Juniori columbofili: Ilie Calin

1. porumbei.ro: Cum te numesti, ce varsta ai si de unde esti?
Calin: Ma numesc Calin Ilie, am 18 ani si sunt din orasul Solca, judetul Suceava.

2. porumbei.ro: Cand ai devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Calin: Pasiunea pentru porumbei o am de la 6 ani. Pot sa spun ca totul a inceput datorita tatalui meu, cand acesta a adus, intr-o cutie, 1 pereche de pui si a inceput sa-mi explice cum sta treaba cu voiajorii, pui pe care insa i-am pierdut dupa vreo 3 saptamani. Erau 2 guti foarte frumosi, si acum imi pare rau dupa ei! Asta a fost…

M-am suparat dar totodata m-am si ambitionat sa imi iau altii! La varsta de 10 ani am ales in loc de o bicicleta noua doar permisiunea de a creste porumbei! Nu regret nici acum! Ps: ai mei tot bicicleta vroiau sa-mi ia stiind ca va deveni boala!

3. porumbei.ro: Cati porumbei ai si ce rasa?
Calin: Momentan am 27 de porumbei voiajori (poze pe http://iliecalin.webs.com ) de care ma ocup in fiecare zi iar la bunici mai am 5 jucatori de botosani de care insa se ocupa unchiu, eu neavand cum sa ajung pe acolo prea des din cauza scolii.

4. porumbei.ro: Cum este perceput hobbyul tau de catre familie si prieteni?
Calin: In general lumea ramane putin uimita cand afla de pasiunea mea pentru porumbei si imi pun intrebari de genul: “Dar ce faci cu ei?”, “Si vin inapoi?”, iar altii: “Lasa-te, ma, de ei ca nu faci nimic, doar pierzi bani si timp”! Prietenii mai vechi nu prea zic nimic, s-au obisnuit cu asta. Cand vine vorba de familie, e mai greu. Sprijin primesc doar de la taica-miu care ma mai ajuta cand sunt plecat cu hrana si uneori cu noi achizitii!

5. porumbei.ro: Ce ti se pare cel mai greu in acest hobby?
Calin: Daca nu m-as fi inscris la asociatie, as fi putut spune ca e totul relativ simplu! Insa am facut eforturi mari pentru a putea sa achit taxele, sa cumpar inele, ceas, etc. Am noroc de alocatie si bursa, altfel nu cred ca as fi reusit! Pentru viitor am de gand sa merg la un crescator cu rezultate si in care sa pot sa am incredere pentru a cumpara cativa pui, macar tardivi, din parinti buni, porumbeii pe care ii detin acum nefiind testati, realizand tarziu ca putini crescatori sunt seriosi.

6. porumbei.ro: Te-ai hotarat ce meserie doresti sa ai?
6. Calin: Mi-am pus in gand sa devin medic veterinar! De mic mi-am dorit acest lucru, traind printre animale, chiar daca am locuit la bloc. Pe langa asta, bunicul a fost si el veterinar. Suntem o familie in care barbatii aleg, de obicei, medicina veterinara si femeile invatamantul, acum am observat si eu asta. Daca nu e medicina veterinara, o sa aleg ceva din domeniul calculatoarelor.

7. porumbei.ro: Ce hobbyuri mai ai in afara de columbofilie?
Calin: In afara de columbofilie imi plac florile, fotbalul, fiind legitimat la clubul Bucovina Radauti, informatica (sisteme hardware – software) si tirul sportiv (pusca glont + aer comprimat, legitimat la CSM Suceava) .

8. porumbei.ro: Enunta 3 intrebari care te framanta in legatura cu porumbeii. Incercam sa iti oferim raspunsuri.
Calin:
1. Hrana porumbeilor: mixul propriu (bineinteles cu boabe de calitate) sau cea gata preparata? Care e diferenta calitativa dar si de cost?
2. Metoda de zbor la natural. Cum nu dispun de spatiu pentru a practica alta metoda, as vrea sa stiu care e momentul optim de angajare in concurs a femelelor? Pe oua, pui mici..?
3. Care ar fi sfaturile pe care le-ati da cuiva care abia se pregateste sa concureze!? Care ar fi caracteristicile dupa care m-as putea ghida in achizitionarea unui ceas mecanic? (luna asta sper sa imi iau unul). Mentionez ca sezonul 2010 va fi primul meu an de zbor.

Nu pot sa spun faptul ca am un favorit! Am ales cu greu 1 dintre ei, Dumi fiind cel mai longeviv porumbel care e de pui la mine si care a rezistat si unei schimbari de locatie.

Va salut!

58 comentarii la “Juniori columbofili: Ilie Calin”

  1. Foarte interesanta cusca! Cred ca ar fi bine ca peretele despartitor sa-l faci opac sa nu se vada porumbeii, altfel vei avea mari dificultati in formarea perechilor asa cum vrei la primavara.

    Hrana gata preparata are mai multe sortimente de boabe si se stie ca varietatea asigura mai bine necesarul de diversi nutrienti, in plus este foarte curata. Cea din targ e mai prafuita, dar mai ieftina, insa sigur nu reusesti sa gasesti toate sortimentele de boabe (in zona mea gaseam doar grau si porumb de regula, pe cand intr-un sac de firma sunt zeci de tipuri de boabe). Ca de obicei probabil calea de mijloc e cea mai buna… iei din targ si mai mixezi cu hrana de firma. Chiar si porumbul banal sa zicem, contine diversi nutrienti in functie de zona unde a crescut, asa ca dand unul din Romania cu unul din Belgia sau de unde o fi in mix, acoperi mai bine necesarul pasarii.

    Din cate stiu femelele rup cand sunt pe pui mici sau cand puii ciocnesc sa eclozeze.

    La ceasuri nu ma bag, dar unul dintre sfaturile pe care le-as da oricand este: incepe chiar de azi un jurnal al crescatoriei, daca nu l-ai inceput inca. Scrie acolo cat de des poti tot felul de amanunte si data cand s-au petrecut. Peste 1-2 ani o sa vezi utilitatea lui.

  2. succesc in continuare….iar daca ai sprijinul tatalui tau, cred ca e totul ok….

  3. o parere: sa ai grija daca zbori femelele in competitie la starea lor in momentul cand vin de la zbor dar si cand le angajezi.Foarte important este sa prinzi o femela in stare buna de zbor,iar cu puii mici,oricum ar fi motivatia ceasta iti aduce rezultat la 1-2 etape,deoarece puii cresc repede.Pentru a realiza o norma iti trebuie femele pentru tot sezonul de zbor iar treaba cu puii te ajuta sa “lovesti” la o etapa,doua asa ca alege in functie de planul de zbor etapa care crezi ca te avantajeaza cel mai mult.Cred ca o sa iti fie mai greu acuma la inceput deoarece nu sti ce asteptari sa ai de la pasari,urmand sa descoperi pe parcursul sezonului de zbor (care se pierd,care vin,care claseaza,categorii la care merg mai bn,viteza,demifond,fond,etc).Atentie si la naparlire,o naparlire cat mai intarziata iti mentine pormbeii intr-o stare mai activa de zbor.Si daca pana acuma nu ai un favorit asteptam pana la sfarsit de sezon,atunci cred ca o sa ai unul.Altfel o sa te uiti la un porumbel cand sta pe raft si sti ca de aripile lui “atarna” ,zeci,sute,si chiar mii de km.Succes la zbor si la reproductie !

  4. salut Caline daca vei sa vorbim intre 4 ochi astai ID kamaradk eu am 90% de la un crescator mare din romania nu dau nume te astept sa vb salut

  5. BUNA!
    1.HRANA PORUMBEILOR : AR TREBUI SA FACI UN AMESTEC DIN BOABE AUTOHTONE SI HRANA CUMPARATA LA SAC. ESTE PUTIN MAI SCUMPA(40-50 LEI 25KG.) DAR MERITA TOTI BANII. SFATUL MEU ESTE SA TII CAT MAI PUTINI PORUMBEI. DOAR CEI CU REZULTATE TREBUIE PASTRATI,RESTUL TREBUIE INDEPARTATI IMEDIAT.
    2. FEMELELE ANGAJATE IN CONCURS DE PE PUI MICI SAU OUA CIOCNITE SUNT IMBATABILE DACA AU O SANATATE DE FIER SI CONDITII BUNE DE INTRETINERE. DAR…..ELE NU POT AVEA ACEASTA FORMA BUNA TOT SEZONUL,DE ACEEA ESTE INDICAT SA FOLOSESTI METODA VADUVIEI DUBLE. ASA POTI MOTIVA LA FEL DE BINE SI MASCULII SI FEMELELE.(daca vrei poti sa ma suni si-ti explic mai bine.)
    3. IN LEGATURA CU CEASUL CONSTATATOR. AICI CRED CA TE POT AJUTA EU CU UNUL,DOAR CA NECESITA PUTIN REGLAJ.

    DACA VREI POTI SA MA SUNI SI MAI VORBIM.
    INCEARCA SA SELECTEZI DUR PORUMBEII. ASA VEI AJUNGE SA AI O FAMILIE PUTERNICA DE VOIAJORI,CAPABILI SA-TI DEA CELE MAI MARI SATISFACTII. SI NU UITA CA “SANGELE BUN NU MINTE NICIODATA”.
    0749.790.899 -CEZAR- SUCEAVA-

  6. personal am aavut femela care am zburat intro perioada moarta la fond(adica masculul o alerga la oua)…cu toate acestea femela a sosit a 2 zi de dim la prima ora…dar cele mai bune rezultate sunt cu femele pe pui mici sau cand pui ciocnesc ouale…….la hrana.nush c sa spun…eu prefer sa le prepar eu hrana avand in vedere ca gasesc tot c imi trebuie…la ceas..ai grija de la cine il cumperi…ial ca proba o sapt 2 si vezi cum merge,daca o ia inainte sau daca ramane in urma si abia dupa aia sa il cumperi…eu prefer junior ca e cel mai simplu de folosit…

  7. E intresant ca si eu tot pe la varsta de 6-7 ani m-a prins si pe mine, columbofilia. Tot cu gutani am inceput. Hrana e foarte importanta, asigurale o hrana cat mai variata si mare grija de la cine cumperi, ar fi bine sa vezi si modul in care a fost depozita ( sa nu fi apucat sobolani si soarecii sa ajunga la hrana), sa nu ai probleme ulterioare cu salmonella.

  8. salut caline,este perfect adevarat ce spun colegii nostri despre pozitia femelelor de pe oua ciocnite sau pui abia iesiti din ou de o zi sau doua,dar am auzit pareri cum ca daca participi cu o astfel de femela la o etapa de fond sau maraton care din ziua imbarcarii si pina la sosirea femelei acasa intr-un timp cel putin bun adica sa prinda clasamentul,asta ar putea insemna cam 4 zile in care repet am auzit pareri ca in aste 4 zile acel lapte de gusa se poate strica si sa dauneze porumbelului la efort….nu pot sa spun ca sint sigur de acest aspect dar e bun de luat in consideratie….pe cind la o etapa de viteza cred ca femela ar fi intr-un avantaj mult mai mare…sper sa mai primesti pareri in acest sens multa bafta la zboruri

  9. in legatura cu ceasul mecanic sunt de parere ca ii mai bine sa amanii unpic si sa cumperi unul electronic si sa iti faci modificarile necesare pentru ati fi mai usor in legatura cu zborurile …… succes ! !

  10. invata sati ti porumbeii sanatosi,restul o sa fie simplu.greu e sati achizitionezi tratamente(tricomonoza,salmonela,viermi,cai respiratorii,paramixoviroza)ce sunt foarte scumpe. mancare de calitate,iar restul vine de la sine daca ai si un lot bunicel si pui mult suflet.felicitari si bafta.dupa cum am remarcat inveti bn,daca o ti tot asa sunt sigur si parintii o sa te sustina(vezi ca o sati manance mult timp liber)sanatate.

  11. Florin FPG, si mie mi-a spus un crescator batran acelasi lucru la o imbarcare despre laptele de gusa. Acum cat o fi de adevarat, nu stiu… cert e ca se imbarca in draci si femele pe pui.

  12. io unu nu cred ca laptele de gusa dauneaza, din contra el daca e ff hranitor ptr puisorii micuti, de ce nu i-ar prinde bine si mamei???…nus…asa cred!!

  13. F frumoasa voliera dar mi se pare un pic cam mica la nr tau de porumbei, mai ales cand o sa vina si puii.O sa fie greu de intretinut (curatenia) pt ca cu cat se aduna mai multa mizerie cu atat mai repede vin si bolile.
    Hrana din comert: daca amesteci cat mai multe seminte si inainte de ale da porumbeilor le pui intr-o sita nu ai nicio problema.
    Ceasul electronic: dupa parerea mea mai asteapta, intai “testeaza-ti” porumbeii cu un ceas mecanic,un junior f simplu de folosit.Daca zici k este destul de greu cu partea financiara o sa fie greu sa achizitionezi si cipurile fiind destul de scumpe.(1.5 euro/buc).
    Angajarea femelelor:pe oua e cel mai bine.Se stie k de regula femelele stau pe oua ziua iar masculii noaptea.Astfel nu o sa ai probleme cu racirea oualelor pe timpul noptii, iar ziua femelele o sa rupa stiind k este randul lor de a sta pe cuib.
    Bafta multa in 2010 si sper ca la sfarsitul sezonului o sa zici la fel ca nu ai niciun favorit dar o sa alegi unul si o sa zici ca are ….km clasati.

  14. Problema cu laptele de gusa nu este la femela. Masculul este cel care are de suferit in momentul in care il imbarci la fond cu lapte in gusa pt. ca aceasta pasta (pe care noi o numim lapte de gusa) lui ii dauneaza.

  15. pai nu stiu daca este o regula aceasta varianta cu stricarea laptelui in gusa,dar sincer m-a pus pe ginduri,iar asta ca femelele se zboare pe pui mici intr-adevar ramine o metoda clasica de virf in a imbarca femele la concurs..multumesc de parere….e important sa mai auzi cit mai multe pareri.bafta

  16. @Dorel: hmm, exact asa mi-a spus si mie acel crescator batran, acum imi aduc aminte, s-a referit explicit la MASCULI nu la femele. Nu pot insa sa inteleg care-i diferenta si de ce lor le-ar face rau si la femele nu. Si pana la urma, asa cum il dau afara pentru pui ar putea foarte bine sa-l inghita ei daca nu e folosit…

  17. Multumesc tuturor pentru sfaturi! M-ati ajutat sa ma lamuresc!

    Vreau sa adaug faptul ca am reusit sa gasesc un ceas mecanic, destul de bun, care sa ma ajute sa-mi fac o parere de ansamblu despre intregul lot, considerand totusi ca unul electronic nu si-ar avea rostul, cel putin nu momentan! Mi-am achizitionat tratamente (tricomonoza, viermi, salmonella si paramixoviroza) ca sa nu ma trezesc cu surprize si mi-am refacut boxele, astfel incat sa ma pot ajuta de ele la imperechere (se vede destul de bine in poza ca nu erau de prea mare ajutor) .

    Multumesc inca o data! Toate bune!

  18. ”Nu trebuie sa va fie frica,laptele de gusa nu va dauna nici parintilor nici puisorilor”-Maior Traian Nitescu
    @Razvan-15”femelele stau pe oua ziua si masculii noaptea”?

  19. Frumos. Iti doresc sa ai parte de rezultate inca din primul an. Zbor si eu de anul trecut cu AS Radauti, rezultate mari inca nu am avut si daca te intereseaza in vara iti fac cadou 2 pui ce provin din porumbei pot spune eu invatati cu zborurile grele de maraton (provin de la crescatori care intotdeauna s-au aflat pe podium). Ma poti contacta la nr. de tel.: 0743093990 sau 0747530815. Numai bine.

  20. bafta pe viitor si multe realizari….si eu sunt in aceeasi situatie am sprijin doar din partea tatalui in rest ceilalti din familie mau stresat timp de 3 ani ca sa renunt la porumbei ,pentru ca mananca mult nu imi aduc nik un beneficiu si mai multe….dar eu nu am vrut sub nik o forma sa renunt la ei…… si acum mau lasat in pace nu imi mai zic numic pentru ca au vazut ca nu poat sa ma despart de porumbei mai ales acum de cand am inceput sa-i zbor…..va salut!!!!!

  21. Pentru un ceas Benzing , plasticat, 24 locuri, arata si merge foarte bine, 0745828083.

  22. REFERITOR LA ANGAJAREA PORUMBEILOR PE OUA CIOCNITE SAU PUI MICI AS VREA SA ADAUG CEVA DIN EXPERIENTA PROPRIE : MAJORITATEA CRESCATORILOR SPUN CA FEMELA PE OUA CIOCNITE SAU PUI MICI E IMBATABILA IAR MASCULII SUNT COMPROMISI PE O ASTFEL DE POZITIE ,ANUL ACESTA MI-AM CALCULAT PORUMBEII SA FIE PE OUA DE 12-14 ZILE CA SA PRIND BINE SI FEMELELE SI MASCULII LA CUIB LA PRIMUL FOND. DATORITA VREMII NEFAVORABILE S-A AMANAT IMBARCAREA PORUMBEILOR CU CATEVA ZILE SI TOTI PORUMBEII MEI AU SCOS PUI CU O ZI INAINTEA IMBARCARII……TOTI PRIETENII M-AU SFATUIT SA NU BAG NICI UN MASCUL CA II VOI PIERDE DATORITA MALAIULUI DIN GUSA CARE ESTE BENEFIC NUMAI PENTRU FEMELE ,MASCULII NU SE POT HRANI CU ACESTA. AM BAGAT TOT LOTUL DE 30 DE PORUMBEI DEOARECE CREDEAM CA SUNT IN MARE FORMA ,ACEST LUCRU II VA AJUTA SA TREACA PESTE MALAIUL DIN GUSA (MASCULII) .VREAU SA SPUN CA ACESTA A FOST UNUL DINTRE CELE MAI BUNE ZBORURI DE FOND DIN CARIERA MEA : AM CLASAT 20 ,PRIMII 4 AU FOST MASCULI ,PRIMUL DE UN AN ,DISTANTA 650 KM DIN PESTE 7000 DE PORUMBEI ,CEL MAI BUN LOC 30. IN FINAL S-AU INTORS 29 DIN 30 AVAND CEL MAI BUN PROCENTAJ DIN CLUB CU TOATE CA ZBORUL A FOST DESTUL DE GREU SI S-AU INREGISTRAT PIERDERI SEMNIFICATIVE .ASA CA SFATUL MEU PENTRU INCEPATORI ESTE URMATORUL :1 SA NU CREADA IN TOATE “MITURILE “PE CARE LE AUDE MAJORITATEA POT FI DOBORATE USOR ,2SA NU FOLOSEASCA LEACURILE BABESTI AUZITE PRIN PIATA , 3 CLASAMENTUL RASUNA MULT MAI TARE CA PEDIGRIUL ,4 SA NU SE DESPARTA DE URMATOARELE INGREDIENTE : RASA ,CASA ,MASA ,ANTRENAMENT SI DISCIPLINA !!!!!

  23. Citeste articolul “The road not taken 11/10/2008” scris de Ad Shaerlaeckens pe siteul sau si poate te ajuta si pe tine la zboruri

  24. succes in toate planurile tale…spor la zbor…este important sa faci totul corect, sa tii numai pur-singe,sa nu tii voiajrori de frumusete.

  25. “Clocirea este treaba ambilor soti, care se schimba altenativ, la ore fixe. Masculul sta pe cuib intre orele 10 si 16, iar femela in restul zilei si noaptea, cca. 18 ore.” – Feliciu Bonatiu “Rasele de porumbei din Romania”

  26. Undercover, mereu cu ceva util si la obiect – multumesc pentru exemplificare, ne-a lamurit la concret care-i treaba cu “laptele”.

  27. La Natural
    -oua de 6-8 zile si 16-18
    -pui de 6-8 zile
    -in cazul un care porumbeii clocesc mai mult(oua de plastic),pentru etapa cand ii pregatim vom pune sub ei un pui de 1 saptamana(6-8 zile)
    -porumbeii intra in forma mai ales dupa aruncarea celei de-a doua remige primare.
    NU-!!-este recomandata trimiterea la zbor a porumbeilor:
    -care bat la cuib sau femelele care sunt batute la cuib.
    -FEMELA sau MASCULUL care hraneste cu pasta.
    -Masculul care are pui mari , deoarece se observa consumarea

  28. In cazul cand unul din parteneri a intarziat, iar cel ramas acasavrea sa paraseasca ciubul cu oua,sau si-au spart ouale, procedam astfel;
    -perechea respectiva va fi scoasa afara din crescatorie si 2-3 ore nu li se permite intrarea.
    Dupa acest timp,permitem intrarea femelei,unde am pus oua incalzite,daca femela le primeste permitem si intrarea masculului. Daca nu reusim cu aceasta metoda ,incercam sa punem in ciub , pui mici,care de regula sunt primiti, dupa care vom inlocuipuii cu oua incalzite.
    Acest lucru este bine sa-l facempentru a evita ca femela sa oua de doua ori intr-o luna

  29. Evrard Havenith afirma ca :
    ” Femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi,bine pregatiti si valorosi,realizand performante deosebite”

  30. Ionel, e foarte interesant ce spui cu evitarea parasirii oualelor. Practic daca n-au acces la ele nu au cum sa “decida” ca gata, nu le mai vor. Au in cap doar faptul ca trebuie sa ajunga la oua.

  31. pt razvan:documenteaza-te mai bine in legatura cu clocirea.femelele clocesc noaptea si masculii ziua

  32. pentru Mirela : Imperecherea se face cand doreste femela , cand intra in calduri….

  33. Salutare,are cineva de vanzare ceas Bricon?daca ma paote ajuta cineva pot fi contactat la 0728123153 sau id marian.honda.multumesc anticipat!

  34. Frumos zis “SANGELE BUN NU MINTE NICIODATA” Cezar Ungureanu asa ca parerea mea e sa te bazezi pe porumbel nu sa il zbori atunci cand are oua sau pui mici daca el are sange sa vina acasa vine si taiat la pana iti garantez asa ca nu mai asculta vorba altora bazeaza-te pe pasarile tale fale un criteriu dur de selectie si o sa ai si rezultate. Nu vreau sa supar pe nimeni prin vorbele mele . Bafta in 2010!!!

  35. pt Sandu,eu sunt din Oradea,alune se gasesc in METRO sau SELGROS,nu sunt scumpe,am cump si din Ungaria la acelasi pret.

  36. pt Calin,toti am inceput de tineri,ne-a “murit doctorul” si nu pre sunt medikmente sau tratamente.iti doresc succes si nu cumpara porumbei de la crescatori care traiesc din amintiri.nu cumpara 10 -20,cump 2 cu un palmares bun.vant in pene-2010.

  37. ms andrei sv ieri mam uitat in casuta lor si am observat ca finu ce lam pus nu e imprastiat ci adunat gramada intr-un colt asi putea spune ca seamana a cuib avind in vedera ca inca nu am avut timp sa fac o voliera ii tin intr-o hala de 80 m² e cald acolo daca incepe sa faca oua pina termin eu voliera asi putea sai mut doar cu ouale sau pui in cuib nou sau sa iau cuibu cu totu? Intirzii cu voliera pt ca o fac eu cu mina mea sotu nu vrea sa ma ajute pt ca vrea sami faca pe plac lasinduma sa o construiesc singura dupa placu meu stiind cami place sa fac lucruri cu mina mea nu a altuia si totusi ma ajuta cu ceva nu zice nimica daca iau materialele si sculele lui necesare pt voliera mea. Fata de alti am un noroc nu ma costa mare lucru pt constructie fie ia cit de mare.Nu vreau sa fac ceva mic ca pe parcurs sa modific dar e ciudat ceva mare doar pt o pereche de porumbei?

  38. foarte bine ca mai exista si incepatori foarte tineri ….multa bafta si …..vant in pene

  39. si yo sunt un incepator din judetul brasov cn vrea sa ma ajute k sfaturi si informatii sa intre pe id ioana_24_90

  40. am 2porumbei care sau pripasit la mine de fapt doua femele asa am si inceput si vreau sa le fac perechi dar pe la mine vand astia in euro porumbeii sunt cam scumpi in fine dimineata m-am uitat la ele si au paduchi creca asa au venit eu le fac curat zilnic am grija de ele..cum le scap de paduchi ca mi-e mila de ele si vreau sa incep si eu cu porumbei..ma ajuta cineva?

  41. eu sunt tot incepator si anul trecut unii prieteni faceau baza ca nu am porumbei buni,ca mi-e frica sa-i bag la zboruri,eu tot timpul le spunean ca am pasari bune dar nu sunt pregatit si am mai pierdut o pasare de tineam mult la ea si am vrut sa-i termin.M-am enervat si m-am inscris fiind prima oara cand zburam,am luat un ceas junior dar nu am clasat ca veneau tarziu si am bagat toata cusca ,vreo 22 de bucati la zbor (matca,pui tot),in primele zboruri am pierdut din matca si din pui,am oprit 2 pui acasa dupa primele 2 zboruri,si o porumbita de 7 ani,si am mers cu restul,am ajuns sa am veniti de la granita 8 unde am bagat si porumbita de 7 ani care a venit a doua zi si a murit,am dat cu 7 in polonia si au venit 3,unu dupa 5 zile,unu dupa 10 si unu dupa 6 saptamani,abia atunci mi-am dat seama ca mi-am batut joc de ei dar era tarziu,acum am cumparat 3 pui de la un crescator bun,am mai luat 4 de la altcineva cadou dar tot bunii si cu ce am mai ramas vreo 10 pui de pe la aia de i-am pierdut peste granita m-am apucat iar de ei si anul asta stau si la anu ma prezint la start

  42. pt stefan : du-te la o farmacie veterinara si cere romparasect , iti va zice veterinaru cum se porcedeaza cu el
    uite id meu dak vrei sa mai vb : dtsergiu

  43. tinere bafta !!!! ami plac pasarile tale tine o tot asa!!!!!! si eu sunt tot anvatacel deocamdata …….. bafta!!!!!!!!!

  44. Succes si toate cele bune!!Si eu stnt un tanar columbofil de 17 ani si as vrea daca dorita sa ma ujutati cu sfaturi pentru ca am multe de invatat pe id marius_yonut93.VA MULTUMESC.jud neamt

  45. Cum v-as putea raspunde la acele intrebari…vreau sa va povestesc cum m-am apucat de porumbei.Multumesc







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *