tippleriPrimele documentari despre aceasta rasa apar in jurul anilor 1830-1840 in orasele Congleton, Macclesfield, Rainow, Sheffild si Leicester crescatorii fiind incantati de usurinta cu care acesti porumbei petrec ore multe in aer. Primele concursuri sunt amicale intre crescatori, astfel fenomenul luand amploare apar primele concursuri oficiale desfasurandu-se in jurul anului 1900, in anul 1907 zburandu-se peste 18 ore.

In 1981 au fondat prima asociatie a crescatorilor de tippler si au facut o descriere standard al tipplerului de expozitie(show) – aceasta versiune nu a avut un mare ecou. In 1912 se infiinteaza National Tippler Union (NTU) asociatie care isi pastreaza numele pana in ziua de azi, aceasta asociatie reuneste toti crescatorii, organizand concursurile care i-au adus prestigiul mondial.

Tipplerul englez s-a format prin combinarea a sapte rase – acestea sunt: West of england tummler, Almond tummler, Cumulet tummler, Ahaat tummler, Self tummler, Englez cu cap alb tummler, si Englez cu barbita tummler sau amestecat si asociat noi caractere rezultatul fiind o rasa de porumbei cu o variabilitate mare (culoare si fenotip) si cu o vitalitate inegalabila.

Este bine cunoscut faptul ca rasa s-a dezvoltat in mai multe orase deodata rezultatul fiind patru tipuri cu caractere si caracteristici proprii ca structura si manifestare de zbor primind urmatoarele denumiri:

MACCLESFILD TIP – avea capul rotunjit cu frunte lata cu cioc scurt, mediu si foarte gros cu gat scurt si gros, pieptul larg si proeminent, picioarele groase. Acest porumbel era greoi si cu o constitutie robusta, presta un zbor lent cu forme ascensive pe vreme favorabila, avea constanta la inaltime mare, cu zboruri intre 10 si 12 ore.

SHEFIELD TIP – avea capul alungit, ciocul mijlociu spre lung, gatul lung corelat la proportiile corpului, corpul de talie mijlocie cu stern lung dar cu carena neproeminenta cu un spate lung bine proportionat si foarte bine acoperit de penele antebratului, aripile sunt proportional mai lungi in raport cu confomatia corpului, calitatile lui facand din el un adevarat as al aerului, in 1922 depaseste in zbor bariera celor 19 ore adica 19 ore si 35 minute, zboara pe orice vreme ploaie, vant …..

La acest tip crescatorii au facut corecturi reducandu-se din structura antebratului, remigele primare modificandu-se intr-un penaj ascutit si bine aerisit rezultatul fiind cel mai mare zburator de durata cu o constanta aproape permanenta la mare inaltime. Ochiul prezinta caractere si caracteristici cu specific propriu, irisul de conformatie mare tip perla pigmentat albastru, cu o pupila nu prea mobila si cu gene duble adica golase.

MANCHESTER TIP – capul destul de mic ingust si alungit fara frunte cu ciocul mijlociu spre scurt, gatul scurt, corpul mic si fara greutate cu picioare foarte scurte, aripile spcifice pt zborul la mare inaltime se materializeaza printr-o conformatie de mare portanta. Datorita acestei structuri porumbeii de acest tip nu pot zbubura la inaltime mica, durata maxima atinsa cu ei este de 14-15 ore foarte rar. Ochiul dezvoltat pentru a zbura la inaltimi foarte mari cu o vizibilitate foarte buna care sa il mentina in permanent contact cu voliera. Pozitia liniei de cioc orientata prin mijlocul irisului este o prima conditie, instinctele si vitalitatea a doua conditie se suplinesc si se conjuga, a treia conditie o pigmentare si o vascularizare proeminenta asigura protectie vizuala, genele sunt inguste de obicei pigmentate si mobile.

LEICESTER TIP – este o combinatie nereusita intre tipul Macclesfild si tipul Sheffield si a fost de mult abandonata .

In ziua de azi este dificil sa mai discutam despre ele deoarece se gasesc foarte rar chiar si in Anglia in anumite voliere ale unor crescatori conservatori.

In evolutia rasei pe parcursul anilor tipplerii au fost selectati si crescuti cu o singura conduita – prestatia de zbor si elementele care tin de zbor, in paralel au inceput si conditionarile, adica obligatoria disciplina prin coborarea la anumite ore (in noapte) in prezenta droperului. Astfel apar tipurile de tippleri concepute de unii crescatori care de-a lungul anilor au avut rezultate rasunatoare de exemplu: Piet Van Der Werf, Shannon, Lovatt, Gordon Hughes, Mahutian, Merredith, Karl Kocholl, Jack Boden si Prescott etc.

RECORDURI MONDIALE MATURI
22:05 H. Shannon Ireland, Lisburn 1995
21;21 E. Anslow England, Springfild 1994
21:11 H. Shannon Ireland, Lisburn 1994
21:10 H. Culter Ireland, Ulster 1992
21:00 J Lamb Ireland, Crumlin 2001

RECORDURI MONDIALE TINERET
20:29 Karl Kocholl Germany, Mudau 2004
20:01 P. van der Werf Netherlands, Oosterbierum 2002
19:55 A. Mahutian Netherlands, Harderwijk, 2001
19:40 H. Shannon Ireland, Lisburn 1993
19:34 Plester England, Birmingham 1990
16:04 G.Coskun Turkey, Bursa 2009

Am facut aceasta scurta descriere inspirandu-ma din literatura de specialitate si saiturile de profil engleze ca sa vin in ajutorul crescatorilor incepatori care nu gasesc pe saiturile columbofile romanesti decat niste comentarii rautacioase si de multe ori lipsite de adevar care nu fac nimic constructiv. Sper sa se inteleaga asa cum se cuvine!

Multumesc pe acesta cale tuturor celor care au pus umarul la introducerea si dezvoltarea acestei ramuri a sportului columbofil in ROMANIA prin traducerea cartilor si regulamentelor, importul de porumbei, selectia si pregatirea acestor porumbei pentru concursuri, etc. Inteleg ca acesta munca a necesitat efoturi si sacrificii, deseori chiar si pe plan financiar.

Florin Sima