Voiajorul modern/belgian a fost creat, nu intamplator, intr-o regiune situata intre marile porturi in nord si centrele economice in interiorul continentului, la inceputul industrializarii,cand s-au facut investitii, s-au infiintat firme si la burse a fost o mare cerinta de informatii rapide.

1815 – porumbeii (privati) a familiei de Rotschild ajung la Londra cu stirea ca Napoleon este invins de trupele anglo-prusiene,la Waterloo. Stirea oficeala vine abia peste 24 de ore -timp destul pentru transactii la bursa- baza unei averi imense. Ziarele la Bruxelles se folosesc de voiajori,exista o posta de porumbei Tours-Paris-Amsterdam-Londra.

1840 se infiinteaza la Aachen(D)agentia de stiri Reuters( mai exista si astazi),capitalul firmei: 40 de voiajori care zboara cu stiri de bursa pe ruta Aachen- Bruxelles si Aachen -Berlin. Concomitent minierii di Belgia si putin mai tarziu cei din Bazinul-Ruhr(D)incep pimele zboruri “sportive” cu primele pariuri.

1820- Paris-prima competitie “oficiala”

1834-Aachen(D)prima asociatie columbofila

1860-Aachen prima revista columbofila
-cu dezvoltarea cailor ferate incep zboruri mai lungi Madrid,Roma ,Budapesta…

1884-primele inele inchise din randolph(aliaj de alama).

1891-primul ceas de constatare

1928-Liege-primul standard

1930-Aachen pimul export in China,tranportul se face cu vaporul dureaza 2 luni, pe drum perechea ingrijita de marinari creste o pereche de pui.(masculul avea inelul 070-23-542)

1948
-infiintarea Federatiei Internationale,actualul presedinte: Dr.Jose Azenta Tereso,Portugalia

1972
– Essen(D)se infiinteaza prima si singura clinica de porumbei deschisa pentru toata lumea.
– Urmatoarea Olimpiada este la Poznan(PL) ianuarie 2011

Multumesc pentru completari cu date CIVILE mai ales despre Romania sau corectari.
(sursa foto: die brieftaube)

Un material trimis de Felix