Invatarea masculilor la boxe

Topic mereu de actualitate la inceput de an… :)

Se da un lot de yearlingi care trebuie invatati in boxe in compartimentul de maturi.

Compartimentul le este cunoscut, au avut acces in el timp de peste o luna. In compartiment sunt doar masculi. Ca in fiecare an, inchid maturii in boxele lor, si las tinerii sa isi ia boxa, timp de cateva zile. Unii se descurca imediat, altii raman ca blegii pe podea. Cei mai nesuferiti imi sunt cei care isi iau mai multe boxe (unii spun ca ar fi cei mai buni porumbei – dar am avut si porumbel foarte timid care era in topul crescatoriei). In sfarsit, dupa ce yearlingii s-au stabilizat cat de cat, incep sa dau drumul la maturi, si distractia se reia. Batai, yearlingi care dorm ca prostii pe podea si maturi care turuie voiosi in 2-3 boxe. AHHHHH!!!! Uneori imi vine sa-i las in “durerea lor”, sa-si ia boxele cum vor, si la primavara sa am 10 masculi in 30 de boxe, iar restul pe podea. Legea junglei, reproduce cel mai tare, poate imi fac si linie de masculi capabili sa-si ia boxa. Unii crescatori chiar spun ca procedeaza asa, dar nu-mi inchipui cum zboara tinerii in sezon fara boxa!?

Completare ulterioara la articolul din 2007: Topicul prezinta in comentarii cateva metode eficiente de invatare a yearlingilor la boxe. Noi metode sunt binevenite.

80 comentarii la “Invatarea masculilor la boxe”

  1. Porumbeii renunta mai greu la cuib daca sunt imperechiati.Incearca sa le dai cuiburile cand ii imperechezi,nu inainte.Atunci batranii vor fi mai ocupati cu chematul la cuib si tinerii vor lupta mai cu viata pentru cuibul dobandit.
    Eu asa procedez si cam merge.

  2. asa se intampla la toti :) tinei mai mult inchisi in boxa pe cei mai timizi iar cand le dai drumu inchidei pe cel care venea peste el..dar tre sa pierzi ceva timp cu ei :)

  3. hauleu…………………si pe mine ma enerveaza de ii vine sa ii trantesc de podea cand se baga peste bietul pui sil bate.Uneori le dau una peste cap la aia batrani si ii pun in boxa lor si dupaia imi dau seama ca am gresit ca lam lovit.Bine acuma sa nu credeti ca fac karate cu el :)) ii dau usor.

  4. si io am aceeasi problema , si dupa calculul meu cand imi termin urmatorul cotet o sa ii fac vreo 3 compartimente cu boxe sii o sa ii bag pe categorii: pe cei mai agresivi toti la un loc pe cei mai putin agresivi intr-un compartiment si pe cei mai timizi in ultimul. Si astfel cred ca ii cam potolesc. Cred ca ar fii ce-a mai buna solutie.

  5. parerea mea ca oricat de mult te ocupi sunt si legi ale naturii pe care nu prea le putem schimba,fiecare va avea mai devreme sau mai tarziu boxa lui.Eu am o pereche care nu a vrut pur si simplu sa se cuibareasca la boxa ,am renuntat sa-i mai mut la boxa,dar m-am ampacat cu gandul ca acolo e boxa lor

  6. in primul rand trebuie sa ai boxe care se pot inchide in ele porumbeii, il ti cu femela 2 zile maxim si treaba este ca si rezolvata , mai sunt si blegi dar cu putin grija se rezolva , iti dau un pont , pe cei mai rai care intra in boxele altora prindei usor de cioc in momentul cand ataca si invartei putin si dal afara si dupa 2 chesti din astea ai sa vezi ca nu mai intra el nici daca il rogi.Asta am invatat-o si eu de la cei mai in varsta in sportul asta

  7. Problema cu femela e ca dupa ce ii imperechezi si le dai drumu, masculul e deja in “goana”, si e aiurit rau, nu ii pasa decat de femela. De multe ori, am vazut cum el o alearga pe biata femela pe jos si in boxa lor sta alt mascul…ea nu are unde sa se duca, iar el nu vede ca-i intrusul in boxa, nu-si vede decat femela. De-asta am preferat mereu sa ii am pe majoritatea invatati la boxe inca din iarna, ca sa mearga imperecherea struna in primavara (atunci e chin cu femelele care aveau alta boxa, dar asta e alta poveste amara! :)). Cred ca cel mai simplu e sa ai mult mai multe boxe decat numarul de perechi…

    Oricum, am un afurisit de 06 care nu renunta la boxa vecina nici mort, numai cu ochii acolo e, chiar si cand e inchis in boxa lui, scoate capul si se uita la noul vecin si parca-l haleste din priviri. A stat inchis o saptamana. Maine daca ii dau drumu, garantat ii umfla ochii la yearling! :) Anul trecut a facut franjuri unul mai batran decat el pentru a-si lua acea boxa(respectivul s-a si pierdut la urmatoarea etapa, probabil de necaz :). Nu am ce sa-i fac, cred ca mereu va avea acele 2 boxe (daca mai scapa sezonul asta ca i-am promis tot planul de zbor plus bonusuri pentru “buna purtare”!!!).

    Crescatorii mai in varsta care probabil si-au format un sistem bun si stabil in timp cum or proceda?

    Acum am vazut raspunsul lui Razvan…interesanta treaba cu ciocul! De incercat…merci!

  8. amuzant articol…….imi place….are dreptate porumbei.ro…..e bn sa ai nr boxelor cu 5-6-7 mai mare decat cel al perechilor…….si eu am avut 2 masculi asa……s-au batut in boxa aia de 40/40 cm…..20 de minute….fara sa cada vreounu din ea….se bateau in continuu in ea……se impingeau da nu a reusit niciunu din ei sa-si dea dusmanu afara:)):))…..eu 20 de minute am stat si m-am uitat la ei cum se bat…..ma distram pe seama lor…..pana la urma…..i-am scos de acolo pe amandoi…..si am inchis boxa aceea…si asa i-am impacat…..si-au gasit fiecare boxe diferite……inainte parca aveau boala pe boxa aia…

  9. pt padurariu ciprian…….si eu am procedat de multe ori asa…..luam masculul in mana si il zbiceam in mana putin si apoi il aruncam usor in alta parte a volierei……dar degeaba……era prea al dreaq porumbelu ca sa ma asculte pe mine:)):))…….in momentu ala nu mai putea de nervi si nu m-am controlat dar apoi i-am dat si eu seama ca nu am facut bn ce am facut:(:(

  10. eu am alta metoda!

    am 3 compartimente: matca, pui si lotul de zbor.
    masculii zbor+matca ii bag in comp de matca cu toate cabinele inchise, femelele zbor+matca le bag la pui (aici oricum nu sunt decat odihnitori).
    as putea sa-i bag maturii si toti in acelasi compartiment! daca n-au cabine isi vad linistiti de viata, insa s-ar aglomera si n-are rost.

    iar puii raman toti in compartimentul de zbor, unde inchid cabinele masculilor maturi. si din toamna pana in primavara stau acolo. si ei isi iau boxe care cum vor, se imperecheaza care cum vor, atat ca nu le las cuiburi in boxe, ca sa nu se forteze femelele sa oua. si daca oua una 2 capiate pe toata iarna…

    si merge treaba! mai am mici probleme cand bag din nou maturii la cabine, insa de obicei cand ii bag ii bag cu tot cu femele si sunt concentrati mai mult la ele, nu se mai uita si la vecin prea tare!

  11. are dreptate domnul adrian, eu incep din toamna sa -i invat cu noua lor boxa, noaptea ii pun pe fiecare in boxa lui pana se obisnuieste. intradevar trebuie rabdare dar asta este, puii de anul acesta mai sunt ciufuliti de batrani dar care au sange in oua fac fata, am un pui de anul acesta, a pus stapanire pe boxa unde sa nascut, la batut pe ta-su de la ascultat cu urechea,rabdare asta trebuie si la primavara dupa ce s-au imperechet sa fie lasa-ti inchisi cateva zile in boxele lor, apoi pe seara la cate doua trei perechi date drumul pt a se obisnui cu locuinta lor, de preferat la cei care au gasit o boxa mai greu

  12. dupa parerea mea cel mai bine se invata masculul in timpul imperecherii……..offfffffffff acusi vine momentul .insa eu am un bat cu care ii ‘dresez”, cu greu ,insa sa stiti ca am modelat anumite caractere dar am si speriat p altele
    spor la treaba

  13. IMI VINE SA RAD CAND MA GANDESC CA SI EU CAND ERAM INCEPATOR TOT ASA PROBLEME AVEAM!DAR CU TIMPUL AM INVATAT TOT CE ERA DE INVATAT, ADICA CHESTIA E F SIMPLA DACA TE OCUPI DE PASARI MAI MULT TIMP LE INTRA IN REFLEX, SI ATUNCI FIECARE SE DUCE NUMAI LA BOXA SA [ IN CURAND SPER SA POSTAM UN FILM CU DRESAJUL LA BOXE] PRIETENII CARE NE-AU VIZITAT AU VAZUT CU OCH LOR CEEA CE SE INTAMPLA!DECI CUM SE FACE! CAND AI DOUA COMPARTIMENTE DE ZBOR CUM AVEM NOI!
    1! SE IAU TOTI PORUMBEII BARTANI DIN AL DOILEA COMPARTIMENT SI SE PUN CEI TINERI IN EL, MULTI NU SE VOR URCA IN BOXE, DAR SEARA AI CULC IN BOXELE CE SUNT LIBERE, [BOXELE ACELOR PORUMBEI CARE VIN INAPOI IN COMPARTIMENTSUNT INCHISE]IAR A DUA SEARA SI A TREIA FAC LA FEL, MENTIONEZ CA LA NOI MANANCA IN BOXE INDIVIDUAL , EI URCA LA MANCARE EU LE DAU SEARA LA BEC SA MANCE SI ASA RAMAN PE LOC CUM AI PUN CU MANA, DUPA VREO 2-3 SAPTAMANI INTRODUC SI PE CEI BATRANI LA LOCUL LOR IAR CARE BAT PE CEI TANARI AI RETRAG DIN NOU DIN COMPARTIMENT PANA SE FAC CUMINTI!TRBUIE INTRADEVAR MAI MULTA RABDARE DAR SUCCESUL E DEPLIN . BAFTA!

  14. eu acum pe timpul ierni am despartit femelele de masculi si masculii ii am la boxe dare vad ca tot fac schimb intre ei de boxe si sunt care nu vor sa se stabileasca in nici una dar cred ca la primavara cand le voi da femelele isi vor gasi locul incearca si tu ….

  15. DA INTRADEVAR NU SPUNE PROSTII MIRCEA SI EU AM FOST LA EL SI AM VAZ CE CUMINTI SANT PORUMBEII . STAU FIECARE AN BOXA LUI CAND INTRA LA EI SI MAI SI ANCEP SA CANTE . DA MIRCEA SI AI TOT SPUS CA BAGI FILMU ALA PE NET . CU STIMA FLORIN .

  16. Eu cred ca ce-a mai buna solutie ,e dupa ce au stat separati 1-2 luni (iarna) si cand ii bagi la imperecheat ii asezi cum vrei fiecare cu casuta lui
    iar care e mai al drak il inchizi in casuta lui pana se lasa de smechereala si i bate pe altii.

  17. Cel mai simplu mergi seara (pe intuneric) la iei in voliera si incepi sa ii pui pe fiecare in cuibarele lor nascul+femela si lasi deschise boxele sa nu ii inchizi. Repeti treaba asta vreo 5 seri la rand. Ideea e ca dimineata cand se trezesc au impresia ca ei si-au ales boxa si e a lor…..
    Va garantez ca merge

  18. haideti sa va spun cum fac eu si ia reusit si tatalui meu si acum si mie , in toate “cotetele” exista si porumbei mai agresivi care tind sa ocupe mai multe boxe batindui pe ceilalti asa ca va dau un sfat
    faceti in asa fel incit ca un porumbel batrin si agresiv sa aiba ca vecin de boxa tot unul agresiv si pe distanta ce va dep de boxa lui dati boxele din jur unor batrini care stiu sa isi apere boxa bine si care nu incearca sa ocupe boxele altora . spun sa ii dati un vecin tot violent deoarece va fi mai mult ocupat cu pastrarea boxei sale decit cu ocuparea alteia , cit despre porumbeii tineri eu le dau pereche la 3 ani dupa ce ii incerc pe toate partile , nu am cistigat eu aceasta experiente si as minti daca as spune ca am facuto suntem o familie de ” porumbari “ca sa vb romineste si am o linie care dateaza inca de pe vremea strabunicului meu “” nea titi bucatarul””asa ca cine vrea un sfat ii voi raspunde pe yd meu de ms iulisabiuta

  19. Eu pot sa spun doar atat : numarul de boxe sa fie cat numarul de masculi si apoi isi vor impartii intre ei asa cum stiu mai bine. Detin masculi care tin o boxa sus si tot timpul oua la nivelul solului , probabil acolo le palce mai mult sau se simt mai bine. Nu m-am amestecat niciodata in imparteala boxelor in crescatorie, las masculii sa isi aleaga dupa legea lor:D , de altfel cred ca au un soi de ierarhie proprie pe care o respecta, cel putin asa am observat la ai mei.

  20. E o problema pentru toti cred. Ce-a mai buna solutie pare a fi ce-a a domnului Stan Mircea. Asa imi propusesem si eu sa fac anul acesta, sa trec toti masculii la iernat in compartimentul puilor pe odihnitori si inainte de imperechere sa trec tinerii masculi in compartimentul cu boxe lasind libere doar boxele destinate lor si tinindu-le inchise pe ale vechilor ”titulari”. Cred ca o luna le ajunge sa se improprietareasca inaintea reintroducerii masculilor batrini. Am spus imi propusesem, pentru ca dat faptul ca m-a mincat in c.r ca pe maimuta, mi-am tras o serie de tardivi astfel compartimentul puilor fiind ocupat. In acest moment ma enervez la fel ca tine. Ma enervez foarte tare si in primavara cind fac imperechierile si vad ca masculii batrini se imperecheaza imediat si trateaza femela ca pe o regina facindu-i o curte insistenta dar galanta si delicata, in schimb masculii tineri bat prosteste in femele nestiind parca sa le faca altceva. Imi vine sa mor cind vad femelele batrine ca raspund si se arata dragastoase si ei nimic, continua sa le bata ca disperatii.

  21. O solutie ar fi sa inchizi boxele tuturor maturilor, pe care i-ai mutat in alt compartiment si, timp de 7-10 zile, sa lasi restul boxelor deschise, doar yearlingii fiind in compartiment.Dupa ce yearlingii si-au ocupat boxele reintroduci treptat maturii, incepand cu cei blanzi si terminand cu cei agresivi.
    Alta metoda e aceea in care imperechezi yearlingii cu 2-3 zile inaintea maturilor.
    In orice caz,inainte de a aplica orice metoda, boxele destinate yearlingilor nu trebuie sa se afle in niciun moment la dispozitia maturilor.Eu le tin inchise inclusiv in timpul sezonului, fiecare cuplu avand o singura boxa.

  22. Anul asta incerc altfel, nu ma mai chinui cu maturii inchisi in boxe. I-am mutat cu femele cu tot la pui pe V-uri si in compartimentul de zbor am lasat 15 yearlingi cu 15 boxe deschise si am scos Vurile.

    Ziua 1: 2 yearlingi zboara din boxa in boxa ca albinutele si bat tot ce misca; restul stau ca prostii pe podea sau in sputnik. Seara i-am inchis in boxe.

    Ziua 2: cei 2 smecheri de ieri isi iau bataie de la un al 3-lea care acum face ordine in toate boxele de sus. Majoritatea tot pe podea stau sau in sputnik. Mi-e tare drag de ei, imi vine sa ii mananc.

    Ziua 3: seara trecuta i-am lasat in boxe dar cu usitele deschise si i-am pazit pana la intuneric ca sa ii duc iar in boxe pe cei care vroiau sa doarma in sputnik. Dimineata am observat ca deja vreo 6 din ei isi apara boxele unde au dormit, alti 5 schimba intre ei boxele, dar se simte un progres. Am inchis 2 dominanti in boxe pentru ca nu ma inteleg cu ei, vor cate 3 boxe. Vor fi eliberati doar la hranire.

    Eu nu stiu cum ziceti voi ca daca sunt boxe goale cati masculi sunt, fiecare isi va lua una. Niciodata nu am reusit asta, mereu se gasesc 2-3 mai ai dracului, care vor sa fie stapani pe mai multe boxe si daca nu ii supraveghezi, cei timizi nu au cum sa intre in ele sa devina stapani. Si daca ii lasi asa de capul lor, te vei trezi in primavara la imperechere ca ai un mascul cu 3 boxe si alti 2 cu niciuna… oua sparte, nervi, dezordine, nu, multumesc. Cred ca masculii trebuie sa isi apere boxele toata iarna si astfel se stabileste o schema a crescatoriei pe care o respecta toti. Cand aduci femelele va fi mult mai usor. Un prieten mi-a spus ca da boxe yearlingilor primavara cand face si perechile, si apoi elibereaza cuplurile prin sondaj pana invata unde sa intre, ar fi si asta o varianta.

  23. Eeei eu ti.am mai spus Andrei despre dresajul ala cu batul de pexal.Acum am inchis balconul cu termopan,am marit putin cotetul si am asa:28 de pasari,14 boxe,30 de odihnitori.Sa ii puna dreacu sa nu stea in boxe la primavara ca dracu e al lor,le dau cate un”FOND” bonus.Eu ce fac?Cand separ femelele,asez tinerii masculi pe boxele care vreau eu si ii inchid.Ii eliberez cand zboara afara si la masa.Ii tin asa cam 3-4 zile.Dca dupa timpul asta un mascul nu se lupta cu altul pt boxa lui va sta inchis pana ii vine mintea la cap.Intra la mine sa vezi noul cotet.

  24. eu am inceput columbofilia anul acesta (experienta exista de mic) si am achizitionat 11 perechi, dar am senzatia ca vreo 5 masculi nu o sa aiba de gand, sa se imperecheze, de vreo 5,6 luni de cand ii detin nu i am auzit cantand, de boxa sa se atinga/ nici vorba… astept pana in primavara sper sa nu mi faca probleme…

  25. sal fratilor….intradevar dak nu e spatiu e dificil..
    treaba e mai simpla cand avem putini porumbei de ex 30 masculi si 30 femele…mai exact ce e de facut?simplu…avem pt zburatori 3 compartimente..in 1 bagam doar porumbei tinewri..in 2 doar maturi masculi si in 3 doar femelele…in 1 si 2 fara odihnitori si hrana in boxa..
    in 3 doar odihnitori..in felul acesta evitam bataile….sa fie totusi in 1 si 2 cate 3 boxe goale de preferat jos..k nu vor toti pe sus….si ar mai fi de preferat gratare..succes tuturor…

  26. Am incercat toate metodele si am observat ca fara sa.ti sara un pic mustarul nu prea merge cu unele ,,fiare”.Acum am experimentat altceva,am separat deja masculii yarligi intr.un compartment singuri iar masculii din acest compatiment ce au 2 ani sau mai mult i.am trecut pe toti in acelasi compartiment cu restul de maturi cu odihnitori in fata celor 18 boxe inchise,iar rezultatul este uimitor. Chiar pana a 2 zi dimineata,fara lupte si doar putina confuzie toti erau pe odihnitoarea boxei respective.Iar peste cca 2 luni le voi deschide boxele si asa am scapat de nervi si chin,asta in conditiile in care sunt numai masculi maturi si foarte caposi. Sper ca ideea asta sa mai mearga si la altii,la mine a mers incredibil.Asta in conditiile in care jumatate din masculi au avut boxe in compartimentul alaturat unde au zburat si scos pui.

  27. eu nu ma agit mult cu invatarea lor la boxe,cei care ocupa boxe le raman aceleasi,iar cei care stau pe odihnitori si nu au o boxa a lor la imperechere ii bag cu fem unde cred eu ca e bine si dupa imperechere la dau drumul numai cu fem ceilalti fiind inchisi si se invata singuri. bafta

  28. Vă propun și eu o metodă simplă si care care cere doar putin timp. Cel mai simplu mod de a învăța un mascul într-o boxă nouă, într-un compartiment nou, este de a folosi femelele învățate în acele boxe. Acum toamna separăm porumbeii pentru a-i putea împerechea usor și în momentul în care reintroducem femelele în acel compartiment ele ne vor ajuta foarte mult să punem masculii în boxe. La început nu urmărim formarea unor cupluri si ii lasăm să se imperecheze la intamplare. Ii lăsăm o zi două impreună să se obișnuiască si o să rămâneți socați că masculii care nu se dezlipeau de o odihnitoare sau de podea vor apăra o boxă. pentru a evita să ouă nu ii lasam impreuna. Putem să ii punem direct în boxe, închiși cu femele si după o jumătate de ora ii puetm elibera. Femelele stiu ce trebuie să facă. Important este să fim intre porumbei cand facem miscările astea iar dacă avem masculi batrani care apara aceste boxe să ii ajutăm pe cei noi să castige lupta cu ei. Boxele libere nu se lasă niciodată deschise. Nu vă puneți mintea cu porumbeii bătrâni si incăpățânașți, mai bine uitați-vă ce au reprodus ei și faceși ce trebuie, pentru că porumbeii buni sunt și inteligenți si nu prea ocupă mai multe boxe.

  29. Salut!stiu ca nu e omeneste dar eu am aplicat alta metoda cam dureroasa pentru cel care dorea boxa yearlingului–asta se intampla cand cel matur avea 2-3 boxe chiar si eu il ichideam intr-o boxa cateva zile pentru a lasa tanarul sa se obisnuiasca cu noua “locuinta”..apoi sa vezi ring de box cand eliberez “batranelul”.In acel moment, tanarul nu prea are sanse si este alungat din boxa…aici intervin eu, prind batranul, pun yearlingul la loc in boxa si ii “ofer” pe tava(mai exact in mana mea) masculul batran…tanarul il “musca” de cateva ori si apoi eliberez masculul mai varstnic…(am incercat de doua ori si a mers de fiecare data)..DACA NU MERGE CU VORBA BUNA, CU FRICA SIGUR SE REZOLVA…masculu mai varstnic, simtindu-se rapus, va parasi in goana boxa…
    P.S.nu sariti toti sa ma judecati, eu doar am zis cum am procedat…stiu ca nu este uman, dar oricum tanarul si-ar lua bataie daca nu as fi intervenit…trebuie sa mentionez ca niciodata nu s-a varsat sange cand am aplicat aceasta metoda si ca cel “nou” si-a pastrat boxa si in ziua de azi….

  30. salut,eu separ femele de masculi pe timp de iarna 2 luni de zile,masculi raman pe boxe tot timpul si in primavara fiecare mascul are boxa lui prinsa dupa 2 luni ii dau femela ii tin inchisi 3 zile pe boxa si dupa le dau drumu si nu am nici un fel de problema cu nici c-un cuplu.sanatate

  31. Salut, frati columbofili!

    Nu stiu cate rezultate dau cele spuse de voi mai sus, insa eu aplic o metoda simpla, din punctul meu de vedere, care da roade de fiecare data, cel putin la mine, si anume: dupa ce se termina concursurile cu puii, separ atat maturii cat si puii pe sexe: femelele vor sta in compartimentul lor, pe perioada vaduviei, iar masculii in compartimentul repartizat lor, acolo unde se vor imperechea si vor scoate pui.
    Bineinteles, boxele lasate libere de masculii pierduti pe perioada concursurilor se vor inchide imediat ce se constata pierderea acestora (ziua de concurs), astfel incat ceilalti nu vor putea avea acces la boxele libere.
    Personal, tin inchise boxele si pe perioada concursurilor (va puteti uita pe site-ul meu sa vedeti cum am boxele facute), iat cand masculii maturi si masculii tineri sunt pusi la un loc, primii nu vor avea atractie pt alte boxe.
    Un alt factor important (de care nu prea se tine cont la noi, in columbofilie) este sa ai atatea boxe cati masculi ai (pt a se evita dorinta unora de a ocupa si alte teritorii).
    Apoi nu trebuie sa existe odihnitori, in compartimentul masculilor, ca sa se poata duce la una din boxele libere.

    P.S.: Am boxele inchise, iar in fatza lor o polita pe care stau masculii. Nu pot intra in boxe, doar stau pe polita si isi apara acel teritoriu. Nu le dau drumul in boxa decat primavara, cand se imperecheaza. Pana atunci toti isi invata boxele si totul e ok, fara batai de cap!

  32. ESTE FOARTE SIMPLA INVATAREA MASCULILOR LA BOXA IN PRIMUL RAND MASCULUL NU SE BAGA DECAT IN BOXA CU CARE EL A FOST INVATAT DAR LA IMPERECHIERE DUPA VREO 4 ZILE SE DA DRUMUL SEPARAT O BOXA DA UNA NU A DOUA ZI INVERS SI A CINCEA SAU A SASEA ZI SE DA DRUMUL DIMINEATA LA NUNTASI DAR ATENTIE MARE FEMELA SE POATE DUCE IARASI LA VECHEA BOXA SI TREBUIE SA O MAI TINEM INCHISA CU MASCULUL EI SI ABIA A ZECEA ZI PUTEM SPUNE CA I-AM INVATAT PE TOTI ASA CUM NE-AM DORIT MULTA BAFTA !

  33. Cam inutile comentariile citite de mine nu le vad rostul……treaba merge cam asa:-
    Masculi batrani sunt inlaturati bocsele lor raman inchise
    Cei tinerii se aduc se inchis in bocsele ramase goale se inchid cateva zile si sunt hranitii in acele bocse (cateva zile).
    Dupa le dai drumu si le pui mancare tot acol pana ti se par ca au prins miscarea(va invata SA isi apere bocsa si fara femela)
    Aduci batrnii inapoi, inchizi pe cei tineri o zi doua SA se aseze batrani in bocsa lor si SA cunoasca pe cei tinerii printre gratile bocselor si a treia zi dupa intoarcea botranilor toti vor avea bocse fara lupte si in ordinea pe care tio doresti asta inseamna SA nu schinbi nici o femela din bocsa ramasa fara mascul pt o mai buna motivatie a femelei
    Multa bafta si sper ca ti-am fost de folos

  34. cea mai buna solutie ar fi- destul spatiu si boxe pe-ru toti, insa nu toti au aceasta posibilitate, la mine la fel multi tineri stau pe podea ceea ce este foarte rau, porumbeii nu trebuie sa stea pe podea…

  35. Comentariul 33 a cam spus totul…
    1. fara odihnitori in compartimentul de zbor mai bine zis, daca ai suficiente boxe pe cati masculi ai…altfel ai balamuc, aglomerare si locuri de clocit insuficiente, ai mai multe boxe decat masculi, inchide-le .
    2. blanita in fata boxei, seara cand se pun la culcare nu mai pot apara doua boxe cei agresivi, trebuie sa renunte la una dintre ele, asa ca un altul o sa se aseze acolo, dimineata-l vede, chiar daca se bat, treaba se repeta seara si iar pana-i piere cheful intr-un final, sau il bate altul ” fiecare nas isi are nasul”.

  36. Fara sa fi vazut sau auzit undeva in prealabil , folosesc exact metoda Dlui Stan Mircea de la com.14.
    Sunt foarte multumit de metoda …deci boxele batranilor inchise ,tineretul tinut sub observatie cateva zile si-apoi in fiecare zi cate un batran vine reintrodus inapoi ..
    Pe toata durata cat masculii batrani sunt separati ei vor avea o odihnitoare mai putin decat numar de masc astfel 1 mascul va fi mereu la podea (popa prostul)iar dupa cateva zile de bataie si cearta pentru o odihnitoare …sa-i vezi ce cuminti vor sta cand ajung inapoi la boxa . In felul acesta procedez in fiecare an si nu am avut probleme .In cazul in care avem si exemplare mai agresive la acestia in momentul readucerii la boxa ai dam si ultima lui femela cu care a stat la boxa respectiva in felul acesta la mine problema este rezolvata .. si asta in fiecare an . Toata aceasta operatiune eu o fac incepand cu luna octombrie …totul dureaza maxim 3 saptamani … bafta si succes ..

  37. O alta metoda care o practica multi columbofili aici in zona mea este urmatoarea .Masculii batrani se scot afara boxele inchise toate dar absolut toate .Numarul de boxe disponibile pentru tineret …avem 12 boxe …vom baga in compartiment 12 masculi tineri si 12 femele .
    Se lasa 2-3 zile la podea astfel se formeaza primele perechi
    din perechea nou formata se ia femela si se inchide in boxa spatiul inchis unde este cuibarul , iar masculul in cealalta jumatate (spatiul de veghe )el va ramane acolo si va incerca sa o apere in felul acesta se obisnuiesc foarte repede si devin foarte autoritari si stapani pe boxa . in 3 zile cate 4 perechi si treaba e rezolvata ..functioneaza garantat ..se lasa liberi ambii parteneri timp de o saptamana 10 zile dupa care se introduc si masculii batrani ..de preferat cu vechea partenera va fi o atmosfera placuta in crescatorie ,veti auzi doar chematul la cuib , fara batai sangeroase si fara violare de domiciliu al vecinului ….

  38. un lucru simplu care eu am vazut cei ce nu au boxe se pierd cel mai repede ,si eu la inceput am tot incercat sa invat sa intre dar am renuntat ,cei care ocupa mai multe boxe incercati sa puneti pe randul de sus pe toti iar cei de jos care stau in general pe podea se invata si ei daca nu sant goniti si o sa ia boxa si ei cand vin femelele in compartiment.

  39. Dupa toate metodele incercate, am ajuns la concluzia ca cel mai usor este sa-i repartizezi masculului boxa in momentul formarii cuplului.Pana atunci toti yearlingii stau pe odihnitori, incepand din noiembrie, in compartimentul in care vor concura anul viitor.Viitoarele lor boxe sunt inchise,bineinteles.
    La imperechere e foarte usor sa-i inveti daca ai boxe duble, tip vaduvie, care se inchid pe jumatate.In jumatatea inchisa va sta femela iar masculul se elibereaza, avand la dispozitie jumatatea deschisa.Va invata boxa aproape instantaneu.
    Indiferent de metoda, in perioada eliberarii cuplurilor trebuie sa stam mai mult printre porumbei si, chiar atunci cand credem ca ecuatia e rezolvata, sa mai inchidem 1-2-3 nopti (sau chiar ziua, cand nu-i putem supraveghea)in boxele lor cuplurile problema(agresive/ perechi schimbate etc). Succes!

  40. de acord cu com de la poz 20..incearca sa le dai drumul pe rand,boxa stanga sus,cu boxa dreapta jos,si invers…cate 2 -3 boze pe fiecare zi..nu la toti odata..nu incerca sa inveti un mascul batran in alta boxa,lasal in boxa in care este invatat,invata tinerii in celelalte boxe libere..(ai 30 masculi,30 boxe sa fie..)

  41. Toamna la separare toti masculii pui, maturi raman in compartimentul de zbor la boxe fara v montate si au timp suficient toata iarna sa si imparta boxele. Cei mai timizi sa i puneti cu mana cateva seri pe boxe sa doarma din timpul ierni ,pana invata sa isi faca teritoriul. La imperechere inchisi pe boxe cu femelele cateva zile. In prima zi de imperechere mai multa atentie ca cei tineri sa nu raneasca femelele din nestiinta. Se da drumul prima data la cei tineri cu femelele lor 1-2 zile pana isi fixeaxa bine teritoriul iar la eliberarea maturilor o zi doua de atentie si astai tot. Masculilor trebuie sa le intre bine in cap ca au o singura casa , compartimentul de zbor. Nu-i aduceti direct primavara acolo ca vor fi foarte debusolati. Cei mai asupriti vor incerca sa merga in vechiul compartiment si uite asa te prinde sezonul cu ei buni ca victime. Incercati sa mentineti totul simplu. Nu incercati sa faceti din ceva simplu ceva complicat. Mutatul cu mana dintr-un compartiment in altul pe categorii, culori ,agresivitate, marimi, etc. este c-am costisitor si stresant pentru toata lumea dar cel mai mult pt pasari.

  42. Cam asa fac eu: Scot masculii maturi care au mai multe boxe si cei carora nu vreau sau vreu sa le schimb boxele in alt compartiment apoi bag tinerii si seara ii pun pe fiecare in ce boxa vreau sa isi ia sa ramana sa doarma in boxa, fac chestia asta pana se obisnuiesc, apoi bag cate un mascul din maturi si stau de el daca se baga peste cel tanar il scot inainte sau in timp ce se bat si dupa cateva incercari renunta. La mine a functionat cu mici exceptii..:)

  43. Din cate am observat multa lume pune conditia agresivitati,timiditatisi si intre cele doua ,… problema se pune in felul urmator.. pentru mascul conteza cel mai mult dragostea pt femela lui cat si dragostea pt intimitatea lui (adica BoXa), pentru dezvatare aplic urmatoarele solutii, ii tin separati in compartiment cate doi pana isi aleg un cuib iar dupa aceea ii inchid in boxa pe care siau aleso .si in continuare procedez la fel..

  44. Pot spune ca ideea de a separa lotul de maturi de yearlingi este singura cu adevarat eficienta….Dar eu am alta problema…Nu mi-a placut niciodata sa detin un efectiv mare de porumbei,astfel in fiecare an, nu am depasit numeric 20 de pasari….ideea e ca am 10 masculi da> … bun..fiind numericul mic deja se stabileste o ierarhie intre ei….marea mea problema este ca la mancare,mananca 3 bine….si pe urma cei 7 alearga pe jos ca prostii….amintesc faptul ca ceilalti dupa ce mananca,nici de-ai dracu nu se duc in boxe,pai ce sunt prosti….Voi cum ati proceda?

  45. Va rog sa-mi spuneti daca ati avut tantalai de-astia ce nu iau boxa decat ajutati, si care au facut treaba in sezon. Anul trecut am avut 3 yearlingi pitbuli care au luat randurile de sus si cate 2-3 boxe pana i-am pus la punct. Din cei 3, am 2 acasa dupa sezon si pe al 3-lea l-am pierdut din prostia mea. Din restul de blegi am un procent mult mai mic acasa.

  46. Treaba asta cu invatatul masculilor tineri la boxa este in functie de metoda fiecarui creacator de a zbura porumbeii…
    Eu personal fac in felul urmator:
    Totul incepe din anul precedent, adica dupa ce se termina zborurile cu porumbeii maturi(personal nu am zburat niciodata puii caci nu vad relevanta lor). Dupa ultima etapa prelungesc separarea lor( caci practic vaduvia) cat sa isi revina fizic, si mai ales le mai fac ceva tratamente in functie de cum este cazul, cam maximul 10 zile, apoi ii las la perechi, si sa creasca o pereche de pui(voliera mea este compusa din 4 compartimente, toate asezate in linie legate de un hol), in acest timp las sa comunice compatimentele intre ele pana cand se termina naparlirea, adica pana toamna tarziu. Apoi separ sexele toata iarna pana in primavara( si tinerii si batranii la comun), la noua imperechere. In tot acest timp puii(masculii tineri ulterior) au tot timpul din lume sa isi aleaga boxe(precizez ca nici nu am fete la boxe). Apoi in primavara dau drumu la imperecheri libere( am matca separat iar din zburatori nu scot puii deloc, asa ca la cum se iau nu ma pasa), masculii batrani isi vor mentine locurile lor, iar cei tineri pe cele libere(caci toata iarna se stabilizeaza ei). Dupa ce se imperecheaza si scot pui( pe care undeva intre 10 si 15 zile ii donez, sacrific, etc.) ii separ si incepe vaduvia in sine, insa: In aceasta perioada in care porumbeii sunt la natural, masculii batrani vor ocupa mai multe boxe(caci reunindu-se cu perechea sa, il ajuta sa ia mai multe boxe), iar cativa tineri o sa ramana pe podea( de observat ca acestia vor fii si cei care nu se vor imperechea, chiar daca sunt femele in plus, cu unele exceptii), lucru care nu afecteaza momentan, insa ulterior v-a fii de folos, cum: imediat
    In momentul in care intervine separarea, se constata ca in decurs a maxim 3 zile de la separare din nou toti tantalaii au boxele care le-au aparat in timpul iernii( caci masculii batrani o sa isi tina tot boxa unde a scos puii, si unde v-a venii femela prima data). Si inca ceva, se observa ca comportamentul lor este schimbat total, devin mult mai agresivi si teritoriali, iar comportamentul lor afecteaza intreaga colonie, caci odata masculii batrani se simpt amenintati de lupii tineri( care devin mai inflacarati), femelele (mai ales cele care au fost in plus, care nu au apucat sa aiba pereche, ci doar au fost amante, caci fraiericii nu au avut nimic sa le ofere) incep sa vada oferta si automat intervine motivarea. Iar in sezon este suficient( atunci cand intervin inevitabilile pierderi) sa se inchida boxele goale ca sa se evite ca cei ramasi sa faca prostii ( personal daca nu am fete la boxe doar ridic gratarul in fata si il sustin cu cuibarul, ca sa nu poata intra).
    Astfel pe tot parcursul sezonului porumbeii sunt in priza, iar probleme legate de invatarea lor la boxe devin inexistente.
    P.S. – problemele cu invatarea porumbeilor in noul compartiment apare la crescatorii care asteapta pana in ultimul moment , si mai ales care nu se ocupa de educarea lor din primele lor zile de viata.

  47. Anul trecut am folosit si eu metoda cu invatarea yearlingilor la boxele pe care si le aleg singuri pe timpul iernii,insa unii au ales mai multe boxe si altii au ramas fara boxa ,compartimentul era fara odihnitori fara masculi adulti in el ,dar nu am fost multumit de aceasta metoda este mult mai mult de munca cu ei pana ii obisnuiesti pe fiecare intr-o boxa nu mai spun cand introduci si masculii adulti alaturi de cei tineri…,cea mai buna metoda a spuns-o comul 41,metoda aceea o folosesc si eu de cativa ani buni si este mult mai eficienta decat cea prezentata in articol!

  48. Sincer nu inteleg unde ar fi problema. De fapt invatarea fortata a masculilor la boxe, este doar problema crescatorului.

    Nu vad de ce sa ne stresam inutil. Cotetul are o ierarhie. Se vor invata singuri la boxe.

    Bineinteles ca in momentul cand se vor imperechea, doar atunci se vor stabiliza pe boxe. Chiar daca masculul este prost, femela si cuibul il vor ghida catre boxa.

    Relax!

  49. Pai iti spun eu Sinatra unde e problema. Daca ii lasi de capul lor dupa ierarhie, unii o sa aiba 2-3 boxe si altii o sa stea pe podea. Bun o sa zici, cand ii pui la pereche vor avea boxa. Vor avea pe naiba. Ceilalti ii vor scoate din boxa cu femela cu tot daca nu s-au facut stapani pe boxa cu mult timp inainte. Sigur, daca nu te deranjeaza sa ai primul lot de oua sparte, batai aiurea prin cotet si jumatate de lot cuibarind ca gainile pe podea, merge si asa.

    Eu m-am gandit la alta metoda, sunt curios ce parere aveti: in loc de boxe mari as face boxe mai mici si mult mai multe. Daca sunt sa zicem 20 de masculi, sa fie cam 60 de boxe. In felul asta fiecare isi va lua boxa sigur, pentru ca oricat de al dracu ar fi unul, nu poate apara mai mult de 2-3 boxe. Sigur ca cei care sunt pampalai prin natura lor, raman pe podea si li se stinge neamul – inca o problema rezolvata.

  50. imi pare cunoscuta poza ! vreau dreptul de autor ! !! :D

  51. de obicei ii inveti cel mai bine cand se imperecheaza devin molt mai atasati de boxa si mai au un sprijin si din partea femelelor care trag la cuib!!!!! in doua zile ii inveti fara probleme si de obicei cei batrani or sa cedeze cealalta boxa fiind preocupati cu femelele!!!

  52. amuzant ce puteti face , se pare ca aveti mult timp liber.
    hai sa spun si eu metoda mea…:)))
    nu asa de inventiva ca ale dumneavoastra dragi colegi.
    mentionez ca fiecare boxa are doar 12cm in fata restul este inchisa.
    Pas 1:..eliberare masculi in compartiment toti o data.
    Pas 2 : boxele ocupate sunt inchise si se elibereaza mototoli acestia ocupa celelalte boxe (aproape toate)
    Pas 3 : se inchid toate boxele ocupate si in compartiment raman doar tantalai si se lasa impreuna cu viitoarele perechi.acestia ocupa restul boxele libere .
    Pas 4:.. se pun in compartiment masculii invers de cum au ocupat boxele impreuna cu femelele (cei mai agresivi intra in compartiment ultimii de preferat urmatoarea zi)
    La mine totul dureaza max 6 zile tot procesul, cei prosti vor ramane jos iar boxa se tine inchisa si se mai face o incercare in care este inchis cu felela in boxa. daca nici asa nu o pastreaza va ramane jos si basta.

  53. Eu am 3 compartimente matca , pui si zburatori .La inceputul luni noiembrie golesc compartimentul puilor despart la sexe, despart cuplurile si de la matca si de la zburatori ,femelele din ambele compartimente le bag in locul puilor.Pe masculi las in compartimentele lor si la matca si la zburatori. Pana la primavara se acomodeaza si masculi tineri, dupa ce am format cuplurile primavara inchid compartimentul puilor.Nu ma enervez dupa inperechere primavara ca se bat pentru boxe si le sparg ouele.

  54. Andrei am imcercat metoda cu tinutul pentru ciufuleala de 13 ori, nimic cu invartitul de cioc si datul afara de 7-8 ori, cum ies din crescatorie se aude de afara conflictul se bat pana ii despart eu ca nu cade niciunul, acum cand plec eu inchid una din boxe cu locatarii in ea, m-au tampit de cap de 2 zile stau încontinuu la ei si nu stiu ce sa le mai fac, bătăușul a fost tinut inchis 6zile cu tot cu femeala m-a disperat cred ca ma duc si aduc tatal yearligului ca era singurul care il mai capacea cateodata!

  55. Prea putin 2 zile. Mai trebuie rabdare. Si ajuta si daca scoti cu totul teroristul din compartiment, sa lasi tanarul sa isi ia boxa, sa fie sigur pe el acolo si sa se simta ca acasa in compartiment. Apoi sigur va face fata atacului. Cu cat aduci mai tarziu inapoi in compartiment teroristul, cu atat mai bine.

  56. am inceput imperecherea vaduvilor de 2 zile.
    la mine procesul este urmatorul:
    -toate perechile inchise in boxe
    -se da drumul la cate 1 pereche (procesul continua pana ii vad ca se si calca)
    -inca 2 zile acelasi proces fara sa mai intervin ca sa ii ajut la urcarea in boxa
    -urmatorul pas este dau drumul la 3 perechi 2 zile (dar nu vecini intre ei)
    -continui pana cand oua fiecare
    -finalul este eliberarea tuturor cand masculii stau pe oua

    sunt foarte sexsexfull….

  57. este foarte simplu si lucrurile merg de la sine. nu stiu de ce unii complica lucrurile atat.

  58. Pai tare imi plac revenirile astea, readucerile in prezent a topicurilor de sezon, întotdeauna proaspete. Un fel de chestiunea zilei.

  59. Este tare amuzant anul acesta eu iam inperecheat pe data de 10 ianuarie si astazi toti stau pe oua linistiti si nimic pe jos sau stat dupa ei cred ca problemele vi le faceti cu mina voastra stind si deranjind pasarile eu cind ii inperechez toti batrini sint inchisi in boxe in primele 6 ore timp in care tineri sint lasati sa isi aleaga femele si sa le cheme la cuib dupa care seara deschid restul si fiecare pe propria piele chear daca unul batrin intra in alta boxa cel tinar va intra in cea libere porumbitele cind sint gata sa oua vor intra in boxa si asa masculul va incepe sa protejeze locul multa bafta si spor la puii in noul an eu sper ca la sfirsitul lui febroarie sa termin cu puii pe anul asta

  60. Yearlingii trebuie tinuti din momentul separarii sexelor in acelasi compartiment pe sezonul de iarna cu maturii
    Rezolva in proportie de 80 la suta problema

  61. CARE IA CATE 2,3 BOXE ARE GEANA DE CHILAR IN EL SI IUBITOR DE TERITORIU EU AM UN NEBUN DIN ASTA IN VOLIERA UN FEL DE MOROSANU SI VINE SI TARE LA CONCURSURI ,SI AM SI O FICA DIN EL TOT NEBUNA E CA TACSU BATE TOT SA VEDEM CAND O FI MAI MULTI DESCENDENTI DI EL CE SE INTANPLA

  62. @Lukas com 11
    Bravo o metoda de urmat !

    Cred ca cel mai bine explica CARMAZAN intr-un filmulet de-al lui, cum belgienii niciodata nu schimba boxele femelelor. Aia cica fac invers dau boxe FEMELELOR, astfel cand masculul alearga femela orbeste aceasta nu va gresi boxa sarind in boxa altui mascul, iar masculul dupa ea.
    Eu am facut treaba asta la o scara mai mica 3, 4 femele au primit aceleasi boxe si a FUNCTIONAT ! Ba mai mult cand masculii acestor femele isi lasau femela in boxa si zburau in vechea boxa aveau surpriza de a fi ciomagiti de noii proprietari rau de tot. Cred ca ar functiona .

    In rest probleme prea mari nu am ca ii tin mult timp inchisi, cam 2 sapt, timp in care le dau drumul la mancare pe rand, cate 3, 4 boxe deodata avand grija ca boxele celor eliberati sa fie inchise. In rest cand e sa fie macel …….n-ai ce sa le faci ! Le mai dau temelie, dupa care imi pare rau.

    Boafta !

  63. sunteti toti de belea eu nu am odihnitori la matca dau boxele femelelor cu o luna inaintea imperecheri si nu sunt probleme .pe bune!

  64. Suna bine metoda cu datul boxelor la femele in loc de masculi, dar ce faci daca vrei sa schimbi vreo pereche, in special la matca? Nu e mai greu sa schimbi boxa unui mascul decat unei femele?

  65. iti dau un pont lasa femelele pe boxe si cand ii imperechezi iti va fi mult mai usor deoare ce iel o urmeaza pe femela si ia merge unde stie ca ie locul ei la boxa

  66. @por.ro
    Pai exact asta am facut eu. Mi-a murit un belgian de la Natural, l-a traznit din senin, l-am gasit in boxa inghesuit intr-un colt. Atunci am luat masculul din boxa vecina, pe acelasi nivel, si l-am dat femelei belgianului. Femela masculului mutat a ramas pe boxa si a primit un alt mascul. Nu am avut probleme cu niciunul dintre masculii mutati. Ce sa zic s-ar putea ca asta sa fie viitorul, iar daca yearlingii primesc femele batrane, care stiu joaca, atunci totul va fi usor.
    Bafta!

  67. la mine anul asta e simplu. si am ales asa tocmai ca e primul an. :) am hotarat sa las natura sa isi faca de cap in primul an de imperechere. asa ca se vor imperechea si isi vor ocupa boxele dupa cum doresc. cum o sa dea afara un pic de vreme cu soare, o sa mai construiesc vreo 4 boxe sa aiba de unde alege. in prezent sunt 8 boxe si tot cam atatia masculi. femele am vreo 10. pana acum am vreo doua perechi formate si culmea stiti care e!? :) ca dupa ce s-au ales, am constatat ca as fi facut cam aceleasi alegeri. adica se potrivesc si acum treaba asta cu lasatu’ imperecherii pe seama lor devine din ce in ce mai interesanta. sunt curios daca pana la sfarsit se vor imperechea toti asa cum i-as fi imperecheat eu. :) daca da si daca rezultatele vor fi bune, credeti-ma ca nu mai schimb metoda. :) nu stiu de ce, dar cred ca in felul asta imi voi forma o linie de porumbei sanatoasa si care va da rezultate, poate nu acum, dar pe termen lung cu siguranta. :)

  68. pana pe cel putin 14 februarie nu as vrea sa incep inperecherea…dar oricum metoda ideala (este cea care da roade pentru fiecare crescator in parte) mi se pare lasarea masculilor pe boxe, iar la imperechere inchiderea fiecarui mascul cu femela ce i se cuvine in boxa sa, dupa care le dau drumul prin rotatie, pana cand fiecare isi invata locul… eu masculi yarlingi ii bag in compartimentul pentru lotul de zbor de cum se termina sezonul cu puii, lasand boxele deschise cu cuibare in ele si pana primavara, doar 1 sau 2 masculi yarlingi mai raman de educat…in rest totu-i cancan..succes tuturor cu imperecherea :D

  69. Eu m-am gandit la alta varianta care necesita mai mult spatiu si mai multi bani.
    Cum spunea si porumbei.ro intr-un comentariu as face mai multe boxe intr-un compartiment si mai mici dar acest compartiment +v-uri sa fie destinat puilor.
    Asa dupa zborurile cu puii scot femelele si scot si v-urile si las masculii pe boxele in care au stat de la intarcare.
    Numarul de boxe sa fie aprox. numarul puiilor care estimez ca vor ramane dupa zbor daca sunt prea multi ramasi dupa zbor se elimina (se dau spre adoptie)cei fara realizari sau sclipiri si daca sunt prea putini inchid boxele de jos in sus pana la numarul optim.

  70. @Lord: foarte tare. Cate zile ai tinut inchisi masculii in noile boxe? Si apoi cate zile le-ai dat drumu prin rotatie?

  71. @por.ro
    Aproximativ 10 zile, 2 saptamani , ceva de genu! Iar pri rotatie le dau drumu cam in jur de o saptamana, deci total cam 3 saptamani tot balamucu, poate chiar 4 !
    Bafta !

  72. Asta da rabdare. De unde ai cumparat?… ca vreau si eu.

    Incercand mereu sa elimin din columbofilie tot ce ma enerveaza, sa fie doar destindere cap-coada, nu de putine ori m-am gandit la un cotet cu foarte multe boxe, de 2-3 ori mai multe decat numarul de perechi tinute, unde fiecare sa isi ia cum vrea. Daca si in conditiile astea un mascul poate tine 2-3 boxe si altul niciuna, foarte bine, primul sa reproduca inca 10 ca el, si celalalt sa stea ca prostu cu ochii in soare.

  73. Da, trebe ceva rabdare….treaba e ca nici eu nu am atata rabdare si de multe ori , in primele zile nu le dau drumu deloc afara , le dau mancare in boxe si ma plimb cu adapatoarea de la boxa la boxa…..sa ii vezi cum stau toti cu capetele lungite printre gratii, ca la Auschwitz, :-)))

    Bafta!

  74. Am uitat sa precizez ca trebuie sa fiti atenti la masculii violenti altfel riscati sa gasiti femela moarta in boxa!
    In astfel de cazuri trebuie bagati in boxa , la imperecheat, cu separator intre ei, fie gratii fie sticla. Cele mai bune sunt gratiile, plasa de sarma ceva, astfel in timpul imperecherii se pot si “pupa”. Cu sticla am avut neplacerea ca masculul sa fie “imperecheat”, se gudura , se cuibarea, se freca de sticla si cand am luat sticla a rupt femela in bataie. Probabil nepotrivire de caracter ! :-))

    Bafta !

  75. Cum face domne masculul cand se gudura? Ca n-am mai vazut asa ceva. Da din coada? :)) Se freaca de sticla? =))))) Referitor la bataile conjugale, am brevetat o metoda care functioneaza, desi ii mai pazesc periodic sa nu fie vreuna mai prostuta care nu intelege mecanismul.
    http://www.porumbei.ro/cum-salvezi-femelele-de-bataie-la-imperechere/

    Ontopic: ieri am zis ca sa aplic ideea cu lasarea femelelor pe boxe si a masculilor pe Vuri, sa mai invat ceva nou. Zis si facut. Dau masculii afara si incep sa prind femelele batrane mai intai, una cate una. Arunc vreo 15 in compartiment, dupa care transpirat fleasca observ disperat ca doamnele zburau prin cu totul alte boxe decat ale lor, se infoiau una la alta, o dezordine generalizata. La dracu. Ia-le inapoi, prinde masculii, baga-i la loc. Intre timp compartimentul puilor unde erau vreo 100 de porumbei, ambele sexe revazute dupa mult timp, duduia de turuieli si batai. Cand am bagat masculii inapoi la boxe, cred ca au cantat o juma’ de ora de intaratati ce erau.

    Pentru mine comentariul 41 exprima cea mai buna metoda pe care am aplicat-o cu succes in mai multi ani – si asta are nevoie de rabdare si sa-i tot pazesti cateva zile dar se pare ca altfel nu se poate, si n-ar mai trebui sa tot caut metode noi.

  76. @por.ro
    Se gudura , se gudura :-))) se cuibareste si incearca sa bage capul sub femela…..dar se gudura :-)))

    Pai asta ziceam si eu la fel ca la com 41 (sau incercam sa zic :-), dar datorita faptului ca nu am boxe tip “vaduvie clasica” am improvizat ), exact ce zice dan_tgv, dar ca trebuie sa nu lasi posibilitatea masculului sa iasa din boxa sau sa intre altul peste el. Mai ales daca dai unui yearling fosta femela a unui batran. Cand isi vede batranu femela de anul sau de anii trecuti, intra peste yearling si-i rupe fashu ! Atunci tre sa stai langa ei ! Daca ii blochezi poti sa mergi linistit la munca si sa vi seara ca 90% is imperecheati. A doua zi poti sa ii lasi impreuna si apoi sa incepi cu deschisul boxelor, pe rand si pe nivele diferite!

    Boafta !

  77. Pentru cei care nu petrec foarte mult timp cu porumbeii,cum sunt și eu,cred ca cea mai bună metodă este sa se scoată odihnitorile și lăsați doar masculii pe boxe iar femelele mutate pe “v”-uri în compartimentul puilor.Astfel masculii își vor alege o boxă în care sa stea și pe care mai târziu o vor folosi să-și atragă partenera la cuib.

  78. Masculi care nu își i-au singuri boxă,probabil nu sunt buni de reprodus. Dar putem zbura și masculi timizi,care probabil nu au gânduri de reproducere deocamdată. Am mai observat că o mare problemă este mărimea boxei,dacă este prea mică,masculi puternici își i-au mai multe boxe. Dacă boxa are mărimea potrivită(să fie destul de mare),un mascul își i-a doar o boxă. Părerea mea.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *