Interviu de Filipache Adrian
Internetul pe langa faptul ca este un ,,izvor?? nesecat de informatii iti ofera posibilitatea sa cunosti oameni deosebiti cu care poti imparti o mare pasiune : sportul columbofil. Pana nu demult a existat o ,,insula columbofila?? care aparent a disparut insa a creat prietenii. Orlando este unul dintre acesti ,,insulari??, un om care a avut rabdarea si bunavointa sa imparta din experienta sa si celor mai putin initiati. In ciuda faptului ca nu are porumbeii langa el zi de zi, reuseste rezultate constante de invidiat ; drept urmare i-am solicitat un interviu.
1. Te rog Orlando, o scurta prezentare !
Sunt columbofil, din Bucuresti, in varsta de 32 de ani si pe langa columbofilie am ca pasiuni: echitatia, apicultura si vanatoarea.
2. Cum ati inceput columbofilia si la ce varsta?
La varsta de 15 ani am vizitat un coleg de liceu care avea porumbei voiajori. Acesta participase la cateva concursuri, dar fara rezultate. Am cerut detalii despre acest sport si m-am decis ca trebuie sa particip si eu la astfel de concursuri. Am cumparat 2 perechi de porumbei de la un vecin de al lui si de aici …. inceputul, m-am inscris in clubul ??Porumbelul Calator??, am cunoscut crescatori de valoare si am achizitionat porumbei buni.
3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente si cati porumbei aveti?
Crescatoria este organizata pe 2 niveluri cu 5 compartimente ( 3 sus si 2 jos) in care tin pana la 100 de porumbei.
4. Cum decurge o zi obisnuita in crescatoria Dvs., in timpul sezonului? Dar in extrasezon? Cat timp alocati zilnic porumbeilor?
Atat in sezon cat si in extrasezon atentia este indreptata spre sanatatea si forma porumbeilor. Diferenta este ca in sezon alimentatia si antrenamentul se face in alt mod. Daca in sezonul de concursuri porumbeii sunt antrenati in mod constant, in extrasezon sunt lasati sa zboare in voie , fara program, mentinand astfel elascitatea musculaturii.
Ca timp alocat porumbeilor tin sa mentionez lectura cu teme columbofile (carti, reviste, internet) si discutiile cu crescatori experimentati.
5. Ce ati dori sa modificati in viitor la crescatoria dvs. si la metodele folosite?
Doresc sa modific sistemele de ventilatie si sa ma maresc voliera.
6. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Hrana trebuie sa fie de foarte buna calitate si in general achizitionez amestecuri gata preparate, in functie de sezon si categoria porumbeilor (pui, zburatori, reproducatori).
7. Ce concursuri preferati: viteza, demifond sau fond?
Prefer concursurile de fond si maraton dar ii respect si pe crescatorii de viteza si demifond.
8. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel cu adevarat bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Consider ca sunt porumbei “de fond” si “de viteza”, iar cei la care se face referire sunt de general.
9. Preferati naturalul sau vaduvia? De ce?
Prefer motoda naturalului pentru ca se preteaza mai bine la fond si maraton, dar este clar ca in competitiile de viteza si demifond vaduvia este indispensabila.
10. Cum pregatiti porumbeii maturi respectiv puii pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol?
Incep antrenamentele de la aprox 30 km cu lansare comuna, apoi continui cu lansari individuale de la 50km, 70km, 100km. Primele antrenamente ale puilor le fac din 4 puncte cardinale in ordinea V,S,E,N pentru dezvoltarea simtului de orientare pe o arie mai mare in jurul casei. Stim cu totii ca ultimii km sunt cel mai greu de parcurs dupa un concurs lung si solicitant de aceea trebuiesc parcursi ??cu ochii inchisi?? de catre porumbei.
11. In ce constau antrenamentele in jurul casei?
In jurul cotetului porumbeii sunt antrenati dimineata cat mai devreme si seara cat mai tarziu. La unele concursuri este esential ca porumbelul sa vina in prima zi (cat de tarziu) sau cat mai devreme a doua zi dimineata.
12. Care credeti ca sunt mai buni in concursuri, mai rezistenti sau mai motivati: masculii sau femelele?
Atat masculii cat si femelele dau rezultate la concursuri daca sunt sanatosi si intr-o conditie fizica buna. Problema la femele apare cand trebuie sa oua si 2 zile dupa ce au ouat.
13. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile?
Reproducerea necesita o atentie deosebita, iar cuplurile sunt formate pe baza genetica, fenotip si rezultate.
14. Ce porumbei introduceti la matca?
La matca introduc numai porumbei care sunt de o valoare mai mare decat a porumbeilor mei. Cand achizitionez o pasare tin cont de aceleasi criterii : valoarea genetica, fenotip si rezultate.
15. La ce data imperecheati porumbeii?
In ultima sambata din februarie imperechez atat zburatorii cat si matca. Puii obtinuti ii zbor in toamna.
16. Ce parere aveti despre tardivi?
Sunt foarte pretentiosi. In general nu scot tardivi.
17. Cati pui scoateti anual?
Aproximativ 100.
18. Va plac concursurile cu pui? Considerati ca rezultatele puilor sunt edificatoare pentru a decide calitatea unui porumbel sau asteptati maturitatea sa-si spuna cuvantul?
Zbor mai mult puii din perechile nou formate. Rezultatele puilor arata in proportie de 50% valoarea, fapt pentru care astept maturizarea porumbeilor, aceasta fiind edificatoare.
19. Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii?
Puii sunt angajati pana la 400 km, iar tineretul pana la 750 km.
20. Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate?
Categoric da. (parerea mea personala)
21. Acordati importanta gradului naparlirii la aripa puiului cand il inscrieti la concurs? Mai exact, daca nu a trecut de pana 2 sau a aruncat pana 9-10, merge la concurs?
Da si pe langa acest lucru acord importanta naparlirii in zona capului (daca este chel pe cap si gat nu il angajez la concurs).
22. Ce fel de relief modeleaza porumbeii in zona Dvs. si ce fel de musculatura, vitalitate si penaj au acestia?
Crescatoria o am situata langa padure avand astfel probleme cu ulii si soimii. Porumbeii trebuie sa fie mai atenti si mai bine pregatiti fizic pentru a putea scapa de atacuri. Astfel cu o musculatura elastica cu un penaj matasos si cu o vitalitate de exceptie reusesc sa supravietuiasca selectiei naturale. Epavele nu au ce cauta in cusca campionilor.
23. Ce porumbei va plac? Referiti-va la culoare, marime, temperament.
Personal prefer porumbeii solzat inchis (gut), dar culoarea are mai putina importanta cand obtin rezultate bune la concursuri. Talia porumbeilor mei este mijlocie-mica. Temperamentul este un criteriu de selectie, astfel elimin imediat orice porumbel nesociabil, sperios, rau in general.
24. Credeti in faptul ca ochii porumbelului va pot arata valoarea acestuia sau indica doar vitalitatea sa?
Valoarea in mica masura, dar vitalitatea da.
25. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an?
Primavara si toamna fac analize la laborator. In functie de rezultate fac tratamentele, apoi vaccinez contra paramixovirozei (in noiembrie-decembrie). Daca apare o problema in timpul sezonului apelez tot la laborator.
26. Nominalizati cei mai dragi masculi si femele din intreaga activitate columbofila.
FUNDITA 153634-98 ; MARATON 1659-00 ; VRABIORU 1726-02 SI MAMY 2201-99, VRABIUTA 5661-00, CAMPIOANA 1724-02, F 051888-02.
MARATON 1659-00
VRABIORU 1726-02
MAMY 2201-99
F 051888-02
FUNDITA 153634-98
27. Enumerati cateva dintre cele mai bune rezultate obtinute in cariera Dvs. columbofila.
Loc 1 /ACMB 1999- fond tineret ; Loc 6 /UFCR 1999- viteza pui ; Loc 3 /NAT ZAGREB 2000 ; LOC 2 /NAT KRASNODON-2004 ; LOC 1 /ACMB 2004- CRESCATOR MARATON ; LOC 1 /ACMB 2004-CRESCATOR MARATON PALMARES ; LOC 1 /ACMB 2005- CRESCATOR MARATON PALMARES ;………………
28. Ce planuri de viitor aveti?
Doresc sa obtin titlul de MAESTRU AL SPORTULUI COLUMBOFIL .
29. Ce sfaturi ati da incepatorilor?
Sa se documenteze foarte bine inainte de a incepe acest sport. In acest fel isi vor da seama ca pentru a ajunge campioni trebuie un cotet bun, o rasa buna, o sanatate perfecta, cunostine mereu reactualizate si nu in ultimul rand ambitia de a nu renuta in fata esecurilor.