Deja a început sezonul zborurilor cu puii. Toți avem așteptări și ne punem speranțe în puii pe care îi creștem. De cele mai multe ori speranțele ne sunt puse în noua generație de pui, unde avem de multe ori surprize, plăcute sau mai puțin plăcute. În cazul meu, puiul 108 alias ONICĂ a reușit să facă norma la maraton zburând împreună cu seniorii.
Pentru mine, anul acesta pregătirea zborurilor cu pui a început la 15 ianuarie când am inelat primii zece pui. Acești pui și încă doi primiți cadou din Anglia am hotărât sa îi zbor la concursurile cu maturii. Pe 15 februarie au fost lăsați să zboare afară primii pui. Antrenamentul a fost realizat împreună cu maturii. La primul zbor cu asociația la data de 28.04.2018 au participat la primul lor concurs, viteza, 160km. După o săptămână au avut parte de al doilea concurs 360km (05.05.2018 Przemysl 1 / VITEZA+DEMIFOND (7879)). După aceste concursuri am rămas cu 7 pui din 12. Al treilea concurs a fost la o săptămână distanta și de data aceasta am rămas cu 5 porumbei (12.05.2018 Przemysl 2 / VITEZA+DEMIFOND (7880)).
După aceste concursuri am hotărât să dau la maraton 3 pui care erau femele și au zburat concursul nr 4 (26.05.2018 Przemysl 3 / VITEZA+DEMIFOND (7882)). Deși au zburat și clasat în concursurile menționate, nu apar în clasamente deoarece regulamentul FCPR nu permite apariția puilor în clasamentele cu maturii decât după 1 iunie.
La concursul de maraton SETA, 857km, au fost îmbarcați 13024 de porumbei printre ei aflându-se și cei 3 pui ai mei. A fost o etapa foarte dificilă, iar pe locul 700 a venit și puiul 108/ 2018. Ceilalți doi pui au venit mai târziu și nu au prins clasamentul, respectiv 107/ 2018 și 113/ 2018. După aceasta etapă, porumbelul a fost botezat de Ionut Gagea cu numele de “Onică” și a publicat un articol pe facebook.
Peste două săptămâni, toți 3 pui sunt îmbarcați la SETA (16.06.2018 Seta / MARATON (8324 – Botoșani), 857km, unde au fost îmbarcați 12686 porumbei. Îmi sosec doi pui, 107, 108, dar nu reușesc să clasez nici unul. La trei săptămâni distanță îi îmbarc la concursul: 07.07.2018 Madona National / MARATON (7890), 1066km, unde au fost îmbarcați 12423 porumbei. 108 sosește la 8:50 a doua zi, concursul se încheie la 8:40. 107 sosește a patra zi. Hotărăsc sa îl îmbarc la al patrulea maraton (28.07.2018 Birzai National / MARATON (8231 – Neamt) -1072km) doar pe 108. Sosește a doua zi, la 15:22 la o etapă foarte dificilă, aflându-se printre cei clasați din aproximativ 10 000 de porumbei.
Aceasta reușită a puiilor de doar 7 luni mi-a adus o mare bucurie, pentru ca au reușit să zboare 3 viteze, 2 demifonduri și 4 maratoane din care au clasat doua maratoane.
Onică a reușit să fie primul pui din România care a zburat 4 maratoane (dintre care 2 au fost peste 1000km) și a clasat în rândul celor maturi.
În perioada sezonului cu puii, dacă se întâmplă ca un pui sa poposească la voi, lăsați-l să se alimenteze, să bea apă și să zboare.
Datele au fost preluate de pe: https://www.federatianationalacolumbofila.ro/2018/clasamente.php?tip=1&idj=40&idconc=13457
Liviu Ujeniuc
Stiti erorile alea cand iti da calculatorul blank screen? Asa imi da mie neuronul cand ma gandesc la cat a zburat puiul asta. Nu inteleg cum e fizic posibil pentru organismul lui crud. La mine in zona dupa primul zbor cu puii la 500 Km (in anii cand se incearca asa ceva) nu vin nici 25%. Nici vorba de maraton, sau mai multe maratoane.
Oricum… felicitari!
Sincere felicitari!
Felicitari puiului (puilor)!
Felicitari crescatorului!
Ptr Domnul Adminitrator, conteaza si faptul ca pui au fost scosi in ianuarie si au zburat in iunie-iulie , parerea mea!
Stim cu totii ca la sfarsitul lui septembrie vremea este mai urata si porumbeii sunt in stadiu avansat de naparlire!
Dar asta nu ii ia din meritele extraordinare acestui pui!
Salut Ujeniuc. Puiul nu avea schimbata nici o pana? Felicitari!
Pe langa faptul ca este de familie nobila, norocul lui a fost numericul mare de porumbei si un an competitional foarte greu in care s.a asteptat zile pentru a se inchide clasamentul.
Sportul columbofil evolueaza intr.un ritm galopant. Daca inainte ne spuneau batranii ca trebuie sa asteptam 3 ani pt a angaja un porumbel la maraton, acum am aiuns sa spunem sa asteptam sa arunce primele doua pene si poate fi bagat oriunde in concurs.
@ porumbei.ro. dupa cum am constatat cu totii in decursul anilor, sunt anumite zone cu rutele de zbor aferente in care se pot face cu puii norme la fond si maraton.
Si sunt zone (cum este cea subcarpatica de exemplu) in care cu greu se reuseste la pui norme la viteza..
Se pare ca nu distanta, ci dificultatea traseului cantareste mai greu in economia zborului unui porumbel. De aici rezultand si relativitatea (sau mai bine zis irelevanta) clasamentului national intr-o tara in care sunt forme de relief si directii de zbor diferite.
Pentru zona subcarpatica, totdeauna va fi mai greu!
Foarte mult pentru un pui,mă intreb ca yearling la ce distanta va fi angajat.Dacă tot aveți pui care zboară la asemenea distante ,de ce nu participaţi cu ei pe columbodroamele importante(Africa de Sud),poate aveți noroc.Oricum felicitări pentru performanță !!
Super! Ceva de neegalat, cel putin anul acesta!
Site.ul vad ca s.a transformat in porumbei maraton Romania ceea ce este fff foarte bine! Doar aici la aceasta categorie mai intalnim porumbei nedrogati!
Adi….cum ai ajuns tu la concluzia ca la viteza se drogheaza porumbeii….sunt curios…
Vad ca nimeni nu a observat ca porumbelul are piciorul drept ranit.
este o fotografie dupa primul maraton cind a sosit lovit la picior
Dan (com. 10), desigur ca se observa problema pe care o are pasarea la picior insa eu, spre exemplu, am crezut ca are o malformatie congenitala si, cu atat mai mult, mi se parea de apreciat performanta pe care a realizat-o.
Acum insa inteleg de la Liviu (com. 11) ca poza-i mai veche si pasarea avea doar o rana.
Piciorul cu inel este rupt ?
Felicitări dl Ujeniuc Liviu !
Este imposibil sa nu apreciezi performanta puiului. Felicitari si crescatorului, pentru porumbeii de maraton pe care-i creste, printre care si castigatori de derby-uri (semi) nationale, intr-o concurenta importanta!
Totusi, ma intreb incotro ne indreptam? Si singurul raspuns care imi vine in minte este : “catre senzational”.
Personal, ma incanta clasarile de varf, repetate, la nivel de lansare, ale unui maratonist de 3 ani, in deplinatatea fortelor, care la varsta lui Onica isi zbura linistit ultimul “maraton” din sezon, la 250 km. Dar poate ca am eu niste vederi depasite…
Bietu’ pui…
Felicitari d-lui Ujeniuc, cat despre pasare … cuvintele sunt de prisos :)
Cu articolul asta, faceti un mare deserviciu vanzatorilor de porumbei pentru maraton din Moldova