ioanaNumele meu este Tudoran Cosmin, am 32 ani si locuiesc in orasul Rm. Valcea. Am inceput sa cresc porumbei de la varsta de 6 ani si sunt membru columbofil din anul 2010, an in care am inceput sa concurez, iar din anul 2011 pana in prezent activez in cadrul clubului Anton Pann Babeni, afiliat Uniunii Columbofile Profesioniste din Romania.

Porumbelul pe care vreau sa il prezint este femela cu seria 2146033-2011 (Ioana), care ocupa un loc special in sufletul meu, fiind primul porumbel care mi-a adus satisfactii.

Am inceput sa o concurez ca pui si a zburat 4 etape pe care le-a si clasat, dar nu de varf, apoi a fost oprita de la zboruri in acel an. Fratele ei de cuib a fost mult mai bun ca ea, avand un loc 2 si un loc 4 pe lansare, din cele 4 etape zburate, porumbel care, din pacate, dupa sezonul de zbor ca yearling a fost luat de uliu.

In 2012 am placuta surpriza sa constat ca dupa 8 etape de concurs Ioana face norma la viteza yearling acumuland un total de 13,35 pct., punctaj foarte bun pentru mine si ocupa locul 8 Viteza Yearling in catalogul National UCPR cu urmatoarele etape:
Locul 1 / 5971 porumbei – 322 km
Locul 23 / 10285 porumbei – 254 km
Locul 7 / 2646 porumbei – 394 km
Locul 15 / 5128 porumbei – 254 km
Locul 11 / 2169 porumbei – 254 km

Mentionez ca toate punctajele au fost obtinute pe lansare si dupa cele 8 etape a fost oprita acasa in acel an.

Urmeaza anul 2013 pe care Ioana il incepe cu o etapa de Ulmeni(188 km), unde reuseste sa castige locul 5 din 1982 de porumbei pe protocol si imi da sperante ca si in acest an va fi un porumbel de clasa, eu urmarind norma la viteza palmares 2 ani.

A doua etapa de concurs a fost Ianca (256 km), la care Ioana soseste prima acasa si am placuta surpriza sa constat ca este locul 1 pe lansare din 8215 porumbei, etapa la care au participat 226 de crescatori, dar tot atunci vad ca seria femelei in clasament este gresita, adica in loc de 2146033 este 2164033.

Am anuntat conducerea clubului, seria a fost corectata si cu riscul de a pierde cele doua etape am concurat-o in continuare, stiind ca mai sunt cel putin 10 etape pana la finalul campionatului.

Dupa aceasta intamplare am auzit foarte multe lucruri neplacute din partea unor colegi, dar Ioana demonstrand inca o data ca este un porumbel cu o vointa foarte mare, ocupa la cea de-a treia etapa de concurs care a fost Topolog (322km), locul 2 pe lansare din 6932 de porumbei, etapa la care cu un an in urma ocupase locul 1 in clasament. Dupa aceasta etapa ma gandeam foarte serios ca are mari sanse de a face o norma foarte buna pana la sfarsitul anului competitional.

Cea de-a patra etapa trebuia sa fie Dunavat (390 km), dar din cauza unor defectiuni la masina care transporta porumbeii, nu s-a mai ajuns la locul de lansare si porumbeii au fost lansati la ora 09:48 de la Ciucurova (332 km), afara fiind deja o temperatura destul de ridicata.

Primul porumbel sosit la mine este constatat la ora 14:37 si este un porumbel care pana atunci era un zburator de pluton. Mai sosesc acasa inca 3-4 porumbei, dar nici unul dintre cei buni si atunci imi dau seama ca lucrurile se vor termina prost.

La acea etapa porumbeii mei cei mai buni incep sa soseasca spre seara, epuizati, chiar si a doua zi dar Ioana nu se mai intoarce acasa. La acea etapa am pierdut doar doua femele, una fiind Ioana si cealalta o verisoara a ei, care in 2012 ocupase locul 6 Viteza Yearling pe zona Olteniei, femela pe care nu am mai vazut-o pana in prezent.

Numai cine iubeste aceste pasari poate sa isi dea seama ce am simtit eu in momentul in care favorita mea nu a mai venit acasa. Au urmat apoi cinci etape de care nu am mai fost prea interesat, fiind inca putin afectat de pierderea femelei.

La o luna si o saptamana dupa pierderea acesteia, stateam pe un scaun in curtea casei si priveam cum vin porumbeii de la concursul care avusese loc in acea zi.

Mai asteptam un singur porumbel cand vad ca din departare sosesc doi porumbei si se rotesc in jurul crescatoriei, eu crezand ca este al meu cu altul strain, dar cand unul se lasa pe trapa nu imi venea sa cred ce vad… Ioana sosise acasa si cred ca nu mai are rost sa descriu bucuria pe care am simtit-o atunci.

Dupa revenirea femelei in crescatorie am decis ca numai este timp sa mai faca norma la care speram, implicand si riscul de mai ramane odata pe unde a stat in tot acest timp, am oprit-o la reproductie unde se afla si acum. Anul trecut, inainte de a incepe sezonul de concurs, pe Ioana am lasat-o sa oua si a crescut un pui care in 2014 ocupa locul 6 la Viteza Yearling pe zona Olteniei. Anul acesta Ioana a devenit bunica puiului cu seria 1423013-14, ocupant al locului 1 National Viteza Pui UCPR-2014, cu un punctaj de 13,11 pct., tatal puiului fiind un tardiv reprodus dupa ce Ioana s-a intors acasa si oferit la schimb tandemului Galbenus+Colniceanu.

Femela a fost concurata dupa sistemul vaduviei, in primul an, ambii parteneri participand la concurs, iar in al doilea an partenerul ei a fost oprit acasa, aceasta fiind dupa parerea mea cea mai buna alegere.

Ca si origine, tatal femelei este un porumbel care a fost achizitionat de mine ca pui din arhiva unui site de licitatii, mascul care a devenit cel mai bun reproducator al meu si are la baza porumbei de Gaby Vandenabeele, iar mama femelei este 100% Cocos Petrica.

Daca a fost ghinion ca am pierdut-o pe Ioana la acea etapa sau un mare noroc atunci cand ea s-a intors acasa, va las pe voi, cititorii, sa decideti pentru ca eu nu am un raspuns la aceasta intrebare.

In afara de fratele ei de cuib care a fost luat de uliu, in acel an am mai scos un singur frate bun cu Ioana, masculul cu seria 2146014-11 (“Runner”) care anul acesta a reusit sa castige trei locuri 1 pe lansare, dar despre el o sa povestesc cu alta ocazie.

Si apropo, ea este IOANA!

ioana

Multumesc!