Jucatorul de Galati – STANDARD

Material trimis de Maftei Ovidiu

Jucatorul de Galati
(Porumbel de zbor si joc)

Origine:
S-a format in jurul anului 1400 in orasul Galati. Rasa este selectionata din incrucisarea rolerilor orientali si alte rase de roleri cu porumbei autohtoni.
Impresie generala:
Este un porumbel de marime medie, bine proportionat, greutatea corporala 300-350 de grame.

Caractere de rasa:
Capul: marime mijlocie spre mare, cu fruntea lata si arcuita (fara colturi), nemotat, motat si dublu motat.
Ochii: albi (gri), galbeni sau negri la exemplarele albe.
Ciocul: marime mijlocie (15-20mm), de culoare alb sidefat, gros, de la drept la arcuit, proportionat cu capul.
Genele: culoarea alba si sunt simple sau duble la baltati, duble sau triple la unicolori.
Gatul: gros, de marime mijlocie, usor arcuit si cu scobitura cat mai mica.
Pieptul: este lat si bombat, abdomenul este usor arcuit si bogat imbracat in pene.
Spinarea: larga cu directie oblica spre coada.
Aripile: proportionale cu corpul, purtate deasupra cozii sau trenate.
Picioarele: sunt mijlocii si puternice, lungime de la sol pana la abdomen maxim 7 cm, neincaltate.
Coada: este lunga de 11-12cm, de latime normala, are 12-16 retrice.
Penajul: bogat, strans lipit de corp.
Culoare si desen: Culoarea penajului trebuie sa fie bine definite si cat mai intensa.

In functie de repartizarea culorii pe corp se intalnesc 2 varietati:
Unicolori: albi, galbeni, rosii, albastri si negri.
Baltati: pe galben, pe rosu, pe albastru si pe negru.

Repartizarea culorii pe corp:
Capul: de preferat, colorat in nuanta culorii de baza, de la nivelul mandibulei superioare in sus pana la nivelul omoplatilor cu desen mai mult sau mai putin accentuat, dar preferabil cu simetrie.
Ceafa: alba sau colorata in nuanta culorii de baza.
Pieptul: de culoare alba ( exceptie fac cazacii).
Aripile: capacit perfect cu remigele primare albe.
Coada: colorata in nuanta culorii de baza, sau alba.

Se mai disting 2 varietati de baltaturi:
Capaciti: au capul, pieptul, burta, remigele primare si coada albe, pulpele colorate in nuanta culorii de baza exceptie facand ceafa care e alba sau colorata. Aceasta varietate poate fi motata sau nemotata. Culoarea de baza este albastru sau negru.
Cazaci: au capul predominant de culoare neagra, motul baltat, coada baltata ( cu remige albe pe mijloc), sunt trasi la piept, pulpele sunt colorate, remigele primare si o mica cravatica sunt albe, aceasta varietate trebuie sa fie obligatoriu motata. Culoarea de baza e negru.
Durata si maniera zborului: timpul de zbor e minim 30 de minute,zborul se efectueaza la inaltime medie spre mare, porumbeii trebuie sa joace.

Marimea inelului: 7mm.
Greseli grave: tinuta necorespunzatoare, cap colturos, ochi rosii, ochi negri, ochi sparti, gene rosii sau galbene, cioc de alta culoare decat cea alba, cioc prea lung sau prea scurt, barbie scobita, gat prea lung sau prea scurt, picioare prea lungi, coada cu mai mult de 16 retrice, baltatura asimetrica.

121 comentarii la “Jucatorul de Galati – STANDARD”

  1. Greseli :
    – Defecte majore (se penalizeaza cu 3 puncte) : forma necorespunzatoare a capului, gat prea lung, gat subtire, falci, lipsa retrice sau remige, stern stramb, picioare prea lungi, tras(inchis) la piept
    – Defecte minore (se penalizeaza cu 1-2 puncte) : cioc prea lung sau prea scurt, ochi cu irizatii rosii, ceacari, ochi scursi, geana de alta culoare, bete in coada, baltatura nesimetrica, cioc canit,mustati;

  2. 1. Coada baltata a cazacilor nu este un caracter stabil. Din doi porumbei cu coada baltata si remigele albe in mijloc ar putea iesi pui cu remigele albe asezate asimetric sau intercalate cu cele colorate sau, uneori, chiar pui cu coada alba. Caractere stabile sunt coada complet colorata si coada complet alba.
    2. Ciocul intre 15 si 20 mm este mijlociu (pana in 16-17 mm) si lung (peste 16-17mm). Ar fi bun un interval mai mic pentru lungimea ciocului.

  3. Mda, vad ca apar tot felul de chestii noi in standardul porumbelului Galatean- cum ar fi: Capul: marime mijlocie spre mare, cu fruntea lata si arcuita (fara colturi), nemotat, motat si dublu motat.

    Astia sunt asa zisii berbecati – pasari care nu prea au valoare la zobr dar cineva cred ca trebuie sa si-i vinda. Asta e, o sa mai treaca anii, o sa se mai aseze lucrurile si asa zisii crescatori care fac standarde in pivnita pe genunchi o sa dispara.

    Pe masura ce citesc vad ca standardul are tot felul de scapari: Ceafa: alba sau colorata in nuanta culorii de baza.
    Pieptul: de culoare alba ( exceptie fac cazacii).
    Cu exceptia unicolorilor, ca aia au o singura culoare si nu e alba. In plus mai e o regula nescrisa care spune ca albii nu trebuie sa aiba ochii albi si trebuie sa ii aiba negri (chestie care e trecuta la defect).

    Recomandarea mea e sa nu va luati dupa standardul asta ca nu are nici o legatura cu realitatea.

  4. Unii oameni nu inteleg ca prumbeii galateni sunt la fel ca voiajorii- o rasa de zbor, si pentru a face parte din rasa trebuie sa ai un standard mai lax. In plus in standardul asta nu se scrie nimic despre zbor.

    Cu alte cuvinte o epava berbecata care a stat toata viata ei in voliera si mai mult de 30 de min nu poate zbura ca moare, e comforma standardului in timp ce un galatean clasic (cu capul drept – adica ciocul in prelungirea capului si cu fruntea dreapta) care zboara de rupe nu e conform cu standardul enuntat aici.

    Stati si ginditi-va acum pe cine avantajeaza standardul asta.

  5. Andrei de mai sus diferit de mine, admin. Eu nu cresc galateni. :)

  6. eu am 9 cazaci,dar nici unul din ei nu are pene albe in coada si as vrea sa stiu daca are cineva aceasta rasa dupa cum s-a fixat standardul.multumesc

  7. standardul nu l-a facut nimeni pe genunchi in beci, ma distreaza afirmatia ta. surpriza dar galatenii cum le zic majoritatea de fapt sunt jucatori de galati si din nou surpriza nu sunt o rasa de zbor sunt o rasa de jucatori cu foarte bune aptitudini de zbor. un cioc drept atasat unui cap fara colturi nu se depuncteaza citeste mai bine.cazaci cu bete albe sunt, nu foarte multi dar sunt. cazacii si capacitii sunt niste varietati de culoare. standardul e perfectiunea si nu va imaginati ca aveti in cotete numai porumbei de 100 de puncte.

  8. buna!pe alte forumuri lumea a inceput sa se civilizeze,dar si aici.spun asta ca sa priceapa toti ca ar fi bine sa te prezinti intii,apoi sa incerci sa discuti constructiv,nu sa critici din start.desigur nici un standard nu o sa multumeasca pe toata lumea.asa ca inainte sa critici fa ceva si apoi mai vorbim.ovidiu are dreptate,cei trasi la cap nu se depuncteaza,nu reiese din standard?deocamdata se vor arbitra porumbeii de expozitie separat,din pacate.sa speram ca pe viitor vor fi arbitrati numai cei cu fisa de zbor.dl.andrei ar trebui sa cititi cu atentie standardul! la ochi se specifica clar:ochi negrii la exemplarele albe!poate daca va dadeati numele intreg erati mai atent cind criticati.poate ne poate ajuta dl. dejan sa scapam de criticile anonime,atunci oamenii vor fi mai respectuosi.si ar mai trebui ca unii sa citeasca ce inseamna un standard si ce este o descriere a unei rase,fara sa se simta jigniti.in rest va doresc spor la antrenamente!

  9. cred ca articolul era si mai bun daca era ilustrat cu cateva exempe (o poza, doua, fixau si mai bine cele sustinute in continutul textului)

  10. dnule vlad va invit sa discutam pe mess daca se poate adresa mea soponar_radu
    sper sa nu ma refuzati

  11. Cread c?,cu trecerea anilor aceast? o s? se transforme in BIBELOURI DE VOLIER?,a?a ca exemplu G?T-GOLA?.
    Eu un singur lucru nu prea ?n?eleg,de ce o ras? care a fost creat? pentru joc este tansformat? ?n bibelou de volier??

  12. am de gand sa fac un site dedicat porumbelului jucator de galati, v-a fi situl asociatiei columbofile galati, acolo fiecare crescator membru al asociatiei v-a avea o minipagina in care vor fi expusi toti porumbeii din crescatorie cu serii de inele + pedigree si perechile cum sunt formate in anul in curs.

  13. Se poate participa la expozitii si concursuri (de galateni) cu porumbei inelati cu inele pentru
    voiajori? Daca -nu- ,de unde pot sa procur aceste inele?

  14. eu nu cred ca se vor transforma in bibelouri de voliera, dimpotriva generatia tanara e pornita rau pe concursurile de zbor si joc.

  15. pt. dl maftei ovidiu.sunt din galati dar cresc cazaci in italia unde muncesc.as vrea sa ma ajutati daca se poate sa-mi cumpar 1-2 perechi asa cum zice standardul.eventual cum as putea sa va contactez.va multumesc

  16. Domnule Maftei cum se poate accesa asitul dvs ca nu reusesc sub nici o forma

  17. standardu pentru jucatori este sa stie sa zboare si sa joace

  18. nu se poate participa cu inelele de voiajori. inele euro procuri de la orice asociatie columbofila daca esti inscris.

  19. Observ ca atunci cand vine vorba sa se ia in discutie diversele obiectii vizavi de incercarea asta ultima de ?standardizare? a galatenilor ni se sugereaza ca mai bine sa ne ocupam de participarea la concursuri decat de a avea pareri pe marginea subiectului privind aspectul jucatorilor de Galati.Nedumerirea mea este insa simpla : nu puteam fi invitati sa participam la concursuri si fara sa incercam a modifica standardul ala deja existent ? Eu unul n-am inteles de ce varietatea de baltatura ? cu burta alba ? trebuie sa aiba un atu in fata celorlalte in conditiile in care si varietatea asta e una la fel ca si celelalte si toate laolalta definesc ceea ce a fost dintotdeauna rasa galatenilor :o rasa de jucatori cu o mare varietate de culori si baltaturi,preponderent ASIMETRICE.
    Cine a fost sau este un adevarat crescator de galateni stie prea bine ca putea sa imperecheze la nesfarsit galatenii intre ei ca baltatura simetrica tot nu se fixa,ea avand mai mult caracter intamplator.Iar mania unora pentru un anumit tip de baltatura n-a dus decat la tot soiul de experimente,nefaste,pentru calitatile principale ale galateanului,anume un joc spectaculos pe fondul unui zbor de durata.
    Eu am fost de-a lungul timpului martorul a tot soiul de discutii legate de puritatea rasei galatenilor,insa am observat ca mai nimeni,niciodata nu poate sau nu vrea sa spuna totul despre originea acestei rase.A spune in 3 vorbe ca galatenii sunt descendentii rollerilor orientali imperecheati cu rase autohtone(sic !!) e prea putin fata de notorietatea acestei rase de porumbei.Trebuie sa mai lasam legendele de-o parte si sa admitem ca,avand in vedere multitudinea de forme pe care porumbeii grupati sub titulatura de ? galateni ? o imbraca,e limpede ca au fost rezultatul unei selectii deloc unitare la care au participat mai multe variante de selectie.Chiar nimeni nu vrea sa incerce sa inteleaga ca porumbei baltati nu puteau fi obtinuti niciodata numai din rolleri fiindca rolleri nu exista in variante baltate ci numai amestecand rase cu anumite tipuri de baltatura bine fixata ?
    Despre originea ruseasca a anumitor varietati de galateni am vazut ca nu pomeneste nimeni absolut nimic,desi e limpede ca nici anumite variante de baltatura,nici ciocul de lungime medie,nici diversitatea culorilor ochilor si nici moturile nu vin de la rollerul de Smyrna.Iar anumite conformatii ale capului si ciocului nu pot fi chiar straine de vecinatatea rollerului de Odessa.Cat despre istoria mai recenta a rasei,in ce fel anumiti crescatori au ajuns sa intemeieze diverse ? linii ? iar nu se sufla o vorba.Ovidiu Leonte in cartea sa despre porumbeii galateni pomeneste despre ? ameliorarea ? rasei,cu deosebire in ceea ce priveste baltatul pe vanat, dar nu spune ce-a insemnat asta si nici cu ? ajutorul ? cui s-a facut,ci doar ca dimensiunile rasei au crescut simtitor.Eu unul ma indoiesc ca variantele actuale de ciocosi se mai incadreaza in limitele de 300-350 g,ca sa nu mai vorbim de lungimea ciocului care a ajuns sa fie intocmai ca la rolleri.
    Asa ca despre toate astea si nu numai mai avem de discutat inainte de a spune ca s-a realizat un pas inainte prin incercarea de a elabora un standard nou rasei galatene.

  20. anumite varietati sunt atat de hibridate incat nu sunt caracteristice rasei implicit acele varietati nu sunt in rasa deci nu se pot standardiza sub acelasi nume.

  21. iar in privinta baltaturii trebuie sa se vada o selectie. ar fi culmea ca oamenii sa vina cu tot felul de baltaturi si sa sustina fiecare ca aia e cea mai frumoasa:). toti crescatorii batrani din galati au zis ca aia e baltatura perfecta. am vazut zeci de poze din anii 60-70 cu porumbei si o sa ramaneti uimiti unii dintre voi sa vedeti ca cei pe vanat nu erau nici cu cap patratos, nici ciocosi exagerat si nici baltat asimetric.

  22. buna! nu cred ca cineva ar putea sa raspunda cu exactitate intrebarilor dl. nistor,sau daca ar putea posibil sa nu vrea.ce este cert,rollerul de smirna este stramosul galateanului(cel putin pt.mine),iar celelalte caracteristici(mot,baltatura )s-au stabilizat dupa zeci de ani de selectie.trebuie sa aflam care au fost porumbeii autohtoni si atunci poate ne vom dumeri de ce sunt intr-un anumit fel.de sigur trebuie tinut cont de prezenta porumbelului de stinca si a posibilitatii aparitiei mutatiilor(ex.porumbelul obisnuit-gutan-turnar sunt destui cu ciorap,motati,cu diverse baltaturi-de unde au aparut ele?credeti ca a fost lucrat cu alte rase?sa fim seriosi!)bineinteles ca la galatean s-a lucrat mai mult si unii au facut-o prin infuzie,dar nu toti.caracterele de baza ramin zborul si jocul,cine pricepe bine,pt restul….legat de standard,cred ca cel putin 70% din crescatori prefera sa fie si cu un anumit tip de baltatura ,osatura,culoare a ochilor etc. si acestea s-au definitivat in standardul actual,cel putin deocamdata.haideti sa incercam sa-l respectam.

  23. pt dl.soponar:folosesc p.c. unei vecine,nu sunt tot timpul conectat.trimite mail si iti raspund.

  24. asteptam poze……:)
    tot ne promiti dar inca nimic……:P

  25. Exista in Constanta Asociatie columbofila(alta in afara de cea pentru voiajori) ,pentru rase
    de ornament ,zbor si joc ? O adresa ,va rog, daca stie cineva,multumesc !

  26. Ovidiu,cand vorbesti de varietatile alea hibridate sper ca nu te referi la varietatile de leftati….sau grivi…sau patati…sau incheiati la piept….sau revarsati….Daca vrem sa se faca o treaba intr-adevar serioasa,hai sa rupem pisica in doua si sa le si denumim pe acele varietati care datorita “ameliorarii” s-au indepartat de tipologia galateanului,ca aspect si caracteristici.
    Apoi ,sa admitem ca varianta asta pe capace si burta alba si coada numai colorata sau numai alba,e cea mai dorita de majoritatea crescatorilor.In conditiile astea,din dorinta de a castiga premii pe la expozitii,toti vor incerca sa creasca numai varietatea asta ceea ce nu-mi pare ca suna tocmai bine asa ca perspectiva pentru viitorul galateanului,pe care numai diversitatea desenului l-a tinut acolo unde este,altminetri era pierdut ,ca si alte rase unde s-a aplicat un tip de selectie exclusivist.
    Iar daca acum 30-40 de ani majoritatea galatenilor aratau de genul “pe capace,burta alba” ,cum se face ca gasim asa de rar varietatea asta la cei care au luat porumbei din Romania si i-au dus in afara? Sa se fi orientat chiar toti prost si sa nu fi luat ce era mai bun si mai frumos in materie de galateni? Eu cred ca nu iar explicatia este simpla:aia erau cei mai buni,de-aia au si fost luati,pe considerentul calitatilor imbinate zbor-joc,si nu din cauza aspectului exterior.
    Nu sunteti curiosi sa va intrebati de ce la toate rasele crescute pentru latura sportiva,respectiv zbor si/sau joc nu exista asa limitari de ordinul aspectului coloristic asa cum incercam noi sa punem in cazul galatenilor? Aveti careva cunostinta de astfel de conditii puse pentru rollerul oriental,rollerul de birmingham,tippleri sau berzati de budapesta ca sa amintesc numai cateva din rasele cu mari performante in domeniul zborului si jocului?
    In alta ordine de idei eu nu spun ca rollerul de Smyrna nu ar fi stramosul galateanului numai ca nu cred ca e singurul iar paralela cu porumbelul de stanca e cel putin bizara….galateanul e totusi o rasa “tanara”…nicidecum nu putem vorbi de cateva sute de ani de existenta.
    Personal nu cred ca ,in conditiile de azi,va putea fi elaborat un standard care sa-i multumeasca pe toti ,numai ca daca din punct de vedere al calitatilor sportive se admite ca toate varietatile sunt in regula,e absurd sa creezi unei anumite varietati de desen un avantaj in aprecierea generala,doar ca e,sa zicem, mai la moda la momentul asta.Cum stiti cu totii moda vine si pleaca,mai revine de cele mai multe ori,numai ca aici daca punem lucrurile in felul asta exista un mare risc ca fondul genetic al rasei sa regreseze..

  27. nu se pot accepta ca incluse in standard varietatile de revarsati, leftati, cozi baltate etc insa porumbeii pot fi foarte bine folositi la reproductie si nimeni nu zice ca vai nu are acasa nici una din aceste varietati. fondul genetic nu v-a regresa dimpotriva porumbeii vor participa organizat la concursuri de zbor si joc ceea ce v-a fi un lucru extraordinar de bun.

  28. buna! la obiect dl. nistor:la rolleri de smirna exista si un standard de frumusete,cel putin in europa se merge in paralel-zbor si joc si frumusete,la fel se intimpla si in america(vezi art. rolleri orientali-era si standardul,dar nu l-am tradus.la rolleri diferente e ca se accepta toate culorile,iar daca o culoare nu este prezenta asta inseamna ca cineva tocmai lucreaza la ea);la berzati-studiati ultimul standard si ve-ti constata ca se prefera cei cu guler si sfircurile aripilor negre;zburatori de seghedin-la fel sunt stipulate varietatile de culoare si desen(ideale)fara a spune ca cei care nu le au sunt in afara standardului,doar se penalizeaza.la tipleri si birmingham,aveti dreptate-nu conteaza cum arata.nu vreau sa va contrazic la nesfirsit,dar cititi cu atentie in ‘porumbeii galateni’,prezenta por. de stinca pe dealurile dolosmanului si a lacului razelm,deci in zona de formare a galateanului-ne face sa credem ca tocmai aceasta mare diversitate a rasei galatene este o mostenire directa de la por. de stinca,el are aceasta mare diversitate(forma,culoare,desen,motat sau nu,incaltat sau nu etc.!

  29. Tot la obiect o sa ma refer si eu.N-am zis ca rollerii ori zburatorii de Budapesta n-ar avea standarde,numai ca ele nu pun limitari de culoare si desen,dincolo de preferintele de moment ale crescatorilor.Apoi,chiar si rollerii de birmingham sau tipplerii au selectionate varietati de expozitie,dar sunt denumite pe masura,adica tippler show ori roller show.
    Cat despre originea galatenilor direct din porumbelul de stanca eu am indoieli mari de tot c-ar fi asa,rasa galatenilor fiind rezultatul incrucisarii de rase deja selectionate prin orientul apropiat sau mai indepartat.Poate c-ar fi bine sa mnai luam in considerare nu numai ce-a scris Ovidiu Leonte,mai exista texte scrise si de altii care fac referiri la originea galatenilor.

  30. Ar fi bine ca dl profesor Hadarau sa ne dea si o lectie de practica, pe langa cele multe de teorie.
    Adica sa se duca pana pe dealurile Dolosmanului si la lacul Razelm, sa ia de acolo cativa porumbei de stanca de mare diversitate (asa cum sustine el: cu forma,culoare,desen,motat sau nu,incaltati sau nu), sa-i imperecheze cu porumbei galateni si sa ne arate el noua cum scoate porumbei tot galateni, poate mai valorosi.
    Iar daca isi da seama ca asta ar fi o prostie, macar sa ne slabeasca de acum incolo cu teoriile lui semidocte.

  31. se vede ca nu ne intelegem.nu am sustinut ca galateanul este descendent direct din porumbelul de stinca!el a fost prezent si probabil de acolo vine diversitatea rasei!?daca asta a-ti inteles,imi pare rau.cind facem o afirmatie,trebuie argumentata,altfel vorbim degeaba.daca aveti alta parere despre formarea rasei,argumentati,de preferinta concret ,cu trimitere la documente mai vechi.povestile sunt citeodata frumoase,dar puse sub semnul intrebarii.galateanul nu este o rasa chiar ”tinara”.are cel putin 150 de ani de cind se gaseau exemplare asemanatoare cu cele de azi.daca sunteti asa sceptic in legatura cu baltatura ideala,va voi arata standardul din 1975,semnat de nume mari din galati(ghionea,margineanu,mironescu etc).in concluzie credeti ce vreti,nu va mai contrazic.

  32. Daca exista senzatia ca purtam un dialog al surzilor nu cred ca eu sunt de vina.Afirmatia ca galateanul e descendent din porumbelul de stanca,de la care ar fi mostenit intreaga paleta coloristica precum si diferitele aspecte morfologice nu-mi apartine mie,pentru ca ,de fapt nu doar galateanul este o rasa descendeta din porumbelul de stanca ci toate rasele domestice de porumbei se trag din acesta.Diferenta este ca unele rase sunt mai aproape ,ca descendenta,cronologic vorbind,de porumbelul salbatic de stanca,pe cand altele,cum e si cazul galatenilor,sunt rezultatul selectiei facute din incrucisari avand la baza porumbei deja ajunsi la un anume grad de selectie.
    Acum,ca sa facem diferenta intre argumente si simplele povesti,o sa-l citam pe Ovidiu Leonte,care in cartea sa spune:”In tara noastra,aceasta specie salbatica-porumbelul de stanca-S-A PRESUPUS(sublinierea mea) ca a existat in falezele inalte ale lacului Razelm si in stancile de la Dolosman”.Deci,existenta porumbelului de stanca in zona amintita mai inainte e doar o presupunere si nu o certitudine,ceea ce ma face pe mine sa ma indoiesc ca in zona oamenii s-ar fi ocupat din timpuri indepartate de imblanzirea porumbelului salbatic de stanca si crearea pe baza lui a unor diferite rase domestice.Exista si considerente de ordin istoric care vin sa sustina ca spatiul geografic pe care traim noi azi ar fi fost putin propice pentru o asa indeletnicire,asa cum a fost domesticirea si selectionarea unor diverse rase de porumbei.Ori in conditiile in care pe teritoriile astea ,pana acum vreo 200 de ani,abia se putea trai de azi pe maine din cauza unor stari de vesnice razboaie si lupte,nu cred ca se poate vorbi de ceva activitatea creativa in domeniul porumbeilor.Cresterea porumbeilor,ca si activitate cu larga raspandire printre oameni,a devenit posibila abia cand anumite conditii sociale si economice au creat premise pentru asa ceva.Altfel,despre crearea de rase de porumbei si cresterea lor s-a putut vorbi doar pe la curti de regi,imparati,sultani,emiri si alte asemenea pentru ca pe scara larga,cu acoperire populara ca sa zic asa,cresterea porumbeilor a devenit o certitudine abia spre jumatatea sau sfarsitul sec XVIII,.mai intai in tarile din vestul Europei si ceva mai tarziu si prin zonlele orientale ale acesteia.Cata vreme pana la castigarea independentei Romaniei,atat Galatiul cat si Braila,cat si toate cetatile de la Dunare au stat aproape permanent sub ocupatie turceasca trebuie sa admitem ca,daca pe aici s-au crescut porumbei,apoi turcii au facut-o ,de la ei preluand si populatia locala atat obiceiul asta cat si rasele pe care ocupantii le-au adus cu ei.
    Cred ca despre influenta ruseasca in zona asta,atat militar cat poate mai ales sub raportul schimburilor comerciale nu mai are rost sa insist.In opinia mea din amalgamul asta de rase aduse de turci,si aici primordial este intr-adevar Rollerul Oriental,cat si ce s-a adus din zona ruseasca s-a nascut ceea ce initial s-a numit ,pe buna dreptate ‘PORUMBEII DE GALATI”.,fiindca de fapt aici nu s-a creat o rasa unitara din punct de vedere al calitatilor morfologice si insusirilor de zbor si joc,ci un grup intreg de varietati denumiti in mod generic ‘GALATENI’.Iar faptul ca selectia n-a fost deloc una unitara se vede pana in ziua de azi,cand exista atat de diverse forme ale acestor porumbei,ceea ce i-a reunit insa sub aceeasi titulatura fiind caracteristicile dominante referitoare la jocul spectaculos si un zbor de inaltime si durata.
    In ceea ce priveste standardul,eu stiu foarte bine ce scrie in ala facut in 1975,dar ma mira ca acum,el nu mai are pentru foarte multi o mare valoare.Si pentru ca tot i-ai amintit pe cei trei mari crescatori de galateni,poate ca trebuie spuse aici cateva lucruri,asa ca sa vedem de ce am eu unul ceva impotriva standardului asta propus acum.De pilda,Ghionea,a fost poate cel mai mare partizan al rasei Ghita Rosu.Pentru cine stie despre ce e vorba,vi se pare ca tipul asta de porumbel se regaseste in varianta asta ideala de baltatura propusa acum?Apoi,Vasile Margineanu a fost unul dintre cei mai mari crescatori de galateni leftati si de grivi,si din pacate nici varietatile astea nu reprezinta pe cea “ideala”.Iar vestita “rasa “de galateni creata de Mironescu,celebrele lui linii de moriscari,erau porumbei letati,pe negru si vanat,cu capace inflorate si cozile baltate,dar nici astia nu reprezinta,vad eu ,vreun etalon de frumusete in zilele noastre.
    Si fiindca tot vorbim despre cum trebuie sa arate galatenii iata ce spune ,de exemplu,Ovidiu Leonte in cartea lui:”Baltatura la penele bicolore este asimetrica si asa trebuie sa fie,aceasta rasa de porumbei nu este si nu poate fi ‘tipizata” sau “scrisa”,cum spun unii.Varietatea baltaturii,repartitia culorii pe penaj,nu trebuie sa constituie la acesta rasa preocuparea de baza a crescatorilor”.
    Si tot in cartea asta,Leonte il citeaza la randu-i,pe prof. Peterfi care face urmatoarea afirmatie:”Nu trebuie cu nici un chip sa schimbam caracteristicile morfo-biologice ale zburatorului de Galati prin sofisticarea baltaturii,asezand-o intr-un standard de tipizare.Bogatia expresiilor legate de explicarea culorilor,a varietatilor de culoare,a liniilor,trebuie sa ramana la rasele autohtone baza recunoasterii internationale,iar standardul unei rase trebuie sa tina seama in primul rand de aceasta”.Destul de limpede ,nu?
    Daca in privinta a ceea ce-a scris Leonte,eu unul am unele retineri pe alocuri,datorita tendintei de a ne prezenta o istorie oarecum romantata a rasei galatene,in ceea ce-l priveste pe prof. Peterfi,care a fost o somitate in materie de porumbei,si nu doar in ceea ce priveste rasele romanesti,chiar nu ma indoiesc de afirmatiile sale.Daca aveti curiozitatea cititi cu atentie cartile lui Peterfi si veti intelege mai multe despre originea multor rase romanesti,nu doar a galatenilor.Mai incercati sa va uitati pe diversele site-uri rusesti,desi limba e intr-adevar o mare piedica pentru unii si veti intelege si mai multe.Si tot pentru documentare recomand si numeroasele articole scrise de renumitul K.D. Spurling referitoare la diverse rase orientale,cu precadere rusesti,in care veti gasi si trimiteri la rase din Romania.
    Asa ca,apropo de povesti ,eu raman la convingerea ca ‘standardul” asta nou nu e altceva decat o astfel de poveste de adormit copii,neavand decat putine lucruri in comun cu istoria si prezentul rasei galatenilor.

  33. Buna Domnilor

    Ma hotarisem se nu mai particip la discuti referitor la acest subiect.

    Dar cu parere de rau ma vad obligat find provocat de invitatia D-lui Maftei Ovidiu

    Citez “anumite varietati sunt atat de hibridate incat nu sunt caracteristice rasei implicit acele varietati nu sunt in rasa deci nu se pot standardiza sub acelasi nume. ”

    Imi pare forte rau D-le Maftei Ovidiu dar noi avem o Rasa Jucatorul de Galati cu standard care ne satisface si pe care ne straduim sa o pastram dupa standard si cu toate caracteristicile specifice rasei .
    Iar in toleranta nostra fata de aceasta rasa cu o asa bogata in caracteristicile morfo-biologice ale Jucatorului de Galati prin sofisticarea baltaturii si joc ii acceptam si pe cei cu burti albe din care mai apareu si acu 30-35 ani in nr. mic din multimea celor lalti.

    Asa ca in concluzie doar pt ca stiu eu pote 50 sau pote 100 de crescatori din rominia sau indragostit doar de cei baltati simetric nu cred ca miile sau zecile de mii de crescatori din Rominia si din lumea intreaga nu am mai avea dreptul la Nume si la Standard pe care uni lam respectat crescind acceasta Rasa JUCATORUL de GALAT pote de mai multi nai de cit uni specialisti de azi au de toti in cazul meu 35 ani sigur daca nu mai multi.

    Dupa parerea mea cred ca cei ce nu se mai regasesc in Standard ar fi mult mai onorabil sasi adauje ceva la nume reprezentativ cu selectia si directia evolutiei pe care ati aleso in loc sa incercati sa ne convingeti pe noi cei multi ca nu am exista asa doar pt. ca uni simpatizat doar o linie din toate cele prezantate in standard prezentat de cele trei carti.

    Iar de 20 de ani fac popaganda in suedia cu faimoasa rasa Romineasca JUCATORUL de GALATI care joaca ca Rollerul si zboara aproape ca Tiplerul si dealungul anilor dor de la mine au luat 5-6 Suedeji si circa 20-25 emigranti majoritatea de origine Araba , Turca Yugoslavi plus ce o fi raspindito ei mai departe la alti.

    Iar ca referinta pt standard cind nu sau mai multumit cu descriirile mele am facut copi pe standardul din cartile de profil si sau unit mai multi si lau dat la tradus traducator oficial.

    Banuesc ca cazuri similare sau petrecut si in alte tari incercati sa intelegeti situatia ar trebui sa ma duc si sa le explic ca tota materialele ce leam dat si tot ce leam prezentato din carti incepind din 1963 de D-l Pererfi 1985-1996 D-l Bonatiu inclusiv ultima prezentata abia la inceputul anului trecut in cartea scrisa in 1993 de D-l Leonte ca totul e o minciuna si ca acesti columbofili de mare valore au fost lipsiti de discernamint in momentul ce au scris cartile si ca doar circa 10% din ce neau prezentat ei ar apartinea RASEI JUCATORULUI de GALATI iar restul ar fi doar fantezii a celor trei COLUMBOFILI.

    Prezentati de catre mine ca find uni din cei mai mari Columbofili pe care ia avut neamul nostru Rominesc

    Va rog sa ma credeti ca de cit sa le pingaresc Memoria si Onorea acestor trei Domni fata de care am asa mare respect mai degraba imi asum sarcina ca 20 de ani de acuma inainte sai apar declarindui fara discernamint pe cei cei ii contrazic sub o forma sau alta.

    Asa D-le Maftei Ovidiu noi va acceptam pe Dumneavoastra in standardul Jucatorului de Galati si va respectam alegera dar un suportam sa fim desfintati doar pt. ca am ales sa pastram rasa tot asa de diversificata cum am primito de la cei din generatia D-lui LEONTE care chiar daca personal a avut o simpatie la un anumit desen sau tip un sia permis sa generalizeze restringind rasa la simpatia lui personala negind dreptul celor lalti ce iubesc in spectru mai larg din diversitatea ei in forma si desen.

    Pentru a va convinge de ce va spun interesativa ce tip si forma de porumbei a crescut D-l Ovodiu Leonte si in acelas timp ce scrie ce respect are fata de toti crescatori rasei JUCATORUL de GALATI chiar daca preferau alte forme sau desen Ei asta vorbeste despre D-l Leonte si dupa moarte cit de valoros columbofil a fost in viata lui si cit de mult a iubit aceasta rasa a galatenilor si din respect pt. ia a trecut dincolo de simpatile lui personale aceptind ca rasa este mai mare de cint limitile lui financiare ,spatiu sau chiar gust.

    As prefera sa pot vorbi cu acelas caldura si devotament si de cei ce se ingrijesc si azi de soarta Galatenilor ca si de inaintasi nostri dar din pacate se pare ca D- Leonte a fost ultimul mohican aceptind ca rasa jucatorului de Galati a fost si trebue sa ramina mai mult decit gustul lui personal si acelor ce apreciaza aceiasi foama si desen ca Domnia lui

    Se dovedeste chiar prin exemplu dat de D-l Vlad Hadarau ca in anul 1975 exstau nume cu renume mare in crestera GALATENILOR din Galati si imprejurimi .
    Care se credeau singuri nitelepti vrind de pe atunci sa reduca resa JUCATORULUI de GALATI doar la gustul personal socotind ca doar ei 5-6 persoane au dreptul sa reduca rasa la un ingur desen hotarind in numele a poate mii de crescatori din intreaga tara plus cei din strainatate va asigur ca acolo a fost mai mult orgoliu personal decit dragoste pt. rasa si vitorul ei.

    Din cauza ca D-l Leonte avea un mare respect si dragoste toata rasa cu diversitatea ei 8 ani mai tirziu in 1993 ii prezinta o linie in nr mare de lini selectate in intregimea rasei prezentind in carte standardul in intregime si diversitatea lui chiar daca se numara si Dinsul printre simpatizanti celor mai sus enumarati si asta puten constata analizind porumbei D-lui Leonte

    Iar acum am sa ma incerc sa inchei dezamagit find ca constat ca la Galati nu se mai afla Iubitori ai rasei de talia D-lui Leontesi niaintasi dinsului Cu regret profund pt porubbelul ge Galati si vitorul lui

    D-le Maftei Ovidiu vreau sa va precizez ca din tot ce vam adresat nu e absolut nimic personal ci mam adresat ca unui ce reprezinta mai mult sau mai putin oficial clubul local din Galati ca un strigat disperat Domni?or Daca iubiti cu adevarat aceasta rasa ce va poarta numele orasului NU DISTRUGETI TOATA RASA pt. cei 10% din ia care ar putea fi numit galatean +ceva repezentativ selectiei excesive in directia aleasa de Dumneavostra.

    In speranta ca apelul meu va gasi urechi deschise si minti nitelepte va multumesc anticipat pt. rabdarea acordata.

    Cu multa stima si respect Alex. Bude pt toti crescatori de porumbei in mod deosebit Jucatori de Galati

  34. Din p?cate domnule Maftei Ovidiu, ?in s? amintesc, c? la nici o expozi?ie nu am v?zut cresc?tori de g?l??eni din zona dumneavoastra,nicio expozitie organizat? ?n Gala?i. Nici dumneavoastr? domnule Ovidiu nu prea aveti ce s? ne prezenta?i, site-ul este ?n constructie,nu pute?i fi contactat,a?a c? ar fi mai bine s? lu?m exemplu de la cresc?torii de voiajori ,s? avem cu ce ne l?uda ?i apoi, teorie ?i critici.V? rog dac? se poate, s?-mi recomanda?i ?i mie un cresc?tor al acestei rase din zona Gala?iului,dar sa corespund? descrierii dumneavoastr?.

  35. domnilor asa cum a scris domnul nistor nu cred ca putea sa scrie cineva mai bine istoria jucatorilor de galati
    nu e corect ca o mana de oameni ce se aduna la baute pardon sedinte organizate in interesul rasei-sa schimbe rasa ce ne reprezinta ca natie intr-o rasa ce corespunde unor criterii estetice agreate de respectivii tovarasi. domnilor din fericire in tara asta este majoritar deocamdata jucatorul de galati ala baltat asimetric cu bete in coada cu ochi plesniti si ciacari si prin cateva voci extrem de bine documentate ati aflat asta.
    ne pare sincer rau ca asa zisa munca a dvs de remodelare a juc de galati nu va va fi recunoscuta, insa e absurd sa incercati sa impuneti un standard fals un standard ce nu are nimic de a face cu realul jucator de galati

  36. de contactat pot fi oricand contactat, crescatori din galati la expoziitii au fost foarte multi si majoritatea au expus jucatori de galati. daca voi credeti ca un porumbel cu un ochi alb si un ochi negru nu ar trebui sa piarda atunci cand e comparat cu unul cu ambii ochii albi imi pare rau, e parerea dumneavostra. nimeni nu ingradeste nimic doar se concluzioneaza directia selectiei. standardul nu e facut la baute el este facut de oameni care cresc rasa de mici copii si au acum 65-70 de ani si au o parere mult mai avizata decat a dumneavoastra. imi place foarte mult cartea domnului leonte e minunata dar l-as fiu apreciat si mai mult ca si crescator daca nu ar fi prezentat intr-un buletin informativ o femela pe vanat care a zburat singura 10 ore. problema nu e standardul problema e ideea degenarata care o au unii despre jucatorii de galati. noi avem argumente solide, fotografii de zeci de ani cu toate varietatile de culoare si culmea porumbeii din acele fotografii s-ar include in standardul din ziua de azi. si ca o ultima idee sa stiti ca unii oameni care i-au explicat domnului ovidiu leonte ce sa scrie in carte inca sunt in viata si au participat la crearea acestui standard, de la aceasi oameni au cumparat porumbei crescatori din alte zone ca enachescu de exemplu (exemplele pot continua la nesfarsit si chiar cu oameni care se intituleaza cei mai mari crescatori de jucatori de galati dar culmea locuiesc in bucuresti si cumpara vara de vara porumbei din galati). parea noastra eu zic ca e destul de avizata. parerea voastra ar trebui sa o mai modelati.

  37. Multumesc domnule Maftei pentru amabilitatea de a fi contactat,dar totu?i nu se poate, a? fi tare curios daca dumneavoastra creste?i porumbei pentru c? nu am v?zut nimic concret la dumneavoastra.

  38. Ovidiu,asta nu e un spatiu de rafuiala publica.Voi , cei care ati conceput ideea asta noua de standard pentru galateni spuneti ca aveti argumente solide,numai ca ,dion pacate nu vreti sa ni le prezentati si noua.Spui ca aveti fotografii de zeci de ani cu porumbei care s-ar incadra in standardul actual,insa eu te intreb altceva:in fotografiile alea sunt numai porumbei din varietatea cu burta alba si capace incheiate?! Eu cred ca nu,ba dimpotriva cred ca erau mai multi cei din toate celelalte varietati. Si nici n-am sustinut ca un porumbel ciacar e mai frumos decat unul perfect simetric.Este intr-adevar un principiu al esteticii care spune ca frumusetea se naste din simetrie dar eu nu cred ca in privinta jucatorilor de Galati noi trebuie sa cautam frumusetea cu orice pret.Iar problema nu e ca voua va plac porumbeii astia “simetrici’,chiar si mie imi plac,problema e ca voi incercati sa-i excludeti ca neapartinand rasei pe toti ceilalti ceea ce e dupa mine de neacceptat.Este bine ca fiecare sa creasca ce varietate de desen prefera pentru ca,stii cum e,nu-i frumos ce e frumos,e frumos ce-mi place mie.
    Daca voi treceati in standard toate varietatile de desen pe care rasa galatenilor le cunoaste nu cred ca avea cineva ceva de comentat iar problema nu e ca standardul ar ingradi ,asa cum te-ai exprimat tu,ci pur si simplu ii exclude pe toti cei care nu arata precum ati scris voi acolo.
    Explicati-ne si noua ce neajunsuri avea standardul ala facut in ’75 si de ce ati simtit voi ca selectia ar trebui canalizata intr-o directie anume? Poate ca era mai bine daca nu veneati cu pragul ala minim de zbor la doar o jumatate de ora(ca paranteza,treaba asta e chiar ridicola) si poate incercati sa spuneti ca unii porumbei care inca se mai numesc jucatori de Galati nu mai au nimic in comun cu ceea ce toata lumea stie ca reprezinta ei,iar asta nu din cauza desenului coloristic.
    Iar daca vorbim de-o anume legitimitate a celor care pot sa-si dea cu parerea despre galateni,cu tot respectul pentru crescatorii aia in varsta din Galati de care se aminteste aici,nu cred ca doar ei ar avea ceva de spus despre subiectul asta fiindca galatenii nu mai sunt demult o rasa doar a crescatorilor din Galati.Este adevarat ca s-au creat anumite curente si directii de selectie pe la Bucuresti,Craiova,Braila si prin alte parti care au cam indepartat porumbeii selectati astfel de caracterele initiale ale rasei si aici trebuie oarecum de lamurit lucrurile si nu prin nerecunoasterea ca apartinand rasei a exemplarelor care nu se inscriu intr-un anumit tipar de desen.
    Si legat de crescatorii din Galati,Catalin Ionescu,care-i galatean de-al tau, ce parere are despre standardul asta?

  39. Eu personal din toate discutiile astea sper sa se ajunga la ceva constuctiv, adica sper sa fie cat mai multi crescatori de galateni care sa se inscrie la concursul de zbor si joc. Povesti vad ca oricine poate sa spuna si din pacate multi crescatori se lauda ca le zboara porumbeii dar nu vor sa se inscrie la concursuri de zbor. Si daca anul acesta o sa fie foarte putini oameni care o sa zboare o sa raman profund dezamagit si o sa raman la concluzia ca noi Romanii stim sa dam foarte mult din gura dar cand ii de dovedit ceva este mai greu. O sa zica probabil unii ca ei nu au nevoie sa dovedeasca nimic nimanui si atunci o sa imi pun eu intrebarea de ce scriu atatia de multi ca militeaza pentru zbor si joc. Cum militeaza? Prin povesti? Eu zic ca discutiile astea despre desen, culoarea ochilor, etc. nu isi au prea mare rost. Ia inscrieti-va la concurs si sa aveti rezultate bune si apoi o sa vedem in expozitii care sunt adevaratii Galateni. O sa vedem cati baltati au fisa de zbor si o sa vedem cati capaciti berbecati au fisa de zbor. Sa lasam faptele sa vorbeasca. Oricum eu sunt tare curios sa vad berbecatii cu fisa de zbor de vreo 4-5 s care sa mai faca si puncte la joc. Pe mine unul mai tare ma intereseaza concursul acesta de zbor decat toate expozitiile unde ne holbam la porumbei si spunem povesti nemuritoare despre zbor.

  40. buna!revin si spun ca unii inca nu fac diferenta intre ce inseamna standard si ce inseamna descrierea unei rase.nu ne putem prezenta la asociatia europeana prezentind un standard din care sa rezulte ca orice tip de galatean prezentat intr-o expozitie,poate fi considerat ideal.din standard trebuie sa reiasa,cit mai clar care ar putea fi acest tip ideal.asa cum vreau unii,nu se poate.apropo de expozitii,inca nu am gasit in nici un catalog numele unor respectabili,care vor sa dea de inteles ca stiu atit de multe despre aceasta rasa.daca unii cred ca un porumbel patat,ciacir,cu falci,etc,este la fel de valoros din punct de vedere FENOTIPIC(de FRUMUSETE), ca si unul pe capace,coada vinata,ochi perla, etc.,atunci se inseala amarnic.sunt multi cunoscatori ai rasei care se amuza teribil pe seama amatorismului unora dintre noi.domnilor,faceti selectie,faceti porumbei,participati la concursuri si expozitii,iar apoi sa vedem care se dovedeste a avea dreptate.apropo de cele citeva nume pe care le-am amintit:acei oameni au facut selectie,s-au priceput la porumbei,au invatat si pe altii secretele acestei rase,iar daca astazi s-a ajuns la forma actuala(ca frumusete )li se datoreaza lor si a multora ca ei.vizitati orice mari crescatori din galati ,bucuresti,constanta,craiova,buzau,pitesti etc. si intrebati care tip de porumbel il prefera,ca frumusete.si nu mai vorbiti 2-3 oameni in numele restului,care nu isi dau cu parerea.apropo de spurling,vorbeste frumos,dar din pacate spune ca orasul galati este la marea neagra!am citit unele articole .intelegeti ca exista porumbei exceptionali,foarte buni,buni si corespunzatori rasei.este normal ca dupa standard sa se poata delimita valoarea indivizilor(ca frumusete).la zbor se poate prezenta orice varietate,chiar daca nu este prevazuta in standard.ma mir ca dv. dl bude traind in suedia,nu mentionati ca la orice expozitie ,daca se doreste a se prezenta o rasa,atunci trebuie sa aiba si un standard cit de cit .daca cineva a dedus din ce am scris eu ,ca porumbelul galatean este descendent DIRECT din porumbelul de stinca,este problema lui.apoi de origine ruseasca,astept sa demonstrati,sau poate scrieti o carte .dl. nistor de cind asociati rusia cu orientul?nu au nici o legatura!alte civilizatii,alte preocupari.pe vremea lui ceausescu,s-a mai incercat atribuirea acestui merit rusiei.toate”(sic)-urile din cartea lui leonte erau in atentionare a unor anumiti domni care au incercat asta.dar probabil ca nu a-ti stat niciodata de vorba cu dl. leonte despre aceste aspecte.daca doriti sa rescrieti istoria galatenilor,faceti-o,nu mai bateti apropouri puerile si hilare in acelasi timp.inainte sa mai faceti comentarii,interesati-va de numele celorcare au facut acest standard.pacat ca multi se abtin de la comentarii,probabil au motivele lor.macar daca cei care scriu ar participa la expozitii si concursuri,i-as mai intelege,dar asa imi pare rau!

  41. Domnule Maftei, am vrut sa va scriu de la inceput dar totodata nu am vrut sa ma implic in discutii sterile pe internet, asa ca v-a fi singura mea interventie.
    In primul rind cred ca ati fost trimes in linia intii de catre colegii dumneavoastra mai virstnici si trecuti prin astfel de discutii contradictorii, fara sa constientizati in ce va bagati.
    Toata lumea ( sunt convins ca nici cei care ati facut standardul si regulementul ) vede ca sunt doua scrieri cu multe greseli ( nu ma refer din punt de vedere ortografic ), de aici si strigatele aproape disperate ale unora. Cei care au facut standardul si regulamentul era normal sa tina cont si de parerea celorlati, aici facind referire directa la discutiile avute la Cluj, de care nu s-a tinut cond deloc, pentru ca (dindu-i dreptate fara placere domnului Nistor ) aceasta rasa nu mai este demult numai a Galati-ului .
    Va pot spune ca 90% din Bucureste se dezice de acest standard si mai ales de acest regulament de zbor, si ca veni vorba va rog frumos daca tot ati scris de crescatori care va calca vara de vara spuneti-le domne pe nume. Sau va este frica ? Chiar cred ca nu aveti atita tupeu.
    Atita timp cit o sa continuati cu acest standard si acest regulament, o sa aveti parte doar de cuvinte de genul celor de mai sus, din toata tara.
    Furindu-i stilul domnului Bude va spun sincer ca nu va cunosc si deci nu este nimic personal.
    Nu pot sa va urez succes pentru ca nu sunt deacord cu deciziile luate.

  42. Domnilor tare mi se pare mie ca treaba asta nu o sa duca decat la un singur rezulat adica fiecare o sa faca ce vrea ca si pana acum . Incercarea asta disperata de a standardiza numai ce vor unii pe criteriul ca ce am eu pe casa e cel mai frumos din lume, mi se pare de -a dreptul stupida , ajungandu-se la standardizarea dublului mot doar pentru ca au cativa crescatori din galati care probabil s-au plictisit de ce au in cotet si s-au gandit sa mai incerce si altceva. Lasati domnilor galateanul sa joace hai sa-i imbunatatim performantele in domeniul asta sa joace cat mai bine sa zboare cat mai bine fie el cu burta alba sau neagara sau cum o fi , uitam ca nu asta urmarim la rasa asta ci jocul , zborul oare mai avem nevoie de inca orasa de pur ornament sau de o rasa mai complexa cu un joc extraordinar si un zbor pe masura . Nu va este putin ciuda cand englezii se mandresc in toata lumea cu exemplarele lor de roller de birmingham ? Oare ar fi ajuns aici daca stateau sa se certe pe cat de alba este burta rollerului ?
    Se tot vorbeste de exemplarul ideal pentru expozitie , pai exemplarul ideal trebuie sa fie ala care joaca cel mai bine , cel mai frumos si zboara cat mai mult . Daca ajungem sa crestem numai de frumusete hai mai bine sa luam o rasa de frumusete ca sunt destule si sa o perfectionam in voliera cat vrem.

  43. vlad haradau a scris:
    si nu mai vorbiti 2-3 oameni in numele restului,care nu isi dau cu parerea.apropo

    domnu vlad io cred ca din pacate dvs sunteti in situatia pe care tocmai ati descris-o

    domnu maftei vorbiti de directia selectiei am o intrebare cine stabileste aceasta directie cei cativa crescatori remarcabili de care ne pomeniti???
    sau exista o autoritate .o somitate in materie de jucatori de galati cu drept de veto?
    vreti un referendum sa va convingeti? ca nu reprezentati majoritatea?

  44. Respectele mele d-lui Adrian Nistor pentru competenta si limpezimea ideilor.
    Observ ca avem idei apropiate si as dori sa corespondam.
    Adresa mea este cri.sta@k.ro

  45. Vlad, intr-o controversa nu e elegant sa te ascunzi in spatele unora care nu mai pot fi contrazisi…
    Tendinta asta a ta de a poza in unic continuator al “liniei ortodox-teoretice Leonte” nu-ti aduce nici un avantaj, cred ca dimpotriva. Sfatul meu e sa o lasi mai moale cu citatele din d-sa folosite pe post de obiect contondent cu care intentionezi sa timorezi auditoriul.
    Pe de alta parte, dincolo de meritele sale incontestabile, ar fi trebuit sa afli pana acum ca dl Leonte a fost departe de a fi unicul depozitar al adevarului despre rasa galateana.
    Personal, ma simt mai mult decat calificat sa afirm asta: asa cum stii, intre 1997-2000, am petrecut cu d-sa (si cu dl Avramescu, alt monstru sacru al galateniei) sute de ore de discutii. Recunosc ca au fost discutii din care am aflat multe, fiindca omul avea de departe cea mai bogata arhiva de fotografii, inregistrari, manuscrise, amintiri etc. Era practic la finalul unei vieti dedicate documentarii. Numai ca nu au fost simple discutii teoretice despre pedigree la masa din sufrageria sa, ci in cea mai mare masura au avut loc la mine acasa, cu porumbeii pe cer. Si am avut destule domenii in care nu cadeam de acord, atat la teorie cat mai ales la practica.
    Un dezacord teoretic major l-am avut asupra influentei raselor rusesti in “compozitia” porumbelului galatean. Dansul era alergic la subiect, eu eram convins ca porumbeii de Odessa (si nu numai) atarna greu la cantar.
    La vremea aceea, nici unul nici altul nu aveam material documentar cu care sa ne argumentam decisiv pozitiile. Din pacate, d-sa ne-a parasit chiar in pragul exploziei de informatie pe care internetul ne-a pus-o la dispozitie si n-a mai apucat sa vada multitudinea de date (in special fotografii) pe care le avem azi.
    Daca ar fi inca printre noi, sunt sigur ca rigoarea sa stiintifica l-ar fi facut sa-si reformuleze radical parerea. Presupun ca si tu ai fi facut atunci la fel, cu un pas in urma domniei sale.

    PS
    1. Dl Nistor pare mai mult decat competent si indreptatit sa scrie o carte despre galateni, iar anumite capitole chiar TREBUIE rescrise.
    2. Dl Nistor asociaza ff corect Rusia cu orientul. Dincolo de Urali, se termina Rusia vestica (europeana) si incepe cea orientala (asiatica), care merge pana la China si I-lele Kurile din marea Japoniei.
    3. Dl Nistor nu e neaparat descalificat daca nu a stat vreodata de vorba cu dl Leonte, asa cum nici eu sau tu nu suntem automat calificati doar prin faptul ca am fi stat.

    Ca sa vezi ca nu ma iau aiurea de tine, uite un citat cu copy/paste din mesajul tau:
    “de origine ruseasca,astept sa demonstrati,sau poate scrieti o carte .dl. nistor de cind asociati rusia cu orientul?nu au nici o legatura!alte civilizatii,alte preocupari.pe vremea lui ceausescu,s-a mai incercat atribuirea acestui merit rusiei.toate’?(sic)-urile din cartea lui leonte erau in atentionare a unor anumiti domni care au incercat asta.dar probabil ca nu a-ti stat niciodata de vorba cu dl. leonte despre aceste aspecte.daca doriti sa rescrieti istoria galatenilor,faceti-o,nu mai bateti apropouri puerile si hilare in acelasi timp.”

    Cred ca te-ai infierbantat un pic prea tare, sper sa nu te superi ca te-am tras un pic de maneca. Nimic personal, sper sa intelegi.
    Am toata simpatia pentru pasiunea pe care o dovedesti pentru aceste pasari si cred ca aceasta pasiune explica si infierbantarea ta ; dupa cum se vede, cam toti cei care cresc galateni tind sa fie peste masura de pasionati. Va sa zica, merita.

  46. Cristi, las-o mai moale cu respectele, sa nu ajungi tu sa fi cel infierbintat care trebuie tras de mineca. Cit despre Vlad ii cunoastem prea bine stilul astfel incit sa nu ne suparam pe el, si sunt sigur ca nici el nu se supara pe noi.
    Si era odata o gluma ( dintr-un film ), ” bufnitele nu sunt mereu ceea ce par a fi “.
    Atentie Cristi !

  47. Domnilor,va rog sa-mi acordati putina atentie.Oricare dintre dvs. cunoaste putina genetica si
    a facut cel putin cateva mii de imperecheri in cativa zeci de ani, isi poate da seama ca este
    aberant sa susti ca Jucatorul de Galati se”trage” din porumbelul de stanca.Ca are la baza
    acest porumbel salbatic de stanca ,Galateanul,este la fel cum orice rasa de gaini(de ex.) are
    la baza gaina Bankiva.Cum sa vina “turcii” sau”rusii” sau oricine de aiurea cu rase de sine-
    statatoare(Roller,Misirliu,etc.)si sa le imperecheze cu unporumbel salbatic fara urma de joc,
    balatura sau o mica parte din fenotipul pasarilor de azi?Jucatorul de Galati este asa cum spune
    cineva o rasa “relativ” tanara,deci,ar trebui sa cautam originea lui la rase cu niste insusiri asemanatoare.Incontestabil pt.joc si zbor a avut ceva din partea Rollerilor dar pt. restul (la cat este de perfect)trebuie ca sa se fi facut selectie pe o rasa asemanatoare.Daca ati imperecheat
    consanguin ati observat in mod cert cu cine incep sa semene .De ex. , un crescator englez a
    dorit sa fixeze un anume caracter voiajorilor sai si a imperecheat o femela campioana cu fiul ei,
    un mascul din acest cuplu a fost imperecheat cu femela campioana,deci bunica x nepot,sa mers mai departe ,imperechind un mascul rezultat ,cu femela de baza,strabunica x stranepot,
    a rezultat niste porumbei cu toate caracteristicile Tiplerului,zbor de durata si f. inalt, iar ca aspect talia mica ,cioc mai scurt si subtire,peanaj -culoare la fel.
    Personal,am invatat de la un mare crescator de Galateni(locuieste in Alba-Iulia),ca aceasta rasa trebuie sa o cauti nu la oras in piete ci in satele si asezarile vechi cu vechi crescatori.
    Locuind in Dobrogea si avind in cap un anumit standard al Galateanului,am gasit inca de acum 20 de ani(eu personal) si de cel putin 50 de ani(crescatorul din Ardeal),pasari uimitor de frumoase, crescute de generatii cu aceeasi pictura si aceleasi caractere de zbor si mai ales joc.Cum sa nu existe “capaciti” si fara “bete” in coada sau ochi albi cind daca te uiti in jur vezi
    doar asa ceva? Am cautat porumbei de zbor si joc si nu ma interesat pictura ,pot sa va spun ca am avut surpriza sa obtin niste pasari foarte reusite din patati ,ciacari sau” bete -in- coada”.
    Aceste caractere reapar daca noi le dam voie si le fixam prin imperecheri nepotrivite,totul tine
    de inteligenta ,cultura si modestie.

  48. buna! ma bucura interventia dv. dl. cristi! despre aportul rollerului de odesa,se poate vorbi,dar el da un caracter de care fuge toata lumea si anume capul plat,dar si ciocul excesiv de lung.influenta rolerului de odesa se poate vedea la exemplarele pe vinat de mascati de braila si este o mare diferenta intre ei si galateni.istoria galatenilor are legatura cu alta parte a orientului-turcia,persia-pt. mine.cit despre discutiile cu mari crescatori,aveti dreptate,chiar acolo ne-am cunoscut.as vrea sa va intreb de ce atunci cind v-am vizitat crescatoria,in 1998 ,80% dintre pasarile dv.,care erau pe vinat,erau pe capace,cozi vinete piept alb,ochi perla?de ce in vara anului trecut,cind am vizitat citiva dintre marii crescatori ai bucurestiului de azi(unde ne-am si reintilnit)am regasit tot aceeasi proportie de porumbei cu baltatura mai sus pomenita?ici colo mai vedeai unul ”pe-o aripa” sau intrat la piept,cit despre acuratetea ochiului,ce sa mai vorbim! asta inseamna ca cineva a facut selectie serioasa,fara sa punem la indoiala performantele porumbeilor!! dv.stiti f.bine aceste lucruri,de ce nu vorbiti in primul rind despre ele?daca aveti motive intemeiate va inteleg! dar nu lasati impresia ca trebuie sa aruncam la gunoi munca de selectie facuta de mari crescatori si sa ne intoarcem la anii ’50-’70 in privinta frumusetii.in rest fiecare este liber sa creada ce vrea despre istoria galatenilor.personal inca nu am alta parere decit cea care am exprimat-o.daca cineva intelege ca trebuie sa incrucisam galateanul cu porumbelul de stinca,pt a-l ameliora,aceasta denota inteligenta si modul de interpretare al persoanei care a tras aceasta concluzie.nu stiu citi au vazut originalul standardului din ’75,eu am o copie,inclusiv cu semnaturile celor care l-au definitivat.ca o curiozitate pt unii,grivii nici nu sunt trecuti la varietati de desen,desi este semnat si de margineanu.poate nu ne referim la acelasi standard,de aceea sunt opinii diferite.cel din ’75 este foarte asemanator ca si continut cu cel afisat aici.eu cred ca inca nu se renunta la orgolii,de aceea se discuta contradictoriu.credeti ca regulamentul de zbor si joc pt rolerii de birmingham(de exemplu) a fost facut prima data de toti cei care cresteau rasa?bineinteles ca mai tirziu,cind concursurile au luat amploare,s-a tinut cont de parerea tuturor care au participat la concursuri.asa s-a ajuns azi sa fie cel mai mare concurs de porumbei de joc din lume.acolo s-au respectat in primul rind parerile celor care au concurat.poate fi un model pt.noi.

  49. Asa cum banuiam discutiile nu au adus nimic constructiv si nici nu or sa aduca poate pentru ca orgoliile sunt prea mari si deile prea fixe. Sustin ideea ca Adrian Nistor ar trebui sa scrie o carte despre galateni , stie foarte multe despre aceasta rasa.

  50. Eu nu inteleg deloc cearta asta pentru standard. De ce vor unii sa fie Galateanul asta un porumbel care poate sa arate oricum. Se tot face referire la alte rase unde nu se ia in considerare desenul, de ex. Rolleri de Birmingham. Eu cred ca daca pui 10 Rolleri de Birmingham laolalta si ii studiezi o sa iti dai seama ca au forma capului si a corpului foarte asemanatoare (ce nu au ei la fel este desenul). Noi romanii de ce sa facem ceva ce ne este foarte greu adica sa obtinem niste porumbei care sa semene. La noi nu numai ca nu au acelasi desen, dar nu au nici acelasi cap, nici acelasi cioc, nici aceeasi culoare, nici acelasi desen, pana la urma o sa descoperim ca au un singur lucru in comun: zborul si jocul, prin urmare strainii saracii de ei cum ar putea sa ii deosebeasca acesti porumbei. Ca har domnului sunt destule rase in lumea asta care zboara si joaca si asta nu inseamna ca toti sunt galateni. Si sa nu imi spuna mie cineva ca un albastru baltat, capacit sau cum o fi el seamana cu un unicolor ca nu il cred. Adevarul ca la noi exista atitea varietati de culori pentru ca noi romanii nu suntem si nu am fost niciodata uniti in nici o privinta si istoria isi spune aici cuvantul. Deci de ce sa ne muncim oameni buni sa facem o rasa pe care sa o poata recunoaste si altcineva nu numai noi crescatorii romani de porumbei. Noi alegem varianta cea mai simpla: tinem fiecare ce vrea si facem fiecare ce vrea. Si cand vine careva cu un Galatean care nu “seamana” cu ceilalti incep discutii de genul: “dar cu ce ai lucrat Galatenii astia”. Toata lumea in tara asta lucreaza cum vrea aceasta rasa, asa ca de ce ne mai trebuie noua un standard. Poate se indura nemtii sa ia si rasa asta si sa o faca ca lumea, ca lor nu le trebuie zeci sau sute de ani sa faca o rasa ca lumea (ex.: jucatorul de Timisoara care pe la noi nu prea exista dar care exista acuma la Germani si culmea arata mai bine decat pe la noi). Imi pare rau ca mi-am facut sperante ca vom avea si noi o rasa cu un standard dupa care sa se poata arbitra si in aer si in boxa. Din pacate imi dau seama ca lucrurile nu s-au schimbat si nici nu o sa se schimbe.

  51. Du-te si cauta-i o editura! Potoliti-va mai baieti cu afirmatii de genul acesta.

  52. Trebuie sa ma corectez. Am zis ca Galatenii au un singur lucru in comun: zborul si jocul. Dar m-am inselat. Nici asta nu mai au in comun pentru ca si asta se vrea sa i se ia acestei rase de catre unii care vor galateni numai pentru boxa.

  53. buna! ca sa fie clar pt. toata lumea o sa fac niste precizari legat de aportul por. de stinca la formarea galateanului.incep continuind fraza pe care dl. nistor nu a avut curajul sa o continue din motive intemeiate: ”…vietuirea lui in colonii fiind trasatura esentiala a acestei specii,a dus la domesticirea lui rapida,avind drept consecinta crearea raselor actuale de porumbei.este deci cit se poate de elocventa dovada participarii la inceputurile formarii rasei zburatorului galatean de azi,fata de locurile unde salasuia odinioara stramosul porumbelului domestic,participarea directa a acestuia la formarea materialului biologic autohton.” asta ca sa nu mi se mai puna in circa de catere persoane ca georgel,popel,ionut (care din lipsa de cultura columbofila,notorietate in materie de galateni si lipsa de coloana vertebrala nu isi dau numele adevarat!!!) concluziile lor stupide.mai ionel,daca te-ai documenta cit de cit ai sti ca de fapt porumbelul voiajor are la baza linii de liege,pe linga cravata franceza si un porumbel numit ”le camus” care nu este altul decit porumbelul de stinca domesticit! normal ca imperechind in consangvinitate voiajorii,s-a obtinut de fapt forma salbateca,pe care tu o confunzi cu tiplerul-si el la rindul lui,datorita selectiei exclusiv pe caractere de zbor s-a intors la forma salbateca!!! daca se facea asa si cu galateanul,nu aveam altceva decit un alt gutan de zbor si joc!!!(uitati-va si la birmingham cum arata).dar aceste probleme nu si le pun cei care tin tot felul de gutani prin cotete!daca mai faceti argumente macar documentati-va!si mai mergeti si pe la expozitiile nationale,sau macar organizati-va ca sa puteti sa va sustineti parerile viitoare si live in fata unor mari crescatori de galateni-daca aveti curaj,daca nu,continuati,oricum caravana merge mai departe! lui cristi staicu ii recomand sa se uite pe porumbel.ro sa vada cum crescatorii de galateni din bucuresti sunt acuzati de ”furaciune ”de catre stimabilul dn. nistor,iar acum se ia si de cei din galati!probabil se crede o somitate si nimeni nu a auzit de el. mi se pare normal sa fac referiri la cea mai valoroasa lucrare despre galateni de pina acum!doar nu o sa ma iau dupa niste novici!

  54. Pentru mine e de neinteles de ce atunci cand vine vorba despre porumbeii galateni sunt persoane care se crispeaza in asa hal ca nu reusesc sa pastreze nivelul discutiei la limitele bunului simt,indiferent de pozitia pe care-o sustin.N-am sa-i mai raspund mai tanarului meu coleg Vlad,e problema lui ce convingeri are,din punctul meu de vedere nu are argumente ci doar fixatii si atat.Cat despre interventiile care nu-s decat niste simple porniri si mici placeri mascochiste pe care unii vad ca le agreaza ,prefer sa le ignor fiindca personajele vorbesc oricum pe langa subiect.
    Revenind la fondul problemei,din punctul meu de vedere nu e atat de importanta rescrierea istoriei galatenilor cat mai ales cunoasterea celei deja existente fiindca vad ca unii vorbesc fara sa stie ce scrie prin cartile deja publicate.Iar daca se mai intampla sa fi citit se pare ca au uitat tot.
    O sa mai citez inca o data din cartea lui Ovidiu Leonte ,cat se poate de scurt,ca sa vedem cum stau lucrurile din punctul de vedere al influentei rusesti in formarea rasei galatene.Deci,la pag 22 gasim urmatoarea fraza:”O cercetare mai aprofundata ne face sa credem ca indeletnicirea cresterii porumbelului in Rusia secolului XVIII,pasiune foarte dezvoltata in acea vreme,a avut o inraurire considerabila la raspandirea raselor de zbor si invartitura in sud-estul tarii noastre,in jurul Carpatilor”.
    Eu nu stiu,pot doar sa banuiesc ,ca dl Leonte a avut o oarecare aversiune pentru Rusia si ce-o fi venit de-acolo,dar daca le-a amestecat,adica politica si porumbeii,atunci s-a aflat in mare eroare si n-a facut decat incurce lucrurile decat sa le limpezeasca,daca tot a avut la dispozitie material documentar in sensul asta.Faptul ca lucrarea dumnealui e aparuta in anul 1993 nu mai lasa loc de interpretare,deja la momentul ala nu mai existau nici un fel de presupuse presiuni ca sa scrie ceva ori nu,asa ca premisa cum ca mentionarea originii rusesti a galatenilor nu putea fi decat o impunere de natura politica,nu e decat o aiureala.Leonte n-a putut nega in mod definitiv o chestiune evidenta,adica implicarea raselor rusesti in geneza rasei galatene,doar ca ,din motive de el stiute nu a prezentat-o in mod corespunzator.
    Pe de alta parte,exista atat de multe referiri la faptul ca baltatura galatenilor a fost intotdeauna predominant asimetrica ca deja e inutil sa mai insist si numai cine nu vrea nu vede lucrul asta..
    Cat priveste ideea de standard,acesta nu are rostul de a impune modele idealizate ale unei rase doar dintr-un singur punct de vedere,el are rolul de a face o descriere a impresiei generale si a caracterelor specifice rasei ,inclusiv prezentarea desenului penajului in toate aspectele esentiale pe care rasa respectiva le cunoaste,pentru ca un standard se poate considera corespunzator pentru o anume rasa,doar atunci cand caracterele pe care le contine sunt caracteristice pentru majoritatea exemplarelor rasei respective.Uitati-va la toate standardele la care aveti ocazia,toate recunosc sub aspectul desenului penajului intreaga paleta semnificativa de desen pe care rasa in cauza le cunoaste,nicaieri nu se face mentiunea ca o forma anume de desen reprezinta un ideal pentru rasa respectiva,lasand la latitudinea crescatorilor spre care anume varietate sa-si indrepte preferintele.Esential nu e decat ca,pe baza descrierii standardului,o pasare sa poata fi considerata ca apartinand rasei de la care se revendica.Sigur ca asta complica lucrurile atunci cand vine vorba despre intaietatea in expozitii dar vad ca asta e numai problema celor care tin cu orice pret sa aiba porumbei prezentati in expozitii,dincolo de capacitatile lor de a mai zbura,ca despre joc vad ca deja a devenit un moft pentru multa lume. sa discutam. In opinia mea cel mai grav defect pe care un galatean il poate prezenta e lipsa jocului,oricat de perfect ar fi el in osatura si penaj.Si mai e nevoie sa spun ce fel de porumbei galateni au fost prezentati prin expozitiile astea de la care tot suntem acuzati multi ca lipsim?

  55. Nu se va ajunge la nimic bun in modul acesta. Marea majoritate nu ne cunoastem personal si nu ne stim pozitiile fata de acesti porumbei. Astfel ca ajungem sa ne jignim reciproc desi poate nu ne sta in fire, si asta doar dintr-un motiv : toti iubim porumbelul galatean, si cei mai multi pentru performantele sale in aer, uni cu mai multe cunostinte generale alti cu mai putine, dar avem viziuni diferite. Nu total diferite dar deajuns incit sa ne invrajbeasca in loc sa ne uneasca, la aceste viziuni diferite punind umarul si orgoliile caracteristice porumbarilor.Eu personal vreau sa-mi cer scuze fata de cei pe care , poate, i-au deranjat unele cuvinte ale mele, si as avea un sfat celor care vor ceva pentru porumbei si nu de la porumbei : s-au infiintat asociatii aproape peste tot in tara, veniti si puneti umarul la caruta, nimic bun nu se mai poate face in secolul XXI fara organizare. Doar cu discutii pe acest site sau altul nu rezolvam nimic, decit nervi, certuri intre oameni care au mai multe lucruri bune in comun decit lucruri rele si eventual timp pierdut. Timp pierdut si cu aceste certuri si in dezvoltarea porumbelului galatean, timpul trece , orgoliul nu ne mai permite sa stam la masa cu cel cu care nu ne-am inteles pe net si cine are de pierdut…?
    La masa intilnirilor organizate veti fi mai multi fata in fata, veti putea vedea reactia unor crescatori de galateni ( nimic nu va garanteaza ca Adrian Nistor, Cristi Staicu, Calin, Florinel Ionel, Nicu G. si altii sunt crescatori de galateni si nu niste oameni care se baga in seama ), ii veti putea tempera pe extremisti dar astea numai in cadru organizat si in urma unor rezultate autentice, de zbor si joc.
    Daca vreti sa cresteti porumbei ca acum 100 de ani nu aveti decit, dar fiti realisti.
    Sunt atit de multe de discutat pe aceasta rasa incit in felul acesta nu terminam niciodata dar nici deacord nu ne punem.
    Nicu G. ( Gheorghe ) din Bucuresti.

  56. baltatura descrisa de noi in standard e baltatura ideala, adica cea dorita de toata lumea sau zis cu alte cuvinte cea de 100 de puncte. vad ca face-ti referiri la carti, autori si alte alea dar nu prea va uita-ti la pozele din acele carti. ia zice-ti voi in cor, ce porumbei sunt in dreptul galatenilor in cartea lui peterfi? asta daca stiti binenteles. eu va mai repet odata standardul asta e facut de niste oameni care stiu atat de multe despre jucatorii de galati incat multi dintre voi nici 100 de ani daca traiti de acum in colo nu veti afla. vad aici numai scheme genetice, teorii si alte minuni. voi chiar crede-ti ca cineva v-a cerut parerea? intrebati in jur asa poate aflati si voi: in ce centre ale tarii s-a scos jocul de la porumbeii jucatori de galati? unde anume au inceput porumbeii astia sa devina ciocosi? unde anume s-a pus atata pret pe baltatul pe vanat? de ce nu le zic oamenii pe numele adevarat adica jucatori de galati?odata ce o sa raspunde-ti la intrebarile astea o sa aflati cine de fapt a distrus rasa(de fapt nu e distrus nimic inafara de cateva pareri). am citit pe undeva in comentariu cuiva ca vai bucurestiul se dezice de acest standard, imi vine sa rad in hohote si chiar rad mai ales ca am in mana standardul facut de cei de la bucuresti ( ma intreb de unde atata tupeu ca doar noi nu am facut standard la vargat romanesc, sau la negru codalb, sau la alte rase care nu sunt din zona noastra) si surpriza e aceasi baltatura oameni buni, o mica diferenta la cap si surpriza din nou e trecut un cioc mai scurt( nu de alta dar nu stiau cum se masoara ciocul la porumbei, ca daca stiau treceau 22-26mm). vad iarasi ca zice-ti ca o jumatate de ora de zbor e rusinos, rusinos pentru cine avand in vedere ca e baremul minim( baremul minim nu influenteaza cu nimic performantele)? toata lumea viseaza zboruri cu ramaneri noaptea pe sus dar putini stiu cati porumbei mor anual innecati in dunare sau arsi in furmale. zice-ti iarasi ca noi cei din galti nu am fost prezenti la expozitii, probabil daca a-ti fi venit si voi ne vedeati acolo an de an. cu riscul de a ma repeta eu va zic urmatoarele :standardul e facut de niste oameni care au inceput sa creasca acesti porumbei cu mult timp inaintea voastra ( cei mai multi au mostenit porumbeii de la parinti, de multe ori culmea si parintii ii mostenisera de la parintii lor)si standardizati voi rasele voastre ( domnului nistor ii recomand rosu de targoviste si celorlalti negru trenat de bucuresti). si asa in incheiere va zic ca noi putem avea cea mai avizata parere despre acesti porumbei ( daca bucurestenii se indoiesc de asta e problema lor dar ei stiu asa in inima lor de unde au porumbeii, cine i-a creeat si ca de fapt cei mai buni crescatori de jucatori de galati din bucuresti au fost galateni mutati la bucuresti). in rest ce sa zic veniti si inscrieti-va la uniune nu face-ti columbofilie pe la colturi sau in tot felul de anturaje sau asociatii care nici macar nu au temei legal sau nu sunt recunoscute de vreun forum superior ( se bazeaza pe niste simple simpatii, prietenii rasuflate si blaturi pe la expozitii). eu va astept pe toti cu drag la prima etapa de tineret unde voi concura si eu si fratele meu si apoi mai tarziu sper sa ne intalnim fata in fata la expozitia nationala unde o sa particip din nou.

  57. Buna

    D-le Vlad Hadarau cu tot respectul pt .pasarile d-v ce le vad expuse pe site nu va inteleg un lucru nu potriveste si vad ca insisti sal repeti cu o indirjenie greu de inteles si pe unma va aflati criticind pe alti ca sint orgoliosi.

    Va rog frumos va mai laudati cu o copie pe proiect pt standard din 1975 care are singura valoare ca e semnata de 5-6 nume de renume dar care nu trecut nici odata de la stadiul de proiect de oarece nu a fost nici odata aprobat ca standard aceste sint doar asa de ametit pe cineva cu ala rece si probabil ca cei tineri si far experienta uni sate mai si creada.

    Eu ma intreb si nu as vrea sa te supar ci dor sat dau putin de gindit in 1975 dumneata ai crescut JUCATORI D de GALATI sa probabil nu erai inca nascut.

    Afla simabile Domn ca eu cresteam deja JUCATORI D de GALATI si aceste discuti au inceput inca de pe atunci.

    Te rog foarte frumos D-le Vlad Hadarau daca se lasa orgoliul la o parte asa cum frumos ne sfatuesti pe noi e valabil pt toti si trebue sa gindim logic la rece fara sa ne aprindem.

    Personal vam mai invitat la un exercitiu dar un a vrut nime sal comenteze deoarece stiati ca am dreptate

    In perioada in care D-l FELICIU BONATIU a scris catea si nu ma insel ca am dovezi oficiale nu copi pe propuneri dinsul era Vicepresedintele Uniuni Columbofile din ROMINA in care se incadrau pe vreme ceia toate cluburile columbofiule inclusiv viojiri.
    Dupa parerea me umila cred ca era unul dintre cei mai informate persoane cu ce standarde sau aprobat la uniune mai ales din postul cel detinea si banuec ca il merita sau orgoliul pe uni nu ne lasa sa recunoastem meritele decit pt. ce sint de aceias parere cu noi, dar sa admitem ca D -l BONATIU nul cunostea dar in comitetul ala de conducere nu sa aflat nici unul sal informez sau nu o fi fost la curent cu noul standardul JUCATORI D de GALATI chiar si dupa zece ani.

    Hai Domnilo ca nu stiu daca Dumneavoastra si cu cei ce vau furnizat aceste materiale chiar credeti asa ceva daca sa ma rid sau ar trebui sa va pling de mila.
    E normal ca cei ce au incercat atunci si cu simpatizanti lor nu au reusit dupa cum o fac acum urmasi lor ma rog aparut cu critici ca in carte nu ar fi corect dar dor dupa moarte Domniei sale si chiar daca au avut la dispozitie vreo 20 ani.
    Dar ca sa va fac placerea find ca cum stim D – l Bonatiu nu a fost un mar admirator al JUCATORI de GALATI din aceste motive sa admitem ca nu a fost la curent chiar si dupa 10 ani si ar fi publicat un standard ce fusese schimbat cu 10 ani in urma.

    Dar acuma ce ne facem ca au mai trecut 8 ani si lam irtat pe D-l Bonatiu si ne aflam la 18 ANI de la asa zisa publicare a noului standard ce a ramas si sper ca va ramine la faza PROIECT si apare un alt Columbofil care are toatr calitatile la puctele la care am putea admite ca D -l Bonatiu ar fi avut lipsuri nu?

    D-l OVIDIU LEONTE a fost un foarte bun cunoscator al JUCATORI de GALATI inclusiv bun cunoscator al stimabililor domni ce au semnat acel proiect ba pote chiar bun prieten cu toti daca e sa credem marturisirile D -L Leonte maere iubitor si crescator al JUCATORI D de GALATI si se hotareste sa inpartaseasca cu noi din cunostintele acumulate dea lungul vieti si banuesc ca pe dinsul nu avem obraznicia sal acuzam ca nu ar fi fost la curent cu evolutia JUCATORI D de GALATI ? El singur aflinduse printre cei ce simpatiza cu semnatari si prieteni Dinsului

    Dar ce sa vezi minune mare chiar daca a trecut 18 ani de la “—” D-l Leonte ori nu a invatat nimic din gresala comisa de D- l Bonatiu cunoaste Adevarul ca rasa JUCATORI D de GALATI este complexa si trebue sa ramina asa si prefera sa publice in mare acelas Standard doar mult mai bine detailat enumerind toate varietatile de desen si forma inclusiv pe cele prezentate de domni cu smnaturi avind grije sa nu uite vreuna si minune mare nici din gresala nu pomeneste dublu motati.
    Personal in 35 de ani nu am primit nici din gresala vreun pui dublu motati dar nici nu am corcit Galateni cu stiu eu ce pt a obtine galateanul ce nu exista ci mam straduit sal pastrez Galatean dupa cum o fac si in momentul de fata si in loc de a incerca sa ne convingeti ca noi nu existam noi vu ciaciri ,cu sparturi pe burta , patati . asimetrici mai bine vati intreba cu ce ati gresit voi in selectie si in materialele de imfuzie de at inceput sa obtineti facaturi cu doua moturi ce nu a auzit lumea in toata istoria JUCATORI D de GALATI

    Domnilor vam mai spuso noi va respectam si va aceptam pe Domnile voastre si de vreti o o varianta pt expozitie faceto dar incercati sa desfintati cea mai raspindita si apreciata rasa Romineasca si daca mai si zboara cu siguranta vat fi acceptati si la concursurile de zbor.

    In ce priveste D-le Vlad intrebarea ce miat adresato referire la expozitie personal eu nu expun JUCATORI de GALATI pentru a fi apreciati la frumuseta ci cind ii expun atunci ii plasez in sala de expozitie in o voliera de 3-4 m cubi pina la 10 buc asta doar pt a profita sa le fac reclama raspunzind la intrebari pt. cei curiosi la modul general lumea zice ca sint porumbi frumosi mai ales cind aud ca ii cresc cu precadere pt. zbor si joc ultima data data cind eu iam expus la expzitie ca sa fie apreciati a fost cred ca in 1980- 81 si a fost pt prima data cind cel ce a luat primul loc nu avea fise de zbor ba inca stmabilul era un prieten si nu ii zbura nic odata afara din vliera asa ca discutiile de genul asta pt mine au cam inceput acu circa 27 de ani iar eu am renuntat de atunci la cupe si medali in ce priveste JUCATORI de GALATI.

    In alta ordina de idi ii prefer pe cei cu burti albe si daca e sa aleg din doi porumbei de aceias valore in ce priveste zbor si joc il opresc pe cel cu burta alba si simetric dar alegerea ast nu ofac cu ori ce pret si din 17 perechi de burti albe si simetrice nu sint sigur daca otin mai mult de 5-6 buc. de valoare si sa fie ca si patinti si asta din pote pote 60-70 de pui cei scot din parint iar 11 perechi cu desene diverite pina la unicolor iar in aier ma bucur deei lafel ba inca cei patati imi sint de mare folos cind vreau sai urmaresc pe cer iar cei albi sint greu de vazut spre cerul cu nori albi la inaltime

    Cu stima si respect Alex. Bude

  58. Ovidiu,ma uimeste la tine usurinta cu care pe un ton asa sententios incerci sa ne convingi ca daca nu avem ‘norocul” sa ne fi nascut la Galati nu avem dreptul sa vorbim despre porumbeii astia.Eu am mai spus-o,jucatorii de Galati au incetat demult sa mai fie o rasa cu specific local despre care isi pot da cu parerea doar cetatenii Galatiului.Eu zic ca ceva mai multa moderatie in discursul tau nu strica deloc,nu de alta,dar daca ne ceri buletinul inainte de a ne da tu voie sa ne spunem parerea cred ca chiar ajung sa consider timpul asta ca fiind pierdut degeaba.
    Ne mai imputi tuturor celor care ne permitem sa ne dam cu parerea ca o facem degeaba,fiindca nu ne-a cerut-o nimeni(!!!).Interesanta opinia asta dar ea ma face sa ma gandesc ca nu degeaba sunt atatea divergente pe marginea a ceea ce s-a incercat a se face cu “standardul ‘ asta nou.Concluzia ar fi ca standardul asta e facut de un grup de oameni pe care nu-i stie nimeni (ca nu ne-ai spus si noua niciodata cine l-a intocmit) fara a mai tine cont si de parerea altora si pe care incercati sa-l bagati pe gat tuturor cu pretentia ca e si reprezentativ.
    Cat despre povestea cu anii de experienta care iti dau voie sa vorbesti despre galateni cred ca nu e cazul sa mai insistam:sunt destui oameni care cresc galateni de zeci de ani si care n-au nici o legatura cu zona Galatiului.
    In privinta chestiunii personale ca ma trimiti pe mine sa cresc rosii de Targoviste ,doar pentru ca ne cunoastem oarecum de-o vreme,iti zic doar ca la momentul cand o sa poti spune ca ai ‘vechime” in galateni cata am eu acum,o sa-ti fac eu cadou niste rosii ca sa eviti plafonarea si sa mai inveti si despre alte rase cate ceva.
    Iar apropo de pozele din cartile lui Peterfi la care ne trimiti sa ne uitam avem asa;
    -in editia din ’63 avem fig.209 cu o pereche de baltati pe rosu motati pe capace si cu coada rosie iar in fig.210 sunt o pereche de moriscari pe negru “inflorati” si cu bete in coada;daca mai exista si altele nu pot sa spun pentru ca imi lipsesc niste planse de la un imprumut mai vechi al cartii.
    -in editia din ’70 avem asa:fig.246 cu o pereche de galbeni simpli,fig.247 un baltat pe vanat sprancenat cu burta alba din “linia” Enachescu ,in fig.248 avem un baltat linia Ghita Rosu,inchis la piept iar in plansele color un baltat pe vanat “cu barbicioc”.
    Deci daca ai vrut sa revedem niste exemplare tipice de galateni asta am si facut;problema e ca ceea ce se vede acolo nu e tocmai acelasi lucru cu ceea ce spui tu despre baltatura “ideala” pe care o promovati cu atata sarg acum.
    Si fiindca discutiile noastre personale sunt una iar astea de aici “oficiale” ca sa zic asa,inca mai astept raspunsuri la intrebarile mele referitoare la porumbeii din pozele alea vechi pe care zici ca le aveti ca si la parerea lui Catalin Ionescu despre standardul asta nou.

  59. Deci din toante comentariile astea pe care leati scris yo am intelec ca:juc. de galati sunt porumbei care au fost facuti ptr joc,iar pa langa joc ei au aptitudini bune de zbor.Si unii colombofili vreau sai transforme in porumbei de expozitii, si din aceasta cauza majoritatea si-au pierdut caracteristica care ii caracterizau JOCU si ZBORU.

    de la mine numai bine!

  60. Bine v-am gasit pe toti cei care participati la aceasta discutie !Nu vreau sa polemizez cu nimeni in subiect ,desi precis voi fi nevoit sa o fac ! Am 46 de ani ,cresc porumbei de peste 30 ani :am crescut de-a lungul timpului pesc. chinezi, juc. Komarom, juc. clujean,blondineti, blueti si mai ales juc.galateni ,la inceput ca doici, apoi dupa ce dihorul m-a lasat fara ornament am ramas cu doicile ,cam de 10ani,sa zic…Sunt arbitru de filiala din1976 ,national cam din 1982 si am avut profesori buni :Tanasescu, Bonatiu,Raffay,Bitay,Daubler, Luca. Dupa infiintarea UGCPPAM din Romania la Cluj am ajuns prin forta imprejurarilor presedintele corpului de arbitri. Precis nu sunt cel mai bun , dar macar am idee..Ne-am afiliat Uniunea la Entente Europeene d’ Aviculture et Cuniculture in 2006 prin efortul enorm mai ales al lui Mihai Cornea de la Cluj si al lui Viorel Soare de la Oradea (si n-a fost putin lucru va asigur),am atestat 13 arbitri de club la porumbei si 16 la iepuri, editam la Cluj o revista: “Porumbelul”,modesta deocamdata ,dar care va creste pe masura ce crescatorii adevarati vor vrea sa ne trimita materiale.Nu am scris toate astea ca sa va dau pe spate,desi dupa cum merge viata columbofila in Romania,la Cluj avem totusi cu ce sa ne laudam. In standardele europene sunt cuprinse si cateva rase romanesti: juc de Botosani, juc. de Timisoara, juc. dublumotat de Ardeal, zb. gat-golas romanesc,zb.baltat romanesc. Intentionam sa trimitem standardele tuturor raselor romanesti pe care le asteapta ,pot sa spun cu mare interes ,toata Europa columbofila. Fiind ultimele standarde oficiale (pe care le folosim si in expozitiile noastre) le vom traduce pe cele ale dl. Bonatiu, pe care le-a revazut dl. Nicola din Craiova. Cand vom omologa alte standarde intr-un organism national, recunoscut european le vom folosi pe acelea… Binenteles ca sunt si alte standarde cu probleme de actualizare,nu numai cel al juc. de Galati. Noi la Uniunea de la Cluj le vom revizui numai pe acelea ale raselor aflate in aria de acoperire a cluburilor afiliate la UGCPPAM din Romania. Asteptam ca alaturi de noi sa vina si alte cluburi serioase, care impartasesc aceleasi valori cu ale Uniunii noastre. In ce priveste standardul juc. de Galati ,clubul din Galati este unul din cluburile fondatoare ale UGCPPAMR, plus reprezentantul zonei de origine a rasei .deci iata-te domnu’ Cocu in miezul problemei ! Europa ne asteapta cu standardele, crescatorii din Galati nu recunosc drept galateni “pe vinetii” celor din Bucuresti, bucuresteni de la clubul “Dacia” cresc numai zburatori de Galati dar nu vor sa-si omologheze o rasa a lor, crescatorii de galateni din alte parti nu agreaza tipul asa zis nou,berbecat si cu desen particular, prietenul meu Secasan Sorin care se pricepe la galateni si pe deasupra e si ing. zootehnist nu vine la asociatie ca nu se intelege cu Mihai Cornea ,iar dl. Popa Grigore care a aruncat piatra cu standardul ala de 2 bani umbla prin tara sa faca alte uniuni nationale. Cam astea sunt premisele. La expozitia de tineret de la Cluj, Vlad Hadarau membru in conducerea Uniunii noastre a invitat toti crescatorii de galateni interesati de realizarea unui nou standard la o intalnire de lucru. In calitate de presedinte al corpului de arbitri am incercat sa mediez aceasta sedinta la care au fost prezente cluburile: “Dacia” (60 membri) reprezentat prin : Calota Stan-Buzau, Vasile Mihai-Bucuresti, Piussi Torino Vitorio-Bucuresti, Ciocan Sorin-Galati ; Asoc.Columb.Jud.Galati (30 membri) reprezentata prin :Costin Laurentiu, Necolau Gheorghe, Maftei Ovidiu si Harpad Vasile, Clubul Bistrita ( 7membri galatenisti) reprezentat de Hadarau Vlad. Nu a fost o treaba usoara si nu poate fi considerata mai mult de o baza pentru discutii viitoare.M-am bucurat ca i-am putut tine la o masa pe toti cateva ore fiindca aversiunea dintre ei e mare si veche, dovada ca ne-a tre buit o ora sa cadem la un compromis privind denumirea rasei: “Porumbelul de zbor si joc de Galati”. Am propuneri de standard si de regulament de zbor atat de la Galati cat si de la Bucuresti. Mi-ar fi placut sa fie prezenti mult mai multi crescatori si cluburi. Nu mi-am manifestat opinii propri fiind numai mediator,dar trebuie sa constat ca mai avem multe lucruri de pus la punct .Am scris si in ultimul nr. al revistei “Porumbelul” cum se intocmeste un standard care sa fie util atat crescatorului cat si arbitrului. Dar adaug aici ,fiindca pe net se vehiculeaza tot felul de standarde ,nici unul nu are decat valoare cel mult publicistica,daca nu mentioneaza si autoritatea care l-a omologat. Restul sunt proiecte si discutii…Si mai este o mare problema ,de data asta a culturii columbofile a multor crescatori care se formeaza preponderent folcloristic, mai mult in piete, targuri, expozitii si mai putin din studiu din surse credibile. Acum avem net-ul ,dar si aici e mai mult steril decat minereu.Cat priveste galatenii eu am sa incerc sa ajut la realizarea unui standard cat mai bun,daca va fi posibil. Puteti sa-mi trimiteti opinii aici sau la email ;adrian_cocu@yahoo.com despre rasele romanesti. Multa aprecire pentru dl. Adrian Nistor !

  61. S-ar parea domnule Ovidiu, ca doar timpul va putea demonstra daca ai dreptate sau nu (sincer sunt convins ca nu). Personal cred, si ma repet, ca este o galusca mult prea mare pentru priceperea si experienta ta. Deja ai dat destul cu bata in balta, dar in ce te priveste s-ar parea ca mai este destul loc. Inca odata te provoc sa dai citeva nume de bucuresteni care au stricat aceasta rasa, daca ai curaj !
    Eu pot sa-ti dau exemple de crescatori care au scos peste ce au luat din Galati, dar numai dupa ce dai si tu citeva exemple verificabile. In rest …

  62. buna! dl. bude,cu tot respectul,nu vreau sa va vorbesc aici despre standardele raselor rom.si cum de au fost publicate de dl. bonatiu.daca va uitati atent la descrierea facuta de peterfi legat de rasele rom.,si comparati cu standardele din bonatiu veti constata ca de fapt bonatiu nu a adus aproape nimic nou!dv. o sa va trimit un mail cu standardul din ’75,cu semnaturile celor care au fost de fata,si veti constata ca de fapt seamana multy cu cel de acum.va trimit si inregistrarea proiectului de standard,din 1961(continutul proiectului se afla la crescatorii din galati-l-am dat personal dl. puscasu antonel,in 2004 daca nu ma insel)o sa vedeti(cit se mai poate) ca este contrasemnat de presedintele de atunci al uniunii columbofile din r.s.r.,nu imi amintesc acum numele lui,dar il gasiti in cartea lui leonte.despre acestea puteti sa va informati si la dl. tasca nicolae din ploiesti-un mare crescator de ciungi de ploiesti-o sa incerc sa va fac rost de nr. lui de telefon-si el a fost prezent in ’75 cind s-a aprobat.eu va inteleg ca atunci cind o sa fie recunoscut international acest standard,(probabil cei carora le-ati spus cum era rasa mai demult or sa va ia la intrebar),o sa fiti putin stinjenit,dar nu aveti nici o vina.normal ca dv. nu expuneti galateni in europa-rasele de zbor si joc nu se prezinta in boxe individuale,ci doar in voliere,insotite de fisa de zbor,cunosc acest aspect.dar nu va da nimeni dreptul sa-i impiedecati dv. sau altii,pe cei ce vor sa faca acest lucru.de fapt el se intimpla in rominia de f. mult timp.sa va dau un exemplu:cind m-am prezentat in 1996 la expozitia nationala din lugoj cu galateni insotiti de fisa de zbor,am fost sfatuit(asta ca sa nu reproduc exact cuvintele care mi-au fost adresate) sa ma duc la sectia de zbor(c.n.z.),ca acolo este expozitie de frumusete.haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa ne prefacem ca nu vedem realitatea.tocmai pt. a se termina odata pt. totdeauna cu certurile de la expozitii,este nevoie de un standard cit mai exact(si asa cel de acum este destul de permisiv)dv. va este mai greu-fiind asa departe, sa stiti exact cum stau lucrurile pe la expozitiile din romania.si apoi cel mai bun exemplu este rollerul oriental de smirna,stiti ca se si expune,asta neimpiedecind cu nimic concursurile de zbor si joc,pt cei interesati.este bine,este rau?viitorul ne va demonstra.legat de porumbeii dublu mot,nu comentez,dar intrati de curiozitate pe performing oriental roller ass. forum(il gasiti pe google-dati sa caute galatzer roller-si la pagina 5 sau 6 apare)inregistrati-va si o sa vedeti cum un crescator din america(paul sisk) a obtinut din doi galateni nemotati,unul cu mot pe cioc.trageti singur concluzia.de ce credeti ca romania nu a omologat international nici o rasa de porumbei?va las singuri sa va ginditi! de ce a trebuit ca nemtii sa faca standarde la atitea rase rom.,mai nou si la dublu motati de ardeal si cei de botosani?meditati! a venit timpul ca sa ne recapatam avutia nationala in materie de porumbei!si acum este posibil-suntem membrii cu drepturi depline ai asociatiei europene! bineinteles ca la unele rase trebuie sa ne consultam cu nemtii-au pasari mai valoroase.pt. cei care vor sa bage bete in roate,continuati! o sa ajungeti la batrinete si o sa va intrebati:ce am facut eu pt.columbofilia romaneasca?…

  63. Bine v-am regasit ! Mi-am facut putin timp sa mai adaug cateva observatii.Sunt convins ca fiecare in parte dorim binele acestei minunate rase ,dar trebuie sa dovedim asta impreuna ! Ar fi de dorit sa ne spalam rufele in familie si cand iesim in lume sa o facem intr-un mod daca nu profesionist macar civilizat. Galatenii sunt cunoscuti in Europa si in lume si e vina noastra ca nu sunt alaturi de tippleri sau birmigami sau chiar deasupra lor. Modul cum vom rezolva standardul si regulamentul lor de zbor poate sa ne marcheze statutul in columbofilia europeana.Avem in mana un diamant urias la care au trudit multe generatii inainte, il slefuim sa devina nepretuit sau il facem aschii sa rada toata lumea de noi??? Cred ca la asta ar trebui sa se gandeasca fiecare in primul rand ! Credeti ca germanii nu ar fi putut sa le faca un standard ? Ar fi putut ,dar au vazut si ei ca subiectul e prea vast, ca nu poti sa inghesui intr-o singura descriere o rasa atat de viguroasa , cu pasari atat de diferite si totusi atat de asemanatoare.Acum sunt cu ochii pe noi ! Recunosc ca Vlad si Ovidiu sunt mai impetuosi, nu-i judecati prea aspru. Si la Cluj ne certam ca orbii dar la urmatoarea intalnire fiecare isi recunoaste excesele.Suntem un grup tanar care vrem actiune, nu sa o tot lalaim…Asa am realizat ce am realizat intr-un timp scurt. Mai vorbim !

  64. DOMNULUI VLAD HADARAU,
    NU IMI ASCUND IDENTITATEA , MA NUMESC IONUT GHICA, SI NU DORESC DECAT SA IMI SPUN
    PAREREA .NU VA CUNOSC DAR IMI DAU SEAMA CA SUNTETI GENUL DE OM “CARE ARE MEREU DREPTATE”.AM CREZUT CA STANDARDUL RASEI JUCATOR DE GALATI VA FI FACUT
    DE OAMENI MAI PUTIN “SALBATECI”. CHIAR ASA , DVS . CE ATI FACUT PENTRU COLUMBOFILIA ROMANEASCA? CA BELGIENII AU FORMAT VOIAJORUL DE LIEGE SI DE ANVERS, AU DAT OFUGA IN FRANTA , DUPA CRAVATA FRANCEZA, APOI AU DAT TIMPUL INAPOI CU RASELE NOU FORMATE IMPERECHINDU-LE CU LE CAMUS, VARIANTA DOMESTICITA.DOMNULE VLAD,NU AM DAT EXEMPLUL ENGLEZULUI -CARE A OBTINUT UN PORUMBEL DE LA CINEVA, A DEVENIT CAMPION SI A FOST OMUL CURIOS SA VADA CUM SE FACE CERCETARE,-CA SA VA ENERVEZ PE DVS. , SCOPUL A FOST SA DESCOPERIM CU TOTI I (au fost si oameni mai inteligenti care m-au inteles), CA ASA CUM ACEL ENGLEZ A DAT CUIVA UN PORUMBEL VOIAJOR CE AVEA BUNIC TIPLER( PENTRU AI IMBUNATATII REZISTENTA LA ZBOR) , TOT ASA DIFERITI CRESCATORI DE GALATENI AU”LUCRAT” ACEASTA RASA DE NU MAI SEAMANA GALATEAN CU GALATEAN DE LA O CRESCATORIE LA ALTA ,DAR DE LA O REGIUNE LA ALTA !?! ENGLEZUL A AVUT NOROC – A IESIT CAMPION
    CU O ‘CORCITURA”, DAR NOI …. RAMANEM NISTE “SALBAT(I)ECI !
    IMI CER SCUZE DACA V-AM SUPARAT ,NE VEDEM LA VARA PE LITORAL(EFORIE N) .(Daca nu
    ma gasiti dupa nume ma gasiti dupa performante,ajuns in 1995 in OLIMPIADA,UTRECHT ,NL., as
    fi facut mai multe pentru columbofilie, dar aveam 21 de ani si ma pregateam sa-i bat pe DOMNII care aveau “DREPTATE MEREU”, si i-am batut inca 5 ani ,am luat o pauza si 2006…vedeti catalog expo . Brasov 2006.). PUTETI SA NU CITITI PARANTEZA DE MAI SUS ,VREAU SA VA FAC O SURPRIZA ,CONCURAND LA O EXPOZITIE NATI ONALA (cu galateni).SALUTARILE
    MELE SPORTIVE!

  65. Bine v-am gasit ! Revin cu completari ! Observ cu durere ca tocmai marea varietate a galatenilor,care dovedeste marea vigoare a rasei ,fiind de departe cea mai mare calitate a lor, poate deveni pretextul unor dispute pseudodocte intre crescatori sau grupuri de crescatori. Eu incerc sa nu polarizez cu nimeni, dar asta nu inseamna ca nu pot sa am opinii personale.Una din primele intrebari pe care le-am pus la Cluj participantilor a fost daca pentru noul standard este suficienta o singura descriere a caracterelor de exterior sau sunt necesare 2 sau mai multe, dand ca exemplu la indemana Zb. de Szegedin care are descrieri diferite pentru unicolori si baltati. Spre surprinderea mea toata lumea a fost ferma pe pozitia de a exista o singura descriere ! Incerc sa-mi scot din cap gandul ca toti cei prezenti urmaresc doar sa-si traga standardul fiecare in cotetul lui…! Daca e asa atunci galatenii sunt porumbeii pe care nu-i meritam si daca ar putea ar emigra toti spre alte zari unde sa fie apreciati. Cred ca prima conditie pentru un dialog constructiv ar fi respectul pentru munca celuilalt.Au si crescatorii din Galati meritele lor,printre care si pe cel capital :au creeat acesti minunati porumbei ! Ca cei din Bucuresti, Severin, Craiova, Buzau, au valorificat potentialul deosebit pentru zbor de durata, asta nu le da dreptul sa-si revendice rasa (cum simt cei din Galati ca se incearca),este clar. La fel cum nici crescatorii din Galati nu pot respinge paternitatea juc. de Galati in formarea liniei (sau rasei ) de zburatori. Daca punem pe harta Romaniei centrele de formare si crestere ale raselor romanesti observam clar zonele de afinitate si de aversiune fata de rasele de zbor sau de joc.Crescatorii din Galati ar trebui sa fie mandri ca galatenii au o calitate in plus : isi dovedesc valoarea si la zbor de durata si atunci sa recunoasca zburatorul de Galati ca o linie distincta in cadrul rasei . Sau cei din clubul “Dacia” sa aiba eleganta sa admita ca pornind de la minunatii porumbei ai crescatorilor din Galati au facut o rasa pe gustul lor,al celor indragostiti de zborul de durata , pe care sa o denumeasca si sa o omologheze.

  66. Revenind la psihologia colectiva si la zonele in care se cresc jucatori sau zburatori (fiindca se suprapun foarte rar), mi-e foarte greu sa cred ca voi vedea vreodata Zburator de Galati, fiindca nu cadreaza cu mentalitatea crescatorilor din zona, a creste zburatori fiind perceput ca ceva jignitor. Au valorile lor pe care ar fi frumos sa le respectam, fiindca suntem europeni in secolul XXi, cu atat mai mult cu cat ne-au dat o rasa minunata. Pe de alta parte linia de zburatorii albastri baltati s-au diferentiat atat de mult ca structura corpului,forma capului,maniera de zbor, incat delimitarea ca rasa este inevitabila.Singura problema e ca nu va mai purta in denumire “de Galati” sau “galatean”,(ceea ce e foarte normal, fiindca daca vecinul i-a facut la nevasta-mea un copil, ori tac si il pun pe numele meu ori divortez, nicidecum nu il cresc pe numele vecinului). Chiar daca va purta numele de Zburator de…( Bucuresti, Severin,Buzau,etc.) toata lumea va sti ca sunt varietatea albastra , de zbor de durata a galatenilor.Avem rase romanesti delimitate de rasa mama pentru deosebiri cu mult mai mici ca si in acest caz. Nimeni nu ar avea de ce sa nu aprecieze munca celor care au creeat noua rasa de zbor inalt si de durata, valorificand o calitate pe care crescatorii din Galati nu au vrut sa o puna in valoare ! Trebuie sa mai spun ca Entente Europeenne da prioritate standardului de origine si daca ajungem pana la Dl. Jean Louis Frindel, presedintele Comisiei Europene de Standardizare la sectia Porumbei, un monument al columbofiliei mondiale, eu imi asum riscul sa par un idiot in fata dansului ,ca nu am stiut sa explic crescatorilor cum se face standardizarea ,dar raspunsul nu va fi altul.

  67. Buna Domnilor

    Este lucru ce ma indignat cel mai mult e ca rasa a avut un srandard recunoscut in care cuprindea mai multe varietati de culoare si desen iar cei ce sau increzut in el par azi prosti sau cel putin redusi mintal ca au incercat sa pastreze rasa pt generatiile urmatoare cu toate caractrele reprezentative pt rasa.

    Iar daca uni sau axat doar pe o culoare sau pe un desen si au imbuatatit anumit catacter tot respectul pt munca depusa si daca sau indepartat asa mult de rasa de origime nau decit sasi omolgeze rasa pt a obtine recunoasterea munci lor depuse cu nu nume ce ei considera ca reprezinta cel mai bine caracteristicile porumbelului obtinut.

    Dar asta nu cred ca le da dreptul nimanui indiferent de domiciliu sau locul de naster sa nege si pur si simplu sa nesocoteasca munca depusa de toti cei lalti crescatori ce au respectat tandardele prezentate oficial si nu sau axat doar pe aspect pt. expoziti sau dor zbor.

    Tare sa vrea sa ma faceti sa inteleg si pe mine cu ce am gresit eu ca am respectat standardul recunoscut pe plan nationa si nu pe unul la nivel de club si ne publicat in intreaga tara

    Nu stiu daca pt cineva are vero importanta parerea mea personala dar eu cred ca cei ce prin selectia excesiva pe o perioada indelungata aleasa de ei personal indiferent de directie si sau indepartat prea mult de vechiul standard sa omologeze rezultatul munci lor ce ar putea fi apreciat de multi si sa lase JUCATORUL de GALATI ceia ce a fost JUCATOR cu ZBOR de lunga durata fara sa incercam al presa in o nise ingusta doar pt . a putea participa la expozitii ar trebui sa luam exemplu de Tipler si Roller de Birmingham care au ajuns acolo unde sint azi dor pt. ca nimeni nu avenit cu ideia sai restringa doar la osingur desen si forna exata.

    Ca un raspuns pt. intrebare ” am facut pt. rasale Rominesti ” e drept ca nu am facut nici orasa noua doar am psatrat ce au facut alti si mam straduit sa le fac reclama si leam raspindit cit a depins de mine dindui gratis la inceput pt momeala.

    Cred ca D -l Adrian Cocu a pus deetul pe puctul sensibil problema e orgoliul fiecare vrea stendardul la el in voliera pt ca nu la respectat pe cel in fuctie pt. jucarori de Galati.

    D-l Adrian Cocu sa putea ca ori cum o sa facem tot o sa ne dam putin in spectacol faca de cei din Germania deorece cu ocazia unei vizite acasa la D-l Bonatiu lam intilnit pe un vechi prieten de a dinsului german crescator de JUCATORI de GALATI care se stabilise in Germania cu ani in urma si care il spriginise financiar pe D- l Bonatiu la tiparirea cartilor publicate in rominia carti care au fost publicate si ni limba Germana nu sint sigur daca chiar toete dar un lucru e sigur D -l respectiv urma sa publice 2 sau 3 carti scrise de D – lui Bonatiu doar in limba germana motiviul find lipsa de interes aratat de clolumbofili din rominia in momentul de haus in ani dupa revolutie.

    Asa ca sar putea ca Gremani sa stie mai multe despre porumbei din rominia de cit ne puteam noi imagina iar D – l FELICIU BONATIU cred ca e respectat in Germania mai mult de cit e respectat de unu in Rominia ce pretind ca a scris lucruri ireale

    Cu stima si respact Alex.Bude

  68. D-le Cocu,ma bucura interventia dvs,cu atat mai mult cu cat,din cate vad eu sunteti singura persoana din cele participante la discutiile de aici ,care detineti si o calitate oficiala in entitatea asta cu care noi o sa scoatem capul in lume.Precum recunoasteti nu va fi tocmai simplu sa facem sau sa faceti in asa fel incat toata lumea sa fie multumita,numai ca,in opinia mea,daca mi se permite sa mi-o spun aici,rostul unei eventuale restandardizari a jucatorului de Galati,nu e acela de a da cuiva mai multa satisfactie si a nemultumi pe altii.ci de a pune intr-un cadru reglementat niste realitati.
    Iar hotararile ce se vor lua nu trebuie sa satisfaca orgoliul marunt al mai stiu eu cui vanitos ci sa tina cont de-o realitate si mai ales de niste traditii.Pentru ca ,dupa cate vad eu acum,prin propunerea asta noua de standardizare,unii nu vor decat sa impuna tuturor ca tot ce s-a facut in domeniul rasei galatenilor de zeci si zeci de ani a fost prost si ar fi bune doar niste idei din astea pritocite in graba ca sa satisfaca doar pe cativa.
    Sunt unii care ne indeamna sa mergem sa luam lectii de la germani referitor la standardizare numai ca ei probabil ca habar nu au ca nemtii,tot standardizand ,si-au distrus toate rasele de zbor pe care le-au avut transformandu-le aproape in exclusivitate in rase de ornament,frumoase nimic de zis,dar asta sa fie oare scopul unui standard.?Este adevarat ca sunt rase romanesti standardizate prin Germania,si ca germanii au in multe privinte exemplare mai bune decat ce se mai gaseste pe la noi,numai ca toti se fac a uita ceva esential in treaba asta: anume ca porumbeii aia sunt doar frumosi pentru expozitii fiindca de zburat nu-i mai zboara nimeni,desi toate sunt rase de zbor si/sau joc..
    Daca britanicii atunci cand e vorba de rollerul lor ala de Birmingham au lasat lucrurile in starea lor fireasca acceptand ca niste performante deosebite de zbor si joc nu se pot realiza ingradind rasa in niste tipare de desen al caror rezultat nu putea fi decat regresul rasei ca atare,pe la noi se trezesc unii ca vor sa fie mai catolici decat papa si vor sa tipizeze baltatura galateanului doar asa ca sa-si satisfaca orgoliul de-a pretinde c-au facut ceva pentru columbofilia romana.
    As fi si eu curios sa stiu ce fel de pregatire profesionala au initiatorii si sustinatorii standardului asta nou ca sa-si permita sa dea cu tifla unora ca prof.Peterfi ,arh.Bonatiu sau prof.Leonte si sa sustina ca tot ce oamenii astia au sustinut in cartile lor prezentand rasa galatenilor sunt ‘ERORI”(!!) si ca baltatura galateanului e musai sa fie tipizata,pentru ca ,chipurile rasa a evoluat .Este adevarat ca au existat si exista tendinte de a face din galateni si altceva decat au fost ei dintotdeauna,dar evolutia asta a dus la crearea de suse sau poate chiar o rasa noua care nu mai are in comun cu tulpina din care s-a dezvoltat decat apelativul de ‘galatean” devenit oarecum impropriu vizavi de traditia jucatorului de Galati.
    Eu unul insist pe ideea asta de traditie fiindca daca altii au rezultate si faima au si pentru ca tin la ceea ce inseamna traditia cresterii unei anumite rase si nu vor sa inoveze doar asa de dragul schimbarii ca sa nu zic ca doar pentru propriile interese.
    De fiecare data cand am sustinut ceva am incercat sa-mi si argumentez spusele chiar daca multi din partenerii mei de dialog ignora lucrul asta emitand presupuneri abracadabrante.Legat de cum trebuie sa arate un galatean,am sa citez din nou,cu riscul de a-i enerva pe unii,tot din cartea lui Ovidiu Leonte,fata de care am toata stima pentru ceea ce a facut si cu care vizavi de cele scrise de dumnealui in carte eu nu-s de acord intr-o singura privinta,anume explicarea originii rasei galatene,pentru ca eu sunt convins ca identificarea mai exacta a originii ar mai lamuri si aspecte legate de cum ar trebui sa arate si ce-ar trebui sa faca porumbeii galateni.
    Revenind la spusele d-lui Leonte,iata ce spune in carte la pag.112:”In ultima vreme “se cere” de catre crescatori,ca exemplarele sa fie “frumoase si bune”.Frumusetea porumbeilor zburatori Galateni trebuie sa fie “in rasa”,iar legile nescrise ale aprecierii frumusetii sunt aspre si severe:”Indreptarul si standardul rasei acestui exceptional zburator romanesc nu a reusit sa scoata in evidenta aceasta calitate pretuita a rasei,a varietatilor de baltatura,de culoare si chiar de nuanta culorii.Multi crescatori au incercat sa impuna sau sa fixeze o anumita baltatura porumbeilor acestei rase,mai ales baltatului pe vanat.”Legea” de baza insa la porumbelul zburator Galatean,ramane baltatura asimetrica.Ea este transmisa ereditar si apare atavic,iar alergarea dupa ideea fixarii unei anumite baltaturi,mai ales aceea acoperind perfect capacele,cu coada vanata si calota capului vanata,prezentand o brezatura alba in frunte,este zadarnica,iar exemplarele obtinute in acest fel,o simpla intamplare”.
    Si mai incolo,la pag.120 scrie asa:”Multi crescatori,chiar foarte multi,se opresc insa cu precadere asupra frumusetii acestui porumbel.Astfel,alergarea dupa frumos actioneaza deseori in detrimentul zborului,calitatea de baza a rasei,ducand la transformarea ei intr-o rasa de ornament si frumusete.In acest fel au aparut in ceea ce priveste aprecierea dupa frumos,curente si incercari de tipizare a baltaturii,lucrandu-se in rasa,unilateral si lipsit de orizont biologic.Multi crescatori insa au inteles ca un porumbel alb este la fel de valoros ca un porumbel revarsat,ca un exemplar cu coada alba sau cu rectrice(crescatorii zic bete) albe in coada vanata.este la fel de valoros ca si un exemplar cu coada vanata.Toate aceste varietati de baltatura asimetrica la penele baltate este proprie rasei zburatorului Galatean,intregind osatura ce da frumusetea porumbelului acestei rase.”
    Asa ca ,daca suntem de acord cu spusele d-lui Leonte e in regula si avem un punct solid de plecare in a intocmi un standard cu care sa nu ne facem de ras acolo unde avem pretentia sa spunem ca suntem oameni seriosi.Daca insa sunt unii care vin sa conteste ca neadevarate lucrurile astea,trebuie sa ne intelegem limpede ca nu ma contesta pe mine sau pe cei care impartasesc aceeasi opinie cu mine,care e una de simplu crescator si admirator al rasei asteia,dar ii contesta in corpore pe toti cei trei mari sustinatori ai columbofiliei romane care,poate nu tocmai intamplator, au sustinut toti trei aceeasi idee despre rasa galatenilor.
    Tocmai de aceea cred eu ca proiectul asta de standard e greu de sustinut cu argumente reale in detrimentul celui existent ,si pe baza caruia s-au orientat pana acum,de cateva zeci de ani toti crescatorii rasei si care au tinut la traditia rasei galatene asa cum s-a intamplat s-o cunoasca fiecare la vremea lui.Altminteri, doar din tafna si tupeu e greu sa faci ceva bun.

  69. buna!ca sa nu mai fiu acuzat ca nu il respect pe dl. bonatiu,am sa imi permit sa citez din memorie ce scria intr-o carte de-a dinsului:nu standardele OMOARA RASELE DE ZBOR SI /SAU JOC,CI VOLIERA.standardele reaselor romanesti sunt imperios necesare,altfel nu am putea sa le diferentiam”(rasele).cred ca stiu ce vorbesc cind afirm ca nemtii au facut ce au facut cu unele rase romanesti,si cei care ma cunosc stiu de ce spun asta.trebuie sa intelegem ca acest standard este de frumusete si el NU EXCLUDE DIN RASA GALATEANA celelalte varietati de baltatura,care nu sunt trecute in el.desi nu sunt printre semnatarii acestui standard,incerc sa-l accept pt. ca stiu atmosfera de la expozitiile nationale din romania.se vede de departe,contrar celor ce se sustin ,ca adevaratul interes legat de aceasta rasa,este din pacate pt.frumusetea ei,altfel raportul comentariilor era invers(70 pt regulamentul de zbor si joc si 10 pt. standard).cunosc si eu un renumit crescator de galateni din germania,chiar mai multi.de ex. pe dl. HORST AMBRUSTER-BOBINGEN l-am cunoscut pt. prima data in romania la expozitia nationala din 1995 lugoj.l-am reintilnit in 2003 la expozitia europeana(sau zonala,oricum au fost 30 mii exemplare)din augsburg.am schimbat citeva pareri cu dinsul.alt mare crescator din germania,care a tinut o viata intreaga galateni si inca mai tine este ALBERT RITZER,I-AM lasat cadou cind am plecat din germania,in 2004 un numar de 12 exemplare galateni,zburati de mine in germania(pt. cei suspiciosi interesati-va la dl. WERNER HARTMANN-MUNCHEN).AM DISCUTAT MULT CIT TIMP AM STAT IN GERMANIA cu oameni pasionati de galateni.am fost sfatuit chiar sa scriu un articol,care a aparut de fapt in revista gefluegel boerse,dar nu asta este important.intradevar,in germania multi cresc galateni doar pt. zbor si joc,se fac chiar si concursuri oficiale,atit de acasa,cit si din custi mobile.situatia se schimba insa in romania,unde ,ma repet,cei mai multi sunt preocupati de frumusete,cred ca este f. clar ca la orice expozitie,s-a arbitrat galateanul dupa frumusete si nu imi amintesc vreodata sa iasa campion vreun ciacir,leftat,patat etc. in detrimentul unuia pe capace,burta alba,ochi perla etc.de ce nu a luat nimeni atitudine atunci?raspunsul este cit se poate de clar si nu vreau sa-l mai repet.se vorbeste de mai multe varietati de culoare,care domnilor?acestea au ramas aceleasi,adica cele de baza.personal am o varietate de culoare care nu este inclusa in standard,dar o tin pt. mine,nu oblig pe nimeni sa o recunoasca.am dat exemplul grivilor lui margineanu,la fel.de ce leonte avea in porumbar aproape numai pe capace,burti albe etc.?atita timp cit se vor face concursuri de zbor si joc, dar si facind selectia dupa caracterele de baza ,galateanul nu isi va pierde aceste caractere.nimeni nu impune nimanui ce anume tip de baltatura sa prefere,dar la expozitii trebuie sa fie un tip ideal,sau sa nu il mai arbitram la frumusete!sa-l arbitram dupa performantele din concursuri oficiale,dar sa respectam odata aceleasi reguli!nimeni nu ”da cu tifla” nimanui,cit despre pregatire profesionala,chiar asa,sau se vrea sa se faca si curriculum vitae pe aici.sa nu se mai interpreteze gresit cind se fac referiri la alte tari sau persoane,asta ca sa tinem nivelul discutiei la limita bunului simt.sa nu credem ca virsta ne da dreptul sa ne tinem mai destepti,sau sa credem ca avem intotdeauna dreptate.parerea mea este ca participind la expozitiile de frumusete,este imposibil sa nu vezi care sunt tendintele.se spune ca toti crescatorii de galateni din strainatate cresc toate varietatile,sunt si exceptii http://www.tekir.tk in jurul paginii 10,pt cei care nu o iau ca pe o recomandare.cind am spus ca nu se lasa orgoliile la o parte,ma refeream la altii,care inca nu au intervenit si cred ca ei nu mi-o iau in nume de rau.eu ramin totusi la convingerea ca daca se tine cont in munca de selectie, in primul rind de caracterele de baza ale unei rase(zbor si joc in cazul galateanului),iar apoi si de aspectul exterior,putem spune ca rasa respectiva A EVOLUAT.daca in schimb,selectia se face exclusiv pe caractere fenotipice-de frumusete,fara a tine cont de caracterele de baza atunci rasa respectiva a INVOLUAT.BINEINTELES MA REFER LA RASE DE ZBOR SI /SAU JOC.

  70. Buna

    D-le Vlad eu nu inteleg un lucru daca te ascult cu atentie ce spui si exclud anumite excese de zel care deranjaz ce cei mai multi constat ca Dumneata daca e sa ne luam dupa cele spuse vrei binele acestei rase JUCATORILOR de GALATI lucru ce il vrem si noi singura problema cu care se pare ca o avem in momentul de fata e ca dumneata D – le VLAD HADARAU teai asociat cu cei vor raul acestei rase aparind cauza celor ce au facut selectia exclusiva doar pt zbor sau doar pt frumuseta asa ca daca e adevarat tot ce spui ar cam trebui sa schimbi barca trecind de partea celor ce apara aceasta rasa cu toate varietatile ei de desen , culare si forme chiat si pe cele ce el a ales sa nu le creasca ginndestete putin la exemplu pe care lai dat cu porumbei D – lui LEONTE cu care dumneata ori nuti dai seama dar dovedesti exat contrariul la ceia ce sustii singur aparind pe cei ce practica selectia exclusiva in o anumita directie.

    Chiar exemplu dat de dumneata D – le Vlad despre D – l Lonte dovedeste valoare acestui domn deorece el chiar daca personal avea anumite preferinte nu sa crezut doar el intelept cu cei ce impartaseau aceleas preferinte prezentind in cartea dinsului toate varietatile rasei JUCATORILOR de GALATI respectind ca find tot atit de valorosi crescatori ai rasei JUCATORILOR de GALATI si pe cei ce au preferat celelalte variante.

    Eu am mai spuso si o repet respect dreptul si alegerea fiecaruia in selectile facute dar daca sau indepartat prea mult de standard sa faca si pasul al diilea omologindusi opera idiferent care ?r fi ia bravo lor pt. munca depusa dar salase in pace pe cei ce iubesc aceasta rasa cu toate caraceristicile si varietatile pe care le are.

    IN rest D-le Vlad va vad ca va plingeti de faptul ca multi din cei ce apara rasa nu se ingesue la concursuri si expoziti si am inteles ca la Bistrita va zbateti sa readuceti JUCATORILOR de GALATI la expoziti cu curtul de zbor ei afla D-le Vlad ca cei pe care ii aparati azi si cu inaintasi lor au indepartat de la expoziti si indirct ca consecinta au disparut si concursurile de zbor in momentul in care la expozitie cistigau porumbii care nusi cunostea nici acoperisul volierei eu am cunoscut asfel de caz dar se argumenta lam cumparat de putin timp sau am avut probleme mari cu rapiroarele etc.etc. dar in decurs de 4-5 ani nu am reusit sal conving sai dea la zbor.

    Din momentul acela nefericit circa 95 % din crescatori de JUCATORILOR de GALATI pe care ii cunosteam la vremea ceia nu au mai participat la expoziti si cu timpul nu sau mai facut nici concursuri de zbor.

    Drag D – le VLAD in ce priveste vistra eu nu mias premite sa subapreciez pe cinev indiferent cit de tinar ar fi el chiar si atunci cind probabil o merita dar eu ma respect in primul rind pe mine si pe urma si pe cei lalti si nu in permit sa cobor nivelul dialogului la vocabularul birjarului sau stiu eu jmecher de mahala deoarece am invatat inca de acasa ca trebue mai intii sai respect eu pe ceilalti asa cum as vrea sa fiu respectat asaca draga D -le Vlad ai ales persoana gresita la care sai faci omrala cu buele maniere asta poti sa verifici citind toate mesajele mele aici si pe forum nu am folosit nici un cuvint de jignire fata de nimeni.

    Atunci cind eu am intrebat daca in vreme aia cresteai JUCATORILOR de GALATI sau poate nici nu erai nascut ma referam exat la cele pe care am incercat sa le descriu mai find ca leam trait pe pielea mea si am fost martor la multe experimentate de alti lucruri ce dumneata D-le le sti din povesti ce se dovedeste prin faptul ca teai alaturat exat cu cei ce sustin ideile ce au facut doar rau rasei JUCATORI de GALATI vrind sal faca porumbel de expozitie distrugind sensul concursului .
    D -le Vlad nu inche inainte de a va ura mult succes in activitatea dumneavoastra columbofila indiferent care ar ia eu doar am vrut sa va previn in ce barca va aflati si mai ales cu cine.

    Dar va rog forte frumos dgaga D -le Vlad nu mai lasati sa seinteleaga din discursurile dumneavoastra ca toti cei ce au renuntat la medali , pocale si cataloaje dar nu au renuntat la JUCATORI de GALATI ar fi fara drept la replica in ce priveste JUCATORILOR de GALATI ca uni din noi am crescut aceaste rasa de mai multi ani decit poate dumneata ai de toti si daca dumneata ai ajuns asa mare spacialist poate ca am mai invatat si noi cite ceva daca nu alceva macar sai respectam pe acesti trei mari COLUMBOFILI STEFAN PETERFI , FELICIU BONATIU si OVIDIU LEONTE si daca am reusit doar atit inseamna ca nu am crescut JUCATORILOR de GALATI chiar dejaba sti D – l Vlad ib biblie scrie “ce vrei sa ti se faca tie fa tu mai intii altora” deci respecta ca fa fi respectat.

    Cu stima si mult respect Alex. Bude

  71. Bine v-am regasit ! Vreau sa vin cu noi completari fiindca ce am scris pana acum a lamurit numai partial subiectul. Pana acum am abordat numai problema delimitarii Jucatorului de Galati de noua linie sau rasa de zburatori viorii baltati. Diferentierea este foarte clara si oricine sustine altceva ori nu se pricepe ori este rau intentionat. La fel de “dubioase” mi se par si dorinta de a avea o singura descriere a caracterelor de exterior si un singur regulament de zbor, care sa incerce sa echivaleze minutul de zbor durata al zburatorilor,cu un anumit nr. de tumbe al jucatorilor, in ideea grotesca ca se va putea realiza un clasament national de zbor si joc (care va inclina odata pentru totdeauna balanta in favoarea unora sau altora). Sper ca visez si astept sa ma trezesc din cosmarul asta !…

  72. Daca vom reusi sa rezolvam aceasta prima mare dilema ,ne vom putea apleca apoi si asupra standardului Jucatorului de Galati. Ca Ovidiu s-a grabit sa arunce un proiect de standard pe net. si Vlad sa-i tina isonul ,este o actiune pe care sincer eu o regret ; am spus mai devreme ca ce s-a discutat la Cluj poate fi considerat o baza de plecare pentru discutii viitoare.Daca pana acum am avut de luptat pentru o Uniune a noastra ,cu toti detractorii, cu toti “inteleptii”, cu toti “celebrii”, in continuare ar trebui sa fim mai temperati, sa ne asezam la treaba metodic si sa nu repetam greselile predecesorilor. Sa ne grabim incet, si sa facem o treaba buna , de care sa nu ne fie rusine !

  73. Eu tot citesc de ceva vreme mesajele legate de acest subiect si nu inteleg ce se vrea in fond. Vad aici persoane care spun ca nu sunt interesate de expozitii (ok, nici pe mine nu ma intereseaza pentru ca numai de certuri am dat pe la expozitiile putine pe care le-am vizitat) si pe care cica ii intereseaza doar zborul. Sa ma lamureasca si pe mine cineva cand a contat la vreo expozitie nationala sau locala zborul si jocul vreunei rase, ca cel putin in ultima vreme pe nimeni nu a interesat acest lucru sau daca i-a interesat nu au facut nimic in sensul acesta au stat si au tacut. La ultima expozitie nationala de la Cluj Vlad, prietenul meu, s-a dus cu fise de zbor. De ce nu a venit nici un crescator de asa zisi Galateni care zboara si joaca si sa se intereseze ce fel de concurs a fost acela. Cred ca raspunsul il stim cu totii. Romanii sunt foarte comozi. Ii usor sa spui ca iti zboara porumbeii fara sa poti sa o dovedesti. Unii zic ca pot sa dovedeasca numai ca nu vor ca nu ii intereseaza concursuri si medalii si preamariri. Sunt de acord cu ei si le respect decizia. Si eu cresc porumbei doar pentru placerea mea si nu m-a interesat niciodata ce zic ceilalti pentru ca mie mi-e destul sentimentul pe care mi-l dau porumbeii cand sunt in disparitie si cand coboara de acolo in snururi. Sentimentul acesta nu il poate inlocui nici o medalie. Ce nu inteleg eu totusi oameni buni, privind pe cei care zic ca zboara aceasta rasa numai pentru ei, este de ce atata inversunare pentru un standard. Ce treaba aveti voi cu acest standard daca si-asa nu va trebuie nici expozitii nici concursuri de zbor. Ne tot certam aici si pentru ce? Daca s-ar aproba un standard cum vreti unii sau altii, oare am vedea mai multi crescatori prin concursuri de zbor, si porumbei cu fise de zbor prin expozitii. Sa fim seriosi, eu cred ca nu. Anul trecut citiva crescatori de bine de rau au incercat sa aprinda iarasi flacara pentru cei care iubesc zborul si jocul si au facut un concurs de zbor. Cati crescatori credeti ca s-au inscris? Sa tot fi fost vreo 5-6 in total. Si cand s-a anuntat ca se face concursul erau destul de multi doritori care s-au pierdut pe parcurs. Asa ca domnilor mie imi pare rau ce vad aici. Orice s-ar incerca sa se faca in tara asta constructiv nu o sa se poata face, pentru ca noi romanii nu stim decat sa bagam bete in roate, asta facem noi cel mai bine. Altii se ajuta unul pe celalalt, noi ne tragem in jos. Se tot vrea sa se aprobe toate culorile: care culori nu sunt aprobate? Nu stiu de ce tot faceti legatura cu jucatorul de Birmingham ca nu are nici un fel de regula. de acord domnilor sa facem si noi Galateanul la fel, dar atunci sa nu il mai vedem prin boxe in expozitie. Pe mine unul ma inetereseaza numai zborul si jocul, dar atunci cand am doi porumbei care zboara si joaca la fel de bine este normal sa il prefer pe cel mai frumos si pe mine unul nu o sa ma convinga nimeni ca un porumbel rupt, cu capul patrat, ochi sparti este mai frumos decat unul cu capul rotunjit si ciocul drept in prelungirea capului. O sa ajungem ca orice porumbel baltat cu dungi negre care joaca si zboara sa poata fi incadrat in categoria galatenilor (ce mai conteaza capul ca este permis orice de la cap rupt la berbecat). Singurul lucru pe care m-ar incinta pe mine ar fi ca anul acesta sa fie inscrisi cat mai multi crescatori intr-un concurs de zbor, altfel toate dicutiile astea despre porumbeii din cotetul nostru care zboara si joaca pentru mine nu sunt decat povesti nemuritoare. Nu zic ca nu sunt porumbei care zboara si joaca, departe de mine asa ceva. Dar din pacate nu am timp sa cutreier tara si lumea asta sa le vad la altii pasarile si sa ma conving. Si in definitiv acesti crescatori la care le zboara porumbeii si-asa nu vor sa dovedeasca nimic nimanui pentru ca nu vor medalii. Imi cer scuze daca am jignit pe cineva dar asta este realitatea pe care o vad eu.

  74. nu incearca deloc regulamentul de zbor sa echivaleze minutul de zbor cu un numit numar de tumbe, nici nu am avut intentia asta.un porumbel care nu joaca clar nu e jucator. insa prin zbor si joc eu inteleg si zbor si joc combinat( nu din 10 7 zboara si 3 joaca). regulamentul incureajeaza zborul de durata dar combinat cu joc.

  75. si ceea ce nu au inteles multi e ca regulamentul de zbor vine inantea standardului ( pt ca etapele sunt in vara), apoi din porumbeii zburati se vor alege exemplarele de expozitie si asa se v-a termina odata pentru totdeauna cu discutiile infernale.

  76. daca din cele ce am sustinut pina acum,se intelege ca sunt genul de om care porneste la drum intr-o tabara si incheie in alta,ei bine nu este asa.se spune ca toti vrem binele rasei galatene.ramin la convingerea ca totusi ar trebui sa se cada de acord,odata pt. totdeauna,asupra ce se vrea cu aceasta rasa.daca se vrea sa se expuna,implicit este necesar un standard clar ,din care sa reiasa tipul ideal de porumbel(ca frumusete),aceasta ninsemnind excluderea din rasa a celorlalte varietati(ma repet).tocmai de aceea sustin cele afirmate.as merge chiar mai departe spunind ca din punctul meu de vedere,prezenta la expozitii ar trebui sa se faca insotita de fisa de zbor,ca dovada ca porumbeii expusi sunt porumbei care mai pot fi numiti de zbor si joc.legat de concursurile de zbor,constat cu dezamagire ca interesul este mic,sau poate ma insel.in alta ordine de idei,dupa cele discutate la cluj,daca bine imi aduc aminte,tocmai asta se astepta,expunerea standardului si a regulamentului de zbor si joc,dar se vede ca ceva nu este in regula,o parte din cei care au fost la discutii,abtinindu-se de la comentarii.de fapt,situatia este mult mai complexa,daca e sa luam in calcul si refuzul unora de a se afilia la uniunea de la cluj.personal,am avut senzatia(falsa dupa cum se vede),ca la cluj,partile au cam cazut de acord.cu siguranta ca vor fi si alte intruniri,la care ar fi bine sa participe cit mai multi.din punctul meu de vedere,as incheia aceasta discutie,oricum pina la urma fiecare va creste ce ii place,iar priceperea si cunostintele crescatorilor se oglindesc cel mai bine in calitatea porumbeilor pe care ii cresc.

  77. Linisteste-te Vlad, nu vezi ca-ti racesti gura degeaba, tu incerci sa faci ceva pentru acesti porumbei, si acesti “adevarati galatenisti” te scot inamicul porumbeilor galateni nr. 1. Inca odata se adevereste ca mai bine ii lasi in pace si-ti vezi de treaba.

  78. Din punctul meu de vedere,ca un soi de concluzie la toate parerile expuse aici,as puncta urmatoarele;
    1.Necesitatea unui nou standard pentru jucatorii de Galati nu este atat de acuta precum ni s-a sugerat initial.Daca e nevoie de o primenire a standardului atunci el ar trebui sa vizeze acele varietati care mai au doar putine sau deloc in comun cu ceea ce ,traditional,s-a cunoscut de toata lumea ca reprezinta rasa asta.
    2.Daca se va dori ca in viitor sa se expuna jucatori galateni in expozitii atunci e obligatoriu ca standardul si descrierea rasei sa faca referire la existenta si acceptarea unei varietati de expozitie dar care sa fie si denumita in mod corespunzator,asa cum se intampla in cazul altor rase plecand de la voiajori si ajungand la rase de zbor si/sau joc.
    3.Ar fi o dovada de intelepciune,asa precum bine spunea si Calin mai sus,ca le fie respectat dreptul tuturor celor care indragesc rasa asta de a o creste din pura pasiune si nu pentru scopuri pur sportive.Cine doreste ,poate foarte bine sa-si zboare porumbeii in concurs si sa culeaga si satisfactiile unui asemenea gen de intrecere fara a considera ca pasiunea unuia care nu agreaza acest lucru,din motive care-l privesc,sa fie demna de dispret.
    4.Este cert ca vina pentru starea conflictuala nascuta cu ocazia fiecarei expozitii apartine doar organizatorilor,care in cunostinta de cauza fiind nu trebuie sa accepte spre expunere porumbei galateni care nu-si pot dovedi performantele sportive ,dincolo de varietatea de baltatura.,iar in cazul in care se va ajunge sa se considere ca se poate accepta si existenta unei varietati de frumusete la galateni,aceasta sa fie denumita si expusa in consecinta,desi,din punctul meu de vedere nu cred in viabilitatea ideii referitoare la galateanul de expozitie.
    5.Cine are porumbei de valoare dovedita in concursuri are tot dreptul sa culeaga laurii unui asemenea suuces dar asta nu inseamna ca toti ceilalti n-au dreptul sa-si spuna punctul de vedere despre porumbeii astia,pentru ca niciodata valorile rasei asteia n-au fost si nici nu vor fi gasite doar prin cotetele catorva,fie ei din Galati,Bucuresti,Cluj sau de oriunde altundeva.
    6.Iar cand se va intelege ca pasiunea pentru porumbei,galateni sau de oricare alta rasa,nu este conditionata geografic,nici de varsta sau starea materiala a fiecaruia,ea fiind demna de respect oriunde se naste,probabil ca vom avea tot mai putine situatii in care pasiunea se transforma in manie iar intrecerile nu mai privesc porumbeii ca atare ,devenind un “razboi” al stapanilor lor.

  79. Buna domnilor

    Asa ceva dor la teatru se mai pote intilni toti spunem acelas lucru dar ne incapatinam sa tragem in doua directi la inceput am crezut ca este lipsa de informati dar pe parcurs se declara contrariul pot sa va asigur domnilor ca nimeni nu are absolut nimic cu creierea unui standard de frumusete pt .a folosi la expoziti personal nu mamas fi deranjat sa fi scris nici macar o singura fraz pt a ma impotrivi la un asa lucru.

    Dar atunci mentionati ca este vorba de standardul pt rasa GALATEANUL DE FRUMUSETA .si in acest caz se intelege clar ca e vorba de linie (rasa ) aparte si nu ne afecteaz pe noi cei lalti care sintem multumiti cu standardul existent.

    Daca ne impotrivim la acesta propuneri este pt ca acceptindul si folosind exat acelas nume voi il desfintati pe pe celactualt si automat ar reiesi ca noi crestem porumbei ce nu se mai incadreaz in nici o rasa nu stiu chiar e asa de greu di inteles sau e vorba doar de rea vointa incununata cu egoism ca dor cei ce au preferinte asemanatoare cu a dumneavoastra au dreptul la JUCATORI de GALATI .

    Domnilor tot ce e posibil ca noi cei ce vrem sa pastram JUCATORI de GALATI la aceleas carecteristici sintem de moda veche dar in toate domeniile indiferent in ce branse ne uitam un model NOU is asuma nume nou ce il reprezinta nici decum nu il reneag pe cel existent.

    Iar daca azi este asa de greu sa reorganizezi crescatori traditional a JUCATORI de GALATI in asociati si la concursuri de zbor o inteleg si ar trebui sa le multumiti celor cu care se pare ca vatiasociat si inaintasilor lor aparindule puctele lor de vedere mai ales ca se pare ca ne incapatinam sa folosim exat aceias metoda cu care alti au reusit pe la sfirsitul anilor 70 sai invrasbiasca pe crescarori traditionali al Galatenilor disparind din nr membrilor la cluburi 60 % si discordia atunci a fost acelas subiect schimbarea standardului la JUCATORI de GALATI incit sa potriveasca bine la expoziti si in voliera.

    Succes domnilor se pare ca nu vrem sa invatam nimic din grselile trecutului.

    Cu stima si respect Alex.Bude

  80. ce rost au atatea dispute pe tema standardului atata timp cat standardul exista,fiind acela format la inceputul rasei “jucator de galati” asa zisele noi standarde pe cre vreti sa le omologati ce sunt de fapt?….incrucisari intre galateni,simi,turturele razatoare?
    scopul nostru ar fi acela de o pastra caracteristicile rasei nealterate prin asta ma refer la joc ceea ce defineste in esenta jocatorul de galati
    va asigur de tot respectul meu desi nu am pretentia ca sunt porumbar sau ca am facut prea mari progrese in genetica columbofila
    ce jucator este acela care nu face nici o tumba si este tinut la voliera precum gainile doar pt pur si simplu fapt ca este frumos mai bine tinte-ti frate ornament
    acum 20 de ani am avut un negru capacit de galati ceacar,spart,urat cu draci…..dar juca de te ungea pe suflet mai sunt pasari de joc dar rataciti pe ici’ pe colo’ cu mare efort ii gasim….de ce?pt ca a zis unul sau altul ca e mai bine -sa ii faca de zbor? sdau berbecati?:D cu toti banii castigati la talcioc nu or sa aiba satisfactie de adevarat crescator,astia sunt samsari
    adevaratii crescatorii urmaresc pastrarea nealterata a calitatilor unei rase
    controversele nu fac decat sa ne dezbine in idealul de a pastra adevaratele valorii ale unei specii
    de ce un cazator spre exemplu in concurs nu are valoare……shi este punctat o panarama care face o tumba doua……?
    as dori ca la aceste mici nelamuriri sa imi raspunda cei care au facut regulamentul de concurs….
    sunt cativa domni pe care ii apreciez…. dar putinii…. au facut referire la standardul deja existent
    in ceea ce priveste descendenta jucatorului de galati sa ne vorbeasca crescatorii batrani din galati nu din bucuresti,timisoara constanta etc.deoarece cred eu ca aia stiu mai bine.
    am incercat sa cumpar un negru capacit intradevar frumos adica porumbel lung pana adevarata
    ciocul scurt, gros…imi placea intr-un cuvant la intrebarea daca joaca mi-sa raspuns ca respectivul nu le canta ca sa joace……nici eu nu le bag manele la ai mei dar cand ii inalt joaca cat de cat intelegca vor sa oo facasi frumosi si de joc dar cu ce pret?imperechezi de multe ori doi cazatori si puii planeaza precum avioanele…
    cred eu ca pe acolo si-a bagat nasul vre’un genetician pacalit care a imperecheat porumbeii din alta rasa cu galateni….
    va urez succes in activitatea de pastrare a putinelor calitati care au mai ramas din galatenii de alta data
    pa

  81. Se tot vorbeste aici de pastrarea vechiului standard. Care standard domnilor? Dupa ce standard s-au arbitrat porumbeii pe la expozitiile din ultimii ani. Daca exista acest standard de care vorbiti atunci cu siguranta arbitri de la expozitiile nationale nu au arbitrat dupa el. Si nu stiu de ce nu incercam sa vorbim mai bine de un standard international. Sa le aratam si noi strainilor ca avem o rasa cu care ne putem mandri. Si daca totusi unii spun ca nu exista pana acuma un standard omologat la porumbei, eu zic sa mergem mai departe in ritmul asta si vom avea un standard la pastele cailor. Exista o gramada de lume aici care vorbeste ca standardul nu ar trebui schimbat, ca ar trebui sa ramana asa, ca dracu, ca lacu, dar cine e in masura sa ia hotararile astea. Tot vorbim aici degeaba. Cei din Galati vin si spun ca ei au facut deja standardul. restul lumii zice ca nu ii bun. De la Cluj se aude ca astea sunt doar propuneri. Eu zic ca aici ne jucam asa ca niste copii. De criticat vad ca suntem buni, dar de facut nu face nimeni nimic. Cred ca discutiile astea nu isi au nici un rost. Daca cei care vorbiti aici si sunteti impotriva acestui “asa-zis” standard ati face un standard atunci sunt sigur ca ceilalti v-ar sari la fel in cap. Si ajung iarasi la concluzia ca romanii nu pot face nimic bun impreuna. Este ca si in gluma acea mai mult sau mai putin adevarata: “Ce i-ar trebui Romaniei ca sa mearga bine? Raspuns: Vreo 23 de milioane de oameni si Romanii sa plece de aici.” Eu sper inca ca aceasta sa fie o gluma si nu realitatea.

  82. Buna

    O fi o gluma pt. dmneata din pacate pt. e realitate.

    Drag D -l e Calin Apian nu se intelege la Bistrita sau probabil ca eu nu mai stiu sa scriu romineste dar ori cum am sa mai incerc o data noi cei ce aparam standardul descris de D -l Stefan Peterfi reluat de D – l Feliciu Bonatiu si prezentat mai explicit si mult mai bine dtailat de catre D – l Ovidiu Leonte asta doar asa ca sa va informez despre care standard vorbim si ne reprezinta porumbei din volierele noastre din rasa JUCATORI de GALATI ,ca dupa intrebarile din ultimul mesaj ati cam lasat sa se inteleag ca nu prea ati priceput inca despre ce standard vorbim.

    Noi nu avem probleme cu standardul rectualizat ultima data de catre D – l Leonte porumbi nostri se ragasesc in standard iar daca cei ce duc porumbei la expzitile de frumuseta au o problema cu albitri ca nu respecta standardul existent sau ca ei prezint porumbei ce nu se mai regasesc in standard sasi rezolve problema prin omologare unui standard pt PRUMBEI LOR DE FRUMUSETA DE ORECE EI NU AU UN STANDARD PT PORUMBI LOR DE EXPOZITIE NOI TOTI CEI LALTI AVEM STSNDARD PT. JUCATORI de GALATI PE CARE II CRESTEM

  83. Imi pare rau D-le Bude, dar eu am inteles foarte bine despre ce vorbiti, poate o iau eu prea pe ocolite. La ce foloseste un standard pe care il respecta doar oameni care nu expun porumbei. La ce sa ai un standard, daca el nu este respectat si daca fiecare creste ce vrea. Asta e dilema mea.

  84. Eu unul m-am saturat de discutiile astea deloc constructive. Speram sa aud si eu ca se vrea sa se faca ceva sa se iasa din aceasta problema, se pare ca nu se vrea. Nimeni nu vine cu solutii, doar cu critici si cu certuri. Imi pare foarte rau ca nu exista cale de intelegere. Sper din tot sufletul sa nu renuntati domnilor la zbor si joc si sa facem totusi si noi niste concursuri de zbor eu cred ca asta este cel mai important,

  85. Senzatia ca toate discutiile astea nu au nici un sens vine dintr-un singur motiv; fiecare vorbeste doar despre ce-l intereseaza pe el.Iar eu unul nu ma cert cu nimeni indiferent ca-mi sunt impartasite opiniile ori nu.Insa problema pe care tot incercam noi s-o rezolvam nu va avea solutie cata vreme nu incercam sa definim ce vrem de fapt de la rasa asta de porumbei.Noi ne prefacem ca avem dispute pe marginea a cum trebuie sa arate galatenii cand de fapt miza contradictiilor astora e cu totul alta,anume unii vor sa legitimeze cu titulatura asta de jucator de Galati niste porumbei care nu pot apartine rasei.Si aici ma refer la porumbeii catalogati drept galateni,unii chiar foarte buni zburatori,multi aratand, ca aspect, cu ceea ce se vrea acum a se impune cu “standardizarea’ asta noua,dar ,din pacate avand o lipsa grava: nu mai joaca!Iar toti cei care militeaza pentru schimbarea standardului detin prin cotetele personale astfel de porumbei.
    Cand vom fi suficient de onesti si lucizi sa recunoastem ca exista o singura calitate fundamentala a rasei care o diferentiaza de altele,iar aceea e jocul acestor porumbei,o sa avem mai putine de comentat asupara varietatilor de baltatura.Ori noi ne invartim in jurul ideii despre care porumbel e mai frumos intre un baltat cu burta alba si-un “incheiat”,uitand ca dintre ei “campion” nu poate fi decat ala care zboara si joaca mai bine.Altminteri degeaba vedem “campioni” pe la toate expozitiile,iar asta se intampla de ani de zile,care nu stiu ce culoare are acoperisul cotetului sau n-au facut o rostogolire in toata existenta lor.
    Iar solutia e foarte simpla,inclusiv daca vrem sa facem un standard international al rasei si anume ca trebuie sa acceptam,din traditie si respect pentru cei care au creat rasa,ca ea poate avea mai multe variante de baltatura,asa cum dealtfel a si fost mentionata in toata literatura columbofila ,dar ca exista o singura conditie ca un exemplar sa fie considerat ca apartinand acestei rase; SA JOACE!.Cat despre ideea ca nu orice gutan poate fi considerat galatean asta e o simpla aiureala pentru ca niciodata un astfel de porumbel nu poate arata,in zbor,calitatile rasei galatene.Si pentru un crescator cu bun simt astfel de concluzii nu pot fi trase.
    Apoi,nu vorbim de faptul ca unii sunt mai priceputi ca altii pentru ca e o chestiune relativa si mai greu de dovedit,mai important e sa nu incercam a ne asuma merite care nu ne apartin si sa judecam cu realism ceea ce e de facut.In privinta galatenilor avem o traditie,avem si un prezent care ne arata ca multi dintre porumbeii pe care-i denumim asa si-au pierdut calitatea a mai importanta,anume jocul si ne lamentam ca nu gasim o solutie.Pai solutia e foarte simpla,dar ea nu sta la indemana noastra a celor care ne spunem aici punctul de vedere,si asta presupune ca daca tot exista o asociatie cu recunoastere internationala,aceasta trebuie sa intocmeasca ea un eventual nou standard,conform cu traditia si calitatile de baza ale galateanului si sa nu mai lase la latitudinea oricui are chef, sa intocmeasca tot felul de “standarde”.
    Este la fel de adevarat,ca avand in vedere anumite aspecte pe care le-a cunoscut selectia in cazul baltatilor pe vanat,va fi greu de multumit pe toata lumea,dar asta-i situatia,daca vrem sa standardizam international jucatorul de Galati,atunci aici incadram doar exemplarele care joaca,pentru celelalte urmand a se gasi o alta solutie.Pentru ca eu sunt perfect constient ca niciodata un crescator care tine porumbei care doar zboara sau dimpotriva nu mai zboara deloc n-o sa-mi dea dreptate si ajungem sa nu mai terminam niciodata cu controversele.
    Asa ca eu unul astept ca asociatia asta care exista si care e singura cu recunoastere acolo unde trebuie,prin oamenii care o conduc si-o reprezinta,si de a caror responsabilitate nu am motive sa ma indoiesc,sa ia initiativa de-a elabora acel standard care sa fie acceptat si la nivel european si cu asta gata,terminam si cu discutiile astea fara vreo finalitate.Pana la urma,si asta o spun fara pretentia de “vorbi” vorbe mari,trebuie sa consideram ca felul in care tratam noi subiectul rasei jucatorului de Galati,e o chestiune de interes national ,raportat la domeniul columbofil,si trebuie solutionata ca atare,asta in conditiile in care,am mai spus-o si altadata,nu e necesar sa ne facem de ras in fata altora pentru ca nici macar aia nu asteapta asa ceva.

  86. Aveti dreptate, e o chestiune de miza columbofila de calibru national si din nou aveti dreptate, multi nu va vor fi de acord cu dvs cand afirmati ca porumbeii care nu joaca trebuie sa fie scosi in afara rasei.
    Unde nu aveti dreptate e atunci cand spuneti ca la origine TOTI porumbeii galateni jucau. Din contra, rasa a fost creata pentru performanta de zbor si traditional toate concursurile s-au facut avand ca obiect durata de zbor, respectiv inaltime. Jocul a fost intotdeauna un aspect specific unui procent al rasei, dar secundar; un ornament daca doriti. Provoc aici si acum pe oricine poate sa aduca dovezi de-a lungul timpului (ultima suta de ani, sa zicem) despre existenta vreunui concurs de JOC in GALATI la aceasta rasa. Unul, macar.
    Desi anterior v-am apreciat capacitatea de a exprima idei in scris in mod limpede, cu regret observ ca ideile in sine sunt eronate.

  87. S-ar parea ca uni fac exact ceea ce ii acuza pe altii ca fac. Adica vor cu orice pret si lovind in oameni care au crescut O VIATA porumbei galateni, sa-si impuna propria parere. Nu spun mai mult decit ca s-a facut referire la Peterfi, Bonatiu si Leonte, dar doar pe partea care le convine. Nu s-a citit si pasajul in care cei 3 scriu ca erau linii de galateni care nu prezentau joc. Personal am mai scris si mi-am expus si parerea verbal cu prietenii, mie imi place jocul, dar ma indoiesc ca acei porumbei care sunt descrisi ca zburati dimineata pe timp de vara ramineau noaptea sus erau jucatori. Daca cineva are asemenea porumbei ( sa zboare macar 5-6 ore cu joc in snururi ) il rog sa ma contacteze, sunt foarte interesat, daca financiar nu as reusi achizitionarea citorva ex. macar sa-i pot vedea la lucru. Cit despre sustinerea standardizarii la Cluj doar ca se potriveste cu ideile unora ma indoiesc, si pot sa spun ca in proportie de 99,9% este irealizabil acest standard de catre asociatia de la Cluj. Adica nu acceptam sa fie categoric Galati-ul ( locul de nastere al galateanului), nu acceptam sa fie categoric Bucurestiul ( cel mai mare centru de dezvoltare al rasei ) dar acceptam sa fie categoric Cluj-ul ?!!!! Acum chiar ca rid si curcile de voi, cei care sustineti ideea aceasta.
    Continuati cu aberatiile acestea ca s-ar parea ca va fac placere, oricum nimeni din cine trebuie nu va ia in serios.

  88. Eu am mai citit o data regulamentul acesta de sus si pe cuvant daca vad scris undeva ca porumbeii revarsati cu desen asimetric sunt in afara rasei. Este scris doar atat: “tinuta necorespunzatoare, cap colturos, ochi rosii, ochi negri, ochi sparti, gene rosii sau galbene, cioc de alta culoare decat cea alba, cioc prea lung sau prea scurt, barbie scobita, gat prea lung sau prea scurt, picioare prea lungi, coada cu mai mult de 16 retrice, baltatura asimetrica.”
    Nu scrie nici unde ca daca are baltatura asimetrica nu este galatean. Pe mine unul nu ma prea intereseaza ce standard va fi si cine il va face pe mine ma intereseaza zborul si jocul si mai exista destui Galateni care zboara si joaca stati linistiti, inscrieti-va la concursul de zbor si o sa vedeti. In al doilea rand cei care au facut acest standard daca nu ma insel au facut si regulamentul de zbor, care din pacate nu prea este bagat in seama, si daca cititi cu atentie regulamentul de zbor veti vedea ca jocul se puncteaza foarte mult, chiar prea mult: 1 tumba simpla 5 puncte fata de 1 minut de zbor in disparitie care este punctat cu 4 puncte. Si atunci stau eu si ma intreb de ce oare niste oameni care vor sa puna porumbeii doar in boxa cum zic unii au facut un astfel de regulament conform caruia cel care are jucatori castiga. Si bine a fost pusa intrebarea mai sus: Oare ce vrem noi de la aceasta rasa? Mie mi se pare ca acum avem o rasa tare aiurea: daca ar fi sa ne luam dupa tot ce exista prin custile noastre Galateanul poate fi oricum: Cap patrat, sau rotund, frunte inalta, sau tras la cap (deci oricum), ciocul iarasi poate fi subtire, sau gros sau arcuit, lung, scurt (nu conteaza cum este poate fi oricum doar rasa prin calitatile ei permite orice), culoarea (har domnului avem de toate) desenul (chiar mai conteaza si desenul asta). Oare ce rasa se poate descrie asa in lumea asta. Eu zic domnilor sa luati 10 poze cu porumbei galateni din diferite linii de ciocosi, berbecati, rupti, sau cum o mai fi ei si sa faceti o comparatie cu pozele a 10 Jucatori de Birmingham si daca sunteti cinstiti veti vedea ca cei de Birmingham, chiar daca nu s-a “tinut cont de nimic in selectarea formei lor” (dupa cum zic unii) au mai multe in comun ca forma a corpului, capului, si multe altele. Deci la rasa noastra nu numai ca nu arata la fel, dar nici nu zboara nici nu joaca toti asa cum fac Jucatorii de Birmingham. Eu am crescut si Jucatori de Birmingham si din 20 de pui daca nu jucau toti 18 jucau cu siguranta. Deci eu unul nu inteleg ce vrem. Vrem o rasa care sa intruneasca toti Galatenii din lumea asta? Ne cramponam de un nume ca cica altii se folosesc de numele asta pentru a-si promova niste corcituri? Nu stiu ce ne tot mandrim cu numele asta de Jucator de Galati de vreme ce nu am fost in stare nici sa il omologam. Mai intelegeam daca era o rasa super cunoscuta pe plan international si cineva vroia sa profite de un astfel de renume, dar eu personal cred ca nu este cazul. Nu o sa se poata face niciodata un standard care sa ii multumeasca pe toti. Eu unul as vrea sa reusim sa facem un standard, pentru ca in prezent eu personal consider ca nu avem unul.

  89. Domnilor vad ca in lipsa argumentelor incepem sa vorbim prostii. Cineva ne cerea dovezi despre existenta unui concurs de joc in galati la rasa galateni . Bun si la ce ne foloseste daca au fost sau nu concursuri de joc in galati la rasa asta in ultima suta de ani , cu ce ne ajuta ? Reflecta cumva faptul ca rasa asta juca sau nu acum o suta de ani , asta incercam sa aflam ? Poate exista cineva care ne va procura niste dovezi ca nu au existat sau ca porumbeii astia nu jucau sau mai stiu eu ce bazaconie …….oricum , pacat, ne indreptam foarte romaneste spre un final demn de orgoliile noastre .

  90. buna!am fost sfatuit sa nu-mi mai racesc gura de pomana,bun.standardul asta nu e acceptat de unii.cine se angajeaza sa organizeze inca o intrunire,la care sa participe toti cei care cred ca au ceva de spus? sa vedem din nou citi o sa vina!iar cei care nu o sa onoreze cu prezenta ,dovedind ca nu au nimic de spus,sa se abtina macar de la comentarii.ce ziceti?

  91. ma distreaza afirmatiile domnilor din bucuresti. porumbeii mereu au jucat si nu sporadnic sau asa cand isi aduceau aminte ”jucau de sareau penele din ei” o sa auziti expresia asta la toti batranii din galati si nu numai o varietate de culoare toate domnilor, iar de zburat :) zburau mult mai bine decat cei din ziua de azi. iarasi am citit o afirmatie de genu bucurestiul centru de dezvoltare a rasei, care rasa? cum ii cheama? jucatori ? zburatori ? lamuriti problema pana la capat. va mai pun o serie de intamplari ajutatoare : cine rupea gatul la puii care lasau in coada? in ce zona s-au elinat toti porumbeii care faceau tumbe? de ce toti baltatii pe vanat au crescut simtitor ca si talie? de ce nu aveti si alte culori care sa faca performanta de zbor? de ce sunt multi baltati pe vanat care nu mai au zbor caracteristic de porumbel jucator? ( multi zboara pur si simplu in linie dreapta). am fost la sandu arghir in vizita cei care cresc porumbei jucatori de mult timp cred ca au auzit ca a fost unul din cei mai buni crescatori, citez din povestirile lui: ” aveam un mascul de la vasile tanase (vasile zizeta) juca in diagonala cate 2-300 de metri, iti statea inima in loc, credeai ca acum o sa cada. si zburau domule porumbeii nu asa ca acum, zburau de mureau puii de foame in cuibare. nu asa ca in ziua de azi cate 2-3 ore, de dimineata cand plecam la munca pana seara tarziu uneori , iar jocul nu ca nu exista era ceva pur si simplu normal, jucau in cea mai mare parte dar nu asa o tumba 2.” toti aveti porumbei de la sandu cu siguranta unii ati cumparat si acum 2-3 veri si vara trecuta. dupa aceasta povestire am fost si la vasile zizeta, un adevarat crescator( cel mai bun crescator in viata). citez din cuvintele lui :” uite domnule am la zbor 12 porumbei, zboara zilnic cate 4-5 ore, dar dintre ei am un mascul care joaca foarte frumos. e o placere sa te uiti la el, te unge la inima. cred ca e un pacat sa le luam jocul porumbeilor ca sa le marim durata de zbor” de la zizeta nu mai zic cred ca toti aveti cate 4-5 sau mai multi porumbei. ca o ultima povestire: ” aveam un stol de 13 porumbei, zburau de dimineata pana seara. nu am scos nici un pui de la ei in 2 ani de zile. majoritatea ii aveam de la bucuresti sau scosi din porumbei primiti de la bucuresti. printre ei aveam un balan care pana la varsta de 2 ani nu a facut o tumba, dupa aceea cand si-a dat drumul la joc, juca atat de mult si de rapid incat i se marea gusa. incet incet cam toti au inceput sa joace, dar nici unul nu juca ca si ”balanul”. toti veneau la mine si ma rugau sa le dau pui din ei dar eu nu reauseam sa scot nici macar pentru mine. din balan am reusit sa scot o pereche de pui dar numai pentru ca i-am tras aripa si a ramas acasa…” mircea state. acestia sunt oamenii care au facut standardul. toti au acum in jur de 70 de ani. sunt niste enciclopedii in viata. la intrebarea va plac porumbeii asa pe capace, coada colorata, calota colorata, piept alb, cioc scurt, ochi de oblete? o sa raspunda asa uitatandu-se la tine ca la un neavenit ” binenteles baiete ca imi plac, nu numai ca imi plac, ala e idealul de frumusete, porumbei ca aia au fost mereu de cand suntem si noi copii, sunt cei mai valorosi dintre toti”. chiar crede-ti ca aveti voi o parere mai buna decat a lor? toti scriitorii de la peterfi, bonatiu, leonte i-au cunoscut pe acesti oameni, au fotografiat porumbei in custile lor, au scris din memoriile lor.in timp ce voi cititi din carti noi avem acesti batrani printre noi care au o parere mult mai avizata.

  92. Acesti crescatori de mare clasa au crescut si germani de frumusete, altfel nu vad cum i-ai pricepe tu prea bine? Cred ca te-ai implicat mai mult decit trebuie, vezi ca ramii fara sustinere. ( Pt. Maftei Ovidiu ). Si inca ceva – cu o floare nu se face primavara- 2-3 chiar si 200-300 de exemple de porumbei buni zburatori si buni jucatori nu sunt decit exceptia care intareste regula. Ce reprezinta 200 de porumbei intre zecile de mii existente. Oricum astept primavara sa vin si eu la Galati sa vad citeva concursuri , poate ma convingeti vizual.Va spun sincer ca as fi fericit sa admit ca am gresit, dar trebuie sa demonstrezi.

  93. Este intocmai cum am zis si mai inainte,fiecare vorbeste doar despre ce-l intereseaza pe el.In primul rand ,n-am facut niciodata afirmatia ca la origine toti galatenii ar fi fost in unanimitatea lor jucatori,numai ca unii nu vor sa inteleaga din ceea ce-au citit prin carti ca mentionarea existentei de linii de galateni care nu joaca era ca o exceptie de la regula ,nu regula in sine care defineste rasa.Iar pentru cine stie un pic de istorie columbofila ar trebui sa nu fie o dilema in privinta a care pe care rasa precede fiindca e dovedit ca rasele de zburatori provin din jucatori si nu invers.Si in nici un caz jocul la galateni n-a fost o chestiune “ornamentala” suprapusa peste un mare zburator ci a fost calitatea esentiala care i-a facut pe galateni sa fie o rasa atat de indragita si raspandita.Ca altfel,rase de zburatori am avut noi o multime si s-a ales praful din momentul in care s-a urmarit la ele doar aspectul exterior.Asa ca ideea ca galateanul a fost si-a ramas celebru doar pentru marea lui performanta de zburator de inaltime si durata e departe de adevar.
    Comparatia cu rollerii de Birmingham e binevenita fiindca intr-adevar ar trebui sa se realizeze cat de cat o uniformizare a caracterelor morfologice ale rasei galatene numai sa nu-mi spuneti ca aia de-au fost prezentati prin expozitii,cu capul cat banita si ciocul ba cat al rollerilor de lung ,ba scurt ca la voiajorii de Antwerp,ar fi buni de etaloane.Este adevarat ca unii simt asa o frustrare cand aud ca un galatean trebuie sa joace si nu trebuie sa arate ca exponatele alea hidoase,cele mai multe,considerate de ei drept galateni dar asta-i alta problema si nu mai tine de-o preocupare “dezinteresata” pentru rasa asta.
    Pe de alta parte,eu n-am zis ca standardul trebuie facut la Cluj,fiindca poate e doar o intamplare ca sediul asociatiei asteia recunoscuta la forurile europene e acolo si nu in alta parte.Si chiar mi-e indiferent unde ar putea sa aiba sediul in tara,pentru ca nu asta e esential.Cel mai important este ideea de standard care emana de la o astfel de organizatie si promovarea interesului general si nu al unor grupuri,mai mici sau mai mari,de pe oriunde ar fi ele.
    Precum am mai zis,nu ma astept sa fiu aprobat de cei ai caror porumbei au uitat sa joace indiferent ca pot sa zboare toata ziua sau nu mai zboara deloc fiind crescuti prin voliere pe criterii strict de aspect.Dar sa nu-mi spuneti ca aia ar fi adevaratii galateni fiindca e un mare neadevar.Personal cred ca e de preferat,si fara sa mai amintim toata istoria galateanului,un porumbel care zboara o ora,doua,trei sau cate-o putea el dar cu joc in timpul asta in detrimentul unuia care zboara o zi intreaga,majoritatea timpului la disparitie,fara sa joace deloc.Chiar si din cosiderente practice ale omului din zilele noastre o astfel de rasa e aproape imposibil de crescut de catre cineva care mai are si cate ceva de facut in afara faptului de a sta cu gatul stramb dupa porumbei toata ziua.Eu unul am perceput dintotdeauna porumbeii ca pe un simplu hobby,ca pe un mijloc de relaxare si nu ma lupt cu nimeni ca sa-mi promovez proprii mei porumbei asa cum vad ca este tendinta multora care-si dau cu parerea,motiv din care nici nu pot sa fie obiectivi in ceea ce sustin.
    SI-am sa repet ca miza contoverselor nascute de ideea asta cu facerea de noi standarde nu e tipul de baltatura,asa cum s-a crezut initial,ci promovarea liniilor de baltati pe vanat care nu mai joaca deloc si care e limpede ca nu mai incap in rigorile,chiar destul de laxe,ale vechilui standard si care de fapt nu-i nici vechi,nu-i nici nou,e de fapt singurul care a existat pana acum.Intreba cineva aici dupa ce standarde s-au arbitrat porumbeii prin expozitii de ani de zile? Va spun eu,desi nu pot spune ca le-am vazut chiar pe toate,ca aprecierea s-a facut dupa “cumetrii” si nu dupa rigorile unui standard,de-aia toate s-au tinut intr-un sir interminabil de certuri si scandaluri.Insa pe mine ma mira foarte tare un alt aspect.Daca tot ar fi baltatii astia pe vanat,care e foarte adevarat ca au niste performante de zbor deosebite,asa de reprezentativi pentru rasa galateana,de ce nu gasim la fel de buni zburatori si pe alte culori,ca doar stie toata lumea ca galatenii au fost vestiti si prin marea paleta coloristica?Apropo de demostratii,sa-mi arate si mie cineva niste baltati pe negru,pe rosu sau pe galben,care sa arate precum aia pe vanat si care sa zboare la fel.Adica tot ce nu e pe vanat e mai putin galatean ?!Mai bine s-ar recunoaste ca liniiile actuale de baltati pe vanat care nu joaca nu mai au aproape nimic in comun cu intelesul clasic de “galatean”,ba as zice ca nici macar cu tipul prezentat in editia a doua a cartii lui Peterfi drept un exemplar linia “Enachescu”,care se stie ca a fost unul dintre militantii ferventi pentru eliminarea jocului la galateni.Din punctul asta de vedere mi se pare mult mai corecta pozitia celor de la Severin,care tot de la a elimina jocul la galateni au pornit,au mai incrucisat si cu alte rase de zbor si-au obtinut o rasa noua de zbor.In schimb altii au facut cam acelasi lucru dar vor ca porumbeii lor sa fie standardizati tot drept jucatori de Galati.desi nu mai joaca demult.Eu chiar nu pricep de ce nu se intocmeste pentru porumbeii astia un standard distinct cu o denumire pe masura,desi ceva banuieli am.E vorba ca pe nicaieri prin lumea asta nimeni nu stie ce-ar putea fi ala Galatzky Flyer cata vreme toata lumea a auzit doar de Galatzky Roller.
    In rest,raman la parerea ca unora le e atat de draga bascalia ca uita sa mai aiba si cate o idee.

  94. buna! se poate discuta la nesfirsit.atit zborul cit si jocul sunt caractere de baza.cred ca la multi s-a intimplat ca din doi porumbei care jucau sa iasa un pui care nu joaca,sau invers din doi porumbei care nu joaca sa iasa un pui care joaca.bineinteles ca unii crescatori au selectat porumbeii pe joc,iar altii pe zbor.deci nu cred ca putem spune ca un porumbel care nu joaca(desi este scos din jucatori),nu este galatean.la fel nu se poate spune ca daca nu zboara 6-10 ore nu e in rasa.un mare crescator,afirma ”acesti porumbei au jocul in singe si este foarte greu sa-l scoti definitiv”.este de netagaduit ca anumiti crescatori,urmarind scopuri care ii privesc,au facut si incrucisari cu alte rase.dar nu trebuie sa generalizam .nu vreau sa se interpreteze ca fac vreo aluzie la cei ce au scris aici,dar personal stiu destule cazuri unde nu s-a lucrat numai ”in rasa”.cu riscul de a ma repeta,totusi cred ca exista o cale de mijloc,care sa multumeasca amindoua taberele,trebuie doar ca una dintre ele sa faca primul pas…..

  95. domnul nicu g probabil neavand argumente si nestiind sa discute constructiv nu poate decat arunca asa cate o gogomanie. germanii au murit innecati acum 2 ani. jucatori de galati am avut multi si mult timp. acum am 29 de perechi : 4 perechi de cazaci, 10 perechi de pe rosii si 15 de pe vanat.

  96. Pt. Maftei Ovidiu- crede-ma ca demulte ori scriu si-mi pare rau ca ma las luat de val, dar nu cred ca tot ce spui este adevarat. Asta nu vreau sa insemne ca esti mincinos, dar cred ca vrei sa demonstrezi atit de mult ca dreptatea este de partea ta, incit se mai pierde citeceva. Si eu stiu ca adevarul spus pe jumatate este minciuna sfruntata.
    In alta ordine de idei, scuze ca m-am luat de primii tai porumbei, si eu am crescut 16-17 ani voiajori sport. Pasiunea pentru galateni am luat-o de la un cazac ( si tu ziceai ca ai cazaci ) de la nea Costica Burghelea, care se ridica din voiajori si statea la licarire 2-3-4 ore. Daca vrei iti pot arata cazacii mei la zbor ( momentan am oprit doar 1 pereche batrina m-5 ani f-4 ani dar zboara si acum si zboara acolo sus ). Poate ne imprietenim si-mi dai si mie un mascul pe rosu, am o porumbita super, si am auzit ca si ai tai arata bine.
    Vlad are dreptate, cred ca ar mai trebui o intilnire, la care sa participe crescatorii cu nume greu din toata tara.

  97. Hai ca usor-usor incepem sa vorbim aceesi limba.
    De fapt, in chestiunile fundamentale mai toata lumea are dreptate.
    E adevarat ca bucurestenii si craiovenii au rupt gatul timp de zeci de ani jucatorilor, de cum apareau (ducand la extrem politica inceputa de Enachescu). Insa au pastrat rasa curata, sportiva si cu frumusete specifica. Ca e 100% curata, o dovedeste faptul ca si acum, dupa atata timp, din cele mai tari linii de zbor tot apar frecvent jucatori.
    …………………….
    Dl Maftei (impreuna cu noi toti) are dreptate sa-si puna anumite intrebari, cum ar fi cele despre talia excesiva a unor linii, dar mai ales despre un anume zbor plafonat si rectiliniu, nespecific. Am convingerea ca sunt insa excese minore, care se regleaza de la sine intr-un mediu sanatos de concursuri de zbor si expozitii cu criterii clar definite.
    ………………………..
    Probabil ca ar fi timpul sa se incheie aceasta lunga perioada nefasta in care nu a existat comunicare intre crescatorii din diferite zone, in care fiecare a actionat haotic si a tras orbeste de capatul sau al acestei rase ca de o bucata de cauciuc. Acest cauciuc, desi in timp s-a dovedit a fi nesperat de elastic, pare sa fie acum la limita rezistentei si e pe punctul de a se rupe.
    Partea buna e ca rasa are rezerve de calitate si frumusete in fiecare dintre extremele sale, asa divergent cum au fost ele selectionate in ultimii zeci de ani.
    Solutia este sa se incruciseze aceste linii intre ele si sa se ajunga din nou la porumbelul galatean ideal: cel care zboara indelung in puncte si disparitie, care te incanta prin joc variat in siraguri si care iti incanta privirea, odata ce-l tii in mana sau il contempli la sol.
    Un porumbel complet, cum nu e altul.

  98. eu ma bucur ca voi considerati porumbelul ideal cel care zboara, joaca si e si frumos. ma bucur ca a-ti realizat ca jocul e o calitate esentiala si nu un defect. inseamna ca vorbim aceasi limba. in cazul asta va astept cu draga inima la concursurile de zbor si joc si mai tarziu la expozitia nationala. ma bucur ca sunte-ti multumiti de regulamentul de zbor ( vad ca nu sunt multe reclamatii) si nu imi ramane decat sa astept ziua concursului. regulamentul asa cum e facut eu zic ca e echitabil ( un zbor de 2-3 ore cu joc nu poate fi batut decat de o performanta intradevar remarcabila in cazul unui joc mai slab caz in care nu ne ramane decat sa ne scoatem palaria in fata castigatorului).

  99. Buna

    D-le Ovidiu Maftei sar putea ca concluzia trasa in legatura regulamentul sa se dovedeasca pripita.
    Posibil ca lipsa comentariilor sa se datoreze in cea mai mare masura lipsa traditie de participar la concursuri oficiale cu arbitri daca 95% din crescatori nu au concurat si nici nu intentioneaza momentan sa concureze justifica atitudinea pasiva.

    Pe cind standardul Jucatorului de Galati desbatut asa de aprins mai sus ii afecteaza pe toti si pe cei ce expun si pe cei ce concureaza oficcial si pe cei ce concureaza cu vecinul sau doar cu ei iinsas asta ar trebui sa justifice participarea activa a mai multor persoane la debat deoarece standardul ii implica pe toti.

    Dar asta ramine de vazut in viitor personal mi se pare putin cam stufos ingreunind luarea de decizi exate a arbitrului si indirect sa dea nastere la polemici si contraziceri fara sirsit.

    Dar ma rog nu o luati ca un comentariu negativ la regulament ci doar ca o nedumerire.

    Personal am citit cu mare atentie acest regulament care la prima vedere mi sa parut foarte bun dar pe urma am incercat sa fac un exercitiu de sinceritate cu mine insumi si dupa o experienta de minim 35 ani de a privi inaltul cerului pt ami admira porumbei cu preselectie Jucatori de Galati am ajuns la concluzia ca la un stol de 3-5 porumbei si pina la inaltime medie as avea curajul sa albitrez respectind toate aliniatele din regulament si sa pot sa jur pt hotaririle luate si tot odata sa am si constinta curata ca cu siguranta nu am gresit.

    Dar cind am incercat cu un stol mai mare 15-20 porumbei si au depasit inaltimea madie sincer sa fiu am inceput sa am indoieli eu fata de mine in ce priveste respectarea tuturor aliniatelor in decizia de puctare (si penalizare)si ca o concluzie daca ar trebui sa arbitrez porumbi altuii crescator sub juramint ar cam trebui ori sa admit ca aprecierile nu sint 100% sigure ori sa renunt la constinta curata.

    Dupa parerea mea un regulament mai simplu se aplica intotdeauna mai usor si mai exat iar unul mai conplex da loc la incertitudini si nesiguranta ce atrag dupa sine rominizmele noastre vesnicile suspiciuni si acuzati care nu se mai termina.

    Acuma vreau sa va urez succes la concursuri si sa traim cu speranta ca toate obiectile de mai sus se datoreaz doar nepriceperi mele si eu mam inselat in similarea concursului unde am incercat sa fiu sincer cu mine insumi fara a avea stresul pe care il simte un arbitru in momentul de concuts oficial.
    Scuzati interventia la o rubrica nepotrivita abatinduma de la subiect.

    Cu stima si mult respect Alex. Bude

  100. ma bucura afirmatia dumneavoastra. practic sunte-ti nelamurit intr-o problema si va pune-ti o intrebare. e firesc. eu zic sa mai cititi odata regulamentul si sa vedeti ca atunci cand porumbeii se ridica la inaltimea ”randunica” nu se mai puncteaza jocul ( articolul 35). tot articolul 35 spune ca jocul unui porumbel care este atat de lung incat isi modifica altitudinea de zbor v-a fi punctat, in felul asta se elimina problema ca eu l-am vazut jucand tu nu parca a vazut si vecinu etc.regulamentul nu poate fi alt fel decat foarte complex, asta si din cauza manierei de zbor si de joc. un regulament care ar exclude o aptitudine si nu ar puncta-o nu ar aduce decat un deserviciu rasei. nu se poate face un regulament gen celui rolerului de birmingam pentru ca ar distruge zborul la mare altitudine si zborul de durata dar nu se poate face un regulament nici bazat pe zborul la disparitie sau zborul solitar pentru ca ar distruge jocul. daca cineva zboara dupa un regulament cu alt specific nu face decat un deserviciu si nu face decat sa se minta pe el, pe langa asta da dovada ca nici nu intelege rasa in sine si nici specificul ei. asa cum e regulamentul acum da posibilitatea crescatorului sa isi aleaga porumbeii care ii plac (sa formeze linii de porumbei care totusi sa nu isi piarda specificul rasei), daca zboara mai putin v-a putea castiga doar in cazul unui joc intens si daca au un joc mai rar dar un zbor mai indelungat iarasi va putea castiga doar in cazul unei performante remarcabile. m-ar bucura foarte mult daca oamenii ar pune intrebari exacte, care sa faca referire la anumite capitole din regulamentul de zbor sau la standard.

  101. Pentru mine este foarte clar, Ovidiu, ce ii intereseaza pe majoritatea celor care au comentat pe marginea acestui articol: nu zborul sau jocul, ci doar infatisarea porumbeilor. Eu nu cred ca lor nu le-ar placea sa aiba porumbei numai capaciti (vorbind despre albastri) care sa mai si zboare si sa mai si joace, dar, cred ca unii si-au dat seama ca le este imposibil sa realizeze asa ceva cu porumbeii pe care ii au si de aici atatea comentarii despre cum arata porumbeii nu despre ce ar trebui sa faca ei in aer.

  102. Buna

    D -le Calin e normal sa manifesti o lipsa de neintelegere fata de cei ce se confrunta cu probleme pt. ca au ales sa promoveze si alte culori si cu desenele cuprinsa in standard e drept ca noi iubim si capaciti pe albastru si ii apreciem si acestea ca doar fac parte din Jucatori de Galati si nu am incercat sa negam vro data vreo una din lini si de aceia comentatiile nostre sint obiective iar faptul ca comentarile D-vostra cu care ai contribuit sint pozitive si tot odata subiective e logic ca doar nu te afecteaza iar raspunsul il gasesti D -le Calin in propria voliera si constata cite culori si lini de desen cresti inafara de capaciti pe albastru si neggru.
    Dupa aia daca poti sa fii sincer vei fi nevoit sa recunosti ca toate schimbarile nu te afecteaza cu nimic asa ca fara nici un efort poti fi pozitiv si subiectiv.
    Dar a discuta obiectiv despre o rasa asa de complexa cum este Jucatorul de Galati trebue sa accepti ca si cei ce au ales alte lini si culori au dreptul sai apere porumbei pe care a ales sai creasca.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  103. D-le Bude daca v-ati uitat pe site-ul nostru si stiu ca ati facut-o nu inteleg de unde ideea ca noi am avea numai capaciti si numai doua culori. Eu nu sunt subiectiv deloc. Noi facem selectia in primul rand dupa zbor si dupa joc. Am avut porumbei care erau foarte frumosi dar care au plecat din voliera noastra cu 100 de km la ora pentru ca nu zburau si nu jucau, nici ei si nici puii lor. Cat despre culori avem mai multe de doua ba chiar avem o culoare care toata lumea zice ca nu exista, noi le zicem cafenii si nu vom renunta la aceasta culoare ca nu exista in nici un standard pentru ca acesti porumbei zboara si joaca foarte bine. Dumneavoastra spuneti ca va plac capacitii ca fac si ei parte din rasa. Cine a zis ca restul de porumbei nu fac parte din rasa? Normal ca pe mine unul nu ma va afecta nici un standard de frumusete pentru ca pe mine nu ma prea intereseaza frumusetea fara zbor si joc, eu oricum voi creste tot porumbei care zboara si joaca. Intamplator mie imi plac acesti porumbei si pentru desenul lor si atunci cand m-am apucat eu de galateni am fost prin custile a mai multor crescatori si asta m-a frapat cel mai tare: toti porumbeii lor zburau foarte bine jucau foarte bine si culmea cei albastri si negri erau toti capaciti si semanau mult mai bine intre ei atunci decat seamana acuma. Asa ca nu inteleg de ce atata scandal despre cum arata porumbeii. Oare D-le Bude dumneavoastra vreti sa mergeti la expozitii cu ei sau vreti sa ii zburati? Ca daca ati vrea sa ii zburati v-ar interesa mai mult regulamentul de zbor, eu asa cred ca ar fi normal. Va mai invit inca o data sa vizitati site-ul nostru si sa vedeti ca nu sunt subiectiv deloc. Avem si noi porumbei cu desen pe care dumneavoastra sustineti ca vrem sa il renegam. In ceea ce priveste culorile nu stiu ce culori aveti dumneavoastra ce nu sunt prinse in acest standard, dar stiu ca noi avem o astfel de culoare si totusi nu facem asa mare scandal pentru o nimica toata.

  104. Site-ul nostru este http://apianc.neosite.ro/
    Imi cer scuze domnule Bude, dar eu chiar nu am nimic personal nici cu dumneavoastra nici cu altcineva. Imi place aceasta rasa si nu inteleg de ce nu se termina o data cu scandalurile legate pe aceasta tema.

  105. Buna

    D-le Calin daca aveti senzatia ca va certati atunci chiar ca e cazu sa terminati personal eu de cind scriu pe net nu mam certat o singura data si nici nu mas deranja sa sriu un singur cuvint pentru aceasta cauza dupa parerea mea eu doar duc un dialog cu persoane ce sint dispuse pt aceasta iar dialog dupa parerea mea contine pareri comune si pareri opuse si sper ca am reusit in totdeauna sa pastrez limita dialogului fara sa agesez persoana partenerului de dialog.

    Vin cu o rugaminte daca nu vati schimbat parerea despre ce e cearta si ce dialog si sinteti in continuare calauzit de un spirit de cearta Va rog forte frumos sa nu mai continuati sa mai cititi deoarece nu vreau sa va mai provoc la cearta.

    D-le Calin am analizat cu mar bagare de seama si inainte dar a mai facuto o data la invitatia D-voastra crezind ca mam inselat dar spre surpriza mea nu prea am gasit ceva lini vechi care sa se incadreze acuma in lista de defacte minore sau defecte majore.

    NU am vazut nici nu Leftat mic sau mare,cu Burta ,cu piept Spart ,Patat , pe o Aripa , cu Inimioara sau coada baltata nici culoarea Solzati , cu falci.

    Singurul lucru care ar fi e abastru ala putin mai diluat la cei pe care ii numesti cafani fapt ce eu nici nu lam cosiderat a fi o problema eu cred ca am in trei nuante pe linga cele doua am o varianta ce sint un albastru mai intens.

    Asa ca pot sa constat ca avem lucruri comune in ce priveste zbor si joc dar in ce priveste restringerea resei in priectul noului standard pt a potriv in mod special celor ce cresc pt Frumusete (epozitie) nu se prea dovedeste a fi afectat si recitind toate articolele cu care ati contribuit la debatul pe acest subiect constat ca sinteti subiectiv.
    Obiectiv ati putea fi dor in momentul cind ati contribui la apararea intregi rasa cu tote linile existente inclusiv cele pe care nu le cresteti si nici nu leati crescut personal vreodata.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  106. In cusca noatra sunt si porumbei despre care vorbiti dumneavoastra, asta nu inseamna ca trebuie ca sa ii punem pe site si sa ne mandrim cu ei. In ceea ce priveste falcile la porumbei, nu ne-au placut si nu o sa ne placa niciodata. Cat despre bete in coada sunt mai multi porumbei pe site care au bete si care sunt si intrati in piept, printre ei se afla Breaza, o porumbita la care eu personal tin foarte mult si care zboara foarte bine.
    Cu stima si respect Calin Apian

  107. Multe felicitari pentru turbulentii scandalagii Hadarau si Apian!
    Dupa ce au reusit sa-si puna pe butuci propriul site, astfel incat nimeni nu mai posteaza ceva acolo, au reusit sa omoare si aici o discutie interesanta si constructiva.

  108. Imi vine sa rad. Nu vad de ce suntem noi scandalagii si in al doilea rand site-ul nostru nu este pe butuci; sa nu confundam un “site” cu un “forum”. Noi nu am facut acel site pentru ca anonimii sa isi lase impresiile jignitoare si ofensatoare acolo si nici nu ne deranjeaza ca acele persoane nu mai scriu, ba din contra. Si nu vad de ce am omorat noi aceasta discutie. Cred ca fiecare ii liber sa gandeasca ce vrea si sa spuna ce vrea, doar este democratie, asa cum si-asa fiecare dintre noi creste ceea ce vrea.

  109. pt george
    cind scrii sub pseudonim,iar apoi si cu numele adevarat,nu mai folosi cuvinte care te caracterizeaza,cum ar fi ”pseudodoct”.in curind ne vom reintilni si ai ocazia sa-mi spui in fata ceea ce caracterul tau te face sa scrii sub tot felul de pseudonime.

  110. Una dintre problemele voastre (Hadarau si Apian) e ca pareti sa fiti mai putin interesati de porumbei si mai mult de certurile cu ceilalti crescatori de porumbei. Pentru voi, ocupatia asta pare sa fie doar un pretext prin care cautati oameni cu care sa va certati.
    A propos de folosirea cuvintelor, “pseudodoct” nu e un cuvant pe care eu sa-l folosesc; de fapt, nici nu cred ca exista in limba romana. Vezi ca poti sa-ti iei un brevet de inventator pe chestia asta.

  111. Domnule George, eu nu am participat si nici nu cred ca o sa particip la expozitii tocmai din cauza scandalurilor pe tema Galatenilor, mie imi place sa cresc acesti porumbei nu sa ma cert pentru ei. Am crezut ca se va putea face si in tara asta ceva in ceea ce ii priveste, dar se pare ca nu suntem oamenii care sa facem ceva constructiv, asa ca eu personal o sa fac ce am facut si pana acuma, o sa ignor certurile si expozitiile pentru ca nu-mi aduc nici o satisfactie. Daca am scris ceea ce am scris pana acuma a fost ca sa imi exprim regretul ca noi romanii nu stim numai sa ne certam si sa bagam bete in roate, in rest nu cred ca m-ati vazut pe mine pe la vreo expozitie certandu-ma. Eu din contra vreau sa se inceteze cu cearta ceea ce se pare ca dumneavoastra nu ati observat. Ba mai mult daca eu am scris pe site-ul nostru ca mesajele cu caracter murdar si care ataca direct unele persoane vor fi sterse am facut-o pentru ca nu imi place sa ma cert si sa incep niste discutii inutile cu acele persoane. Dar se pare ca dumneavoastra va place sa va certati de aia incercati sa ne tot iritati, ba mai mult, nici nu aveti coloana vertebrala sa ne spuneti si noua cu cine avem onoarea.

  112. Hai ca deveniti cu adevarat ridicoli!
    Voi chiar nu v-ati saturat de placa asta pe care o tot puneti pe toate site-urile pe care interveniti? Asta cu “noi nu vrem deloc sa ne certam, dar toti romanii sunt ai dracu’ si ne baga bete in roate, deci ne trezim vorbind singuri si facand scandal, ceea ce de fapt noi nu vrem. Dar in definitiv cu cine stam de vorba, ca sa stim de unde sa te muscam”? Daca ati limita discutia la ceea ce credeti voi ca e corect si benefic pentru acesti porumbei, nici nu ar mai avea importanta cine este interlocutorul.
    Din pacate, schema voastra de comportament este urmatoarea: afirmati ceva, sunteti contrazisi, va simtiti jigniti personal si sariti direct la gatul persoanei in cauza (uitand ca e vorba doar despre o idee, si ca in mod normal ar trebui sa combateti ideea, nu persoana). Ma rog, asta daca ati avea argumente.
    Reactionand asa isteric, aratati ca nu aveti argumente, deci sunteti nesiguri pe meserie.

  113. Daca m-as satura de scandalurile de la voiajori si m-as orienta pe o rasa de agrement, as evita galatenii, se pare ca i-au depasit pe voiajori… efectiv ma doare capul, citind fie si numai pe sarite ce se scrie despre rasa asta.

  114. D-l George eu as vrea sa stiu de unde ati scos afirmatia urmatoare in ceea ce priveste persoana mea: “Din pacate, schema voastra de comportament este urmatoarea: afirmati ceva, sunteti contrazisi, va simtiti jigniti personal si sariti direct la gatul persoanei in cauza”. Vreau sa vad si eu fraza aceea in care eu am sarit la beregata cuiva. Eu nu am nimic personal cu nimeni, dar se vede ca altii au ceva personal cu noi si se folosesc de anonimat doar ca sa ne atace. Nu-i nici o problema D-le “Georgel, Titel, Ionel” sau cum v-o chema, pot si eu de acuma daca am ceva de zis sa scriu sub anonimat. Toata stima pentru cei isi dau adevaratul nume si nu au nimic de ascuns, cat despre ceilalti nu pot sa am decat dispret. Si chestia cu saritul la beregata celuilalt mi se pare ca vi se potriveste dumneavoastra D-le “Georgel” pentru ca dumneavoastra ma atacati pe mine direct, asa ca ati face bine sa va mai revizuiti putin atitudinea, desi cred ca in ceea ce va priveste nu se prea poate sa lasati venedetele personale deoparte, pentru ca eu numai asa pot sa cataloghez atitudinea dumneavoastra.

  115. Am inteles: e o situatie diagnosticabila (mania persecutiei).
    Din fericire, medicina a progresat enorm in ultimii ani: afectiunea se poate trata si va sfatuiesc sa solicitati asistenta medicala de specialitate.

Comments are closed.