Intrebari despre porumbeii jucatori de Galati

Ma numesc Manu, am 15 ani si cresc Jucatori de Galati. Desi aceasta rasa prezinta mai multe fenotipuri m-am decis sa o cresc datorita dublei calitati de joc si zbor de durata si inaltime, cresc acesta rasa de 1 an si as avea anumite intrebari privitoare la cresterea lui:

1 As dori ca puii de anul acesta sa ii tin in custi de tip dual kit box asemeanea rollerilor de birmingham, ce parere aveti despre asta;
2 Cum as putea imbunatati performantele de zbor deoarece ai mei joaca frumos dar nu au zbor de durata si nu as vrea sa cad in extreme ;
3 Acesta intrebare e mai mult o curiozitate, jucatorii de galati ar putea juca simultan mai multi membri din stol in acelas timp?
Multumec anticipat de raspunsuri

61 comentarii la “Intrebari despre porumbeii jucatori de Galati”

  1. 1. faci foarte bine sa treci pe sistemul de la rollerii de birmigham, personal am schimbat metoda acum 2 ani si sunt foarte foarte multumit. problema principala e ca tu vei incepe cu porumbei neselctionati si nu trebuie sa te descurajezi. o mare parte din porumbei cand le vei da mancare la tava mai ales boabe mici o sa vezi ca nu le pot pinde( au probleme de vedere), o mare parte din pui nu tin stolul, o mare parte din pui sunt parca handicapati mintal- retardati nu reusesc sa invete absolut nimic. dupa ce vei selecta si vei avea puterea sa adaptezi metoda porumbeilor tai si nu sa te lasi o sa ai mari rezultate. eu am avut noroc si de 4 ani anteriori in care ii tineam intr-o camera mica dar ii antrenam pe echipe, faza aia a fost o preselectie.
    2. performantele de zbor le vei creste in primul rand prin selectie si nu prin incrucisare, mitul ca imperechezi un porumbel care nu joaca dar zboara cu un porumbel care joaca si il scoti pe cel care zboara si joaca e doar un mit. performantele de zbor le mai poti creste prin alimentatie dar rezultatele vor apare dupa ce vei elimina exemplarele neadaptate.
    3. jucatorii de galati uneori joaca simultan dar e doar o conincidenta si nu un lucru selectat asa cum ai vazut la rollerii de birmingham.

  2. La prima intrebare pot sa-ti rapund ca e mai mult decat ok si am sa incerc sa postez o poza cu kit- box-ul meu.
    La a doua intrebare voi starni polemici; foloseste si porumbei din linii de zbor in stol

  3. Cand spun linii de zbor ma refer la acel”zburator de galati” pe care uni il considera, in mod eronat, alta rasa

  4. Informați utile găsești în cartea “Porumbei Gălățeni” de Ovidiu Leonte.Succes !!!

  5. Sfatul meu este sa achizitionezi porumbei de la crescatori consacrati, care au participat la concursuri oficiale.
    In acest mod ai garantia ca in crescatoria respectiva sunt asemenea exemplare (zbor de durata, inaltime si joc), apoi acesti crescatori au un nume de aparat si nu te vor pacali.
    Cu selectia si incrucisarile este foarte greu, sunt crescatori care lucreaza la acest ideal de ani buni si rezultatele inca se lasa asteptate.
    Moriscarii fac destul de des jocuri simultane.

  6. Exista mai multe cluburi si asociatii care organizeaza concursuri si studiind clasamentele mergi la un crescator care zboara si are rezultate constante,cu zbor si joc cum trebuie.Te duci si cumperi de la el,nu te obosi cu jucatorii care nu joaca de 30 de ani …

  7. Este o idee buna, insa raspunsurile le vei afla pe parcurs din propria experienta, subscriu la ce a zis Ovidiu Maftei si omul stie ce vorbeste, incearca in prima faza cu pasarile pe care le ai, selecteaza ce-i mai bun iar apoi cu un ochi ager poti sa mai achizitionezi si alte pasari din care sa selectezi iarasi si iarasi, sa nu te imbeti cu apa rece ca cel mai mare campion o sa-ti vanda pasarile cele mai bune, aceste pasari doar se CREAZA nu se vand.
    Important este ca atunci cand faci achizitiile sa ei de la crescaturi care au pasari pe care le zboara si selecteaza jocul si zborul nu frumusetea, iar daca ti-ai facut o imagine mentala la cum arata galateanul rasa veche, cauta acele pasari chiar daca sunt mai rare, genetica este ciudata si inca mai da din urma.
    Lucrurile cele mai importante de care trebuie sa tii cont pentru a ajunge la performanta este sanatatea pasarilor, alimentatia si apoi antrenamentul, fara aceste trei lucruri nu se poate si sa ai rabdare ca rezultatele apar, daca vrei sa ajungi in varf din prima, gandestete ca nu se poate fara experienta practica …. succes!

  8. @ d-le Romulus Toma, sunteti off topic ,, omul a pus o intrebare stricta cu privire la jucatorii de galati, recititi titlul, despre ce pasari vb dv? zburatori de galati ? nu stiu daca a auzit cineva de aceasta rasa, jucatorul de galati pe langa faptul ca zboara la inaltime mare, face chiar si disparitie, are zbor de durata si mai si JOACA, de aici si denumirea OFICIALA, din cauza unor oameni ca dv. nu mai sunt pasarile de altadata, chiar nu realizati lucrul acesta? nu vedeti ca oamenii au perceput adevarul si incearca sa repare stricaciunile, de ce nu-i lasati in pace?
    este destul loc sub soare pentru toata lumea, insa sa stea fiecare la locul lui pe care l-a ales.

  9. Buna!

    Ideea cu chiturile este f. buna, dar ar trebui sa vezi cum zboara si joaca si dupa ce se imperecheaza, ai sa observi unele schimbari care te pot ajuta in selectie.
    Caracterele de zbor si joc sunt in primul rand genetice. Ele pot fi imbunatatite doar intr-o anumita masura. Sunt multe metode, trebuie sa vezi care ti se potriveste si sa o aplici.
    Jocurile simultane, apar destul de des, mai ales cand zbori pasari care prezinta o frecventa ridicata a jocului.
    Porumbelul Jucator de Galati, asa cum era el odata nu se face peste noapte. Sunt necesari ani buni de selectie.
    Important e sa vizitezi mai multi crescatori, sa le urmaresti pasarile in zbor si sa sti ce sa achizitionezi si cum sa ii imperechezi. Daca nu ai timp, cumpara loturi de pui de la diferiti crescatori si zboara-i pe fiecare separat, urmand sa compari rezultatele si sa selectionezi ce te intereseaza.
    Sanatatea , antrenamentul si alimentatia sunt, alaturi de materialul genetic, factori care influenteaza performantele, in conditii normale de zbor.
    Numai bine!

  10. salut, parerea mea este foarte buna despre kit box la galateni iti va schimba radical modul de a vedea pasarile si iti va da intr-adevar posibilitatea de a le privi ca pe ceea ce sunt in realitate …ceva cu care sa poti continua sau niste gunoaie bune de bagat la oala. porumbeii vor fi mereu ceea ce vrei cu adevarat ca ei sa fie si in functie de asta vor face sau nu ceva. ovidiu are dreptate sa lucrezi in primul rand cu porumbeii tai si sa nu te descurajezi, desi vei fi tentat de foarte multe ori sa o faci. personal eu nu cred in ceea ce toata lumea te sfatiueste sa faci – sa cumperi de la marii crescatori…..bla bla . care mari crescatori ? in primul rand si in al doilea rand cine crezi tu ca iti va da vreo data cea mai buna pasare din cotet….nimeni. In acest caz va trebui sa iti faci prieteni care sa aiba aceiasi pasiune ca si tine zborul si jocul si nu vanzarea si cumpararea pasarilor care de fapt nu duce la nimic bun…Este foarte important numarul de pasari pe care il ai , cati reproducatori , cati pui scoti din ei, cati pui pastrezi la sfarsit de an peste iarna si ce le dai de mancare,daca separi reproducatorii pe timpul iernii pentru a se reface din punct de vedere fizic…mancare o data pe zi si nu la discretie ci 20 de grame pe cap de porumbel la kit apa dupa ce au mancat si dupa un sfert de ora o scoti…dar cel mai important din toate dupa mine e curajul …sa ai curaj , sa faci ce nimeni nu a mai facut , sa nu asculti pe nimeni cand iti va spune ….nu se face asa…fals. TOT CEEA CE TU CREZI CA POATE MERGE LA TINE IN CRESCATORIE ,TREBUIE SA FACI. Sa nu tii cont de nimic , sa imperechezi inrudit , sa omori toate pasarile care nu sunt bune de nimic ca ele nici o data sa nu ajunga la altii si asa per total nivelul general al calitatii pasarilor va creste, sa ai curaj sa tii un pui din 10 daca numai ala e bun si daca numai ala face ce vrei tu sa faca si sa crezi cu tarie in convingerile tale ne urmarind alt ceva decat rezultatul pe care ti l-ai propus…atunci vei reusi…iti urez mult succes!

  11. pentru Romulus Toma la comentariul nr4 nu exista zburatori de Galati ci doar JUCATORI DE GALATI si asa cum spune numele rasei ei trebuie sa joace TOTI !!!!!!!

  12. Sunt crescatori consacrati si cu rezultate notabile in concursuri oficiale care isi permit sa vanda pasarile cu care au facut performanta la etape pentru ca au loturi omogene, adevarate linii de crescator si au garantia ca vor avea si in anii urmatori cu ce face performanta. Sigur, pretul este pe masura!

  13. Sa cresti durata de zbor trebuie sa respecti niste reguli si anume program cat mai strict de zbor ( in special dimineata timp insorit fara vant ,pe nemancate , la ora fixa de fiecare data dai porumbeii la zbor ) ii dai o zi la zbor sau doua maxim si faci pauza o zi , conteaza alimentatia sa fie de calitate si in cantitate potrivita nici sa se ngrase dar nici sa fie insuficienta,daca respecti programul asta si nu o sa ai rezultate inseamna ca porumbeii tai nu pot mai mult si trebuie sa faci infuzii cu porumbei care zboara mai bine ..parerea mea. la mine metoda merge la tine poate sa nu mearga ,nu se stie ,dar poti incerca bafta.

  14. Cred ca ar trebui intai explicat mai pe larg sistemul de kit. Avantajele cresterii perechilor de la matca in custi individuale sunt evidente, dar mai departe se pastreaza avantajele fata de sistemul “traditional”?
    Perechea de la matca nu paraseste kit-ul. Dupa ce sunt independenti puii parasesc boxa parintilor, de aici ce se intampla cu ei? Trec intr-o cusca de zbor cu tineret de aceeasi varsta? Intra in mai multe custi de zbor cu numar restrans de pasari de varsta foarte apropiata? Intra intr-un lot de zbor compus din maturi si tineret? Cum se formeaza lotul final de zbor, se elimina treptat prin selectie pasari din kit-urile de zbor pana ramane un singur stol sau se zboara pasari care nu s-au vazut niciodata(ceva in genul metodei izolarii practicate la tippleri)?
    Cred ca prezenta zburatorilor maturi este esentiala in educarea puilor proaspat iesiti la zbor si in formarea stolului.

  15. 1.Preluarea de modele si metode folosite traditional pentru alte rase nu poate fi ,in principiu,un lucru rau.Rezultatele,mai bune sau mai rele,depind de mai multi factori,dar concluziile se pot trage abia dupa ceva practica.Cum s-a mai spus aici este nevoie de foarte multa rabdare inainte de a se obtine un rezultat concludent.Mai ales ca,lucru deloc de neglijat,trebuie luat in considerare si temperamentul porumbeilor,care difera de la rasa la rasa.Rollerii de Birmingham si jucatorii galateni au destule puncte comune dar si destule caracteristici diferite,intre care una foarte importanta este capacitatea de adaptare la un sistem de zbor mai disciplinat ca sa-i spun mai pe inteles.Ori din punctul asta de vedere rasa de Birmingham este superioara prin mai usoara ei adaptabilitate la un program “cazon”.
    2.Folosirea termenului “extreme” eu consider ca-i nepotrivita,totul se reduce la asteptarile pe care le ai.Nu te amagi cu ideea ca ar exista un model standard privind durata de zbor sau forma de manifestare a jocului.Porumbei de joc cu origine la Galati au fost intotdeauna in mai multe varietati,depinde de gustul fiecaruia pentru care din ele vrea sa opteze.Singura “regula” demonstrata de practica cresterii unor astfel de porumbei in zeci si zeci de ani este aceea de invers-proportionalitate intre durata zborului si calitatea jocului.Prin calitatea jocului intelegand deopotriva amplitudine,frecventa si modalitate de executie.
    3.La jucatorii cu frecventa mare nu e deloc neobisnuit sa apara si situatii de joc simultan,este insa importanta definitia “jocului simultan” prin regulamentul de zbor,termenul nu e totuna cu cel de “sincron”.

  16. in sfarsit un topic pe placul meu.

    La intrebarea 2 : In primul rand selectezi porumbeii tai ,care zboara ,sau care joaca , Ii imperechezi cu porumbei cu un zbor mai bun. Poti cumpara galateni de la crescatori care se ocupa doar cu zborul. Asa vei avea mai mari realizari. Programul de antrenament e si el foarte important. Incearca sa ii dai la zbor doar dimineata , pe namancate si de 2 -3 ori pe saptamana, in grupuri de cate 4-5.
    Si alimentatia e si ea importanta dar mai importante sunt celelalte 2 argumente.
    Intrebarea 3: rar se intampla sa joace simultan , in cele mai multe cazuri cand ii dai la zbor in pereche.(dar nu iti recomand ca nu mai zboara bine)

    Ma bucur ca mai sunt tineri de varsta mea care incep sa se apuce de galateni. Eu in 2011 m-am apucat de ei.
    E bine sa te gandesti si ce vrei de la galateni. Zbor , joc ,sau combinat.eu unul mi-am dorit sa am doar galateni de zbor ,pe cei de joc i-am eliminat.(stiu ca nu e bine dar asa mi-a placut). E bine sa ai cu colectiv care zboara si joaca bine ,dar asta se face numai prin selectie. Spor la zbor si joc si sa ne auzim de bine…

  17. Pentru toti care se fac ca nu inteleg aluzia mea, si nu inteleg rostul ghilimelelor ii invit la topicul legat de varietateade zbor.
    Daca chiar nu ati inteles, imi cer scuze, dar stim cu totii ca nu toti jucatorii de Galati joaca

  18. Pentru comentariul 19:
    O singura intrebare reiese din tot topicul respectiv – de ce sa fie numiti “Jucatori . . .”, daca nu joaca?
    Tipplerii de ce nu se numesc “Roller de Birmingham, varietatea de zbor”?

  19. D-le Romulus, va rog sa intelegeti ca nu am nimic personal cu dv., insa chiar nu pricep aluzia deoarece stiu ca varietate in cadrul rasei JUCATOR DE GALATI exista doar in functie de culoare (baltatura) nu si aptitudini de zbor si joc, in orasul Galati sunt si voiajori, rotari, etc. si jucatori de fotbal (Bourceanu de la Steaua, care are si frate columbofil), care sunt cu totii galateni, de ce dv numiti galateni tot ce zboara ? chiar nu intelegeti ca exista doar o singura rasa care se cheama JUCATORI DE GALATI ?

    Ceea ce cresteti dv este doar o mutatie fara identitate pe care dv doriti sa o promovati cu orice chip, insa puteti sa o faceti cu succes in cadrul raselor de zburatori, nu ne mai sufocati cu “varietatea” dv.

    Aveti asociatie de zburatori in care puteti activa fara sa va deranjeze nimeni si nu o sa va spuna altcineva sa bagati in lotul de zbor pasari care joaca, asa ca lasati-ne sa crestem adevaratul JUCATOR DE GALATI care ne satisface.
    Ce ar fi sa le recomandati si celor ce cresc voiajori de fond sau maraton, sa-i infuzeze cu cu shimi sau cu americani de frumusete, sa vedem reactiile? ce ziceti?

  20. Cei care se sufoca pe aici, nu au auzit de acei jucatori de Galati care nu joaca?Si care ies din parinti jucatori.Eu despre ei vorbeam cand spuneam ca in stoluri mixte cu acestia creste simtitor durata de zbor. Unii crescatori iau selectionat exclusiv pe acestia si iau numit”zburatori de Galati”; sesizati domnilor ghilimelele va rog.Si tot un exercitiu antisufocare, as fi curios cum deosebim ca aspect un jucator de unul care nu joaca.

  21. Aici vorbim de sfatuirea unui incepator, deci, ar trebui totusi mai multa precautie in afirmatii pentru a nu denatura adevarul.
    Apreciez unele comentarii de mai sus. In schimb, alte sfaturi sunt de-a dreptul hilare, parca vrand sa spuna: vino si cumpara de la mine ca-ti dau eu adevaratii galateni.
    Sunt multi care nu cunosc sau se prefac ca nu cunosc adevaratele valori ale acestei rase. Ca sa fiu mai explicit, aici este vorba de ciocolata si de ambalajul acesteia. Draga Manu, multi mananca ambalajul iar despre ciocolata spun ca nu exista! Eu iti garantez ca aceasta exista si daca vei gusta din ea, te vor distra cei care servesc cu mare placere…..ambalajul autosugestionandu-si ca ciocolata nu exista.
    Multi se cramponeaza in titulatura. Draga Manu, lasa-i pe ei sa creasca si sa zboare (pardon, sa joace) titulatura si creste tu adevartul porumbel de Galati care zboara mult, sus si joaca frumos.
    Dar nu vei avea succes fara sa folosesti in selectie ceea ce unii denumesc “zburatori”. Crede-ma ca acesti “zburatori” sunt………jucatori, putand reproduce din ei pasari cu adevarat de valoare care sa intruneasca toate cerintele rasei. Si nu-ti face probleme, acesti “zburatori” fac parte din rasa de Galati.
    Tot la fel de multi, dand la o parte cel mai important autor roman, Peterfi, il invoca pe Feliciu Bonatiu spunand ca acesta a “vazut” ca nefacand parte din rasa pasarile care nu prezinta joc, vrand, ori din lipsa de informare ori in necunostinta de cauza, sa denatureze adevarul. Asadar, haide sa vedem ce spune Bonatiu:

    “Galateanul constituie un material foarte eterogen. Unii cititori au obiectat asupra standardului elaborat pentru aceasta rasa, afirmand ca nu este precis deoarece arata ca galateanul poate fi si asa si altfel. Intr-adevar galateanul este crescut in numeroase varietati de forma, desen si chiar zbor si nimeni nu poate hotara care este singura si unica varietate standard. De fapt, nici n-ar fi spre folosul rasei daca am declara necorespunzatoare unele varietati ale rasei si le-am elimina ca atare.
    ……………………………………………………………………………………
    Variatii se constata si in privinta aptitudinilor de zbor si joc. Exista zburatori-jucatori care fac 4-5 tumbe in aer, jucatori-moriscari care executa snururi (siraguri) cu 20-30 tumbe si jucatori-cazatori care joaca pana la pamant. Dar exista si o varietate cu zbor de durata si inaltime, fara joc.”

    Concluziile le tragem fiecare dintre noi.
    Si voi raspunde si la cele 3 intrebari din topic:
    1. Merita sa incerci.
    2. Datorita selectiei de de zeci de ani exclusiv pe extreme in functie de zonele tarii, astazi foarte multe voci din ambele “tabere” afirma ca nu exista calea de mijloc. Atat eu cat si cativa colegi de-ai mei, de cativa ani indreptam selectia spre calea de mijloc iar unii dintre noi am dovedit si prin rezultate ca se poate. Deci incearca sa urmezi aceasta cale desi va fi foarte greu dar rezultatele vor fi pe masura.
    3. Jocul simultan nu este o caracteristica de rasa a galateanului desi un stol care joaca cu o frecventa mare, aparent, il poate executa.
    4. Peste 45 de zile voi avea prima serie de pui si imi doresc sa-ti fac cadou o pereche de pui de……..ciocolata cu care sa poti incepe drumul spre adevaratul Jucator de Galati.

  22. salutari tuturor!am si eu o intrebare pt toti cei care au lasat coment legat de kit.daca in kit am un efectiv de 7 porumbei,din care ma hotarasc sa inlocuiesc 2 pentru ca nu isi fac treaba.cum procedez?bag alti 2 pui in loc si astept sa se invete si ei cu kitul?si daca tot vreau sa mai fac schimbari in efectivul din kit,cum procedez?

  23. Ionut, aceleasi sfaturi mi le-ai dat si mie si, cu toate ca au trecut cativa ani de atunci, sunt inca de actualitate si pertinente! Dar te-ai gandit ca, poate, nu exista acea ‘cale de mijloc’? De zeci de ani se cauta galateni care sa zboare foarte mult si sa joace foarte frumos, dar nu s-au gasit! Poate aceste doua caractere sunt alele si nu se vor nimeri niciodata pe aceeasi catena a lantului ADN pentru a se transmite ereditar amandoua.

  24. Tocmai pentru ca incercam sa sfatuim un incepator nu e frumos sa incercam sa-i bagam cu forta pe gat ceea ce nu pofteste.Daca-i spunem ca exista un singur fel de ciocolata produsa doar de-o singura firma si lumea e plina de” fraieri” care consuma ambalajul si nu continutul,oare cum s-o chema treaba asta?!
    Bonatiu,ca si multi altii,a vazut ca exista mai multe feluri de “ciocolata”,prin urmare spune ca ea trebuie sa existe pe piata sub mai multe denumiri,ca sa nu fie inselati consumatorii.El o spune in felul urmator:
    “Fara indoiala,ne place sa ne mandrim cu Jucatorul de Galati.Este,indiscutabil,cea mai valoroasa rasa de joc romaneasca.Recent ea s-a fragmentat in trei rase separate:a)Jucatorul de Galati propriu-zis,care cuprinde vechea rasa de jucatori “moriscari” al carui joc a adus faima rasei;b)Zburatorul de Braila cu cioc lung si c)Zburatorul de Severin.Ultimele doua rase de zbor grupeaza susele care nu mai joaca sau au un joc minor,selectia lor urmand la Braila si la Drobeta Turnu-Severin doua cai distincte,ambele insa urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului.Aceste doua rase,desprinse din tulpina de baza a galatenilor,au primit fireste si unele caractere morfologice proprii.In orice directie va fi insa orientata selectia,va trebui facuta in permanenta o distinctie precisa,atenta,intre cele trei rase.Selectia trebuie sa respecte cerintele standardelor acestor rase,stabilite corespunzator aptitudinilor biologice ale fiecareia dintre ele(…).
    Pe piata exista,precum se vede, mai multe feluri de ciocolata,ea nu se vinde pur si simplu sub titulatura de “ciocolata”,ci sub marci diferite in functie de caracteristicile fiecarui tip.Fiindca asa e normal,pe fiecare ambalaj este specificat clar si continutul iar fiecare consuma dupa preferinte.
    Lasand metaforele deoparte, fiindca tot ne place sa amestecam marfa cu ambalajul,incepatorii si mai putin incepatorii trebuie sa stie ca exista rase de porumbei diferite tocmai fiindca exista porumbei diferiti.Iar departajarea se face atat pe criterii morfologice cat si pe aptitudini de zbor.Cine spune ca nu poate sa faca distinctia pe astfel de criterii e mai bine sa se ocupe de altele si sa lase porumbeii in seama acelora ce sunt dispusi si capabili sa vada diferentele.
    Este absurd sa sustii incontinuu ca desi exista niste porumbei total diferiti intre ei din toate punctele de vedere ei trebuie sa fie o singura “rasa”.Pe ce criterii sa faci asta,cand originea si caracteristicile morfo-biologice sunt net diferite?! Pe faptul ca exista o mai clara sau mai neclara legatura intre ei care vine din locul de origine? Toti porumbeii a caror origine e legata mai mult sau mai putin de orasul Galati nu trebuie sa se cheme cu totii si laolalta nici “galateni” si nici “jucatori de Galati” daca alte elemente comune n-au.Si chiar n-au,asta o spune orice referire care s-a facut la ei.
    In locul unei logici elementare si clarificatoare a lucrurilor, de fiecare data cand se pune in discutie subiectul asta referitor la “galateni” se lasa cu scandal pentru ca fiecare vorbeste pe limba lui facand din orice interlocutor cu alta parere un potential adversar.Unii raman etern incremeniti intr-o abordare din asta pur subiectiva incat dialogul ,daca s-ar putea numi asa,sfarseste mereu in cearta.
    Vine un copil(un incepator) si pune niste intrebari despre niste porumbei jucatori,fiindca probabil asta il intereseaza.Prea putina lume incearca sa-l sfatuiasca ce-ar putea sa faca legat de curiozitatile pe care le are.Fundamental,pentru unii,ramane of-ul personal: nu-i asa ca si niste porumbei care nu joaca se pot chema “jucatori” fiindca asa ne convine noua?!

  25. Multumesc foarte mult pentru incurajari,parerea mea este ca adevarul este relativ fiecare il privim din lumini diferite(porumbeii mei jucatori de galati zboara 40 -50 min cu joc frumos lung )dar stiu ca asta nu e adevaratul jucator de galati eu atunci o sa fiu multumit cand porumbeii mei vor zbura 2-3 ore cu joc lung.pt cei care vor sa discutam bodea.manu@yahoo.com,sunphoto http://porumbei24.sunphoto.ro/

  26. Momentam scriu un articol despre porumbeii mei pe negri, iti promit ca atunci cand termin iti voi descrie in detaliu metoda, fix asa cum mi-ar fi placut si mie sa imi explice cineva.

  27. :) Buna, Ionut!
    Asa-i, eu n-am gasit Jucatorii de Galati, poate pentru ca am fost sfatuit sa nu-i caut caci se gasesc greu si se fac si mai greu, poate pentru ca nu exista, insa am gasit Moriscarii – de care tot tu mi-ai povestit – rar zboara mai mult de o ora, dar joaca foarte frumos si-mi incanta inima si sufletul cu prestatiile lor . . .
    Insa incrucisarea unor porumbei fara joc cu moriscarii ii strica pe toti, caci permanent in descendenta vor aparea pasari fara joc, pe cand moriscarii intre ei nu dau produsi fara joc decat accidental – vorbesc de cei necorciti.

  28. Am fost acuzat ca vorbesc (scriu) neargumentat. Voi incerca sa-mi revin acum.
    Daca tot am inceput cu Bonatiu……..sa-l studiem pe Bonatiu. Ca la facultate.
    Citatul de la com. 28 este un extras din revista Columbofilia Romana NR. 2/1990. Dar haideti sa vedem unde-si au izvorul concluziile din acel citat si pentru aceasta va trebui sa ne intoarcem cu 1 an in urma unde, tot Bonatiu spune:

    “In zilele noastre, din pacate, nu putem ignora existenta unui grup de crescatori care cultiva varietatea fara joc, deoarece acestia exista, oricat am dori sa nu existe. Si, trebuie sa recunoastem, exista mai de mult. Acestui grup de crescatori nu-i place jocul, considerandu-l ca este daunator zborului. Lor le place doar stolul care zboara in grup strans si nu este “destramat” de cate un porumbel care executa invartitura sau siragul. De aceea, de-a lungul deceniilor, in mod sistematic, consecvent, au eliminat din stol, din crescatorie, orice porumbel care executa miscari acrobatice. Prof. dr Stefan Peterfi amintea in 1965, in cartea sa “Cresterea porumbeilor”, de o varietate a porumbeilor galateni cu zbor de inaltime fara joc (zburatori) deosebindu-i de jucatori , care executa 4-5 tumbe in aer si de “moriscari”- 20-30 tumbe sau, in limbajul crescatorilor, joaca o suta de metri in sirag sau care fac o dunga si “cazatori” care joaca pana la pamant.
    Astfel, in unele localitati se cresc mai ales galateni baltati pe vanat din varietatea fara joc, avand ca unic scop prelungirea duratei zborului, cat mai indelungat posibil. In alte localitati insa, fara a se subestima importanta zborului se urmareste in continuare cu asiduitate si perfectionarea jocului, preferati fiind moriscarii.
    Amestecarea celor doua varietati este desigur dezavantajoasa si pentru unii si pentru altii. Pentru a nu dauna reciproc, este necesara o delimitare precisa intre cele doua varietati. Dar, cum oare poti sa-ti dai seama daca ai in fata un “jucator” sau un “zburator” daca caracterele de exterior ale celor doua varietati sunt identice? Departajarea se poate face numai in aer, iar selectia se cere facuta exclusiv in baza manierei de zbor.
    Relevanta imi pare situatia care s-a creat in municipiul Drobeta Turnu Severin, unde se creste varietatea de zbor fara joc. Cautand posibilitati de afirmare, crescatorii au mers pe doua cai diferite. O parte din ei, dorind ca rezultatele lor obtinute la zboruri sa fie recunoscute pe plan national, participa la etapele de concurs ale campionatului national, inscriindu-si porumbeii la concurs prin asimilare cu “Zburatori de Braila cu cioc lung”, rasa recent standardizata. In paranteza fie spus, ambitiosii columbofili severineni au mers cu “asimilarile” atat de departe incat au inscris la concurs porumbei Zburatori codalbi pe negru romanesti , care au si realizat un timp durata foarte bun de peste 7 ore, dar care pana la urma am descoperit ca nu sunt codalbi ci o varietate a galateanului nezburator.
    ………………………………………………………………………………….
    O solutie de legalizare poate fi gasita numai pe calea modificarii standardului, a adaptarii acestuia la situatia existenta pe teren, adica separarea in baza calitatilor ei de zbor si joc in: a) jucatori si b) zburatori. Se cer stabilite , precizate si consemnate in standardul rasei precum si in regulamentul de zbor, acele insusiri care caracterizeaza sau diferentiaza cele doua varietati. Vor trebui stabilite cu precizie de catre un colectiv de crescatori buni cunoscatori ai rasei, atat cerintele in privinta performantei cat si in privinta exteriorului, separat pentru cele doua varietati, jucatori respectiv rotitori (zburatori).
    …………………………………………………………………………………..
    Acordarea punctelor la concursurile de zbor. Sa luam de pilda problema inaltimii de zbor. Se stie ca galateanul este un porumbel care zboara si joaca la licarire, cand apare “in puncte”. Desigur, evolutia la aceasta inaltime se va lua in considerare la durata zborului. “Jocul” insa se cere vazut, deci apreciat la o inaltime convenabila, care poate fi numai cea mijlocie. Trebuie deci cautata si gasita o solutie corespunzatoare zborului specific al galateanului care sa satisfaca toate exigentele. Am dat un exemplu dar sunt ele multe, altele.
    In cadrul clubului specializat al crescatorilor de porumbei galateni exista suficienti crescatori specializati, buni crescatori ai rasei. Dar se mai gasesc si in afara lui. Cu forte unite, cu calm si bunavointa, fara idei preconcepute, se poate gasi calea de urmat, accesibila si convenabila tuturor.
    In final, lucrarea va trebui sa aiba un specific autohton, dar corelata cu cerintele sportului columbofil la nivel mondial.
    Scopul acestui articol este lansarea unui indemn cu adanci ecouri in constiinta pentru colaborare, cu toti impreuna, iubitorii acestei incomparabile rase, sa gaseasca locul necesar ce se cuvine celor doua varietati existente, in folosul lor, in folosul tuturor.
    Sunt convins ca, cu bunavointa, rabdare si calm, este posibil”

    Deci, in concluzie, inimosii crescatori severineni, nefiindu-le permis sa-si zboare oficial pasarile sub titulatura de Jucator de Galati, au ales compromisul (cum se repeta istoria……!!! Bine ca s-a terminat acea sarada!) de a le zbura trecand pe fisa……….Zburatorul de Braila cu cioc lung. Mai tarziu i-au facut Zburatori de Severin, nume care-l poarta si astazi.
    Si daca ne intoarcem cu inca 1 an in urma, respectiv in 1988, tot Bonatiu ne da un citat demn de luat in seama atat de incepatori cat si de neancepatori:

    “Jucatorii galateni zboara in medie 5-7 ore si presteaza in general un joc bun, daca nu s-a intervenit prin contraselectie. Sa pastram deci durata zborului, punand un accent deosebit pe imbunatatirea jocului. Numai aceasta poate fi in folosul rasei.”

    Unde sunt dragi sfatuitori cele 5-7 ore????
    Tot de aici deducem si prabusirea mitului cum ca pe nicaieri nu se specifica cam cat trebuie sa zboare un galatean care prezinta joc frumos.

    Citatul care l-am redat la com. 23 este din ultima publicatie a lui Bonatiu din 1995 cand chiar se dezisese de a scrie “la comanda” in functie de “ploconul” primit.

  29. Buna seara tuturor,

    Citatele din vechii autori sunt folositoare pentru readuceri aminte despre ce s- dorit de la acesti porumbei cu 20-30 de ani in urma. Ii multumesc prietenului meu Ionut pentru ultimul citat din Bonatiu, 1988, dintr-un articol intitulat “Lasati galatenii sa joace” pentru reamintirea lui si pentru posibilitatea de a prezenta si alte extrase din acel articol.

    “Regretabila este aparitia pe ici si colo a tot felul de pareri nefericite care cauta sa transforme aceasta minunata rasa de joc in porumbei de zbor fara joc sau cu joc putin. Galatenii vaduviti de joc se intalnesc astazi pe meleaguri doljene, mehedintene, dar si in ale parti. Din nefericire, clubul specializat care are obligatia morala de a interveni in folosul rasei nu face nimic pentru a aduce pe drumul bun columbofilii aflati in greseala. Dimpotriva. Si, tare mai este necesar sa se intervina cu fermitate, fara intarziere.

    Ce se cere unui bun Jucator de Galati?

    Sa zboare in zona vizibilitatii, pentru a se putea distinge fiecare exemplar in parte. Numai astfel se pot deosebi cei ce joaca mai bine, ca sa poata fi indepartati cei ce nu joaca, si zboara lin. Se cere un joc bine, fara pierderi de inaltime semnificative, fara caderi in zbor. Miscarile acrobatice, de diferite tipuri (invartituri, siraguri, joc de morisca, etc.) se cer executate pe verticala intr-un tempo rapid, atat de rapid incat nu se pot numara. Stolul in timpul zborului si jocului trebuie sa fie strans.

    Accentuez din nou ca ierarhirazea in clasamnent a stolurilor de jucatori se face, peste tot in lume, pe baza punctajului obtinut pentru zbor, la care se adauga punctajul pentru joc. Cat de mare este importanta care se atribuie jocului, se vede si din faptul ca in caz de egalitate are prioritate stolul care a realizat cel mai mare punctaj pentru joc. Deci, desi durata zborului isi are importanta sa, nu reprezinta scopul principal. Inaltimea mare nu este nici ea un scop in sine. Se cere o inaltime convenabila, care sa permita crescatorilor sa isi poata urmari in bune conditii porumbeii, evolutia acestora si suficienta pentru porumbei ca sa poata execurta in siguranta jocul lor (fara caderi).

    Sa retinem esentialul: peste tot in lume, la toate rasele de jucatori, accentul se pune pe miscarile acrobatice. Aceasta ramane singura cale de urmat si pentru noi.

    Jucatorii nu pot emite pretentii pentru a deveni campioni de durata sau de inaltime. Ei nu se incadreaza nici in clasa rasei Tippler englez, nici in cea a Ciungilor de Ploiesti sau a Berzatilor de Budapesta. Urmarindu-le evolutia aeriana, nu te bucuri cand nu-i mai zaresti pe bolta aurie sau ii intrezaresti doar la licareala. Jucatorii te incanta cu jocul lor acrobatic, care atinge performante fantastice. Sa zboare cat pot dar sa iti ofere clipe de incantare cu zborul lor rapid presarat de miscari acrobatice.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    Consider ca toate fortele clubului specializat al crescatorilor de porumbei de Jucatori de Galati trebuie sa se concentreze asupra omogenizarii rasei si ameliorarii jocului. Clubul specializat trebuie sa organizeze participarea crescatorilor care inca mai au porumbei jucatori de Galati veritabili, la concursurile oficiale ale Uniunii, pentru ca in mod dirijat sa se ajunga la imbunatatirea aptitudinilor de zbor si de joc ale porumbeilor. Numai aceasta este in intersesul porumbeilor zbor si invartitura galateni. ”

    O seara buna va doresc si lecturi placute si din alte articole vechi. Pana la urma urmei, oricum fiecare creste ce-i place.

    Cu stima,
    Dina Mergeani

  30. Domnule Ionut Barboianu , sunteti o somitate in materie columbofila .
    De ani de zile va analizez rezultatele deosebite realizate in competitii la rasa jucator de Galati .
    Fara sa se supere cineva , din toti cei care au intrat la acest topic si au lasat comentarii , sunteti singurul multiplu Campion la aceasta rasa .
    Experienta dumneavoastra in competitii si faptul ca ati zburat foarte mult porumbeii din aceasta rasa , va ajutat sa vedeti usor realitatea .
    V-am mai transmis invitatia si prin domnul Dorian si insist ca atunci cand veti avea drum prin Tandarei , sa nu uitati sa treceti pe la mine .
    Mi-ar face mare placere sa stam la o polinca si sa schimbam pareri si idei .

  31. salut pentru domnul G.Botezatu la com. 24 nu iti recomand amestecarea puilor mai mici ca generatie la kit intre cei mai mari deoarece ne zburand cu forte egale cu acestia nu vor putea tine pasul in stol. O data scosi cei care nu corespund, sunt scosi si gata ceea ce faci cu ei te priveste pe tine, ideal ar fi sa ai pentru fiecare generatie de pui cate un kit si astfel selectia ar fi mult mai realistica.

  32. Cita dreptate are si cat de frumos le spune,parca ar fi ROMAN!

  33. Eu unul consider ca a te folosi de citate este un procedeu care vine sa intareasca niste idei exprimate. “Dar exista si o varietate cu zbor de durata si inaltime, fara joc.” ar trebui sa-l consideram un citat “avantajos”.
    “In zilele noastre, din pacate, nu putem ignora existenta unui grup de crescatori care cultiva varietatea fara joc, deoarece acestia exista, oricat am dori sa nu existe.”Asta ar putea fi din categoria opusa.
    Cand recunostea foarte laconic existenta unei varietati de zburatori fara joc pricepem ca Bonatiu devenise un om profund vertical dezicandu-se de tot ce spusese mai inainte,pe vremea cand se exprima doar “la comanda si pe plocoane”.Posibil ca acest om sa fi fost un mare avar de vreme ce-a trebuit sa adune atatea “plocoane” de la dusmanii zburatorilor.Dar daca,in realitate,lucrurile or fi fost exact pe dos decat se incearca a ni se sugera,ca de dovezi nici vorba sa putem discuta?!
    Cele “5-7 ore” de zbor ale unui bun jucator galatean ar trebui sa le comparam cu cele “8-12” ore ale cafeniilor si vioriilor codalbi,cu cele “3-5 ore” ale orbetenilor sau cu cele “4-6 ore” ale mocsilor de Braila si sa le convertim in performantele actuale reale ale acestora si-o sa ne lamurim cam pe unde-i adevarul.

  34. Salut! in aceasta vara am achizionat niste jucatori de galati si nu le-am dat drumul la joc deoarece m-a fost frica sa nu se duca inapoi….Oare acuma daca le dau drumu pleaca sa-u raman?

  35. Buna ziua domnilor!Tin sa va felicit pe toti pt aceste comentarii care,in sfarsit pot f citite si de un copil!
    Adica,in sfarsit,un topic despre jucatorii de Galati unde nu se mai insulta lumea!!!
    La orice subiect din lumea asta exista pareri impartite,asta nu inseamna ca trebuie sa degenereze conversatia!
    Sanatate tuturor,oameni si porumbei!

  36. Adevarul este relativ depinde din ce parte il privim,un lucru sigur este ca jucatorul de galaţi trebuie sa joace dar si sa presteze un zbor pe masura(1-2)ore parerea mea.Prin joc inţeleg un snur de 5-10tumbe nu 1-2 tumbe acei se pot numi tumbleri si nu roleri ,porumbelul jucator de galaţi este cea mai completa rasa a ROMANIEI si trebuie sa avem grija sa nu o distrugem ca si urmasii nostrii sa se bucure de ea.multumesc pt sfaturi domnul barboianu discutam pe mess.A fost o parere personala

  37. Salut
    Nu vreau sa comentez decat urmatoarea fraza a lui Ionut —-“Deci, in concluzie, inimosii crescatori severineni, nefiindu-le permis sa-si zboare oficial pasarile sub titulatura de Jucator de Galati, au ales compromisul (cum se repeta istoria……!!! Bine ca s-a terminat acea sarada!) de a le zbura trecand pe fisa……….Zburatorul de Braila cu cioc lung. Mai tarziu i-au facut Zburatori de Severin, nume care-l poarta si astazi.”————Ionut dreptate s-a facut de mult Zburatorul de Severin este o rasa omologata national poate in curand si international iar rasa asta o fost formata din 4 rase
    1. Jucator de Galati

    2. Zburator de Belgrad

    3. Ciungi de Ploiesti

    4. Tipller englez

    dupa spusele crescatorilor din zona .
    Acum concluzionand Zburatorul de Severin nu este Jucator de Galati , se poate spune doar ca una din cele 4 rase din care a fost facut Zuratorul de Severin este Jucatorul de Galati asa ca nu vad unde a fost sarada cand vorbim de rase diferite.
    Cred ca nu mai merge sa umblam cu cioara vopsita .

  38. @ maftei marcel
    Am 3 generatii de 10 pui din matca verificata, de valori relativ egale. Fiecare generatie este crescuta in kit-ul ei si zburata separat. Dupa 1an de antrenamente selectez ce consider ca merita si raman cu 2 din primul kit, 3 din kit-ul doi si 3 din kit-ul trei. Prima intrebare, cum afecteaza performantele unirea tuturor intr-un singur lot, cam cat ar dura pana se formeaza un stol grupat din pasarile care nu au zburat decat separat pana acum si vor avea o crestere a performantelor eventual o imbunatatire? O perioada oricum vor incerca sa zboare in compania partenerilor de zbor obisnuiti si astfel o sa am un stol imprastiat in 3 grupuri cu performante slabe dar asta este un risc asumat.
    Lotul acesta il pastrez in continuare impreuna si il folosesc la zboruri inca un an fara sa ii las sa creasca pui. La sfarsitul ciclului, adica la finalul celui de-al doilea an constat ca am pui de un an mai valorosi decat cei care au implinit doi ani. Aici vine intrebarea doi. Sa incerc sa integrez acesti pui de un an in lotul deja existent si sa incerc sa tin mereu in lotul de zbor cele mai valoroase exemplare sau sa merg pe omogenitate, sa zbor in continuare separat pe generatii si sa incerc sa cresc valoarea viitoarelor generatii per ansamblu prin “upgradarea” matcii?

  39. Salut Emil.
    In primul rand Zburatorul de Severin nu este o rasa omologata nici national nici international. Stiu foarte bine ce spun crescatorii din zona. Depinde pe care crescatori ii asculti. Nu vreau sa intru in polemici cu crescatorii din Severin dar iti recomand sa analizezi bine pozele cu Zburatorii de Severin de aici:
    http://porumbeideperformanta.ro/2013/02/o-intalnire-de-neuitat-2-3-februarie-2013-organizarea-organizatorii-cele-14-vizite-la-crescatori-deosebiti-televiziunea-locala-spun-totul/
    ma refer la cei leftati si la cei capaciti si poate vei avea o revelatie.

    Manu, nu poate decat sa ma bucure concluzia trasa de tine. Pentru inceput este un ideal tangibil cu mentiunea ca zborul trebuie sa fie efectuat la o inaltime considerabila, astfel jocul fiind mult mai spectaculos.

  40. Pentru mine nu exista citate “avantajoase” sau “neavantajoase”. Exista numai citate care reflecta adevarul si realitatea.
    Nu stiu daca pe la Targoviste a ajuns Bonatiu dar la Craiova a cam facut poteca. Crascatorii de Castanii isi aduc aminte ca, pentru a infiinta Clubul Castaniilor de Craiova au fost nevoiti sa-i umple traista tovarasullui Bonatiu. Altfel, acel club nu vedea lumina zilei. Si daca tot veni vorba de “plocoane” de la dusmanii zburatorilor, poate suna cunoscut numele prof. N. Goia din Sibiu care a “cotizat” cu ceva galateni de joc si……atat pentru a fi folositi ca doici la Pestritii de Timisoara……….

  41. Citarea prin trunchiere si scoaterea din context se face cu un singur scop,anume de a incerca sa se dea un alt sens spuselor celui citat.Asa cum reiese foarte clar din postarea lui Dina,Bonatiu se referea la cu totul altceva in articolul ala nicidecum c-ar trebui ca zburatorii si jucatorii sa fie tratati la gramada.
    Faptul ca Bonatiu admite existenta unei varietati crescuta exclusiv pentru zbor nu inseamna nicidecum ca si-ar fi pus cenusa in cap pentru tot ce-a facut si-a scris toata viata,asta e o interpretare hilara, fara legatura cu realitatea.
    Bonatiu are si el erorile lui in ceea ce-a scris,pacatuind mai ales prin incercarea de a reda calitatile porumbeilor romanesti intr-o forma exagerata si idilica.Dar sa-l acuzam ca n-a fost decat un “smenar” marunt in stare sa scrie la comanda cuiva si pe “plocoane” e cam mult si total nedrept pentru omul ala.
    De cand sunt pestritii de Timisoara o rasa debila care are nevoie de doici,ca sa fi avut nevoie de jucatorii lui Goia sa le creasca puii?! Iar daca o fi mers mai des pe la Craiova cu siguranta ca era la curent si cu situatia “galatenilor” prin zona aia,semnaland-o drept una deloc normala.In plus de asta,daca tot ar fi fost un tip asa usor coruptibil,oare de ce crescatorii acelor zburatori fara joc nu l-or fi tentat si ei cu nimic,ca sa le laude si lor “opera”?! “Dreptii” si “virtuosii” sunt dintr-o singura tabara iar ceilalti cu totii sunt niste imorali?!
    Cu Bonatiu vad ca treaba nu-i deloc clara,ori il decredibilizam,ori ii luam de bune parerile?!Sau il facem corupt doar cand zice nasoale de porumbeii pe care-i avem la inima?!
    Pe Bonatiu il bagam la categoria “corupti”,cu Peterfi ce facem,il declaram “tradator de tara” ca si-a permis sa-i spuna lui Levi ca moriscarii sunt o rasa separata cu origini rusesti?! Sau il facem si pe asta mincinos si interesat ca n-a zis nimic de bine despre zburatorii aia fara joc?! Ar mai ramane Leonte,dar nici pe el nu-l vad bine fiindca dupa ce incearca sa traga spuza pe turta baltatului ala pe vanat “ameliorat” comite imprudenta ca in anexele cartii lui sa spuna,totusi, adevarul despre porumbeii cu origine la Galati.Paradoxul cartii lui Leonte este acela ca acolo nu se face apologia niciunui zburator fara joc.Pana si Enachescu este citat declarand,poate mai mult sau mai putin sincer,asta-i alta discutie, ca jocul ar trebui sa ramana o trasatura caracteristica oricarui porumbel “galatean”.
    Si-atunci de unde toata zbaterea asta cu includerea unei varietati de porumbel fara joc intr-o rasa recunoscuta ca fiind una de jucatori?! Degeaba tot incercam s-o dam pe dupa cires,miza discutiei nu este atat antagonismul zburator- jucator ca si aptitudine caracteristica cat mai ales caracterele morfologice specifice.Ideea nu e aceea de-a avea niste zburatori fara joc care sa aiba aceleasi caractere morfologice cu jucatorii ci exact invers,ne dam peste cap sa facem niste “jucatori” care sa semene zburatorilor si gata,venim apoi si spunem ca aia ar fi “rasa de Galati”.Autentica,nu orisicum,dar atat de “autentica” incat nu e descrisa sau zugravita pe nicaieri.Unde spune ca jucatorul de Galati trebuie sa fie un porumbel ciolanos,ciocos,doar tras la cap sau coroiat si colorat exclusiv in vanat?! Da,exista si variante similare de ciocosi si berbecati pe negru sau alte culori,dar aia au exact aptitudinile de zbor ale voltatului,daca nu mai rau.
    Din moment ce jucatori avem in toate culorile,zburatorii de ce trebuie musai sa fie doar vineti?! Ii vrem sa fie una si aceeasi rasa dar unii au exclusivitati?! Exista in toata lumea tot felul de rase de zburatori,n-am gasit insa niciunde vreuna in cadrul careia unii sa fie mai zburatori ca altii dupa culoare.Cine vorbeste cu atata patos despre zburatori de ce nu creste laolalta din toate culorile,ca sa fie lamuritor pentru toti ca am putea avea o “rasa” in adevaratul inteles al cuvantului?! Degeaba fac unii adevarate crize de isterie cand vad un porumbel colorat mai altfel punandu-i rapid eticheta de “gutan”,ca si cum culoarea ar fi alfa si omega la jucatorii galateni.Dar repulsia asta pentru orice altceva decat vanatul de-l vad prin cotetele proprii spune cam totul.

  42. felicitari in primul rand domnului Nistor Adrian pt proiectul,,moriscarii,, si asteptam cat mai curand omologarea oficiala.Cat despre discursul ca la noi in Oltenia adevaratii crescatori de galateni ar fii de acord sa numesti un porumbel care nu mai joaca ,,jucator de galati,, este total fals pt ca oricum nimeni nu le mai yice asa ci mai simplu,,viorii,,.Cat despre domnul barboianu ,un personaj frustrat care nu reprezinta pe nimeni,poate doar ,,voiajorii,,pe care ii tot lauda singur.

  43. Toti crescatorii de galateni cu varsta de peste 60 de ani , sustin spusele si principiile domnului Barboianu Ionut .
    Restul sunt povesti , spuse cu un anumit scop .
    Chiar nu mai conteaza !
    Esti un Campion domnule Barboianu , te-am respectat pentru rezultatele domniei tale , dar nu-mi place ca intri in jocuri ieftine , care sunt mult sub nivelul statutului de Campion , statut care se obtine greu , prin pricepere si valoare .
    Esti provocat de anumiti oameni , care pur si simplu se bucura ca ii bagi in seama .
    Ei nu au ce pierde , dumneata ai insa o reputatie !

  44. A inceput razboiul clonelor.
    Eu ma retrag urandu-va la fiecare un sincer “succes in activitate” indiferent de ce cresteti si promovati si………ne vedem in competitiile adevarate prin clasamente…….!

  45. Pentu Ionut Barboianu
    vis-a-vis de omologarea nationala d-le arbitru
    “Omologarea a fost facuta in urma cererii trimise in cursul lunii Iunie 1990 de catre clubul columbofil “Luceafarul” din Drobeta Turnu FEDERATIEI COLUMBOFILE din ROMANIA.”

    Sa auzim numai de bine

  46. Cojocaru Viorel=Ionescu Viorel=Sergiu Davidescu aceeasi persoana . Semnalmente ? MIC DE STATURA , INCEPUT DE CHELIE SI TUNS SCURT POARTA OCHELARI.

    Multa lume dusa rau de tot!!!!!!!

  47. @ Sorin Craiova

    Declina-ti domnule identitatea ca sa nu lasi impresia ca de fapt nu existi.Poti sa aprobi sau sa dezaprobi ce face unul sau altul,nu-ti ia nimeni capul pentru asa ceva.

  48. Sorin Craiova si mai cum ?
    Aceasta clona care il lauda pe Nistor Adrian , sustine cea mai mare aberatie care a fost scrisa vre-o data pe internet :
    ,,In Oltenia , noi nu suntem de acord sa numim un porumbel care nu joaca , jucator . ”
    Clona draga :
    – In Oltenia , Galatenii , Jucatorii de Galati , viorii , sau cum vrei sa-i mai numesti tu , in 95 % din cazuri , NU joaca !
    Ce manipulare de doi lei mai e si asta ?
    La Plenita , Calafat , Severin , Filiasi , nimeni nu creste Galateni cu joc .
    Aici se creste VARIETATEA de zbor a galateanului .
    Iar in Craiova , din 30 de crescatori care au galateni , cu joc au doar Barboianu si Vacut .
    Un procent nesemnificativ .
    Haideti sa lasam dezinformarea , minciunile si manipularea , urmate de felicitari aduse domnului Nistor Adrian .
    Rog administratorul site-ului sa vada din ce judet vine comentariul clonei ,,sorin craiova” !
    Din punctul nostru de vedere , 99 % , nu este din Oltenia .
    In acest fel am termina cu circul acesta si lupii moralisti si-ar cunoaste lungul nasului .

  49. Pacat ca a degenerat discutia in ce se creste in loc sa se mearga inainte pe metoda de crestere. Omul a postat un mesaj clar, era interesat sa schimbe metoda de crestere la o rasa de jucatori. Ar fi fost frumos sa se treaca peste numele rasei. Era interesant de aflat cum functioneaza metoda pentru ca la noi nu stiu sa o foloseasca cineva. Doar Mafteiii o folosesc dar ei nu sunt in Romania deci nu se pun :).
    In concluzie asteptam articolul promis de Ovidiu.

  50. domnilor de la imi da mie sfaturi un incepator ati ajuns la scandal imi pare si rau ca am postat topicul din cauza oamenilor ca dumneavostra aceasta rasa nu va mai fi niciodata cum a fost

  51. Nu e nici un motiv sa iti para rau ca ai cerut postarea topicului, in caz ca nu ai priceput asta e si rostul certei, bisnitarii se baga in perioada asta in seama promovand viitorii pui si promovand in continuare haosul care a fost instaurat din vremea unui om care ura Jucatorul de Galati mai exact Enachescu. Curiozitatile tale sunt normale 100% dar tu si oamenii ca tine nu trebuie sa ti le satisfaci, daca ti le-ai satisface s-ar descoperi ca 80% din porumbeii care se vand ca fiind in cadrul rasei sunt de fapt niste corcituri ordinare care parca nici in oala nu stau bine. Mai mult de atat daca ai sti si ai cunoaste in detaliu istoria expusa de Nistor Adrian ai descoperi adevarul. Porumbeii asa sunt facuti pe o baza ramasa ( un amestec de rolleri orientali) sa lucrat cu rase rusesti! Lucrul asta reprezinta intradevar marul discordiei, odata cu recunoasterea oficiala a acestui lucru si odat acu studierea in parte a fiecarei rase implicate s-ar descoperi cu stupoare ca porumbeii atunci cand au fost standardizati sub numele de Jucator de Galati s-a facut un compromis pentru ca in realitate tipul si maniera jocului ii incadreaza in categoria rollerilor. Toata cumetria asta in care orice porumbel e bun e de fapt un mod de a vinde toate rebuturile si de a pacali copii sau incepatori si incapacitatea unora de a stabiliza caractere nu arata adevaratul caracter al rasei ci arata de fapt incompetenta crescatorilor. Asa cum ti-am promis iti voi da un raspuns detaliat la intrebari, acum ma gandesc sincer ca cel mai corect ar fi sa fac un articol in care sa explic exact fazele de selectie si antrenament plus noua modalitate de reproductie si imbinarea metodei cu noua metoda de reproductie.

  52. Este o dezinformare ca pestritul de Timisoara nu-si creste puii . Sunt pasari foarte active ! Cresc puii fara probleme…

  53. domnilor sunteti deprimanti …si daca ne interesa ce a zis bonatiu ii cumparam cartile…

Comments are closed.