Intrebari despre zborurile lungi

porumbei - zboruri lungi
Salut cu respect toti oamenii de bine care citesc si posteaza aici. Intai, sunt un crescator incepator, e al doilea an in care particip la zboruri. Nu am avut ocazia sa beneficiez de un mentor adevarat in ale columbofiliei, zona in care locuiesc nefiind ‘populata’ cu crescatori experimentati.

Totusi, desi ma consider oarecum autodidact si invatator pe piele proprie, am incercat sa ‘fur’ una-alta de ici-colo de pe la colegii din zona si de la altii cu care am mai avut tangenta.

Deoarece am inca multe nelamuriri si intrebari staruitoare in minte, as vrea sa va prezint o parte din ele, cu increderea ca multi dintre dvs ati putea oferi raspunsuri sau solutii.

Sezonul acesta am inceput cu un lot de aprox 50 pasari. Particip la concursuri in vestul tarii, cu aproape cea mai lunga distanta pe asociatie, ceva de genul 80km mai mult fata de primul crescator.

Precizez ca am hotarat sa zbor preponderent distante lungi, de altfel un trend general in zona noastra.

Dupa 11 etape zburate la sange, adica angajarea integului efectiv aproape etapa de etapa, am mai ramas cu 7 ‘sportivi’. 2 dinte acestia sunt porumbei de 2 ani si au la activ 3-4 etape scurte, un fond scurt 600km, un altul de 700 (considerat de multi catastrofa) si un maraton de aprox 950, la fel un zbor extem de greu. Cei doi au sosit fara sa claseze la primul fond, au clasat la al 2-lea cu sosiri a 2-a zi, iar de la maratonul de acu’ doua saptamani au ajuns a 4-a zi.

Precizez ca-i consider pe acesti 2 ‘prieteni’ ai mei niste eroi, cu norma facuta la mare fond dpdv moral, chiar daca au doar o singura clasare fiecare.

Si totusi, intebari:

1.Ar fi prea mult ca cei doi sa fie angajati din nou pentru maratonul de sambata ? Precizez ca unul dinte cei doi pare in forma maxima, pe oua de doua zile, pregatit sa arunce a 3-a pana, desi fiind un porumbel calm, a devenit extrem de activ, ‘capaceste’, lifteaza, ‘straluceste’ cumva spus.

2.Exista niste ‘indicatori’, poate subtili, din care s-ar putea deduce nivelul de incredere al unui porumbel sau gradul de oboseala/rodaj psihologic ?

3.Presupunand ca acesti porumbei nu au beneficiat de o ingrijire profesionista si de nici un fel de antrenament, decat cel din jurul casei, se poate presupune ca ei au ‘talent’ pentru distante lungi, chiar daca au avut si sosiri intarziate ?

4.Cate etape lungi v-ati permite sa zburati cu acelasi porumbel intr-un sezon ?

5.Ati recomnda unui incepator ca mine sa reproduca deja din acesti porumbei ?

6.In general, merita sa angajezi din doua in doua saptamani un porumbel care deja a ratat (nu a clasat) o etapa lunga, in efortul de a-i realiza o norma ? Ceva de genul 5 etape lungi zburate / 3 clasate ?

S-ar putea ca unele intrebari sa fie considerate puerile, nici o problema, mi le asum :)
Multumesc anticipat pentru orice raspuns sau opinie care va aparea aici.
Inima buna tuturor !

Topic solicitat de Corneliu

73 comentarii la “Intrebari despre zborurile lungi”

  1. Un porumbel venit la patru zile de la lansare cred ca a dat mamimum de rabdare si vointa, nu ii mai zbura ca poate o sa-ti para rau, sa nu ramai fara porumbei zburati, cred ca exista un minim sub care nu ar trebui sa mai zbori, sa zic 5-6 porumbei.

  2. parerea mea este ca tu fiind in al -!!-lea an si porumbeii siau facut treaba zic ca nu are rost!! incearcal doar pe cel cu oua !

  3. 5. Deocamdata sunt singurii care au demonstrat ca se preteaza sistemului si conditiilor pe care le ai, si deci cei mai potriviti pentru reproductie si construit pe ei mai departe.

    6. Daca intr-o crescatorie in timpul unui sezon sunt porumbei care au facut deja norme, nu ai niciun motiv sa ii protejezi acasa pe cei ce nu le-au facut. Daca insa nu le-a facut niciunul si ti-au mai ramas putini, cred ca ar fi bine sa ii tii acasa si sa construiesti pe ei in continuare pentru ca pana una-alta sunt cei mai buni in situatia ta.

    Cred ca multi gresesc atunci cand isi toaca tot lotul in fiecare an si iarna schimba matca sperand la mai bine. Daca cu reteta de mai sus in timp nu se ridica spre norme desi ai castigat experienta ca si crescator si lotul s-a omogenizat cu porumbei care nu se pierd, abia atunci m-as gandi la schimbarea lor.

  4. parerea mea proprie si personala
    daca porumbei sunt pregatiti de drum si sunt din nou in forma forteaza limita dar asta depinde de tine cit de departe vrei sa mergi si pina unde sa ajungi ce intentionezi cupe pe pereti si diplome sau sa umpli cotetele de porumbei bagati la matca pt toata viata dupa doua zboriri
    sau sa iti formezi o linie de porumbei care sa iti duca crescatoria mai departe intelegi cam unde vreau sa ajung
    te salut si bafta in continuare
    cu respect
    Magda Bogdan

  5. Salut, o sa incerc sa-ti raspund avand in vedere priceperea mea umila:

    1) Cred ca merita sa ii bagi la un alt maraton ( distanta peste 800 km) doar daca crezi ca pot realiza norma la vreo categorie din federatia ta. Daca nu pot realiza norma cred ca mai bine ai angaja restu de 5 porumbei care nu au facut mai nimic pana acum.

    Sper sa nu pici in capcana in care pica marea majoritate; ii auzi spunand: ,, pe asta nu il mai bag anu asta ca oricum NU a facut nimic” Pai tocmai asta e, bagai pe aia care nu mai fac nimic.

    2) Nu cred va sunt indicatori vizibili. Cred ca daca ii prinzi pe pui mari ar fi cel mai bine.

    3) Cred ca au talent pentru distante lungi, daca au asjuns acasa char cu intarziere.

    4) Daca au parte de cotet bun, odihna, hrana, atentie din partea crescatorului, pot zbura fara probleme 5 etape lungi: 3 zboruri pana la maxim 800 km si 2 peste 800 km.

    5) De reprodus NU se poate pune problema, ar fi una dintre marile tale greseli. Porumbeii NU au confirmat inca, doar au venit.

    6) Asta e rostul celor 5 etape de fond din planul de zbor; ca din 5 angajari sa poti face 3 clasari si deci norma.

    NU exista intrebari stupide ci poate doar raspunsuri stupide.

    Succes

  6. eu am zburat anul asta acum a 4a etapa numai cu pasari de un an.. unele dintre ele foarte tardive chiar un tardiv a reusit sa faca 2 clasari la fond la maraton din pacate nu a clasat…Deci daca porumbelul e pe oua si e recuiperat bine el se odihneste mult mult mai bine odata ce cloceste .. trb sa ii simti tu in forma nush cum sa iti explik dar e un sentiment .. de incredere in porumbel el iti inspira acea incredere daca au mai fost zburati bagai si pentru maratonul de sambata.. nu incerca sa ii alergi adik sa dai dupa ei sa zboare lasai pe ei sa zboare cit vor sa isi iubeasca crescatoria sa vina de drag acasa… numai bine sper k team ajutat cat de putin… Vant in pene!!!!

  7. deci nu te lua dupa ceilalti daca ii simti in forma iar la musculatura arata bine bagai fara probleme..id meu sa iti mai dau citeva sfaturi : gabi_craizy

  8. Draga Corneliu, in primul rand intrebarile pe care le pui nu sunt deloc puerile! Spre deosebire de multi altii care intreaba “de ce are porumbelul pene in coada” sau “de ce face doua oua”, vreau sa-ti spun ca iti multumesc eu pentru intrebari! :)

    Hai sa incercam sa rezolvam oarecum ceea ce aparent pare neclar pentru tine, desi simt eu asa, ca esti pe drumul cel bun si faci deja pasi importanti intr-o directie corecta. E mare lucru ca in situatia sau in postura ta de incepator, ai atins deja doua lucruri grele in sportul columbofil; unul legat de faptul ca ai ales fondul si maratonul ( oarecum constrans de imprejurari ) si al doilea, ca ai reusit in doi ani, sa participi deja la primele tale concursuri cu porumbeii pentru distante lungi si foarte lungi! Mie mi-au trebuit 15 ani sa fac treaba asta si tot incepator am ramas…!

    Trebuie insa sa intelegem, ca fodul si maratonul se aseamana, dar nu sunt totuna. Concret, un porumbel care zboara bine 600, nu este obligatoriu sa zboare bine si 800, iar unul care zboara bine 800, nu este obligatoriu sa zboare la fel de bine 1000 kilometri. Desigur, nu e o regula batuta`n cuie; sunt dese cazurile cand intalnim porumbei ce zboara fenomenal de la 100 la 1100 kilometri, acei “allround” cum le mai zic unii. Desi pare greu de crezut, raspunsurile cele mai bune se afla la tine, in crescatoria ta si printre porumbeii tai. Eu am sa incerc doar sa te ajut sa le descoperi.

    Cel legat de forma porumbeilor. Ai remarcat deja! Anumiti porumbei ai tai, au ceva diferit; se comporta altfel, iar in sensul dorit de tine ( cel bun ) au trasaturi care iti spun ca resursele lor sunt la maximum! Deci, profita!!! Merg foarte bine angajati la urmatoarea etapa, chiar daca e a 4-a sau a 5-a. Cu cazutul penei a 3-a e mai intrebator, dar merge! De regula, la “natural”, varful de forma porumbelul il atinge cand a 2-a pana naparlita e crescuta putin mai mult de jumatate si te tine maximum o luna. Asta inseamna 2 etape, dar nu e o regula generala. Personal am zburat porumbel care la sfarsitul lunii iulie ( cred ca era ultima etapa, a 8-a daca nu ma insel ) avea schimbate 4 pene si reusea sa claseze in primii 20 pe tot concursul la o etapa de 700 km. Dealtfel porumbelul indeplinea norma la fond cu doar ultimile 3 etape din acel sezon, la restul zburand degeaba, fara sa claseze nimic! Deci, forma buna a atins-o spre sfarsitul sezonului si de ce il zburam mai mult, de ce venea mai bine. Asa ca, practica ne spune ca merge!!!

    Cel legat de indicatorii de forma sau uzura. Da, daca in cazul formei ai remarcat acele modificari in starea ( comportamentul ) porumbeilor, cu siguranta si in cazul uzurii, fie ea fizica sau psihica, exista indicii. In primul rand, uzura este pe undeva sinonim cu iesirea din forma. Asta inseamna ca porumbeii tai refuza sa mai zboare ( nu se mai antreneaza ) se ingrasa repede, nu mai hranesc la fel de bine puisorii, iar cel mai grav lucru care iti striga in urechi sa te opresti, este atunci cand porumbelul iti “arunca” 2 sau 3 pene odata din aripa ( fie ele chiar si primele 2 ) Atunci s-a zis cu forma porumbeilor tai pentru acel sezon. Strans legat de pastrarea sau pierderea formei sta si aspectul legat de conditiile de voliera, hrana, ventilatie, igiena, etc. Umiditatea este un factor negativ, caldura excesiva va grabi iesitul din forma al porumbeilor, un regim alimentar excedent sau precar ( neechilibrat ) in anumite substante nutritive poate afecta in mare masura pastrarea si valorificarea formei, deasemena exploatarea in reproductie si fortarea etapa de etapa, vor duce cu siguranta la reducerea capacitatii de zbor cu rezultate bune ale porumbeilor tai. Trebuie sa stii ca, porumbelul de fond dar mai ales cel de maraton, se antreneaza diferit de vitezisti si demifondisti. Daca pe acestia din urma ii poti zbura saptamana de saptamana pe distante scurte, ei bine maratonistul il duci cateva drumuri scurte, cresti brusc distanta ( 50, 100, 200, 400 ) si apoi il lasi sa faca ce stie el mai bine…! Dupa o etapa de 600 va incepe sa intre in forma si apoi vei vedea ca va zbura din ce in ce mai bine, chiar daca distanta se mareste. Ducandu-l repetat la multe drumuri scurte, nu faci decat sa-l tampesti. Il bagi in forma repede si cand ai mai mare nevoie de el, iti “cade”. Foarte importantaeste deasemenea si metoda. Naturalul nu iti confera posibilitatea sa te bucuri pe deplin de resursele si ( sau ) calitatile porumbeilor tai. Vaduvia insa da. Acum iti voi spune ceva legat de posibilitatea de a le face pe amandoua, putand sa joci vaduvie cu porumbeii pentru etapele de fond, iar catre sfarsitul sezonului, atunci cand ai cea mai mare nevoie de motivatie, sa-i zbori la natural. In situatii de genul asta, o femela jucata pe o buna pozitie la cuib, va bate orice vaduv din lumea asta, mai ales la distane foarte lungi ( peste 900 km ). E o chestiune de observatie; tu ai spirit in directia asta si cu siguranta vei reusi sa te perfectionezi fara multa dificultate.

    Cel legat de ingrijirea si antrenamentul porumbeilor si cel la intrebarea despre cate etape se poate zbura cu porumbeii intr-un sezon. Intr-un sezon poti sa zbori tot programul. Asta daca ai timp si te tin porumbeii. Pentru asta insa ai nevoie si de o buna pregatire “pregatirea la sala” asa cum ii place unui bun prieten al meu sa glumeasca. E clar ca in orice domeniu nu se poate atinge performanta fara rigorile disciplinei si fara efortul antrenamentului. Insa nu numai asta face saltul sportivului catre varful de performanta. Un regim alimentar neechilibrat si tot ce am zis mai sus, nu va duce decat sa te traga in jos cu siguranta. Deci, cu atat mai mult la fond si maraton, ai nevoie de un program pe care trebuie ca tu si porumbeii tai sa-l respectati si cateva chestiuni elementare de implementat. Printre aceste sunt: antrenamentul, hrana si odihna. Mentinerea starii de sanatate, implicit a formei sportive, se datoreaza in cea mai mare masura acestor conditii. Micile artificii ce mai vin uneori in completarea “intregului” raman mici artificii, iar succesul nu va depinde neaparat de acestea. Insa ceea ce tine de rasa, casa, masa, da!

    Cel legat de reproductie. E normal sa reproduci din pormbeii tai si nu numai normal; eu chiar iti recomand! Motivele sunt multe. In primul rand stii ceea ce reproduci. Tie iti zboara porumbeii destul de bine ( avand circumstante atenuante vis-a-vis de sosirea dupa 4 zile sau mai stiu eu ce ). Atunci, de ce sa nu reproduci din ei? Vrei sa cumperi de la altii care nu au nici macar porumbei imbarcati la o etapa de 900, dar care iti pot spune niste povesti siropoase despre marile lor linii de super zburatori, fluturandu-ti in fata pedigree ce te ametesc cand vezi ce de “barcelone” si “daxuri” si “crackuri” stau pe acolo? Eu iti spun clar, tare si raspicat, NU! Sau vrei sa cumper de la altii care intr-adevar au campioni dar care niciodata nu-ti vor da de acolo? E simplu sa iei “teapa”. Asa fac mai nou baietii; iti promit pui din femela cea mai buna cu masculul cel mai bun, dar defapt iti da din altii care nu conteaza pentru el, sau mai rau, iti da pui luati din crescatoria unui “amic bun”. Stai linistit! Scoate din ai tai, observa-i, ofera-le ce le trebuie si pune-i la treaba! Ai sa vezi ca e cea mai buna alegere! Cand vei capata experienta si vei aprofunda tainele acestui sport, vei sti cu siguranta, cu cat, cum si de unde sa-ti cumperi anumiti porumbei. Ai incredere in porumbeii tai si mai ales, ai incredere in munca ta! Nu ai cum sa ajungi in top in sportul asta intr-o singura vara! Sunt unii care bat apa`n piua de 50 de ani si tot slabi au ramas, dar au o gura mareee…!!! Munceste in continuare, observa si aplica! Cineva spunea ca, in sportul asta nu reuesti decat daca esti prost! E un joc, are reguli si ca sa castigi tre` sa respecti regulile jocului. Atata tot…! Nu e simplu, dar n-are nicio legatura prostia cu dificultatea, asta e ideea.

    Cel legat de frecventa concursurilor. Cred ca ti-am raspuns indirect la ultima ta intrebare, in cele de mai sus. Daca porumbelul sau porumbeii tai si-au pierdut forma sau au ( prezinta ) semne de uzura avansata, lasa-i acasa. Ii pierzi degeaba. Daca insa se preteaza si stau bine, nu-i ierta!!! Tu tre` sa-ti formezi o colonie; tre` sa reproduci si in acelasi timp tre` sa inveti. Spunea cineva ca nu exista nicio forma care sa te invete inotul pe uscat. Ca sa inveti sa inoti, trebuie sa intri mai intai intr-o apa. Asa si la tine. Numai din ce iti spun eu sau altii, n-ai sa inveti mare lucru. Pune mana si zboara-ti porumbeii an de an, dar fa-o cu cap; nu-ti bate joc de ei. Ofera-le conditii sa faca performanta si cere-le performanta. Selecteaza, triaza, fii exigent, dar in acelasi timp, achita-te de sarcini. Cu jumatati de masura, nu vei face decat sa te pierzi incet dar sigur, in marea lume a mancatorilor de rahat si pari omul care nu vrei asta, Corneliu…!

    In final, eu nu te invat nimic. Mi-am spus doar opiniile. Ai intrebat, eu am raspuns. Sunt insa foarte multe lucruri care depind de tine! Nu ai sa le inveti decat de la tine si de la nimeni altcineva. Mergi pe drumul asta ca mergi bine. Citeste, vorbeste cu oamenii si mai ales pune in practica. Nu fa schimbari mari si bruste. Nu alerga inainte sa inveti sa mergi. Aprofundeaza fiecare perioada prin care treci tu si porumbeii tai. Nu lua decizii pripite; analizeaza fiecare detaliu ca spirit de observatie vad ca ai. Porumbeii iti vor spune singuri la un moment dat, despre ce si cum sta treaba. Ai sa vezi!

    Nu-ti spun “vant in pene”. Ma enerveaza de mor. Mai spunea cineva pe aici, ca suna ca si cum ai spune “succes la pescuit”. Sa fii voios si sanatos!

  9. Ma numesc cosmin si sunt din Constanta dar locuiesc in madrid si am 3 ani de cand zbor cu federatia din madrid. Parea mea este sa nu ii mai zbori si iti spun asta pentru ca eu am zburat cu lotul pe care il aveam toate zborurile pana la fond maraton dintre care aveam un mascul care a venit de 6 ori primul si am zis ca e in forma si l-am angajat la fond maraton cu alti 4 porumbei(CASABLANCA-700 km din care 500 pe pamant si 200 pe mare,cel mai famos zbor pe care il au spanioli din madrid)si care a fost surpriza ca acel porumbel nu a mai venit iar ceilalti au venit.Acum ma caiesc mult de tot ca l-am pierdut pentru ca era cel mai bun, nu am mai avut unul ca el dar ii i-am pe ceilalti 4.Ca sa poti zbura fond maraton parerea mea este sa iti formezi doua echipe.
    Dar tu esti cel care decide iti urez noroc si sper sa nu faci nici o greseala

  10. 2.Exista niste ‘indicatori’, poate subtili … sau gradul de oboseala/rodaj psihologic ?

    Da exista. Lasa un id mess.

  11. Cititi cu atentie ce scrie dl.IULIAN SIMION el spune tot,asa trebuie facut
    rabdare si succes

  12. Multumesc domnului care administreaza situl pentru promptitudinea postarii. Multumesc tuturor mult de tot si pentru raspunsurile dvs. !

    Am citit cu mare atentie fiecare dinte sfaturile dvs. si, dupa ce am regandit toate arumentele pro si contra imbarcarii din nou a porumbeilor, coroborand totul cu observatiile mele cu privire la starea lor, am hotarat si am si imbarcat azi dupamasa acel porumbel de care va ziceam ca-l simt in forma pentru maratonul de sambata, Halle, Germania. Distanta este de putin peste 900km.

    Sunt extrem de multumit ca am postat aici. Tinand cont de sfatul lui Mirel si al altor colegi, ma gandeam sa angajez restul porumbeilor la zborul efectuat in paralel sambata cu lansare de la Kolin, CZ, distanta de aprox 600 km. DAR: 4 din 6 porumbei au aruncate mai mult de doua pene dintr-o data. Ma gandeam eu ca e ceva neregula, banuiam ca e ceva legat de stress (dar ce-i drept, nu-mi ‘striga in urechi’). Raspunsul d-lui. Iulian Simion m-a luminat si m-a incredintat ca e bine ca ei sa stea acasa. Raman cu adevarat indatorat pentru acest sfat, si nu numai. Acesti porumbei mai manifestau si alte indicii cum can ar fi in forma maxima, ceva de genul lipsei bunei dispozitii, spre deosebire de cel angajat astazi care, in aceleasi conditii deborda de vioiciune.

    Raspunsul dvs d-le Iulian e atat de punctual, in acealsi timp complex si plin de incurajari, incat stiu sigur ca o sa ma reintorc sa-l citesc, des. Sunt un om norocos si la fel suntem multi din cei care citim acest site sa avem parte de astfel de mentori. Ma uimeste calitatea raspunsurilor primite dar si ‘cantitatea’ lor. Cred ca v-a luat mai mult de doua ori ca timp sa scrieti raspunsul decat mi-a luat mie sa scriu intrebarile. Reiese clar din asta dorinta sincera de a ajuta.

    Apropo de indiciul cu penele ‘aruncate’ mai multe deodata, una dintre femelele de un an mi-a venit acest sezon la fiecare etapa prima pe crescatorie. Dupa primul fond de 600km a ‘aruncat’ 4 (patru) pene deodata din fiecare aripa. La imbarcarea urmatoare pentru o etapa de viteza, urmand sa oua a doua zi, cativa colegia ma sfatuiau sa n-o imbarc. Eu voiam sa-i testez incapatanarea de a veni din nou acasa de la aprox 250km, cum ziceam cu patru pene lipsa din fiecare aripa si cu oul gata sa ‘iasa’.
    Ca un amanunt hazliu, dupa ce a trecut prin cateva maini sa-i vada fiecare aripile incomplete, unul dintre colegi a scapat-o. A coborat jos, am manat-o incet sub masina de transport, ne-am bagat sub masina si am prins-o. Am imbarcat-o si a venit din nou prima la mine. Intr-o ora de la sosire a si ouat. Urma sa plece azi la al doilea ei fond dar tinand cont de recomandarea d-lui Simion, a ramas acasa.
    Un alt indiciu subtil al dvs. e ca porumbelul iesit din forma se ingrasa. De la aruncarea celor 4 pene aceasta femela s-a ingrasat brusc, dar asta ar putea fi si pe fondul faptului ca se anteneaza mai putin poate.
    Ma gandesc ca am riscat mult la acea etapa scurta, dar pe de alta parte femela cred ca a demonstrat ca are vointa, ramane pentru lotul de zbor de anul urmator si va si reproduce unul sau doi pui in toamna aceasta sau la primavara.

    Mai am inca multe intrebari de al caror raspuns nu sunt sigur, si, in speranta ca nu voi abuza de bunavointa vizitatorilor acestui site mai experimentati ai columbofiliei, le voi posta aici, candva.Cred ca multi beneficiem de discutiile de pe acest website si raspunsurile de genul celor de aici ne ajuta extrem de mult si, mai ales, ne ofera multa incredere.

    Tuturor va doresc sanatate !

  13. Pt. Corneliu poz.13 :
    “Raspunsul dvs d-le Iulian e atat de punctual, in acealsi timp complex si plin de incurajari..” .. asa este. De fiecare data cand vad un comentariu de-al domnului Iulian Simion,il citesc cu foarte multa placere….nici cand ne dadea profesoara de romana sa citim cate un roman sau o nuvela nu le citeam.(citeam doar rezumatul,ca nu aveam rabdare sa citesc cartea). Daca una dintre ele (cartile) erau scrise de Iulian Simion..sigur o citeam.. :)) Imi place cum gandesti,si ce fel scrie acest domn. “Jos palaria!”

  14. salutare tuturor am si eu o intrebare daka nu va suparati la fel sunt incepator intrebarea mea poate fi banala aceasta a aparut dupa ce am citit comentariul luji gabi.. .(nu incerca sa ii alergi adik sa dai dupa ei sa zboare lasai pe ei sa zboare cit vor sa isi iubeasca crescatoria sa vina de drag acasa) vreau sa stiu si eu cum e mai bine sa-i alung eu sa zboare sau doar sa ii las sa zboare cat si cand vor? ambele variante mi-au fost confirmate de mai multi crescatori dar as vrea sa stiu cum e mai bine.. ast un raspuns :cu stima si respect ,,junior columbofil”\\// || ||\\|| -|- in pene

  15. Da, si eu in scurt timp am invatat foarte multe de la PORUMBEI RO, este ceva extraordinar intrarea in sintonie cu mai multe persoane ! Stiu ca un pui albastru obtinut din doi trestii, despre care credeam ca este mascul, este sigur femela, stiu ca puiul list de trei zile mutat la alta pereche este mascul pentru ca seamana cu mama lista si incep sa-mi amintesc de genetica invatata in scoala. Adica am doi masculi albastrii foarte buni pe baza carora o sa-mi constitui o linie de albastrii prin incrucisari de intoarcere….etc./..

  16. Sa ne spui dupa etapă cum a venit masculul!
    Ai pus problema foarte bine, iar raspunsurile primite sunt pertinente. Asteptam deznodamantul!
    Sanatate!

  17. Adrian, asta este partea frumoasa a columbofiliei pe care o las la vedere. O sa iti aduci aminte de ce am spus, cu alte ocazii. Topicul asta ar fi avut acum peste 30 de comentarii. Cei care se intreaba de ce le-au disparut mesajele le pot verifica pe cele existente si vor intelege ce se publica. In caz ca nu s-a observat, exista si un regulament: http://www.porumbei.ro/regulamentul-site-ului/

    @15 Gabi – ii lasi sa zboare ei cat vor, vezi si topicul cu steagul.

  18. Draga Corneliu, ma bucur ca ceea ce ti-am scris te-a ajutat sa iei bunele decizii. Vreau sa-ti spun ca de asta postez aici; fac si eu la randu-mi, asa cum au facut si alti oameni cu inima, cand nu stiam nici pe unde face pipi porumbelul…! Si inca odata, ma bucur nespus cand aflu ca nu fac “Ariel” la gura degeaba. Nu te gandi ca mi-a luat mult sa scriu; imi merg degetele pe butoane c`o viteza de ma minunez si eu…! :) M-am invatat si perfectionat in mai bine de 12 ani de cand lucrez cu calculatorul. Oricum, sa stii ca mai sunt si alti colegi care scriu aici si au facut-o in repetate randuri, postand articole sau raspunsuri de calitate, la diferite intrebari adresate de catre amatorii incepatori in ale sportului cu porumbeii mesageri ( nu pot sa-i zic zootehnie nici daca ma omori ). Am mai scris si pe alte site-uri, dar nesimtirea si jigodismul unora ma face sa nu mai postez acolo, decat daca am ceva grav de zis. Si atunci de regula ma razboiesc cu “meseriasii”, cu “expertii” si “maestrii”, cu “a-tot-stiutorii” tainelor sportului columbofil. Aici insa imi place, pentru ca suntem toti la fel si fiecare avem cate ceva de invatat, fie unul de la altul, fie unul pe altul…! :)) Chiar daca uneori ne mai contram, discutiile raman totusi constructive, ideile fiind bune si multe raspunsuri asa cum spuneam, sunt de calitate. Te mai asteptam Corneliu si cu alte intrebari…! Multa sanatate tuturor si mai ales succes celor ce au etapa weekend-ul acesta. Eu am a 2-a etapa de maraton, cu lansare de la Varsovia

  19. Am uitat sa-ti spun; este clar ca porumbita ta se antreneaza mult mai greu datorita “handicapului” pricinuit de lipsa a cate 4 remije din fiecare aripa. Ingrasarea ei insa, e 90% pe fondul pierderii de forma, completat de aspectul pe care il discutam mai sus. Opreste-o acasa! Ti-a demonstrat deja ca stie sa zboare si dupa parerea mea, e de ajuns…! Va mai fi un sezon si anul viitor si sa nu te mire, dar s-ar putea sa-ti fie rasplatita cum se cuvine rabdarea avuta cu femeluta ta. Armasarul insa face bine ca incearca Halle. E o cursa tare grea, dar e important de vazut daca poate si cat poate. Viitorul tau va depinde de astfel de porumbei, asa cum ti-am mai spus Corneliu…! Cu bine si mult succes maine ( sau duminica )…!!!

  20. de ce oare braconajul are atatea comentarii si acest articol asa de putine de ce oamenilor le place asa de mult barfa de ca nu scriu comentarii despre cum se fac zborurile lungi despre metoda lor despre ce trebuie sa facem sau ce au facut ei pentru a ajunge intre primii in clasament mentionez ca eu am crescut de mic copil porumbei nu am ajuns niciodata sa concurez imi place ft mult sa cites articole despre tot din ce se poate invata apreciez ft mult pe cei ce ne dau sfaturi sii nu iimi prea place pe cei ce arunca vina pe altii eu doresc sa invatz de la cei ce vor cu adevarat sa ne invete mii de scuze dar ma lasa surprins e ca la televizor sunt putini cei ce se uita la progame de documentare stiinta si multe alte din care ai ce invata si sunt multi ce le plac acele progame unde arata nume cearta vedeta x cu vedeta y?

  21. Poz.23, sunt comentarii putine pentru ca dupa ce a intervenit magistral domnul Simion iti dai seama ca nu prea mai ai multe de spus, pentru ca este un subiect la care ori stii ce vorbesti ori este mai indicat sa taci, pe cind la un subiect ca braconajul…., toata lumea poate bate cimpii cu gratzie.

  22. ascultai pe toti si fa in felul tau…fii rabdator…observa…nu te grabi…

  23. la subiect, NU stiu sa “spun” nimic valoros dar , sporesc nr. de comentarii !!!
    :))))))) , …..o fi el Domnul Iulian Simion si “MARE OM” si “MARE CARACTER” (caz in care imi asum mandria de “a ma pricepe la oameni”) dar, eu tin sa-l cert cumva prieteneste:
    – Iulian, da-o-n bitii, ori in designul ei de pagina (aia a ta), ….fa-i dracului ceva, orice, ori, …va trebui sa vad pe viu valea Trotusului ?! (cu intrebarea asta retorica te amenintam doar!) …nu de alta dar zau, te cunosc mai bine decat pe fratele meu (pe care nu-l am) dat fiind ca tot recitesc unica sectiune pe care ai avut “ragazul” sa o postezi !!! ….nu in legatura cu urechile tale, am eu o curiozitate (te “laudai” cu ceva timp in urma), dar da-l dracu, macar adresa de tagged ori hi5 sa ma lumineze cu privire la “drogul” din venele tale; ….macar un gainat si doua pene daca tot “mananci” de pe urma fotografiei !
    uffff, …..pana una alta, ……Va multumesc frumos atat tie cat si lui Andrei !!! (cum pt. ce?! …sunteti cazuti in cap?! …pt. ca am avut privilegiul sa va cunosc!)
    Iulian, …din tot sufletul iti urez : “LA MULTI SI MAI ALES FERICITI ANI !!!” (nu stiu daca sunt pe 17 “prin zona”) Stima si Consideratiune Maestre ! ;)
    PS: Corneliu, ….cum sfatul meu iti prisoseste cu siguranta, ….nu-mi ramane decat sa te felicit pt. cum gasesti de cuviinta sa “privesti” acest sport!

    numai bine, …tuturor !

  24. Apropo de zborurile lungi, de copil stiam ca porumbeii de fond au prima pana din remigiile principale (varful aripii) mai lunga decat a 2-a sau a 3-a este adevarat ? Remigiile secundare (penele aripii mai aproape de corp) trebuie sa fie si ele cat mai lungi ? Pentru mine criteriile de selectie pentru mari zburatoare ar tine de musculatura aripii, pene puternice pe varful aripii si remigii secundare cat mai lungi.
    Vant usor tuturor

  25. Petre tata, crede-ma ca am o perioada de cateva luni de zile, de am ajuns sa n-am timp nici macar sa mananc. Plec cu noaptea`n cap si ajung la fel…! Stiu ca mai trebuia sa ma ocup si de site-ul ala, dar tot lipsa timpului a fost dusmanul meu. Am cativa “giga” de poze prelucrate, aranjate si astept sa vina iarna cred, sa le pot pune pe vreo pagina pe undeva! M-am bagat in multe si nu fac nimic ca lumea…! In afara de asta, mai e si familia, casa si nu in ultimul rand munca. Iti multumesc pentru urari!!! Cine stie, poate ajungem sa impachetam vreo cateva beri sau vreun vin bun si mai stam la taclale; apoi, daca-mi iau masina saptamana asta, o sa-mi trag un concediu de mult meritat si o s-o iau la plimbat prin tara, ca am o gramada de lume de vazut…! Va salut pe toti; sa fiti voiosi si sanatosi…!!!

  26. scuze pt. off-topic
    …oricand si oriunde, cu placere Iulian ! …eu iti voi spune tot Iulian caci e mult prea protocolar ori distant numele ;)
    daca tot eram convins ca nu pot oferi porumbeilor nici jumatate din cat primesc de la ei, … iata, datorita lor, am cunoscut si cativa Oameni (putini ce-i drept) frumosi (figurativ evident) ! ….cel putin asa-mi place sa cred !
    cat despre timp, si mie imi lipsesc 3-4 ore in fiecare zi, iar concediu, …care concediu?! :)))) ….tot o sa gasesc cateva minute sa va stresez “pe aici” si sa “verific” pagina ta.
    ce-mi place sa ma repet: “LA MULTI SI MAI ALES FERICITI ANI IULIAN !!!”
    PS: sa o conduci cu placere, dar mai ales fara evenimente ! ….masina zic.

  27. @Mirel, nu am facut nimic. De fapt am facut :), am primit anunturile telefonice de la maratonul Halle pentru 3 judete… adica am ‘murit incet’ notand sosirile porumbeilor altora si introducandu-le in clasament, constientizand inca o data ca sunt tot la nivelul 0 absolut, cu toata investitia majora in porumbei, stii tu… timp, bani, incredere, etc..
    Din pacate porumbelul trimis nu a facut chiar nimic, nici macar nu s-a intors pana acum…
    Chiar pierderea acestui porumbel nu ar fi o mare problema, dar probabil ca mi-am si gasit un moment cum nu se poate mai nepotrivit, descurajat cum sunt, sa trag linie si sa constat ca efectiv sunt complet depasit de dificultatea acestui sport.
    E cumva anormal ca dupa atata dedicare, studiu, munca, rezultatul sa fie realmente dezastruos. E contra legilor firii, sacrificii mari – dezamagiri proportionale in progresie exponentiala ! Si-s cat se poate de obiectiv zicand asta… nu mai elaborez…
    Banuiesc totusi ca o sa trec cumva peste supararea asta. Candva … poate curand.
    Nu uit totusi sa va multumesc tuturor din inima pentru sfaturile oferite cu mare amabilitate mai sus.
    Si mi-as dori ca nimeni sa nu fie descurajat cumva, citind ce-am scris.
    Cele bune.. fiti tari ! ;)

  28. Corneliu, …..o sa para ciudat ce spun, dar daca reusesti sa simti lucrurile asa cum le-ai expus, eu cred ca esti mai castigat decat daca-ti venea masculul acela pe primul loc!!!
    nu destinatia este cu adevarat importanta ci felul in care “alegi” sa parcurgi traseul ! …..e mai mult decat ok sa-ti doresti mai mult (in orice domeniu), dar NU cu pretul de a nu savura ceea ce ai !
    facand cu placere ceva, orice, ….restul vine de la sine iar sufletul iti va fi “plin” in cel mai frumos sens cu putinta! …atunci cred eu, si “rezultatele” iti vor parea firesti, desi nu la fel de importante!
    am asa un exemplu simpatic, cumva pe langa subiect dar, …: …cunosc un campion (nu zic cine), care poseda o figura tampa, de fiecare data cand isi priveste “cupa”! ….porumbelul (rasa de ornament) a “castigat” pt. ca fusese jumulit de crescator ; 2-3 pene mici de pe capace dar, atat de importante! ……`nspe alte exemple de acest gen, imi spun sa va urez:
    sa aveti sufletul “plin”! …..pt. bani sau faima, exista politica, afacerile, mosteniri, ori chiar 6/49.
    numai bine, …tuturor!

  29. Corneliu, eu cred ca un incepator trebuie sa se gandeasca ca si porumbeii sai sunt incepatori si pe an ce trece sa mareaswca dificultatea competitiilor, nu poti sta umar la umar cu un columbofil ce concureaza de 20 de ani, nu esti copt (ca si mine dealtfel), de asta ziceam sa nu zbori porumbeii respectivi.
    Stii cum spun psihologii (sunt si licentiat in psihologie): nu conteaza ce s-a facut cu tine ci ceea ce faci tu din ceea ce s-a facut cu tine ! Trebuie sa ai puterea sa renasti !
    Ce sa-ti spun eu ca am zburat la sange porumbeii pana iarna si am ramas cu 16 porumbei – in 14 martie anul asta am gasit 4 cei mai buni porumbei morti pe pardoseala volierei, doi fara cap si doi morti ca le-a supt sangele dihorul ! Apoi mi-au murit alti 3 de tricomonoza ! Am cumparat pui, am primit pui, am cumparat porumbei, mi-au venit porumbei asa ca sper din nou !
    Vant usor tuturor !

  30. Imi para rau de dezamagira suferita, in aceste momente si eu trec prin lucrurile astea. Si eu am investit timp, munca, bani in porumbei si la sfarsit de sezon am o amarata de norma cu 1 milion de puncte penalizare.

    Asta e viata, am tras cateva concluzii bune, va vedem cu puii ce o sa facem.

    Nu pot sa-ti zic sa nu fi dezamagit ( e normal sa simti asta), te sfatuiesc daca poti sa te relexezi in legatura cu subiectul. Tu ai facut tot ce ai putut dupa priceperea si timpul tau.

    Eu o sa incerc sa NU imi schimb programul dupa programul lor. Vreau sa tin putini si sa ii zbor la sange, dupa timpul si priceperea mea.

    Eu te-am sfatuit sa ii zbori in continuare pe ceilalti care nu facusera nimic tocmai din acest considerent. Daca reuseai o norma buna cu un porumbel cred ca erai mai castigat decat cu cei 5-6 care inca ii mai ai acasa. Parerea mea ca mai bine 1 singur cu norma buna decat 5-6 anonimi.

    Si eu sunt in situatia ta, mi-au ramas doar cativa porumbei de 1 an cu cateva clasati si alea cu puncte multe. cred ca ii duc la granita, stii cum se soune ori la bal ori la spital.

    E ca in dragoste, cele mai frumoase momente sunt inceputurile.

  31. Sunt sezoane in care si cei mai buni au cotetul gol.
    In plus porumbeii cresc odata cu tine.

    Iti dau un exemplu concret cu Ambasador, campionul meu pe club la viteza maturi. In 2004 cand m-am apucat am primit cadou 2 oua de la un crescator bun de la clubul nostru. Le-am cerut doar pentru ca imi placea cum aratau parintii, nici nu stiam ca voi ajunge sa zbor porumbeii prin concursuri. Au iesit 2 pui si unul a murit, iar celalalt urma sa imi aduca cele mai mari bucurii, de care habar nu aveam pe atunci.
    – In 2004 in conditiile in care porumbeii imi stateau INCHISI luni-vineri pentru ca nu eram acasa iar sambata ii imbarcam, mi-au ramas dupa zborurile cu puii vreo 11 femele si Ambasador “oul cadou”.
    – In 2005 am inceput sa ii zbor si mai tare si am inceput sa fac achizitii noi crezand ca gata, sparg tot. Ambasadorul s-a miscat binisor dar n-a reusit nicio branza cu normele. Intre timp avansam si eu, invatam sa tin porumbelul in mana. :))
    – In 2006 s-a miscat ceva mai bine, daca nu ma inseala memoria am ratat norma cu o etapa sau doua si a batut la cur toate noile achizitii cu care credeam ca o sa fac “succesuri”. Intre timp am acumulat si eu experienta dar mai ales el. A incheiat sezonul cu un loc 2 pe club la o catastrofa pe munte.
    – In 2007 am reusit sa stau tot sezonul cu ei si sa ma ocup calumea si oul meu cadou a ajuns campion pe club batand si porumbeii colegului de la care il aveam.

    Ce vreau sa spun e ca de-asta e frumoasa columbofilia, surprizele vin cand nu te astepti si mai ales de unde nu te astepti. Dar mai e ceva esential: RABDAREA. Referitor la surprize: la primul meu fond imbarcam 40 de bucati, printre care destui maturi super zburati plini de experienta. In timp ce ii asteptam sa vina pe o ploaie torentiala PE MUNTE, vad pe cer un bolovan coborand si ma intreb care din batrani o fi. Ce crezi? Era un tardiv de toamna pe care il tinusem iarna afara la soim sa scap de el si apoi in primavara il pierdusem la 100 Km. A venit ca blegul inainte de fond si l-am imbarcat direct sa scap de el definitiv, ofticat ca mai si dau bani pentru el… cand l-am vazut acasa ud fleasca printre primii pe oras nu mai stiam pe unde sa-l pup.

  32. @adrian catalin petre, extraordinara lectie de viata expusa aici de tine. In tulburarea mea, o uitasem…imi e benefic simplul fapt ca existi… si ca scrii aici. Multumesc din suflet !

    @AdrianMadlin, mersi pt sfaturi. Totusi, ca si contraexemplu, lotul meu de porumbei maturi nu realizat nimic anul acesta, spre deosebire de cel al unui coleg de club si bun prieten. Eu am avut cam 20 de porumbei de 2 ani si mai in varsta la inceputul sezonului, el a avut doar UNUL SINGUR, o femela. Acea femela a lui are deja norma la maraton si urmatoarea etapa cred ca va face as maraton. Doame-ajuta!

    @Mirel, inteleg perfect ideea ta de a zbura porumbeii care nu au facut mai nimic anul acesta. Sunt insa de acord cu ea doar partial. Pentru mine acei porumbei s-au straduit sa vina acasa vreo 8,9 sau chiar 10 etape fiecare, desi nu au venit ‘in fata’. Acum sunt iesiti din forma si desi nu au rezolvat nimic nu pot sa le cer imposibilul trimitand-i la urmatorul fond. Ar insemna sa-mi bat joc efectiv de ei.
    Cred ca a fi un crescator bun consta si in faptul de a intelege cand, cat si cum tebuie sa ceri si sa astepti de la pasarile tale.
    O parte din pasarile ramase vor fi facute cadou unor copii, incepatori din zona, altele, care au circumstante atenuante, vor beneficia de o noua sansa la anul.

    Un exemplu foarte bun in sprijinul ideii de a avea rabdare cu porumbeii vine de la tine Andrei. Ambasador al tau ti-a rasplatit increderea si rabdarea avuta cu el abia la 3 ani…poate la multi dintre noi un porumbel n-ar fi atins varsta aia..

    Cu toata dezamagirea fata de sezonul acesta de zbor as fi complet lipsit de obiectivitate sa nu recunosc ca la capitolul experienta practica am avut foarte mult de castigat anul acesta.

    Am si inceput sa pun bazele lotului de porumbei pentru zborurile lungi de anii urmatori printr-o selectie brutala a puilor de anul acesta aflati la a 3-a pana. Sambata le-am efectuat primul lor ‘antrenament’, lansandu-i individual din 10 in 10 minute de la 40 km distanta pe canicula, dupa prima lor noapte de stat in lazi…
    Cu cei sositi a trebuit sa fac recuperare ca dupa un maraton.
    Peste doua saptamani imi propun sa-i ‘intorc’ cu 180 grade cu o lansare, tot individuala sau in grupuri mici, de la 80km.

    Ma bucur ca acest thread e deja ceva de genul ‘studiu de caz’, cu o multime de idei, sfaturi si invataminte extrem de folositoare cred, nu numai mie, ci si multor alti cititori.

  33. Poz.34 ma INGROZESTE, angajeaza porumbeii la concursuri, are pretentii sa-i si vina si apoi scrie ca i-au murit de TRICOMONOZA. Strigator la cer. Nu spun ca sunt obligatorii tratamentele pentru ca si eu sunt un adept al zborurilor cit mai natural posibil, dar a fi asa incompetent sa nu-ti dai seama ca porumbeii tai au tricomonoza si sa-ti moara din asta, nu concep. Este ca si cum ai avea pretentii sa participi la un raliu si tu de fapt nu stii sa conduci.

  34. Corneliu, am recitit cu atentie postarile tale.

    Revin cu o interventie despre forma porumbeilor.

    Cred ca sub acest considerent FORMA, ne putem masca foarte usor insuccesele.( nu ma refer neaparat la cazul tau). Personal NU cred in forma porumbeilor, as fi bucuros daca as afla cum arata aceasta FORMA.

    O sa-mi spuneti:
    1) picioare calde
    2) nari pudrate
    3) penaj stralucitor
    4) zborul in barcute
    5) o culoare rozalie a pieptului (pieptul porumbeilor…. pofticiosilor) etc.

    In general sunt valabile dar de multe ori ne putem p… pe semnele astea.
    Am avut porumbei care ,,erau” pareau in super forma, cu muschii ravarsandu-le peste stern, figuri, etc. Nu s-au mai intors din concurs NICIODATA.

    E si cazul celui in super forma al tau Corneliu.

    Bineinteles poate saracii porumbei in forma au fost prinsi de braconieri sau psasari rapitoare, se prea poate cand ai un singur exemplar; dar cand ai ca mine N exemplare in forma care NU mai vin, nu mai au scuza.

    Exemplu dat de porumbei. ro cu tardivul angajat la fond. Era in forma din parti, vai steau lui ……..si a venit acasa.

    Hai ca sunt curios ce o sa postati despre forma

  35. Revin la FORMA, ……..ca FONDUL ma terminat.

    Este in literatura un curent Teoria Formelor fara Fond, cred ca sepotriveste de minune in cazul de fata.

    Eu personal sunt adeptul curselor de pana in 800-900 km, curse in care porumbei se pot intoarce acsa in prima zi. Toate zborurile peste noapte implica un mare risc si implicit hazard.

    Cum sa nu imi placa un PORUMBEL AS???!!!
    Aia sunt porumbeii care imi plac ASI.
    Asul trebuie sa claseze tot de la 100-900 km, asul face mii de km clasati in aripi.
    Asii si porumbeii de general sunt mereu IN FORMA, ei nu au scuze, claseaza tot PENTRU ca sunt IN FORMA.

    Eu spun ca SUNT DOAR EXTRAORDINARI, forma e un moft.
    Uitati-va la rubrica 10.000 km clasati sa vedeti porumbei in forma de super campioni acolo.

    Eu in fiecare dimineata/seara iarna, primavara, vara, toamna sunt in forma. Ma trezesc le dau drumu, le dau apa, mancare, ii pup in c… din dragoste.

    La sfarsit de sezon aflu cu stupoare ca ei NU au fost in forma, sa-i iert ca la anu promit ei ca nu mai fac, ca or sa fie in forma, ca nu mai fac asa..etc.

    Eu ii iert, le dau, le asigur, ii respect si ei animalele isi bat joc de mine, imi reproseaza ca nu le-am dat si forma.
    Eu baiat bun ( in general) le mai dau o sansa…sa vina de la fond…. cum or vrea ei. Poate pe drum isi gasesc si forma.

    In rest Corneliu imi place mult cum ii antrenezi pe micuti, abia astept sa incep si eu antrenamentele cu puiutii, pupaias ca toti au niste priviri asa inteligente

  36. cred ca cea mai frecventa calitate a columbofililor este sa o ia mereu de la capat,(dupa un sezon,dupa un furt,dupa o infectie cu ceva boala,etc) …si sa traiasca cu dezamagirea.Este destul de greu sa te impaci cu ideea ca ai pierdut dupa ce faci tot ce sti si ce poti pentru a reusi,dar de multe ori se intampla sa se acorde prea multa incredere unor pasari care nu merita.Ceva de genul proverbului “si cioara isi lauda puiul” multi columbofili traiesc drama unui sezon dezastruos.Asta este columbofilia iar selectia pasarilor bune trebuie facuta constant si cand “aurul” este descoperit trebuie “lustruit” si pastrat cat mai mult timp pentru a asigura reusita in viitor.Cei putini care sunt mereu pe locurile cu nr. mic stiu asta,cat despre forma,calitatea bate forma,insa combinate dau cele mai bune rezultate.Va doresc succes si putere d-le Corneliu (si tuturor) sa reusiti sa selectati ceea ce aveti nevoie pentru a va implini visul in columbofilie !

  37. Cred ca forma este ceva foarte subtil pe care ajungi sa-l simti abia dupa multi ani de exeprienta. Multi confunda forma cu starea de bine normala pana la urma… daca porumbelul nu sta zburlit cu ochii inchisi si nu se kk imprastiat apa, cica e in “forma”. Mie imi zburau iarna la -15 grade in puncte pe cer cu soimul calator dupa curul lor cate 2 ore dar asta nu inseamna ca erau in forma.

    Forma e o chestie foarte subtila. Eu am observat foarte rar asta la porumbeii mei si dupa mai multi ani. Li se schimba putin culoarea penajului mai ales spre cap cu o tenta “umeda-uleioasa”, la unii ochii li se “ascut” – sticlesc mai altfel, au un comportament mai ciudat fata de obicei (fiecare individ se manifesta altfel, nu toti exprima forma la fel), etc.

    Aveam o femela care intrase in asa-zisa forma spre primele etape de demifond. Tin minte ca dupa un 330 Km a venit relaxata ca dupa 3 Km si a dat mancare la (ambii) pui dupa care statea pe plasa de la usa agatata sa IASA LA ZBOR. Avea luciul ala pe ea, in ochi si parca fierbea sangele in ea… cred ca forma reala de care vorbesc vulpoii batrani e o chestie care se obtine foarte rar si doar la putini porumbei dintr-o colonie. Probabil multi porumbei nu o ating niciodata in viata. Eu nu am observat-o decat la putini porumbei de-ai mei si destul de rar. Probabil in crescatoriile de top se gaseste mai des si la mai multi. Probabil cei din primele pagini de catalog au intins forma pe mai multe etape, pe langa alti factori care conteaza.

    P.S. Aia cu barcutele e un mit. Si gutanii din parc zboara in barci toata ziua. Mirel, poate ca femeia cu pieptul rozaliu si picioarele calde e “in forma”, la porumbel e discutabil. Iar Mutu nu era deloc in forma cand avea narile pudrate. :))

  38. Pt. 38 Ca un incepator, mi-au murit porumbei de Tricomonoza pentru ca in 27 decembrie 2010 am cumparat un porumbel si l-am bagat impreuna cu ai mei – se pare ca era infectat, nu se auzea cand canta. Cu frigurile ce au fost s-a activat Tricomonoza. Eu tot anul trecut, dupa sfatul unui prieten, am tratat porumbeii cu Enrofloxarom, care de fapt este pentru altceva, si am pierdut multi pui buni.
    Intrand pe PORUMBEI RO am devenit autodidact, am descoperit ca dupa simptome este Tricomonoza si am cumparat TRICHO PLUS, care este foarte bun.
    Cristian, nu da cu biciul in incepatori, pana nu te confrunti cu o problema nu stii ce sa faci, important este sa inveti din greseli, nu stiam ca majoritatea porumbeilor prezinta Tricomonoza ca simbiont.

  39. Cornel, hai sa vorbim ca intre incepatori. Nu stiu daca nu gresim daca suntem prea severi cu puii, eu am zburat la 40 de km. pui de doua luni, mi-au venit inapoi doar 3, dupa teorie puii se zboara de la 3 luni de varsta, nu stiu ai tai cum au fost dar cred ca trebuie sa astept mai mult. Un sfat: nu cumpara porumbei doar pe baza recomandarilor verbale – mama lui, tata lui, concurs etc., principalul este sa-ti inspire tie ceva, alege dupa cum iti spune inima. Sunt destui crescatori care iti vand cioara vopsita. Mie mi-au venit mai bine porumbeii ce i-am ales singur. Altceva, poate stii: imi intra tantari in voliera, ce sa fac ? Am un mascul negru cu cuib la nivelul podelei, ii bate pe toti ceielalti de la mancare, ce sa fac ? Pa

  40. Cum am spus inca de la inceputul acestui articol, porumbeii mei vor zbura preponderent distante lungi anul urmator.

    Simplu spus, vreau sa-i selectez dintre ei doar pe aceia descurcareti, rezistenti, curajosi, inteligenti si cu un bun simt de orientare.

    Am ales calea lansarilor individuale si de la distante relativ mari ca un prim pas in selectia lor. Si asa, de prima etapa a testarii au ‘trecut’ destul de multi, un procentaj de 80%, ceea ce imi demostreaza deocamdata ca nu au probleme ascunse de sanatate. Si nimic mai mult.

    Porumbelul angajat de mine la acest maraton a fost singurul supravietuitor dintr-un lot de pui selectat prin zboruri extreme. Din 20 de pui, au ramas doar 3 dupa un antrenament catastrofal in noiembrie 2008. Acesti 3 au fost angajati in 2009 direct la un fond de 600 km. S-a intors doar acest porumbel, in prima zi, dar fara sa claseze. A stat acasa, si apoi a zburat acest an dupa cum ziceam sus.

    Daca as avea la anul doar 10 porumbei ca acesta cred ca as avea un altfel de sezon de zboruri lungi.

    @Mirel, cred ca porumbelul trimis la un maraton se va intoarce acasa daca are calitate, talent pentru asa ceva. Asta cu conditia sa fie si intr-o stare perfecta de sanatate.

    Forma e poate doar un termen folosit de noi pentru a intelege o stare super bine a unui porumbel.

    De curand am citit pe un site de limba engleza articolele lui Jack Barkel cu privire la conditie si forma (el face o diferentiere accentuata intre acestea).

    Interesant e totusi ca toate aceste manifestari exterioare ale formei enuntate de unul si de altul nu pot fi generalizate.

    @AdrianMadlin, porumbelul tau negru o duce prea bine :)
    Ridica putin hranitoarea ;) Oricum, daca porumbeii ceilalti sunt sanatosi ei trebuie sa fie si destul batausi ca sa-si poata ‘fura’ portia de mancare.

    La intrebarea cu tantarii subscriu si eu. Tropaie puii mie saracii noaptea din cauza lor si nu-mi vine nici o idee cum i-as putea tine departe de adapost. Asteptam sfaturile altora.

  41. Atentie ca in zona mea (Timisoara) tantarii transmit deja diftero-variola, am un pui cu bubite pe cap sau cioc – am cumparat albastru de metilen. Daca as avea voliera mai inchisa m-ar tenta sa pun pastile pentru tantari (la curent).
    Mersi de raspuns Corneliu.

  42. Nu mi-o lua in nume de rau Adriane, nu era intentia mea sa dau cu biciul dar trebuie sa intelegi ca nu poti zbura porumbeii un an de zile ”la singe”, cum spui tu si apoi sa nu stii sa recunosti tricomonoza, care la cit este de comuna trebuie sa faca parte din ABC-ul oricarui columbofil. Gindeste-te la citi porumbei buni ai putut pierde in anul de zboruri ”la singe” pentru faptul ca nu ai reusit sa intelegi daca sunt bolnavi sau nu. Inca odata, nu te simtii ”biciuit” sau certat cu rea vointa. Puii trebuie tratati cu severitate dar sper ca nu ai facut primele zboruri direct de la 40 km. Ar trebuii facute usor, usor, de la 5-10 km. cu doua trei repetari si abia apoi sa lungesti distantele. Noi cu puii facem concursuri care depasesc in final 350 km., deci se poate. Rusine nu-i sa fii incepator, rusine-i sa te complaci si sa imbatrinesti cu scuza asta.

  43. complemente d-i Iulian Simion…mi-a placut ce a scris…

  44. poz 45: am citit si eu pe jack barkel si pot spune ca este foarte complet si singurul din marii crescatori care prezinta cu lux de amanunte cu ce se mananca columbofilia…sorry de offtopic…

  45. poz 46: si eu stau in zona Timisoarei si la mine tropaie saracii pana pe la 1 noaptea.o solutie ar fi plasa de tantari….pastilele nu mi se par o solutie prea buna!

  46. poz. 46 si 50, controlati daca porumbeii nu au cumva si alti paraziti(muste, paduchi, etc) pentru ca de obicei atunci topaie, tintari sunt si la mine, ma masacreaza in porumbar dar pe ei nu i-am vazut sa topaie de la tintari.

  47. pt 51: credca esti un pic pe dinafara la ce discutam sau daca nu, inseamna ca esti rupt de realitatea columbofila.

  48. Ziua se odihnesc porumbeii saracii, ca toata noaptea ii masacreaza tantarii… Daca te uiti ziua nu topaie nici unul. Cand o sa am posibilitatea o sa fac o voliera lux, inclusiv cu plase de tantari, zid de caramida si gresie, cu birou – computer la parter si etaj compartimentat pe linii si hibrizi, zbor sau inchisi, foisor de urmarit cerul. Un vis, asa-i ?
    Vant usor tuturor, aDRIAN mAD

  49. Mda, no comment. Se stie totusi ca anumiti paraziti ies doar noaptea.

  50. Ciao Corneliu, cum mai stai cu porumbeii, ai pui sau frati, parintii porumbelului ultim bagat la concurs ? Pa

  51. Salut AdrianMadlin, am un pui din acel porumbel si inca doi abia iesiti din oua. Asta insa nu conteaza prea mult.
    De curand am am avut placerea si onoarea sa primesc niste sfaturi de la un mare crescator roman din sudul tarii.
    Mi-a limpezit mintea intr-o mare masura raspuznadu-mi foarte clar, deschis si simplu la intrebarile referitoare la calea de urmat pentru a crea o colonie de viitor pt zboruri lungi.
    Intr-o singura idee, el recomanda procurarea de pui din 2-3 crescatorii cu familii omogene (cu rezultate constante in ultimii 10-15 ani) care nu numai ca ‘joaca’ dar si transmit. 2,3 pui reprezentativi din fiecare (nu cei mai scumpi, dar ‘lucrati’ special pentru a reproduce). O ‘matca’ de 6-8 perechi formata din astfel de pasari consitutie o baza excelenta, solida pentru viitor. Mai recomanda ca aceste familii sa fie preponderent din zona in care urmeaza sa joci.

    AdrianMadlin, apropo de tantari, nu ei sunt cei care fac pasarile sa tropaie noaptea, ci se pare ca sunt niste ‘paduchi’ care stau ziua ascunsi in crapaturile boxelor si noaptea ies si sug sangele. Colin Walker scrie in cartea lui cum se face o deparazitare corecta si completa.
    Saptamana trecuta am facut si eu ceva de genul, pe scurt:
    – pt paraziti interni: Romivermectina/Evomec concentratie 1ml/100, dozaj 1ml pe litru de apa de baut pt 24 ore.
    – pt paraziti externi o picatura din aceeasi substanta dupa cap. (sau scufundare in solutie de romparasect – nu garantez)
    – pt parazitii din adapost: spray-iere cu solutie Romparasect.

    Numai bine tuturor.

  52. musculatura poate arata bine si daca porumbeii sunt in febra! pentru al 2lea an e bine zic eu acum depinde numai de tine ce faci mai departe ! dar daca e adevarata treaba cu stralucirea lor sau a lui il poti angaja! gandeste-te si ca poti sa iti formezi o noua generatie din porumbeii astia care ii mai ai ramasi! vant in pene !

  53. am recitit cu drag aceasta pagina! si tot cu mare atentie, sunt multe informatii utile! felicitari si multumesc :)

  54. Corneliu, te rog sa faci ceva ca incercare, orice varianta in plus conteaza.
    Mergi in piata de porumbei duminica din zona voastra si cumpara un mascul si o femela, fiecare cu 15 sau 20 de lei. Nu te lua dupa ce spun vanzatorii, nu te recomanda ca esti profesionist ca incep sa-ti impuie capul cu origini straine si concursuri. Alege dupa cum vezi, adica: musculatura aripa, stern lung, aripa impunatoare bine aerisita pe varf, remigii secundare lungi pe langa corp si aspect general frumos, pene netede. Nu conteaza daca porumbelul este inelat sau nu ! Daca porumbelul corespunde criteriilor a devenit asa prin selectie pentru succesul la zbor ! Fa o incercare ce te costa putin (30-40 de lei) si vezi ce iese, dovedeste ca ai ochi, nu merge doar dupa recomandarile altora, asculta-ma de data asta ! Mie mi-au dat mai bune rezultate porumbeii cumpararti asa decat cei recomandati si cumparati sau primiti de la crescatori ! Azi am zburat la Lipova (40 de km) 6 pui de doua luni si jumatate sau mai putini, deci i-am bagat direct la 40 km si s-au intors deja 5, poate se intoarce si celalalt maine, pe 3 din ei i-am cumparat cu 15 lei impreuna (deci 5 lei puiul, neinelati !) Trag ca sa-mi formez o matca, de la anul poate incep sa concurez, sa intaresc echipa vestului. Trebuie sa-i fac o vizita domnului Andruseac, sa fur un pic de meserie, in mod sigur si voliera are ceva de spionat ca sistem.
    Pa Corneliu si incearca, astept raspuns !

  55. @AdrianMadlin, esti simpatic in incercarea ta de a ma ajuta :) Apreciez atitudinea!
    DAR, fara nici o intentie de a te jigni, sfaturile pe care mi le dai aici nu ar trebui urmate de NIMENI !! Accentuez asta !
    Si ma explic pe scurt, tin porumbei de multi ani, am inceput exact asa cum recomanzi tu, cu porumbei luati din piata. La un moment dat ma consideram un specialist in ‘selectia la mana’. Rezultatul ? – imi pare si acum rau pentru timpul pierdut. Spre deosebire de tine si de altii care au ocazia sa citeasca aici atatea sfaturi de la oameni experimentati, eu nu am avut nici un mentor. Eram doar fraierul care cumpara porumbeii altora.
    Ca sa-ti explic inca o data logica gresita pe care o ai, si pe care o aveam si eu candva, iti fac o analogie: de profesie sunt inginer IT; nu as fi ajuns niciodata sa-mi iau o diploma daca as fi primit si urmat sfaturi de genu ‘joaca-te mult timp pe calculator si asa o sa inveti’. Si ca in orice alt domeniu, in columbofilie trebuie munca si studiu. Nu merge la pleseneala, crede-ma.
    Inca ceva, cu prietenie spun, pana cand nu concurezi, nu ar trebui sa folosesti deloc exprimarea ‘porumbeii aceia mi-au dat rezultate’. Eu dupa primii mei doi ani de concurs cu porumbeii nu pot sa-mi permit sa spun ca porumbelul x sau y mi-a dat rezultate. Desi a zburat deja cateva mii de km spre casa, adunat.
    Nu-l cunosc pe dl, Andruseac, dar cred ca ar fi mult mai bine sa incerci sa-i pui intrebari sincere si directe, nu sa ‘furi’ ceva de la el, fie chiar si meserie ;)
    Prietene, ti-am raspuns ca unui frate mai mic, iti doresc ce-mi doresc si mie, succese !

  56. Bine Corneliu, fiecare are convingerile lui, pentru mine este o placere sa merg in piata, mai vad una-alta. Deci nu stiu daca ai inteles: imi merg mai bine porumbeii alesi de mine la ochi decat puii primiti sau cumparati din belgieni, nemti sau rosii de la Andruseac – asa zice cine-i vinde. Probabil ca nu am cumparat de la cine trebuia, pe mine ma intereseaza rezultatul practic, nu teoria, a existat si un campion pe care-l chema 10 EURO pentru ca a fost cumparat cu 10 euro din piata, nu ?
    Daca este gresit ce fac eu incearca sa zbori si tu pui de 2 luni sau 2,5 luni (o luna zburati afara) direct la 40 de kilometri si vezi cati iti vin, mie mi-au venit 5 din 6, daca iti vin toti inseamna ca ai o tehnica mai buna. Pa

  57. Ca sa nu spuneti ca sunt incapatanat fara rost va dau un exemplu practic: Am cumparat din piata cu 10 lei un porumbel trestiu inelat cu o constitutie buna (muschi, aripa, aspect) pe care l-am imperecheat cu o trestie micuta de-a mea ce are ceva sange de Georgica Popescu. Am obtinut un pui albastru femela care seamana pe tata (care se vede ca era heterozigot la culoare), pui eclozat in 16 mai 2010, care a devenit cel mai frumos pui pe anul 2010 al meu, mai frumos decat pui cumparati din porumbei austrieci. Din pacate pe tatal trestiu l-am pierdut la zbor de Bozovici, se obisnuise la mine. Imi pare rau ca nu l-am tinut, era reproducator bun.
    Puiul respectiv albastru eclozat in 16 mai l-am zburat ieri 24 iulie, deci la 2 luni si o saptamana de viata direct la Lipova, 40 km, si s-a intors, desi in teorie trebuia zburat dupa 15 august cu primul zbor la 10 km. Sunt crescatori ce pierd porumbei maturi zburati la 10 km, eu consider rezultatul puiului foarte bun. Am pierdut, in timp, porumbei maturi cumparati din piata la zbor de Lipova, acum stiu sa apreciez mai bine.
    Nu stiu de ce se insista atat ca nu poti cumpara din piata, oare toti cei ce merg in piata au porumbei prosti sau vor sa fenteze lumea ? Eu nu cred, oricum nu te obliga nimeni sa cumperi. Multa teorie, dar practica ne omoara. Eu aleg practica, teoria este doar o anexa a practicii.
    Corneliu, eu ma iau dupa zicala: Daca faci ca ceielalti nu vei ajunge niciodata primul !

  58. Adrian, este frumos in piata sa-ti clatesti ochiul, te mai amuzi de talentele de negustori, etc. Dar daca vorbim de columbofilia ca sport, 40 Km nu inseamna nimic, si un zbor nu inseamna nimic. Data viitoare pot sa nu mai vina de la 20 Km. S-au pierdut la 10 Km porumbei cu norma la fond.

    Si eu ma credeam regele cerurilor cu ragaliile mele din piata pana am ajuns pe la 200 Km cand au disparut ca magaru in ceata iar aia care au venit au venit obositi ca dracu la cateva ore dupa ce ai colegilor dormeau pe oua in cuibare.

    Nu e bine sa tragi concluzii asa pripite si mai ales sa le spui si altora ca sfat. In 2008 n-am zburat puii iar in 2009 i-am bagat direct la 175 km fara niciun antrenament in viata lor si a mai fost si catastrofa pe club. Au venit cam jumtate din ei in prima zi. Dar nici macar asta nu inseamna mare lucru.

    Sunt seducatoare povestile astea cu “i-am batut pe toti cu porumbel de 5 lei din piata” dar raman povesti. Or fi si minuni dar ca la loto. Nu astepti o viata sa castigi la loto, muncesti ca-i mai sigur ca nu mori de foame asa.

    Concluziile le tragi abia dupa cativa ani de concurat pe bune.

  59. Tocmai ca practica ne omoara, mai vorbim peste 2-3 ani de concurat pe bune in club, sa ne spui cati porumbei de piata ai bagat in catalog. :) Si nu in primele pagini, macar sa fie acolo cu 1000000 de puncte. :)

  60. @AdrianMadlin, porumbei.ro a raspuns si te-a sfatuit foarte bine. Pentru mine este ca un postulat, cu porumbeii alesi la ochi nu poti face mare lucru, decat in mod exceptional, poate daca acestia undeva in spate o ‘dinastie’ de buni zburatori.
    Eu am facut ieri al doilea zbor cu puii mei. Primul a fost acu 2 saptamani cu lansare individuala de la 40km, s-au intors aproape toti. Ieri i-am lansat cu ‘intoarcere’ de 180 grade, tot individual, din Deva, la 80km sud de casa. Pentru cei din zona noastra o lansare de la Deva e chestie dificila, deoarece cad multi pui de acolo, cred ca datorita reliefului greu pe care-l au de strabatut spre casa. Ieri la 14, cand am ajuns acasa, erau deja 60% sositi.
    Si acum, cine imi garanteaza mie ca acesti pui vor rezista sa zboare Bratislava ~480km si Jihlava 600 km peste cateva saptamani ? Nimeni.
    Cine stie cati vor mai prinde sezonul viiotr, darmite sa faca un barem la vreo categorie ?
    Si atunci de ce sa ne laudam, repet, ce zice porumbei.ro e de bun simt, adica hai sa ne prezentam ‘rezultatele’ aici cand acesti porumbei au cateva mii de km clasati. Cel putin :P
    Numai bine tuturor.

  61. Bine, daca asa stau treburile mai vorbim peste 2-3 ani, eu sunt un incepator putin prea neobisnuit pentru voi. Corneliu, nu mi-ai ascultat sfatul nr.1 de cand ai lansat intrebarea ta si de fapt am avut dreptate, nu ma astept sa-l asculti pe al doilea. Un porumbel cum am spus eu sa selectezi din piata, adica musculatura, pene, aspect general a ajuns asa datorita solicitarilor la care a fost supus – adica zboruri lungi.
    Ma astept sa vad un pic de democratie: am dreptul sa nu fiu de acord cu ce spuneti voi ?

  62. Nu esti neobisnuit, cam toti incepatorii sunt asa. Si eu am fost asa si vroiam doar sa te scutesc de timp pierdut si nervi, dar nu am reusit. Bafta cu pietarii! :)

    Apropo, porumbelul meu din avatar a fost un rosu superb din piata (10 lei) si toti puii scosi din el cu mai multe femele s-au pierdut pana la 200 Km. De remarcat faptul ca 2 dintre ei (frati de cuib) au fost cu totul deosebiti: lansati de la Faurei pentru Campulung Muscel (AG), femela a ajuns in Suceava iar masculul in Baia Mare. Marfa!

    Am avut si o femela scoasa din 2 pietari care mi-a clasat in 5 ani cam toate etapele de demifond si viteza iar la primul fond a clasat iar bine de tot (pe munte) dupa care m-am lasat de porumbei si n-am apucat sa o vad daca poate mai departe. Spunand asta iti zgandar ambitia cu porumbeii din piata, macar sa visezi frumos. :) Femela asta insa a fost exceptia din zeci de porumbei pietari pierduti. Nu a facut norme pentru ca mereu cand ramaneam cu cotetul aproape gol, pe ea o opream acasa pentru ca mi-era draga. A dat si 2 frati de cuib care la un zbor de viteza 175 Km au fost loc 2 si 5 pe club din peste 1000 de porumbei, dar s-au curatat dupa 300 Km.

  63. porumbei.ro, criminala patania cu puii tai ‘deosebiti’, fratii de cuib :))

    AdrianMadlin, scrie tu ce vrei aici, nimeni nu te condmna.
    Problema e ca pe unde ai fost tu, am trecut si eu candva si-mi dau seama ce mult am gresit. Incercam sa te conving ca nu faci bine. Daca nu am reusit, probabil ca o sa te convingi pe propria piele.
    Sau din contra, o sa ai succes. In cazu’ asta as vrea sa aud povestea ta de succes cu ‘pietari’ peste 3-4 ani de concurat serios, la sange.

    Pana atunci, numa’ bine.

  64. Da, a trecut cam mult din 1986 de cand am concurat primul an cu porumbeii, poate am mai uitat ceva. Nu am fost un incepator rau, din putinii porumbei ce-i aveam hraniti doar cu porumb am ajuns cu 3 masculi de un an la 700 de km si m-am oprit, apoi am mers la armata, facultate, Italia si am reinceput dupa 20 de ani.
    Cornel, repet, daca zbori 6 pui de 2 luni si una-doua saptamani direct la 40 km, ii lansezi in stol si-ti vin toti inseamna ca ai un sistem de selectie mai bun ca al meu, incearca sa te convingi singur, mie mi-au venit doar 5 din 6. Hai sa vedem practica. Cunosc pe cineva care a cumparat pui belgieni cu 28 de euro bucata, porumbei scumpi de pe internet si la primul zbor mai lung (60 km) a pierdut 50 din 54 de porumbei lansati !Este posibil in teorie ? Nu! Este posibil in practica ? Da!

  65. nu conteaza ca nu au clasat conteaza ca au ajuns aks.cred ca ar trebui sa ii ti la reproducere si sa incerci cu pui lor.suces







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *