Zeno Steinbinder este un columbofil roman cu rezultate foarte bune in Germania. Prin amabilitatea sa pe porumbei.ro se va organiza un concurs in urma caruia incepatorii vor primi niste pui. Iata in continuare un scurt interviu cu domnul Zeno.
1. Cateva cuvinte despre Dvs.: varsta, ocupatie, alte pasiuni in afara de columbofilie?
Sunt nascut in 1960 in Codlea / Brasov , actual om de afaceri – ( absolvent al Facultatii TCM Brasov ) – pasionat de fotbal ( fan devotat al BVB 09 Dortmund – inca din anii ’80 si datorita unei relatii de prietenie cu Marcel Raducanu ).
2. Cand si cum ati devenit columbofil?
De fapt columbofil m-am nascut, tatal meu a avut in permanenta porumbei, chiar si voiajori ;-) .. de acolo microbul. In 1974 ( cind am avut voie – la 14 ani ) m-am inscris in asociatia din Codlea pe atunci 8/7 – si am reusit o “performanta” pe care si astazi mi-e greu sa o inteleg … am zburat in primul an – adica 1974 – 4 porumbei de 1 an – la toate etapele ( 13 la numar – de la Sebes la Gyor / ca 160 pina la 700 km ) ) – si nu am pierdut nici un porumbel – primind si o distinctie speciala atunci , desi porumbeii au clasat doar din cind in cind insa mai ales la zborurile lungi.
3. Cum aveti organizata crescatoria? Cate compartimente aveti si cati porumbei aveti in fiecare?
Am 5 compartimente :
1 – semivaduvi – ptr. program RV + general – 16 locuri / boxe
2 – compartiment femele – 25 locuri
3 – compartiment pui – 15 + 45 = 60 locuri
4 – compartiment fond / maraton = 9 boxe
5 – Compartiment reproductie = 12 perechi
4. Spuneti-ne cateva cuvinte despre hranire: frecventa, tipuri de boabe, diferente intre ratiile reproducatorilor, zburatorilor si puilor.
Folosesc mincare la sac – de 2 ani de la Fa. Natural si sunt foarte multumit atit de calitate cit si de rezultate. De regula incerc sa hranesc acelasi tip de hrana cu modificari minore in timpul unui sezon columbofil. Majoritar folosesc un amestec standard – de zbor si reproductie – pe care il “subtiez” sau “ingras” in functie de zborul care urmeaza . Ca regula pot sa spun ca hrana porumbeilor este in proportie de ca 60 % aceeasi tot timpul anului – indiferent daca sint la reproductie sau lotul de zbor. Daca se doreste pot detalia programul “meu” de hranire, cu avantajele pe care le vad eu in acesta – si pina acum personal sint f.f. multumit.
5. Care este planul de tratamente si vaccinari in timpul unui an si in special in timpul sezonului competitional?
Nu sint adeptul folosirii medicamentelor , din pacate in stadiul actual al columbofiliei suntem nevoiti sa le folosim ptr. a face cit de cit performanta. Personal incerc sa reduc pe cit posibil folosirea de medicamente :
– fac vaccinul ( obligatoriu ) contra paramixovirozei – intre 25 – 32 Dec.
– in perioada de iarna fac un tratament general – usor – ptr. aparatul digestiv al porumbeilor – in perioada cind porumbeii sunt separati .
– dupa acest tratament fac o saptamina un tratament “naturist” cu usturoi si otet de mere.
Inainte de inceperea sezonului – zborurilor de antrenament tratez 3 zile contra trichomonozei – si in perioada de concurs “ajut” porumbeii cu ceai / naturaline ptr. caile respiratorii.
6. Ce concursuri preferati si de ce?
Prefer concursurile de maraton , fond pentru ca consider ca aici se vad porumbeii “adevarati” !!
7. Considerati ca porumbeii sunt “de viteza” si “de fond” sau un porumbel bun poate clasa la fel de bine si la fond si la viteza?
Da !!! porumbeii sunt de diferite categorii , de viteza , demifond sau fond / maraton … insa apare intotdeauna cite un porumbel care zboara la fel de bine aceste categorii – si nu face decit sa dovedeasca ca ” exceptia confirma regula”. Sa nu uitam insa sa privim si nivelul general al concurentei la astfel de porumbei.
8. Cum pregatiti porumbeii maturi pentru concursuri? Le faceti lansari pe cont propriu? Daca da, acestea sunt lansari individuale sau in stol? Acordati importanta si antrenamentelor in jurul crescatoriei?
Nu dau o importanta deosebita antrenamentelor pe cont propiu ( poate si datorita lipsei de timp ). Insa porumbeii trebuie sa zboare in jurul crescatoriei – nesiliti – peste 1 ora dimineata si seara . Pina acum am avut norocul sa nu fiu nevoit sa-i “gonesc” sa zboare , o fac de buna voie si de regula dupa 2-3 saptamini de la inceperea antrenamentelor la inceputul lui Martie – sunt 45 min in care nu-i vad …. la pui sunt 2 ore ;-)
9. Zburati porumbeii la vaduvie sau la natural? De ce?
Zbor un sistem mai complicat de semivaduvie … Motivul este ca aceasta metoda mi se pare cea mai buna ptr. porumbeii mei.
10. Cat timp petreceti pe zi cu porumbeii in timpul sezonului competitional, respectiv in extrasezon?
Incerc sa petrec cit mai mult timp .. in medie cam 3 ore in sezon si 2 in extrasezon. Daca ar fi dupa mine as sta si 24 ;-) ….. am insa 2 probleme : firma si nevasta !
11. Culorile nu conteaza pentru performanta dar toti avem o culoare preferata la porumbei. A Dvs. care este?
Porumbeii cit mai inchisi – spre negru dar nu negri , pe la noi in Codlea se numeau “suri”.
12. Cum abordati reproducerea? Pe ce criterii formati cuplurile? Ce porumbei ajung la matca?
Originea este factorul primordial al criteriului pe care fac cuplurile de reproductie , dupa aceea ” la mina ” si aspect. Insa nu introduc nici un porumbel in matca daca nu sunt 1000 % sigur de origine !! Ca la toata lumea, in matca ajung porumbeii care merita… / la mine inca nu – sunt inca in constructia liniilor pe care le doresc – si mai am pina ajung unde vreau.
13. La ce data imperecheati porumbeii si de ce?
Imperechez intotdeauna porumbeii in a 3 -a saptamina din Ianuarie in jurul datei de 18 – 20 Jan. Modesta experienta de pina acum mi-a dovedit ca nu este gresit … atit ptr. porumbeii de prasila cit si ptr. cei de zbor.
14. Cati pui scoateti anual pentru Dvs. si cum ii pregatiti pentru cariera de mai tarziu? Credeti ca puii nezburati in anul nasterii vor avea rezultate mai slabe la maturitate? Pana la ce distanta trebuie sa zboare puii in anul nasterii? Dar yearlingii? Pastrati si tardivi toamna?
Anual scot cam 50 pui ptr. mine + vreo 20 ptr. prieteni . Cred ca puii trebuie sa faca “scoala” ca sa zboare inca din primul an cu rezultate, nu sunt insa adeptul unor zboruri peste 500 km ptr. pui – daca ar fi posibil as prefera 5 zboruri de la 300 km decit 1 de la 600 km. Yearlingii – de general zboara pina la 600 km la mine si fondistii fac “obligatoriu” 750 km .
15. Nominalizati 3 porumbei (foto + rezultate), cei mai buni din intreaga Dvs. activitate columbofila.
Cei mai buni porumbei i-am avut cind eram in Romania … sunt poate singurul care spun aici ca daca aveam porumbeii de ” dincolo” aratam ceva mai mult si nu invers – in sensul ca daca aveam porumbei “de vest” faceam mai mult in est ( acasa). Traim insa in actualitate , cei mai buni porumbei pe care-i am sunt 048 – 09 – 788 ; 048 – 09 – 756 ; 048 – 09 – 770 si … mai sunt citiva ( noroc ca nu stiu sa citeasca – asa ca nu se supara daca uit vreunul :-) … ) – totusi nu vreau sa il omit 048 – 10 – 601 . Poze o sa trimit cind arata cum “trebuie” nu ca niste rate ciufulite ;-)
16. In ce concurenta zburati? Numiti 1-2 columbofili foarte buni cu care va luptati in mod direct la concursuri.
…. problematic …. cu cine sa incep ?
Horst Humpert – campion federal de citeva ori ; Gunther Janson – participant la citeva olimpiade ; H. Wieden – campion olimpic de citeva ori ;
Horst Schwarz – unul din legendele maratonului german ; Celik Kazim – unul din cei mai mari zburatori ai Germanie actual; Kotthaus Fritz – aproape filiala lui Roeper – anual primeste ca. 20 pui de la Roeper …. s.a.
17. Porumbeii sunt capabili de multe surprize. Va rog sa relatati cea mai interesanta intamplare la care ati asistat de cand sunteti columbofil.
O sosire de noapte – la un zbor de Teplice ( ca 1000 km ) porumbel sosit – pe luna plina la ora 03 ²° – columbofilii mai batrini din Brasov : Gotschhling W.,
Trasevici Horst, fratii Bronescu si pe atunci “inamicii” nr. 1 la fond din Fagaras, Barsan Cornel, Rosu Gheorghe poate isi mai aduc aminte de “surul” batrin al lui Zeno ;-)
( P.S. eram cu actuala sotie pe terasa / acoperis – altfel nu vedeam niciodata o sosire “nocturna” , celor pe care i-ar interesa ce faceam acolo la aceea ora – NU raspund la provocari ;-).
Rezultate 2012
Rezultate la maturi / fond – maraton 2012
Campionat national IG Weitstrecke Süd-Ost :
Crescatori :
– loc 7 Campionat international fond – maraton ( Weitstrecke ) open -german – IG Weistrecke Süd Ost
– loc 7 IRON CUP – national – IG Weistrecke Süd Ost
– loc 10 Cupa Dunarii – national – IG Weistrecke Süd Ost
Porumbei :
loc 5 – AS femele – national – IG Weistrecke Süd Ost
loc 8 – AS Masculi – national – IG Weistrecke Süd Ost
Rezultate pui 2012
Loc 33 – International TIPES Jungtauben 2012 – campionat international organizat de www.internet-taubernschlag.de
Loc 31 – Deutschland TIPES Jungtauben 2012 – campionat international organizat de www.internet-taubernschlag.de
** In mod normal eram in primii 20 insa dintr-o greseala de confirmare rezultatele acestea nu sunt complet recunoscute, si asta influenteaza mult pozitia in clasament.
La nivel de club :
Loc 1 – crescator
Loc 1 , 2 , 3, 4 , 5 – porumbei / pui
La nivel regional :
Loc 3 crescatori – in campionatul RV
Loc 3 crescatori in campionatul federal – VB / la nivel RV
Loc 2 ,14,17, 31, 34 … porumbei / pui
Loc 1 – crescatori – in campionatul B – Jungtauben Meisterschaft – la nivel RV ( regional )
Loc 1,2,4,5,6,7,8,9,10,11,13,14,…. porumbei / pui
Multa bafta Domnule Zeno si in 2013!
Bravo Zeno !
Felicitari si mult succes in 2013 pt ca concurezi intr-un Campionat foarte puternic !!!
Te saluta
Remus Kiefer
Frumos…
Felicitari !
Felicitarile noastre , domnule Zeno ! rezultatele vorbesc de la sine ! suntem nerabdatori sa zburam produsii din porumbeii de la dumneavoastra ! sanatate la intreaga familie din partea noastra ! fam. Flilp
Mie personal mi se pare foarte interesant si corect de altfel raspunsul la intrebarea cu sistemul de zbor; cel mai bun sistem e ala care da rezultate in crescatoria ta. Rezultate foarte frumoase intr-o concurenta pe masura; felicitari.
esty tare bv succes si in contynuare
VANT IN PENE
Salut Zeno,
simpatic interviul.
Foarte practic ,,neamtul” nostru: noaptea ,,astepta” porumbeii si face ,,neste” treburi. Foarte important ca nu erai singur pe terasa.
Succes in continuare, abia astept pozele.
Imi place mult ca tii putini porumbei.
Multa sanatate iti doresc!
salutare si eu sunt din apropiere de brasov, sambata de sus , multa bafta in continuare sper sa castig si eu un pui
Nu pot sa nu remarc si simtul umorului.Felicitari pentru rezultate si mult succes pe viitor d-le Zeno
Multumim pt interviu, felicitari pt rezultate !!!
Sunt un pic curios , ce pasari de maraton detineti , la varsta de un an si doi ani cate maratoane fac porumbeii ?
Cu respect
Dan Farauanu
felicitari pt interviv si pt rezultate,un om deosebit de la care toti mai avem de invatat cate ceva….
Multa bafta in 2013 si felicitari pentru interviu.Cu stima Stefan Purdoiu de langa Codlea (Dumbravita).M-ar interesa sa cumpar niste pui de la Dumneavoastra .
mail:stefanpurdoiu@yahoo.com
frumos interviu si interesant.multa bafta pe viitor.
bravo
Asteptam sa vedem cum se vor prezenta porumbeii d-tra in crescatoriile din Romania.
Nemtii au porumbei de valoare si sunt convins ca le vor da clasa la restul.
Felicitari d-le Zeno, cu respect Ionut Lucaci.
felicitari
Felicitari prietene Zeno:)!!! Pt strava puii de la d.Zeno merg foarte bine si la noi.Cu puii de la el am reusit sa obtin locul 3 palmares pe trei ani,zburand de doar trei ani cu asociatia,fiind si eu incepator si se stie ce concurenta este in Arad.mascul de un an cu as tineret si singurul pui intors de la derby-ul catastrofa provine dintr-un Arden de la Zeno pe linia lui Dolle.Pe viitor voi putea sa zbor mai multi pui din porumbeii de la prietenul meu Zeno si sunt sigur ca imi for face multe bucurii. Zeno te felicit pt rezultatele obtinute intr-o concurenta puternica de acolo din Germania si cu ocazia aceasta iti multumesc pt sfaturile pe care mi le dai si pt porumbeii pe care mi i-ai dat. Mult succes in viitor:)
Felicitarile mele d-le ZENO pentru rezultatele obtinute in 2012. Deabea astept sa vad ce porumbei i-ai trimis lui NEGULICI SILVIU.
Felicitarii si multa bafta in continuare.
am o rugaminte. m-ar interesa si pe mine ce ceaiuri le da-ti ptr caiile respiratorii, va rog f mult sa-mi raspundeti sau, adaugati id de mess ciumete_marian, ptr detalii daca sunteti dragutz,Multumesc!
Intradevar, ai niste rezultate remarcabile! Experienta si daruirea ta se vede 100%. Pe langa faptul ca esti un columbofil de top mi-ai demonstrat ca esti si un om minunat! Tin sa iti multumesc inca odata si pe aceasta cale pentru ajutorul si sfaturile pe care mi le-ai dat!
Multa bafta in continuare!
Multumesc tuturor ptr. felicitari si va doresc un sezon 2013 plin de succese.
& Dan Bc – am porumbei Aarden ( 1 mascul de exceptie ); Stichelbaut – din linia Kennedy ( porumbei din Elvetia – unde au dat rezultate deosebite ) si la ora actuala aprox. 20 % din matca o reprezinta porumbei din vechea mea linie pe care o cultivam in Romania. Cu pozele o sa trimit si o descriere mai larga – si privind etapele de zbor : fond Maraton. Ptr. General am porumbei L.van Dyck / Ejierkamp & Janssen – combinati cu cei amintiti mai sus.
D- lor Strava & Macovschi – in acest sezon a-ti concurat deja ( putin) cu porumbei reprodusi din porumbeii mei ;-)
& Marian – am specificat in interviu – ceai de la Natural ( pliculete ) alternat cu Naturaline – solutie.