Interviu cu Cioara Daniel (Arad)

Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Sint nascut in Jud. Arad localitatea Arad la data de 04.04.1972. Am in prezent 33 de ani, sunt casatorit 11 ani, am un baiat de 10 ani. Lucrez ca sef de sala la restaurantul PARC din Arad. Alte pasiuni in afara de columbofilie nu prea am, este singura mare pasiune a mea, care sper sa si ramana pina la batrinete.

Cum ati inceput columbofilia si la ce varsta?
Am inceput columbofilia la o virsta frageda, adica la 7 ani alaturi de tatal meu Cioara Ioan Traian. Acesta din urma fiind inscris in Asociatia ?Voiajorul? Arad din anul 1976. Eu sunt inscris in asociatie de la varsta de 9 ani, alaturi de el ca si tandem. Din anul 1994 mi-a predat mie ?stafeta?, dar ma ajuta si in zilele de azi.

Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente si cati porumbei aveti?
Crescatoria mea este organizata in trei boxe pentru zburatori si una pentru reproducatori. Boxa pentru reproducatori este situata deasupra bucatariei de vara si este compartimentata in 12 ? apartamente?, fiecare pereche avand boxa ei separata. Detin un numar de 140 bucati din care 30 sunt pentru reproductie iar restul de 110 pentru zbor.

Cum decurge o zi obisnuita in crescatoria Dvs., in timpul sezonului? Dar in extrasezon? Cat timp alocati zilnic porumbeilor?
In crescatoria mea o zi obisnuita este la fel atat in extrasezon cat si in sezonul de zbor, nu fac diferente. Dimineata li se da mancare si apa proaspata, pe la ora 8, dupa care la o jumatate de ora li se da drumu afara sa zboare in voie (binesiinteles, in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile, porumbeii sunt inchisi toata ziua ). Timpul alocat zilnic porumbeiilor difera de la o zi la alta datorita programului de lucru ( lucrez o zi da, una nu). In ziua in care sunt acasa sunt mai tot timpul printre ei iar in ziua in care nu sunt acasa se ocupa de ei tatal meu, am mare noroc cu el, in acest fel porumbeii nu sufera sub nici o forma.

Ce ati dori sa modificati in viitor la crescatoria dvs. si la metodele folosite?
In viitor as dori sa imi construiesc o crescatorie noua, compusa din 2 compartimente, unul doar pentru pui iar celalalt pentru zburatori iar la metodele folosite nu as dori sa schimb nimic, pentru ca metoda folosita de mine da roadele dorite.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Despre modul de hranire pot spune ca asigur porumbeilor cate 3-4 mese pe zi, cam cum s-ar spune ? mancare la discretie? , nu prea ramane hranitoarea goala prea mult timp ( sunt de parere ca un porumbel de calitate nu are voie sa se ingrase, adica mananca doar atat cat are nevoie). Ca tipuri de boabe folosesc: porumbul, floarea soarelui, graul, mazare, orzoaica, iar in timpul sezonului mai adaug in cantitati mici: rapita, canepa, mei alb si rosu, palaris si in. Diferenta intre ratia porumbeilor nu prea exista, poate la reproducatori cand au de crescut pui le adaug mai multa mazare si floarea soarelui.

Ce concursuri preferati: viteza, demifond sau fond si de ce?
Imi plac toate categoriile de zbor, particip la toate etapele organizate de catre asociatia Arad. In special, imi place sa ma axez pe categoriile: fond si maraton, pentru ca aici am obtinut cele mai mari satisfactii, adica cele mai bune clasari pe plan national, categorii la care am avut si primele pasari in expozitiile natioanale.

Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel cu adevarat bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Desigur un porumbel poate concura cu succes atat la viteza cat si la fond ( vezi porumbelul de general ), dar cel mai indicat ar fi ca fiecare porumbel sa fie angajat la categoria la care corespunde din punct de vedere genetic ( in functie de linia din care este scos porumbelul respectiv).

Ce tehnici de motivatie folositi? Preferati naturalul sau vaduvia? De ce?
Ca metoda de zbor practic ?naturalul? pentru ca mie personal mi-a dat rezultate bune. Nu practic vaduvia pentru ca, in primul rand nu am amenajata crescatoria pentru acest tip de metoda, iar in al doilea rand nu am timpul necesar din cauza serviciului; nici nu as putea zice ca m-ar pasiona acest tip de metoda, sunt de parere ca un porumbel de valoare poate aduce satisfactii cu ambele metode. Vaduvia este o metoda foarte greu de realizat, chiar daca altii spun ca este cea mai usoara medota de zbor, iar ca motivatii la porumbei nu folosesc, le asigur doar o hrana adecvata, cuib si pereche pe tot sezonul competitional.

Cum pregatiti porumbeii maturi, respectiv puii pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol?
Cu porumebii maturi incep antrenamentele de la 20km, 35 km, 50 km, 70 km dupa care daca asociatia nu mai organizeaza alte antrenamente ii angajez direct la primul zbur, aproximativ 175-190 km. Cu puii lansarile de fac incepand cu 15 km, continuand cu 25.35.50.70 km dupa care continui cu masina asociatiei, antrenamente si zboruri oficiale. Lansarea la antrenamente o fac in grup, nu individual in ambele cazuri.

In ce constau antrenamentele in jurul casei?
Antrenamente in jurul casei nu practic, la mine predomina ideea ? libertate benevola?, nu foatez porumbelul sa zboare in jurul casei, zboara cat cred ei ca le este necesar.

Care credeti ca sunt mai buni in concursuri, mai rezistenti sau mai motivati: masculii sau femelele?
Din punctul meu de vedere, nu sexul porumbelului este cel care face performanta, ci linia lui genetica. Desigur, sunt si anumiti factori din ciclurile de reproductie ale porumbeilor care pot influenta negativ sau pozitiv rezultatele unui porumbel. La mine in crescatorie, masculii sunt cei care mi-au dat cea mai mare satisfactie, dar nici femelele nu s-au lasat mai prejos.

Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile?
Imperecherea reproducatorilor o fac in mare parte pe criteriul ? pedigreului?, incerc sa combin anumite linii pentru a obtine pui care sa-mi ofere satisfactie pe viitor.

Ce linii de porumbei sunt la baza crescatoriei?
La baza crescatoriei mele stau linii precum: Janssen, Aarden, Desmet Mathijs, Catrisse, Bricoux, dar nu trebuie uitati acei porumbei pe care tatal meu mi ia lasat, porumbei despre care nu pot spune prea multe in ceea ce priveste linia de provenienta pentru ca pe aceea vreme nu exista asa acees la informatii privind linia porumbelului, dar tot ce pot spune despre acesti porumbei este ca au fost formati si au dat satisfactii la concursurile de fond si mare fond ( Teplice 733 Km, Schwering 1020 km, Gdansck 950 Km, etc.). Acesti porumbei i-am imperecheat cu noile achizitii facute si am reusit sa ma bucur de rezultate atat pe plan local cat si pe tara.

Ce porumbei introduceti la matca?
Intre 1997-1999 am introdus in matca porumbei adusi de la alti crescatori cu rezultate bune la zboruri. La ora actuala introduc porumbei la matca doar cei cu rezultate bune si foarte bune pe plan national, au zburat cel putin 2-3 ani de zile si au la actriv cel putin o expozitie nationala. Ultima acizitie, si anume toamna anului 2005 am introdus in matca un numar de 5 porumbei provenind din crescatoria lui Raymond Hermes.

La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Porumbeii din matca ii imperechez la sfarsitul lunii februarie, pentru ca eu consider ca puii de martie-aprilie sunt cei mai reusiti pentru zboruri. Porumbeii de zbor ii imperechez dupa anumite creiterii: timp, plan de zbor, etc.

Dupa ce criterii achizitionati o pasare?
Intre 1997-1999 am introdus in matca porumbei adusi de la alti crescatori cu rezultate bune la zboruri. La ora actuala introduc porumbei la matca doar cei cu rezultate bune si foarte bune pe plan national, au zburat cel putin 2-3 ani de zile si au la actriv cel putin o expozitie nationala. Ultima acizitie, si anume toamna anului 2005 am introdus in matca un numar de 5 porumbei provenind din crescatoria lui Raymond Hermes.

Ce parere aveti despre tardivi?
Sunt de parere ca porumbeii tardivi, trebuie sa fie perfecti din toate punctele de vedere, dar si in acest caz, acestia ar trebui folositi pentru reproducere. Sunt teorii care sustin ca 1 din 10 tardivi poate face performante, aici doresc sa precizez ca locul 1 de la Magdemburg 2003 este un tardiv.

Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu?
Anual scot un numar de 70-80 pui pe care ii zbor toamna pe planul de zbor al jud. Arad, iar mai departe la un an de zile ii zbor cot la cot cu porumbeii maturi, adica si la zborurile de fond si mare fond.

Va plac concursurile cu pui?
Considerati ca rezultatele puilor sunt edificatoare pentru a decide calitatea unui porumbel sau asteptati maturitatea sa-si spuna cuvantul?
Da, imi plac zborurile cu puii, dar sunt de parere ca nu zborurile cu ei sunt cele care arata calitatea unui porumbel, aceasta se vede abia dupa doi sau trei ani de zbor.

Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?
Dupa parerea mea puii ar trebui sa zboare pina la 400-500 km dar momentan cel mai lung zbor pe care l-am zburat cu acestia a fost de 335 km (Brasov sau Vatra Dornei ? etape organizate de asocatie), iar la yearlingi, cum am mentionat si mai sus, incerc sa le fac norma de fond sau chiar si maraton.

Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate?
Nu cred ca nezburarea porumbeilor in anul nasterii poate afecta performantele acestuia, dar la inceperea anului competitional acestia ar trebui antrenati mai bine decat cei zburati toamna pentru ca porumbeii nezburati toamna nu sunt obisnuiti cu stresul ?cosului si lal masinii?, fapt ce ar putea duce chiar la pierderea acestuia.

Acordati importanta gradului naparlirii la aripa puiului cand il inscrieti la concurs? Mai exact, daca nu a trecut de pana 2 sau a aruncat pana 9-10, merge la concurs?
Acord importanta la gradul de naparlire a aripii puiului, nu il inscriu la concus decat daca a trecut de a doua pana, iar puii care au trecut de pana a noua, merg la zboruri doar daca e cazul, adica le mai trebuie acea etapa ca sa se claseze la o anumita categorie.

Ce fel de relief modeleaza porumbeii in zona Dvs. si ce fel de musculatura, vitalitate si penaj au acestia?
Zona in care locuiesc predomina campia. Ca trasaturi: musculatura sa fie elastica, vitalitatea sa fie deosebita iar penajul trebuie sa fie matasos si acoperit cu o pudra densa.

Ce porumbei va plac? Referiti-va la culoare, marime, temperament.
Imi plac aproape toate culoriile la porumbei, nu consider ca aceasta este foarte importanta, ci rezultatele pe care le fac. Marimea porumbelului sa fie medie, iar temperamentul il prefer vioi, nu unul extrem de bland.

Credeti in faptul ca ochii porumbelului va pot arata valoarea acestuia sau indica doar vitalitatea sa?
S-au scris multe carti despre ochii porumbeilor. Parerea mea despre ochiul porumbelului este ca acesta iti arata starea lui de sanatate. Sunt de acord cu teoriile privind ochiul porumbelului, dar eu personal nu ma ghidez numai dupa ochi atunci cand selectez porumbeii ( ?cosul? reprezinta cea mai buna metoda de selectare a porumbeilor).

Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
Tratamentele si vaccinarile le fac de doua ori pe an, primavara si toamna, in timpul zborurilor le mai administrez o cura de antibiotice + vitamine. Atat primavara cat si toamna le fac tratamente contra: parazitiilor interni si externi, trichomonoza, coccidioza, salmoneloza iar ca si vaccinari le fac din 6 in 6 luni Columbovac.

Nominalizati cei mai dragi porumbei din intreaga activitate columbofila.
Cei mai dragi masculi sunt: 085171 – 00, 083090 ? 00, 083047 ? 00, 083068 ? 00, 160066 ? 03.
Cele mai dragi femele sunt: 084457 ? 02, 084424 ? 02, 116365 ? 04, DV 02011 ? 282 – 97, DV 02011 ? 169 ? 96.
Rezultatele acestor porumbei le voi prezenta la intrebarea urmatoare.

Enumerati cateva dintre cele mai bune rezultate obtinute in cariera Dvs. columbofila.

Rezultate 2002:
Crescator:
Maraton ? locul 26 nat. ? Arad – locul 1
General Palmares – locul 56 nat – Arad ? locul 2
Fond – locul 62 nat. ? Arad ? locul 4
Fond Palmares – locul 75 nat. ? Arad ? locul 5
Nurmberg – locul 19
Porumbei:
083178 ? 00 M – locul 2 nat. Nurmberg ? locul 1 pe zona de vest Nurmberg

Rezultate 2003:
Crescator:
Maraton – locul 2 nat. – Arad ? locul 1
Maraton Palmares – locul 4 nat. ? Arad ? locul 1
General Palmares – locul 64 nat – Arad ? locul 1
General – locul 65 nat. ? Arad ? locul 2
Fond – locul 46 nat. ? Arad ? locul 5
Fond Palmares – locul 58 nat. ? Arad ? locul 2
Porumbei:
267292 ? 01 M – locul 5 nat. Maraton ? Expo Cluj
085171 ? 00 M – locul 1 nat. Magdemburg 2003
083090 ? 00 M – locul 2 nat. Magdemburg 2003
084457 ? 02 F – locul 14 Fond Yearling Expo Cluj

Rezultate 2004:
Crescator:
Maraton – locul 22 nat. – Arad ? locul 1
Maraton Palmares – locul 2 nat. ? Arad ? locul 1
General Palmares – locul 84 nat – Arad ? locul 5
General – locul 148 nat. ? Arad ? locul 10
Fond – locul 100 nat. ? Arad ? locul 6
Fond Palmares – locul 24 nat. ? Arad ? locul 3
Porumbei:
084448 ? 02 M – locul 64 Fond Palmares ? Expo Constanta
084457 ? 02 F – locul 17 Fond Palmares ? Expo Constanta
083047 ? 00 M – locul 7 cat. National 2002-2003-2004 ? Expo Constanta
083068 ? 00 M – locul 2 cat. National 2002-2003-2004 ? Expo Constanta

Rezultate 2005:
Crescator:
Maraton – locul 61 nat. – Arad ? locul 7
Maraton Palmares – locul 31 nat. ? Arad ? locul 4
General Palmares – locul 111 nat – Arad ? locul 5
General – locul 117 nat. ? Arad ? locul 6
Fond – locul 148 nat. ? Arad ? locul 8
Fond Palmares – locul 98 nat. ? Arad ? locul 4
As – locul 70 nat ? Arad ? locul 2
As Palmares – locul 49 nat. ? Arad ? locul 1
Porumbei:
084424 ? 02 F – locul 25 Maraton ? Expo Brasov
160024 ? 03 M – locul 90 Maraton ? Expo Brasov
160069 ? 03 M – locul 250 Fond Palmares ? Expo Brasov
160066 ? 03 M – locul 125 General Palmares ? Expo Brasov
116365 ? 04 F – locul 15 Maraton Yearling ? Expo Brasov
Pentru poze se poate accesa : http://pigeonclub.xhost.ro/cioaradaniel/.

Ce planuri de viitor aveti?
Urmatorul plan este construirea unei noi crescatorii si atingerea visului oricarui columbofil si anume : un porumbel in Olimpiada.

Ce sfaturi ati da incepatorilor?
Cel mai bun sfat pentru un incepator ar fi: procurarea unor porumbei cu o linie genetica buna, multa, multa seriozitate si iubire fata de porumbei, ca in acest sport nu poti face rezultate. BAFTA TUTUROR.

10 comentarii la “Interviu cu Cioara Daniel (Arad)”

 1. sunt un pusti de 13 ani din Arad{Gai}ma numesc David adrian si eu sunt pasionat de porumbei inspecial voiajori si as dorii sa imi dai si mie niste sfaturi despre hrana care ar trebui oferita cum se cuvine.as fii foarte recunoscator daca mai putea ajuta

  multumesc mult

 2. fain ca afistati cum cresc porumbei si columbofiilor le urez subces incontinuare si celor din CJ va rog sa va bagati idul meu catalinbota_386:-h:-h:-h

 3. Eu cred ca si eu pot sa trimit deaici din Texas CEVA VOIAJORII SA ZBOARE

 4. sant un fost colunbofil si as dori sa ancep din nou ,am 29 de anii sant din brasov mai impresionat .Mam lasat de acest sport din cauza cnditilor de a creste porumbei si as dori sa ma apuc din nou si sotia este de acord si mia promis ca ma va ajuta ce sfaturi imi pti da.Sper sa tinem legatura .Mult succes si astept raspuns

 5. Aurel din Craiova

  Sunt un crescator de voiajori dar sunt la inceput si sa stiti ca va urmaresc de foarte mult timp.Eu apreciez ce scrie fiecare.Si vreau sa va zic, cine a avut ideea cu acest site are o capacitate de memorie de invidiat, felicitari.
  Suces tuturor crescatorilor de porumbei. Si spor la zbor.

 6. Sun un crescator de porumbeii de la 10ani acuma am 16ani imi place foarte mult sportu asta desi nu stau in RO am porumbeii.Razvan…Medias.Mult sucesss si altori columbofili tineri…

 7. Domnule Cioara Daniel nu aveti un id de messenger prin care sa vorbim ca asi vrea sa va vizitez crescatoria
  Multumesc mult cu respect Andrei

 8. sunt un tanar de 13 pasionat de porumbei voiajori din arad si vreau sami iau mai multi intrati pe marian_corbei

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *