1. porumbei.ro: Cum te numesti, ce varsta ai si de unde esti?
Calin: Ma numesc Calin Ilie, am 18 ani si sunt din orasul Solca, judetul Suceava.

2. porumbei.ro: Cand ai devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Calin: Pasiunea pentru porumbei o am de la 6 ani. Pot sa spun ca totul a inceput datorita tatalui meu, cand acesta a adus, intr-o cutie, 1 pereche de pui si a inceput sa-mi explice cum sta treaba cu voiajorii, pui pe care insa i-am pierdut dupa vreo 3 saptamani. Erau 2 guti foarte frumosi, si acum imi pare rau dupa ei! Asta a fost…

M-am suparat dar totodata m-am si ambitionat sa imi iau altii! La varsta de 10 ani am ales in loc de o bicicleta noua doar permisiunea de a creste porumbei! Nu regret nici acum! Ps: ai mei tot bicicleta vroiau sa-mi ia stiind ca va deveni boala!

3. porumbei.ro: Cati porumbei ai si ce rasa?
Calin: Momentan am 27 de porumbei voiajori (poze pe http://iliecalin.webs.com ) de care ma ocup in fiecare zi iar la bunici mai am 5 jucatori de botosani de care insa se ocupa unchiu, eu neavand cum sa ajung pe acolo prea des din cauza scolii.

4. porumbei.ro: Cum este perceput hobbyul tau de catre familie si prieteni?
Calin: In general lumea ramane putin uimita cand afla de pasiunea mea pentru porumbei si imi pun intrebari de genul: “Dar ce faci cu ei?”, “Si vin inapoi?”, iar altii: “Lasa-te, ma, de ei ca nu faci nimic, doar pierzi bani si timp”! Prietenii mai vechi nu prea zic nimic, s-au obisnuit cu asta. Cand vine vorba de familie, e mai greu. Sprijin primesc doar de la taica-miu care ma mai ajuta cand sunt plecat cu hrana si uneori cu noi achizitii!

5. porumbei.ro: Ce ti se pare cel mai greu in acest hobby?
Calin: Daca nu m-as fi inscris la asociatie, as fi putut spune ca e totul relativ simplu! Insa am facut eforturi mari pentru a putea sa achit taxele, sa cumpar inele, ceas, etc. Am noroc de alocatie si bursa, altfel nu cred ca as fi reusit! Pentru viitor am de gand sa merg la un crescator cu rezultate si in care sa pot sa am incredere pentru a cumpara cativa pui, macar tardivi, din parinti buni, porumbeii pe care ii detin acum nefiind testati, realizand tarziu ca putini crescatori sunt seriosi.

6. porumbei.ro: Te-ai hotarat ce meserie doresti sa ai?
6. Calin: Mi-am pus in gand sa devin medic veterinar! De mic mi-am dorit acest lucru, traind printre animale, chiar daca am locuit la bloc. Pe langa asta, bunicul a fost si el veterinar. Suntem o familie in care barbatii aleg, de obicei, medicina veterinara si femeile invatamantul, acum am observat si eu asta. Daca nu e medicina veterinara, o sa aleg ceva din domeniul calculatoarelor.

7. porumbei.ro: Ce hobbyuri mai ai in afara de columbofilie?
Calin: In afara de columbofilie imi plac florile, fotbalul, fiind legitimat la clubul Bucovina Radauti, informatica (sisteme hardware – software) si tirul sportiv (pusca glont + aer comprimat, legitimat la CSM Suceava) .

8. porumbei.ro: Enunta 3 intrebari care te framanta in legatura cu porumbeii. Incercam sa iti oferim raspunsuri.
Calin:
1. Hrana porumbeilor: mixul propriu (bineinteles cu boabe de calitate) sau cea gata preparata? Care e diferenta calitativa dar si de cost?
2. Metoda de zbor la natural. Cum nu dispun de spatiu pentru a practica alta metoda, as vrea sa stiu care e momentul optim de angajare in concurs a femelelor? Pe oua, pui mici..?
3. Care ar fi sfaturile pe care le-ati da cuiva care abia se pregateste sa concureze!? Care ar fi caracteristicile dupa care m-as putea ghida in achizitionarea unui ceas mecanic? (luna asta sper sa imi iau unul). Mentionez ca sezonul 2010 va fi primul meu an de zbor.

Nu pot sa spun faptul ca am un favorit! Am ales cu greu 1 dintre ei, Dumi fiind cel mai longeviv porumbel care e de pui la mine si care a rezistat si unei schimbari de locatie.

Va salut!