Stiati ca…?

– Porumbeii au mai multi rinichi, in ambele parti ale cavitatii lor abdominale.
– Masculii au doua testicule, dar femelele au doar un ovar.
– “Laptele de gusa” al porumbelului nu este de fapt deloc lapte, ci este compus in special din celule de suprafata, indesate cu grasimi si alte nutrimente, care provin din zonele specializate ale mucoasei intestinului.

– Smulgerea unei pene este mai dureroasa pentru un porumbel decat taierea pielii.
– Porumbeii au in pleoape glande speciale care produc un mucus ce face ca lacrimile lor sa se lipeasca de partea frontala a ochiului. Acest lucru inseamna ca ei pot zbura cu viteze mari in conditii de canicula, fara ca suprafata ochilor sa se usuce. Acest fenomen este analog cu cazul in care un om ar scoate capul pe geamul masinii ce merge cu 60 km/h, infruntand curentul de aer si fara sa clipeasca.
– Temperatura corpului unui porumbel este de 41,8 grade celsius.
– Odata cu inaintarea in varsta unele femele se comporta si au aspectul unui mascul, deoarece stratul exterior, producator de hormoni al ovarului, se consuma.
– Volumul de sange al corpului unui porumbel este in medie de 32 ml.
– Daca intr-unul din ochii porumbelului se proiecteaza un fascicul de lumina, acesta se va putea observa in celalalt ochi – doar o subtire placa osoasa separe cei doi ochi.
– Pulsul unui porumbel se ridica la 140-400 batai pe minut.
– Porumbeii orbi isi pot inca gasi drumul spre casa. In experimentele in care porumbeii au fost temporar privati de vedere, prin aplicarea unor discuri pe suprafata ochilor, pasarile s-au reintors totusi acasa de la o departare de 130 km. Se pare ca vederea nu le este necesara decat pentru apropierea finala de adapost.
– Marimea testiculului nu este constanta. Aceasta creste de 10 ori la inceputul primaverii, in pregatirea sezonului de reproductie.
– La porumbei, plamanii sunt legati cu cavitatile unor oase, inclusiv oasele aripilor, ale picioarelor, ale umerilor, coloanei vertebrale si coastelor. Daca aripa unui porumbel se rupe si osul rupt iese afara prin piele, porumbelul poate respira prin acest os daca gura si narile ii sunt astupate.
– Daca un porumbel nu-si poate misca coastele, asa cum se intampla daca este tinut prea strans, se va sufoca in mai putin de un minut.
– Vederea unui porumbel este foarte sensibila la culoare si miscare. Atunci cand noi privim la un ceas, nu putem vedea decat secundarul miscandu-se, in timp ce experimentele au demonstrat ca porumbeii pot de asemenea sa detecteze miscarea acului care indica orele.

Isbasoiu Dan
“Sanatatea, bolile & managementul porumbeilor” – Dr.Colin Walker

Categories Diverse

17 comentarii la “Stiati ca…?”

 1. Foarte folositoare aceste lucruri si pentru noi, dar si pentru cei ce nu cunosc aceste pasari minunate!
  Cel mai interesant mi se pare ca e ‘Daca aripa unui porumbel se rupe si osul rupt iese afara prin piele, porumbelul poate respira prin acest os daca gura si narile ii sunt astupate.’ De necrezut, as spune…

  Multumim!

 2. Am 20 de ani de columbofilie si multe din aceste lucruri nu le stiam,inca o dovada ca omul cat traieste invata mai ales in acest sport.Atunci cand gresim cu ceva ne dam seama si ne spunem “uite ca pe asta n-o stiam”.

 3. ”- Porumbeii orbi isi pot inca gasi drumul spre casa. In experimentele in care porumbeii au fost temporar privati de vedere, prin aplicarea unor discuri pe suprafata ochilor, pasarile s-au reintors totusi acasa de la o departare de 130 km.”
  Asta explica intrarile nocturne.

 4. Foarte interesant articolul.Sincer recunosc ca nu stiam aproape nici un “stia-ti ca?” din cele enumerate mai sus.Felicitari autorului.

  Numai bine,
  Paul.

 5. Interesant…..unele lucruri am stiut altele nu,multumesc pentru ajutor

 6. Jos palaria pt articol!!! Sunt poate sute de lucruri care nu le stim despre porumbeii nostrii!!!
  Sanatate la toata lumea!!!!!

 7. Foarte interesant articolul!
  Multe dintre aceste informatii nu le stiam si pot fi utile fiecarui columbofil.
  Dar totusi cum poate zbura un porumbel orb?
  Nu se izbeste de obiectele care ii apar in cale?

 8. Daca aripa unui porumbel se rupe si osul rupt iese afara prin piele, porumbelul poate respira prin acest os daca gura si narile ii sunt astupate. Asta mi se pare c_am exagerata.

 9. Sall x foarte bun articolul toata viata avem cate ceva de invatat,altfel am fi toti”profesori” in columbofilie.

 10. stie cnv porumbei vad toate culoriile?adikca,ca si omul,stiti caini vad alb -negru si as fi fost curios porumbelul cum vede daca stie cineva…Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *