invingatoarea1
Ma numesc Paraschiv Dorin, activez si sunt membru columbofil in cadrul clubului Bratasanca din judetul Prahova si as vrea sa va spun “povestea” daca se poate spune asa a femelei 033306-ESP/2001 care de mai bine de un an de zile nu a mai putut oua. Anul trecut a fost imprumutata unui columbofil intr-un club vecin tot din PH iar in iarna am luat-o acasa.

Inca de anul trecut femela prezenta o umflatura in zona genitala si nu a mai putut oua. I-am pus inca de pe atunci gand de a o opera dar avand multi porumbei in matca am tot amanat si nu i-am mai dat importanta pana acum doua zile cand in sfarsit am operat-o. Am dezinfectat partea care urma sa o deschid, am scos afara intestinele si am observat ca avea crescuta o mare cantitate de tumori sau carne crescuta pe exteriorul intestinelor. Din acest motiv femela era exagerat de umflata. Am extirpat bucata cu bucata atat cat s-a putut si pe timpul operatiei am folosit o pensa, foarfeca, bisturiu si ac si ata chirurgicala.

invingatoarea2

Porumbita a supravietuit cu succes operatiei, dar mare mi-a fost mirarea ca astazi am gasit-o in cusca de recuperare cu un ou de marime mare, care sigur in timpul operatiei era in formare dar chiar daca acest lucru nu este deloc bun pentru femela datorita operatiei la care a fost supusa, totusi cred ca e o invingatoare si poate fi un miracol ca se afla inca in viata si ca a mai putut sa si oua. Ar fi culmea ca oul rezultat sa fie si fertil. Mentionez ca nu sunt veterinar si detin vaste cunostinte medicale, dar de-a lungul anilor am capatat ceva experienta in a trata si vindeca porumbeii. Am cautat sa inteleg si sa gandesc cum as putea sa fac mai bine sa ii mai dau o sansa la viata unui porumbel care practic nu mai putea fi salvat.

invingatoarea3

Aceasta femela in varsta este al doilea caz pe care reusesc sa il finalizez cu succes, cealalta o femela de 2002 din aceasi linie veche spaniola Laregolla am operat-o in 2009 si a scos pui pana anul trecut cand a murit de batrana. In imaginile de mai jos va prezint etapele prin care a trecut biata femela si imi cer scuze daca am suparat pe cineva dar credeti-ma ca am facut ceeace am crezut eu ca e mai bine pentru a ii da femelei a doua sansa.