1. Cum te numesti, ce varsta ai si de unde esti?
Salut, ma numesc Nita Marian, am 16 ani si sunt din Buzau.
2. Cand ai devenit columbofil si cum s-a intamplat acest lucru?
Am devenit columbofil in anul 2008 auzind la prietenii mei o discutie despre porumbei, facandu-ma curios, asa ca am achizitionat si eu o pereche.
3. Cati porumbei ai si ce rasa?
Acum mai am doar 12, in toamna aveam peste 30 si m-am hotarat sa elimin toti porumbeii care asta vara ,, nu m-au ascultat,, ( nu au zburat cum am vrut adica minim 30 min, s-au lasat pe alte case )
4. Cum este perceput hobbyul tau de catre familie si prieteni?
Unii prieteni sunt columbofili asa ca nu prea sunt descurajat de prea multa lume. De catre familie bine, mama imi mai spune sa nu mai ,,bag bani,, in porumbei dar nu ma poate convinge.
5. Ce ti se pare cel mai greu in acest hobby?
Mi se pare greu sa imperechez porumbeii diferit in fiecare an (ii despart toamna, si am boxe in care ii bag la imperecheat)
6. Te-ai hotarat ce meserie doresti sa ai?
Farmacist veterinar
7. Ce hobbyuri mai ai in afara de columbofilie?
Fotbalul
8. Daca ai o intrebare care te framanta in legatura cu porumbeii spune-ne, sa incercam sa iti oferim raspuns.
Cum trebuie sa fie gainatul unui porumbel sanatos? Ce medicament imi recomandati pt a le intari imunitatea porumbeilor? Si daca stiti imi puteti spune si pretul. MULTUMESC ANTICIPAT. VANT IN PENE
Porumbelul favorit:
felicitari!
eu zic ca nu are rostsa ii desparti toamna si sa ii re imperechezi primavara mai bine daca nu vrei pui iarna nui lasa sau poate ca pur si simplulasai.la mine iarna asta nu s-au oat dar iarna trecuta :da.cred ca pt. ca afost mai cald iarna trecuta decat iarna asta.
Buna decizia cu eliminarea celor care te supara! Imunitatea nu se face cu medicamente ci cu o ingrijire adecvata – mancare diversa, crescatorie uscata si spatiu mult pentru porumbei, grit si vitamineral, aer curat, soare.
Gainatul indica starea de sanatate a porumbelului, trebuie sa fie pastos – tare, in nici un caz cu lichide in el. Ar fi fost mult mai bine sa ii lansezi la un zbor direct de 200 – 300 de km decat sa-i elimini dupa impresiile tale, cum nu ai experienta poate ca ai eliminat porumbei buni.
O seara placuta tuturor.
gainatul trebuie sa fie nici moale nici tare si trb sa fie cu ctyva fulgi pe el
AdrianMadlin nu stiu, poate ca am gresit deoarece sunt incepator….dar eu consider ca porumbelul care nu zboara minim 30de min in jurul case nu are sanse de la 200-300 km sau daca se lasa pe alte case are sanse sa ,,cada,, si de la aceasta distanta .
Cea mai buna seletie se face cu cosul… zboara porumbeii, si in functie de cum vin acasa asa vei face selectia. Nici cel mai bun cunascator de pasari nu poate da verdictul asa de sigur ca si zborul. Te sfatuiesc sa nu mai iei informatii de ici-colo , ci sa te imprietenesti cu un columbofil, de preferat cu rezultate foarte bune, si ia aminte la ce iti zice, iar la imperechere separa perechile din toamna, iar in primavara imperechezi, va fi usor si vei reusi sa pui fiecare pereche dupa cum vrei tu. Deci in august separi, iar in februarie imperechezi.
Iar gainatul trebuie sa fie ca o bila, iar daca are si puf pe el mai bine. Desigur poate va fi vreo zi in care este verde, asta depinde si de hrana care o administrezi.
Medicamente ptr imunitate nu prea sunt, imunitatea porumbeii o au , daca nu atunci e problema. Incearca sa ai mereu curat, fa curatenie macar o data pe zi, schimba apa minim o data pe zi, iar in apa incearca sa pui o zi usturoi pisat, 1-2 catei la litru, iar cealalta zi otet de mere, o lingura la litru. De asemenea poti pùne miere, dar aceasta trebuie lasata numai 3-4 ore, de preferat pui miere dupa concurs.
Mereu sa aiba la dispozitie minerale, schimbale zilnic, nu pune minerale cu ¨lopata¨ , pui cate o lingurita de porumbel, a doua zi arunci ce a ramas si reinnoiesti. cand vezi ca gainatul e moale, incearca sa umezesti mineralele si sa pui putina sare, iar ziua urmatoare sa te uiti la rezultat, adica la gainat.
Succes in continuare, ptr ca este foarte mult de invatat, cauta carti si documenteaza-te bine, o carte buna este Arta cresterii porumbeilor voiajori, ai multe de invatat de acolo.
NU IUBESTI PORUMBEII DACA AI SANGE RECE SA-I SACRIFICI CA NU ZBOARA 30MIN! POATE SA ZBOARE 5 MINUTE DACA ATAT VREA EL SI TOTUSI SA FIE UN CAMPION NEDESCOPERIT! AU FOST ARTICOLE DESPRE ASEMENEA PORUMBEI! DE ASEMENEA AU IESIT PORUMBEI CAMPIONI CARE UMPLEAU BOXA DE GAINEAT MOALE! EU ZIC SA CITESTI FOARTE MULT, CE TREBUIE SI DE UNDE TREBUIE, SA-TI IEI PORUMBEI BUNI INDRUMAT DE CINEVA CARE SE PRICEPE LA PORUMBEI SI ARE SI REZULTATE SI APOI INVETI SI DESPRE ALTE LUCRURI MAI COMPLEXE!
daca porumbeii au fost bolnavi si tu ai dat dupa ei toata ziua normal ca s-au lasat in alta parte. daca sunt sanatosi puii in primul an nici nu trebuiesc inaltati, zboara ei singuri minim 45 de minute, chiar 2 ore fara sa coboare. Cunosc personal columbofil cu porumbei care nu zboara mai mult de 20 de minute si care are o gramada de cupe pe club (zona puternica Banesti Prahova fcpr) Cei ce zboara singuri peste o ora in fiecare zi fara sa fie inaltati fortat sunt stimulati cu tot felul de produse energizante/stimulatoare mai mult sau mai putin naturale …
Chestia cu sarea presarata pe minerale umede n-am auzit-o , e exact pe dos din experienta mea ,sarea si mineralele umede duc la gainat moale .
Nu stiu ce sa zic cu gainatu asta… si eu am inca nelamuriri la fel cum are si domnul administrator cu ” Pampers-ul ” dansului.
Insa vreau sa ii spun lui marian ca in anul 2012 am angajat porumbei de 1 an la 330 km si 2 dintre ei mmi-au ajuns in prima zi. Porumbeii au fost lansati dimineata la 7:00 si mi-au ajuns impreuna la 19:30 seara.
Fara nici un antrenament ci doar i-am dus cu masina, nu un zbor oficial de porumbei fara a se putea spune ca au venit cu stolul. O zi buna.
nu este o idee foarte buna sa elimini porumbei,fara sa i incerci de loc pe o anumita distanta..cum sa mai scris porumbelul,voiajorul zboara cat vrea in jurul casei…nu fie care zboara peste o masura de timp….incearcai pe o anumita distanta,sar putea ca ‘cel mai lenes’ cum ai zice tu sa iti dea randament foarte bun…iar cu despartitul daca i desparti,fao in asa fel incat sa fie separat in alta voliera femelele de masculi sa nu se vada de loc…ori daca nu vrei sa iti faca iarna oua inchide boxele,si primavara deschidele…eu de exemplu in aceasta toamna iam despartit si am inchis boxele,de 2 saptamani am deschis bxele ca fiecare mascul sa isi aleaga boxe si peste 10-15 zile o sa ii inperechiez,numai bine tuturor!
Un columbofil cu multa munca si rezultate in spate il inteleg cind zice”elimin” dar tu? Nu crezi ca teai apucat de vise (medalii)inainte sa faci diferenta dintre o cioara si un porumbrel? Auzi la el “nu mau ascultat”si pariinti tai au incercat sa te elimine cind nu iai ascultat? URIT DIN PARTEA TA si cica te numesti incepator.
mult succes in ce teai propus
Asta toamna am baga 2pui la concurs de pui (cu un vecin, pormbei erau de la el frati puiilor erau la vecinul meu, mie mia dat tot ce le dadea el , ancare grituri etc singura diferenta era ca ai mei nu zbrau nici 30 de min . Le-am facut toate vaccinurile . Erau sanatosi)cum explicati.aaa si frati lor au venit de la toate covcursurile
salut si eu sunt tot din buzau si sunt incepator daca este am putea sa ne cunoastem si sa ne dam unele sfaturi astapt raspuns