLDOVENESC, CSC PORUMBELUL RADAUTI, CSC SPORTING RADAUTI, CSC SPORTUL COLUMBOFIL BOTOSANI concurand direct la etape cu crescatori renumiti din nordul Moldovei precum CIOBANU DAN+SORIN, SOFRONI LIVIU, TRUFIN VALENTIN, si multi altii.

14. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?
Mentalitatea oamenilor e singurul lucru care trebuie schimbat, restul va veni de la sine.

15. Cum este ca fata intr-un hobby dominat de barbati? Cum percep prietenii si familia aceasta activitate?
Uneori e destul de greu, dar incerc sa vad doar partile bune, fara sa-i bag in seama pe cei care vin si se imbata la imbarcari si desigilari si incearca sa iasa in evidenta in acest mod, daca pe clasamente nu reusesc, chiar azi m-am intalnit in piata cu un “hulubar” ca altfel nu pot sa-i spun unui om care pozeaza in Sf. Petru pe net. Insa in realitate cei care il cunosc stiu ce fel de om este, care mi-a reprosat folosind niste expresii pe care nu pot sa le reproduc, faptul ca am nesimtirea sa public un articol pe acest site {de parca el ar avea exclusivitate}, frustrat fiind probabil din cauza sosirilor de la etape ale porumbeilor pe timp de noapte sau in plina iarna. Dar la aceasta intrebare imi vine in minte o replica celebra a unei actrite “barbatii au inventat focul dar femeile au descoperit cum sa se joace cu el”, acest citat reprezinta perfect felul in care noi, femeile, imprumutam si transformam un stil de viata masculin intr-unul perfect feminin.

Din partea mamei mele am toata intelegerea, ea fiind si cea care ma ajuta financiar cu toate cheltuielele inclusiv cele pe care le implica sportul columbofil. Tin pe aceasta cale sa-i multumesc, iar cu bunicii mai exista unele conflicte ocazionale, deoarece nu prea inteleg ei ce cauta o fata in acest sport dar totusi au grija de porumbei atunci cand sunt plecata la facultate, iar fara ajutorul lor nu m-as putea bucura de acest minunat sport.

16. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Relatati cea mai interesanta intamplare traita de cand sunteti columbofila.
La un antrenament al puilor de la 60 km prietenul meu a luat din greseala si un pui iesit afara de 4 sau 5 zile care spre surprinderea mea a reusit sa se intoarca acasa odata cu restul puilor, desi il credeam ca si pierdut.

Alta surpriza mi-a facut-o femela 100119-09 care dupa ce s-a ouat prima data anul acesta a suferit probabil o cadere de calciu si nu a mai putut sa zboare vreo 5 saptamani, moment in care prietenul meu m-a sfatuit sa o elimin deoarece nu mai are nicio sansa sa faca fata la concursuri pe viitor, insa nu l-am ascultat si am lasat-o sa tina ocupat un mascul tot sezonul fara sa fie antrenata decat in jurul crescatoriei. La a 2 a etapa de Elbrag 835 km, m-a batut la cap sa o angajez ca sa scap de ea pentru a nu aglomera lotul de zbor din anul urmator cu porumbei nezburati, etapa s-a dovedit a fi cea mai grea din tot sezonul insa femela a reusit sa soseasca acasa ba chiar sa si claseze. Sper sa-mi dovedeasca anul acesta ca nu i-am acordat degeaba locul in crescatorie si increderea mea.

Fotografii din crescatorie: