Primele documentari despre aceasta rasa apar in jurul anilor 1830-1840 in orasele Congleton, Macclesfield, Rainow, Sheffild si Leicester crescatorii fiind incantati de usurinta cu care acesti porumbei petrec ore multe in aer. Primele concursuri sunt amicale intre crescatori, astfel fenomenul luand amploare apar primele concursuri oficiale desfasurandu-se in jurul anului 1900, in anul 1907 zburandu-se peste 18 ore.
In 1981 au fondat prima asociatie a crescatorilor de tippler si au facut o descriere standard al tipplerului de expozitie(show) – aceasta versiune nu a avut un mare ecou. In 1912 se infiinteaza National Tippler Union (NTU) asociatie care isi pastreaza numele pana in ziua de azi, aceasta asociatie reuneste toti crescatorii, organizand concursurile care i-au adus prestigiul mondial.
Tipplerul englez s-a format prin combinarea a sapte rase – acestea sunt: West of england tummler, Almond tummler, Cumulet tummler, Ahaat tummler, Self tummler, Englez cu cap alb tummler, si Englez cu barbita tummler sau amestecat si asociat noi caractere rezultatul fiind o rasa de porumbei cu o variabilitate mare (culoare si fenotip) si cu o vitalitate inegalabila.
Este bine cunoscut faptul ca rasa s-a dezvoltat in mai multe orase deodata rezultatul fiind patru tipuri cu caractere si caracteristici proprii ca structura si manifestare de zbor primind urmatoarele denumiri:
MACCLESFILD TIP – avea capul rotunjit cu frunte lata cu cioc scurt, mediu si foarte gros cu gat scurt si gros, pieptul larg si proeminent, picioarele groase. Acest porumbel era greoi si cu o constitutie robusta, presta un zbor lent cu forme ascensive pe vreme favorabila, avea constanta la inaltime mare, cu zboruri intre 10 si 12 ore.
SHEFIELD TIP – avea capul alungit, ciocul mijlociu spre lung, gatul lung corelat la proportiile corpului, corpul de talie mijlocie cu stern lung dar cu carena neproeminenta cu un spate lung bine proportionat si foarte bine acoperit de penele antebratului, aripile sunt proportional mai lungi in raport cu confomatia corpului, calitatile lui facand din el un adevarat as al aerului, in 1922 depaseste in zbor bariera celor 19 ore adica 19 ore si 35 minute, zboara pe orice vreme ploaie, vant …..
La acest tip crescatorii au facut corecturi reducandu-se din structura antebratului, remigele primare modificandu-se intr-un penaj ascutit si bine aerisit rezultatul fiind cel mai mare zburator de durata cu o constanta aproape permanenta la mare inaltime. Ochiul prezinta caractere si caracteristici cu specific propriu, irisul de conformatie mare tip perla pigmentat albastru, cu o pupila nu prea mobila si cu gene duble adica golase.
MANCHESTER TIP – capul destul de mic ingust si alungit fara frunte cu ciocul mijlociu spre scurt, gatul scurt, corpul mic si fara greutate cu picioare foarte scurte, aripile spcifice pt zborul la mare inaltime se materializeaza printr-o conformatie de mare portanta. Datorita acestei structuri porumbeii de acest tip nu pot zbubura la inaltime mica, durata maxima atinsa cu ei este de 14-15 ore foarte rar. Ochiul dezvoltat pentru a zbura la inaltimi foarte mari cu o vizibilitate foarte buna care sa il mentina in permanent contact cu voliera. Pozitia liniei de cioc orientata prin mijlocul irisului este o prima conditie, instinctele si vitalitatea a doua conditie se suplinesc si se conjuga, a treia conditie o pigmentare si o vascularizare proeminenta asigura protectie vizuala, genele sunt inguste de obicei pigmentate si mobile.
LEICESTER TIP – este o combinatie nereusita intre tipul Macclesfild si tipul Sheffield si a fost de mult abandonata .
In ziua de azi este dificil sa mai discutam despre ele deoarece se gasesc foarte rar chiar si in Anglia in anumite voliere ale unor crescatori conservatori.
In evolutia rasei pe parcursul anilor tipplerii au fost selectati si crescuti cu o singura conduita – prestatia de zbor si elementele care tin de zbor, in paralel au inceput si conditionarile, adica obligatoria disciplina prin coborarea la anumite ore (in noapte) in prezenta droperului. Astfel apar tipurile de tippleri concepute de unii crescatori care de-a lungul anilor au avut rezultate rasunatoare de exemplu: Piet Van Der Werf, Shannon, Lovatt, Gordon Hughes, Mahutian, Merredith, Karl Kocholl, Jack Boden si Prescott etc.
RECORDURI MONDIALE MATURI
22:05 H. Shannon Ireland, Lisburn 1995
21;21 E. Anslow England, Springfild 1994
21:11 H. Shannon Ireland, Lisburn 1994
21:10 H. Culter Ireland, Ulster 1992
21:00 J Lamb Ireland, Crumlin 2001
RECORDURI MONDIALE TINERET
20:29 Karl Kocholl Germany, Mudau 2004
20:01 P. van der Werf Netherlands, Oosterbierum 2002
19:55 A. Mahutian Netherlands, Harderwijk, 2001
19:40 H. Shannon Ireland, Lisburn 1993
19:34 Plester England, Birmingham 1990
16:04 G.Coskun Turkey, Bursa 2009
Am facut aceasta scurta descriere inspirandu-ma din literatura de specialitate si saiturile de profil engleze ca sa vin in ajutorul crescatorilor incepatori care nu gasesc pe saiturile columbofile romanesti decat niste comentarii rautacioase si de multe ori lipsite de adevar care nu fac nimic constructiv. Sper sa se inteleaga asa cum se cuvine!
Multumesc pe acesta cale tuturor celor care au pus umarul la introducerea si dezvoltarea acestei ramuri a sportului columbofil in ROMANIA prin traducerea cartilor si regulamentelor, importul de porumbei, selectia si pregatirea acestor porumbei pentru concursuri, etc. Inteleg ca acesta munca a necesitat efoturi si sacrificii, deseori chiar si pe plan financiar.
Florin Sima
22 de ore de zbor fara pauza… wow!
Se pare ca au si orientare buna, am gasit un nene care-i lanseaza de departe ca pe voiajori:
http://www.tossingtipplers.com/photo3_3.html
O intrebare infantila: ce-o iesi daca incrucisezi tippleri cu voiajori de maraton? :>
au vreo legatura cu porumbeii BERZATI de BUDAPESTA?
si aceea zboara intre 14-17 ore continu si au aspect asemanator.
Daca vorbim de ISTORIE trebuie sa amintim
ca stramosii tipplerului Englez nu au fost
scosi din eprubeta in “Great Empire” ci se
trag din porumbei adusi de soldati si marinari
cca 1750 din spatiul India /Pakistan/Persia
unde se gasesc si astazi porumbei performanti
de acest tip.Apar tot mai des in Europa adusi
de imigranti din aceste regiuni.Sunt cunoscuti
sub numele :Pakistan sau Iranian Highflyer.
http://www.youtube.com/watch?v=Pq_myozdKSI
Un articol ft bun si informativ.Merci
La ce se poate gandii romanul,decat la a corcii munca altora de zeci de ani!!!de ce sa nu tre sa folosim o rasa pt care a fost ea creata?
am avut si eu 2 perechi de tippleri englezi , adevarati zburatori,
nu au reusit niciodata sa zboare mai mult de 8 ore din cauza ca in zona mea sunt multi crescatori de voiajori si acestia ii atrageau jos.
iam cumparat in speranta ca vor ridica voiajori mei mult mai sus dar fara rezultat( zborul lor difera foarte mult)
voiajorii pleaca in linii drepte si pe distanta mai mari lucru care face ca tippleri sa se piarda sau sa intoarca stolul
tipplerul zboara mai lent ca voiajorul si la inaltime foarte mare ( aproape disparitie)
pe deasupra stau si in zona de deal si ii alerga uliu mereu ( fara rezultat) in ciuda celor ce spun ca sunt hrana sigura
pui se pierd foarte usor de acasa si trebuie avuta mare grija ( tinuti in cusca , voliera de plasa pe cotet sau casa ) cam 2 saptamani din momentul iesiri din cotet
clocitul este putin diferit fatade cel al voiajorilor ( masculul cloceste maxim 4 ore)
pentru cine sta la campie si nu foarte aproape de cladiri inalte acestia sunt niste porumbei exceptionali
acesti porumbei daca sunt dresati de pui mici pot zbura la cutie : – adica ii ducem pe un camp cu o cutie in care sunt invatati in prealabil si ii eliberam,
cu un dropper ( porumbel care nu zboara gen voltati) dupa o perioada de timp chemam tippleri inapoi si acestia intra in cutie.
vant in pene
De ce nu trebuie sa folosim o rasa pentru scopul si abilitatile sale reale?
Oare la noi in tara care este recordul detinut?
@porumbei.ro,
nu exista intrebari infantile, ci numai raspunsuri proaste.
Chiril Merredith a incercat aceast combinatie (tippleri+voiajori) ptr. a obtine voiajori care pot zbura si noaptea, dar a abandonat foarte repede acest proiect. Din hibrizii obtinuti a tinut 3 masculi negrii, care ia reincrucisat cu tipplerii lui. Din aceste incrucisari a obtinut celebrii tippleri negrii, care zburau ptr. vremea aceea extrem de mult si un alt fenomen, nu se pierdeau. Ba din potriva, odata iesiti afara si invatati se intorcea intodeauna acola, chiar si dupa multi ani de zile. S-au facut multe experiente cu acesti tippleri, au venit acasa de la peste 90 de km. Erau cei mai destepti tippleri ai timpului. Si astazi inca mai exista ascendenti ai acestor tippleri care mai au un simt de orientare fantastic si zboara foarte bine. Tipul acesta de tippler sunt foarte musculosi si chiar ciocosi si zboara la o inaltime medie. Puii se invata foarte usor si repede cu locul lor si aproape nu se pierd de loc. S-au facut multe combinatii cu alte linii de tippleri ptr. a raspindii aceste gene.
@g.botezatu: esti cam incordat, era o intrebare, nimic mai mult. Nu dau acum fuga sa stric munca oamenilor. In afara de a ma combate, nu ai si vreun comentariu legat de articol? Daca nu ma insel, majoritatea raselor de porumbei au fost facute prin “corcirea” mai multor rase vechi.
@Manfred: multumesc pentru informatii!
si acestia au familii de campioni si mediocri. Se fac concursuri cu ei punctandu-se timpul de urcare, modul de zbor, inaltime, echipa si bineinteles timpul efectiv de zbor dar toate acestea trebuiesc ajutate mai intai cu un program de pregatire exact ca cel al voiajorilor. Firma versele-laga are o linie de productie a hranei la sac special creata pentru rasele de zbor de durata.
-sunt de zbor si de frumusete
-trebuiesc hraniti o data pe zi
-dupa un zbor indelungat , trebuiesc tinuti inchisi 2-3 zile
-s-au format ca rasa in Anglia
-in Ro au fost adusi prima data in anul 1941
-recordul de zbor este detinut de englezul A. Newton cu 20 de ore si 7 minute de zbor continu cu o echipa de 3 porumbei.
Excelent articol, multumim mult.
Imi aduc aminte de un domn din Lipova/jud. Arad care avea tippleri minunati pestriti rosii, galbeni, negrii (prin anii ’85) si ii tinea intr-o voliera foarte mare, dar nu ii lasa liberi. L-am intrebat (avand eu vreo 11 ani atunci) : De ce nu ii lasati sa zboare afara ?? Imi raspunde : Nu pot fiindca nu se mai lasa pe voliera cu orele, zboara ca nebunii, chiar daca le este foame si sete, revin a doua zi dimineata!!!
In ce priveste amestecurile, incrucisarile (caci “HIBRIDIZARE” este imperecherea a 2 specii distincte din cate stiu eu, ca de exemplu a porumbelului cu turturica razatoare) deci in ce priveste amestecurile de rase n-ar trebui sa ne scandalizam, caci acestea au stat la baza formarii -aproape- a tuturor raselor de animale domestice. Nici noi, oamenii, nu suntem crescuti in “rasa pura”, ci suntem un amestec, un melanj de diferite populatii cu fonduri genetice diferite.
Asta nu vrea sa spuna ca pledez pentru orice incercare haotica si fara rost; dar tippleri+voiajori pare interesant: dovada fiind ca unii s-au gandit deja si au incercat asa cum bine ne explica Manfred.
Detin aproximativ 20 de tippleri englezi si pachistanezi cu care am avut satisfactii deosebite. Tipplerii mei raman frecvent peste noapte in zbor si pot spune ca sunt printre cei mai inteligenti porumbeii. Un mascul pakistanez a zburat mai des cu jucatorii vecinului meu , iar acum joaca si el. Singura problema cu ei este ca sun prinsi frecvent de rapitoare.
“O intrebare infantila: ce-o iesi daca incrucisezi tippleri cu voiajori de maraton?”
1. Voiajori cu sechele :))
2. Voiajor cu rezistenta mare la zbor – problema e ca de cate ori il trage instinctul la zbor intins catre casa, zestrea de tippler il carmeste tot pe stanga sau pe dreapta si in final, zboara in cerc deasupra masinii de transport :))
3. Un tippler cu tendinte de voiajor care din cauza ticurilor mostenite reuseste in timp record sa oboseasca tot stolul de tippleri :))
4. Un tippler mai mare, care-si poarta cu mandrie narile de voiajor – din cauza asta, nici un tippler nu-l mai baga in seama :D
5. Un paria! In final, un porumbel respins de catre ambele comunitati.
6. Un exemplar de exceptie, cu puncte forte din ambele directii (privit din unghiul fiecarei rase), ce ar putea pune de o rasa noua.
Lasand gluma la o parte, uita-te la viorii craioveni si severineni. Din punctul meu de vedere, este cam acelasi lucru, insa dezvoltat in directia zburatorilor. Este un voiajor de agrement superb, cu un zbor frumos (pentru ca pana la urma, asta au obtinut). O alternativa pentru cei care nu au posibilitatea sa concureze.
Am crescut cu ani in urma, tippleri’,de la care am avut satisfactii deosebite.Au un zbor deosebit.Orice porumbel din alta rasa care intra in stol nu rezista zborului lor.O tura ,doua maxim,si parca faceau inb asa fel si se debarasau de intrus.Sincer ma durea la propriu gatul urmarindu-i iar daca renuntam apoi imi era f greu sa-i regasesc in imensitatea cerului.Cu cat stolul era mai mic cu atat mai greu ,sau chiar ….imposibil!!!Apoi ,la ndemnul altor crescatori am cumparat doua cupluri de berzati,porumbei,care la randul lor iti umplu sufletul cu zborul lor!Sunt perfect compatibili ca si zbor cu tipplerii.Am avut si deceptia ,ca eliberandu-i intr-o dimineata ,dupa o perioada mai lunga in care au stat inchisi,sa-i prinda o mare furtuna in inaltul cerului si din 21 de porumbei sa se mai intoarca numai 2.Culmea este ,cred ca va dati seama,ca am pierdut aproape toti masculii din voliera, femelele, fiind pe cuiburi.Apoi au intervenit niste probleme familiale si a trebuit sa intrerup o perioada mai lunga crestera porumbeilor.Oricum tipplerii si berzatii ocupa un loc in inima mea.Cand ii vad prin piete,targuri,casunt priviti cumva ,,de sus”din cauza faptului ca nu sunt atat de aspectosi,iar cumparatorii de rand nu stiu ce pot aceste pasari,am un sentiment parca de vinovatie ,ca a trebuit sa renunt,,atunci ..candva” la un lot de pasari deosebite.Dar asta este raman amintirile si….atat.In speranta ca nu v-am plictisit va doresc VANT IN PENE!
http://www.ntkbg.com/
De zburat or zbura ei , dar frumosi nu sunt deloc si un porumbel zburator oricat ar zbura de mult , mai sta si in voliera in restul timpului…dar nici durata de zbor a lor nu mai este ca in trecut…
Interesant articol, uite asa mai aflam si noi cum se creaza unele rase si salut orice incercare de incrucisari, cu conditia ca cine are curaj sa inceapa o asa munca sa o si duca pana la capat, sigur vor veni si rezultatele, insa nu imediat.
Ca sa pretinzi ca esti columbofil adevarat trebuie neaparat sa creezi ceva, fie chiar si o linie in cadrul rasei cu anumite calitati, restul sunt doar crescatori, mai buni sau mai putin buni
Cei care au un obiectiv bine stabilit, au sanse mai mari sa ajunga la rezultate decat cei care urmaresc hazardul, exemplul este acest topic care ne relateaza cata munca a fost depusa pt obtinerea acestor performante remarcabile, bravo lor ca persevereaza si nu sunt ca noi romanii sa luam totul de-a gata daca se poate
Da,tipplerii zboara bine dar pentru un rezultat de 15-16 ore este nevoie de
1 disciplina[crescator si porumbei]
2 material genetic[porumbei buni]
3 antrenament
4 alimentatie
Nu e ca la galateni ca pot sa coboare pe rind si sa te lauzi ca mama ce au zburat,trebuie sa zboare grupat…nu dai dupa ei seara si dimineata zici au zburat 14 ore,pentru zboruri de +18 ore trebuie zburati pe intuneric,ce bine e sa cobori porumbeii noaptea la unu,doua si dimineata sa mergi la servici,daca ai kit de pui si maturi asta e in fiecare noapte…
Pentru rezultate de top trebuie munca si dedicatie + alea de mai sus.
foarte frumos acest articol.vant in pene.
pentru cei care stiu cat de cat engleza http://www.rpra.org/ ,si puteti vedea aici ce departe suntem de ce sa r dori a fi columbofilia.dar niciodata nu i prea tarziu. Credeti ca englejii care sunt consacrati (louela,etc) sunt chiar asa de prosti si nu au incercat sa obtina cele mai bune pasari,sigur ca au incercat si sigur nu dau randament. pentru ei pasionati aici mai puteti vizualiza ceva tippleri http://www.pigeonads.co.uk/list-all-adverts?sstr=tippler
domnule Felix aceasta descriere este facuta de englezi , cele 7 rase care sau amestecat pt formarea tipplerlui sar putea sa aiba la baza cele sustinute de dumneavoastra, dar nu se cunoaste acest lucru , pot sa spun ca am citit cateva articole in care ei resping(sau nu agreaza ) aceasta idee .
florine,cand am vazut titlul articolului am fost sigur ca tu l-ai postat,felicitari! tipplerii dragostea noastra!
Record romanesc la tippleri:
GYORI GERGO 18H si 15′ in 20.06.2010, Satu Mare!
@ Sima Florin
“…resping(sau nu agreaza)”Ati inteles ft. bine.Tocmai
din acest motiv am scris putin provocant primul meu
comentar.Cele 7 rase nu au aparut(numai) din gutani de pe
Insula ci din porumbei cu aptitudini speciale adusi din
Asia Centrala. Tot ce esteHighflyer sau Tumbler are
stramosi indepartati in aceasta zona care au venit in
Europa fie pe vapor fie via Turcia sau Rusia.
Inca o data:Apreciez ft. mult articolul dv.
salut
am un vecin caruia ii pkac ft mult zburatorii.in pricara a achizitionat 20 de pui.acesti pui au un zbor de 16 ore si 20 de minute.acesti pui zboara si noaptea
superba rasa
Am avut si eu 8 astfel de porumbei,sunt foarte frumosi si fascinanti cu zborul lor dar din pacate n-au rezistat in fata soimilor am nevoit sa renunt la cei trei ramasi.Pt porumbei.ro /sunt 100% convins ca multi au incercat aceasta combinatie, sa combine voiajorul de maraton cu spirit ascutit de orientare de la distante foarte mari cu porumbelul care zboara pana la 20 de ore fara incetare.Eu zic ca in ziua de azi porumbelului de maraton trebuie sa-l lucrezi sa-i dai viteza,iuteala,in timp ce acesti porumbei stim cu totii ca au un zbor lent si mai sunt si foarte slabi la capacitatea de orientare.Parerea mea ca ar fi un mare minus.
@Dan: am inteles de la un prieten ca pentru soim trebuie sa ai Berzati de Budapesta, care se ridica foarte repede, mai repede decat soimul, si la inaltimi mai mari decat poate urca acesta – practic isi bat joc de el. Si pe uliu il pacalesc usor. Mi-as lua si eu sa vad pe viu asa ceva.
Apropo de tippler + voiajor,acum citiva ani pe un forum de tippleri,un tip din Hamburg povestea ca a scos 2 pui din mascul voiajor si o femela tippler.Cei 2 pui au fost zburati de un prieten de al sau cu voiajorii,pe la 200 de km s-a pierdut unul si unul venise de la 320 de km parca,nu stiu cit este adevar si cit poveste….
Buna !
Si eu am crescut pana acum 5 ani porumbei din aceasta rasa . I-am cumparat de la un tip care facea box tailandez si care locuia in localitatea Resita , din sud-vestul tarii .
Ne-am cunoscut in 2006 , mergand in statiunea Baile Herculane .
Mi-a vandut 7 tippleri stropiti si trei vanati sfarcolati si mi-a explicat ca sunt tippleri de rasa veche , cu peste 90 % din durata de zbor , la inaltime de puncte si disparitie .
Totul parea prea frumos sa fie adevarat si ca sa ma conving , in vara anului 2006 , le-am tras aripa la 8 dintre ei si i-am scos la invatat .
Singurii care au ramas cu aripa taiata sa ii testez prin puii lor , au fost doi stropiti cu coama care atunci cand zburau isi loveau aripile si scoteau un sunet ciudat . Mi s-a spus ca acestia erau diferiti de ceilalti 8 , fiind tippleri pakistanezi .
Trebuie sa recunosc ca toti acei 10 porumbei , mi-au adus satisfactii de care si astazi imi amintesc cu nostalgie .
Zburatori de foarte mare inaltime , masini de lupta , porumbei care zburau constant 7-10 ore , din care 5-8 ore nu se vedeau cu ochiul liber , fiind reperati doar in benoclu .
Nu am stiut sa-i pretuiesc , i-am zburat constant in perioada 2006 – 2009 , fiind luati treptat de uli si de curentii de aer , atat ei cat si puii lor .
Am mai ramas in 2009 cu perechea de tippleri pakistanezi , vanzand apoi masculul , in momentul in care porumbita pakistaneza mi-a murit .
Am mai vazut recent porumbei tippleri in 2012 , la niste persoane in Arad , dar fara sa fiu lipsit de modestie , fata de ce am vazut in 2012 , tipplerii mei erau Zei ; Erau zei in ceea ce priveste manifestarea in zbor .
Porumbeii mei nu au zburat niciodata pe lung , nord-sud , est-vest .
Porumbeii mei nu au oscilat niciodata , inaltime de puncte – inaltime joasa si invers .
Ce vad in prezent , ma deprima si ma face sa afirm ca acei ani si acei porumbei au fost fantastici !
vreau si eu cateva site-uri unde sa gasesc metode de a antrena tipplerii englezi, id: alexflorea_97
Ma numesc Ionescu Ion si locuiesc in orasul Strehaia , judetul Mehedinti .
In anul 1980 , l-am cunoscut pe domnul Jan Draghici , membru C.N.T. si am luat contact cu lotul sau de zbor , compus din porumbei din rasa tippler , toti cumparati de la TIMISOARA si toti cu inele de KJ.
Nu stiu cine a fost acest KJ , dar porumbeii pe care domnul Jan Draghici i-a cumparat de la el , in 1980 , au fost geniali , ceva de genul porumbeilor descrisi de domnul Popescu Marian la comentariul 30 , numai ca aveau o durata mai mare .
In acei ani , tipplerii de la Timisoara , cu inele de KJ , zburau 11 – 12 ore , de doua ori pe saptamana , dar la toate zborurile , peste 10 ore , ramaneau la o altitudine de PUNCTE si DISPARITIE .
SHOW adevarat !
Poate de aici le vine numele de tippler show , acelor tippleri care nu curseaza si nu sunt maratonisti .
In cazul tipplerilor cu inele cu initiale KJ , SHOW = SPECTACOL , nu expozitii , nu frumusete !
Si totusi , daca ma gandesc bine , la cat erau de placuti ochiului , le-ar fi stat bine si in expozitii .
Buna !
As vrea sa mai spun cateva cuvinte legate de acesti porumbei pe care i-am crescut cu ani in urma ;
Din tot ce am citit si m-am informat in decursul anilor , acesti porumbei sunt cunoscuti in lume sub denumirea de tippleri Canadieni .
Chiar daca de 5 ani nu mai cresc porumbeii tippleri , am incercat sa fiu un bun teoretician , citind , traducand , vizionand filmulete , etc.
Ei sunt zburati in competitii pe regulamente de zbor , bazate pe paliere de altitudine , asa cum se intampla in Ungaria la clubul domnului Szabo , din localitatea Seghed , de 60 Km de granita de la Nadlag .
In Canada , in Ungaria (Mocu – Seghet) , in zona de sud a Romaniei , mai puteti sa gasiti tippleri cu zbor concentric , zbor prestat la foarte mare inaltime , porumbei de calitate , cunoscuti in lume sub denumirea , de tippleri canadieni .
Mai sunt acest gen de exemplare si in Olanda si in Germania , dar putini , in aceste tari curentul tipplerului import Anglia , fiind la moda .
Clar sunt doua tipuri de porumbei , cu manifestari total diferite , unii tippleri englezi (de maraton) si altii tippleri canadieni (de altitudine).
Ca numar si ca raspandire , clar domina cei de maraton (englezi) , ei fiind si mult mai mediatizati si in literatura de specialitate .
Cu ceva timp in urma , am citit mai multe comentarii ale distinsului domn Manfred (Germania) , domnia sa explicand cu mult profesionalism , cum stau lucrurile , cu aceste doua varietati de tippler .
Ce pot sa va spun este , ca daca nu se implica cineva sa salveze cea de-a doua varietate , in viitorul apropiat va fi pe cale de disparitie , fiind inghititi de tipplerii de maraton .
Va salut domnule Popescu Marian si va felicit pentru cultura dumneavoastra columbofila !
Este adevarat ca in zona de sud a Romaniei se cresc in procent mai mare tipplerii de inaltime (sau canadieni , asa cum li se mai spune) , comparativ cu cei de maraton (cei englezi) ; Totusi , din punctul meu de vedere , VESTUL tarii (Timisoara , Aradul) , a creeat acest fenomen – tipplerul de altitudine ;
A creeat , sau A CULTIVAT , e greu de spus care este afirmatia corecta !
Acei tippleri cu inele de KJ , vazuti de mine in anii 1980 la domnul Draghici Stefan , au fost deschizatori de drum pentru mine .
In perioada 1980 – 1990 , l-am cunoscut pe domnul Sorin Stefan ( jud. Timis ) , crescator de tippleri de altitudine , tippleri cu zbor concentric , columbofil care a avut tarie de caracter si a luat decizia sa concureze cu acesti porumbei , impotriva tipplerilor de maraton .
Desi la capitolul calitate era net superior adversarilor , ani de zile , acest domn , a facut compromisul de a concura doar pe criteriul duratei .
Era in acea perioada o conjunctura neplacuta pentru crescatorii de tippleri canadieni (haideti sa ramanem pe aceasta denumire conventionala) , ei trebuind sa-si aleaga , intre a intra in competitia maratonistilor , sau a zbura din placere (pentru sufletul lor) tipplerii canadieni .
O parte din columbofilii acelor ani s-au pastrat iubirea de o viata , altii au eliminat tipplerii de altitudine si au trecut la cei de maraton .
Din pacate aceste lucruri se intamplau acum 25 – 30 de ani , in prezent fiind exact asa cum spune domnul Popescu la comentariul de mai sus !
Este posibil ca peste 4 – 5 ani , sa vorbim despre tipplerul canadian , ca despre ultimul MOHICAN !
Domnule Popescu si Ionescu,
sunt miscat de nostalgia d-voastra dar daca traim in trecut ajungem sa neglijam prezentul si implicit viitorul.
Tippler-ii de inaltime (asa cum imi place mie sa-i numesc pentru ca asta sunt), nu au disparut, sunt chiar “pe val” si au un loc privilegiat in concursurile de zbor, dupa un regulament care le apreciaza calitatile astfel incat “cei batrani” sa nu se poata plange ca trebuie sa concureze cu “maratonistii” pentru a participa in competitii.
A.C.P.J.G.-RO le-a creat un cadru organizat pentru a se “lupta” de la egal la egal cu rase de zbor de valori egale (Ciung, Zburator de Severin, etc.)
Deci va asteptam la……..SHOW oficial!
Am citit cu atentie articolul si comentariile si nu am putut sa raman indiferent si sa nu intervin .
As vrea sa punctez cateva aspecte :
1. Tiplerii de altitudine (tipplerii canadieni) , in ultimii 20 de ani , in Romania , au fost masacrati deoarece nu corespundeau regulamentului de zbor promovat foarte bine de cei care cresc tippleri maraton (tippleri englezi) ;
2. In ultimii 3-4 ani , se incearca salvarea a ceea ce a mai ramas din acesti tippleri cu zbor rotund deasupra crescatoriei , la inaltimi foarte mari ;
3. Ca procesul de reconstituire a acestei varietati a tipplerului sa reuseasca , trebuie lucrati cu tippleri pakistanezi , acestia avand o prestatie identica .
ATENTIE :
– Exista 6-7 linii de tippleri pakistanezi . Dintre acestea , 3 linii au in componenta porumbei care joaca !
Feritiva de porumbeii din aceste 3 linii , pentru a nu fi sortiti esecului .
Jocul la tippleri , distruge altitudinea , durata zborului , omogenitatea stolului , etc.
PARTEA A -2- A
4. Crescatorii de tippleri canadieni din Romania , Ungaria , Canada , Olanda , etc. , trebuie sa colaboreze mai mult ;
5. Luati legatura si cu domnul Sofronia (jud.Bihor) . Acum 10 – 15 ani si dumnealui avea o linie de tippleri de mare altitudine , mocsi , pe vanat ;
6. Cand aveti ceva la care tineti din inima , nu va lasati dusi de val !
Am facut si o lista cu crescatorii din
PARTEA A -3- A
(Mii de scuze ! La varsta mea , nu am tinut pasul cu tehnologia si nepricepandu-ma sa tastez , am apelat la nepotelul meu care din greseala a expediat comentariul de mai sus , neterminat).
Sa terminam ce am inceput :
Am facut si o lista cu crescatorii din Romania care in prezent cresc porumbei varietatea tippler canadian (tippler de altitudine) :
– Vanatoru Florin , Stan Dorin , Barboianu Ionut , Ahmed Emotech , Serban Sandu , Bogorodita Laurentiu , Pencea Liviu , Stanomirescu Dorin , Chiriac Gigi , Ciuruc Mihai , Omar Ahmed , Avram Viorel , Stan Marin , Ghinea Tudor , George Alpinistul – Brasov , Prilipceanu Viorel , etc.
Cei mentionati in comentariile de mai sus de catre domnul Ionescu Ion , in prezent nu mai cresc tiipleri canadieni (de inaltime , cu zbor concentric) ; Ma refer la domnii , Sorin Stefan – Jud. Timisi si Draghici Stefan – Jud. Mehedinti .
Il rog pe acest domn Barboianu Ionut sa ne furnizeze si noua adresa de site a acestei asociatii A.C.P.J.G.-RO , bineanteles daca asociatia respectiva are site.
Mentionez ca acesta lista cu , columbofilii care in prezent detin tippleri de altitudine in Romania , mi-a fost pusa la dispozitie de domnul Sandu Serban .
Sa auzim de bine !
Daca cel putin jumatate din crescatorii enumerati mai sus ar paricipa la zborurile organizate, rasa se va bucura de mult mai multa atentie din partea iubitorilor de zbor de durata si altitudine.
Site-ul asociatiei cat si clasamentele le aveti aici:
http://asociatiacrescatorilordeporumbeijucatoridegalati-romania.ro/
@ D-ul Barboianu,
cea ce ma surprinde este faptul, ca in clasamentele de pe situl respectiv, dupa cum inteleg eu, sunt clasificati si favorizati tippleri solisti. Deci asta ptr. mine inseamna ca, daca sunt eliberati 5 tippleri, iar din acestia 4 zboara 10 min si unul zboara 10 ore, acest unul este clasificat. Prin acest model de punctare sunt defavorati acei concurenti la care zboara tot stolul impreuna omogen un anumit timp X si care se aseaza in intregime si intra la control in timp de ca. 5-10 min. Dupa cum am inteles multi sunt adeptii tipplerului de inaltime cu un zbor circular in jurul crescatoriei, in stol. Normal ar fi mai mult ca fairplay, ori zboara toti tipplerii in stol compact, iar daca nu cei care zboara solo sa fie descalificati. Eu unul cel putin nu inteleg rostul ptr. care se zboara tipplerii solo. Multumesc ptr. raspuns.
Zborul concentric este ceea ce caracterizeaza porumbeii zburatori si/sau jucatori, care nu au nici in clin, nici in maneca cu voiajorii.
Porumbeii mei trebuie sa ma incante pe mine cu zborul lor, nu toata populatia din toate satele dimprejur. Un altfel de zbor este un non-sens pentru rasele de agrement.
Spun asta datorita influentei orientale de care a avut parte Romania de-a lungul a sute de ani. Batranii nostri au crescut cu rase cu zbor concentric, avem asta in sange. Asa ca daca promovarea este facuta cum trebuie, se vor gasi suficiente persoane care sa se indragosteasca de aceasta rasa.
@ D-l Biringer:
Pentru cineva care arunca o privire fugitiva, asa se intelege (ca din 5, 4 zboara 10 min si unul 10 ore iar acela se ia in considerare pentru clasamentul individual).
Voi detalia putin cum este de fapt, in realitate.
Rasele de zbor au un barem atat de durata cat si de altitudine (disparitie) si anume: pentru maturi, 3 ore de zbor efectiv cu 30 minute de zbor in disparitie iar pentru tineret, 1,5 ore de zbor efectiv cu 15 minute de zbor pe cel mai inalt palier.
Pentru ca un porumbel (un membru al stolului) sa poata face parte din clasamentul “pe individual”, este nevoie ca tot stolul sa indeplineasca baremul minim impus de regulament.
In concluzie, niciodata porumbelul de 10 ore despre care vorbiti nu va intra in clasamentul “pe individual” daca stolul din care a facut parte nu a indeplinit baremele de zbor.
In alta ordine de idei, orice crescator de rase de zbor cu o minima experienta, si sunt convins ca si d-voastra sunteti unul dintre ei, cunoaste faptul ca, dupa un anumit numar de ore de zbor, omogenitatea stolului este imposibil de controlat, nemaiavand pretentia ca pasarile sa coboare unitar, ca stol. Fiecare pasare va cobori cand va ajunge la limitele fizice, restul stolului urmand sa-si desfasoare “activitatea” in limita posibilitatilor. Consider o utopie pretentia ca in 10 minute sa aduci jos un stol de “n” pasari dupa, de exemplu, 10 ore de zbor. Bineanteles, aici nu ma refer la Tipplerii maraton care, prin inaltimea de zbor, pastreaza in permanenta contactul cu punctul de reper (voliera) si care la un semnal conditionat (dropper-ul), vor ateriza.
Sper ca am fost destul de explicit.
Cu stima!
Domnule Manfred , ca si dumneavoastra si eu am citit tot pentru prima data regulamentele de zbor ale baietilor de la A.C.P.J.G.-RO , insa din ce am vazut eu , regulamentul de zbor de la grupa alte rase de durata si altitudine este foarte clar si cat se poate de profesionist .
Se premiaza zborul la stol , stolul activ fiind format din 50 % + 1 , din porumbeii lansati . Exemplu : din 5 porumbei lansati , 3 formeaza stolul activ (majoritar) , iar 2 sunt rezerve .
Se premiaza zborul la individual , in clasament separat .
Sunt doua clasamente diferite , cu doua premieri diferite !
A = Zborul la stol ; B = Zborul la individual .
Ca sa inteleg foarte bine aceste lucruri , nu a fost suficient sa citesc numai Regulamentul de Zbor de la aceasta grupa , trebuind sa parcurg cu atentie si Regulamentele Generale .
Articolul care precizeaza ca in clasamentul la individual nu intra decat porumbeii care apartin stolurilor care au realizat atat Baremul de Durata , cat si Baremul de Altitudine , este cat se poate de elocvent !
La fel de elocvente sunt palierele de altitudine si felul in care se puncteaza zborul in functie de Calitatea sa :
1 punct – Zborul la inaltime joasa ;
2 puncte – Zborul la inaltime medie ;
3 puncte – Zborul la inaltime mare ;
5 puncte – Zborul la inaltime de puncte , licarire sau disparitie (acolo sus la Dumnezeu) .
In acest fel , chiar exista un raport corect intre Calitate si Durata , diferentierea pe podium , facandu-se in functie de numarul de puncte realizate .
Exemplu :
Un stol care zboara 15 ore la imaltime joasa , este egalul unui stol care zboara 3 ore la inaltime de puncte si disparitie.
15 0re x 60min. = 900 min.
900 min. x 1 punct = 900 puncte (punctaj general).
3 ore x 60 min. = 180 min.
180 min. x 5 puncte = 900 puncte (punctaj general).
Mi-au trebuit doua ore sa inteleg cum stau lucrurile , dar in acest moment totu-mi este limpede !
Felicitari baieti , chiar sunteti profesionisti !
Cu aceasta asociatie si cu acest site m-ati facut fericit !
Viitorul acestei varietati de tippler este pe maini bune .
Sincer , columbofilia este pe maini bune !
@d-ul Barboianu,
poate exemplul cu 10 minute a fost putin provocant, dar ptr. mine e indiferent ca stolul de tippleri zboara 10 minute sau cum e scris in regulamentul clubului respectiv 3 ore, faptul este ca stolul se desparte dupa un anumit timp de zbor si un singur solist zboara ore x+ si este clasificat. Poate d-vstra inca nu ati vazut porumbei de stol care zboara omogeni si coboara toti intru-un timp relativ scurt, dar credetima ca exista. Numai o simpla idee, incercati sa ajungeti la crescatori de berzati care-si zboara porumbeii si sunt convins ca acolo veti vedea cum zboara un stol de 20-30 de pasari omogeni un timp x si coboara toti deodata. Sau daca aveti vreodata drum si timp puteti linistit sa ma contactati si puteti vedea un stol relativ de mare de tippleri (indiferent ca sunt de maraton sau de inaltime) care urca toti deodata circular, isi zboara timpul si vin toti deodata jos. Acest lucru e doar o selectie, nu mai mult dar nici mai putin. Iar la tippleri curati e ceva normal (uitativa pe site la fisele de zbor si veti vedea ca niciodata nu am participat la zboruri cu mai putin de 9 buc); altfel se arata lucrurile daca sunt incrucisati cu pakistanezi sau iranieni, atunci intradevar se arata lucrurile cum le descrieti d-vstra. Acest zburatori persieni au caracterul sa urce impreuna si cand au ajuns la o anumita inaltime se despart si fiecare ptr. el isi zboara timpul, dupa care vin jos. Inteleg ca se face o despartire intre tippleri maratonisti si cei de inaltime, dar totusi este aceasi rasa, doar stilul de zbor e diferit si modalitatea de antrenament. Tipplerii vechi din zona Aradului/Timisorii nu au zburat niciodata solisti ci numai in stol, indiferent de numarul lotului, au urcat impreuna si impreuna au coborit, egal daca erau maratonisti sau cei de inaltime, dar probabil asta aduce timpul, se distruge ceva din batrini si se face ceva nou/diferit de cel existent. Va doresc mult succes in cea ce se propagheaza in clubul respectiv.
Sunt perfect de acord, domnule Manfred ca stilurile de zbor ale Tipplerilor sunt rodul selectiei indelungate. Este si normal daca ne gandim la climatul umed si vanturile frecvente din Marea Britanie sau la problemele create de soimi in alte parti ca majoritatea crescatorilor sa adere la un stil de zbor controlabil la joasa-medie inaltime. La inaltimi mari, inevitabil apar pierderile.
Sunt convins si ca sunt stoluri care coboara in decurs de minute dar asta, in 90% din cazuri, la comanda crescatorului.
In schimb, nu pot fi de acord cu afirmatia ca stolul ajuns la inaltime se fragmenteaza, fiecare prestand pe cont propriu. Totusi, la porumbei, singura arma impotriva soimului este tocmai………stolul. Individual, nu ar avea multe sanse.
Ceea ce se promoveaza la noi in club sunt concursurile cu porumbei care zboara DE PLACERE deasupra crescatoriei iar cand ajung la limitele fizice, aterizeaza. In stol sau individual. Nu vad nici o distrugere in a aprecia un porumbel care zboara DE PLACERE. Si intentionat subliniez “de placere” deoarece, diferenta este ca Tippler-ul maraton este “educat” de mic sa nu aterizeze decat in momentul aparitiei dropper-ului. Asta nu cred ca mai este zbor de placere.
Gresesc undeva?
Buna !
Imi plac discutiile dintre domnii Barboianu si Manfred .
Ce rezulta si se vede si din avion , este ca domnul Manfred alearga doar dupa durata porumbeilor sai , sfidand calitatea zborului , in timp ce domnul Barboianu cauta un echilibru intre calitate si durata .
La porumbeii de maraton care zboara la inaltimea a 1 – 2 blocuri turn , este simplu sa realizezi coborarea sincrona ; Scoti curcanul pe casa , iar iei care de mici au fost hraniti doar in prezenta curcanului , il asociaza cu hrana si buf , pe casa !
Totul este sa fi pe faza cand vin din lateral si intra in zona cartierului . In aceasta pozitie , avand vizibilitate , este foarte usor sa perceapa stimulul vizual si sa realizeze coborarea sincrona .
Este clar ca ei coboara de foame , curcanul = mancare . Acesta este un reflex conditionat , format .
La varietatea ,,tippler canadian” , nu exista astfel de reflexe premedidate …
Tipplerul canadian zboara cu sufletul , zboara din placere asa cum explica domnul Barboianu !
Ce rost are sa amestecam tipplerul canadian , cu tipplerul de maraton ?
Chiar nu au nimic in comun :
– Unii zboara concentric , altii zboara pe lung ca voiajorii ;
– Unii zboara foarte sus , altii zboara jos ;
– Unii au durata medie , altii au durata mare ;
– Unii zboara din placere , altii zboara dresati .
Am mentionat doar cateva diferente , pentru a va da seama ca apa si uleiul nu pot fi amestecate !
Recunosc ca eu prefer tipplerul de altitudine , perioada 2006 – 2009 , in care am zburat acest gen de porumbei , purtand-o cu mine tot restul vietii .
Acesti ani , ocupa in sufletul meu un loc special , tocmai datorita acestor minunati porumbei .
@Manfred Daca la regulamentul tiplerului maraton {care zboara asa de legat} dupa oprirea cronometrului trebuie sa asezi restul stolului pana la”lasarea intunericului”care este problema la tipleri de inaltime ce zboara si solist,iar acestia trebuie adusi in barem ori pana seara.Droperul are efect la inaltimea blocului si nicidecum la inaltimi mari,deci vorbim de porumbei cu aptitudini diferite si automat regulament pt. manifestari diferite
Salut Geo !
Nu are rost sa va certati cu domn Manfred . El creste maratonisti . E NORMAL sa-i laude . Si cioara simte ca puiul ei este cel mai frumos !
Domnule Geo am facut aceasta scurta descriere a rasei incercand sa nu fiu subictiv ,chir am inclinat-o spre tipplerul asa zis de “inaltime” tocmai ca sa nu iasa o polemica din acesta cauza ,se pare ca nu am reusit .
Aceasta rasa are o variabilitate foarte mare ca fenotip, culoare cat si ca prestatie in aer , ei pot fi selectat dupa orice criteri , totusi chiar si tippleri de inaltime se evidentiaza prin durata zborului de inaltime care este mai lunga decat la alte rase consacrate acestui tip de zbor , mi se pare corect ca terminarea concursului sa insemne primul porumbel asezat , nu mi se pare imposibil . Acest lucru ar avantaja crescatori care pregatesc si selecteza corect zburatori ,intrand in concurs cu pasarile care le crede el in forma maxima ,nebazanduse deloc pe noroc , acest lucru ar scoate in evidenta priceperea concurentului .
Acesta este punctul meu de vedere .
Nu pot să ma abţin… :) au încetat divergenţele cu privire la gălăţenii care zboară 10 ore jără să facă nici măcar un giumbuşluc şi alţii care zboară 3 ore şi joacă din când în când şi alţii care dau o tură pe de-asupra casei dar joacă până dau de pământ şi încă unii care nu mai ştiu să facă nimic dar sunt arătoşi… acum au început cu tippleri care zboară sus şi mai puţin şi alţii care zboară jos dar la nesfârşit… Consider discuţiile astea benefice pentru cultura columbofilă a fiecărui cititor întrucât e bine să ştii cât mai multe, să nu porţi ochelari de cal care să îţi limiteze orizonturile. În caz că nu ştii mai nimic despre o rasă sau alta poţi vedea mai multe puncte de vedere despre mai multe tipuri de păsări. Astfel încât dacă te hotărăşti la un moment dat să creşti respectiva rasă ştii să cauti varietatea care îţi place cel mai mult şi nu o să ai o decepţie când o să îţi iei nişte porumbei care seamănă cu cei din pozele pe care le-ai văzut, dar au o altă manieră de zbor sau joc întrucât ştii că mai există şi varietatea cealaltă de păsări, poţi fi doar supărat pe calitatea omului care ţi i-a vândut ca fiind altceva decât sunt. Totuşi maniera în care sunt expuse discuţiile astea e caraghioasă. Parcă fiecare ar avea ceva împotriva păsărilor celuilalt pentru că nu împărtăşeşte aceleaşi idei despre pasărea perfectă în concepţia fiecăruia. De asta s-au şi făcut atâtea rase, din cauza diversităţii de idei astfel încât fiecare a selectat ce i-a plăcut. Nu toţi oamenii sunt la fel, din cauza asta nici produsul muncii lor nu e la fel. Pe lângă asta fiecare este liber să crească ce vrea. În loc să fie promovată fiecare varietate prin prezentarea calităţile ei, e promovată prin prezentarea neajunsurilor celorlalte varietăţi. Să compari două varietăţi de porumbei care din câte observ se comportă de o manieră total diferită în aer, chiar dacă pe amândoi îi cheamă tippler e ca şi cum ar veni crescătorii de voiajori la topicul asta să spună că dacă în cele 20 de ore de zbor ar putea fi reperaţi pe la 1000 de Km distanţă de crescătorie şi s-ar mai şi întoarce înapoi ar fi porumbeii apogeu, dar cum nu pot face asta, nu prea sunt mare lucru… Cei care trag toată treaba înapoi nu sunt cei care au idei diferite de ale voastre dar şi le promovează şi le susţin cu tărie, ci cei care nu au nici o idee a lor, dar o spun pe a altora după cum îi avantajază pe ei în momentul respectiv. Din cauza ăstora pieţele, care în opinia mea sunt cel mai la îndemână mod de promovare şi colaborare, au ajuns nişte locuri de care toată lumea se fereşte. Pentru că ar fi mult mai uşor să te duci duminica într-un loc şi să vezi porumbeii şi părerile tuturor, decât să o iei din crescătorie în crescătorie.
Buna !
Dumnule Sima ,
Legat de durata zborului tipplerului in comparatie cu alte rase , caci tot bateti moneda pe acest lucru , spuneti-ne si noua ce varietate de tippler cresteti dumneavoastra ?
Eu sincer , auzind de la toti prietenii din tara , ca aveti tippleri de maraton (cei care zboara jos si curseaza) , atunci cand am intrat in posesia clasamentelor de la C.N.T. , ma asteptam ca macar la durata sa stati foarte bine , insa clasamentele , inclusiv cele de anul acesta , arata contrariul !
In ultimii ani , 2 zboruri bune ca durata si 15 rele ; De calitate nu are rost sa mai vorbim ca ne pierdem vremea …
Fara sa fiu tendentios , constat ca materialul pe care-l detineti , dupa ce ca zboara urat (jos si pe lung) , mai are si o durata relativ mica .
In popor este un proverb ,,Rade ciob de oala sparta ” , proverb care daca nu va schimbati atitudinea , riscati sa vi se potriveasca de minune !
Ati vazut la comentariu 43 , care este formula de calcul , raport calitate-durata si anume 15 ore de zbor la inaltime joasa , sunt perfect egale ca numar de puncte , cu 3 ore de zbor la inaltime de licarire sau disparitie ; Ce faceti dumneavoastra care nici zbor la disparitie nu realizati , iar in ceea ce priveste durata , ce vedem in clasamene nu prea va avantajeaza ?
Imi plac oamenii modesti si nu lupii moralisti , iar legat de ipocrizie , este o trasatura de caracter urata , care nu face nimanui cinste !
Eu zic sa cresteti fiecare porumbeii pe care i-ati selectat si mai intai de a vedea firicelul din ochiul altuia , sa vedeti barna din ochiul vostru .
Columbofilia este o pasiune , este un mod de relaxare si nu un teren de lupta , sau de satisfacere a unor orgolii ieftine !
Cand am vazut titlul topicului marturisesc ca m-am speriat, zicandu-mi ca se vor napusti asupra subiectului toti voiajoristii puristi cu sfaturi inteligente (“tai-el”, omoaral”, “la oala cu ei”, rupe-ii gatu ca nu claseaza”) cum fac intotdeauna cand vad orice alt porumbel decat voiajorul vanat sau solzat clasic.
M-am inselat amar si … nu va pot spune cat de mult ma BUCUR de asta !!
Un MARE BRAVO domnilor pentru calitatea si bunul-simt al discutiilor purtate si un mare MULTUMESC pentru toate informatiile interesante aflate !!!!!
Mi-a placut foarte mult comentariul domnului Radu d’Auvergne .
Eu cred ca este momentul sa puneti punct discutiilor contradictorii si fiecare din cele doua tabere sa-si vada de treaba lui .
8 iunie 2013
new record nord-american and canadian
18 ore si 19 minute!
Super !
Se poate discuta despre ambele varietati ale tipplerului , separat , scotand in evidenta ce are mai bun fiecare varietate , fara a face comparatii inutile .
Din cate stiu eu , recordul la TINERET , la zborurile cu tipplerii de altitudine , este de 9 0re si 35 de minute , dintre care 9 ore de zbor la inaltime de puncte si disparitie !
Porumbeii au disparut in 15 minute si au coborat in 20 de minute . In rest au fost reperati , la altitudine de puncte si licarire , aceste perioade alternand cu perioade de disparitie .
Acesti porumbei de la record , au fost expusi la expo Pitesti – 2011 , (i-am vazut personal , atat pe ei , cat si fisa lor de zbor) si au fost cumparati de tanarul Voicu .
Proprietarul nu a fost prezent la expozitia respectiva , eu reusind in acea zi sa vorbesc cu el la telefon .
9 ore de zbor la puncte , disparitie si licarire , acolo sus in nori la 1000 de metrii altitudine , cu zbor concentric si 18 ore si 19 min. , la inaltimi joase si medii , cu ture mai lungi cu revenire in zona , DOUA MANIFESTARI TOTAL DIFERITE , dar ambele la superlativ !
Aceste doua tipuri – varietati de tippler pot convietuii impreuna , concurand in clasamente diferite si pe regulamente de zbor diferite !
La fel se intampla si la ciungul de Ploiesti , unde exista doua varietati :
1. Varietatea sport , cu zbor la stol , la mare altitudine ;
2. Varietatea zbor artistic , unde se zboara 1 – 2 pasari si avem 1 – 2 arbitrii . Fiecare arbitru , arbitreaza un porumbel . Acest arbitru apreciaza impresia artistica . Zborul se deruleaza undeva la inaltime medie .
La fel se intampla si la Galatean , unde exista 4 varietati , asa cum frumos explica domnul A. Stanciu la comentariu nr. 51 .
spre stiința-
-in reg tippler englez exista regula celor 60 minute,adica indiferent de palierul de altitudine la care zboara, stolul trebuie reperat din 60 in maxim 60 minute.nu descalifica nimeni daca stolul zboara la alternanta de puncte si disparitie atata timp cat este reperabil din ora in ora.
-asta regula evita pe cat posibil erori de arbitraj si fraude,regula la care au subscris si subscriu campioni din diferite tari ca van der verf,mahutian,van den broek,de jong(olanda),shannon,coulter,dunseith(irlanda de nord),black,warrener,hughes,lovatt,boden,bowden,newton,champlin,anslow,veater(mareabritanie),kocholl,gumpert schuller,liemen,bajrami(germania),zovic,preudhomme,bal, basic,bugeja,adams,lamb,asencio,kapac(canada),fratii fajdetic-croatia,tisanovic,otta,cu alte cuvinte oriunde se aude cuvintul tippler in lumea asta exista un singur regulament.
-restul sunt la capitolul,,afara de concurs,,-lucru ce ei il stiu foarte bine dar cum la noi fiecare isi lauda ciocanul,se nasc fel de fel de recorduri,chiar daca concurezi de unul singur.
vazut tot felul de comentarii gen paunescu si cantarea romaniei si sincer marturisesc ca daca incepem sa-i invatam pe englezi ce este tippler-ul,pe turci ce-i braga , pe nemti ce-i tehnica ma tem ca avem probleme grave.
la buna vederi!
Junchiincostescu fanatic si indoctrinat de tipplerul maraton , vine sa ne spuna ca daca stolul sta mai mult de 60 de minute in disparitie , trebuie descalificat , ca asa vrea nu stiu cine …
Aberatii !!!!!!!!!
Mai domn Costescu , la peste 1000 m altitudine , unde zboara porumbeii de calitate , de cand e lumea si pamantul nu se vede nimic cu ochiul liber ;
Vrei sa spui ca atunci cand stolul sta 3 – 4 ore consecutive in disparitie , il descalificam ???????????
Pai porumbeilor din acel stol trebuie sa le facem statuie …
Noi ce promovam ?
Valorile sau nonvalorile !?
Asa ati distrus tipplerii in Romania in ultimii 20 de ani si din porumbei care zburau 7 – 8 ore consecutive in disparitie , ati facut gloabe care matura acoperisele zburand ca pescarusii la inaltimea plopului si bazaind prin cartiere ametiti , de dimineata pana seara , ca sa stabileasca un record de 18 ore si nu stiu cate minute , de lalaiala .
Putina demnitate nu v-ar strica !
Iar legat de noi romanii , sigur nu suntem asa de inferiori cum ne crezi dumneata !
Copiii si nepotii nostrii conduc companii in strainatate si stralucesc la concursuri internationale ;
Legat de braga , a noastra e mult mai buna , dar pentru ati da seama mai mergi si dumneata pe la turci , caci doar asa poti face o comparatie corecta .
Mai nou vad ca-l ei la caterinca si pe marele poet national A. Paunescu !
Mai sus se facea apel la echilibru si la bun-simt …
Domnule Popescu zborurile lungi necesita dedicare si disciplina pe masura metoda de pregatire fiind complexa .Am concurat nepregatit manat de pasiune in ultimi doi ani (doar 5 concursuri nu 15 ), timpul de pregatire dedicat lor fiind foarte scurt , am doua locuri de munca, familie, pot sa va confirm ca sunt mandru de porumbei care ii detin si ii consider foarte buni .
Ma bucura faptul ca competitiile noastre au interes si in randul dumneavoatra , se pare ca avem aceiasi pasiune doar ca ficare dintre noi vedem altfel lucrurile asta este democratia si nu consider acest lucru ceva rau .
Succes in competitii !
Frumos comentariul domnului Sima Florin !
Frumos si de BUN-SIMT !
De ce nu se poate sa-si vada fiecare de tipplerii lui si sa-i zboare cum crede?Ar trebui sa se bucure fiecare de porumbeii lui,nu sa dea verdicte pe net.
Daca unii cred ca trebuie zburati dupa un regulament vechi de 100 de ani,din tara tipplerilor,de ce trebuie acuzati ca au distrus tipplerii din Romania?
Altii sa se bucure de porumbeii lor care zboara “n'” ore in disparitie.
Am impresia unui deja-vu din discutiile pe tema “adevaratului” Jucator de Galati.
@ Amiralul “Am impresia unui deja-vu din discutiile pe tema “adevaratului” Jucator de Galati” – poate senzatia este data de conducatorul discutiilor, numitor comun intre tipplerul de disparitie si jucatorul de zbor. Acelasi stil prin care impune opinia proprie cu alai de sustinatori/denigratori. Aceeasi poza de salvator al “adevaratelor” valori …. din propriul cotet.
Daca inventatorii rasei au un regulament, dupa el se zboara in toata lumea, in Romania situatia este pe dos, cei care zboara dupa acest regulament sunt blamati pe motiv ca au stricat pasari foarte bune. Foarte bune la ce? Ca sa nu mai povestim ca acest blam vine din partea unei minoritati, la CNT se zboara tippleri de maraton de foarte multi ani de catre foarte multi crescatori.
Scopul concursului cu tippleri este atingerea unei durate cat mai mari de zbor, pentru asta au fost create pasarile respective si pe asta se bazeaza concursul cu tippleri in toata lumea. Pasarile au fost selectate in conformitate cu acest scop. Tocmai datorita regulii de 60 de minute se folosesc instrumente optice si nu ochiul liber. Tocmai pentru ca se doreste o durata cat mai mare se foloseste droper, pentru retragerea stolului in caz de necesitate si orice crescator intreg la minte o sa prefere un zbor la inaltime medie(unde are controlul pasarilor) unuia in disparitie. Orice om normal la cap prefera sa rateze o etapa prin scoaterea droperului inainte de vreme decat sa piarda stolul prins deasupra unui nor de furtuna. Este o simpla problema de logica, ca sa salvez pasarile am nevoie de droper, ca sa functioneze droperul trebuie ca el sa fie in raza vizuala a pasarilor => antrenament ca pasarile sa nu dispara din raza vizuala.
Este perfect adevarat ca zburatorii orientali au alt stil de zbor, la fel cum au si alte rase(berzatii, rosi de targoviste), un stil bazat pe o viteza foarte mare de ridicare si atingerea unor paliere foarte mari de altitudine. Ridicarea se face foarte rapid pana la disparitie si apoi coborarea cam la fel de rapid practic inaltarea si aterizarea ajung sa dureze infim din timpul de zbor petrecut la altitudini foarte mari.
Ambele tipuri de zbor au farmecul lor. Pentru zborul de durata tipplerii sunt practic singura rasa care se preteaza cu adevarat, nu am auzit de o alta rasa care sa faca zboruri de peste 15 ore in mod regulat. Pentru zborul de altitudine se pot folosi mai multe rase, inclusiv tippleri selectati si antrenati corespunzator. Liniile de tippleri din orient si unele chiar din vest au fost selectate special pentru zborul de altitudine.
De ce ar vrea cineva sa zboare pasari de maraton pe un regulament care puncteaza palierele de altitudine si de ce ar vrea cineva care are pasari axate pe altitudine sa concureze la durata ramane un mister.
Citind comentariul de mai sus , in prima faza credeam ca avem un subiect care merita citit , dar atat continutul , cat mai cu seama numele autorului , lasa de dorit .
Personaj controversat al internetului , acest om isi permite sa vorbeasca despre zboruri , chiar sa dea sfaturi , in conditiile in care la capitolul zbor , competitii , el este zero barat .
Aroganta , tupeu , obraznicie , alaturi de incapacitatea de a pregatii 3 porumbei cu care sa intre intr-o zi stabilita , conform unui calendar , intr-o competitie !
S-a ajuns ca nulitatile , oamenii cununati cu insuccesul si interzisi la performanta , sa dea sfaturi , sa ne explice ziua ce viseaza ei noaptea .
Cel mai bun argument este clubul de Zbor Zenit , club pastorit de acest Tanase , club unde nimeni nu zboara si nimeni nu face performanta .
Daca apare un rezultat la 3 ani , acela este bineanteles o rusine pentru rasa .
Tanase este corigentul la capitolul zbor , care tine lectii despre zbor .
De ani de zile este deconspirat de partenerii de dialog , atribuindu-si tot felul de nume , ba de ,,Valik” , ba de ,,Vitali” , etc. , dar el continua sa fie responsabil cu diversiunea si manipularea .
Cu ani in urma , la un topic , domnul Gigi Panait spunea ,,ca cine isi prinde mintea cu Tanase , este mai n…d de cat el !
Asa ca este mai bine sa-l lasati sa vorbeasca singur , cum a vorbit si la sedinta de la Sibiu din septembrie 2013 , caci oricum nimeni nu intelege nimic !
Acolo a fost responsabil cu circul , incercand sa le explice nemtilor , italienilor , austriecilor , etc , ca porumbeii trebuie cantariti in plasa si masurati cu sublerul .
Sunt multe de spus despre acest … , dar mai intelept in dialogul cu acest gen de persoane este sa spui ,,Adio !”
Sunt la pensie si am tot timpul din lume sa ma contrez cu el pe internet , dar asta nu este o solutie .
Adio si ramai in lumea ta !
Domnule administrator , cred ca ar fi intelept sa inchideti acest topic .
Totul a fost frumos , constructiv si de bun-simt si ar fi mare pacat ca acum la final totul sa se transforme intr-o balacareala .
Toti iubitorii porumbei.ro il stim pe tanarul Tanase Valentin , din anii trecuti de la topicele cu alte rase de porumbei : codalbi , galateni , etc.
Din cate imi amintesc si sigur nu gresesc , acum vre-o doi ani , in urma unor discutii contradictorii pe site , l-au exclus pe domnul Chelu , de la acel club Zenit .
S-au contrazis , s-au certat si faptul ca tanarul Tanase Valentin s-a suparat , hop afara cu acest Chelu .
Nu este buna ura asta l-a care s-a ajuns copii !
Va spun eu , nu este buna !
Asa ca domn administrator , va rog ascultati sfatul meu , inchideti acest topic pana nu incepe noroiul si mocirla .
Felicitari pentru frumoasa varsta de 10 ani pe care ati implinit-o (site-ul dumneavoastra) si Dumnezeu sa va dea sanatate si putere de munca !
Domnule Popescu acest articol are ca scop initierea incepatorilor , nici intr-un caz camp de lupta , ati transformat pe toti cei ce nu au aceasi viziune cu dumneavoastra in dusmani si ii catalogati in fel si chip fara macar sa ii cunoasteti si va pricepeti foarte bine la chestia asta . Consider ca aceste cuvinte nu va reprezinta si ca va-ti lasat dus de val, avand in vedere varsta dumneavoastra .Una este sa dicutam in contradictoriu si alta este ca discutiiile sa aiba ca scop jignirea .
Imi cer scuze daca va-m suparat nu acesta a fost intentia mea .Ma retrag din aceste discutii cu speranta ca puteti invata incepatorii si altceva .
Sanatate !
In primul rand: like-urile date pe anumite mesaje sunt abuzate grosolan, se vede si din cosmos (sau ma rog, de la inaltimea tipplerului).
In al doilea rand, pe Valentin Tanase il cunosc personal si am petrecut cateva duminici prin targurile de porumbei cand stateam la Bucuresti. Om de bun simt, cu capul pe umeri, si pasionat de porumbei.
In al treilea rand, Popescu Marian si Ionescu Ion sunt niste nume care au aparut spontan cu ocazia acestui topic, fapt ce duce cu gandul la niste clone. Aveti un site personal, exista alte persoane cu nume si prenume real care va pot confirma existenta? Activati oficial in vreun club?
In al patrulea rand, mesajul lui A.Stanciu caracterizeaza perfect lumea porumbeilor de agrement. Topicuri de agrement au fost putine si vor fi si mai putine, sunteti mai rai decat voiajoristii, desi la o prima vedere nu pare.
Semnat,
Popescu Ion
s-amu sa va spuie mosu ,in prag de seara, o poveste ,dar nu despre pupaza din tei sau despre ciresele matusii sau despre caprele irinucai,ci despre ZBORUL DE ;;N;; ORE LA DISPARITIE
zor nevoie mare,zbor deocheat la jupanu langa iarmaroc,arbitru ales pe spranceana(venit din ale stihii),golumbii pregatiti ca la carte,vremea dupa sufletu omului,ce mai…
zvarlirea porumbeilor pe afara fu gata si arbitrul incepu sa-si ie rolul in serios,stolul izbi in sus cu graba mai putin vazuta de el pana atunci,hat in inaltul cerului,disparitie,ce mai.
ore bune,nu asa se cade la jupanu!
chibitarii casei,din cand in cand,la intervale bine stabilita,mimeaza a vedea ceva in largul cerului,lucru ce-i incearca a-i arata si domnului arbitru,dar acesta nu surprinde atat de bine aparitia ci numai disparitia stolului impricinat,noteaza cu sirguinciozitate,ca asa-i sta bine autoritatii,sa fie stapan pe situatie.
vine vremea coborarii,aia sint,aia nu sant,uite-l nu-i,boului i se lasa impresia ca este martor la un nou record neegalat pana atunci sint aduse aminte atatea exemple de nereusite ca sa-i distraga atentia de la actul principal al actiunii ,incit la final scrie docil(daca stie)fisa de zbor, ca dupe dictare de la insusi jupanul.
pleaca fericit ca a avut norocul, pana atunci refuzat, de a fi fost martorul unui moment unic,mai ales ca duce sau i se vor promite ceva pui.GRATIS!
sa va spuna mosu cum suna aceasta disparitie,adica cafa o servesc la zece trecute fix la CINA,pranzul la GAMBRINUS,
una rece la CARUL CU BERE dupa amiaza si pe urma ma dau palit cand ajung acasa de parca o pusesem cu turcii.
dupa acea ,jupanul mai imbovineste cativa ani citadini rupti de realitate ca tanarul voicu,aghiasma,gorunmare care dupa nenumarate lupte nu inteleg nimic din batalia nationala si se intorc scarbiti acasa,cu buza umflata si buzunarele goale.
noapte buna ,fii mosului!
Ce mi-e dat ochilor sa vad !
Dumnezeu sa va binecuvanteze , copii !
multumesc organizatorilor site-ului ,care pana acum,precum regele solomon,tin o ureche si pentru partea cealalta!
asa profesionalism!
De 6 – 7 ani sunt un cititor fidel al acestui site .
In data de 26.09.2013 , cand s-a postat un topic despre rasa care mi-a intrat la inima , am zis sa-mi iau inima-n dinti si sa scriu si eu cateva comentarii prin care sa-mi spun punctul de vedere ; Se pare ca mai bine imi vedeam de treaba !
Eu tippleri am zburat din 2006 , pana in 2009 , am fost bun prieten cu Sandu Anton si Dorin Stan , iar in asociatie-club , nu puteam sa fiu , ca nu era sa zbor tipplerii de inaltime pe regulament de tippler de maraton ;
In acei ani , singura forma de asociere era C.N.T.-ul lui Sasu.
Chiar imi cer si scuze , daca este nevoie in fata lui Tanase , dar stiindu-l cat era de agresiv pe la topicele cu alte rase de porumbei , m-am temut sa nu tavaleasca si acest topic .
Sanatate !
MUNTII NOSTRI AUR POARTA ,NOI CERSIM DIN POARTA IN POARTA!
COPII NOSTRI DRAGI SI NEPOTII NOSTRI CONDUC COMPANII STRAINE ACASA SAU IN STRAINATATE PTR CA AU OBSERVAT CA 8 ORE DE MUNCA SUNT 8 ORE DE MUNCA ,NU SE MAI INMULTESC CU 1,2,3,5,7,ETC,DECI 8 ORE SUNT MAI PUTINE DECAT 12,15,17 ORE!
LA PIZZA NU VA PRICEPETI,POATE VA OLOMOGAM VREO RETETA!
CAT DESPRE POETUL NEAMULUI,DANSUL INSUSI ,IN EMISIUNE TELEVIZATA TVR 1 SI-A FACUT MEA CULPA IN DIRECT SI A RECUNOSCUT CA A FOST UN……PORC!
SIC TRANSIT GLORIA MUNDI!!!
Ce fel de munca ?
Una este sa fi pilot de avion si alta este sa fi maturator de strada si sa aduni mizeriile de pe strazi si trotoare .
Toata stima pentru maturatorii de strada …
Dar totusi , desii ambele sunt meserii si au un program de 8 ore , nu se pot compara !
Si salarizarea (punctele primite) este diferita si pensia este de 5 ori mai mare .
Procentele se respecta atat in columbofilie , cat si in viata de toate zilele .
Am citit cu atentie tot ce ati scris in comentariile de mai sus. Trebuie sa fac o mica comparatie cu un alt sport: de exemplu atletismul, in care sunt sportivi filigrami din Kenia si alearga in concursuri de maraton, si pe de alta parte americanii musculosi care alearga in concursurile de viteza. Care sunt atletii adevarati dupa parerea voastra? Sau care dintre ei nu fac corect ceea ce fac?
Sa revenim la tippleri: eu as propune ceva constructiv, care sa dea posibilitatea celor tineri sau incepatori sa invete ceva din experienta celorlalti. Si anume sa se prezinte fiecare din cei ce au comentat mai sus, si nu numai, cu urmatoarele puncte:
1. Nume, prenume, localtate si varsta.
2. Ce tippleri detine, fiecare dupa parerea lui . (canadieni, de inaltime, pakistanezi, pakistanezi amestecati, maraton, etc.)
3. O poza cu porumbelul care il reprezinta ar fi super, pentru cine are posibilitatea.
4. De cat timp creste, sau zboara, sau hraneste tippleri.
5. Rezultate (personal best) la un concurs oficial de zbor, tineret si maturi. Asta in ore sau punctaj, dupa caz.
6. Daca a vazut vreodata un zbor de tippleri de alt gen decat cel pe care il detine si unde anume.
7. Care este visul tau din punct de vedere columbofil?
Asa am reusi sa ne cunoastem fara sa ne jignim si poate asa dispar duble (triple) personalitati. Poate reusim sa invatam unii de la altii zbor de inaltime sau disciplina, dupa caz.
Eu sunt crescator de tippleri maraton, care iubeste zborul la inaltime, care a crescut in trecut pe parcursul a 15 ani si porumbei de inaltime , inclusiv pakistanezi pe care i-am importat personal si acum satisfac ochii celor care improasca cu noroi in maratonisti. Poate confirma asta colegii nostrii de discutie, fara sa dau nume.
Voi incepe primul in a ma prezenta.
Cu stima,
Daniel Napholcz
1. Daniel Napholcz, Satu Mare, 39 de ani.
2. Detin tippleri englezi (sau maraton), 40 de porumbei.
3. Poza care ma reprezinta:
4. Cresc si zbor tippleri din 1989.
5. Recorduri personale in concursurile CNT:
porumbei maturi in mai 2009: 16h 48min
porumbei tineret in iunie 2008: 15h 34 min.
6. Am vazut in zbor tippleri de inaltime si pakistanezi la mine la crescatorie.
7. Visul meu este sa ajung la Severin sau Craiova si sa vad un zbor de inaltime adevarat.
CE USOR S-A ASEZAT LINISTEA. BOLDEII NU MAI LATRA.
Sa incepem cu ultimul comentariu { nr.77} , scris de domnul Porojan C. , care decat sa se bage aiurea in seama si sa foloseasca cuvinte jignitoare {gen boldeii si latra} , ar face bine si si-ar procura porumbei de calitate , ca sa nu mai fie coada clasamentului la clubul la care zboara .
Intrati pe site la clubul sau si o sa vedeti ca la tineret 2013 , el se afla pe o pozitie , datorita careia , trebuie sa intorci clasamentul cu susul in jos , ca sa treca si el pe primele locuri .
In alta ordine de idei , domnul Daniel , comentariile nr. 75 si 76 , a fost omul care A STINS LUMINA IN ROMANIA , in ceea ce priveste tipplerul de altitudine .
Cum la acea vreme 1980 -2000 , nu existau in Romania multe structuri columbofile in cadrul carora sa se zboare organizat cele doua varietati de tippler , domnia sa , in calitate de PRESEDINTE a avut grija sa promoveze si sa dezvolte excesiv un cadru competitional pentru tipplerul de maraton , tipplerul de altitudine CONDAMNANDU-L la moarte .
Ne avand un REGULAMENT de zbor , un CLASAMENT separat , in cadrul C.N.T. , etc. , aceasta varietate de tippler {tipplerul de altitudine} a fost masacrata !
– ,, De ce sa-i mai crestem , atata timp cat nu-i putem zbura oficial ?”
– ,, De ce sa-i mai crestem , daca datorita regulamentului in vigoare , sunt descalificati ca zboara mai mult de 60 de minute la inaltime de disparitie ? ”
Acestea erau intrebarile cu care noi crescatorii anilor 1980-2000 , adormeam in gand , plini de furie , simtind umilinta pana-n maduva oaselor !
Domnule presedinte , pana mai recent al C.N.T.-ului :
1. Stiind ca ati fost in tinerete crescator de tippleri de altitudine , cum de altfel dumneavoastra mentionati la un comentariu cu ani in urma acest lucru , de ce in calitatea pe care ati avut-o de jurat , i-ati condamnat la moarte , ne asigurandu-le si lor un cadru oficial , asa cum ar fi fost firesc si normal ?
2. Ati trait 15 ani in apropierea lor {tipplerilor de altitudine} , le-ati simtit respiratia , i-ati hranit si iubit , caci presupun ca din acest motiv i-ati tinut alaturi de dumneavoastra si totusi intr-o zi , i-ati aruncat ca pe o masea stricata ;
Este ca si cum dupa ce eu mi-as lasa nevasta , ca este batrana si are riduri si m-as recasatorii cu o pustioaica top model , pe fosta nevasta , sa o trimit in Siberia , ca sa nu mai poata ramane in societate !
De ce ati procedat in acest fel ?
3. In clubul pe care l-ati pastorit atatia ani , in calitate de presedinte , ati creeat cadru competitional pentru berzatul de Budapesta , zburatorul de Severin , ciungul de Ploiesti , etc. ; Pentru tipplerul de altitudine nu ati facut nimic , desi il crescuseti si il selectaseti 15 ani .
De ce ?
{Sa nu ma luati cu raspunsuri evazive ca nu stiu ce mai zic englezii si nu stiu ce mai vor francezii , ca vrajala de asta nu tine } . Acesti porumbei AU EXISTAT , i-a vazut toata lumea si ca sa ne prefacem acum , ca brusc am devenit AMNEZICI , e rusinos .
PREZENTARE :
1. Ma numesc Ionescu Ion , locuiesc in localitatea Strehaia , la 20 de km de orasul Filiasi , am 62 de ani si sunt vecin cu domnul Rusu Vasile , presedintele clubului de porumbei voiajori , din localitate ;
2. Nu mai detin tippleri de inaltime din anul 2000 , fiind scarbit de felul in care in Romania acest tip de porumbei au fost marginalizati si calcati in picioare ;
3. Poza nu am , de 13 ani , eu nu mai am porumbei ;
4. In prezent cresc caini din rasa ciobanesc carpatin ;
5. Recorduri personale nu am , deoarece oamenii cu functii ai acelor vremuri , au avut grija ca noi si porumbeii nostrii sa nu putem activa intr-un cadru oficial !
Ne-a ramas , sa zburam din placere , pentru noi si sufletele noastre ;
6. Am luat si foarte multe tepe cu porumbei tippleri de maraton , atunci cand i-am cumparat fiindu-mi recomandati ca fiind tippleri de inaltime {chestia asta si in prezent este o moda} ;
7. Visul meu nu este sa merg nici la Severin si nici la Craiova , deoarece acolo sunt doar niste crescatori care incearca sa mai salveze , ce se mai poate salva , dar din pacate se lupta cu MORILE DE VANT .
Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va dea luciditate si echilibru in tot ceea ce faceti !
Chiar asa.domnule Ionescu?
Eu unul nu stiu sa fi zburat cineva tippleri in Romania in anii 80 care nu era din Satu Mare,Cluj,Arad ,Timisoara sau Cisnadie.
Dl Sasu cu CNT-ul lui a permis tuturor celor care au vrut sa zboare intr-un cadru organizat cu orice rasa existenta.Si s-au zburat,ciungi,dungati de arad,codalbi,rosii de tirgoviste,galateni de zbor ,galateni de joc,zburatori de severin,codalbi de severin.
Nimeni nu a zburat tippler de inaltime,atunci nici nu exista asa ceva,toti erau tippleri.
Tipplerul se zboara pentru durata,ore si minute de zbor,conform unui regulament,vechi si clar.Cine vrea sa zboare tippleri pe puncte,este liber sa o faca,in club separat.Nimeni nu distruge pe nimeni si fiecare poate sa fie plin de ce vrea la clubul lui!
Zboruri placute va doresc!
Oare cine este acest domn Ionescu Ion care nu mai creste porumbei de 13 ani dar care cunoaste amanunte despre Chelu, Porojan sau Tanase.
Scuze, este batranelul de 62 ani, vecinul lui LEO,care acum creste caini.
Domnule Napholez :
Domnul Ionescu nu cunoaste toate detaliile acelor timpuri si a acelor evenimente …
Nu trebuie sa va acuze ca si cum ati fi singurul vinovat in ceea ce priveste exterminarea tipplerului de inaltime .
Domnia voastra ati intrat mai tarziu in lumea oamenilor cu putere de decizie !
In acei primi ani , nr. 1 la C.N.T. , era domn Sasu , iar afinitatea sa fata de tipplerii maraton-maraton , e cunoscuta de toata tara !
Pana la urma chiar nu mai conteaza cine sunt vinovatii ; ,,Important” este ca i-ati eliminat ca si cum nu au existat niciodata , atingandu-va scopul !
In acei ani , maratonistii se inmulteau , tipplerii de inaltime se distrugeau si baietii de baieti zambeau fericiti !
Noapte buna !
Nu-mi plac certurile si nici discutiile contradictorii , dar in urma lor adevarul iese la iveala .
Este destul de neplacut sa fi tras la raspundere pentru ce trebuia sa faci si nu ai facut , sau pentru ce ai facut rau acum 10 – 15 ani , dar asta este viata , trecutul nu poate fi sters cu buretele .
Ce a fost a fost oameni buni , nu va mai certati , important este cum se pot indrepta acele nedreptati care i-au fost facute tipplerului de altitudine si crescatorilor indragostiti de acest tip de porumbei !
Un prim pas se va realiza in prima saptamana din luna noiembrie 2013 , cand crescatorii din sudul tarii vor merge in Ungaria , la Mocu – Seghed si vor semna un protocol de colaborare cu crescatorii de tippleri de altitudine , din clubul fondat cu multi ani in urma de domnul Szabo , o legenda a sportului columbofil .
In acei ani , ai masacrului , asa cum este denumita operatiunea de distrugere a tipplerului de altitudine la comentariile de mai sus , domnul Szabo desi nu s-a retras in munti , a organizat cu succes rezistenta .
A fost un act de eroism , sa poti organiza concursuri cu tippleri de altitudine , pe regulament de zbor cu paliere de altitudine , intr-o lume dominata si chiar controlata de cei cu tippleri de maraton .
Felicitari domnule Szabo , ati fost si ramaneti un adevarat erou !
Dupa cum anticipam alaiul a trecut la treaba.
Totusi ramane fara raspuns intrebarea mea, zic eu esentiala. Mai ales ca a fost atinsa si de alti participanti la discutie.
De ce ar vrea cineva sa zboare pasari de maraton pe un regulament care puncteaza palierele de altitudine si de ce ar vrea cineva care are pasari axate pe altitudine sa concureze la durata?
Sunt comentarii de genul “macelariti”, de parca a venit CNT-ul in curte peste oameni si a rupt gatul la porumbei daca nu zboara 15 ore. Daca exista vointa exista sigur si un regulament pentru tippleri de altitudine, sa le zicem zburatori iranieni ca de fapt cam asta sunt. Domnul Sasu a facut la vremea respectiva un regulament de zbor cam pentru tot ce se ridica de pe casa. De ce nu exista un club al crescatorilor de tippleri de altitudine? De ce nu si-au zburat pasarile in ciuda presupusei opozitii din partea conducerii CNT, brusc porumbeii nu mai zboara decat in competitii oficiale? Daniel ar trebui sa stie, a existat vreo cerere oficiala din partea crescatorilor pentru un regulament de zbor diferit? Jucatorii de zbor au obtinut regulament separat, la fel si fiecare rasa de zburatori, tipplerii astia de ce nu au obtinut si ei?
Poate unii nu au citit articolul, se refera la tipplerul ENGLEZ, adica acea pasare care exceleaza la durata indiferent de tipul de zbor.
http://www.porumbei.ro/competitii-de-zbor-si-joc-cu-rase-romanesti-roller-club-romania/
Am mai purtat acum cativa ani discutii de felul acesta. Cred ca incepem sa batem pasul pe loc. Tot mai putine discutii cu sens apar. Pacat.
D-le Barboianu ma numesc Sofronia Constantin sant crescator de tippleri de peste 42 ani.D-le puteti sa ami explicati cum va arbitrati cand sunteti cate un concurent la distante de sute de km. Noi an CNT am avut un concurent din Brasovcare zbura constant 10-12h cu un arbitru din bihor.Nea pus pe ganduri . D-upa cateva zile sa vorbit la telefon cu cel care a fost arbitru si lam antrebat cu ce culoruori a zburat concurentul si a raspuns corect numai la culoarea unui singur porumbei. Am anteles ca acel concurent e an club la d-vastra .Departe gandul de a va jigni vas antreba cine va arbitreaza pe D-voastra stiind ca santeti singurul crescator de tippleri din craiova. mai sant 3 an jurul Turnu-Severin si an tara cate unu la sute de km distanta unul de altul. A clasamentele D-am am antalnit crescator care nu are 1 min de disparitie.as vrea sa ami spuneti daca la D-voastra 3 etape la rand bate vantul cu 60 km h cata disparitie faceti. E foarte adevarat ce-ia ce spune D-ul Junghin Costescu 59 .Eu am porumbei ce zboara si an disparitie si an puncte dar cand e vant nu merg sus zboara si jos. Eu unul tin porumbeii care ami plac dar nu ai critic pe ai D-voastra vas ruga sa faceti la fel un pic de respect .Este pe glob un singur regulament al tipplerului englez care al respecta toti numai la noi trebue sa fie altfel. Ca la noi la nimenea Cum sar simti ploestenii daca Ungurii sau nemtii ar face alt regulament ciungului sau Galateanului.Iati denumit si tippleri canadieni cred ca an batjocora Ce ar esi daca eu ias denumi de maine Ciung de Sati-Mare AR FI FRUMOS SA NU RASPUNDETI CU JIGNIRI .CU RESPECT PENTRU PORUMBEI UN BATRAN DE 65 ANI
Chiar daca nu mai am de ani de zile porumbei , citesc tot ce scrie pe internet , nu-mi scapa nimic si din acest motiv sunt la curent cu tot ce se intampla in lumea columbofila .
Acum doua saptamani , pe un alt site , domnul Sofronia Constantin a mai incercat sa-si promoveze ideile sale extremiste , dar a fost pus la colt si adus acolo unde ii este locul …
El care cu gurita lui , spunea baietilor la telefon ca de 10-15 ani a renuntat la tipplerii de inaltime deoarece se saturase sa fie descalificat si sa fie la coada clasamentelor doar pentru simplu motiv ca tipplerii lui zburau tot timpul mai mult de 60 de minute in disparitie , vine acum cu acest comentariu , care este o dovada de ipocrizie fara margini .
Tot cu gurita lui spunea ca acei tippleri de inaltime pe care i-a detinut in acei ani (majoritatea mocsi , pe vanat) , nu mai corespundeau regulamentului actual , zburand doar 10 – 12 ore , dar mai grav , zburau foarte multe ore in disparitie , ceea ce ii atragea mai tot timpul descalificarea .
A spus , ca a decis sa renunte la ei si sa-si ia tippleri de maraton . (Tot cu gurita lui).
Cat de amnezic trebuie sa fi , ca tot ce spui acum 1-2 ani la telefon , la mai multi columbofili , sa uiti , iar astazi sa vi si sa pupi picioarele strainilor .
Cei care nu au crescut in viata lor tippleri de altitudine , sunt de inteles si de iertat , in schimb domn Sofronia ne ia peste picior , crezandu-ne tampitei .
Chiar nu vreau sa-mi mai pierd timpul cu acest gen de dialog , nu merita , iar pentru cei care doresc sa afle si alte peripetii ale domnului Sofronia , le pun la dispozitie site-ul ,,pravardici.sunphoto.ro” ;
Aici am descoperit ca in prezent , pentru domnul Sofronia , disparitia nu se mai realizeaza in altitudine , pe vertical si in lungime , pe orizontal .
Sunt multe lucruri picante acolo …
Pentru a putea intra direct la comentariile respective , adresa completa este:
pravardici.sunphoto.ro/pui_Tippler_Pakistanez
Acum trecand la lucruri serioase , pe acel site , pe langa perlutele domnului Constantin Sofronia , veti descoperii multe lucruri interesante legate de tipplerii de altitudine , de tipplerii pakistanezi , etc.
Aceste contradictii nu vor inceta niciodata , mai ales cand printre noi exista oameni , ca nea Costica , care uita de unde au plecat si isi neaga propriul trecut !
Domnule Sofronia, veniti cu niste aluzii cel putin deplasate iar la sfarsit faceti apel la dialog fara jigniri……..
Eu totusi voi da dovada de bun-simt si va voi raspunde punctual la fiecare problema deoarece constat ca poate nu puteti dormi noaptea de grija mea.
In primul rand, si este valabil nu numai pentru dumneavoastra, eu niciodata nu am aruncat cu noroi in Tippler-ul pe care-l promovati. O pot confirma foarte multe persoane cu care am discutat pe acest subiect. Dimpotriva, am numai cuvinte de lauda pentru crescatori deoarece stiu cata munca se depune pentru a ajunge la anumite performante.
Revenind la oile noastre, spuneti:”sunteti singurul crescator de Tippleri din Craiova”. Pe langa faptul ca sunt multi crescatori de Tippleri in Craiova plus foarte multi crescatori de alte rase de zbor, cu unii fiind chiar in competitie directa (la noi Tippler-ul nu are clasament separat), tind sa-i dau dreptate domnului Popescu vis-a-vis de amnezie. Nu cumva tocmai dumneavoastra ati trimis recent la Craiova cativa pui de Tippler? Intrebati-l pe respectivul ce culoare au avut pasarile pe care le-am zburat la a 3-a etapa. Cu siguranta va va raspunde deoarece a fost si el la mine in curte. El si inca 5 crescatori de porumbei de zbor.
V-ati mai linistit cu privire la cine ma arbitreaza????
D-LE Barboianu a fost o simpla antrebare cum va arbitrati stiind ca toate rasele de porumbei au un regulament de zbor separat printre care si tipplerul. Da d-le eu sant cel ce am trimis 4 pui la craiova la rugamintea unui copil ,gratis si transportul lam sponsorizat tot eu.Cat priveste culorile porumbeilor nu de ai D-voastra ci al celui de la brasov a fost vorba.
D-le Popescu eu an anuii 1982-1983 sant campion national cu rezultate notabile de 14h37 min15h17min cu tipplerii aia cu care d-voastra ziceti ca i-am sacrificat pentru ca nu zburau decat 10-12h .Din anul 1984 pana an 2010 nu am mai fost anscris an nici un club nu am participat la nici o competite de zboruri .nu stiu de unde scoateti ca am fost prin coada clasamentelor si din cauza asta miam schimbat porumbeii.Sa stiti ca am anca din linile alea din 1983 cu infuzii noi cu care am castigat an 2013 titlurile de campion national la maturi la juniori si campion national absolut . Sa stiti ca an anul 1984 am primit din partea UNIUNII COLUMBOFILE DIN ROMANIA TITLUL DE MAISTRUL COLUMBOFIL Din momentul acesta nu mai raspund nici unui comentariu
Si mie mi-ati spus acum doi ani la telefon , domnule Sofronia , ca nu mai aveti decat 3 exemplare din rasa veche si ca ati renuntat la ei deoarece faceau multa disparitie , lucru care va atragea descalificarea si chiar ati mentionat ca ati pierdut un titlu la tineret din cauza lor .
Probabil vorbiti cu multi columbofili la telefon si spunand la fiecare ce trebuie sa auda , mai incurcati lucrurile ; Altfel nu se explica !
In ceea ce – l priveste pe domnul Ionescu , persoana cu functie de conducere la C.N.T. , va asigur ca este om serios , cu caracter si onestitate .
Ati incercat sa-l puneti intr-o lumina proasta , pe site la domnul pravardici si sincer nu este frumos ce ati facut .
si se fcacu liniste!
daca vreti adevarul,cercetati site-ul ce al facu linistit pe tov peto ca acest sport este pe maini bune si cercetati sa vedeti ca zburatorii ,din toate rasele,la zboruri ce le denumesc ei ,,individual,, cumulate in nu stiu cate etape abia reusesc sa adune orele pe care acest tippler englez ,in conditii bine stabilite si cu o observatie fara de tagaduit ,le face intr-un singur zbor!
despre acestia nu pot sa spun ca sunt decat ca sunt membrii unui organism analog ce nu pot,din terte motive,sa etaleze(un termen din englezescul rummy) valoarea porumbeilor ce -i detin.
din descrierea rasei prezentata in capul de articol,ei detin doar o patrime sa zic ase din intreg patrimoniul tipplerului englez,pe care o considera ei reprezentativa,si cu care vor sa eclipseze toata munca creatorilor si peerpetuatorilor rasei in adevarata ei valoare.
consider asta un prejudiciu adus celor 150 ani de la atestarea tipplerului englez ,de 101 ani de la prima asociere a crescatorilor acestei rase cu rezultate notabile ce in multe tari inca nu s-au depasit,si in ultimul rand ,un plagiat ordinar la adresa celor ce-l folosesc pe tippler ,in contextul necunostintei de rasa,la nu stiu ce combinatii si incrucisari in scopul imbunatatirii rezultatelor propriilor ,,porumbei originali,.
dar asta este posibil doar aici ,in tarisoara asta a noastra draga,tara tuturor posibilitatilor,de care de multe ori ne este si noua rusine
in multe circumstante!
Domnule N..u Dassante Timisoreana , cat de lacrimogen si profund ai devenit peste noapte !
,,Orele pe care acest tippler le face intr-un singur zbor si nu cumulate ” , sunt ore de zbor fara calitate , o lalaiala obositoare si plictisitoare la trecerea timpului , care nu-ti ofera nici un fel de placere !!!!!!!!!!!
Ce ne facem cu tipplerii tai , care zboara si putin si urat ?
Maratonistii tai celebrii , realizeaza constant 2-3 ore de zbor la inaltime joasa .
Pe ei unde ii incadram ?
– La rebuturi ?
Doar calitatea lor este de vina , sau si lipsa ta de pricepere ?
Pe tine de ani de zile te roade invidia si faptul ca in sportul columbofil nu ai realizat nimic , arunci cu noroi in cei care an de an fac performanta , stabilesc recorduri , prin ore de munca sub cerul liber , prin sacrificarea a sute de porumbei , care sunt jertfiti devenind hrana pentru uli , etc.
Ti-ar place ca toata lumea sa fie ca tine = 0 (zero) , in acest fel ai scapa de frustrari si complexe !
Nu dragul meu …
Acesti oameni care au rezultate , isi sacrifica o mare parte din viata si nu dau ca tine dovada de nepasare si ignoranta .
Ai vrea sa mananci fara sa mesteci alimentul ; Asa ceva nu se poate !!!!!!!!!!!!
Pe ei ii felicit si ii stimez ! Pe tine …
Noroc si Timisoreana sa-ti regleze digestia !
Off-topic!
Ceausescu se hotaraste sa faca in Romania inca o fabrica de masini.Face el fabrica la Craiova,aduce planurile noii masini de la Volkswagen,fac oltenii prototipul,cind vin nemtii ce sa vezi,avea 5 locuri in fata!Si-au luat nemtii planurile si s-au dus!
Asa si la tippleri,oltenii sint mai destepti ca noi si ca restul lumii!
Cred ca stiu domnule Marian la cine va referiti , caci iubitori de Timisoreana si nontalente in columbofilie , nu sunt asa multe .
Stati linistit , mai este putin si se incheie sezonul de zbor si odata cu venirea iernii , domnul N..u Timisoreana si compania , vor intra in elementul lor ;
Nulitatile din timpul sezonului competitional , brusc vor devenii experti , mari cunoscatori , chiar si lideri de grup .
Va vor explica , cum ca nu stiu ce columbofil , din nu stiu ce tara , a realizat mari minunatii , dar niciodata nu va vor vorbii de performantele lor , deoarece ele nu exista !
Uneori mai cad in transa si isi amintesc ce tari erau ei , pe vremea cand era bunica fata ;
Duplicitari s-au nascut , duplicitari vor murii , insa nu este nimeni vinovat ca ei se mint singuri si in acest fel au fost si vor ramane doar niste campioni de iarna , de primavara pana toamna fiind corigenti !
Oltenii ca oltenii , nemtii ca nemtii , dar ce ne facem cu sergentul care se crede Amiral !?
Amiralule , caporal ca pentru tine si sergent este mult , la 5 porumbei amarati , care nu participa in nici o competitie si ii ti chinuiti intr-un balcon , nu ar fi mai decent , sa-ti cunosti lungul nasului !
Tu esti pe langa fenomenul columbofil , dar vi si te bagi in seama fara sa-ti ceara cineva parerea , sau sa te pricepi catusi de putin la subiectul tratat ;
Tu cunosti jucatorul de Galati , te pricepi la rate , la curci , mai nou te bagi in seama si la tippleri .
La mai toate topicele apare numele tau de scena , lumea fiind nevoita sa citeasca ce idei iti mai trec tie prin cap .
Calmeazate , ca esti prea agitat , domn sergent !
Salutari de pe campul de lupta , caporale !
Vai de mine,domnu` Ionescu,m-ati nimerit drept sub linia de plutire…
Va doresc pensie lunga si sa va apucati de porumbei…
cand , in urma concursurile de zbor ,datorita priceperii de selectie,columbofilii romani vor aparea in expozitii,pentru ca asa -i impinge priceperea,ma refer la expozitiile internationale,se va vedea aprecierea ,,LUMII BUNE A COLUMBOFILIEI,, a acestor jumatati de rase,ce nu indeplinesc intregul,si sant masura crescatorilor ce le promoveaza,cu mare ardoare,pe toate canalele mediatice.
intotdeauna,BUTOAIELE GOALE SUNA CEL MAI TARE
Inchid topicul la rugamintea autorului.