1. Cateva cuvinte despre Dvs.: varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Buna ziua, ma numesc Ovidiu Badea, am 42 de ani lucrez in serv. administrativ la o companie din Bucuresti, casatorit sotia mea fiind si ea iubitoare de porumbei.
2. Cand si cum ati devenit columbofil?
Cu aceasta pasiune cred ca m-am nascut, de mic copil alergam la bunicii mei dupa tot felul de pasari. In adolescenta am reusit cu greu sa imi conving parintii sa cresc cateva perechi in balcon de unde am si concurat prima data la varsta de 17 ani. Primul meu club a fost 16 Februarie acolo am cunoscut crescatori precum col.Kerestes, Titi Stan, Voicu Stefan, Iordache Lucian, si am legat prietenii cu Badea Ion, Golgojanu Orlando si Robert Mihaila. Dupa cativa ani din anumite motive a trebuit sa intrerup aceasta legatura cu porumbeii dar pasiunea mea pentru ei a ramas aceeasi.
3. Cand v-ati decis sa concurati porumbeii?
In anul 2008 parintii mei au vandut apartamentul si au luat o casuta la 20 km de Bucuresti. Atunci a incoltit in mintea mea ideea de a construi o crescatorie de porumbei. In primavara anului 2010 am inceput sa construiesc impreuna cu mama si sotia mea crescatoria. La inceput am fost reticent ca voi face performanta deoarece eu locuind in Bucuresti pe umerii mamei mele a cazut tot greul dar spre marea mea surprindere isi dedica marea majoritate a timpului la porumbei, ea fiind practic omul de baza.
4. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Crescatoria este formata din cinci compartimente, matca, pui, lot de zbor, pui, femele vaduve si este orientata spre SV. La reproductie am 12 perechi iar la lotul de zbor 30 masculi + 30 femele. Pui reproduc in jur de 60 dar peste iarna nu tin mai mult de 110 porumbei.
5. De la ce crescatori ati achizitionat porumbeii?
Primele achizitii le-am facut de la dl. Burca Ionut din Arad, apoi de la Robert Mihaila si Golgojanu Orlando. Pe dl. Burca l-am urmarit in 2010 acesta facand un sezon de exceptie Triplu Campion National la AS Maraton, Fond si Fond Crescator a fost unul din motivele care m-au determinat sa iau legatura cu dansul, am stat de vorba la telefon si am legat o amicitie pot spune frumoasa.
6. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
In timpul concursurilor zburatorii primesc hrana la sac iar in extra-sezon amestec propriu dar vanturat la ventilator si cel putin 8 feluri de seminte.
7. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an si in special in timpul sezonului competitional?
Incep cu viermi, trichomonoza, cai respiratorii, salmonella dupa care ii vaccinez impotriva paramixovirozei. Medicamente folosesc in special de la firmele consacrate, le folosesc mai putin pe cele autohtone, consider ca nu avem ani de experienta in acest domeniu. Odata cu importul porumbeilor de afara s-au adus foarte multe tulpini de virusi, modificandu-se foarte mult tabloul clinic al porumbeilor. Un lucru important zic eu dupa ce am facut un tratament urmatorul nu il mai fac cu aceleasi antibiotice pentru a nu exista riscul imunizarii virusilor la anumite medicamente. Este normal sa folosesc electroliti, aminoacizi, B-uri, proteina dar foarte important din ce produse le administam porumbeilor. Totul depinde de noi, cu cat nu complici lucrurile cu atat ai sanse mai mari de reusita. Anul trecut am simtit-o pe pielea mea dupa primul fond porumbeii au venit bolnavi, ( micoplasmoza) nefiind decat saptamanal la ei nu i-am putut evalua iar produsele naturiste administrate de mama nu au reusit decat sa-i tina pe linia de plutire la al doilea fond pauza totala s-au strans in doua zile. Imediat le-am administrat un antibiotic 5 zile dar atentie acesta nu se metaboliza in ficat. La urmatorul fond si maraton au inceput si rezultatele, in concluzie da antibioticele sunt indispensabile in timpul sezonului!
8. Ce concursuri preferati si de ce?
Datorita faptului ca pozitia geografica ma situeaza in fata crescatorilor cu care concurez am decis de la bun inceput pentru a nu naste divergente sa concurez numai la etapele de Fond si Maraton. La celelalte etape concurez dar nu clasez.
9. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Daca ar fi sa ne luam dupa statisticile din ultimii ani pot spune ca un porumbel de viteza poate clasa si un fond daca tragi de el, mai greu este sa claseze trei ce sa mai vorbim de cinci fonduri. Este o vorba: din porumbei de fond poti sa faci de viteza dar din porumbei de viteza nu poti face de fond! Dar mai sunt si exceptii.
10. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? Le faceti lansari pe cont propriu? Daca da, acestea sunt lansari individuale sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
In functie de vreme undeva in jurul datei de 1 aprilie dau drumul afara porumbeilor acestia fiind tinuti inchisi pe parcursul iernii. Datorita acestui fapt crescatoria este prevazuta cu voliere eliberand prin rotatie atat femelele cat si masculii. Obligatoriu din doua in doua saptamani porumbeii mei fac baie pe timpul iernii. Din luna octombrie si pana la inceputul zborurilor acord o deosebita importanta penajului, alimentatiei, grit-ul nu trebuie sa lipseasca etc. Prima saptamana sunt eliberati de voie dupa care incep treptat cu steagul pana la 40 de minute, iar inainte cu o saptamana de primul concurs obligatoriu doua antrenamente de 30 km. Da fac lansari individuale in stol si in amurg.
11. Zburati porumbeii la vaduvie sau la natural? De ce?
Pana acum am practicat metoda natural dar am realizat ca vaduvia este viitorul asa ca in toamna lui 2013 am mai construit inca doua compartimente pentru a face practic jocul la vaduvie. Motivul este unul simplu, porumbeii se recupereaza mult mai repede si se uzeaza mai putin.
12. Cat timp petreceti pe zi cu porumbeii in timpul sezonului competitional, respectiv in extrasezon?
Datorita faptului ca voliera se afla la o distanta de 26 km de locul unde locuiesc sunt privat de a-mi vedea porumbeii zilnic dar la fiecare sfarsit de saptamana in extrasezon ma aflu la ei. In sezon mai des si cred ca acest lucru m-a facut sa imi ascut simturile, atentia este mult mai mare atunci cand sunt la ei!
13. Aveti un porumbel favorit? Culorile nu conteaza pentru performanta dar toti avem o culoare preferata la porumbei. A dvs. care este?
In momentul in care practici acest sport din pasiune si placere un porumbel favorit nu trebuie sa se remarce neaparat prin culoare sau rezultate el poate sa iasa in evidenta prin spiritul lui si forta pe care o emana atunci cand il privesti de parca ar vrea sa iti transmita ceva. Iar tu la randul tau trebuie sa comunici cu el, atunci inseamna ca pe acele pasari nu le privesti ca pe niste simple obiecte doar pentru a-ti satisface ambitiile de invingator. Deci in concluzie cine nu stie sa piarda nu va sti niciodata sa castige! Am o afinitate pentru porumbeii rosii.
14. Ce reprezinta porumbeii si concursurile cu porumbei pentru dvs?
Pana sa ma apuc iar de porumbei pescuiam si cea mai mare satisfactie o aveam atunci cand in lanseta cadea cate un crap de 2-3 kg, simteam cum adrenalina se scurgea pana in maduva oaselor dar intoarcerea unui porumbel de la concurs mai ales unul de maraton depaseste cu mult aceste trairi!
15. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Porumbeii de fond dar mai ales cei de maraton parerea mea este ca trebuie sa aiba osatura puternica si in acelasi timp o musculatura elastica, un penaj fin si matasos, porumbeii mei nu arata la mana de nota 10 cum si-ar dori multi crescatori de viteza demifond dar nu acest lucru ma intereseaza foarte mult ci rezistenta si vointa pe care o transmit la zborurile grele. Cuplurile le formez prin compensatie, imi plac porumbeii mici spre medii. Incepand din acest an mi-am schimbat filozofia legata de porumbeii de matca si anume: toti porumbeii mei care au zburat minim trei ani la fond si marathon si au facut norma vor intra in matca, inlocuindu-i pe cei achizitionati de mine din diferite surse.
16. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
La jumatatea lunii martie.
17. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.
Ce pot sa spun, eu zbor porumbeii din 2011 practic sunt la inceput de drum mai ales cine zboara fond si maraton stie ca trebuie sa aiba multa rabdare cu porumbeii, dar cu toate astea rezultatele au inceput sa apara inca din 2012, am reusit sa fac norma la fond la sase porumbei; se evidentiaza (1275 – 2010 loc 20 jud. fond de la Golgojanu Orlando) si (0763516 – 2011 loc 13 jud. fond-tineret de la Robert Mihaila). In anul 2013 loc 1 jud. si 54 nat. fond cu o femela primita cadou (0764756 – 2011 de la Maianu Paul ). In 2013 este primul an cand angajez si la maraton: (0763506 – 2011 loc 5 jud. As marathon de la Robert Mihaila) si (0763255 – 2011 loc 15 jud. maraton de la Burca Ionut ).
18. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
In concurenta cu gruparile din Bucuresti, Giurgiu Constanta, Dambovita si Ilfov, iar de la Clubul Voluntari la care activez de trei ani ii nominalizez pe dl. Carmazan Ioan, Niculescu Mihai, Radu Ilie, Tudor Iulian, Constantin Mihai etc.
19. Ce ati dori sa se schimbe in columbofilia din Romania?
In ultimii ani, columbofilia s-a schimbat in bine zic eu, avem acces la infomatii si cel mai important am inceput sa ne vedem afara in primul rand datorita rezultatelor si a oamenilor cu bani de la noi care au importat porumbei de valoare. Dar odata cu aceste lucruri a cam disparut fair-play-ul. Cred totusi ca suntem pe drumul cel bun!
20. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Va rog sa relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.
In vara anului trecut asteptam porumbeii de la un concurs de fond si in jurul orei 20 a aparut ca o naluca cazand pe voliera. Era porumbita cu seria 0763533 – 11 plina de smoala! Doar primele 5-6 remige primare nu erau afectate. Am incercat sa o spal cu pur, axion, degeaba smoala se intarise pe pene, atunci am luat decizia de a o sterge cu benzina, era singura solutie. Dupa aceea am spalat-o cu sampon am uscat-o si am invelit-o intr-un prosop. Era inerta, aproape moarta! Am plecat acasa cu gandul ca nu va mai prinde dimineata. A doua zi am sunat-o pe mama si cu un tremur in glas am intrebat: Ce face guta? Pauza, apoi spuse: este bine… a iesit din prosop si a baut apa. Primele doua saptamani au fost hotaratoare, avea temperatura si tremura teribil parca era in sevraj. Cata vointa si ambitie de a trai! Timpul a trecut a venit marea naparlire si usor, usor femela a inceput sa arate asa cum a fost odata. Intr-una din zile m-am nimerit cand mama le punea sa manance. Aplecata asupra hranitorii un porumbel s-a asezat pe spatele ei, apoi pe umar dupa care a intrat in galeata din care le punea sa manance. Este “fata lu’ mama” a zis intorcadu-se spre mine, atunci am realizat cine manca din galeata, era femela care cu cateva luni in urma sfidase moartea…
Felicitări pentru rezultate.
Îmi place mult răspunsul la întrebarea : “13. Aveti un porumbel favorit? Culorile nu conteaza pentru performanta dar toti avem o culoare preferata la porumbei. A dvs. care este?” , majoritatea columbofililor le plac porumbei guţi,albaştri.Este primul columbofil cu rezultate pe care îl întalnesc să îi placă porumbei roşii. Se pare că sunt puţini columbofili cărora le plac porumbei voiajori albi şi roşii, şi care să participe şi la concursuri. Oare de ce ?
Un om minunat , un exemplu demn de urmat! Felicitari Ovidiu!
Felicitari,multi noroc in 2014.
Mult succes in continuare.
Interviurile acestea sunt bune si ar fi si mai bune daca columbofilii care raspund ar fi mai directi, ar da mai multe detalii despre metodele de pregatire. Dar nu prea cred ca este posibil.
felicitari familiei tale ca te sustine , fara de care ar fi fost foarte greu , crescatorie exemplara , bravo pt rezultatele obtinute , succes mai departe …
Felicitari pentru rezultate si mult succes in continuare!
felicitari pentru rezultate! Tine-o tot asa! cu oameni ca tine trebuie sa inceapa columbofilia in romania ca poate asa dispar si interesele,ca acest hobii tinde sa ia o alta intorsatura,cea a afacerilor. Un om vertical, corect, cu mult bun simt si dedicat acestui frumos SPORT !!!!!!
Prietenul meu! Si ma mandresc cu el! Cu toate ca ne cunoastem atat de bine a fost o placere sa citesc articolul despre dumneavoastra, calitate in continut si in exprimare :)
Succes in noul an competitional! La cata pasiune investesti (ne mai aducand in discutie restul) meriti doar locul 1.
Felicitari !!!!
Va multumesc pentru cuvintele frumose … lui Andrei care face un lucru extraordinar cu acest site fara de care nu am putea sa aflam atatea lucruri de care suntem interesati noi columbofilii si nu in ultimul rand mamei mele care ma ajuta enorm .
In afara tratarii virusilor cu antibiotice, un interviu frumos si interesant.
Felicitari Ovidiu. Ma bucur pentru tine.
Cu porumbei buni si un interes real din partea crescatorului…sportul columbofil e simplu, ai inceput sa dovedesti asta.
Succes incontinuare !