porumbei - zboruri lungi
Salut cu respect toti oamenii de bine care citesc si posteaza aici. Intai, sunt un crescator incepator, e al doilea an in care particip la zboruri. Nu am avut ocazia sa beneficiez de un mentor adevarat in ale columbofiliei, zona in care locuiesc nefiind ‘populata’ cu crescatori experimentati.

Totusi, desi ma consider oarecum autodidact si invatator pe piele proprie, am incercat sa ‘fur’ una-alta de ici-colo de pe la colegii din zona si de la altii cu care am mai avut tangenta.

Deoarece am inca multe nelamuriri si intrebari staruitoare in minte, as vrea sa va prezint o parte din ele, cu increderea ca multi dintre dvs ati putea oferi raspunsuri sau solutii.

Sezonul acesta am inceput cu un lot de aprox 50 pasari. Particip la concursuri in vestul tarii, cu aproape cea mai lunga distanta pe asociatie, ceva de genul 80km mai mult fata de primul crescator.

Precizez ca am hotarat sa zbor preponderent distante lungi, de altfel un trend general in zona noastra.

Dupa 11 etape zburate la sange, adica angajarea integului efectiv aproape etapa de etapa, am mai ramas cu 7 ‘sportivi’. 2 dinte acestia sunt porumbei de 2 ani si au la activ 3-4 etape scurte, un fond scurt 600km, un altul de 700 (considerat de multi catastrofa) si un maraton de aprox 950, la fel un zbor extem de greu. Cei doi au sosit fara sa claseze la primul fond, au clasat la al 2-lea cu sosiri a 2-a zi, iar de la maratonul de acu’ doua saptamani au ajuns a 4-a zi.

Precizez ca-i consider pe acesti 2 ‘prieteni’ ai mei niste eroi, cu norma facuta la mare fond dpdv moral, chiar daca au doar o singura clasare fiecare.

Si totusi, intebari:

1.Ar fi prea mult ca cei doi sa fie angajati din nou pentru maratonul de sambata ? Precizez ca unul dinte cei doi pare in forma maxima, pe oua de doua zile, pregatit sa arunce a 3-a pana, desi fiind un porumbel calm, a devenit extrem de activ, ‘capaceste’, lifteaza, ‘straluceste’ cumva spus.

2.Exista niste ‘indicatori’, poate subtili, din care s-ar putea deduce nivelul de incredere al unui porumbel sau gradul de oboseala/rodaj psihologic ?

3.Presupunand ca acesti porumbei nu au beneficiat de o ingrijire profesionista si de nici un fel de antrenament, decat cel din jurul casei, se poate presupune ca ei au ‘talent’ pentru distante lungi, chiar daca au avut si sosiri intarziate ?

4.Cate etape lungi v-ati permite sa zburati cu acelasi porumbel intr-un sezon ?

5.Ati recomnda unui incepator ca mine sa reproduca deja din acesti porumbei ?

6.In general, merita sa angajezi din doua in doua saptamani un porumbel care deja a ratat (nu a clasat) o etapa lunga, in efortul de a-i realiza o norma ? Ceva de genul 5 etape lungi zburate / 3 clasate ?

S-ar putea ca unele intrebari sa fie considerate puerile, nici o problema, mi le asum :)
Multumesc anticipat pentru orice raspuns sau opinie care va aparea aici.
Inima buna tuturor !

Topic solicitat de Corneliu