Interviu cu Nedelea Virgil & Florin

1. Cateva cuvinte despre Dvs.: locatie, varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie ?
Numele meu este Nedelea Florin, am 25 de ani si impreuna cu tatal meu Virgil formam tandemul columbofil ?Nedelea Virgil & Florin?. Locuim in localitatea Lunca Calnicului situata la 18 kilometri est de Brasov unde avem si crescatoria porumbeilor.

nedelea-florin

nedelea-virgil

2. Cand si cum ati devenit columbofil?
Pasiunea columbofiliei am mostenit-o de la tatal meu care creste porumbei voiajori din copilarie, astfel nu tin minte cand am avut primul contact cu porumbeii, practic am crescut printre acestia. Am inceput sa practicam sportul columbofil acum 11 ani in 1998 cand ne-am inscris in cadrul Asociatiei Columbofile Brasov, unde activam si astazi. Din acel an in care am concurat porumbeii pentru prima data nu am ratat nici un sezon competitional.

Primele rezultate au venit in anul 2000 cand 3 porumbei au reusit sa-si faca baremurile la categoria fond printre care femela 22093-98 a ocupat locul 5 judetean si locul 109 national. De atunci am avut porumbei cu norme in fiecare an, dar rezultatele cu adevarat bune au venit in 2005, primul an cand am practicat metoda vaduviei, metoda pe care o consideram net superioara naturalului si care este practicata in continuare la noi in crescatorie. In acel an masculul mozat 359431-05 a reusit ocuparea locului 1 judetean si 20 national viteza cu punctajul de 35,68 pt si a locului 2 judetean si 37 national demifond cu punctajul de 30,52 pt. Tot in acel an Campionul 359443-03 a ocupat prima pozitie in clasamentul judetean la fond si locul45 national cu penalizarea de 51,75 pt iar femela tanara 50338-04 ocupa locul 1 judetean, 24 national viteza tineret cu 49,45 pt. si locul 1 judetean, 27 national cu 43,65 pt demifond tineret.

nedelea-campionul

3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Crescatoria noastra este compusa din noua compartimente astfel : trei compartimente pentru masculii vaduvi si doua compartimente pentru femelele vaduve de unde in fiecare sezon iau startul cam 70 de porumbei, doua compartimente pentru porumbeii de reproductie unde sunt cazate cam 20 de cupluri si doua compartimente pentru pui in care in fiecare an sunt 60 ? 70 de bucati.

4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Hrana porumbeilor este preparata de noi din seminte autohtone si in sezonul de concurs este compusa cam din 14 feluri de seminte. Nu hranim porumbeii cu amestecuri gata preparate care se gasesc in comert. Hrana lotului de zbor este mai bogata in carbohidranti si produse energetice iar porumbeii de reproductie sunt hraniti cu un amestec mai bogat in proteine. Puii primesc acelasi amestec de boabe ca si lotul de zbor. Iarna hrana tuturor porumbeilor este formata din 50% orz iar restul porumb, ovaz, grau, putina floarea soarelui si putin mei. In sezonul rece porumbeii sunt hraniti o singura data pe zi iar in sezonul de concursuri primesc hrana de doua ori pe zi. Atunci cand au puii mari, porumbeii primesc hrana suplimentar. Porumbeii au la discretie tot timpul anului minerale proaspete.

5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
De doua ori pe an, in lunile februarie si octombrie sunt facute tratamente preventive contra viermilor intestinali, tricomonozei si coccidioxei, bolilor respiratorii si salmonelozei. Aceste tratamente sunt urmate de vaccinari contra difterovariolei si paramixovirozei. Aceasta serie de tratamente si vaccinari este primita si de catre pui la varsta de 2 ? 3 luni. In timpul sezonului de concursuri porumbeii mai primesc alternativ cate o cura preventiva pentru tricomonoza si respiratie o data la cateva saptamani. Folosim doar medicamente si produse speciale pentru porumbei de la firme din strainatate si din tara. Daca o pasare se imbolnaveste este izolata si tratata individual.

6. Ce concursuri preferati si de ce?
Ne plac toate concursurile, fiecare categorie de distanta avand farmecul ei. Participam la intreg planul de zbor pe distante cuprinse intre 100 si 800 de kilometrii. De doi ani am inceput sa participam si la etape de maraton cu un numar mic de porumbei. Astfel in 2008 femela 42717-04 a reusit sa faca baremul pentru maraton clasand un Sopron ? 732 km si doua Strengberg ? 884 km. Aceasta femela este primul porumbel din istoria Brasovului cu norma la aceasta categorie.

7. Considerati ca porumbeii sunt ?de viteza? si ?de fond? sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
In mare credem ca porumbeii din linii de viteza se preteaza mai bine la concursuri pe aceste distante, la fel si in cazul fondului si maratonului, dar am observat din experienta noastra ca sunt foarte multe exceptii. In acest sens va pot da cateva exemple din crescatoria noastra cum ar fi: Speedy 122309-06 care a reusit sa ocupe in 2008 la categoria viteza locul 1 judetean si 26 national cu 26,2 puncte si la viteza palmares locul 1 judetean si 16 national cu 87,48 puncte se trage din doi porumbei ?de fond?. Acest porumbel il are ca tata pe 23054-02 (fiu din Stichelu) care a participat la Expozitia Nationala Brasov 2005 la categoria General Palmares, avand si norma la fond iar ca mama pe 59009-02 ? o femela primita de la domnul Prusu Dan din Constanta care cultiva doar porumbei de fond.

nedelea-speedy

De cealalta parte Big Heart 300465-05, un porumbel 50% Janssen considerat de noi la inceput un porumbel ?de viteza?, dupa ce si-a facut norma la viteza in 2006, in 2007 l-am angajat la fond si ne-a uimit prin sosirile pe locuri fruntase ocupand locul 1 judetean fond cu 24,50 puncte. In 2008 acest porumbel isi confirma valoarea de ?fondist? ocupand locul 7 national fond palmares cu 82,52 puncte.

nedelea-bigheart

8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
In sezonul rece porumbeii sunt tinuti inchisi din cauza pasarilor rapitoare. In luna martie incepem sa le dam drumul afara si pe la mijlocul lui aprilie incepem antrenamentele. Astfel ii ducem noi la 10, 30 si 60 de kilometri dupa care sunt angajati la antrenamentele organizate de club. La antrenamentele pe care le facem individual toti porumbeii sunt lansati numai in stol. Masculii vaduvi sunt antrenati in jurul crescatoriei de doua ori pe zi dimineata si seara iar femelele vaduve o singura data pe zi seara.Porumbeii sunt lasati liberi cate o ora dar niciodata nu sunt fortati sa zboare, acestia zboara de placere atat cat vor. Aceste antrenamente in jurul crescatoriei reflecta forma echipei de zbor in acel moment.

9. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
La reproductie ajung porumbeii care au avut rezultate exceptionale in cateva sezoane de zbor si au o origine sanatoasa. Introducem porumbei straini in crescatorie destul de rar si incercam tot timpul ca porumbeii introdusi sa fie mai buni decat ai nostrii. Cuplurile de reproductie sunt formate atat dupa aspectul fizic cat si dupa rezultate si origine. Porumbeii din lotul de zbor sunt lasati sa se imperecheze la liber si am observat ca, de multe ori, din aceste imperecheri rezulta produsi foarte valorosi.

10. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Atat reproducatorii cat si lotul de zbor sunt imperecheati intre 1 si 15 martie in functie de planul de concursuri din anul respectiv si de vreme.

11. Cati pui scoateti anual si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?
Reproducem anual in jur de 100 de pui din care pastram 60-70 doar din primele doua serii care participa obligatoriu la toate etapele de concurs organizate de asociatie. Am observat ca experienta acumulatade porumbei la concursurile din anul nasterii are un rol foarte important in cariera lor ca viitori sportivi. Nu crestem porumbei tardivi pentru ca, din experientele trecute, am observat ca majoritatea dintre ei se pierd la concursuri in al doilea an de viata.

Avem un plan binestabilit dupa care angajam porumbeii la concursuri dupa cum urmeaza: puii participa la 6 ? 7 etape de concurs pana la 350-380 km, porumbeii de un an participa la toate etapele din planul de zbor de viteza si demifond nefiind inscrisi la nici o etapa de fond. Porumbeii maturi de peste doi ani pot participa la orice distanta. Daca un porumbel matur se comporta exemplar la etapele de viteza si demifond va fi jucat exclusiv la aceste distante fara sa conteze linia din care provine. La fel un porumbel considerat pentru distante scurte si medii daca nu ne multumeste asteptarile la aceste categori este inscris la distante lungi.

Mentionam ca la noi in crescatorie selectia se face mai intai pe baza performantelor sportive iar abia apoi dupa originea porumbeilor. Din acest punct de vedere ne consideram columbofili si nu columbicultori.

12. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.
Un porumbel reprezentativ in crescatoria noastra este Stichelu 54054-99, un mascul care a reprodus numerosi porumbei de top cum ar fi: Campionul 359443-03 ? 1 jud. Fond 2005, 2 jud. Fond Palmares 2005-2007 prezent in Expo Brasov 2005 si Expo Piatra Neamt 2007; Black Beauty 300461-05 ? 4 jud. Fond 2008 cu 43,93 puncte prezent in Expo Oradea 2008; Schumi 122345-06 ? 7 jud. Fond 2008 cu 64,47 puncte prezent in Expo Oradea 2008; 23054-02 prezent in Expo Brasov 2005 la General Palmares. Totodata este bunicul urmatorilor porumbei: Speedy 122309-06 ? 2 jud. As tineret 2007, 1 jud. Viteza 2008 prezent in Expo Piatra Neamt 2007 si Expo Oradea 2008; Aragon 300440-05 ? 1 jud. Fond 2008 cu 29,82 puncte prezent in Expo Oradea 2008; Neo 122393-06 ? 4 jud. General Palmares 2007-2008 cu 366,35 puncte prezent in Expo Oradea 2008; Serena 122319-06 ? 15 jud. Viteza Palmares 2007-2008 cu 376,08 puncte prezenta in Expo Oradea 2008.

nedelea-stichelu

O femela cu rezultate exceptionale este Nefertiti 300455-05 care ocupa locul 3 jud. Fond 2007 cu 50,47 pt, locul 2 jud. Fond 2008 cu 30,64 pt, locul 1 jud. si 6 national Fond Palmares 2007-2008 cu 81,11 pt fiind astfel participanta in lotul tarii la Olimpiada Dortmund 2009. Aceasta femela este reprodusa dintr-un mascul de la Munteanu Vasile ? Sibiu si o femela Piere Dordin de la Munteanu Sorin ? Codlea, Brasov.

nedelea-nefertiti

O alta performanta o reprezinta ocuparea locului intai judetean la categoria fond trei ani consecutiv respectiv 2005,2007 si 2008 (in 2006 nu s-a zburat categoria fond din cauza gripei aviare).

In 2005 Campionul 359443-05 ocupa locul 1 judetean la fond cu 51,75 puncte prin urmatoarele clasari:
164 Tatabanya ? 597 km ? 3707 porumbei
7 Viena ? 764 km ? 2054 porumbei
5 Rajka 1 ? 699 km ? 1218 porumbei

In 2007 Big Heart 300465-05 ne uimeste sosind primul la toate etapele de fond la care a fost angajat totalizand 24,5 puncte prin urmatoarele clasari:
29 Esztergom 1 ? 582 km ? 2277 porumbei
8 Modra ? 710 km ? 1498 porumbei
7 Esztergom 2 ? 582 km ? 1090 porumbei

In 2008 este randul lui Aragon 300440-05 sa ocupe prima pozitie la fond la nivel judetean cu penalizarea de 29,82 puncte obtinute prin urmatoarele clasari:
10 Tata 1 ? 607 km ? 759 porumbei
9 Tata 2 ? 607 km ? 1753 porumbei
16 Sopron 2 ? 732 km ? 1390 porumbei

nedelea-aragon

La categoria celor mai buni porumbei l-as mai aminti pe ?200? 318200-03, un porumbel care aduna 40 de clasari din 50 de angajari culminand cu:
Locul 1 Savarsin 1 2004 ? 276 km ? 3528 porumbei
Locul 3 Horea 3 2008 ? 340 km ? 364 porumbei
Locul 6 Horea 2 2008 ? 340 km ? 1200 porumbei
Locul 7 Zalau 2008 ? 256 km ? 2413 porumbei
Locul 7 Acatari 2 2006 ? 119 km ? 1524 porumbei
Locul 7 Nadlag 3 2004 ? 391 km ? 734 porumbei
Locul 8 Feleac 2 2006 ? 195 km ? 1430 porumbei
Locul 10 Horea 3 2007 ? 340 km ? 803 porumbei

nedelea-200

13. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.

In zona noastra sunt mai multi crescatori foarte buni, nume ca Macovschi Mihail, Cautus Traian, Zamfir Sorin, Sendruc Gheorghe, Ledan Laslo si altii. Sper sa nu supar pe nimeni daca am omis sa-i mentionez numele aici.

14. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?

In columbofilia noastra ar fi multe lucruri de schimbat in bine. Ar trebui sa incercam sa copiem cat mai mult din modul de organizare a columbofiliei din tarile dezoltate din vest. Odata cu porumbeii adusi de acolo ar trebui sa aducem si metodele lor de organizare a acestui sport.

Ar fi mai bine sa concureze un numar cat mai mare de columbofili impreuna si nu sa ne separam grupuri grupulete din cauza orgoliilor catorva persoane care majoritatea fug de concurenta. Ca oameni ar trebui sa fim mai blanzi si mai ingaduitori , nu sa incercam sa ingreunam functionarea acestui sport pentru anumite motive personale.

15. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.

O sa relatez aici intamplarea prin care am intrat in legatura cu domnul Prusu Dan din Constanta caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru porumbeii primiti cadou.

In anul 2001 la o etapa de fond din Ungaria, cu un porumbel de-al nostru, intra in crescatorie si o femela albastra straina, de doi ani, foarte epuizata. Dupa cateva zile, timp in care s-a refacut, o eliberez dimineata cand scot porumbeii la antrenament cu un biletel la picior. In aceiasi seara primim telefon de la domnul Prusu din Constanta care ne multumeste ca am eliberat porumbelul.

La urmatoarea etapa de fond peste doua saptamani, la fel cu un porumbel de-al nostru vine alta femela baltata din acelasi an, 1999. Uitandu-ma la seria de pe inel observ ca este foarte apropiata cu cea de acum doua saptamani. Atunci il sun pe domnul Prusu si acesta imi spune ca este tot porumbelul dansului si ca este o pasare cu un palmares foarte bun. La fel eliberam femela dupa cateva zile cand este refacuta dar acasta nu mai pleaca si mai ramane cam o saptamana la noi. Atunci ii spun domnului Prusu ca femela nu mai vrea sa plece, iar acesta ne spune sa o pastram noi ca este o pasare de valoare. Totusi intr-o zi vedem ca porumbita a disparut si apoi primim telefon cu multumirile de rigoare si aflam ca a ajuns cu bine la Constanta.

Asa am legat o frumoasa prietenie cu domnul Prusu Dan care ne-a facut cadou un lot de 10 porumbei, dintre care cativa reproduc si in ziua de astazi la noi si care au dat urmasi cu rezultate foarte bune la concursuri.

Va multumim pentru ca ati avut rabdare sa cititi acest articol si va dorim multe rezultate frumoase in acesa minunata pasiune ? columbofilia.

Nedelea Virgil & Florin

48 comentarii la “Interviu cu Nedelea Virgil & Florin”

 1. ACEST INTERVIU MA FACE SA FIU MANDRU CA SUNT UN COLUMBOFIL BRASOVEAN(CHIAR DACA SUNT LA INCEPUT) .PE ACEASTA CALE DORESC SA IL SALUT PE DOMNUL NEDELEA FLORIN SI SA II TRANSMIT CA ASTEPT CU NERABDARE SA DEVIN UN CLIENT FIDEL LA PORUMBEI DANSULUI.BAFTA IN NOUL SEZON.VACARUS IONUT

 2. cu respect…… sunt din sfantu gheorghe ….. id meu lost_shadow92 astept sa vorbim…..

 3. SALUT FLORINE FELICITARI PT. LOCURILE OBTINUTE BIG HEART IMI PLACE MULT SA AVETI BAFTA IN CONTINUARE SI SA AUZIM DE BINE!!!

 4. Bravo , felicitari !!! santeti niste columbofili adevarati cu principii sanatoase , felicitari inca o data mai ales pt. fem. “Nefertiti”…

 5. Felicitari pentru rezultatele minunate pe care le aveti. Si va doresc multa bafta in noul an competitional. Aveti rezultate de invidiat pe care fiecare dintre noi si le doreste. FELICITARI inca odata si multa bafta in continuare!!!

 6. Bravo b?ieti mai rar oameni ca voi ?n acest sport ,sper c? asa eliberati toti porumbei prip?siti, asa se dovedeste c? s?nteti adev?rati COLUMBOFILI v? respect si multe salut?ri &&&

 7. Buna, pentru inceput tin sa va felicit pentu rezultatele obtinute :D si pentru timpul acordat porumbeilor.

  Dar intrebarea mea pentru tine este daca tu tot ai fost ajutat de catre alti prumbari la inceputul carieri, tu la rindul tau ai facut asa ceva…..???

  Eu am doar virsta de 17 ani, anul acesta fac si eu 18 ani si cresc porumbei din 2005 si nu ma mai pot lasa ca si fumatori de tigari :D
  si eu la rindul meu am fost foarte ajutat cu porumbei si acum mai sunt si eu la rindul meu am ajutat din ce am avut cine ma rugat lam ajutat :D

  Multii Columbofili au fost ajutati la inceput din ce stiu eu si ei acum la rindul lor nu mai ajuta tineri columbofili ce e foarte urit din partea lor :|

  Eu acum vreau sami string niste bani din ce pot sami cumpar si eu niste porumbei de la NATURAL DIN BELGIA ca daca batrini porumbari nu vot sa ma ajute ce sa fac si eu :|

  si daca poti sami raspunzi si mie la o intrebare ca tu ai experienta mai multa ca mine daca cumpar porumbei de la NATURAL fac o prostie sau e foarte bine te astept la:

  ID: alexi1607 si daca nu vrei sa vb cu mn pe mess raspundemi aici iti multumesc….!!!!!

  Hai Vint in pene…. :D

 8. adevarati columbofili…..super porumbeii la fel si rezultatele lor. Bafta pt 2009 si rezultate mai buna ca si anul trecut …..

 9. Va felicit inca o data pentru frumoasele rezultate,va doresc succes in 2009,frumoasa descriere a provenientei porumbeilor,esti un om modest Florine,un bun crescator si pregatitor de porumbei pe etapa stii ce vrei de la ei D-ul Virgil un crescator,de baza al Brasovului un om de onoare,cu spirit sportiv .Va doresc numai bine intregi fam.NEDELEA !FLORINE bun porumbel STICHELU cred ca e baza CRESCATORIEI.

 10. da frumos interviu bafta lor. vint in pene si un an mai bun in 2009.

 11. Va felicit Florin ,rezultate deosebite ,bafta in continuare

 12. Cel mao tare coleg de club.Tineo tot asa Florine si rezultate cat mai sus,in varful clasamentului.Multa sanatate intregii famili si porumbeilor si un sezon cu rezultate mai bune decat anul trecut.
  Vant in pene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  PS:Debea astept sa iasa nepotii si stranepotii din Stichelu:D
  Cu respect,
  NEACSU VLAD

 13. Felicitari pentru rezultate dar mai ales pentru caracter.

  Sper ca povestea prin care ati devenit prieten cu dl. Prusu sa “inspire” tot mai multi columbofili.

  Succes in 2009 !!!

 14. felicitari un interviu frumos :) bafta is vant in pene :)

 15. FELICITARI! Incaodata s-a adeverit ca TANDEMURILE vor fi viitorul columbofiliei, succes incontinuare si anul 2009 sa va aduca tot ceea ce va doriti! STAN+ILIE

 16. Frumos acest interviu.Succes in noul sezon si la cit mai multe interviuri care sint interesante pt toti columbofili.Cu surprindere observ ca nu s-a gasit nimic de criticat cum ne sta noua bine sa ne afirmam.Sanatate si un sezon plin de realizari.

 17. Felicitari ,intradevar porumbei de exceptie si columbofili de valuare,multa bafta in noul an si poate in scurt timp vom concura toti impreuna,multa sanatate ,,Profesore” tie si fam. tale.
  Ps.intradevar neamul de stichel este exceptional.

 18. Frumos, felicitari, ma mir ca totusi duce traditia mai departe! Prietenii mei ai caror tati cresteau porumbei niciunul nu era interesat de aceste pasari minunate ! E un lucru bun ca a prins microbul si dezvolta acest hobby minunat!

 19. Felicitari domnilor Nedelea si tot odata si domnului Dejan. Eu personal as dori sa vad mai des asa ceva si sa vad cat mai putine topicuri de genul:”am un porumbel fara coada”, ce ar trebui sa fac? sau “am un porumbel cu ochi diferiti cred ca este unicat dar oare nu trebuie operat?”etc.etc. Mai vedem si comentarii de-a dreptul penibile,genul:”tu ai unul fara coada dar eu am trei si sunt foarte tari ca nu-i prinde gaia”etc. Sunt suficienti columbofili care au intradevar ceva de spus si foarte multi care ar trebui sa asculte si sa invete si sa nu dea sfaturi altora.Mie personal si cred ca mai multor crescatori mi se face lehamite cand vad unele teme de discutii si mai ales unele comentarii.Dar am vazut si topic-uri unde apar crescatori de reala valoare si e o placere sa le citesti articolele.

 20. foarte frumos florin esti impreuna cu tatal tau un tandem foarte bun cu porumbei exceptionali si rezultate de asemenea iti doresc multa sanatate tie si familiei tale precum si rezultate cel putin asa de bune ca pina acum.bafta la concursurile care bat la usa!!!

 21. majoritatea suntem de aceeasi parere…numai ca este ca si la tv …au priza la prostime ex stirile de la ora 5:)…asa si cu topicurile alea penibile i

 22. Tot respectul pentru acesti oameni, si le doresc multa bafta la viitoarele concursuri, si sa se inmulteasca diplomele care le vedem acolo

 23. Dlor Nedelea Virgil si Florin nu ne-ati spus nimic despre provenienta acestor porumbei in afara de cei de la dl Prusu .Ce fel de linii cultivati,ce combinatii,de la cine ? Cat la suta din porumbeii cu care concurati obtin rezultate?Ce pierderi aveti intr-un an din totalul de porumbei cu care concurati?Pierdeti si din liniile consacrate la dvs ?Acel porumbel stichelu se trage din porumbei stichelbout?Aveti si porumbei de la firma Natural,si daca da ,ce rezultate a-ti avut cu ei?Ii imperecheati in sange s-au ii combinati?Din porumbeii adusi direct din alte tari v-au mers mai bine fii sau nepotii?Pun aceste intrebari pt ca am o oarecare experienta si asi vrea sa stiu parerile dvs despre aceste lucruri.Felicitari pt rezultate!

 24. FELICITARI FLORINE! CRED CA SI PORUMBEII DL.PRUSU CU AI TAI AU DAT COMBINATII BUNE SI REZULTATE NOTABILE.BAFTA IN CONTINUARE …..SI NU UITA DE PUII AIA SALII…

 25. In primul rand felicitari d-lor,se vede de la distanta ca iubiti porumbeii nu doar rezultatele lor si acest lucru va ajuta sa obtineti rezultatele frumoase cu care ne mandrim toti cei care iubim porumbeii.Cei care iubesc porumbei doar pentru a se face cunoscuti in’lumea buna’ nu vor ajunge niciodata sus,daca vor ajunge vreodata nu va fii din columbofilie.La mine e primul an de zbor si sa stiti ca iau lecti de la voi si pot spune chiar foarte bune,si foarte folositoare

 26. 100% de acord cu Ardeleanul!

  Incerc sa nu fac o manelizare a site-ului, dar materialele de calitate se fac mai greu si apar mai rar. In plus, trebuie sa se ocupe cineva si de incepatori. Oricum subiectele puerile se epuizeaza in timp, am incercat sa nu abordez un subiect de 2 ori. Am refuzat destule topicuri oricum, si sa stiti ca e destul de greu sa refuzi.

  In afara de interviuri, articole nu prea sta nimeni sa faca, rarele cazuri le-ati vazut publicate. Eu am cateva articole excelente in lucru, dar fiind sinteze si traduceri, le am neterminate si nu prea apuc sa ma ocup de ele. Dupa o zi de munca, ce ati face? Ati sta inchis in casa sa scrieti articole sau ati iesi la porumbei? :)

 27. Felicitari pentru ceea ce faceti. Mare dreptate are “Ardeleanul”,dar e si greu de realizat articole de calitate. Sincer,as sta tot timpul si le-as studia.
  O zi buna tuturor si la cat mai multe articole ca cel de fata….

 28. Frumoasa crescatorie ! Serios tandem ! Se pare ca ati gasit “reteta succesului “….asa ca va urez sa ajungeti sa vindeti la licitatii pe PIPA !

 29. Un porumbel care zboara la natural,face rezultate de virf pe tara,ma refer la fonduri,maratoane toti campionii locurile 1,2,3, astea sint viitorul,nu ori cine are pasari de fond ,vint in pene.

 30. Iata, din conceptia si filosofia prezentata, rezulta clar, fara tagada, o gandire limpede, curata si documentata, despre columbofilie, dar mai presus de atat, iubirea nemarginita si intelegerea acestor magnifice fiinte a caror dragoste ne uneste pe toti, de acesti ingeri inaripati ai nostri, ai tuturor-porumbeii !!
  Ce poate fi mai frumos,mai fair play, decat altruismul si stima pe care le-ati formulat, la intrebarile esentiale ale interviului vizand stiinta si arta columbofiliei ! Asa este, noi ne punem amprenta certa asupra valorii crescatoriei si cream campioni iar comportamentul lor bland, competitiv si intelept, ne slefuieste personalitatea.
  Aceste premise certe, unanim recunoscute, deschid calea marilor succese nationale si olimpice, pe care le asteptam. Toata consideratia unui columbofil si competitor, Traian Cautus.

 31. FELICITARI! Se vede calitatea porumbeilor si calitatile crescatorilor.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *